De Graafschap voor fanatiek thuispubliek geklopt op effectiviteit

De Graafschap heeft de terugkeer van Eredivisievoetbal op De Vijverberg niet kunnen opluisteren met een mooi resultaat. De thuisploeg deed een helft lang niks onder voor PEC Zwolle, maar ging na de pauze grotendeels ten onder aan eigen fouten. Het elftal van Ron Jans profiteerde gretig en verliet Doetinchem met een uiteindelijk eenvoudige 0-3 overwinning.

/

Na een prachtig vuurwerkspektakel om de terugkeer op het hoogste niveau te vieren, probeerden de thuisfans hun club met man en macht vooruit te schreeuwen. Het sorteerde weinig effect in de openingsfase. De Graafschap wachtte af, terwijl ook de bezoekers uit Overijssel geen noodzaak zagen in het najagen van de openingstreffer. Veel meer dan een schot van afstand PEC-spits Lars Veldwijk viel er in de eerste 25 minuten dan ook niet te beleven.

De thuisploeg werd gaandeweg de eerste helft wel sterker en had de bal veelvuldig in bezit. Coach Jan Vreman moest echter constateren dat zijn elftal stootkracht voorin ontbeerde. Het enthousiasme van de fans kon dan ook niet worden beantwoord en op slag van rust waren het zelfs bijna de bezoekers die met de openingstreffer gingen lopen. Queensy Menig knalde van afstand op doel, maar zag zijn poging onschadelijk gemaakt worden door doelman Hidde Jurjus. Veel meer dan dat werd er in de eerste helft ook van de gasten niet vernomen.

/

Het gebrek aan dreiging voorin werd na rust ruimschoots gecompenseerd door de bezoekers uit Zwolle. De Graafschap begon aanvallend aan de tweede helft, maar kreeg snel de rekening gepresenteerd: binnen veertien minuten tijd liep PEC uit van 0-0 naar 0-3. De 0-1 kwam na 51 minuten spelen op naam van Wouter Marinus, die op aangeven van Sheraldo Becker eenvoudig de 0-1 kon binnenschuiven. Kort daarop knalde Bart van Hintum uit het niets een afgeslagen bal achter Jurjus.

De definitieve genadeklap, voor zover dat nog niet daarvoor het geval was, werd door Becker voor zijn rekening genomen. De van Ajax gehuurde vleugelaanvaller kreeg daarbij wel alle hulp van zijn tegenstander. Thijs Bouma wilde terugspelen op Jurjus, maar deed dat veel te laconiek en stelde Becker zo in staat om simpel de 0-3 binnen te schieten. Ondanks het feit dat er toen nog 25 minuten op de klok stonden, gebeurde er nadien niet bijster veel meer op De Vijverberg.