Oostenrijk kan EK bijna niet meer mislopen; Jovetic blinkt uit

Oostenrijk is zo goed als zeker van deelname aan het EK in Frankrijk. Het Alpenland was zaterdagavond met 1-0 te sterk voor Moldavië en gaat nu met negentien punten aan kop in Groep G. Zweden heeft er twaalf en Rusland elf. Montenegro passeerde Liechtenstein in het klassement door met 2-0 van het dwergstaatje te winnen.

/

Oostenrijk – Moldavië 1-0
Het Oostenrijk van bondscoach Marcel Koller kwam na rust tot scoren, maar had na de eerste helft eigenlijk al op voorsprong moeten staan. Zlatko Junuzovic was met een kopbal dicht bij de 1-0 en een treffer van Marko Arnautovic werd ten onrechte wegens buitenspel afgekeurd. Oostenrijk speelde niet groots, maar was wel veel beter dan Moldavië en kwam zeven minuten na de onderbreking op 1-0. Junuzovic benutte een rebound nadat doelman Ilie Cebanu een schot van David Alaba niet onder controle kon krijgen. Het uitverkochte Ernst Happel Stadion slaakte een zucht van verlichting en Koller hoopte dat de score in het restant van de tweede helft opgeschroefd kon worden, maar dat lukte niet.

Montenegro - Liechtenstein 2-0
Montenegro heeft weer een sprankje hoop gekregen op deelname aan (de play-offs van) het EK. Het Balkanland staat door de zege nog maar drie punten achter nummer drie Rusland en gaat in oktober op bezoek in Moskou. Stevan Jovetic was de man van de wedstrijd in het Stadion Pod Goricom in Podgorica, dat vanwege een UEFA-straf niet bezocht mocht worden door bezoekers. Jovetic bereidde zeven minuten voor rust de 1-0 van Fatos Beqiraj voor en na een klein uur krulde hij de bal zelf in de verre hoek voor het tweede doelpunt. Montenegro haalde hierna de voet van het gaspedaal, al had men nog wel vaker kunnen scoren. Beqiraj liet één minuut voor tijd bijvoorbeeld nog een kans liggen.