De tweede meteoor

Het probleem van de nummer twee, je raakt snel vergeten. Neil Armstrong is in ons geheugen gegrift als de eerste man op de maan. Maar wie kwam vlak achter hem aan? Weinig zullen de naam Buzz Aldrin kennen, de tweede man op de maan. Zo is het ook in de voetballerij. Steve Mokone, wellicht de bekendste voetballer ooit van Heracles Almelo, was de eerste buitenlandse profvoetballer in Nederland en de eerste zwarte speler op de Nederlandse velden. Vlak na zijn komst kwam er een tweede Zuid-Afrikaan.

Darius Dhlomo, de tweede zwarte speler ooit in Nederland, kwam op voorspraak van landgenoot Mokone naar Nederland, naar Almelo om precies te zijn. Hij verliet zijn land Zuid-Afrika, in de tijd van de apartheid. De cultuurschok was groot voor hem. Waar zwart en wit in Zuid-Afrika strikt gescheiden was, was dit in Nederland niet het geval. Hij werd hier als mens gezien, wat voor hem zeer bijzonder was. Douchen te midden van blanke billen, zoals hijzelf omschreef, was een zeer ongebruikelijk iets voor hem. Voor zijn debuut tegen Rigtersbleek was hij plots verdwenen, het was Joop Schuman die hem aantrof in het ballenhok, waar hij rustig zat om te kleden, gescheiden van zijn blanke teamgenoten, naar Zuid-Afrikaans gebruik.

Na een periode van gewenning voelde Darius zich thuis in Nederland. Waar Mokone na een seizoen snel vertrok, bleef Dhlomo woonachtend in Nederlan. Hij kwam verder uit voor Vitesse, DHC Delft, HVV Tubantia en Enschedese Boys, waar hij teamgenoot werd van Abe Lenstra. Deze leerde hem de oer-Nederlandse hobby, namelijk schaatsen. Na zijn loopbaan als voetballer bleef hij wonen in Enschede, de stad van zijn laatste club.

Hij kon ook niet terug als hij dit wou. Als lid van de ANC, wat de apartheid wou afschaffen en waar ook Nelson Mandela actief lid voor was, zou hij bij aankomst in Zuid-Afrika hetzelfde lot wachten als Mandela: de gevangenis. Hij verkreeg de Nederlandse nationaliteit en zou na zijn carrière werkzaam zijn als leraar en bluesmuzikant. Verder was hij actief in de politiek, namens de Partij van de Arbeid zat hij ruim acht jaar in de gemeenteraad van zijn woonplaats Enschede.

Tijdens zijn carrière als voetballer maakte hij ook naam als bokser. Het kon voorkomen dat hij de ene dag dartelde op de Nederlandse voetbalvelden om een dag later zijn tegenstander knock-out te proberen slaan in de ring. Een enkele keer combineerde hij beiden. Dit was nadat hij op de training werd uitgemaakt voor nikker, de kleedkamer fungeerde als boksring en degene van de uitspraak kon het bekopen met een flinke tik op zijn neus. De kleedkamer fungeerde na de voetbaltraining als decor voor zijn bokstrainingen. Het kwam regelmatig voor dat hij de verwarming hoog zette, en vervolgens touwtje ging springen. Hij bleef tenslotte ook bokser.

Hij was altijd al een man die opkwam voor de zwakkeren uit de samenleving. Als bokskampioen sparde hij regelmatig met Mandela, en buiten deze partijen om hadden ze het erover hoe de apartheid te vervangen door een democratie, met gelijkheid voor iedereen. Na zijn vertrek naar Almelo duurde het ruim 30 jaar, mede doordat hij Zuid-Afrika niet inkon, voordat hij Mandela weer ontmoette. Na gratie te zijn verleend door de Zuid-Afrikaanse president zelf, kon hij eindelijk terugkeren naar zijn geboorteland.

Hij bleef niet in Zuid-Afrika, hij keerde uiteindelijk weer terug in Nederland. Saillant detail: hij vertolkte hier nog de rol van Steve Mokone in de film De Zwarte Meteoor, waarin hij dus de rol speelde van zijn vriend, landgenoot en de man aan wiens carrière hij veel had te danken. Hij zou de rest van zijn leven in Nederland blijven wonen.

Inderdaad, de rest van zijn leven...

Afgelopen zaterdag, op 13 juni 2015, overleed Darius Dhlomo op 83-jarige leeftijd. Een talentvolle voetballer, begenadigd bokser, leraar, politicus, muzikant, acteur, maar boven alles een bijzonder goed mens. Een kleurrijk persoon die voor de Nederlandse voetballerij, en de club Heracles Almelo in het bijzonder, veel betekende, is niet meer.

Darius Dhlomo, rust in vrede.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 8 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door dd28)

Kijk ik vind dit een erg fascinerend en pakkend verhaal, zulke verhalen zijn echt geweldig om te lezen en te ontdekken. Echter vind ik dat zulke verhalen mooi vertelt kunnen worden vanuit het oogpunt van de persoon in kwestie zelve, of van mensen rondom hem, of een combinatie van beide, nu schrijf je het meer puur informatief en persoonlijk vind ik de meer ' vertellende' verhalen die ook informatie leveren de beste. Ikzelf ben niet zo een grote fan van (bijna) puur informatief schrijven, zulke stukken lijken al gauw op een opsomming van een verhaal en missen de emotie die ze verdienen, en in zulke verhalen is de emotie net de sleutel vind ik. De inleiding vond ik eigenlijk prima, waardoor ik ook erg hoge verwachtingen had, maar ik bleef op mijn honger zitten omdat het naar mijn gevoel plots een opsomming werd en dat vind ik een gemiste kans.

Maar je moet het me niet kwalijk nemen, het is puur mijn bescheiden mening en smaak en ik kan er inkomen dat anderen dit verhaal op deze manier wel smaken. Misschien ben ik ook te romantisch ingesteld op vlak van schrijven, dat weet ik niet. Puur omdat het taaltechnisch dik in orde is, en het zeker voldoende info verschaft zou ik je 3,5 sterren willen geven, 'maar' 3,5 omdat het net dat mist wat ikzelf enorm waardeer aan een stuk. Echter vind ik het niet eerlijk om een stuk te beoordelen op basis van voorkeur en daarom ga ik dat ook niet doen bij deze. En nogmaals, ik hoop dat je het me niet kwalijk neemt.

Grts Alex.

24 juni 2015 om 20:45

Alex,
De meeste ce's op VZ lees ik, vooral die van jou zijn om te smullen, echter dan ik dat dit stuk ook heel aardig is. Dit stuk is informatief over een persoon waar ik nog nooit van gehoord heb. Dat het dan niet verhalend verteld is, is nog niet eens slecht, een keer wat anders. Ik ben weer meer te weten te komen over een club, in dit geval Heracles, waar i.t.t. andere ce's voor velen onbekende informatie is verteld. Dat is toch de bedoeling van de een ce?
Ik denk dat dit stuk juist meer waard is dan de 3,5 sterren.
Ik ben er trouwens nog niet helemaal over uit hoe je een beoordeling moet geven...

24 juni 2015 om 21:12

Helemaal mee eens en daarom dat ik ook aangeef geen beoordeling te willen geven omdat het dan puur op smaak gebaseerd zou zijn en dat is niet eerlijk. Ik persoonlijk heb het niet voor het informatieve zonder het verhalende erbij, maar zoals ik al zei is dat puur persoonlijk. En anderen, zoals ik ook al aangaf, zoals u bv, smaken dit net wel.

Dat kan je nadat je gereageerd hebt net onder het stuk doen, daar staan 5 blanco sterren, op de laatste ster drukken is 5 sterren geven, de eerste is 1 ster. Pas wel op want vooral op touchscreens wil het nogal eens mislukken door te snel te tikken en dan geef je onbedoeld te weinig of te veel sterren haha.

24 juni 2015 om 21:17

Ah hehe, het is me eindelijk gelukt sterren te geven, halve sterren zijn blijkbaar niet mogelijk? Hartelijk bedankt ervoor.

24 juni 2015 om 21:29

Haha neen dat gaat niet ik zei het enkel omdat ik 4 te hoog vond en 3 te weinig, geen probleem!

25 juni 2015 om 15:06

@ Psver38

Als je de sterren omrekent naar cijfers dan is 3.5 sterren een 7 'waard'. Vind ik een prima cijfer. Maar bedankt voor de complimenten en ik zie dat je inmiddels wel weet hoe je een beoordeling moet geven Je moet eerst een reactie hebben geplaatst alvorens je een CE kan beoordelen. Bedankt voor de beoordeling btw.

25 juni 2015 om 15:04

@ Alexdelpiero10

Bedankt voor de complimenten en ik kan je eerlijkheid waarderen. Ik weet dat het ook geen topstuk is, door tijdgebrek is het niet echt geworden waarvoor ik hoopte, maar ik wou het vrij snel inleveren omdat zijn overleden onlangs is gebeurd. Als ik 6 maand later een CE er over schrijf dan is het niet meer echt van toepassing. Mijn voornaamste doel met dit stuk is een eerbetoon aan Dhlomo, een van de kleurrijkste spelers uit de geschiedenis van Heracles. Zijn overleden werd op VZ niet genoemd en in de media kreeg hij ook niet heel veel aandacht (in Twente wel redelijk, landelijk gezien niet). Als laatste eer en om anderen meer te weten te laten komen over Dhlomo, heb ik dit stuk geschreven.

Je mag best je beoordeling geven, ik geef niet zo heel veel om de sterren, vooral niet bij dit stuk waarbij ik niet de intentie heb om te scoren, maar om mensen te informeren en als eerbetoon.

25 juni 2015 om 18:06

Dat begrijp ik, het is niet simpel wanneer het snel moet klaar zijn, en dan spreek ik uit ervaring, ikzelf krijg dan zelfs helemaal niks op papier. Dus dat je dan nog dit kunt afleveren is dan weer knap vind ik.

Oke, dan hoop ik dat je met 4 sterren tevreden bent

edit, heb met snel te zijn er 5 gegeven, waarvoor ik hierboven net zelf waarschuw doe ik nu zelf haha.

25 juni 2015 om 20:29

Haha, heel vervelend Nee, heb ik ook vaak genoeg gehad, vind dat systeem ook niet heel makkelijk. Een verhaaltje krijg ik zo wel op papier, maar als het inhoudelijk goed is moet ik er wel eventjes voor zitten en dingen weer aanpassen, verwijderen etc. Dat heb ik bij dit stuk niet zo heel veel gedaan.

Maar bedankt voor de beoordeling! Ik geef er niet zo heel veel om eigenlijk, maar het is toch een teken van waardering.

Prima stuk. Leest prima weg en heb me niet gestoord aan eventuele schrijf en spelfouten dus heb het idee dat die er ook niet inzitten. Verder eens met alex maar niet erg storend. 4 sterren

25 juni 2015 om 16:37

Thnx!

Goed stuk, origineel onderwerp. Wat ik wel mis zijn de jaartallen, wanneer kwam hij naar Nederland, wanneer debuteerde hij, wanneer was zijn laatste wedstrijd. Dit had mijn inziens wel vermeld moeten worden. Als iemand deze informatie zou willen delen met iemand anders krijgt hij onherroepelijk de vraag wanneer dat dan was. Dat krijgen we als lezer niet mee waardoor dit stuk een stuk minder bruikbaar is. De Volkskrant vermeld overigens dat de eerste zwarte speler in het Nederlandse elftal in 1960 zijn opwachting maakte.

25 juni 2015 om 15:08

@ Fcrsb1

Je hebt een punt met de jaartallen en wellicht had ik deze ook moeten vermelden. Echter, bij sommige bronnen die ik heb gebruikt voor dit stuk hadden ze het over verschillende jaartallen, maar hij kwam in 1958 naar Almelo en vertrok in 1962 bij de club (volgens mij heb ik ook ergens andere jaartallen gelezen, dus dit durf ik niet met 100% zekerheid te zeggen). Mokone was de eerste zwarte speler in Nederland en hij was in 1958 bij Heracles gekomen.

Dit stuk is bedoeld als eerbetoon aan Darius Dhlomo, die onlangs is overleden. VZ maakte geen melding over zijn overlijden en daarom besloot ik dat te doen, in de vorm van deze CE. Door tijdgebrek duurde het wat langer, en is ook de kwaliteit wat minder dan wat ik nastreefde, maar het zij zo.

Mooi stuk tekst. Waar ook ik niet van op de hoogte was. Zulke club experts moeten er meer zijn.

25 juni 2015 om 16:38

Bedankt. Ben het met je eens, er moeten meer Ce's zijn die schrijven over het 'onbekende'. De open deuren worden al genoeg ingetrapt door Lex Muller

26 juni 2015 om 02:14

Met die laatste zin ben ik het eens. Al moet ik zeggen. Ondanks de open deuren, vind ik het wel vermakelijk wat hij schrijft 😉

26 juni 2015 om 12:32

Mwoah, ik vind zijn stukken van een zeer laag niveau eerlijk gezegd. Voor iemand die ervoor betaald krijgt (ga ik eventjes van uit) vind ik het zeer matig wat hij levert. Verder komt hij met rare argumenten en meet hij met 2 maten om iets in zijn voordeel te laten doen uitvallen.

Een voorbeeld was waarin hij Kazim met Pelle vergeleek. Hij vergeleek de cijfers van Pelle in zijn Feyenoord-tijd met die van Kazim voor zijn Feyenoord-tijd. Maar als je de cijfers van Pelle voor zijn Feyenoord-tijd ook zou meenemen dan zag je dat beide spelers een slecht moyenne hadden. Maar omdat dit niet uitkwam voor hem nam hij dit natuurlijk niet mee. Slechte journalistiek in mijn ogen.

Heel prettig om te lezen en vanaf het begin benieuwd naar de afloop. Ik heb het in één adem uitgelezen. Goed geschreven!

Aandachtspuntjes:

- Maar wie kwam vlak achter hem aan? (wie kwam er..)
- Rigtersbleek was hij plots verdwenen, het was Joop (begin een nieuwe zin.)
- Hij kon ook niet terug als hij dit wou. (wilde)
- Dit was nadat hij op de training werd uitgemaakt voor nikker, de kleedkamer fungeerde als boksring en degene van de uitspraak kon het bekopen met een flinke tik op zijn neus. (zin leest niet lekker. De kleedkamer fungeerde toen als boksring nadat hij op de training werd uitgemaakt voor nikker en degene die deze uitspraak deed, kon het bekopen met een flinke tik op zijn neus.)
- dat hij de verwarming hoog zette, en vervolgens touwtje ging springen. (de komma is hier onnodig)
-Een kleurrijk persoon die voor de Nederlandse voetballerij, en de club Heracles Almelo in het bijzonder, veel betekende, is niet meer. (een kleurrijk persoon die voor de Nederlandse voetballerij en de club Heracles Almelo in het bijzonder veel betekende, is niet meer. (2 komma's weg, want je wilt benadrukken dat hij er niet meer is.

Na eventjes mijn 'grammar nazi' pet opgezet te hebben, wil ik je een groot compliment geven voor je CE. Het was vernieuwend en interessant. Bedankt!

25 juni 2015 om 16:40

Het 4e punt heb ik zelf ook aardig mee zitten kloten maar ik heb de tekst niet meer goed doorgelezen nadat ik klaar was, voornamelijk door tijdsgebrek. Maar je hebt gelijk met die aandachtspuntjes en zal er in het vervolg proberen op te letten. Bedankt voor de feedback!

Fijne CE die ik met plezier heb gelezen. Ik ben het eens met wat mensen eerder zeiden en het leuker is is als het vanuit het persoonlijke wordt geschreven, echter bij deze CE vindt ik het totaal niet storend dat dat niet zo is. Je hebt er ook geen wiki-kopie van gemaakt maar een prima leesbaar stuk van gemaakt. Alhoewel sterren je niet boeien geef ik er je er 4. Rip Darius.

26 juni 2015 om 12:33

Bedankt. Op wiki is niet zo heel veel informatie te vinden over hem dus ik heb aardig moeten zoeken op internet naar informatie en deze geprobeerd op een plezierige wijze te vertellen.

Prima stuk. Ik had nog nooit gehoord van deze man. Het is ook origineel. Vaak lees je van clubexperts dingen over Ajax, Feyenoord of PSV en dan vooral over de transfer of dat het beleid anders moet. Dit gaat over een speler waarvan ik denk dat bijna niemand hem kent. Leest lekker weg en het is niet saai geschreven. Mooi stuk man! Dit is een prachtig eerbetoon voor Darius Dhlomo!

26 juni 2015 om 12:35

Bedankt, het is in eerste instantie ook als eerbetoon aan hem.

Verder kan ik me vinden in jouw woorden. Genoeg Ce's die gaan dat Overmars eens een spits moet kopen bijvoorbeeld. Ik vind zulke dingen niet in een CE thuishoren, maar in een reactie in een Ajax-topic. Ik lees graag ook dingen over het 'onbekende', koni (weet zijn naam niet 100% meer) die bijvoorbeeld schrijft over de Russische competitie vind ik een genot om te lezen.

Lekker geschreven stuk! Ik ben zelf pas zestien jaar, dus deze man zegt me eigenlijk niks. Mokone zegt me nog wel iets, maar deze man deed dat niet. Leuk om dan toch eens iets over hem te lezen! Ik vind de inleiding erg leuk, en je hebt gelijk. Enkel de eersten worden onthouden, niemand die eigenlijk echt geeft om 'de verliezer'. Zo is het in het voetbal, maar ook inderdaad de maanlanding. Wist ik ook niet, wie die Buzz was. Leuk stuk, en zeker vijf sterren waard.

29 juni 2015 om 16:48

Bedankt voor de complimenten. Dat jij Mokone wel kent (vaag) bevestigt dit ook weer, hij was de eerste zwarte speler in Nederland en geniet daarom bekendheid. De tweede is minder bekend, maar hij was veel langer in Nederland actief als speler, en bleef ook na zijn carrière in Nederland terwijl Mokone na 1 jaar alweer weg was hier.

Erg leuk en fascinerend stuk!

Dit soort verhalen kan ik altijd wel waarderen.

Ik ben te lui om te letten op spelling e.d. (bovendien is dat al gedaan), maar niks wat me stoorde dus gewoon 5 sterren.

29 juni 2015 om 16:49

Bedankt voor de complimenten. Zover ik weet maak ik niet al te grote spelfouten (geen 'ik wordt' bijvoorbeeld). Echter kunnen er ongemerkt een paar kleine foutjes insluipen, wat hierboven al is opgemerkt.

Leuk achtergrondverhaal.

29 juni 2015 om 16:49

Bedankt!

Ik vind het een leuk geschreven stuk. Niet te moeilijk, maar wel gewoon duidelijk en goed geschreven. Toch een manier hoe ik Ce's graag lees, dus mijn complimenten! De beloning is vijf sterren

1 juli 2015 om 16:54

Dank u voor de complimenten!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Heracles Almelo

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.FC Utrecht18-4
12.PEC Zwolle17-7
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. VloetMiddenvelder168
S. BakışAanvaller143
D. BurgzorgAanvaller142
S. van der WaterAanvaller133
A. SzőkeAanvaller121
J. BlaswichKeeper80
J. CijntjeAanvaller70
Voor de complete selectie: Clubpagina Heracles Almelo.

In de wandelgangen

Zaterdag 16 januari
Olympique Marseille heeft een persoonlijk akkoord bereikt met Arek Milik, maar is nog niet rond met Napoli. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren