Rusland heeft nog één punt nodig; Zlatan mist penalty en scoort

Rusland is bijna zeker van een ticket voor het EK in Frankrijk. Sbornaya won vrijdagavond met minimaal verschil van Moldavië (1-2) en blijft daardoor met een voorsprong van twee punten op Zweden op de tweede plaats staan in Groep G. Zweden is wel sowieso zeker van een play-offticket, want Montenegro verloor met 2-3 van koploper Oostenrijk.

Montenegro - Oostenrijk 2-3
Oostenrijk werd voor het eerst in de kwalificatiereeks op achterstand gezet. Mirko Vucinic controleerde een pass van Nikola Vukcevic op zijn borst en schoof na ruim een half uur binnen. Bewaker Aleksandr Dragovic, die de spits van Al-Jazira eerder nog met een goede ingreep van scoren af had gehouden, vond dat de goal vanwege handspel niet mocht doorgaan, maar daar wilde de scheidsrechter niets van weten. Het uitteam van Marcel Koller speelde te flets om het Montenegro in de eerste helft moeilijk te maken in Podgorica, maar tien minuten na rust was het wel raak.

Marc Janko schoof de bal na voorbereidend werk van Martin Harnik bij de tweede paal binnen: 1-1. De bezoekers groeiden in de wedstrijd en werden gevaarlijk via Marko Arnautovic en Zlatko Junuzovic. De bondscoach van Montenegro, Branko Brnovic, greep in en voerde een dubbele wissel door en halverwege de tweede helft werd het zowaar 2-1. Fatos Beqiraj scoorde bij een hoekschop. Door een prachtgoal van Arnautovic werd het echter nog 2-2 en na de rode kaart voor Vucinic pakte Oostenrijk door toedoen van Marcel Sabitzer ook nog de volle buit: 2-3.

/

Moldavië - Rusland 1-2
Rusland en Moldavië schoten in de eerste helft niet één keer gericht op doel. De thuisploeg beperkte zich tot lange ballen en de bezoekers van Leonid Slutsky probeerden wel te aanvallen, maar spits Artem Dzyuba kon niet worden bereikt. De beste kans was voor Aleksandr Kokorin, die na een voorzet van Oleg Kuzmin niet raak kon koppen. Na een klein uur was het wel raak: recordinternational Sergei Ignashevich ramde van dichtbij binnen, nadat Dzyuba het leer met zijn borst had klaargelegd. Dzyuba maakte er vervolgens 0-2 van in het Zimbru Stadion te Chisinau en het slotakkoord was aan Eugeniu Cebotaru, die de eretreffer verzorgde; 1-2. Rusland heeft maandag aan een punt voldoende om de play-offs te ontlopen.

/

Liechtenstein - Zweden 0-2
Zweden diende zich te herstellen van de nederlagen tegen Rusland en Oostenrijk en begon goed, want na twintig minuten schoot Marcus Berg binnen na een passje van Jimmy Durmaz. De voorsprong was verdiend en vijf minuten voor rust had het 0-2 moeten worden, maar Zlatan Ibrahimovic miste een strafschop. De spits van Paris Saint-Germain maakte die misser goed, want tien minuten na rust schoot hij diagonaal raak na een mooie pass van Kim Källström en tekende hij voor zijn 58e interlanddoelpunt. Zweden speelt maandag thuis tegen Moldavië en alleen bij een nederlaag van Rusland, kunnen de Scandinaviërs nog tweede worden in de poule, omdat het onderling resultaat in het voordeel is van de Russen.