Amerikaanse legende zet verhoudingen op scherp: ‘Dan moet hij weg’

Dinsdag, 6 oktober 2015 om 18:19Thijs Post • Laatste update: 18:24

/

De Verenigde Staten spelen zaterdag een play-off met Mexico voor een plek op de Confederations Cup van 2017. Het lijkt een duel van de waarheid te worden voor Jürgen Klinsmann, sinds 2011 de bondscoach van de VS. De Amerikaanse legende Landon Donovan zet de verhoudingen op scherp: als Amerika verliest, moet Klinsmann vertrekken.

“Als een speler slecht speelt en er worden slechte resultaten geboekt, dan wordt de speler verantwoordelijk gehouden. Jürgen heeft vaak gezegd dat hij wil dat de spelers de druk voelen, dat ze als ze een wedstrijd verliezen een dag later niet naar de winkel kunnen. Dat ze afgemaakt worden in de pers. Wel, dat geldt ook voor de coach”, vindt Donovan.

/

“We hebben een slechte zomer met slechte resultaten op de Gold Cup achter de rug. De laatste wedstrijd tegen Brazilië was vermoedelijk de slechtste wedstrijd onder het bewind van Jürgen. Als een coach elders op de wereld dat soort resultaten had geboekt, en ook nog eens zou verliezen van Mexico, zou hij ontslagen worden”, klinkt het in gesprek met ESPN.

De 33-jarige Donovan wordt gezien als de beste Amerikaanse voetballer aller tijden. Hij speelde 157 interlands en maakte 57 doelpunten. Klinsmann liet Donovan buiten de selectie voor het WK van 2014, een omstreden beslissing die breed werd uitgemeten in de pers. Drie maanden later maakte Donovan bekend ermee te gaan stoppen.


Poll

Is Jürgen Klinsmann de juiste man voor de VS?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door 25)

Klinsmann had nooit aangesteld moeten worden.
Heeft weinig verstand van Mls. Heeft geen voetbalfilosofie en doet maar wat. Prefereert Duitsers boven Amerikanen. Negeert Amerikaans talent. Is er niet in geslaagd om een hecht team te bouwen. Speelt elke wedstrijd een ander systeem met andere spelers. Speelt spelers in vreemde posities. Selecteert en stelt continu geblesseerde spelers op.
En heeft zijn doelstelling niet gehaald: kwartfinale op 't WK.
En dat alles voor een salaris van rond de 3.000.000,-- per jaar.

6 oktober 2015 om 18:36

Kwartfinale op het WK is dan ook veel te hoog gegrepen voor de VS.

6 oktober 2015 om 18:43

Want?

6 oktober 2015 om 19:30

Ze hebben geen goed elftal qua spelers. Het WK halen is haalbaar voor ze door de beperkte tegenstand (de eerste 3 teams van een eindpoule met 6 teams plaatsen zich direct en 1 moet play-offs spelen, landen als Panama en Jamaica zaten ook in die finalepoule) , maar de tweede ronde halen in een poule met Duitsland, Portugal en Ghana is eigenlijk al een wonder. Dat deed Klinsmann toch maar even, niet met sprankelend voetbal, maar met een tot op het bot gemotiveerd team, wat won en gelijkspeelde door een goal in de laatste 10 minuten (laten we zeggen, op z'n Duits). Om vervolgens tegen outsider voor de titel België een verlenging afdwingt, zegt eigenlijk al genoeg over de goede prestatie op het WK. De kwalificatie ging ook van een leien dakje, want ze werden in de tweede ronde 1e in de poule en in de finale ronde ook.

Ook de Gold Cup in eigen land afgelopen zomer begonnen de VS gewoon goed. Eerste in de poule met 2 overwinningen en een gelijkspel. Geen vuiltje aan de lucht dus. Vervolgens werd er in de kwartfinale met 6-0 gewonnen van Cuba. Nog steeds geen vuiltje aan de lucht. Vervolgens moest met tegen het verassende Jamaica dat in de poule met Costa Rica (toch een van de betere teams van het WK een jaar eerder) exact dezelfde cijfer kon overleggen als de VS. Die wedstrijd verloor men, maar ook dat kan. Vervolgens verliest men de troostfinale na strafschoppen van Panama.

Dus zo slecht zijn de prestaties ook niet met een team dat niet eens bij de beste 25 ter wereld hoort.

6 oktober 2015 om 21:23

Het voetbal was tijdens de Gold Cup echt niet om over naar huis te schrijven. Ondanks dat ze twee keer wonnen in de poule speelde ze slecht, vooral in de eerste helft van beide wedstrijden.

7 oktober 2015 om 17:12

@nijogeth
Het Wk is niet 'haalbaar'. Het is een gegeven.

Het Amerikaanse team is altijd tot op het bot gemotiveerd, althans tegenwoordig neit meer, maar voordat Klinsmann kwam was dat wel zo. Daar heb je Klinsmann dus niet voor nodig.

Belgie was gezien het spel op het WK bepaald geen outsider voor de titel, en speelde de VS compleet van het veld. Het was een wonder dat het na 90 minuten niet 7-0 stond.

Ik weet niet of je de Gold Cup hebt gekeken, ik dus wel, en het was schandalig slecht wat de VS liet zien. In de poule fase was het belabberd, tegen Jamaica werd er terecht verloren en de wedstrijd tegen Panama was de meest trieste wedstrijd van de VS ooit. Na 90 minuten telde ik 13 (!) grote kansen voor Panama. Een wonder dat het nog strafschoppen ging.

6 oktober 2015 om 19:32

Duitsers boven Amerikanen valt wel mee, bekijk de selectie voor de wedstrijd tegen Mexico maar.
Ik denk dat hij er verantwoordelijk voor is dat spelers als Brooks, Johnson al in een vroeg stadium hebben gekozen voor Amerika. En dat zijn echte aanwinsten.
Verder ben ik het met je eens, hij heeft bijv. ook Gonzalez niet opgeroepen.

6 oktober 2015 om 20:36

Je moet het natuurlijk niet over 1 wedstrijd bekijken, maar over 4 jaar tijd.

7 oktober 2015 om 17:05

Brooks speelde al voor de VS (jeugdteam) voordat Klinsmann werd aangesteld.

Fabian Johnson interview: 'i always felt American, I just grew up in Germany'

“good evening, I just wanted to ask you: can you imagine to play for the Us?”

“At first I couldn’t believe it, because Jürgen is quite a legend [but] I was quite excited, and I said ‘yes, of course.’” After hanging out with the side for a week in LA, his mind was made up. “there was a good vibe, everything was perfect. And, yeah, I made the switch.”

Oftewel, een switch die hij ook zonder Jurgen zeer waarschijnlijk zou hebben gemaakt.

Donovan heeft in deze zaak natuurlijk geen recht van spreken. Hij bekleed geen bestuurlijke rol bij de Amerikaanse federatie. Daarnaast lijkt hier ook enige persoonlijke rancune in het spel.

Kortom, deze mening komt erg gekleurd over. Verwacht niet dat een volwassen federatie boodschap heeft aan een dergelijke mening.

6 oktober 2015 om 18:46

Dus je moet een bestuurlijke rol hebben om recht van spreken te hebben.

Dat er persoonlijke rancune in het spel zou kunnen zijn, is wel duidelijk, maar dat neemt niet weg dat hij wel recht van spreken heeft.

6 oktober 2015 om 23:49

@25: Hoezo zo Donovan vanuit deze rol recht van spreken hebben over de beslissing of Klinsmann wel of niet zou mogen aanblijven?

Leg mij dat nou eens uit. Mijn inziens is een ultimatum vanuit Donovan nietszeggend...

7 oktober 2015 om 16:49

@jappano
Ik zal jou dat eens even uitleggen.

Als Espn jou vraagt, in een officieel interview, of de hoofdtrainer ontslagen zou moeten worden indien de playoff wedstrijd tegen Mexico zou worden verloren, dan heb jij het recht om antwoord te geven.

Als jij vervolgens refereert aan Klinsmann's eigen mening/woorden:
'dat wanneer je verliest, je verantwoordelijk moet worden gehouden en dus ontslagen moet worden', dan lijkt me dat een heel gerechtvaardigd antwoord.

Ben nooit een fan van Klinsi geweest. Maar hij doet het niet slecht. Er is ook niet echt gigantisch veel kwaliteit. We zijn geen A land. NMI gewoon degelijke pretstaties geleverd en nu is het op aan het raken. Frisse wind is geen zonde.

6 oktober 2015 om 19:12

Hij doet het ook niet goed hoor. Voor mij is hij er nipt door.

6 oktober 2015 om 19:17

De koek is gewoon op. Hij zit er te lang. Maar hij heeft het niet slecht gedaan. Zeker gezien het vorige WK.

7 oktober 2015 om 14:43

Er is wel een verschil tussen een A-land zijn, en er in de halve finale van de Gold Cup en in de 2e ronde van het EK uitvliegen met slecht en negatief voetbal (weinig tot geen kansen creëren).
Klinsmann had toegezegd het nationale team positief voetbal te laten spelen, naar de Amerikaanse aard, en dat werd voor zijn komst al gespeeld: erg opportunistisch, wedstrijden die op en neer gingen.
Maar sinds zijn komst is het voetbal negatief en heel verdedigend geworden. Vele wedstrijden met 1 spits en 2 of 3 verdedigende middenvelders. En dat heeft zich niet uitbetaald in betere prestaties. De prestaties zijn minder geworden, terwijl het niveau van het voetbal in de VS omhoog is gegaan. Er is meer talent dan voorheen, de competitie is sterker.

Daarnaast heeft hij zich gericht op 3e en 4e rangs Duitse Amerikanen en andere Europese Amerikanen, terwijl veel van de beste spelers in de Amerikaanse league (mls) compleet worden genegeerd. En dat zijn jongens die echt goed kunnen voetballen en bijv. in de Eredivisie goed presterende topspelers zouden zijn.

Zijn uitleg voor voor z'n vreemde beslissingen is vaak nog gekker dan de beslissing zelf. Zo beweerde hij dat jongens als Green en Davis een stukje beter zouden zijn dan Donovan en dat Donovan daarom niet voor het WK was geselecteerd. (En vervolgens speelde Donovan de sterren van de hemel in Mls, die zijn team dan ook won)

Altidore werd tijdens de Gold Cup naar huis gestuurd onder het voorwendsel dat hij geblesseerd was, zodat Klinsmann een andere speler kon oproepen. Vervolgens speelde Altidore 3 dagen later doodleuk in de basis bij Toronto.

Enz.

Klinsmann doet het dus niet goed.

7 oktober 2015 om 18:37

Ik vond Klinsman nou nooit de coach die attractief en oppertunistisch voetbal zou brengen bij de VS. Hij is nmi meer resultat gericht.

Ik wist wel dat hij niet met persoonlijkheden om kon gaan. Jozy en Donovan zijn daar dus de pineut van.

Maar goed we moeten gewoon ook realistisch zijn. Het materiaal is niet denderend. Voor de rest ben ik het met je eens

7 oktober 2015 om 18:54

Dat zijn z'n eigen woorden: balbezit, vooruitverdedigen, en initiatief nemen. Naar de 'aard van de Amerikaan'. Hij zei dat hij het nat. elftal zo zou gaan laten spelen.

Ik ben het met hem eens dat Klinsmann daar onnodig lang zit gezien de prestaties, maar laten we aub niet Mexico noemen als oorzaak. Dat land ademt voetbal en het nationale team is gewoon beter. Dat ligt niet aan Jurgen K.

6 oktober 2015 om 20:38

De wedstrijden USA v MEX over de afgelopen 4 jaar:

gelijkspel:
Aug 10, 2011united States Lincoln Financial Field, Philadelphia, Pennsylvaniafriendly1–130,138

winst Usa:
Aug 15, 2012mexico Estadio Azteca, Mexico City, D.f.friendlyunited States 1–056,000

gelijkspel:
Mar 26, 2013mexico Estadio Azteca, Mexico City, D.f.2014 Fifa World Cup qualifier0–085,500

winst Usa:
Sep 10, 2013united States Columbus Crew Stadium, Columbus, Ohio2014 Fifa World Cup qualifierunited States 2–024,584

gelijkspel:
Apr 2, 2014united States University of Phoenix Stadium, Glendale, Arizonafriendly2–259,066

winst Usa:
Apr 15, 2015united States Alamodome, San Antonio, Texasfriendlyunited States 2–064,369

maarja, dan komt de volgende vraag: Wie moet hem opvolgen?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Verenigde Staten

FIFA ranking: 22
44 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Canada168
3.Mexico144
4.Panama142
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Midden-A...
SpelersPositieW
G. ZardesAanvaller62
M. TurnerKeeper60
G. BelloVerdediger20
G. BerhalterVerdediger
J. CheVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Verenigde Staten.

USA
13 fans
Coach, 39 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 19 januari
FC Utrecht wil clubtopscorer Bart Ramselaar niet kwijt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren