Ophef over leeftijd topaankoop Newcastle: ‘Iedereen weet dat ik 21 ben’

Donderdag, 13 augustus 2015 om 12:39Peter Nusselder • Laatste update: 12:44

Newcastle United slaagde er deze zomer in om Chancel Mbemba over te nemen van Anderlecht en versterkte zich daarmee met een talentvolle verdediger. Er is echter ophef over de leeftijd van de Congolees international, die ouder zou zijn dan de leeftijd van 21 die in zijn paspoort staat.

/

Er wordt beweerd dat er drie verschillende geboortedata van Mbemba circuleren: zijn ‘officiële’ verjaardag van 8 augustus 1994, maar ook 1988 en 1991 zijn genoemd. Volgens de topaankoop van the Magpies is het evenwel allemaal onzin wat er over hem gezegd en geschreven wordt. “Ik heb bewezen wat de waarheid is”, maakt Mbemba duidelijk in de Engelse media. Volgens hem is hij het slachtoffer van afgunst.

“Mensen in Afrika weten het, mijn familie, vrienden en ikzelf weten het; iedereen die Chancel Mbemba kent, weet dat ik op 8 augustus 1994 geboren ben. Dat is het enige wat ertoe doet. Soms gebeurt het in Afrika dat mensen proberen je omlaag te halen of je carrière schade toe te brengen, als ze zien dat iemand het goed doet. Maar het zou mensen alleen moeten uitmaken wat ik op het veld doe”, vindt de Newcastle-aanwinst.


Poll

Geloof je dat Chancel Mbemba inderdaad gewoon 21 is?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

46 reacties (laatste reactie door lemessias)

Altijd dat gezeik over de leeftijden

13 augustus 2015 om 12:46

Is opzich best belangerijk is een groot verschil of iemand 21 of 26 is...

13 augustus 2015 om 13:00

Wat zou dat uit moeten maken voor clubvoetbal?

Of je presteert, of je presteert niet. Leeftijd staat daar los van. Messi was 21 toen hij de Fgouden Bal voor het eerst ontving, terwijl de meesten 25/26 zijn als ze die ontvangen. Is er dan ook met Messi's leeftijd gesjoemeld? Nee, die jongen is zo goed dat leeftijd geen reet uitmaakt.

Pogba hetzelfde verhaal, hij is nog zo jong maar kan al mee met de grote mannen. Leeftijd staat los van je prestatie.

Al is die jongen 30, zolang hij mee kan met het 'grote mannenvoetbal' zou het niets uit moeten maken.

In het Nationaal elftal zou het eigenlijk ook niets moeten uitmaken. Als je éénmaal in het Nationaal elftal zit, maakt het ook niet uit hoe oud je bent, zolang je maar presteert.

13 augustus 2015 om 13:06

You went full retard man. Never go full retard!

13 augustus 2015 om 13:06

Wat dat zou moeten uitmaken in het clubvoetbal?

- restwaarde van een speler.
- tijd dat een speler nog mee gaat.
- doorgroei potentie van een speler.

Is dat antwoord op je vraag of moet ik nog meer redenen bedenken waarom leeftijd uiteraard uit maakt voor clubvoetbal?

13 augustus 2015 om 13:07

Het maakt bijvoorbeeld uit voor je transferwaarde. Er zal veel meer betaald worden voor iemand van 21 dan van 26. Dan wordt er je hele carrière 'teveel' voor je betaald

13 augustus 2015 om 13:09

Bij zijn eerdere club ES La Grace gaf Mbemba aan dat zijn geboortedatum 8 augustus 1988 is. Bij Anderlecht gaf hij aan op 8 augustus 1994 geboren te zijn. Daarnaast gaf hij ook een derde geboortedatum (30 november 1991) op om deel te kunnen nemen aan de kwalificatiewedstrijden voor het Afrikaans kampioenschap voetbal 2012 met zijn vaderland.

13 augustus 2015 om 13:09

Wat een onzin haha. Kwaliteit heeft idd niks met leeftijd te maken als je naar jouw voorbeeld kijkt. Maar hier toch zeker wel. als hij 26 was hadden ze mss niet eens interesse. Daarnaast zijn er nog genoeg factoren zoals bv de restwaarde, doorverkopen etc.

13 augustus 2015 om 13:15

Misschien wel de domste reactie die ik in tijden gezien heb.

13 augustus 2015 om 13:24

LeMessias, in tijden niet zo'n ontzettend domme reactie gelezen...

13 augustus 2015 om 13:27

wat het uitmaakt is dat een speler van 21 zich nog kan doorontwikkelen en een speler van 26 niet waardoor die speler van 21 een mooiere transfersom kan opleveren

13 augustus 2015 om 13:35

Ik vind het eigenlijk ook onzin, met al die leeftijden... Als iemand 50 is maar geweldig goed kan voetballen, wat is dan de reden om hem niet te halen? De waarde? Dan is het dus eigenlijk juist een reden om hem te halen, aangezien iedereen afknapt op een vijftigjarige. Maar Als die man nog heel erg fit is zie ik het probleem niet en je hebt waarschijnlijk een zo goed als gratis speler. In Amerika vinden ze iemand nog jong als hij 25 is, in Europa worden voetballers van 25 vaak gezien als op hun top, geen echt talent meer.
Dat met die vijftigjarige in mijn stukje is natuurlijk bij wijze van he, gaat erom dat het mij gaat om de kwaliteit en fitheid, ongeacht de leeftijd.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind dat met die verwarring over de leeftijd wel raar, maar het is nou ook niet zo als bij die speler van vorig jaar van Lazio (weet zijn naam zo snel niet) die 17 was en er uit zag als midden 40.

13 augustus 2015 om 13:53

Heb je daar een bron van?

13 augustus 2015 om 13:57

Ik denk niet dat het voor jou nog zin heeft een BBL opleiding te volgen.

Hier boven wordt een van de domste reacties ooit geplaatst, waarna een hele rij mensen uitleggen waarom dit zo dom was.

Vervolgens snap jij het nog steeds niet..

Als iemand 50 is en nog altijd enorm fit is, is hij óf een alien, óf is er een enorme kans dat zijn fysiek snel gaat aftakelen waardoor zijn prestaties minder worden.

Als iemand 21 is gaat hij zich (in ieder geval fysiek) nog enorm ontwikkelen, als iemand 26 zal veel minder zijn. Echt zo moeilijk te begrijpen?

13 augustus 2015 om 14:05

Is dit een grap ofzo? Natuurlijk is het belangrijk dat we weten hoe oud of jong een speler is. Stel je voor je betaald 30 miljoen voor zo'n speler en na een paar jaar krijgt ie veel blessures door slijtage aan zijn knie of enkels waarna blijkt dat ie veel ouder is. Die speler kan meteen met pensioen. En de club is de dupe ervan. Dat is gewoon fraude dan he. Zelfde met je paspoort waar je de juiste gegevens door moet geven. Maar goed niemand kan met 100% zekerheid zeggen dat het allemaal klopt bij spelers uit Afrika.

13 augustus 2015 om 14:39

sport (punt) be
Maar er zijn meer sites. In ieder geval over zijn vorige club (voor Anderlecht)

13 augustus 2015 om 16:39

Het heeft natuurlijk wel invloed op de restwaarde/transferwaarde van een speler aan het einde van zijn contract.

14 augustus 2015 om 11:40

Ik vind het gewoon bizar hoe jullie vanuit het handelsoogpunt van een club kijken. En dan maar blijven klagen dat de markt verpest is/wordt.

Ik heb het enkel over het sportieve uitgangspunt. Niets meer, niets minder.

Dan zou het niets moeten uitmaken.

13 augustus 2015 om 13:04

Je zou eens voor de gein African Truckers een documentaire van Vice moeten kijken, dan zie je hoe goed de bureaucratie en politiek daar organiseert. Verbaast me ook niet dat het er soms wat argwaan is.

13 augustus 2015 om 13:46

Doordat er in veel landen geen geboorte aangiftes moeten worden gedaan is daar wel in het verleden veel misbruik van gemaakt door malafide managers...

Komt echter enkel voor in landen waar niet alles correct of volledig wordt geregistreerd. 27 (1988) of 21 lijkt mij toch een wezenlijk verschil. Als het een probleem blijft lijkt mij onderzoek middels bot of tanden mogelijk. Alhoewel, wellicht is zijn carrière nalopen voldoende

"soms gebeurt het in Afrika dat mensen proberen je omlaag te halen of je carrière schade toe te brengen"

soms gebeurt het in Afrika dat er maar iets gedaan wordt en je in werkelijkheid (ouder) bent dan er op je paspoort staat.
Ik wil niet zeggen dat het hier ook zo is, maar je zou niet de eerste zijn. En waar komen die andere geboortejaren vandaan? Waar rook is, is vuur? Of idd ooit door afgunst geroepen door iemand zonder daar enig bewijs voor te hebben?

13 augustus 2015 om 18:33

De geboortejaren komen van verschillende clubs die probeerden om opleidingsvergoedingen te verkrijgen toen hij naar Anderlecht vertrok en daarin gesteund/opgejut worden door Paulo Teixeira. Teixeira is een Brazilaanse advocaat die er een beetje zijn niche van heeft gemaakt door uit dit soort onzin zoveel mogelijk munt te slaan.

Anderlecht heeft al meerdere malen aangegeven dat ze tijdens de medische testen ook testen doen die de leeftijd bevestigen.

Aangezien Afrikanen zo'n beetje alles proberen te verhandelen en niet vies zijn van sjoemelen met identiteitsbewijzen, ondertekende documenten en internetfraude, zou het mij niets verbazen. Valt lastig te bewijzen, aangezien er al een te lange tijd overheen is gegaan, maar zijn voorkomen helpt ook niet bepaald mee. Die ziet eruit als een dertiger!

13 augustus 2015 om 12:56

Al die valse beschuldigingen zonder echte bewijzen te hebben. Ook met die internetfraude, daar is helemaal geen fraude aan. Ik heb daadwerkelijk 4.3 miljoen dollar gekregen van een Nigeriaanse prins.

Over Kanu zeiden ze ook overigens dat hij ouder was in werkelijkheid. En die vent van Lazio ziet eruit als 30. Het is wel opvallend dat een Afrikaans land onder de 18 het goed doet, maar dat je ze later niet meer ziet. Dat zijn ook allemaal al beren van een kerels.

13 augustus 2015 om 13:00

Dat heeft meer met de genen te maken. Je ziet het in Nederland ook, jongens met een Afrikaanse en ook Surinaamse afkomst zijn al veel jonger sterk en lichamelijk volwassen.

Bij veel Europese jongens duurt dat gewoon een aantal jaar langer, dat zit vaak in de genen en is niet zoveel aan te doen.

13 augustus 2015 om 13:29

In sommige gevallen is dat zo dat een speler er ouder uitziet. Maar in afrika word er wel veel gefraudeerd daarmee.
De meeste Surinaamse jongens als Boetius, emanuelson, elia, Babel, Denswil etc zien er gewoon uit naar hun leeftijd.

Ik heb zelf van mij 15de tot mijn 18de in de jeugd van telstar gespeeld. Als ik had gelogen over mijn leeftijd en op mijn 18de mee zou spelen met de 2de jaars C kan ik je vertellen dat ik bij ajax had gespeeld en elke week 3 zou scoren.
Om vervolgens opgepikt te worden door Chelsea of manchester City. Om vervolgens door de mand te vallen wanneer de spelers fysiek even sterk worden maar toch een paar miljoen al verdiend . Vreemd dat ze liegen is het niet.

13 augustus 2015 om 13:30

Inderdaad lukaku was op zijn 16 al een fysiek monster tegenover andere spelers van zijn leeftijd. Maar.

Die laatste zin van hem doet mij eerder geloven dat hij echt ouder is dan 21. Waarom zou je anders zeggen dat men alleen op zijn veldprestaties moet letten? Maar dat kan ook een vertalings dingetje zijn.

Is al zoveel ophef geweest over zijn leeftijd dat ik toch denk dat er meer achter zit. Waar rook is, is vuur.

Het blijft een vreemd fenomeen hoor. Uit Afrika komen toch veel spelers met een dubieuze leeftijd voor hun uiterlijk. Het is daar natuurlijk op sommige plekken ook gewoon een rommeltje. Maar goed, zolang er niets onderzocht is moeten we hem geloven op zijn woord.

13 augustus 2015 om 13:04

Tja, je kunt er weinig aan verder ook..
Als club kun je er wel de dupe van zijn.. Een jongen die dalijk 26 is en op de top van zijn kunnen moet zijn, kan het niet meer bijhouden en is constant geblesseerd. Rara hoe zou dat kunnen.

Las al ergens dat hij wel eens 30/31 kon zijn.

13 augustus 2015 om 14:12

Denk dat je dat hier hebt gelezen. Dit staat namelijk in de tekst die je zojuist gelezen hebt...

en over 3 jaar is die te oud voor topvoetbal zeker..

Charlie Adams ziet er ook 48 uit maar is nog maar 29.

Nee alle gekheid op een stokkie: ik meen mij te herinneren dat hij via een botscan zijn werkelijke leeftijd heeft aangetoond destijds.

Is toch makkelijk op te lossen door zijn been af te hakken en de ringen tellen.
On: Dit soort verhalen hoor je wel vaker over Afrikaanse voetballers. Is wel een groot verschil als je iemand van 26 of 21 binnenhaalt.

Ach zo erg als die speler van Lazio is het nog niet, maar je hoort het inderdaad wel vaker, je ziet het ook in documentaires dan moeten ze een botscan uitvoeren en die is ook niet 100% zeker,de vooral arme spelers doen er vanzelfsprekend alles aan om aan de bak te komen en als je dan alleen maar hoeft te vertellen dat je 17 bent ipv 30 en dat gewoon volhoudt kom je vaak al een eind.

Verder Mbemba goede speler, tijd zal uitwijzen of hij echt nog zo jong is of dat er wat anders boven water komt

Dat was toch ook met falcao een aantal jaar terug? Misschien zijn het misgunners of misschien niet. Waarheid ligt in het midden. Net wat er al wordt aangegeven hij kan mee met het mannenvoetbal no problem dus!

Het is wel degelijk te bewijzen of iemand zich jonger voordoet dan hij daadwerkelijk is. De FIFA doet bij jeugdtoernooien onderzoek naar de botgroei waar het te maken heeft met de fusie van de botten (rond 17/18 jaar). Een MRI kan dat tot 99% zekerheid vaststellen. Helaas is deze jongen/man te oud voor die test, maar puur lichamelijk zou er best een test kunnen zijn.

tsja,

je kan hem moeilijk doormidden snijden en de ringen tellen..

Maar er wordt veel gerommeld met die paspoorten daar. Je weet het nooit

Voor hij bij Anderlecht tekende heeft hij een botscan gehad,
omdat de Fifa toen een onderzoek had lopen tegen Mbemba wegens het vermoedelijke gebruik van 4 geboortedatums.

Dit nieuwsbericht op VZ is (half) overgenomen van een verhaal in Engeland van 23 juli
,waarin staat dat voor hij tekende bij Anderlecht er ophef was over zijn leeftijd,maar waar ook instaat dat hij toen een botscan heeft gehad ,
(wat hier dus uitgelaten is)

Hij ziet er inderdaad wel iets ouder uit, maar dat is vaker bij Afrikaanse spelers. Ik verwacht gewoon dat zijn leeftijd uit het paspoort klopt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Newcastle United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
16.Everton19-11
17.Norwich City16-32
19.Watford14-17
20.Burnley 12-11
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
A. Saint-MaximinMiddenvelder215
JoelintonAanvaller201
C. WilsonAanvaller156
C. WoodAanvaller20
G. JonesUnknown
K. DarlowKeeper80
M. DúbravkaKeeper90
Voor de complete selectie: Clubpagina Newcastle United.

2 fans
Verdediger, 27 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 29 januari
West Ham United en Stade Reims praten over een transfer van Hugo Ekitike. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren