Nederland gaat het WK 2018 winnen

Donderdag, 10 september 2015 om 19:08 door feye88

Los van de vraag of we mee willen doen aan het wereldkampioenschap in 2018, om morele bezwaren, gaat Nederland dat WK gewoon winnen. Hoewel het spel er nu uitziet alsof onze nationale trots massaal laxeermiddelen heeft genomen en met de benen bij elkaar loopt, ligt dit vooral aan tactiek en niet aan kwaliteit.

/

Welke kwaliteit vraag je je af? Wellicht komt het als een schok, maar Nederland heeft op verdedigend vlak zo'n beetje de grootste talenten ter wereld rondlopen. Er zijn grofweg twee soorten verdedigers in Nederland. De Veltmannetjes en de Van Beekjes. De Veltmannetjes zijn goed aan de bal, kunnen prima voetballen en zijn vaak positioneel erg sterk. De Van Beekjes zijn robuuster, kiezen voor de simpele verdedigende oplossing en zijn gezegend met een goede tackle en een flinke dosis fysiek.

In het buitenland is het Veltmannetje een middenvelder of een aanvaller. En een Van Beekje is daar net geen voetballende verdediger. Het overal op het veld willen voetballen is in Nederland veel- en veel te ver doorgevoerd. Als een haperende grammofoonplaat weten onze analisten keer op keer te melden dat voetbal op deze wijze moet worden gespeeld. Van die Van Beekjes lopen er best wat rond in onze jeugd. Sven van Beek bijvoorbeeld. Maar ook Jairo Riedewald, Virgil van Dijk, Terence Kongolo, Wesley Hoedt en tegenwoordig zelfs Stefan de Vrij.

Terug naar de kern. Waarom wordt Nederland wereldkampioen? Simpel, omdat we hetzelfde gaan doen als in Brazilië in 2014. In Brazilië ging onze verlichte bondscoach Louis van Gaal uit van de kwaliteiten van zijn selectie. Arjen Robben was de absolute ster en de rest speelde ondergeschikt aan hem. Alle ballen op Arjen was het devies.

Wat niemand doorheeft is hoe goed de Nederlandse verdediging stond te voetballen. Alleen tegen Australië en in de eerste helft tegen Spanje (je moet toch even opwarmen) werd er matig verdedigd. Verder kregen we alleen tegen Mexico een afstandsschot om de oren. In de halve finale wisten Messi, Aguero en consorten niets noemenswaardigs te creëren tegen onze Eredivisie verdediging. Ook Costa Rica kon niet scoren.

Wat wil dat zeggen? We kunnen heel goed verdedigen! Maar dan moet je niet aanvallend willen spelen. Je moet voorin een paar snelle, sterke spelers neerzetten en op het middenveld mannen met een goede pass en snelle voortzetting. Dat tikkie breed hebben we wel lang genoeg gezien. En laten we die spelers nou net aan het opleiden zijn.

Jordy Clasie en Riechedly Bazoer zijn klein van stuk, maar hebben wel het vermogen om het spel snel te verleggen. Memphis heeft al bewezen bij PSV uitstekend met ruimtes om te kunnen gaan. Iemand als Luuk de Jong, Bas Dost, of (hij zit eraan te komen) Vincent Janssen van AZ kunnen een balletje vasthouden en zijn redelijk snel.

We gaan het WK van 2014 gladjes overdoen en dit keer de pracht van het verdedigen wel waarderen. Want geen tegengoals betekent dat je niet verliest. Vanuit een gesloten driemansverdediging, met dravers als Rick Karsdorp en Mitchell Dijks op de flanken, gaat Oranje verdedigen, ballen wegrammen en op de counter het wereldkampioenschap pakken.

Weg met het totaalvoetbal. Weg met de Hollandse School. Weg met domineren en verliezen. Het is tijd voor een nieuw Oranje. Een Oranje waarin het systeem ondergeschikt is aan de kwaliteiten van de voetballers. Een Oranje dat duidelijk maakt dat goed voetbal niet per se gelijk staat aan domineren en oogstrelend voetbal. Waarin Oranje een team is. Een monster dat hortend, stotend, vechtend en winnend de strijd uit komt. Het wordt rauw, het wordt lelijk, het wordt Oranje 2.0. En Louis zag dat het goed was.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 17 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

57 reacties (laatste reactie door feye88)

Hoi. Leuk dat je het gelezen hebt. Als je niet door hebt dat mijn stuk wat gechargeerd is geschreven, raad ik je aan het even opnieuw te lezen en de nuance en de boodschap achter het verhaal te zoeken.
Ik hoop op een leuke discussie!

Fantastisch stuk en ik geef je nog groot gelijk ook! De Hollandse school zoals mensen als Co Adriaanse dat willen zien (dat is één van die analisten waar ik me zo vreselijk aan stoor als het omdat geleuter van de Hollandse school gaat) is achterhaald en niet meer van deze tijd! Nederland moet zich inderdaad maar eens aanpassen aan de tegenstander!

Verder vind ik dat je het leuk opgeschreven hebt en dat je verhaal lekker leest!

5/5

12 oktober 2015 om 19:08

Nee, Nederland hoeft zich niet aan de tegenstander aan te passen. Heel het voetbal is verandert, maar de Hollandse school niet. Het wordt tijd dat de Hollandse school mee verandert met de tijd. Dat hoeft niet te betekenen dat het voetbal volledig anders gespeeld dient te worden. De basisprincipes blijven hetzelfde, de accenten dienen echter ergens anders te liggen.

16 oktober 2015 om 11:36

Iedereen toch met die hollandse school. Die bestaat helemaal niet en komt al helemaal niet uit Nederland. Om terug te komen op de titel, Nederland zal er niet bij zijn op het WK laat staan winnen.

Er is zo'n chronische onderwaardering van verdedigers bij ons. Die De Vrij ontwikkelt zich fantastisch. Staat in het elftal van het jaar in Italië.. Daar is verdedigen zowat uitgevonden. Verder zie je Virgil van Dijk zich geweldig ontwikkelen en die wordt nooit geselecteerd. Maar wij moeten zo nodig voetballende spelers hebben.

We kunnen het niet meer winnen op onze geweldige aanval en middenveld. Dan moet je achterin de boel oppotten en op de counter je slag slaan.

12 oktober 2015 om 18:06

Je hebt helemaal gelijk. Ik heb de 'voetballende' centrale verdediger nooit begrepen. Het probleem zit 'm juist in het moment dat deze verdedigers aan de bal komen. De rest van het team lijkt te beseffen dat ze voetballend sterk zijn en laten het afweten om ook maar enig initiatief te tonen. In het buitenland (met name Engeland) is een goede inspeelpass goed genoeg. Hier, durven verdedigers een middenvelder met een man in de rug nooit aan te spelen. Enig fysiek contact wordt, zeker op eigen helft, volledig uit de weg gegaan. Deze manier van voetballen maakt ons als land kapot. We zijn technisch sterk, maar gaan iedere vorm van creativiteit uit de weg.

16 oktober 2015 om 11:37

Virgil van Dijk was dramatisch tegen Tsjechie. De Vrij ligt er nu weer dik 7 maanden uit dus die ontwikkeling kan hij vergeten.

Lange tijd dat ik weer een clubexpert stuk heb gelezen en vooral je titel was pakkend. De rest van het verhaal ben ik het enorm met je eens. Wat echter wel belangrijk is in deze filosofie is een bondscoach die het verdedigen goed snapt en wie moet dat tegen die tijd beter kunnen dan Koeman of eventueel De Boer?

5-3-2 zonder bal en 3-5-2 aan de bal is overigens gewoon een variant van totaalvoetbal, een taktiek waarin spelers ondergeschikt zijn aan het resultaat en elkaars klusjes moeten opknappen.

Ben alleen benieuwd wie de échte steekbal moet gaan geven. Clasie zie ik meer als vervanger van De Jong en Ziyech of Klaassen moeten het nog maar laten zien..

10 september 2015 om 23:19

Ik zie ziyech wel in staat om dat te doen. Als hij zich zo blijft ontwikkelen dan. Heeft een mooi inzicht en een fijne techniek. Hij is nu al veel te goed voor Twente

16 oktober 2015 om 11:41

Ziyech kun je al uit je hoofd zetten want die speelt voor Marokko als je goed hebt opgelet.

Goed stuk, leest lekker door en je boodschap komt luid en duidelijk binnen.
Ik ben het ook wel met je eens,we zijn geen top-5 land meer, dus moeten de wedstrijden anders benaderen.
Zoals een Ijsland vorige week of Denemarken in 1992.

Talent is er genoeg in ons kleine land in ieder geval.. Ben benieuwd in 2018!

Goed stuk, houdt er wel van hoe je met een stukje cynisme schrijft, leuk gedaan!

Wat betreft het onderwerp, je hebt in essentie wel gelijk. Maar we moeten eerst maar eens de ontwikkeling van een aantal spelers afwachten. Strootman zou ook onze beste middenvelder worden, maar die scheurt opeens alles af in zijn knie en dat is, waarschijnlijk, einde carrière.

Je vergeet ook Willems te noemen, die natuurlijk de voorkeur krijgt boven Dijks op de linkerflank. Het idee van 532 is wel leuk bedacht, en zeker een oplossing. We hebben een mooie mengelmoes van verdedigend talent en goede middenvelders. We zijn alleen wat dun bezaaid in de aanval momenteel, maar laten we hopen dat Zivko, Locadia, en consorten zich herpakken en hun potentieel waarmaken.

Ik hoop van harte dat we eindelijk eens stoppen met die achterhaalde hollandse school. Het is zo makkelijk verdedigen tegenwoordig tegen een 3-mans aanval en middenveld. Zonde.

4/5, vond het wat te kort, ook al was het niet helemaal serieus bedoeld.

Jasper
Veltman/Kong
De Vrij/Beek
Hoedt/Virgil
Riede/Tete
Bazoer/Riede
Clasie/Tonny
Willems/Aké
Wijnaldum
Depay
Zivko/Loca
11 september 2015 om 09:20

Dank voor je reactie. Ik ben Willems inderdaad vergeten. Heeft een heerlijke voorzet en een prima actie.

Het mooie is dat je niet een supertalentvolle spits nodig hebt in dit systeem. Gewoon iemand die een balletje kan aannemen als je de bal een hengst geeft. Een beetje de functie die De Jong bij PSV heeft. Ons voetbal is veel te voorspelbaar geworden inderdaad. Waar andere landen zich voortdurend aan het ontwikkelen zijn, blijven wij hangen.

Dat zie je ook in Europa trouwens. Nederlandse clubs presteren ondermaats, maar de spelers die transfers maken kunnen zich vaak prima aanpassen aan het niveau in topcompetities.

11 september 2015 om 09:25

Het mooie is toch dat onze hollandse school wereldwijd gerespecteerd wordt. Nederland wordt altijd genoemd als een elftal 433 met de punt naar voren speelt. Ons uitgevonden systeem. Waarom vinden we niet een nieuw systeem uit?

Dat Nederlandse clubs slecht presteren is gewoon omdat onze competitie niet aantrekkelijk genoeg is én er niet genoeg geld is om te concurreren met Engeland, Duitsland, Frankrijk, etc.

Je hebt inderdaad eigenlijk enkel snelle spelers voorin nodig, als je 532 speelt. Met een Depay en Locadia of Zivko zit je al goed. Maar ik hoop stiekem toch op een nieuwe wereldklasse spits. We staan toch bekend om het opleiden van aanvallend talent. Vele grote clubs in Europa wenden zich nog erg vaak richting Nederland, de jeugdopleidingen hier, om leuke talenten weg te plukken. Ik ben dan ook bang dat dit de norm gaat zijn de komende jaren. Jong, Nederlands talent wat het geluk in het buitenland gaat proeven. Het grootste voorbeeld is Aké, wat misschien wel onze meest talentvolle back sinds lange tijd is (ja, ik denk dat Aké meer potentie heeft dan Willems).

Leuk stukje, en ben het volledig met je eens.

Top stukje, ben het volledig met je eens. Verder heb ik er niet veel aan toe te voegen!

Ik reageer normaal nooit op Ce´s maar nu toch maar even. Wat een goed geschreven stuk en wat ben ik het met je eens!

We moeten allemaal toegeven dat het op dit moment niet best is gesteld met het Nederlandse voetbal internationaal. Zowel Ajax als het Nederlands elftal zijn hopeloos door de mand gevallen, omdat zij zo graag Hollandse school willen voetballen. Wien, Jablonec, Ijsland en in mindere mate Turkije hebben ons geleerd dat dit achterhaald is. De Hollandse school is makkelijk te verslaan met een verdedigende houding. In de omschakeling lijkt het alsof onze verdedigers er helemaal niets van kunnen, maar dat is een vertekenend beeld. Een goede counter verdedigen is het moeilijkste wat er is. Een van de beste verdedigers ter wereld, Terry, zou denk ik in het Nederlandse systeem en de Nederlandse manier van voetballen verzuipen.

Het grootste probleem wat ik heb is de angst van de Nederlandse teams om verdedigend te spelen. Ik denk dat dit overdreven is. Iedereen herinnerd zich dat Wien Ajax heeft uitgeschakeld en dat Tsjechië en Ijsland het Nederlands elftal hebben uitgeschakeld. Niet dat dit met verdedigend voetbal is gebeurd.

Natuurlijk, we hoeven niet te gaan spelen zoals deze teams, maar een beetje mag wel. Ik ben Ajax fan, maar ik heb genoten van PSV vorig seizoen. En die speelde ook wat meer terughoudend. Soms een mooi zelf opgezette aanval, soms een prachtige counter.

11 september 2015 om 11:16

Precies. Om het naar mijn eigen club terug te brengen. Feyenoord speelde vorig seizoen fantastisch veldspel. Clasie en El Ahmadi hadden totale controle over het middenveld. Vervolgens komt de bal voorin (tegenstander op eigen helft vastgezet, 65% balbezit) en heb je daar met Immers, Kazim, Manu en Toornstra vier spelers staan met de draaischijf van een olietanker en de technische vaardigheden van Olli de mascotte. Sta je daar tussen 8 man te prutsen. Kwam geen fatsoenlijke aanval door.

PSV speelde inderdaad zeer effectief op de counter. Die zijn prima in te studeren en je kunt gebruik maken van het gebrek aan organisatie bij de tegenstander.

Die aanval van Madrid tegen Ajax die binnen 9 seconden aan de andere kant van het veld in het netje lag, moet ons voorbeeld zijn. Wij spelen te georganiseerd en te langzaam tegen tegenstanders die dat al lang en breed zien aankomen. Zit totaal geen verrassing in.

11 september 2015 om 11:21

Inderdaad, verassing is het juiste woord.

Wil ook graag nog Narsingh als voorbeeld noemen. Presteert prima bij PSV en valt volledig door de mand bij het Nederlands Elftal. Vul zelf maar in hoe dat kan...

Sterk bericht met een vleugje cynisme.

Ik denk ook serieus dat Oranje sterk terug komt na dit debacle, we hebben altijd wel veel talent. Dit maal ook talentvolle verdedigers in de dop die best groot zouden kunnen worden. Ik ben erg gecharmeerd van Riedewald, Willems, v Beek en de Vrij. Verder nog niet echt overtuigd van een Tete, Kongolo en zéker Veltman. Middenveld en aanval maak ik me niet zo'n zorgen over, we hebben altijd goede spelers die in potentie de wereld top zouden kunnen halen.

In welk systeem moet Oranje de komende jaren gaan spelen? 4-3-3 hollandse school sedert 1974 is passé. Daar win je echt amper nog wedstrijden mee en het is gebleken dat de jongens die nu beschikbaar zijn voor Oranje niet tot nauwelijks kunnen spelen in dit systeem. Ik vond de 5-3-2 systeem van van Gaal super geniaal, echt een systeem waar se simpelweg niet te verslaan waren en dat met nagenoeg dezelfde verdedigers die we nu ook in dit falende Oranje tegenkomen.

Oké het zag er ultra on-Hollands uit, super lelijk, maar het was wel effectief. De volgende bondscoach, of Danny Blind (denk het niet) zou dat systeem moeten perfectioneren met super snelle en vlijm scherpe counter aanvallen. Dan heb je echt wel weer een Oranje dat potjes kan winnen en er zal staan op het wk in 2018 in Rusland. Bovendien kan het ook aantrekkelijker, maar dat het toen lelijk eruit zag kwam omdat van Gaal in korte tijd ging voorbereiden in dit systeem

Dan rest er nu nog de vraag, wie zullen er binnen dat systeem kunnen excelleren? Ik zelf vind het tijd worden dan v Ginkel de kans gaat krijgen. Handige box-to-box speler, maar wie nog meer?

Hier een opstelling

Cillessen
de Vrij
v Beek
Riedewald
Tete
v Ginkel
Strootman
Willems
Klaassen
Memphis
Sinkgraven

inderdaad sterk onderbouwd ook. het ziet er goed uit en je geeft goed weer wat er mis is met het nederlands voetbal. namelijk dat we al 60 jaar aan dezelfde speelwijze zitten en graag willen dat alles en iedereen kan voetballen , en de voetballende oplossing zoeken , tot de keeper aan toe. ik hoop dat ze deze veranderingen ook eens gaan doorvoeren want talent is er genoeg , ook voorin hebben we genoeg talent met Bergwijn en Paal die ik ken van PSV , en natuurlijk El Ghazi , Kishna en nog vele anderen!

Leuk stuk. Mee eens ook. Voor mij was het WK 2010 alsnog het hoogtepunt van mijn leven als Oranjesupporter. We voetbalden misschien niet zo goed, maar als wij in de finale na de hele wedstrijd te zijn weggetikt door een onterechte strafschop in de extra tijd van de verlenging tegen de verhouding in 1-0 winnen loop ik een maand lang de polonaise.

Het is een mooi geschreven stuk, maar toch even een kanttekening...als je geen doelpunten tegen krijgt, je scoort niet, je hebt strafschoppen na de verlenging, met Cillessen in de goal, dan verlies je zeker wel. Ik zie het nog zo staan op teletekst....Nederland-Argentinie 0 - 0 (wns 2-4)...oftewel als er winst is, is er ook verlies.

14 september 2015 om 13:16

Klopt. Daarom ben ik meer voorstander van Krul op Wk's. Is iemand die kan pieken op de belangrijke momenten. Daarnaast scoren we nu ook niet. Dus dat kan het argument niet zijn. Met meer ruimtes uit counters heb je een grotere kans om te scoren.

Leuk stukje, las er goed doorheen en sommige punten heb je gelijk zoals vaarwel zeggen tegen de Hollandse school en opstelling, ook aanstormend talent en opkomst ervan. Maar ik vraag me toch af hoe je met die redenen erbij komt dat Nederland dan "gewoon" kampioen wordt.

Ik kan namenlijk hetzelfde zeggen over Zweden, met verdedigers als Milosevic, beer van een kerel, Joakim Nilsson met verfijnde techniek net zoals de Vrij, Linus Wahlqvist en Johan Larsson, snelle rechtsback met body en lengte. een mooi middenveld met Simon Tibbling of Emil Forsberg op links, Simon Gustafson centraal en Victor Lindelöf als vededigende mid, met Kristoffer Olsson op rechts. eventueel nog voorin, John Guidetti met Sam Larsson.

talenten zat, ik zou bijna zeggen dat we dan de finale maar tegen elkaar spelen...

beetje 5-3-2 spelen, counter voetbal.

Nordfeldt
J. Larsson
Milosevic
Tinnerholm
Wahlqvist
Lindelöf
K. Olsson
S. Gustafson
Försberg
Guidetti
S. Larsson
16 september 2015 om 14:16

Hoi, ik heb bovenin de reacties al aangegeven dat het natuurlijk een beetje gechargeerd is. Je moet het een beetje met een korreltje zout nemen, maar de boodschap erachter is dat we veel te erg zijn blijven hangen in iets wat in de jaren 90 voor het laatst echt werkte. '

Ziet er inderdaad mooi uit in Zweden

16 september 2015 om 14:20

Ja las het al Ik denk dat Nederland er wel boven op komt, talenten genoeg - zelfde als met Zweden - ook talenten zat - tegen Rusland zag het er zonder Zlatan goed uit, en kijk uit naar de tijd waarbij de bovengenoemde jonkies het gaan doen.

Een flutstuk, de enige onderbouwing is dat er op het WK goed verdedigd werd met 5 verdedigers maar dat heeft toch niet zoveel te maken met de verdedigers. In een kwalificatie was het doel, van deze opstelling, meer ruimte creeren voor de aanvallers er niet gekomen omdat deze teams zich in laten zakken tegen Nederland. Iedereen doet net alsof van Gaal zn hele periode zo speelde maar dat deed hij toch echt pas vanaf een paar weken voor het WK. En het is nogal naief om te denken dat als we hetzelfde gaan doen als andere landen, met een veel groter inwonersaantal dus minder middelen dat we hetzelfde gaan bereiken. We moeten juist van eigen kracht uitgaan! Gelukkig zijn er nog mensen die daar achter staan.

16 september 2015 om 14:11

Knap dat je maar 1 argument als onderbouwing hebt gevonden. Het had wel te maken met de verdedigers. Robben voorkomt niet dat er gescoord wordt. Het systeem dat ik beschrijf gaat juist van onze eigen kracht uit. En die ligt niet meer in aanvallend dominant voetbal.

Een flutstuk is iets anders dan een stuk waar je het niet mee eens bent. We spelen in een hopeloos verouders, statisch systeem. Tegen Ijsland en Turkije verlies je gewoon dikverdiend.

Ga jij maar achter Blind staan en dneken dat dat onze eigen kracht is. Dan hebben we tenminste geen vermoeide competitievoetballers na een niet gespeeld Wk/ek

16 september 2015 om 15:05

Zo hopeloos ouderwets dat alle landen en teams ongeveer zo spelen? Of ben je ook een van die mensen die zegt dat Nederland nog met vleugelspelers speelt, want dat zie ik ook zelden gebeuren met Robben en Depay. We hebben gewoon een mindere lichting en omdat ik opmerk dat jouw argumentatie aan alle kanten rammelt en jouw oplossing absoluut geen garanties biedt ben ik een fan van Blind? Zo kom je volgens mij wel vaker tot conclusies...

16 september 2015 om 16:50

Je noemt het een flutstuk en geeft aan dat ik één argument opgeef, terwijl er overduidelijk meerdere argumenten naar voren komen.

Nederland voetbalt nog steeds vanuit de totaalvoetbalfilosofie. Dominant, aantrekkelijk voetbal is de droom. Dat aantrekkelijke is er al lang af door de simpele aanpassingen die tegenstanders doen. Achterin dichtgooien en je hebt de wedstrijd praktisch gewonnen. Je moet om te scoren gebruik kunnen maken van ruimtes of heel goed zijn in bewegen en kleine ruimtes opzoeken.
Nederland heeft nu juist het spelersmateriaal om de grote ruimtes op te zoeken en te leunen op de verdediging, want aanvallend zijn er weinig technisch hoogwaardige spelers meer over. Daarentegen komt er een lichting aan waarvan de grootste talenten verdedigend ingestelde spelers zijn. En de aanvallende spelers zijn spelers die het beste functioneren in de counter, dus waar je dat 'van je eigen kracht uitgaan' vandaan haalt, snap ik echt niet.

16 september 2015 om 23:29

De totaalvoetbalfilosofie is niet dominant en aantrekkelijk voetbal, want dan bestaan er 10000 versies van. Je gebruikt steeds hetzelfde argument.

Daarnaast hebben Robben, Van Persie en Depay in mindere mate bewezen dat ze tegen de toppers ook in deze kleine ruimte kunnen spelen. Als de tegenstander de wedstrijd achterin dichtgooit dan hebben zij de wedstrijd ook praktisch gewonnen? Dan gaat het meer op kracht aankomen, dan zijn onze spelers 9 van de 10 de mindere, dat is waarom we iets anders moeten doen.

Op het WK heeft Van Gaal op momenten iets anders gedaan dan wat hij normaal doet, namelijk zoveel mogelijk toeval opzoeken op momenten. Er kwam een hoop geluk bij kijken, dat maakt het een mooie prestatie maar gezien ons inwonersaantal, dus onze middelen, geen basis voor succes.

Je gokt het op individuele kwaliteit en daar hebben andere landen er bijna altijd meer van.

17 september 2015 om 09:53

Waar heb jij het over?

Robben en van Persie zijn er in 2018 niet eens meer bij, of heb je niet gezien waar deze CE over gaat? Depay is juist goed met veel ruimte. Dat zag je bij PSV en hun gevaarlijke uitbraken en zelfs bij Oranje op het WK.

In het systeem wat ik beschrijf laat je het juist niet op kracht aankomen, maar op snelheid in de omschakeling. Je moet een sterke spits hebben, maar daar hebben we er drie van. Kun je allemaal lezen in mijn CE. Daaromheen snelle spelers zetten. Een beetje wat PSV tegen Manu deed alleen dan met 5 verdedigers.

In 4-3-3 ga je gewoon rammen op een dichte deur. Dat is met Oranje wel duidelijk geworden. Daar hebben we de spelers niet voor. Ik gok niet op individuele kwaliteit, maar op de kwaliteiten van de spelers. Die liggen niet meer in ons oude systeem.

Over dat inwonersaantal: We hebben verloren van een land met minder inwoners dan de stad Rotterdam. Het gaat om de kwaliteit van opleiden, inzet en talent. Niet om hoeveel inwoners een land heeft.

Ik vind het een goed stuk, ik ben bang dat de oorzaak dieper ligt. Ze leiden in Zeist namelijk alleen nog maar saaie voorspelbare trainers op. De generatie met ballen en nieuwe ideeën lijkt niet meer te bestaan. Kijk maar naar Ajax en Feyenoord, altijd gedwongen in hetzelfde systeem blijven spelen. Waar zijn de trainers die zeggen, ik heb twee fantastische spitsen en 4 goede middenvelders, laat ik daar wat mee doen, in plaats van, we moeten buitenspelers hebben en een spits op de bank laten verpieteren. Jouw stukje raakt wat mij betreft de kern van de fantasieloosheid van het Nederlandse voetbal.

Goed stukje! Misschien een idee voor voetbalzone om jou af en toe is een stuk te laten schrijven in plaats van onze Lex Muller. Hier is tenminste over nagedacht en niet louter open deuren die ingetrapt worden.

Het ouderwetse 433 zoals wij dat vroeger speelde is achterhaald doordat er geen verrassingselement meer in zit. Met 5-3-2 heb je een stabiele defensie terwijl je in de omschakeling/aanval toch héél offensief kunt spelen wanneer de backs wat hoger staan.

Heel goed stuk!
We hebben inderdaad een paar goede verdedigers rondlopen. (ben met name gecharmeerd van Van Dijk en snap niet dat ie nog nooit een minuut voor Oranje heeft gespeeld) In een 5-3-2 met de Vrij en Vlaar (nu 30, kan op WK 2018 nog prima meespelen) heb je een prima (centrale) verdediging staan lijkt me.

Middenveld Bazoer en Clasie is heel fijn en hoop ik dat Strootman weer snel fit en in vorm raakt.

Voorin heb ik de hoop vooral bij Memphis en El Ghazi. Ben alleen nog niet zo zeker wie op WK 2018 de spits gaat zijn. Jansen moet ik nog zien eigenlijk. Heeft zeker potentie, maar ben heel benieuwd hoe hij het bij AZ gaat doen.
Mocht Dost bij Wolfsburg net zo'n seizoen draaien als vorig jaar, dan mag ie wat mij betreft in Oranje de spits in :-)

Leuk geschreven en ondanks je "gechargeerde" schrijfvorm toch met een vleugje realisme.

Alleen vrees ik dat jou "wens" niet in vervulling zal komen omdat we inderdaad afhankelijk zijn van een coach die zo durft te denken en te spelen. En daarnaast een bond die ook inziet dat het systeem dient te worden aangepast.
En wat is nou precies domineren? Balbezit is zo overschat, punten scoren is toch meer domineren.

Dus als we nu eens inderdaad met die echte verdedigers (2 bikkels en 1 voetballer in het centrum) beginnen zijn we al een heel end op weg naar misschien toch een droom die uitkomt.

Om wereldkampioen te worden heb je in elk geval een selectie nodig die bij de pak'm beet 6 beste ter wereld behoren. Aangezien bijna elk elftal verdedigend speelt, ga je het verschil niet maken door ook verdedigend te laten spelen en je verder niet meer kwaliteit hebt dan je tegenstander.

Ik ben er mee eens dat het naieve 4-3-3 niet meer kan en het veel beter zal gaan met 5-3-2 ,maar dan nog zullen we niet bij de beste 6 landen ter wereld horen. Het is heel leuk en knap dat Argentinië ons niet in reguliere speeltijd heeft verslagen, maar wij zullen zelf met 5-3-2 ook net zo veel moeite hebben gehad met Ijsland en Turkije. (vast wel een beter resultaat, maar zonder meer winnen nee).

Het 5-3-2 van het wk zal niet kunnen worden herhaald, ik zie kwalitatief niet veel verbeter punten er aan komen maar wel een groot verlies, Arjen Robben.

Of onze jonge spelers daadwerkelijk talenten zijn zal nog wel even duren voordat dit zal blijken. Wie van de spelers die de afgelopen 5 jaar naar het buitenland is gegaan heeft zich echt bewezen? Ik vrees dat al onze "talenten" gewoon nieuwe Madurootjes, Emanuelsons, Drenthes, vdwiels en Elia's gaan worden.

De tijd dat deze "talenten" naar het buitenland gingen was onze eredivisie nog van een hoger niveau dan nu. Ik ben benieuwd waar jongens als Clasie, Wijnaldum, Depay, Janmaat en Bas Dost aan het eind van dit jaar staan. Ik kan me niet voorstellen dat er meer dan één van deze namen boven verwachting zal gaan presteren. Ik hoop dat ik ongelijk heb.

19 september 2015 om 08:49

Ik ben het daar niet mee eens, ik denk dat met de nieuwe groep spelers en talenten en beetje werk met 5-3-2 heel ver gaat komen. Nederland heeft de huidige verdedigers groep veel talent en veel mee voetballende krachten, goede backs - paar sterke beren of aankomende beren van kerels.

ik denk ook dat Nederland eerlijk gezegd af moet stappen van die centrale spits en de snelheid moet gebruiken met wat acties. Promes en Depay zijn de ideale spelers die snelheid hebben, en een lange bal moeten hebben over de verdediging - kleine actie en naar binnen komen.

mijn reden voor blind op links mid is omdat ik vind dat hij als puur verdedigende mid te kort komt, hij kan verdedigen maar ook aanvallen, redelijk snel en heeft een goede voorzet van links. Je zou Luuk de Jong en Dost op de plaats van Promes kunnen zetten of Depay als aanspeel punt, maar persoonlijk denk ik dat counter voetbal het gaat worden.

Lekker rond tikken op eigen helft, verdediging dicht - tegenstander laten komen en dan zo'n snelle uitbraak via de vleugels beginnend bij de verdediging (bal op Wijnaldum, Janmaat erover heen tikt de bal naar binnen zodat Promes hem oppakt tijdens een loop actie)

Cillessen
Janmaat
Riedewald
van Dijk
willems
de Vrij
Wijnaldum
Clasie
Blind
Promes
Depay

Hier de opstelling: erachter staan de leeftijden in 2018, bij Riedewald 22, Wijnaldum 27 (is niet te zien).
En ja ik heb gekozen voor de Jong, want er moet toch iets van ervaring zijn.
Op de bank zitten:
Klaassen 25, Sneijder 34, Robben 34, Luuk de Jong 28, Cillessen 29, Vermeer 31, Clasie 27, Tete 22, Hendrix 22, Lens 31, Vlaar 33, van Persie 34.

Evt Bergwijn 21, Van de Beek 21, Schuurman 21, Huntelaar 34.

Krul 29
Van Dijk 27
De Vrij 26
Riedewald 22
Janmaat 28
de Jong 34
Bazoer 22
Willems 24
Wijnaldum 27
el Ghazi 23
Depay 24

Wat een heerlijke CE.

Met een tegendraadse ( en ook mijn) mening, en een stukje cynisme in één.

Top.

Ik ben het helemaal met je eens dat de rol van de verdediging op het WK van 2014 (een ook van 2010) zwaar wordt onderschat. Die zogenaamd zwakke verdediging, die kreeg op het wk toch maar 4 doelpunten tegen, waarvan 2 ongelukkige penalties.

Ook ben ik het met je eens dat natuurlijk wel afgestapt moet worden van "jaren 70" 4-3-3, dat is natuurlijk helemaal niet meer van deze tijd.

Of het genoeg is voor de wereldtitel?? Ik hoop het, maar vrees van niet. Verdedigend zit het wel goed, maar je hebt aanvallend toch ook mensen nodig die het verschil kunnen maken.....tenzij Robben (en van Persie) dan nog altijd zo goed zijn, zie ik die spelers niet....eerst maar eens plaatsen, dat wordt met Frankrijk in de poule erg lastig. Maar in principe ben ik het met je eens dat Oranje met de juiste tacktiek en wat mazzel nog altijd van iedereen kan winnen.

Helemaal mee eens? Nee. WK 2018 winnen wordt lastig. Maar de strekking is juist. Het balletje breed eruit, zoals Cruiff zei. Meer durf.

Ik herinner me op een training, toen ik vanachteruit een bal door het midden gaf, die bijna een goal opleverde, dat i breed had gemoeten. Ik zei 'ben je blind ofzo?'. We scoren er bijna uit'. Dat gebrei altijd, gaat ten koste van de echte dreiging. Ploegen kunnen makkelijk groeperen.

Prachtige column

25 september 2015 om 13:40

Als eerste reactie in de commentsectie heb ik aangegeven dat het een beetje gechargeerd is Verwacht zelf ook niet dat we kampjioen worden, maar het klinkt wat krachtiger dan de kwartfinale.

Bedankt voor het compliment!

met tete de vrij van dijk willems heb je op papier in potentie een goede verdediging, wat erachter komt valt alleen tegen. veltman indi van rhijn van de wiel janmaat kunnen niet verdedigen, denk dat daar een groot manco zit, verdedigers moeten teveel met een bal kunnen doen en mogen niet meer wegrammen zonder een idee. een leuk feitje trouwens, nederland miste het laatste ek in 1984 en het resultaat van 88 is bekend, laten we 2016 maar missen dan winnen we in 2020

Een mooie CE! Wat me denk ik wel een issue is, is dat we wanneer we vol op de verdediging spelen, en geen goals tegen krijgen (zoals je terecht als voornaamste doel ziet) maar we zelf falen te scoren, mede omdat we dus verdedigend spelen, komt het uit op penalty's. En laten we nou juist een keeper hebben die daar nou niet op uit lijkt te blinken...

20 oktober 2015 om 10:52

Ik denk dat dat issue niet echt van toepassing is : Met een 532 systeem heb je snelle aanvallers (zivkovic, El Ghazi, Bergwijn, Becker) en die kunnen een doelpunt maken uitr de counter.

Goed stuk! mooie tijd geupload ook, 19:08

Hoi, je hebt het over de tactiek. Maar vind je dan dat Blind moet aanblijven of een andere coach (en wie)?

Goed stuk, echter sla je wel de plank een paar keer mis wat mij betreft.
Zo is Riedewald toch echt een voetballende verdediger, en valt daardoor niet echt in de categorie van Beek. Kenny Tete was waarschijnlijk, hoewel hij een back is, een beter voorbeeld geweest. Daarnaast noem je Bazoer en Clasie in één adem als klein van stuk. Bazoer is met zijn 1.84 toch niet echt klein.

Verder ben ik zeker met je eens. Wie is in jouw ogen de man die ons naar die titel moet gaan leiden? Er van uitgaande dat Koeman het niet gaat doen. En wie moet dan de grote leider worden in het veld?

21 oktober 2015 om 17:35

Hoi. Goed dat je me verbetert. Je hebt gelijk wat Bazoer betreft. Hij lijkt kleiner dan hij is haha.
Riedewald is nu nog wat wisselvallig, maar ik heb wel gezien dat hij zakelijk kan verdedigen.

De trainer van Oranje wordt lastig. Mijn voorkeur gaat uit naar een buitenlandse trainer. Misschien een Italiaan ofzo. Iemand die weet hoe je verdedigend goede systemen in elkaar kan zetten en er snel uit kan komen.

De leider op het veld moet zich nog een beetje bewijzen. Bazoer heeft bijvoorbeeld wel het overzicht, maar van Beek bijvoorbeeld het enthousiasme en de passie. Als je gaat kijken naar wat meer ervaren spelers, denk ik aan Krul of Cillissen. Ligt eraan wie de eerste keeper wordt. Een Juve-achtig systeem lijkt me het beste en gezien onze talenten op de backs het meest logisch.

21 oktober 2015 om 20:57

Riedewald is zeker nog wisselvallig, maar kan echt een grote worden. Met de nadruk (zoals bij alle talenten) op kan. Wat hem zo sterk maakt is juist dat hij verdedigend goed is, maar ook prima mee kan voetballen. Vergeet niet dat hij al regelmatig op het middenveld heeft gestaan. Ik zie in hem een type Rijkaard.

We kunnen er van uit gaan dat de Knvb niet voor een buitenlandse coach gaat, gezien het feit dat we in 2018 al 40 jaar geen buitenlandse bondscoach gehad hebben. En dan was Happel ook nog een trainer die wel 11 jaar in Nederland gevoetbald heeft. Mijn voorkeur zou ook uitgaan naar een buitenlandse trainer (bijv. Conte), maar helaas. Voor Nederland zijn misschien Seedorf, Rijkaard of Jol goede opties.

Vooral Martin Jol zou ik een goede vinden. Speelt niet volgens die Hollandse school. Daarnaast kan hij hier niet van die vreemde aankopen doen.

21 oktober 2015 om 23:06

hahaha dat weet je bij Jol maar nooit Gaat ie allemaal spelers naturaliseren.

Ben het wel met je eens, maar Conte zou absoluut een topkandidaat zijn.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 16
2209 fans
Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa

In de wandelgangen

Zondag 25 augustus
Fenerbahçe wil Jerome Boateng op huurbasis overnemen van Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren