De ondergang van een groot voetballand

Maandag, 29 juni 2015 om 15:30 door Koni078

Waar in 2008 de toekomst van Rusland er nog rooskleurig uitzag, is daar anno 2015 niks meer van over gebleven. Door dom beleid van de Russische voetbalbond is het nationale team geen schim meer van de ploeg die het ooit was. Na Guus Hiddink en Dick Advocaat maakt de Russische bond wederom de fout door een grote naam aan te stellen met een gigantische salarisstrook terwijl de resultaten uitblijven.

/

Ik heb het over Fabio Capello. De 69-jarige Italiaan werd in 2012 aangesteld als bondscoach van Rusland en tekende een contract tot het WK 2014 in Brazilië. Capello had als doel om zich te plaatsen voor dat WK en met oog op het WK in eigen land zoveel mogelijk jonge spelers te selecteren. In de eerste missie was hij geslaagd. Reden genoeg voor de bond om zijn contract tot 2018 te verlengen. Hierin is tevens een afkoopsom van 32 miljoen euro opgenomen.

Dat terwijl de RFU al jaren een grove schuld heeft opgebouwd, maar men vindt het toch nodig om buitenlandse trainers een gigantisch salaris te geven. Het is niet voor niets dat de bond heeft aangeklopt bij Chelsea-eigenaar Roman Abramovich om een deel van het salaris van Guus Hiddink te betalen en nu een aandeelhouder van Arsenal, Alisher Usmanov, nodig heeft om het salaris van acht miljoen euro per jaar aan de 69-jarige Capello te kunnen betalen.

Op het WK werd duidelijk waarom de bond een gigantische fout maakte door verder te gaan met Don Fabio. De oefenmeester dacht dat de topscorer van de Russische competitie, Artem Dzyuba, die op dat moment door Spartak Moskou verhuurd werd aan FC Rostov, niet goed genoeg was om mee te gaan naar Brazilië en selecteerde in zijn plaats Maksim Kanunnikov die goed was voor twee treffers bij Amkar Perm. De reden bleek dat Kanunnikov altijd achter zijn man aanloopt.

Iets wat Alan Dzagoev in de ogen van Capello nalaat. Waarom de Italiaan het niet ziet zitten in het grootste talent van Rusland, is tot op de dag van vandaag nog steeds niet duidelijk. Zou het gaan om een conflict? Is Dzagoev niet goed genoeg? Ik denk dat het komt omdat Capello te laf is, want bij CSKA Moskou heeft hij zich tot een allround middenvelder ontwikkeld die zowel hangend linksbuiten als voetballende controleur kan spelen terwijl hij begon als aanvallende middenvelder. Reden genoeg om hem altijd op te stellen lijkt me, maar de verdedigend denkende Italiaan heeft in zijn plaats liever Denis Glushakov die geen bal vooruit durft te spelen.

Ik begrijp best dat er niet veel goede jonge spelers te vinden zijn die echt ontoonbaar klaar zijn om de kleuren van Sbornaya te verdedigen. Dat is grotendeels te wijten aan de limiet die de Russische clubs verplicht moeten hanteren van de voetbalbond. Waar het eerst nog een zes plus vijf regel was, werd dat later veranderd naar een zeven plus vier regel, wat inhoudt dat de clubs een extra buitenlander mogen opstellen. Wat ik vooral zie is dat spelers worden opgesteld op basis van hun paspoort en niet wegens hun voetbalkwaliteiten. Bij CSKA is voorzitter Evgeni Giner van mening dat door de limiet het Russische voetbal stil staat in zijn ontwikkeling.

“Voetballanden zoals Nederland, Duitsland en Spanje hebben geen limiet nodig om talent te stimuleren, dus waarom wij wel? "Zonder concurrentie is er geen vooruitgang.”, zei hij drie weken terug tegenover Tass. De bond heeft nu besloten dat de clubs onbeperkt spelers mogen opstellen, zolang er maar vijftien Russen en tien buitenlanders ingeschreven staan.

Capello lijkt echter wanhopig te wachten totdat hij eindelijk zijn ontslag krijgt, want hij laat blijken dat hij zich totaal niet verdiept in het Russische voetbal. Zo mocht de negentienjarige Nikita Chernov al vroeg zijn debuut maken voor Rusland zonder een competitiewedstrijd gespeeld te hebben voor CSKA. Zou coach Leonid Slutsky dan echt zo blind zijn dat hij een jonge Russische verdediger over het hoofd ziet?

En wat te denken van Ivan Novoseltsev. De rossige centrale verdediger van Rostov is qua niveau vergelijkbaar met Kenny van der Weg van NAC Breda, maar wordt bijna altijd opgeroepen terwijl zijn collega Vitaliy Dyakov zowel opbouwend als verdedigend een stuk beter is en nog geen uitnodiging heeft ontvangen. Sowieso is het een schande dat er spelers worden opgeroepen die zich via de nacompetitie veilig hebben gespeeld.

Een ontslag van de Italiaanse oefenmeester zou dan ook het enige zijn wat het Russische elftal zou kunnen redden. Het uitvoerend comité van de bond zal volgende maand weer bij elkaar zitten om te proberen het geld voor Capello rond te krijgen zodat hij de laan uitgestuurd kan worden. De snelle uitbraken waar Rusland onder Hiddink en Advocaat zo goed in was zie ik nu nauwelijks meer terug.

Natuurlijk zal het erg moeilijk worden voor de mogelijke opvolger om zich te plaatsen voor het aankomende EK in Frankrijk, maar hij zal dan wel de tijd krijgen om een goed herkenbaar systeem neer te zetten waar ook het publiek zich in kan vinden. Bondsdirecteur Aleksandr Alaev zou in gesprek zijn geweest met Slutsky, maar die zou om bedenktijd hebben gevraagd en ook FC Krasnodar trainer Oleg Kononov wordt genoemd.

Beiden zouden geschikt zijn voor de job. Slutsky heeft zich bij CSKA gigantisch ontwikkeld en heeft alle prijzen gepakt die er in de Premjer Liga te winnen zijn. Slutsky laat prima voetbal zien, maar zijn enige zwaktepunt is dat hij loyaal is naar zijn ervaren centrum met Sergei Ignashevich en Vasiliy Berezutskiy terwijl zeker een van de twee nodig aan vervanging toe is.

Kononov laat Krasnodar ieder jaar boven zichzelf uitstijgen met uitstekend voetbal. Dit seizoen eindigde hij derde met ruim zestig punten, wat voor een club als Krasnodar een wereldprestatie is. Met Kononov zou Rusland voetballend zeker tien keer beter zijn dan nu het geval is en ook hij zou ik dolgraag als trainer willen. Helaas vrees ik dat Rusland een tijdje opgesloten zal zitten met Capello en vrees ik dat het prutsen van hem grote gevolgen zal krijgen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 4 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

25 reacties (laatste reactie door koni020)

Misschien is niet alleen Capelllo daar schuldig aan. Het U21 elftal heeft ook al jaren geen succes. Lijkt mij dat ze gewoon niet genoeg goede spelers hebben om iets te bereiken. Anders was dat voor Capello bij de senioren of junioren wel gelukt. Naast de opleving in 2008 zie ik niet echt dat er iets moois zat aan te komen.

29 juni 2015 om 19:01

Er zitten zeker wel spelers tussen die niet onder doen voor de wat oudere spelers. Iemand zoals Khodzhaniyazov bijvoorbeeld zou het niet veel slechter doen dan Dmitri Kombarov, maar bij Zenit durft Villas Boas hem geen kansen te geven.

29 juni 2015 om 21:42

Khodzhaniyazov nu al in het Russische elftal gaat te ver. Hij heeft werkelijk amper een kans gehad om zich te bewijzen bij Zenit. Criscito staat er altijd in en anders wel Rodic.
Nee, dan kan je beter nog even Kombarov die veel ervaring heeft erin zetten.
Het absolute talent van Rusland speelt bij Spartak Moskou: Denis Alekseyevich Davydov.

30 juni 2015 om 01:27

Ik bedoel ook niet dat hij nu al voor het nationale team moet spelen, maar zeker over een jaar of twee ben ik benieuwd of hij zijn talent nog waar kan maken. Kombarov vind ik de laatste jaren echt heel matig spelen eerlijk gezegd en ik zie dan ook liever een frisse vervanger. Nabiullin bijvoorbeeld zou er op dit moment het meest recht op hebben.

Laat Davydov eerst maar eens een paar wedstrijden beslissend zijn. Hij is zeer talentvol en heeft een prachtige techniek, maar hij moet nu maar eens beslissend gaan worden.

Je vergelijkt Alan Dzagoev met Denis Glushakov. Dat zijn twee verschillende posities. Bedoel je dan dat Fabio Capello met de punt naar achteren speelt in plaats van naar voren?
Verder had hij Dzyuba zeker mee moeten nemen naar het WK. Al had ik Kokorin de voorkeur gegeven destijds, nu nog steeds.
Ik blijf er bij dat Sergey Bryzgalov een kans moet krijgen. Hij lijkt mij de ideale opvolger voor Beer/ignashevich. Naast Sergey moet dan of Dyakov of Chernov komen.
Verder moet Cheryshev ook meer kansen krijgen in het nationale elftal, heeft zich goed ontwikkeld dit seizoen bij Villareal en is een prima opvolger voor Zhirkov.
Gelukkig wordt Oleg Shatov wel bijna altijd opgesteld in het nationale elftal.

Overall een goede cv over Fabio Capello. Hij moet weg.

30 juni 2015 om 01:30

Ja, dat Glushakov met de punt naar achteren speelt. Als je dat doet, zet dan een voetballende middenvelder naast hem zodat Glushakov de bal in kan leveren, want nu moet Glushakov de ballen vooruit spelen en daar heeft hij niet de kwaliteiten voor. Iemand als Igor Denisov kan dat bijvoorbeeld wel. Van Bryzgalov betwijfel ik zeer of hij ooit zijn talentvolle verwachting in gaat lossen. Vind hem niet echt meedogenloos ogen, maar voetballend is hij wel heel goed. Hopelijk geeft Alenichev de jeugd ook meer kansen.

Ik ben het met 1 zin niet echt eens: Sowieso is het een schande dat er spelers worden opgeroepen die zich via de nacompetitie veilig hebben gespeeld. Kijk in Engeland, Charlie Austin is gedegradeerd, maar stond wel 4e qua goals in de PL afgelopen seizoen. Het lag niet aan Austin dat zijn club is gedegradeerd, 18 goals in de PL is gewoon heel erg netjes, en al helemaal bij een degradant. Het gaat er eerder om hoe iemand presteert.

Verder wel een CE over jou gebruikelijke onderwerp, iets wat wel fijn is omdat er hier amper iets over Rusland en voetbal gemeld word, af en toe iets over een transfer, maar dat is het dan ook wel.

30 juni 2015 om 01:32

Er is wel een verschil tussen een gewone huis, tuin en keuken verdediger als Novoseltsev en een spits van QPR die 18 treffers op het hoogste niveau heeft gemaakt. Ik zou dan ook liever Vitaliy Dyakov zien die nog enigszins de potentie heeft om verder te groeien dan Rostov.

Ik snap dat er weinig goede kwaliteit doorstroomt door heel veel Russische talenten in je team te hebben. Want het is niet op kwaliteit gebaseerd. Maar zonder een aantal verplichte talenten komen de beste Russische talenten toch bij het nationale team. Dan maakt het toch niet zoveel uit? Dan liever veel meer mindere talenten die beter kunnen worden.

Portugal heeft bijvoorbeeld last van de aantal Brazilianen die worden gehaald, toch hebben ze voor de aankomende 15 jaar een wereldselectie op wk en ek's. In portugal gelden voor zover ik weet geen aantal jeugdspelers. Ik was er juist voor zodat er meer talent doorstroomt.

Misschien kan je mij duidelijk uitleggen wat de juiste manier is om jeugd te laten doorstromen met kwaliteit.

Je trapt open deuren open maar toch is het nodig.

Liever Kononov nemen zonder kiezen voor
Sergei Ignashevich en Vasiliy Berezutskiy dat kan echt niet meer. Afgelopen en over.

Bedankt vriend en succes!

30 juni 2015 om 01:35

Cska voorzitter Evgeni Giner is erg voor concurrentie. Hoe meer concurrentie, hoe meer goede talenten over blijven om de volgende stap te zetten. Kijk bijvoorbeeld naar Aleksandr Kokorin die op basis van zijn paspoort ruim vijf miljoen euro per jaar verdient terwijl hij geen geweldig jaar achter de rug heeft. Zo'n jongen gaat dan ook minder spelen doordat hij al zoveel geld verdient.

Mooie clubexpert Koni, hoop dat we beiden nog lang over het oostlbok mogen schrijven. Jij Rusland en ik Polen haha. Heb niet zoveel aan te merken op je clubexpert. Behalve op de zin: Sowieso is het een schande dat er spelers worden opgeroepen die zich via de nacompetitie veilig hebben gespeeld. Tuurlijk gaat het om spelers op micro niveau, dus ik snap dat een verdediger die de draaicirkel heeft van een tractor en net een strandbal kan raken anders is dan het niveau top van Rusland. In andere landen spelen genoeg jonge talenten die ergens klein beginnen en zich daarna omhoog knokken. Onderschat dus niet de kracht van spelers van matige teams die als talent kunnen worden gezien!

Mooi geschreven!

30 juni 2015 om 14:50

Het enige probleem is dat deze Novoseltsev totaal geen talent is, maar een simpele verdediger die perfect op zijn plek zit bij Rostov. Dat was hij al bij Torpedo Moskou en dat is hij nu bij Rostov. De enige reden waarom hij door Capello geselecteerd wordt is dat hij 23 jaar is. Daarnaast zijn er meerdere spelers van Rostov geselecteerd waarbij ik me afvraag wat ze in het nationale team te zoeken hebben, zoals Maksim Grigoriev en Dmitri Poloz terwijl Vitaliy Dyakov juist niet wordt opgeroepen en dat weer wel een zeer talentvolle speler is. Er waren overigens verhalen te lezen dat Capello een zakelijke relatie zou hebben met een zaakwaarnemer die in Rostov werkt en dat hij daarom vaak spelers van die club selecteert. Bovendien is Capello vaak in het stadion te vinden als zijn 'club' speelt.

30 juni 2015 om 15:12

Ik begrijp je argumentatie wel hoor Koni! In dit geval heb je ook zeker gelijk. Alleen door die zin lijkt het nogal generaliserend, terwijl er in andere landen heus wel voorbeelden te noemen zijn van spelers die wel verdienen opgeroepen te worden, terwijl ze bij een degradatie kandidaat spelen.

Kan VZ jou niet als vaste columnist aanstellen? Je stukjes zijn iedere keer weer de moeite waard, ook al ken ik de spelers dit keer niet allemaal, vind ik het goed te lezen en vertel je daadwerkelijk iets nieuws. In voetballand gebeurt het namelijk niet vaak dat er iemand iets nieuws vertelt, vaak wordt iets herkauwd en opnieuw opgelepeld

Je schrijft prima en hebt duidelijk veel feitenkennis, toch heb ik één "maar" en die gaat over de titel. Wanneer was Rusland een "groot voetballand"? Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie zijn er elf Ek's en Wk's gespeeld. De staat van dienst van Rusland: één halve finale, zes keer blijven steken in de groepsfase, vier keer niet gekwalificeerd...

30 juni 2015 om 22:00

Rusland is de rechtmatige opvolger van de Sovjet Unie, dus hebben ze officieel ook een EK gewonnen.

1 juli 2015 om 01:43

Inderdaad, deden ze goed destijds, wat een keeper was Lev jasjin. Nooit echt gezien. Jij wel Koni? niet zien spelen maar misschien in de laatste jaren van zijn leven?

Ik denk met veel liefde terug aan het Ek in 2008. Toen was ik nog niet voor Rusland maar pavlyuchenko was toen al mijn lievelingsspeler

Hoe is het jeugdsysteem opgebouwd? zijn er verplichtingen zo ja helpen die? Wat is het beste jeugdsysteem om toe te passen om het nationale niv eau hoger te krijgen.
Want in potentie is het mogelijk, Rusland is groot en heeft geen slechte competitie. Dat weten wij beide is er al een potentiële opvolger voor Doumbia?

1 juli 2015 om 09:32

Maar ook de Sovjet-Unie was niet echt een heel groot voetballand. Ze hebben inderdaad een EK gewonnen, in 1960, maar toen stelde dat toernooi nog niet zoveel voor. Landen als West-Duitsland, Italië, Engeland, Nederland en België schreven zich er niet eens voor in...

1 juli 2015 om 20:58

@qasmullaz,

Ik was helaas nog niet geboren toen Lev Yashin keepte. Qua jeugdsystemen moet je sowieso een aantal home grown players opstellen. Maximaal zeven buitenlanders en minimaal vier Russen, maar nu heeft de bond dat omgegooid naar een 15-10 regel waarbij je dus met een selectie van 25 man tien buitenlanders en vijftien Russen mag inschrijven. Daarmee hopen ze talent te stimuleren, maar als talent eenmaal doorbreekt, krijgen ze een hoog salaris mee helaas.

Het is prima als er Ce's komen die geschreven zijn door mensen die in hun interesse een andere insteek hebben dan het gros van de bezoekers hier. In dat opzicht is dit artikel een welkome bijdrage.

Over de kwaliteit heb ik echter toch wel het een en ander aan te merken. Ronduit slecht is de alinea indeling. Zinnen die achter elkaar horen te staan, worden gescheiden door de start van een nieuwe alinea. Zoals "de reden bleek dat Kanunnikov altijd achter zijn man aanloopt. Iets wat Alan Dzagoev in de ogen van Capello nalaat." Waarom moet daar een stuk wit tussen? Zo kun je bij nog minimaal zes van deze scheidingen een groot vraagteken zetten. En dat terwijl je de zin "de snelle uitbraken waar Rusland onder Hiddink en Advocaat zo goed in was zie ik nu nauwelijks meer terug" ergens zomaar tussen plakt zonder aanwijsbare relevantie met de zin ervoor en erna.

Maar ook inhoudelijk is dit artikel geen topper. Het is me duidelijk dat jij Capello verwijt dat hij de verkeerde spelers kiest. Een erg voor de hand liggende conclusie gezien het gebrek aan succes.
Op geen enkele wijze wordt mij duidelijk wat Capello persoonlijk te verwijten valt aangaande het gebrek aan succes. Het is namelijk een gegeven dat coaches die geen succes hebben altijd naar het hoofd wordt geslingerd dat ze de verkeerde spelers opstellen. Kijk maar naar Oranje en de discussie Van Persie / Huntelaar.
Uit jouw artikel blijkt dat de Russische bond veel meer te verwijten valt. Capello kreeg tenslotte de instructie mee om 'jonge spelers' te selecteren terwijl jij zelf toegeeft dat deze in de benodigde kwaliteitscategorie vrijwel niet voor handen zijn. Het zou trouwens ook aardig zijn geweest als je de bewering over de limieten en de schade die het aanricht, afdoende zou hebben toegelicht. Er is werkelijk geen chocola van te maken.

Mijn conclusie na het zien van de stukken, zou zijn dat Rusland er vooral erg op vooruit zou gaan als het bondsbestuur zijn biezen zou pakken. Zij hebben een coach aangesteld voor een bedrag waar een paard de hik van krijgt, inclusief absurde afkoopsom. Zij hebben de coach opgezadeld met een onmogelijke opdracht en zij helpen de competitie om zeep met regels die in andere landen helemaal niet nodig blijken. Maar zoals wel vaker wordt de zwarte Piet bij de coach gelegd en wordt reikhalzend uitgekeken naar de volgende verlosser die voor succes gaat zorgen.

Dat is een insteek die bij het gros van de bezoekers hier heel bekend is.

2 juli 2015 om 10:34

Ik probeerde er eigenlijk een zo objectief mogelijke column ervan te maken zonder dat het een Capello bashen verhaal wordt. Ik vind dat als je een jonge speler selecteert dat je er wel voor moet zorgen dat hij genoeg wedstrijden heeft gespeeld en aantoonbaar goed genoeg is. Bedankt voor je feedback in elk geval.

Goede CE, heel duidelijk verhaal en leuk om wat meer informatie te krijgen over een competitie die hier niet zo in de schijnwerpers staat.

Toch vraag ik me af of het allemaal wel de schuld van Capello is, ondanks zijn vreemde selectiebeleid. Het is erg opvallend dat bijna alle Russische spelers in de eigen competitie spelen en degenen die naar het buitenland gaan zijn vaak niet succesvol.

Ik herinner mij dat geweldige toernooi (voor Rusland dan) in 2008 met (wat leek) zeer goede spelers als Arshavin, Pavlyuchenko en Zhirkov. Daarom vond ik het ook zo vreemd dat ze alle drie door het ijs zakten in Engeland. Het lijkt wel of Russische spelers niet goed kunnen aarden in het buitenland, want anders begrijp ik hun verval niet.

Heb jij hier een verklaring voor, als kenner op dit gebied? Ook waarom er zo weinig Russische spelers een transfer maken naar een topcompetitie? Een speler als Dzagoev bijvoorbeeld zou toch makkelijk in de Premier League of Bundesliga mee moeten kunnen.

3 juli 2015 om 00:25

Ik denk dat het vooral te maken heeft met die limiet. De spelers die uiteindelijk doorbreken bij hun clubs, verdienen voor hun kwaliteiten echt veel te veel geld en dat is alleen maar omdat ze toevallig een Russisch paspoort hebben. Dan wordt de drang om naar het westen te gaan ook automatisch minder. Ik denk dat als die limiet er niet was geweest en de spelers gewoon betaald kregen voor wat ze op het veld brengen dat er dan ook meer spelers zichzelf zouden willen bewijzen in een wat betere competitie.

Mooie Ce.

Even over Dzyuba, had ergens gelezen dat hij transfervrij is overgenomen door Zenit. IS hij goed? En zo ja, is het dan niet iets voor de subtop voor Europa of hoe zie ik dat?

14 juli 2015 om 10:48

Ik vind Dzyuba in elk geval niet goed genoeg voor Zenit maar wel een leuke speler voor de Russische subtop, dus ik denk niet dat een Europese subtopper hem in de basis zal zetten.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Rusland

FIFA ranking: 70
43 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Andrey EshchenkoVerdediger40
Sergei IgnashevichVerdediger40
Aleksey KozlovVerdediger40
Igor DenisovMiddenvelder40
Alan DzagoevMiddenvelder40
Voor de complete selectie: Clubpagina Rusland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Rusland.

In de wandelgangen

Donderdag 19 juli
Een belangenbehartiger van Ante Rebic heeft zijn vakantie in Italië opgeschort om te kunnen onderhandelen met Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren