Mijn eerste keer Barcelona

Maandag, 31 augustus 2015 om 11:18 door Isco24

Het is de dag die voor velen de boeken in gaat als een tragische dag. 31 augustus 1997, Prinses Diana Spencer en diens chauffeur krijgen net na middernacht een auto-ongeluk. Zij overlijdt later die nacht aan haar verwondingen. Voor mij, als klein jongetje, is het echter een zeer heuglijke dag. Namelijk mijn eerste keer in een voetbalstadion buiten Nederland. Dit zal zeker niet de laatste keer worden, mede dankzij die ene dag. Ik neem jullie mee naar mijn meest inspirerende jeugdmoment.

Het is eind juli, mijn ouders maken mij 's ochtends vroeg wakker met de mededeling dat we voor een maand naar opa en oma gaan in Barcelona. Zij zijn twee jaar hiervoor naar Vallcarca, een dorpje in Barcelona, verhuisd omdat opa in het grote Barcelona een baan aangeboden kreeg. Het is dus de eerste keer, na de verhuizing, dat ik ze weer zie. Ik mag mij op gaan maken voor een reis naar Spanje! Na overleg met school, waar werd toegezegd dat ik een week later mocht instromen, en een paar nachten van weinig slaap van de spanning, is het zo ver. Het vliegtuig richting het Zuid-Europese vakantieland staat klaar en we worden vriendelijk begroet door de stewardessen. Ik ren richting onze rij en neem de plaats aan het raam in beslag.

/

Opa en oma staan ons al geruime tijd op te wachten, op Luchthaven Barcelona-El Prat, als het vliegtuig eindelijk landt en de zon achter de wolken verdwijnt zonder dat het écht frisser wordt. Na het ellenlange wachten op onze koffers zie ik eindelijk mijn opa en oma. Ze zien er nog hetzelfde uit als twee jaar geleden en roepen over mij dat ik gegroeid ben, en alleen nog maar groter ga worden. Gelukkig maar, denk ik tegelijkertijd, terwijl ik een hele grote snoepketting van ze krijg. Weken gaan voorbij en zonder dat ik er iets van heb meegekregen, hebben mijn vader en mijn opa een verassing voor me in petto. Ze zitten met een biertje bij het zwembad van opa en oma en roepen mij hun kant op. Ze houden samen, een in papier gewikkeld, iets vast. Wanneer ik het uitpak zie ik dat het een voetbalshirtje is. Een voetbalshirtje van de club FC Barcelona. Tot dat moment had ik nog nooit van die club gehoord, dus wat moest ik met een shirt van een onbekende club? Na het ontvangen van het shirtje heb ik hem niet één keer aangehad en mijn opa vraagt of ik het wel een mooi cadeau vind. Ik haal vervolgens mijn schouders op en geef aan dat ik de club niet ken. "Daar komt vandaag verandering in kleine jongen!" – riep hij – "Wij gaan met z'n drieën naar Barcelona, de mooiste club van Spanje".

Op een uurtje rijden met de auto, bevindt zich het grootste stadion van Spanje met een capaciteit van bijna 100.000 plaatsen. Camp Nou. Eenmaal aangekomen bij dit kolossale stadion, met mijn vader rechts van me en mijn opa links, kijk ik naar de enorme drukte. Ik word er stil van. Dit terwijl ik wel wat gewend ben vanuit het Stadion Galgenwaard waar, op diezelfde zondag, FC Utrecht - Ajax plaatsvindt. Mijn gedachten en aandacht richten zich weer tot Camp Nou, maar vooral naar de mensenmassa. Iets wat ik nog nooit had meegemaakt. Zo veel mensen, gezelligheid en zingende mensen. Dit vind je nergens in Nederland. Wij nemen onze plek in, op de door een seizoenkaart toegewezen plaats plus twee losse kaarten, op de tweede ring. De grootte van het stadion, de ruimte wanneer je om je heen kijkt en het gevoel dat je opgeslokt wordt in een soort van draaikolk van mensen, maakt het voor mij op dat moment het meest indrukwekkende moment tot nu toe. Ik kijk mijn ogen uit en terwijl ik dat doe roept mijn vader: "Kijk maatje, dat is de nieuwste ster van Barcelona, Rivaldo.” Die voor ruim 4000 miljoen peseta’s Braziliaan werd overgenomen van Deportivo de La Coruña, ter vervanging van de reeds vertrokken van de andere superster Ronaldo.

/

De wedstrijd tegen Real Sociedad gaat van start en werkelijk iedereen die op dat moment netjes op een stoeltje zit, begint te staan en te zingen. Duizenden sjaaltjes met daarop het Barcelona logo of enkel de letters 'FCB' zwaaien heen en weer en het wordt bijna onmogelijk om het hele veld nog te zien, ondanks het feit dat ik inmiddels door mijn vader word opgetild waardoor hij het zelf amper ziet. Na een klein half uur krijgt Barcelona een vrije trap, randje zestien. Rivaldo neemt plaats achter de bal, hij staat een beetje rechtsachter de bal waardoor ik gelijk door heb dat hij linksbenig is. Hij neemt een zachte aanloop en krult hem perfect over de muur in de rechterhoek. Keeper kansloos, 1-0 voor FC Barcelona. Het publiek wordt gek en, daar waar het vanaf het eerste fluitsignaal nog geen één keer rustig is geweest, hebben ze allemaal nog de kracht en de wil om nóg harder te gaan zingen en te juichen. Het is één groot feest. In de rust, wanneer het nog altijd 1-0 staat, vragen mijn vader en opa wat ik er tot nu toe van vind. Mijn antwoord is positief en zij beloven mij dat ik het alleen nog maar leuker ga vinden. Ze krijgen gelijk want Giovanni Silva de Oliveira schiet op aangeven van Sonny Anderson de 2-0 binnen en Rivaldo maakt op weergaloze wijze zijn tweede van de wedstrijd, precies door de benen van Alberto López Fernández, de keeper van Sociedad, en bepaalt de eindstand op 3-0 in het voordeel van FC Barcelona.

Waar Prinses Diana die dag overleed, en FC Utrecht met 1-7 verloor van Ajax, was ik tóch in euforie. Een nieuwe fan was die dag geboren. Sindsdien ben ik steeds vaker in Barcelona te vinden en ben vastbesloten deze mooie club te supporteren en meer mensen die kant op te krijgen. Want als je eenmaal in Camp Nou bent geweest, kan je niet wachten tot je er weer heen kan…

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 10 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

23 reacties (laatste reactie door martyn7)

Beste lezers,

Net als dat mijn CE over de eerste keer in Barcelona gaat, is dit tevens mijn eerste CE. Wees dus niet te mild met eventueel commentaar, mits opbouwend en onderbouwd

Veel plezier met lezen.

31 augustus 2015 om 14:35

Mooie CE hoor. Prima eerste poging. Zit hoop ik nog genoeg kruit in t vat voor nieuwe Ce's.

Ik vind je verhaal leuk. Ik lees graag over nieuwe ervaringen. Als je dat gevoel weet over te brengen doe je t goed. Dat lukte grotendeels. Af en toe had je me te pakken, met mooie metaforen (draaikolk) en levendige herinneringen. Soms val je een beetje terug in algemeen taalgebruik, zoals het slotstuk: want als je eenmaal in Camp Nou bent geweest, kan je niet wachten tot je er weer heen kan is een beetje slap en generiek. Probeer daar de volgende keer wat meer kracht in te leggen en je zit aan de 5 sterren. Het hoeft niet per se een slogan te zijn, maar een persoonlijke gedachte kan net zo mooi zijn. Wanneer je je persoonlijkheid door laat schijnen is je stuk het sterkst. hou dat vast.

31 augustus 2015 om 19:33

Bedankt voor je reactie!

Met je beoordeling kan ik ook zeker wat en zal er de volgende keer ook zeker op letten.
Thanks man!

1 september 2015 om 20:35

Nice CE, ben laatst ook naar een wedstrijd geweest het is echt geweldig en ben dan ook weer van plan dit jaar weer te gaan, maar als je een maal in Camp Nou bent geweest dan ben je zelf (ik dan) een beetje teleurgesteld als ik weer in de Kuip ofzo zit.

Mooi verhaal prima eerste CE, succes met je volgende.

2 september 2015 om 07:37

Hahaha ja dat gevoel heb ik ook elke keer als ik weer in Galgenwaard ben, alleen dat is dan nog iets minder qua sfeer dan de Kuip.
Camp Nou is een geweldige beleving. Kan niet wachten tot december dit jaar!

Bedankt voor je reactie en je ziet de volgende tegemoet

Hi, leuk om te lezen wat je eerste echte ervaring is met voetbal dus, vind het niet slecht en soms had je me echt te pakken met een lekker stukje geschreven tekst, helaas raakte je me dan kwijt met een botte zin.

voorbeeldje, "het is eind juli, mijn ouders maken mij 's ochtends vroeg wakker met de mededeling dat we voor een maand naar opa en oma gaan in Barcelona. Zij zijn twee jaar hiervoor naar Vallcarca, een dorpje in Barcelona, verhuisd omdat opa in het grote Barcelona een baan aangeboden kreeg. Het is dus de eerste keer, na de verhuizing, dat ik ze weer zie. Ik mag mij op gaan maken voor een reis naar Spanje!"

Ik lees hier hoeveel zin je erin hebt, stukje familie gebeuren en geschiedenis - Ik waat eigenlijk al dat je naar Spanje gaat uit je eerste zin en dan sluit je af dat je je grootouders weer gaat zien. je sluit af met een punt en dan komt die botte zin "ik mag mij op gaan maken voor een reis naar Spanje!". het voelt bij mij (persoonlijke ervaring) als, Het was een mega leuke date vandaag! en dan "doei!" zo van, klaar - afgelopen naar huis!.

en hier, doe je eigenlijk hetzelfde "opa en oma staan ons al geruime tijd op te wachten, op Luchthaven Barcelona-El Prat, als het vliegtuig eindelijk landt en de zon achter de wolken verdwijnt zonder dat het écht frisser wordt. Na het ellenlange wachten op onze koffers zie ik eindelijk mijn opa en oma."

ik heb het gevoel dat je beter die punt weg had moeten laten en verder ad moeten gaan met "en".

"zonder dat het echt frisser wordt en na dat ellende lange wachten...." dat maakt het gewoon minder "bot".

Sorry ik ben Zweeds en wellicht dat het de juiste manier is in Nederland, maar voor mij leest het raar.

anyway, leuke CE ga zo door denk ik.

31 augustus 2015 om 15:47

Als hij daar 'en' had toegevoegd was het een ellenlange zin geworden Ik ben het verder wel met je betoog eens. Soms heel sterk, maar dat wisselt af door stukken die wat minder aangrijpen.

31 augustus 2015 om 19:36

Hey man,
Bedankt voor je reactie en beoordeling. Zoals Feye88 ook al aangeeft, had het dan een hele lange zin geworden en raak ik de lezers misschien kwijt.
In het vervolg zal ik er zeker op gaan letten om de zinnen wat pakkender te maken.

Bedankt!

31 augustus 2015 om 20:29

hehe, die lange zin wellicht een slecht voorbeeldje maar het betreft wat meerdere zinnen die heel lekker lopen, veel info en dan ineens boem, done deal!

Het is jammer maar verder niet slecht!

Jajaja, daar is die dan, de CE van de Utrechtse Barcelonaman. Ik vond het leuk om te lezen en ik kan zien dat je erg je best hebt gedaan. Verder heb ik niet echt op spelfouten gelet, liep er zo doorheen. 5/5!

31 augustus 2015 om 20:22

Hey man!
Bedankt voor je beoordeling! Ik ben van plan meer belevingen met jullie allemaal te delen. Ik heb er genoeg, dus zodra er weer tijd is zal ik er nog 1 uit de hoed halen
Vind het goed te horen dat je het leuk vond! :D

Mooi verhaal! Heel leuk om te lezen. Een prima eerste Ce.

De eerste keer dat ik in het camp nou was op 14 april 2001 tijdens Barcelona - Zaragoza. Het werd 4-4, na een 2-4 achterstand, door een geweldige vrije trap van Rivaldo. Daarna nog heel veel mooie wedstrijden gezien, waaronder de 3-0 tegen Valencia door een hattrick van weergaloze Messi in de 2de helft. Zelfs de 0-0 tegen Chelsea in de eerste wedstrijd van die oh zo memorabele halve finale was heel boeiend om naar te kijken, een geweldig tactisch schouwspel. In oktober zit ik er 3-4 weken dus dan ga ik zeker wat wedstrijden meepakken!

Ga vooral door met columns schrijven, let een beetje op hoe je de spanning aan het begin opbouwt en vasthoudt, dat je niet van de hak op de tak springt en je enthousiasme niet te kinderlijk wordt (hoewel dat in deze column wel goed past). Maar dat zijn dingen die automatisch verbeteren als je blijft schrijven . Succes!

1 september 2015 om 13:49

Bedankt voor je beoordeling en reactie!
Leuk om te lezen dat ook jouw eerste ervaring met Camp Nou eentje was met een vrije trap van Rivaldo.

Ik ga in december langs m'n opa en oma, die er dus nog steeds wonen 8 jaar later.. 30 december dus even naar Barcelona - Betis. Helaas nog niet met m'n eigen zoon, hij is nog te jong daarvoor maar die dag gaat zeker komen..

Dankjewel, ik zal al jullie tips meenemen in mijn volgende CE. Na de positieve reacties heb ik wel besloten om er nog wat te schrijven wanneer er tijd voor is.

Ik heb er niks om aan te merken las heel vlot in mijn opinie, vond het erg leuk om te lezen. Lijkt me ook mooi dat jouw eerste wedstrijd in het Camp Nou gelijk een vrije trap van Rivaldo te zien!

7 september 2015 om 07:51

Bedankt voor je beoordeling man!

Heel aardige CE. Er is 1 zin die voor geen meter loopt:

" Die voor ruim 4000 miljoen peseta’s Braziliaan werd overgenomen van Deportivo de La Coruña, ter vervanging van de reeds vertrokken van de andere superster Ronaldo."

Maakt verder niet uit. Vooral zeer geloofwaardig verhaal. Het stukje over het Barca shirt heb ik echt om gelachen. Als je opa bijvoorbeeld in Madrid was beland was je waarschijnlijk Real fan geworden of niet?

7 september 2015 om 07:54

Oh wauw! Je hebt helemaal gelijk! Gek genoeg heb ik hem 2 maal nagelezen en er blijkbaar 2 maal overheen gelezen.. Best slordig! Bedankt voor je reactie, je beoordeling laat nog op zich wachten..

Hahaha dankjewel man. Die kans had er zeker in gezeten ja. Toevallig ben ik afgelopen april naar Real Madrid geweest, mijn eerste keer in dat stadion. Ik moet eerlijk zeggen, ook daar is het een hele belevenis. Dus als hij in Madrid was beland, was ik waarschijnlijk voor Madrid geweest. Bizar hoe zoiets kan lopen eigenlijk haha.

9 september 2015 om 20:28

Achja zo loopt het bijna altijd toch? Ik ben bijvoorbeeld fan geworden van Madrid omdat mijn oom me op mijn verjaardag een shirtje van Zidane cadeau deed geloof ik. Eigenlijk te stom voor woorden als je nu dan geruzie tussen fans van verschillende teams ziet hier op VZ

10 september 2015 om 07:51

Ja inderdaad, heel sneu af en toe om te zien. Maar ik ben wel van mening dat die gasten die op VZ elkaar uitlokken niet ouder zijn dan een jaar of 17. Elk welkdenkend volwassen persoon gaat daar echt z'n tijd niet aan besteden lijkt me.

Bedankt voor je reacties en beoordeling.

Leuk om te lezen dat je naar Camp Nou bent geweest, meerdere malen. Maar dat je dan tussen de breiende vrouwen zat? Dat heb ik werkelijkwaar nog nooit gezien! Geniaal hahaha!

Geweldige CE las lekker door, binnenkort ook maar is camp nou bezoeken.

8 september 2015 om 09:23

Bedankt voor je reactie kaka-cr7 !
Ben benieuwd hoe je Camp Nou vindt

Het is best vreemd hoe je ervaring in het Camp nou van wedstrijd tot wedstrijd kan verschillen. Afhankelijk van de tegenstander en ook je locatie in het stadion. Ik ben 2x naar een 'gewone' competitiewedstrijd gaan kijken en aangezien ik familie heb in Barcelona met abonnementen zat ik tussen andere abonnees en toen was de sfeer niet optimaal waar ik zat. Er zaten zelfs enkele oudere vrouwen te breien een beetje verderop. Het moet wel gezegd dat de tegenstanders 'slechts' Levante en Getafe waren.

Een andere keer echter ben ik ook eens een champions league wedstrijd gaan meepikken en had ik zelf een kaartje gekocht. Toen was de sfeer ook echt fantastisch en zat ik tussen de zingende mensen. Misschien heb je dit bij wel meerder clubs en heb ik er nooit iets van gemerkt. heb dan ook nooit bij een andere club tussen de abonnees gezeten.

Tja... De ervaring waar real8madrid het over heeft, heb ik dus ook. Ik ben naar een wedstrijd geweest tegen Real Zaragoza (5-2 winst) en ik zat bij toeval bij de vlaggenzwaaiers. Allemaal leuk en aardig, maar het voetbal erom heen leeft voor geen meter. Wij zijn liefhebbers van voetbal, maar ook van de sfeer rondom een wedstrijd. Het feit dat er een half uur voor de wedstrijd 30.000 scooters uit alle hoeken van de stad komen en deze een half uur na de wedstrijd weer weg zijn, gaf voor mij een nare nasmaak. Daarna vastbesloten een keer naar Engeland te gaan (ook geweest, naar Newcastle) en dat spreekt mij veel meer aan. Het voetbal leeft daar en in de kroegen is het stampvol, de hele zaterdag lang. Al die Engelsen willen niks missen van de 'concurrenten'.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Barcelona

4921 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.Sevilla32
12.Levante30
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
O. DembéléAanvaller10
NetoKeeper10
Ansu FatiAanvaller12
A. GriezmannAanvaller10
PedriAanvaller10
Jordi AlbaVerdediger10
TrincãoAanvaller10
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

In de wandelgangen

Dinsdag 29 september
Bayer Leverkusen heeft Sead Kolasinac zo goed als binnen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren