MVV vliegt meteen uit de beker, Sparta heeft 114 minuten nodig

/

In de tweede ronde van de strijd om de KNVB Beker heeft zich dinsdag vooralsnog één verrassing voorgedaan. FC Emmen, Sparta en SC Telstar lieten zich niet ringeloren door tegenstanders uit een lagere competitie en bereikten alle drie bekerronde drie. MVV redde het niet en verloor na penalty's van VV Capelle. Echt eenvoudig ging het voor de andere drie overigens ook niet. FC Emmen won nipt met 2-3 bij AFC in Amsterdam, terwijl Telstar zegevierde na een strafschoppenreeks. Sparta had er een verlenging voor nodig om met 3-4 te winnen bij OJC Rosmalen.

AFC - FC Emmen 2-3
FC Emmen deed vorig seizoen twee ronden mee in de bekerstrijd en vloog er uit tegen Heracles Almelo. Dinsdagavond rekende de club in ronde twee af met AFC uit Amsterdam, door met 2-3 te winnen in de hoofdstad. Marcel Seip brak de score al vroeg open na een hoekschop van Jurjan Mannes en Raymond Gyasi tekende voor de 0-2, alvorens AFC wat terug deed via Daan Sitorius. Hij krulde snel na Gyasi’s goal een vrije trap binnen en maakte het dus weer spannend. Een stunt zat er echter niet in voor AFC: op aangeven van Mannes maakte Jens Jurn Streutker er 1-3 van en AFC kwam niet verder terug dan 2-3 dankzij Matthijs Jess. FC Emmen overleefde de spannende slotfase en bereikte ronde drie.

/

V.V. Capelle - MVV 1-1 (Capelle w.n.s.)
Een andere profclub die dinsdag aan de bak moest, had meer dan negentig minuten nodig. MVV dacht na een redelijke eerste helft te gaan rusten met een 0-1 voorsprong door een treffer van Leroy Labylle, maar vlak voor de pauze aanbrak trok Jair Balrak de score gelijk voor de Topklasser. Uit een vrije schop kopte hij binnen. Over en weer kwamen er vervolgens kansen, die stuk voor stuk onbenut bleven. Namens MVV maakte Santiago Palacios het niet af, terwijl zowel Jordao Pattinama als doelpuntenmaker Balrak de lat trof namens Capelle. De thuisclub verdiende het te winnen, maar ging toch de verlenging in. Het eerste deel van die verlenging leverde voor beide doelen niets op, waarna de penalty’s kwamen. De eerste vier gingen er in voor beide teams, waarna Stef Peeters de vijfde bij MVV miste. Capelle strafte het via Pattinama meteen af en zorgde dus voor een stunt

OJC Rosmalen - Sparta Rotterdam 3-4 (n.v.)
Op Sportpark De Groote Wielen ontspon zich een echt bekerspektakel. In minuut vier trapte Jelle Scholts een vrije trap binnen en pakte de thuisclub zomaar de voorsprong. Sparta stelde vlot orde op zaken en via Finn Stokkers (’11) en Thomas Verhaar (’19) kregen de Rotterdammers de touwtjes in handen, al bleef OJC gevaarlijk. Tien minuten na rust barstte het publiek weer in juichen uit toen linkermiddenvelder René Geerts andermaal gelijk wist te maken voor de thuisclub. Op aangeven van Tsvetelin Tonev kopte hij tegen de touwen.

/

Het ondenkbare werd vervolgens realiteit toen Tonev werd gevloerd Jaouad Chraou een penalty binnenschoot. Stunten werd echter een lastig verhaal toen Scholts, de man van de vroege 1-0, met zijn tweede geel vertrok en OJC Rosmalen met een man minder achterliet. Een kwartier voor het einde haalde Sparta opgelucht adem toen Verhaar de 3-3 maakte en daarna bleef het gelijk. In de noodzakelijke verlenging sloeg Sparta in het tweede deel toe: Giovanni Hiwat maakte er in minuut 114 eindelijk 3-4 van en hielp Sparta zo met de haken over de sloot. OJC eindigde avond met negen man: ook Kevin van Zijl ging eraf.

SVV Scheveningen - SC Telstar 0-0 (Telstar w.n.s.)
Evenals MVV en Sparta had SC Telstar het lastig met een lager aangeslagen team. De club uit Velsen-Zuid scoorde niet in de reguliere speeltijd in Scheveningen, terwijl ook de Topklasse-ploeg van John Blok voorin onmachtig bleek. In de laatste fase van de gewone speeltijd sneed Scheveningen zichzelf lelijk in de vingers, toen doelman Sven Wolsheimer zijn tweede geel kreeg en werd weggestuurd. Ondanks de overtalsituatie wisten de Witte Leeuwen het niet te bolwerken in de verlenging: Scheveningen kreeg zelfs de beste kansen om te winnen. Het draaide uiteindelijk uit op strafschoppen en Telstar nam ze stuk voor stuk foutloos: SVV Scheveningen miste eenmaal en verloor daardoor.

Moet MVV zich schamen voor de vroege uitschakeling tegen Capelle?