De prijs van De Toekomst

Woensdag, 22 juli 2015 om 13:08 door Markovv

De zomerse transfermarkt draait op volle toeren. Clubs in binnen- en buitenland geven miljoenen uit om selecties op volle oorlogssterkte te krijgen voor het sluiten van de markt. Bij Ajax blijft het echter relatief rustig. Trainer Frank de Boer heeft aangegeven dat hij zijn team rond heeft; zelfs met aankomende uitgaande transfers is al rekening gehouden. Een van de belangrijkste steunpunten van de ‘Fluwelen revolutie’, ingezet door clubicoon Johan Cruijff, is vertrouwen hebben op de eigen jeugdopleiding.

Het op een goede manier opleiden en begeleiden van toptalenten gaat niet vanzelf; zoals Cruijff zelf aangeeft in zijn rapport: ‘Op weg naar een georganiseerde chaos, op weg naar succes’ uit 2011. De titel is ietwat langdradig en hetzelfde kan van het rapport gezegd worden, dat overigens opent met een citaat van de Verlosser zelf: “Je hebt zowel kwaliteit als resultaat nodig. Resultaat zonder kwaliteit is saai, kwaliteit zonder resultaat is onzinnig." Verder gaat het rapport voornamelijk over de organisatie van de jeugdopleiding, geïllustreerd met ingewikkelde organigrammen. Het eindigt echter samenvattend dat Ajax ontevreden moet zijn met de rol die het speelt in Europese competities. Om weer enige rol van betekenis te spelen in de Champions League moet Ajax vol investeren in de eigen jeugd, aldus Cruijff in zijn rapport: "De omarming van het door Johan Cruijff ontwikkelde voetbal model is essentieel voor Ajax' terugkeer naar de top."

Met die quote moeten de fans het maar doen. Die weg is Ajax nu eenmaal ingegaan en op die weg blijven ze. Cruijff weet als geen ander hoe belangrijk het is om principieel voet bij stuk te houden. Marc Overmars, ofwel Marc Netto, gaat hier tot in treuren mee, voornamelijk door de hand stevig op de knip te houden. Frank de Boer en de gehele technische staf gaan hier in mee, waarschijnlijk met de hoop het prille talent dat aanwezig is op tijd klaar te stomen voor het constante echte werk. En dat er talent aanwezig is op de Toekomst is een feit. Dit blijkt uit de kampioenschappen behaald door de jeugdelftallen van Ajax en dat de selecties van Jong Oranje, Oranje Onder 19 en Oranje Onder 17 bezaait zijn met Ajacieden. Daarnaast kloppen spelers als Kenny Tete, Jairo Riedewald en Donny van de Beek nu echt aan de deur bij Ajax 1.

Ik mag toch hopen talenten die al jaren op De Toekomst worden opgeleid in wedstrijden tegen Cambuur Leeuwarden, de Graafschap en Roda JC echt goed mee kunnen komen. De hamvraag is hoe Ajax voor de dag komt op Old Trafford, in het Signal Iduna Park, of het Santiago Bernabéu waar de wortels van de revolutie zich bevinden. In de afgelopen seizoenen is gebleken dat het presteren op een hoger podium nog net te hoog gegrepen is voor de pas doorgebroken talenten. Sleutelmomenten in Champions League duels komen vaak neer op ervaring en routine en juist het verkrijgen van ervaring op dat niveau is zo kostbaar. Die prijs moet letterlijk betaald worden om een rol van betekenis te spelen, al is de jeugdopleiding nog zo goed gestructureerd.

Spelers als Amin Younes, Yaya Sanogo of zelfs Nemanja Gudelj brengen die ervaring in ieder geval niet. De terugkeer van Johnny Heitinga waarschijnlijk wel, maar Heitinga heeft in de laatste twee seizoenen nog geen dertig officiële duels gespeeld. Dit soort aankopen staat weer haaks op het venijnige onderzoeksrapport van de commissie Uri Coronel uit 2008, welk het beleid van Ajax van tien jaar eerder met de grond gelijk maakte. Uit het rapport ‘Ajax, de weg naar winst’: "In de tweede helft van de onderzoeksperiode zijn in toenemende mate spelers van buiten aangetrokken voor de breedte of omdat er geen of een geringe transfersom verschuldigd was. Dit in plaats van spelers die Ajax aantoonbaar op een hoger plan konden brengen." Het kamp-Cruijff gebruikte nota bene dit rapport als ammunitie voor zijn revolutie op de beleidsmakers binnen de club in 2011.

Uiteindelijk kan je er vele woorden over rapporteren en revoluties over beginnen maar je zult moeten durven investeren. Dat is wat er gebeurd in de top. Natuurlijk is het positieve eigen vermogen van de club iets om trots op te zijn, maar ik ben geen supporter om de jaarcijfers van Ajax BV. Ik wil doordeweeks weer met spanning naar de Champions League wedstrijden kijken in plaats van met angst. Daarvoor moeten er eerst spelers worden aangetrokken van topkwaliteit, die er staan op de momenten dat het echt moet en juist daarmee de talenten de ruimte geven om door te groeien. Een transfer die tabloids in het buitenland haalt; een reden voor een toekomstige ster uit de jeugd om langer bij de club te blijven, dat is wat de club nodig heeft om hogerop te komen. Zonder goede aankopen zal Ajax ook deze editie van het Europese kampioenenbal een muurbloempje blijven.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 4 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

16 reacties (laatste reactie door pprins)

Tsja.

Dat de Fluwelen Revolutie in 2011 begon, is algemeen bekend.
Dat de revolutie gericht was op de jeugdopleiding van Ajax, is ook algemeen bekend.
Dat het aankoopbeleid intern ter discussie staat, is ook algemeen bekend.

Taalkundig valt er ook het één en ander te verbeteren.

"en dat de selecties van Jong Oranje, Oranje Onder 19 en Oranje Onder 17 bezaait zijn met Ajacieden". 'bezaait' moet 'bezaaid' zijn.

"dit soort aankopen staat weer haaks op het venijnige onderzoeksrapport van de commissie Uri Coronel uit 2008, welk het beleid van Ajax van tien jaar eerder met de grond gelijk maakte." 'welk'?! Dat moet 'dat' zijn.

Oh ja en over dat rapport: er was toen inderdaad een stortvloed aan geroutineerde 'koopjes' (die een stortvloed aan salaris binnenhakten) aangetrokken, puur omdat ze transfervrij waren. Dat zie je nu slechts incidenteel gebeuren. Sana was inderdaad een miskoop, maar die kostte veel minder aan salaris dan de koopjes van toen en begon ook vrij redelijk dat seizoen. Hij werd daarnaast door meerdere scouts goedgekeurd. Poulsen was een transfervrije, ervaren speler en die bleek een schot in de roos. Heitinga is ook een ervaren, transfervrije speler over wie ik ook vraagtekens heb. Hij kost echter niet al te veel aan salaris en zijn Ajaxhart, zijn verleden bij Ajax en zijn ervaring zijn wel plussen. Verder zijn Sinkgraven (één van de grootste talenten van de Eredivisie) en Gudelj (één van de beste middenvelders van de Eredivisie) absoluut van meerwaarde, ook al zal die laatste als wissel aan het seizoen beginnen. Het aankoopbeleid van nu is daardoor een duidelijke verbetering tov toen. Vergeet niet, toen Ajax in die periode de portemonnee trok, had dat jaar na jaar (donker)rode cijfers tot gevolg.

Er zit een duidelijke lijn in je stuk! Het is ook uitstekend te volgen, dat is altijd prettig
Je stelligheid in je laatste alinea is ook een absolute pluspunt. Alleen heeft het stuk weinig nieuwswaarde en op taalgebied vind ik het vrij matig, eerlijk gezegd.

Dat jij niet tevreden bent over het transferbeleid, neem ik niet mee in mijn beoordeling. Al met al, drie sterren voor jou!

23 juli 2015 om 18:27

Thanks voor de feedback!

De spel- en taalfouten zijn inderdaad slordig! Het zou op zich lekker zijn als je als CE om nadien nog een voorzetseltje of een Paar D's en T's zou kunnen veranderen. Ik moet hier gewoon zelf wat beter op letten

Ik kan me vinden in je kritiek, maar Sana is natuurlijk niet de enige aankoop van Overmars die niet geslaagd is. Namen zoals Hoesen, Boccara, Zimling, Cuenca, Meleg, Duarte, Bojan en van der Hoorn zijn toch ook niet de namen waar Ajax veel beter van geworden is toch?

23 juli 2015 om 20:15

@markovv: Overmars en Brands ontlopen elkaar niet zoveel als het gaat om miskopen:
Sinds komst Brands zijn de miskopen: Jorgensen, Bommel, Swinkels, Waterman, Jozefzoon en Narsingh... twijfel: Maher.
Bij Ajax: Sana, Hoesen, Cuenca, Zimling, Duarte, Bojan, Boccara en Meleg. Twijfel: vdhoorn, Andersen.

Volgens mij is dat 6 om 8. Het zijn niet allemaal aankopen... sommigen kwamen transfervrij of werden gehuurd. Volgens mij hoort dit nu eenmaal bij het spel: je koopt soms wat goeds, soms wat minders...

17 augustus 2015 om 20:18

jorgensen was gratis waar heel veel clubs achter zaten. op het moment dat die gekocht was stond iedereen te klappen omdat het een big fish was. swinkels en waterman ??? waren gekocht als 2de en 3de doelman. waterman ook maar 1 jaar contract gekregen ivm met zoet. en van bommel was en is een geweldenaar.. beetje respectloos. josefzoon voor 250k is gewoon netjes als je die als backup kan gebruiken.

en de spelers die ajax kocht was idd ook spotgoedkoop op duarte na dan, dus kan je niet echt miskopen noemen. suljimani was een miskoop rest zijn opvullingen voor je selectie

Ik heb je 5 sterren gegeven, omdat je een duidelijk standpunt inneemt en volgens mij de mening van veel Ajacieden hiermee vertegenwoordigd... Je stuk las lekker weg en dus maal ik niet om die taal- en spelfouten (in vergelijking met wat je in artikelen tegenkomt hier is dit haast een verademing).

Toch ben ik het niet helemaal met je eens en zie je het een en ander over het hoofd..
Er is een korte termijn en een lange termijn... Er zijn daarnaast ook nog eens twee redenen waarom Ajax in twee verschillende periodes breedteversterkingen kocht.

Ajax heeft 100+ miljoen op de bank staan en dat is teveel voor een 'appeltje voor de dorst'. Ook lijkt Ajax er niets mee te doen... het staat daar maar op de bank en veel supporters denken: Investeren...
Dat wil Ajax ook, maar dat kan nog niet... Waarom zou een club als Ajax nu 100 miljoen op de bank hebben staan? Welnu, niet om op te potten, denk ik dan, maar omdat ze iets groots van plan zijn. Dit is nu net waar de Lange termijn van pas komt: Ajax wil op de lange termijn structureel de begroting omhoog gooien, daarmee het salarisplafond omhoog gooien en zo betere spelers kunnen aantrekken en afstand nemen van de nu al redelijk summiere concurrentie. Maar om daar te komen moet Ajax eerst geld sparen, de Arena kopen en een deal sluiten met Ajax om een soort van La Masia te bouwen (ik heb vernomen dat Amsterdam grond van de Toekomst nodig heeft om huizen te bouwen). Volgend jaar zomer is de eerste mogelijkheid voor Ajax om de aandelen van Amsterdam over te nemen en zo een meerderheid van de aandelen te krijgen... Dat is stap 1. Sponsor deals van uitbaters in de Arena is stap 2 en waarschijnlijk gaat Ajax de naam van de Arena ook verhuren voor geld. Dan heb je stap 3: bouwen van een soort La Masia... beter dan de toekomst en moet nog betere talenten aanleveren...

Dat is dus de lange termijn... en iedere euro die Ajax nu uitgeeft moet Ajax straks langer wachten om te kunnen gaan schakelen, of wellicht krijgen ze zo minder aandelen in handen (daar weet ik het fijne niet van). Dat is volgens mij de reden dat Ajax nu roeit met deze riemen. Het lijkt erop dat Frank en Marc dit bewust doen, maar volgens mij hebben ze ingestemd met dit plan en voeren ze dit uit. Jonk, die zijn mond niet kan houden, vindt de breedte aankopen maar niks en wil het doen met louter talenten (dat, zoals je aangeeft, lukt inderdaad niet). Frank wilde meer concurrentie op de posities en toch niet de jeugd voor de voeten lopen en zie het resultaat: Rhijn op de bank voor eigen jeugd. Moisander vervangen voor Riedewald, Gudelj bankt nu en Sinkgraven (aankoop) staat erin. Sanogo is wissel achter Milik... het vergroot de druk om te presteren enorm en dat drijft je naar een snellere groei...

En dat allemaal voor dit overbruggingsjaar of wellicht deze overbruggingsjaren.

Veel supporters willen liever dat Ajax nu investeert en hele goede spelers aantrekt... met als risico dat je een Luque aantrekt, of veel geld uitgeeft aan iemand die niet rendeert. Zeker als je naar onze spitsen kijkt: het lukt maar weinig spitsen om van meerwaarde te zijn (4 goede spitsen sinds Kluivert... en die voetbalden vaak maar 1 jaar echt goed alvorens ze verpatst werden: Zlatan, Huntelaar Suarez en ik zie iemand over het hoofd). Met andere woorden: er is geen garantie dat je kampioen wordt... en dat hebben de 7 droge jaren van Ajax ook bewezen... dus niet meer op die toer graag... heb allemaal een beetje geduld..

ps. het argument dat het spel aantrekkelijker wordt als je meer kwaliteit in huis haalt... volgens mij kan je ook aantrekkelijker spelen als Frank wat meer ballen toont...

23 juli 2015 om 21:37

Thanks voor je feedback!

De jeugdopleiding is iets om trots op te zijn en om in te investeren. Het plan om de Toekomst te verbouwen en/of verplaatsen heb ik ook wel gehoord; en is een prachtig initiatief. Maar de kans om hiermee de basis te kunnen leggen om weer mee te kunnen dingen naar de Europese prijzen is nihil. Zelfs bij Barcelona zie je tegenwoordig steeds minder en minder jeugdexponenten het eerste halen.

De kans dat je met een of twee top transfers wel gaat meedoen in Europa is natuurlijk ook niet veel groter, maar toch zie je bij PSG en eerder bij Chelsea dat het wel kan werken toch? En de absoluut wereldtop is zelfs met 100 miljoen niet te halen; maar spelers die tegen dat niveau aanzitten trekken toch ook naar Oekraine, Griekenland en Rusland? Dus waarom niet naar de Eredivisie?

Maar dat betekend: de portemonnee trekken!

Je hebt gelijk dat dat in het verleden ook niet heeft gewerkt, maar toen was de financiële huishouding niet zo op orde als nu en hoeven het dankzij een beter werkende jeugdopleiding ook geen paniekaankopen te zijn.

Gewoon toppers halen! Dat vergroot de aantrekkingskracht naar Ajax toe, ook van jong talent.

24 juli 2015 om 08:19

Je kunt toch beter eerst structureel de begroting verhogen en DAN pas opzoek gaan naar spelers uit een duurdere categorie? Dat is in alle opzichten zoveel verstandiger...

Dit jaar zijn er volgens mij al een stuk of 6 ce's geweest met precies hetzelfde onderwerp, waarom je als schrijver dan kiest om dan nummer 7 te gaan maken is mij een raadsel. Ze verschillen gewoon te weinig van elkaar, uitgemolken onderwerp en dan is het mijn inziens niet verstandig om daarover te gaan schrijven. Niks ten nadele van jezelf, ik waardeer de moeite die iemand neemt om een ce te schrijven. Maar ik vind het een gemiste kans om jezelf als clubexpert te bewijzen en alleen door de keuze van het onderwerp. Ik snap natuurlijk wel dat dit onderwerp veel gehoor vind bij de Ajax fans maar veel meer als een paar citaten van Cruijf of Overmars zijn er over het algemeen niet. Ga vooral door met schrijven maar probeer wel iets vernieuwends te doen.

24 juli 2015 om 14:37

Ik had misschien beter even nauwkeuriger naar eerdere CE's kunnen kijken. Ik zal daar in vervolg meer rekening mer houden. Al is het onderwerp wel topical in deze periode. Deze CE was ook meer om er weer een beetje in te komen, aangezien mijn laatste CE al weer een paar jaar terug is. Ik wil weer wat actiever zijn hiermee en begon dus inderdaad met een intikkertje. Ik zal voor volgende artikelen naar creatievere invalshoeken zoeken!

Ik vind het zo'n onzin, dat standpunt dat Ajax "spelers van topkwaliteit moet aantrekken". Natuurlijk moet Ajax voor de beste talenten scouten maar wanneer heeft Ajax voor het laatst de absolute knip getrokken wanneer het een succes werd? Sulejmani 16 miljoen? Cvitanich, 8 miljoen? Suarez ja- 8 miljoen en daarvoor Huntelaar. Dat zijn dan ook zo'n beetje de enigen in de laatste 10 jaar. De andere "grote aankopen" voor wie miljoenen zijn uitgegeven zijn allemaal geflopt. Laat Ajax maar lekker doorgaan op deze manier. Jongens als Eriksen, Andersen (die het misschien niet gaat redden maar a la), Vertonghen vroeg en jong scouten en in de opleiding onderbrengen. Veel lucratiefer en veel meer kans van slagen in mijn ogen.. Kijk naar Cerny in de jeugd, en Bazoer die van PSV kwam. Ajax gaat de komende 2 jaar weer terug de Europese subtop in, je ziet het individuele talent bij al die jongens er vanaf druipen, ze moeten alleen net effe die draai vinden en een team worden. Met een absolute topper die het voortouw kan nemen (wat Klaassen moet kunnen, zeker met de steun van Heitinga) heb ik nog steeds het volste vertrouwen in de fluwelen revolutie

Dit artikel slaat de plank volkomen mis. Het begint al met de vaststelling dat er op transfergebied deze zomer vrijwel niets gebeurd. Ondertussen zijn er wel vijf versterkingen gehaald terwijl er maar twee spelers vertrokken zijn.

Blijkbaar heb je een tijdje (een maand of zes) geen nieuws meer gevolgd, anders had je geweten dat de ziel van de revolutie nu juist niet door Overmars en De Boer wordt bewaakt, maar door Wim Jonk. Dat heeft tot een conflict geleid met als centrale vraag: opleiden of kopen. Het verwijt dat Jonk de heren naar het hoofd slingert, is dat ze de blik teveel op de korte termijn richten en teveel uit zijn op korte termijn successen. In zijn ogen zou het zwaartepunt nog veel meer bij de jeugdopleiding gelegd moeten worden. Zowel financieel (juist daar hield Overmars de hand op de knip) als sportief.

De keuze voor een toekomst waarin de jeugdopleiding centraal staat, wordt door jou afgeschilderd als een principiële keuze. Je schetst het beeld van een Cruyff die met oogkleppen en een harde kop hardnekkig achter zijn keuze blijft staan, al stort om hem heen alles in elkaar. Dat blijkt als je schrijft: "die weg is Ajax nu eenmaal ingegaan en op die weg blijven ze. Cruijff weet als geen ander hoe belangrijk het is om principieel voet bij stuk te houden." Maar ook dit is weer een misvatting. Als je de huidige situatie bekijkt die Ajax in het Europese voetbal inneemt, zou je deze keuze veel beter een rationele beslissing kunnen noemen. De quote van Cruyff over kwaliteit slaat de spijker op z'n kop en de harde waarheid is dat Ajax de kwaliteit die nodig is, niet meer kan kopen. Zelfs de beste spelers uit onze eigen eredivisie zijn nog maar voor een deel beschikbaar, maar antwoorden steeds vaker op de lokroepen uit het buitenland.

Een hele serie deelnames aan de CL heeft geresulteerd in een banksaldo waar de meeste clubs jaloers op kunnen zijn. Het mag niet verhullen dat het runnen van een topclub in Nederland gelijk staat aan het balanceren op een financieel koord dat over een diepe ravijn gespannen is. Een paar misstappen en het kan voorbij zijn. Alsof er nog niet genoeg voorbeelden waren, schaarde FC Twente zich in het rijtje van clubs die laten zien hoe het niet moet. Wat jou voor ogen staat is dat Ajax hetzelfde doet als Twente, maar dan in Europees verband.

Spelers met de kwaliteit die Cruyff voor ogen staat, kun je alleen maar opleiden. Of dat nu is vanaf de D'tjes, of dat ze instromen op 15-jarige leeftijd, maakt mij niet uit. En of ze nu Nederlands, Deens, Duits of Swahili praten, kan me ook niet schelen. Natuurlijk zul je her en der een aankoop moeten doen, maar de tijd dat Ajax bedragen betaalde zoals die voor Sulejmani, zijn voorbij. Overigens was dat toen al onverantwoord. En dus zullen deze aankopen veel gemeen hebben met de spelers die je al hebt, namelijk dat ze jong zijn en internationaal weinig ervaring hebben.

Hoe ver je met dit artikel van de werkelijkheid bent afgedwaald, blijkt wel als je roept dat Ajax een aankoop moet doen die "in het buitenland de tabloids haalt." Als je ziet welke bedragen er over tafel gaan in Engeland alleen al, en dan ook nog voor spelers waarvan je de genialiteit kunt betwisten, vraag ik mij af over wat voor soort transfer jij het hier hebt.

Dit artikel is een prima voorbeeld van het onrealistische beeld dat veel supporters hebben en dat als uitgangspunt dient om veel kritiek te hebben op de beleidsmakers van Ajax. Je mag het dan iets beter verpakt hebben en met het citeren uit de nodige rapporten lijkt het allemaal mooi onderbouwd, maar de stellingname is onzinnig en daarmee dit hele stuk.

Tot slot wil ik nog even kwijt dat ik het niet vind kunnen, dat een schrijver zichzelf vijf sterren toekent.

Zolang de Nederlandse jeugd voort meer binnen achter de computer zit dan buiten speelt zullen we nooit echt meer aanhaken. De jeugdselecties zitten bomvol allochtonen omdat die veel meer buiten op pleintjes voetballen. Alleen op de 1 of andere manier zit er bij hun een mentaliteit probleem. Ze kunnen amper tegen kritiek en hebben gelijk het gevoel dat ze geen respect krijgen. Ze hebben harstikke goede techniek maar mentaliteit is even belangrijk. (ik heb het hier over het gros van deze voetballers)

Ajax moet inderdaad durven investeren in duurdere en betere spelers, dit zal zich uiteindelijk terug betalen.

Een van de problemen is , dat de jeugdige talenten geen tijd krijgen om te rijpen in het eerste. Haal je wat duurdere en betere spelers , dan kunnen die er voor zorgen dat de jeugdige spelers wat uit de wind worden gehouden .waardoor deze spelers kunnen rijpen en beter kunnen worden , wat uiteindelijke een hogere transferbedrag zal gaan opleveren.je hebt dus een gezonde balans van ervaring en jeugd nodig.

Je hebt nu geld , dus gebruik het. Met geld maak je geld......

Naar mijn mening ligt het probleem voor het grootste gedeelte bij ons, bij de fans. De meeste Ajax fans zijn te trouw en accepteren onderaan de streep te veel. Ik zelf ben nu al 2 jaar niet meer in de Arena geweest. Dan zullen er ongetwijfeld meteen mensen denken: dan ben je geen echte fan meer, successuporter etc. Maar ik vond het gewoon niet meer mijn geld waard om naar de wedstrijden te komen, zoveel als voor mij de selectie werd uitgekleed. Als ik echter naar de televisie kijk en zie hoeveel fans er gemiddeld per wedstrijd aanwezig zijn dan heb ik wel eens het gevoel dat ik een van de enige ben bij wie het zo hoog opliep. Goed dat kan, misschien ben ik dan wel fan maar heb ik geen onvoorwaardelijke ajax liefde. Maar het zit niet in mijn karakter om niks te doen als ik het gevoel heb dat ik besodemieterd word. En nogmaals naar mijn mening ligt dat niet aan Ajax, niet aan Overmars of de Boer maar voornamelijk aan de fans die in principe dit allemaal accepteren. Wat Ajax doet kan ik gezien de situatie opzich best begrijpen. En voorbeeld ter illustratie:

Stel ik verkoop hotdogs op de dam. Altijd prima broodjes geweest met een goeie worst, lekkere saus en frisse toppen. Nu gaan de zaken voor de wind (lees kampioen worden en deelname champions league ) en het geld stroomt binnen door verkoop van de broodjes (lees verkoop sterspelers ). Nu de voorraad laag word heb ik nieuwe voorraden nodig (nieuwe spelers aantrekken) maar in plaats van de goeie worstjes die ik eerst gebruikte ga ik voor een goedkopere variant (goedkopere jongere spelers). Na verloop van tijd blijkt dat, ondanks dat de kwaliteit van je hotdogs naar beneden is gegaan, de winst meer word aangezien mensen blijkbaar de goedkopere worstjes accepteren. Vervolgens besluit ik later om dit kunstje te herhalen en voor de volgende voorraad (lees nieuwe seizoen) de broodjes te vervangen voor een goedkopere en mindere variant. Je hoort na verloop van tijd wel wat gemor (zoals tussen kampioenschap 2 en 3) maar over het algemeen blijven mensen nog gewoon kopen en dus stijgt je winst weer omdat je goedkoper bezig bent. Bij de volgende lading is het de beurt aan de sausjes en worden die vervangen door een goedkopere variant. Het gemor neemt toe (kampioenschap 4 , saai voetbal) maar desondanks blijven mensen gewoon kopen. Nou dan maar eens kijken wat er gebeurd als we de topping vervangen. Ondanks veel gezeur en veer uiting van ongenoegen blijven de broodjes nog net zo hard over de toonbank gaan (ajax vs rapid volle arena ).

Nu is het misschien een beetje een raar voorbeeld aangezien je met een hotdog natuurlijk niet emotioneel betrokken bent en bij ajax wellicht wel, maar het principe blijft hetzelfde. Kun je mij als hotdog verkoper het echt kwalijk nemen dat ik het maximale uit mijn zaak wil halen? Zolang mensen het accepteren is er voor mij toch geen vuiltje aan de lucht? Ik zou zelf pas nadenken over kwaliteit verbeteren als ik merk dat mijn klanten wegblijven en mijn winst dus keldert. Ajax is, vanuit financieel oogpunt, nog (lang) niet in de positie om na te denoen over kwaliteitsverbetering.

Ik snap dat er wel iets meer bij kome kijken maar het basisprincipe blijft hetzelfde. Ik vond mijn broodje niet lekker meer dus ik ben er vanaf gestapt, maar zolang de zaak acceptabel blijft voor het overgrote deel denk ik dat er maar weinig zal veranderen. En om het in cruijf zijn woorden te zeggen: maar dat is logisch

21 augustus 2015 om 12:40

Er is wel 1 groot verschil: er zijn vele plekken waar je een hotdog kan kopen, als het broodje dus niet meer goed is, ga je heel simpel naar een ander. Als supporter van een club ga je niet zo maar naar een ander...moet je als Amsterdammer dan voor AZ gaan worden of zo? Het probleem kan nooit bij de klant liggen, maar altijd bij de producent van het product.

PSV doet het slimmer. Die haalt met bv Guardado, Luuk de Jong, Moreno spelers in huis die EN ervaren zijn EN gewoon een grote toegevoegde waarde zijn.

Er zitten in de PL en de PD zo veel goede spelers te verpieteren op de bank. Daar moeten Ajax, PSV en Feyenoord zich op richten. Het moet zo worden dat als een club uit de PL of PD met een dure bankzitter in de maag zitten, ze de ED als een oplossing zien. Het scheelt ze salaris maar vooral heeft de speler zo een kans zich in de kijker te spelen zodat hij beter verkocht kan worden. Zo creëer je win-win-win voor beide clubs en de speler.

Het is goed dat Ajax zich in de basis richt op de eigen jeugd. Helaas kun je daar de top niet meer mee halen omdat het talent wordt weggekocht zodra hij echt van toegevoegde waarde gaat worden. Daar doe je helaas niets aan...daarom moeten 1) de verwachtingen bijgesteld worden. Niet aansluiting met de subtop, maar deelname CL, met wellicht soms een uitschieter naar 2e-3e ronde en 2) Middels huurconstructies als hierboven beschreven proberen toch kwaliteit en ervaring binnen te halen waaraan de jeugd zich kan optrekken. En dan dus niet het geld uitgeven aan spelers als Zimmling, Duarte, Viergever, maar aan 1 of 2 echte toppers.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2323
2.PSV2320
3.AZ2015
4.Vitesse205
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Woensdag 16 oktober
Toni Kroos wordt al langer gelinkt aan een overstap naar Manchester United en de Engelsen krijgen in januari mogelijk hun zin. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren