Go Ahead rukt dankzij prachtgoals op naar plek twee, NAC faalt weer

Go Ahead Eagles heeft zich dankzij een zege in de topper tegen Sparta Rotterdam opgewerkt naar de tweede plek in de Jupiler League. Middels twee prachtgoals na rust won de Deventer club op eigen veld van het elftal van Alex Pastoor. FC Eindhoven won met de hakken over de sloot bij Telstar, terwijl NAC Breda blijft kwakkelen en alweer de derde nederlaag van het prille seizoen moest slikken. Almere City boekte na zeven wedstrijden zonder winst eindelijk de eerste zege: FC Emmen kreeg met 4-0 slaag.

/

Go Ahead Eagles - Sparta Rotterdam 2-0
Het gevaar van de thuisploeg kwam voor rust met name van Randy Wolters. Met een ziedend schot mikte hij net over, om niet veel later uit kansrijke positie op doelman Roy Kortsmit te stuiten. De rebound van Jeffrey Rijsdijk had erin gemoeten, maar vloog over. Sparta stelde daar voor rust weinig tegenover. Behoudens een gevaarlijke vrije trap hoefde Theo Zwarthoed zich niet druk te maken. Ook na de pauze had het elftal van Dennis Demmers het betere van het spel. Kenny Teijsse miste nog van dichtbij met het hoofd, maar Leon de Kogel brak niet veel later de ban. De spits nam buiten de zestien aan, liet de bal stuiten en schoot vervolgens weergaloos raak in de bovenhoek. Sparta moest daardoor komen, waardoor er ruimte ontstond voor Go Ahead. Chris David raakte nog de paal, maar vlak voor tijd bepaalde Jerry van Ewijk de eindstand met een geplaatst schot op 2-0.

Telstar - FC Eindhoven 1-2
Telstar begon zeer voortvarend aan de wedstrijd en kwam na acht minuten op voorsprong. Tarik Tissoudali sloop weg bij zijn bewakers, ontsnapte aan buitenspel en schoof in de verre hoek raak. Tien minuten voor rust kantelde de wedstrijd. Stefano Lilipaly kreeg rood voor een overtreding in de zestien, waarna Roald van Hout raak schoot van elf meter: 1-1. Eindhoven had lange tijd moeite om de man-meer-situatie uit te buiten. Beide teams kregen na rust kansen op een voorsprong. Damiano Schet raakte namens Telstar de lat en had alle reden om te balen van die misser. Jinty Caenepeel schoot een paar minuten daarna via de handen van de doelman de 1-2 binnen. Die score bleef, mede omdat Schet daarna nógmaals de lat raakte, tot het laatste fluitsignaal staan.

/

NAC Breda - VVV-Venlo 0-1
Om enigszins de aansluiting met de ploegen bovenin te behouden moest NAC winnen, maar het elftal van Robert Maaskant had het lastig. VVV was in de openingsfase weliswaar de onderliggende partij, maar kwam na een kwartier spelen wel op voorsprong. Ralf Seuntjens kreeg een niet te missen kans en schoot via Jelle ten Rouwelaar raak. Niet veel later was de spits uit een vrije trap ook nog dicht bij de 0-2. NAC bleef het proberen en zocht na de break de aanval, maar miste het vernuft om echt gevaarlijk te worden. De beste kans was dan ook voor VVV: Seuntjens speelde Leandro Resida vrij, maar Ten Rouwelaar voorkwam met een knappe ingreep de voortijdige beslissing. NAC mocht daardoor blijven hopen, maar het was VVV dat nog een enorme kans kreeg. De gasten uit Limburg mochten aanleggen voor een strafschop, waarbij Ten Rouwelaar opnieuw de hoofdrol opeiste. Hij keerde de inzet, maar het leverde NAC niks meer op.

Almere City - FC Emmen 4-0
Lange tijd gebeurde er weinig tot niets in het Yanmar Stadion van Almere, maar na 32 minuten voetballen zorgde Pelle van Amersfoort voor een opleving. De spits kwam vrij in de zestien en schoot rustig en beheerst raak. Emmen maakte het zichzelf vervolgens helemaal lastig: Derre Kwee schoffelde zijn tegenstander onderuit en moest nog voor rust met rood inrukken. Meteen na de pauze liep Almere verder weg dankzij Abdel Metalsi, die prachtig raak schoot uit een vrije trap. Met z’n tienen beet Emmen na rust fel van zich af. De bezoekers waren zelfs dicht bij de aansluitingstreffer, maar misten net een beetje geluk in de afronding. Van Amersfoort schoot twintig minuten voor tijd met zijn tweede van de avond alle hoop op een comeback aan diggelen. De 4-0 eindstand werd kort daarop bepaald door Sven Braken, die simpel kon binnentikken.

/

FC Den Bosch - MVV Maastricht 2-2
Met een uitstekende pass bediende Niek Vossebelt al in de vijfde minuut Arda Havar, die de kans op waarde schatte en via de binnenkant van de paal raak schoot. MVV knokte zich echter knap terug in de wedstrijd. Santiago Palacios kopte raak na een uitstekende vooractie op rechts en na een klein halfuur spelen kwamen de Limburgers zelfs op voorsprong. Jordy Croux kwam van rechts naar binnen en schoot op schitterende wijze raak: hij krulde de bal in de driehoek. FC Den Bosch ging daarna op zoek naar de gelijkmaker en had na rust het betere van het spel, al was Palacios nog wel gevaarlijk dicht in de buurt van zijn tweede treffer van de avond. Pas in de blessuretijd viel de gelijkmaker: Furghill Zeldenrust profiteerde van defensief geklungel en schoot in de verre hoek de 2-2 binnen.

FC Dordrecht - Jong Ajax 0-1
FC Dordrecht hoopte na twee gelijke spelen eindelijk weer eens drie punten aan het totaal toe te voegen, maar de jonge talenten uit Amsterdam weerden zich kranig. Rangelo Janga raakte weliswaar vroeg in de wedstrijd de paal, maar de openingstreffer kwam van de gasten. Robert Muric ontsnapte na een snelle tegenstoot en stiftte de bal feilloos binnen. Terry Lartey Sanniez was niet veel later met een denderende knal vlakbij de 0-2. FC Dordrecht ging na rust op zoek naar de gelijkmaker en was daar via Danzell Gravenberch ook dichtbij. De middenvelder leek te gaan scoren na een hoekschop, maar zag zijn inzet van de lijn gehaald worden. Jong Ajax hield daarmee stand en boekt daarmee de tweede zege van het seizoen.

/

Helmond Sport - RKC Waalwijk 1-0
Beide teams hadden tot nog toe weinig reden om te lachen, maar voor Helmond ziet het er na vrijdag weer wat rooskleuriger uit. Na drie verliespartijen op rij in de competitie trok de club de Brabantse derby tegen RKC voor de tweede keer op rij naar zich toe. Vorige week troffen de twee elkaar in de beker en won het team van Jan van Dijk in Waalwijk: nu eindigde het in 1-0 op eigen veld. Charlton Vicento nam na elf minuten spelen de enige goal voor zijn rekening. Na een lange bal van achteruit faalde hij niet voor het doel en maakte hij zijn eerste treffer ooit in Helmondse dienst. De beste kans, ver in de tweede helft, was daarna niet besteed aan Kevin Visser.

/

Jong PSV - Achilles’29 1-1
Na het goede begin van Pascal Jansen bij de Eindhovense beloften draait het nu toch matig. Door de remise tegen Achilles’29 blijft de ploeg in de onderste regionen en de laatste zege dateert van eind augustus. Het duurde wel tot de tweede helft voordat de club uit Groesbeek echt op voorsprong kwam. De achttienjarige Yanick van Osch wist een strafschop van Hielke Penterman niet tegen te houden en incasseerde zo een tegengoal bij zijn debuut in het betaald voetbal. Een kwartier voor tijd schoof Kenneth Paal wel goed de gelijkmaker binnen na een imponerende sprint, maar het was geen voorbode meer voor een echte comeback.

/

FC Oss - Fortuna Sittard 4-0
Reinier Robbemond kon wel een opsteker gebruiken na de waardeloze seizoensstart van FC Oss (zeven gespeeld, vier punten) en gaat blij het weekend in, want de kelder van de competitie is weer even uit zicht. Felitciano Zschusschen brak de score na een kwartier op fraaie wijze open en er kwamen voor rust kansen op 2-0, maar Ferhat Kaya stond in de weg namens Fortuna. Aan de overkant stond Nick Hengelman ook paraat bij een schot van Youri Loen. Na bijna een uur maakte Fatih Kamaci de tweede voor FC Oss alsnog en zat de ploeg op rozen. Toen Seku Conneh tegen zijn oude club de 3-0 maakte brak het Sittardse verzet en de tweede gele kaart die Istvan Bakx pakte (’70) maakte ook niets meer niet, want FC Oss scoorde gewoon nog eens, weer via Zschusschen.