Vanden Borre beëindigt Ramadan vervroegd na verwijdering uit groep

Dinsdag, 7 juli 2015 om 17:26Erik van Dam

/

Anthony Vanden Borre heeft besloten voortijdig te stoppen met de Ramadan. De vastenperiode voor moslims eindigt pas over tien dagen, maar Vanden Borre merkte dat zijn keuze om mee te doen aan de Ramadan niet op waardering kon rekenen bij zijn club Anderlecht.

Trainer Besnik Hasi nam de verdediger niet op in zijn selectie voor de oefenwedstrijd tegen Seraing. Overdag nam Vanden Borre namelijk geen eten of drinken tot zich en trainer Hasi selecteerde hem daarom niet. Vanden Borre besloot daarop de Ramadan te beëindigen. “Het is zijn beslissing. Ik heb het hem niet gevraagd”, verdedigt Hasi zich in Het Laatste Nieuws.

Het Nieuwsblad ontdekte al eerder waarom Vanden Borre meedeed aan de Ramadan. De Belgische stopper staat zelf niet bekend als moslim, dus vroeg de pers zich af wat zijn motivatie was. Het bleek dat hij het deed voor zijn vriendin, die de vastenperiode strikt volgt. Uit solidariteit deed de voetballer ook mee, tot nu dan.


Poll

Snap jij dat de trainer Anthony Vanden Borre afzijdig hield?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

162 reacties (laatste reactie door hunter502)

Kinderachtige actie van de trainer
Veel meer kan ik er niet over zeggen...

7 juli 2015 om 17:32

Volkomen logisch om een verzwakte speler niet te selecteren.

7 juli 2015 om 18:29

Inderdaad is het volkomen logisch. Het lijkt me onverantwoord om in deze hitte zonder te drinken een wedstrijd te spelen.

7 juli 2015 om 19:09

@davy Klaassen @hunter502
Het enige wat ik over jullie reactie kan zeggen is: als je nooit hebt ervaren hoe het vasten is en wat t met je als Moslim doet, kun je er ook niet over meepraten.

7 juli 2015 om 19:18

Ik beroep me gewoon op gezond verstand en dat zegt dat het niet verstandig is om een voetbalwedstrijd te spelen zonder te drinken voor, tijdens en na de wedstrijd terwijl het 25 graden is.

7 juli 2015 om 19:27

Topsport beoefenen is sowieso niet verstandig. Het is echt onzin om bij voorbaat te stellen dat je verzwakt bent door Ramadam. Er zijn een 100tal topsporters die er totaal geen hinder van ondervinden waaronder ook voetballers.

7 juli 2015 om 19:27

Als el ghazi en ould chich mee kunnen spelen dan zou van der borre dat ook gewoon kunnen. Op zijn minst gewoon bij de selectie

7 juli 2015 om 19:30

Dat hij vast hoeft niet meteen te betekenen dat hij verzwakt is, ik voel me juist veel fitter en sterker in de ramadan.

7 juli 2015 om 19:37

Die wedstrijd was om 4 uur 's middags in de brandende hitte, dan heb je dus al ongeveer 12 uur niets gegeten of gedronken. Zelfs Rambo zou enigszins verzwakt zijn onder deze omstandigheden.

7 juli 2015 om 19:39

De visie van de coaches kan nou eenmaal verschillen.

7 juli 2015 om 20:17

@elmundo, Ik heb inderdaad nog nooit gevast en dat lijkt me een hele uitdaging in dit weer. Bij dit soort wedstrijden kun je liters vocht verliezen als je van nature veel zweet. Als je dan de hele dag niks hebt gedronken en direct na de wedstrijd ook niks drinkt dan kan je uitgedroogd raken. Je kunt je afvragen of het dan gezond en verantwoord is om de Ramadan te combineren met topsport.

7 juli 2015 om 20:28

Je hebt gewoon gelijk , sterker nog , wanneer een speler willens en wetens uit solidariteit , niet uit geloofsovertuiging , zijn lichaam niet voldoende te eten en te drinken geeft , en daardoor niet geschikt is om een topprestatie te leveren , mag wat mij betreft gekort worden op zijn goddelijke salaris.

7 juli 2015 om 20:48

Dus je bent van plan om het hele jaar door te doen? Want als jij je fitter en sterker door voelt, waarom zo je er mee stoppen?

7 juli 2015 om 21:06

Dat heeft er niet veel mee te maken kerel. Ik heb het zelf een geprobeerd en ben ook vroegtijdig gestopt ermee omdat ik het gewoon niet meer trok. Ik snap het wel dat als je het voor het eerst doet dat je dan kapot bent na 3 weken en als voetballer in de voorbereiding is dat niet ideaal. Buiten alles heb ik er veel respect voor se moslims die het jaarlijks uithouden

7 juli 2015 om 21:09

Er even bijgezet dat ik hoofdklasse jeugd speelde in de jeugd en na half uur trainen met dit weer bijna niet vooruit kwam en er duizelig em zwak vn werd

7 juli 2015 om 21:15

@ Elmundo

Het enige wat ik over jouw reactie kan zeggen is: als je nooit hebt ervaren hoe het bedrijven van topsort is en wat het met je als sporter doet, kun je er ook niet over meepraten.

7 juli 2015 om 23:05

Gezond verstand? Ik heb gevoetbald op hoog niveau en wedstrijden gespeeld terwijl ik vaste nooit was ik conditioneel minder dan mijn team genoten. Eerst ervaren en dan mag jij je gezond verstand gebruiken

7 juli 2015 om 23:11

Bij Algerije vastte bijna het hele team op het WK in Brazilië, desondanks hebben ze het goed gedaan op basis van inzet en doorzettingsvermogen. Het hoeft dus niet per se zwakkere spelers op te leveren. Kan wel natuurlijk maar hoeft niet...

7 juli 2015 om 23:49

Oh ja, laat ik even naar de eerste de beste luisteren die helemaal uit eigen ervaring spreekt. Tegen zo'n wetenschappelijke onderbouwing kan ik natuurlijk niet op. Je hebt ongetwijfeld volkomen gelijk. Mijn nederige excuses.

7 juli 2015 om 23:55

@hichmanu; ga met iedere willekeurige arts praten, en hij/zij zal je vertellen dat het zeer onverstandig is om niet te drinken rondom de wedstrijd, zeker bij deze temperaturen. Bovendien is het maar een oefenwedstrijdje. Gewoon een verstandig besluit van de coach om hem te sparen als je 't mij vraagt. Als zo'n speler onder de wedstrijd in elkaar zakt valt waarschijnlijk de hele wereld over hem heen omdat hij te veel risico heeft genomen.

7 juli 2015 om 23:56

Grappig dat je dat zegt. Wetenschappelijk bewezen dat een maandje vasten wonderen doet. Supper gezond.

8 juli 2015 om 00:01

Jij gelooft dat spelers een wedstrijd hebben gespeeld zonder van te voren te hebben gegeten of gedronken bij temperaturen van boven de 30 graden? Geloof mij nou maar, dat overleef je niet.

8 juli 2015 om 00:02

Dat zegt dus helemaal niks over vasten en topsport, niet relevant dus.

8 juli 2015 om 07:36

Ik denk dat de weerslag per persoon erg kan verschillen. Zo heeft de een veel meer eten en drinken nodig dan de ander. Ik las dat dit voor vanden Borre zijn eerste ramadan is. Dan kan ik me voorstellen dat het zwaarder is dan dat je uit eerdere ervaringen weet wat het met je lichaam doet, zeker omdat hij dit op latere leeftijd doet in warm weer terwijl hij zich dagelijks fysiek erg moet inspannen.

7 juli 2015 om 17:34

Dit soort maatregelen komen meestal van het bestuur (al weet ik niet of de trainer het in deze situatie heeft bepaald). Eerlijk zou zijn om hem op te stellen en dan wellicht wisselen als zijn performance onder de maat is.

7 juli 2015 om 17:39

Tuurlijk niet, je bent een topsporter en zo moet je je ook gedragen. Voeding en rust zijn essentieel voor je prestatie, heel goed gedaan van de trainer. Denk niet dat dit perse het bestuur was.

7 juli 2015 om 18:10

Gewoon onzin wat je uitkraamt.
Heel algerije was aan het vasten tijdens het wk.
En zij waren de moeilijkste tegenstander die Duitsland dat wk gehad heeft.

7 juli 2015 om 18:16

Helemaal niet, voeding en rust zijn essentieel voor je sportprestatie. Dit is gewoon een feit, jammer voor je dat je dat niet weet. Als je je brood verdient met sport, ben je het aan jezelf, je teamgenoten en je club verplicht een volle 100% te geven en daar hoort een professionele voorbereiding bij, waarin de juiste voeding en voldoende rust key zijn.

7 juli 2015 om 18:25

Er bestaat ook nog zoiets gelijk een infuus.
;

7 juli 2015 om 18:27

En wie weet hadden ze wel gewonnen, als ze niet aan het vasten waren geweest.

7 juli 2015 om 18:55

Wie weet waren ze de groep niet door gekomen als Ze niet hadden gevast😉

7 juli 2015 om 19:12

Volgens mij heb je nooit in je leven gevast om te weten of het wel of niet essentieel is voor een topprestatie. Zoals @jeffrey_fey als zei : ''heel algerije was aan het vasten tijdens het wk. En zij waren de moeilijkste tegenstander die Duitsland dat wk gehad heeft.''

7 juli 2015 om 19:28

Ik hoef ook niet van een gebouw af te springen om te weten dat het pijn zal doen. Dus wat heeft of je zelf vast ermee te maken? Er bestaan meer dan genoeg onderzoeken waarin de correlatie gelegd wordt. Het is ook logisch, snap niet dat je dat niet begrijpt. En het is niet voor niks dat landen en clubs voedingsdeskundigen en kok etc. in dienst hebben. En wat betreft de match tegen Duitsland, er was een imam mee voor degene die niet wilden of in staat waren te vasten op dat moment. Het is voor een voetballer ook niet verplicht omdat het onder zware beroepen valt zoals mijnwerker.

7 juli 2015 om 20:54

Wat een NON-argument! En als je nog nooit alcohol hebt gedronken kun je ook niet weten dat je prestaties/reactietijd daardoor verslechteren?

Ga toch weg man. Biologie. Voedingskennis. Etc.

7 juli 2015 om 21:03

En ook tegen jou zeg ik dat er misschien wel meer mogelijk was geweest als ze niet aan het vasten waren geweest. Feit is gewoon dat je tijdens het vasten minder directe energie tot je beschikking hebt. Algerije ging daar gigantisch goed mee om, maar ik had wel eens willen zien wat ze konden als ze op 100% van hun kunnen waren.

7 juli 2015 om 23:59

Je beroept je op de wetenschap maar je lult maar raak. Je zet je zelf voor schut

7 juli 2015 om 17:36

Welnee, de laatste dagen was het telkens rond de 30 graden, en die man drinkt niet eens. Er zijn nog moslims geweest bij Anderlecht, zoals Bousouffa, die deel namen aan de ramadan.

Maar die dronken tenminste wat water overdag, wat absoluut noodzakelijk is in deze hitte. Kortzichtige reactie van jou, veel meer kan ik er niet over zeggen...

7 juli 2015 om 17:53

Haha als je overdag water drinkt dan doe je niet mee met de Ramadan hoor

7 juli 2015 om 18:00

Als je water drinkt, dan neem je geen deel aan de ramadan. Je mag geen water drinken, zo simpel is het.

Dat zij dan het proberen te compenseren, door alleen wat water te drinken in de middag, kan ik natuurlijk wel begrijpen en vind het wel een mooi gebaar.

Echter vind ik wat de trainer heeft gedaan volkomen logisch. Je moet ook gewoon accepteren als topsporter dat je niet voluit kan presteren zonder eten en drinken. Maar als je het alleen voor je vriendin doet, dan heeft het inderdaad geen nut om nog deel te nemen aan de ramadan als je sportief gezien achteruit gaat.

7 juli 2015 om 18:02

VdB is niet eens een moslim, hij doet mee uit sympathie voor zijn vriendin. Aardig van hem, maar hij moét gewoon water drinken, anders is dat niet gezond. Een topsporter moet opofferingen maken zoals diëten e.d.

Water drinken tijdens de ramadan moet je doen, anders kan je niet presteren, het is gewoon enorm ongezond. Veel topsporters volgen de ramadan tot op zekere hoogte, maar drinken wel water overdag. Het kan niet anders.
Ik ken de Koran niet van buiten maar ik dacht wel dat je uitzonderingen mocht maken, bijv. in het geval van topsporters?

7 juli 2015 om 18:22

Tijdens de Ramadan bestaan er geen uitzonderingen, als alleen water drinken. Ook niet als je een topsporter bent, je doet mee aan de Ramadan of niet.

7 juli 2015 om 18:24

Uitzonderingen ja, maar niet voor topsporters. Dat wil zeggen, dat staat niet in de 1500 jaar oude Koran.

7 juli 2015 om 18:34

Tja jammer dan, maar als hij het niet uit eigen overtuigingen doet maar voor zijn vriendin, kan dit gewoon niet als je werk én gezondheid er onder lijdt.

7 juli 2015 om 18:41

El ahmadi eet en drinkt op wedstrijddagen ook gewoon tijdens de ramadan. Als tegen prestatie, gaat hij langer door.

7 juli 2015 om 19:33

Hahah als je gewoon water drinkt, dan kan je net zo goed helemaal niet vasten. Kgeloof er niks van dat Boussoufa water zou drinken in de ramadan.

7 juli 2015 om 19:52

El Ghazi doet doet de ramadan (volgens jullie dus niet) terwijl hij gewoon water drinkt. Medisch gezien is het ook echt niet verstandig om een dag lang te sporten bij 30 graden zelfs gevaarlijk.

7 juli 2015 om 20:05

marocberkane

Heb dit van voetbalnieuws.be geplukt:
Wie geen al te beste indruk heeft gemaakt de laatste weken is Anthony Vanden Borre. Volgens Besnik Hasi volgde hij voor het eerst in z'n leven de ramadan. Hij heeft echter beseft dat z'n prestaties daar niet bepaald beter van worden. Daarom besloot Vanden Borre te stoppen met vasten.

"natuurlijk was ik verrast. Nog nooit in zijn leven volgde Anthony de ramadan en nu plots wel, als het 35 graden is. Dan riskeer je blessures, zeker als je ook niets eet of drinkt op matchdagen. Boussoufa deed dat indertijd bijvoorbeeld wel. Nu, het was Vanden Borre zijn keuze, maar ik ben blij dat hij er nu mee stopt", aldus Hasi in Het Nieuwsblad.

7 juli 2015 om 17:36

Het is toch volkomen logisch, als je een hele dag niet eet en drinkt dan is hij toch veel te zwak om aan topsport te doen. Ik snap sowieso niet dat topsporters dit doen aangezien ze dan veel minder kunnen presteren.

7 juli 2015 om 21:31

Omdat geloof boven topsport gaat bij deze gasten. Geloofsovertuiging is leidend in hun leven. Daarna de rest. Sommige van deze gasten stoppen liever met voetbal dan niet met de ramadan. Als je als ergens in geloofd kan je het niet halve bak doen.

7 juli 2015 om 17:39

nou ja, als het niet uit geloofsovertuiging is, maar simpelweg omdat hij 'voor de lol meedoet' (gekscherend gezegd) met zijn vriendinnetje kan ik het ergens nog begrijpen ook dat de club hem ff op de vingers tikt.

7 juli 2015 om 17:55

Zelfs al was het uit een geloofsovertuiging. Hasi merkte gewoon op dat zijn prestaties op training eronder leden en verwijderde hem daarom uit de kern tot hij terug het vereiste niveau haalde.

Hasi raadde hem ook aan om water te drinken zoals veel andere topsporters die meedoen aan de ramadan, maar dat wou hij niet. Dan rest er als coach je niet veel anders dan hem uit de kern verwijderen tot hij wel terug op niveau is.

7 juli 2015 om 18:08

Wat maken die 10 dagen uit dat je niet mee mag doen? Had toch gewoon de ramadan voort kunnen zetten

7 juli 2015 om 17:59

Robin wil even een krulletje haale nou goed gedaan hor robin goed dat jij het afkeurd van de trainer

Hoe kan je nu een wedstrijd in de volle zon spelen zonder even iets te drinken. Zelfs al slof je over dat veld, dan nog zou ik na een tijdje iets willen drinken..

Ramadan en topsport blijft toch een vreemde combinatie.

7 juli 2015 om 17:36

Niet alleen bij topsport. Als ik 8 uur niks eet en drink, zou ik/mijn lichaam sowieso al 'raar' gaan doen.

Terechte beslissing van de trainer.
Het is levensgevaarlijk voor een voetballer of welke sporter dan ook om met dit weer niets te eten of drinken.

Het is best kinderachtig van de trainer om iemand via een omweg zijn wil op te leggen. Die jongen weet vast zelf ook wat zijn limiet is en als hij het niet vol kon houden zou hij er waarschijnlijk zelf mee stoppen. Vreemde artikel met vreemde perikelen.

7 juli 2015 om 17:37

Sowieso moet je spelers op stellen die topfit zijn, ik geloof niet dat iemand die aan de Ramadan mee doet top fit is. Gewoon logische beslissing.

7 juli 2015 om 17:45

Vanden Borre is een topprof. Daarbij horen offers gemaakt te worden, vooral als je een topniveau wilt vasthouden. Als je je prioriteiten dan echter ergens anders legt, loop je het risico dat je niet meer naar het niveau van de club kunt presteren. Derhalve is het een zeer rationale beslissing van de coach geweest.

Als je denkt dat het alleen om God gaat dan ben je zelf koekoek ramadan gaat om meerdere dingen en daarnaast respecteer de mensen die het wel doen, ik noem kerst ook geen achtelijke feest omdat ik er niet aan mee doe respecteer de mensen wel en wens ze drm ook altijd fijne kerstfeest

7 juli 2015 om 23:26

Ik denk niet dat de coach het geloof of de ramadan ansich niet respecteert. Vandenborre is een topsporter die puur en alleen wordt beoordeeld op zijn prestaties. Wanneer zijn prestaties minder worden, al dan niet door externe factoren zoals de ramadan, is het gewoon een logische keuze van de trainer om hem niet op te stellen.

Ik vind het sowieso erg onprofessioneel om aan de ramadan te doen als je topsporter bent... je kan veel minder goed presteren als je een hele dag niet eet of drinkt. Nu kan de ramadan nog niet zo veel kwaad maar als je midden in het seizoen zou zitten kan je toch nooit aan zoiets meedoen. Als club zou ik overwegen om zoiets contractueel te verbieden.

7 juli 2015 om 17:45

Vrijheid van godsdienst is een grondrecht in het EVRM. Zo'n clausule mag niet.

7 juli 2015 om 18:42

Natuurlijk is het niet mogelijk om dat contractueel vast te leggen maar ik denk wel dat het handig is als clubs en spelers daar afspraken over maken. Enerzijds is de spelers verzwakt en kan hij geen topprestaties leveren. Anderzijds kan het op dit soort broeierige dagen gevaarlijk zijn voor de speler om een wedstrijd te spelen in verband met uitdroging.

7 juli 2015 om 17:50

Zo iets zou je niet mogen verbieden en anders zou het heel raar zijn. Het hoort gewoon bij het geloof.

7 juli 2015 om 18:11

Ja prima dat het bij het geloof hoort, maar als je geloofsovertuiging je werk belemmerd moeten ze maar eens bij zichzelf te raden gaan of het wel zo'n goed idee is.

7 juli 2015 om 21:30

Tuurlijk, laten we nog meer macht bij de werkgevers neerleggen. Mogen we zelf nog wat bepalen? Ik ga wel eens uit en voel me de volgende dag iets minder fit, mag ik niet meer uitgaan? Ik heb eens een blessure opgelopen met voetbal waardoor ik de volgende dag niet mijn werk kon uitoefenen, mag ik nu niet meer sporten? (mijn toenmalige baas zei toen dat sport dus voor het werk ging, wat niet meer dan een bijbaantje was...)

Ik vind dat je werknemers gewoon vrij moet laten in de dingen die ze doen. Natuurlijk heb je grenzen, zoals overmatig drugsgebruik, maar om alles te verbieden wat mogelijk je werk kan beinvloeden.

7 juli 2015 om 17:51

Onprofessioneel? Zo zou ik het niet noemen. Geloof komt nou eenmaal boven andere zaken bij veel mensen. Dat hoor je te respecteren vind ik.

En contractueel verbieden? Dat lijkt me toch wel het stomste wat je kan doen als club. Ik hoop dat ik dat dan ook niet uit hoef te leggen.

In dit geval ligt het natuurlijk wel heel anders. Hij doet het niet uit geloofsovertuiging, dus snap ik de trainer wel.

7 juli 2015 om 18:21

Als je geloof stelt boven je werkgever respecteer ik dat een stuk minder. Als je je werkgever een maand lang in de steek laat door niet te eten en dus eigenlijk niet wedtrijdfit kan zijn terwijl die je een vorstelijk salaris geeft vind ik dat respectloos tegenover je werkgever.

7 juli 2015 om 18:37

Dat vind jij. Ik vind het respectloos als een werkgever iemand verbiedt te vasten. Zij kunnen misschien een mooi salaris geven, maar voor moslims is hun geloof toch wel wat meer waard dan hun salaris (hoop ik).

7 juli 2015 om 18:54

Als de moslims hun geloof belangrijker vinden laten ze gewoon hun werkgever in de steek. Ze steken veel geld in hun zak, maar kunnen er niks voor doen omdat ze te zwak zijn. Daarom vind ik onder andere de ramadan voor topsporters geen goed idee.

7 juli 2015 om 19:01

Haha geloof boven werkgever. Geloof gaat boven alles, zelfs kin.

7 juli 2015 om 19:10

Tuurlijk gaat dat niet boven alles... er zijn nou eenmaal veel belangrijkere dingen in het leven dan geloof prima als je er in gelooft maar dingen als ramadan boven je werk stellen gaat mij iets te ver hoor. wat bedoel je met kin?

7 juli 2015 om 19:46

Voor sommige boven alles voor de meesten zegt geloof helemaal niks.

Hij is geen moslim, hij deed het uit solidariteit voor zijn vriendin. Aardig van je maar je moet jezelf niet kapot maken door als topsporter twee uur voluit te gaan zonder water, dat gaat gewoon niet.

Goede zaak, als dit soort figuren hier aan mee doen is het onmogelijk om maximale prestaties te halen.
Dus loop je de kantjes er af, en moet je ze ook tegen zich zelf beschermen.

Respect voor Vanden Borre wist niet dat hij ook aan het vasten was en dat als niet moslim!

Logisch toch als trainer wil je wel de beste spelers opstellen.
Niet iemand die niet 100% fit is of met deze temperaturen in gevaar komt.

Ik ken de regels van de ramadan niet. Maar is het niet zo dat je het mag inhalen als je een goede rede heb om er mee te stoppen of niet mee te doen?
Ik snap de trainer wel een speler heeft goed recht om mee te doen natuurlijk aan de ramadan.
Hij moet ook rekening houden dan hij op topsportniveau niet kan functioneren dus ik snap de keuze wel.
Keuze die je maak..

7 juli 2015 om 21:00

Het is niet toegestaan om het uit te stellen bij sport, enkel als je ziek bent of op reis.
Dus bij sport en studie is het niet toegestaan om te stoppen.

Alle respect voor mensen die zich kunnen optrekken aan een hogere macht en zich devoot kunnen wijden aan dit geloof (zolang het niet tot extremisme leidt).

Toch wel mooi dat hij dit doet voor zijn vriendin. Ik zelf vast ook en vooral tijdens de warme dagen is het moeilijk met school, werk en voetbal erbij. Maar als je professioneel bent, zal het met 2 trainingen per dag helemaal zwaar zijn. Bij Fenerbahce vast Moussa Sow ook. Ik heb er respect voor, maar als de trainer je dan niet selecteert, dan begrijp ik dat ook ergens wel.

7 juli 2015 om 19:15

alleen moussa sow? waarom de anderen niet..!?

7 juli 2015 om 20:24

@voetbalfreak

Hij neemt Moussa Sow als voorbeeld. Als je kijkt naar Fenerbahçe zelf of de Turkse competitie zijn de meeste voetballers die daar onderdeel van zijn moslim en het grotendeel zal vasten.

7 juli 2015 om 21:40

Moussa is inderdaad een voorbeeld. Ik weet uit mijn hoofd niet wie er wel en niet vasten. Maar ik weet ook dat er moslim spelers zijn die dan niet vasten.

7 juli 2015 om 20:07

Succes!

7 juli 2015 om 21:33

Maar je mag toch ook op bepaalde dagen wel eten en dit later inhalen? Dat je nu met de wedstrijddag gaat eten en vervolgens 1 dag langer doorgaat met het vasten? Of werkt dit niet zo?

7 juli 2015 om 21:39

Je mag dagen inhalen als je ziek bent of op reis bent. Voor vrouwen die hun maandelijkse party hebben, geldt hetzelfde. Wedstrijden en trainingen zijn geen excuus. Want het geloof gaat voor de sport.

7 juli 2015 om 22:44

Maar het is geen sport maar werk, en vrij intensief werk. Een arts bijvoorbeeld, mag hij wel overdag eten en drinken als hij bijvoorbeeld een zware operatie heeft staan? Lijkt me niet verstandig dat hij met honger en dorst daaraan begint, vooral niet voor de patiënt.

7 juli 2015 om 23:31

Kijk in zulke situaties is er natuurlijk een uitzondering. Het is inderdaad niet verstandig om te vasten als je straks als arts 8 uur aan de operatietafel zit.

Mooi gebaar van hem maar ja; deze temperaturen en zijn werk zijn lastige factoren bij het houden van de ramadan. Ik werk zelf momenteel in een fabriek en heb veel respect voor de moslims die het daar de Godganse dag in die hitte uithouden zonder eten en drinken, maar dit is gewoon een logische keuze van de trainer.

Dat gezeik iedere keer. Denk eens aan de gezondheid van die speler...! Met zo'n warmte hoor je veel te drinken en voeding is ook belangrijk. Vooral op prof niveau. Wat als die opeens ineen zakt op t veld?? Wat dan?? Krijgt dan de trainer de schuld of de club? Dat bedoel ik dus. Fijne avond verder

Terechte beslissing van Hasi. Vandeborre is wel iemand die zeer goed is in het sparen van krachten tijdens een wedstrijd aangezien hij zich zelden inspant. Veel verschil had het dus waarschijnlijk niet gegeven.

hij wordt dik betaald om prestaties neer te zetten, op deze manier gaat dat niet lukken als anderlecht moeilijk wilt gaan doen kunnen ze nog geld inhouden op zijn salaris ook..al zal het zo'n vaart niet lopen..

Mensen,mensen,wat een zinloze discuteren hier.
Als een top sporter een grote inspanning gedaan heeft gaat hij gewoon aan een infuus liggen.
Daar heeft de ramadam helemaal niets mee te maken.
Als het lichaam uit geput is, 15 minuutjes aan wat "zoutwater" en ge zijt zo fit als een hoentje.

Nogal logisch natuurlijk dat hij niet speelt als hij de ramadan volgt. Niet alleen ben je dan niet topfit, maar het wordt ook gewoon gevaarlijk om dergelijke inspanningen te leveren bij deze temperaturen zonder te drinken. De club en trainer moet zo'n speler dan tegen zichzelf beschermen en die niet opstellen.

Godsdienstvrijheid heeft hier helemaal niks mee te maken. Eerst en vooral omdat Van den Borre de ramadan niet volgt uit geloofsoverweging, maar om solidair te zijn met zijn vriendin. En zelfs al was dat wel het geval, de club heeft VDB nooit gezegd dat hij moet stoppen met de ramadan. De trainer beslist gewoon om hem niet op te stellen, wat helemaal logisch is. De club belet hem dus niet zijn geloof te belijden.

Ik ben het er trouwens ook wel mee eens dat als topsporter meedoen aan de ramadan niet zo loyaal en eerlijk is tegenover je werkgever, die die voetballer heel erg royaal betaalt om te presteren. Prima dat je omwille van iets als geloof wil meedoen aan een vastenperiode, maar stort dan ook gewoon een maandwedde terug of zo. Stel je voor dat ik me straks bij een religie aansluit die als regel heeft dat er maar 2 uur per dag mag gewerkt worden. Zal mijn werkgever ook nogal leuk vinden.

Je bent topsporter, je wordt flink betaald, tja dan mag een werkgever wel eisen stellen. Als je geloof je werk in de weg staat moet je een andere carrière kiezen. Daarnaast mag je tijdens de ramadan dagen skippen, mits je ze later inhaalt. Domme kwestie dus en een onzinnig aktie van de speler.

Vandenborre is nu en dan ne rare vogel, maar vind hem toch een mooi persoon...
Uit solidariteit doet hij de ramadan mee met zijn vriendin en haakt dan uiteindelijk af voor zijn sportprestaties...heel menselijk

Eens iets anders dan al die shiny bling bling Mr Perfects zoals Ronaldo, Neymar, Gotze ed die ze via de media dagelijks door ons strot willen rammen

Zouden we niet beter allemaal een beetje vandenborre willen zijn

Raar verhaal, begrijpelijk is het wel. We kunnen allemaal politiek correct gaan roepen dat geloof o zo belangrijk is, maar als er miljoenen aan salarissen betaald worden, is het best begrijpelijk dat een club zegt: geloven doe je maar in je eigen tijd.

7 juli 2015 om 21:02

Nee, daar moet de club afspraken over gemaakt hebben, salaris en al die onzin veranderen daar niks aan.

7 juli 2015 om 21:34

Vrijheid van godsdienst...

En terecht, zoals hier al ontelbare keren is geschreven lijden je prestatie's eronder.
En dus je werkgever, die je heel veel geld betaald.

Als je je geld wilt verdienen met voetbal moet je veel laten, de meeste jongetjes hebben amper een jeugd.
Ik bedoel stappen kwajongens streken en meisjes komen meestal neiet aan bod.
Je zou dan ook dit moeten opgeven, of gewoon accepteren dat je niet word geselecteerd.
En eigenlijk vind ik dat je ook financieel je club moet compenseren als je dus een maand niet "meedoet".

Je praat hier over topsport. Daarbij hoort voeding en drinken op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid. Zeker met deze temperaturen. Als je er dan zelf voor kiest om te vasten moet je ook aan de gevolgen denken als duur betaalde sporter.

Beste moslims,

Ik ben opgegroeid met alleen maar turken en marokanen en ik weet behoorlijk veel van de ramadan. Eerlijk is eerlijk je prestatie gaat achteruit als je topsport wil beoefenen zonder voedingsstoffen. Iedereen kan van alles roepen maar het is een natuurlijk verschijnsel dat je lichaam energie nodig heeft, dus zeggen dat je juist sterker voelt, kom op dat kan je gewoon niet zeggen.

De ramadan is mooi en respectvol maar in een wereld van topsport is het zeer ongezond.

Fijne ramadan overigens!

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Anderlecht

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
B. RamanAanvaller154
J. ZirkzeeAanvaller146
C. KouaméAanvaller103
A. ColassinAanvaller00
Z. DebastVerdediger00
H. DelcroixVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Anderlecht.

België
6 fans
Verdediger, 34 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Scouts van Ajax, Manchester United, Borussia Dortmund, Internazionale, Southampton, Everton en Rangers waren zondag aanwezig bij Charleroi - Anderlecht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren