De Ajax A1 is beter dan Ajax 1

Zondag, 14 juni 2015 om 17:01 door Bassie

~ Deel 1 ~ Amsterdam schreeuwt om voetbal, maar aanvallend en attractief voetbal hebben we al een tijd niet meer gezien bij de mannen van Frank de Boer. Nu er dit seizoen ook geen prijzen gepakt zijn, is de maat vol bij de supporters. Het voetbal is slecht, de jeugd stroomt niet door, het geld wordt niet uitgegeven en zo zijn er nog meer kritiekpunten. We hebben toch zo'n goede A1? Ja, die hebben we. Waar blijven die talenten dan, waarom spelen ze nog niet de sterren van de hemel in Ajax 1?

Om dat te kunnen begrijpen, zullen we eerst een kijkje bij het eerste elftal moeten nemen, waar volop defensief wordt gespeeld. Ja, het grote Ajax is de beste defensieve ploeg van Nederland. Sinds de aanstelling van De Boer bij Ajax incasseerden we immers slechts 135 tegengoals. Feyenoord volgde op 172 tegengoals. Vorig seizoen had Ajax opnieuw de ‘beste’ verdediging van het land. Zit het probleem dan voorin?

Als we kijken naar de voorhoede van Ajax, dan zien we daar Lasse Schöne, Arek Milik en Anwar El Ghazi staan. Ricardo Kishna speelde dit seizoen nog te weinig om hem mee te nemen in deze analyse. Zowel Schöne en Milik zijn spelers die achteruit lopen. Schöne is een middenvelder, maar waarom loopt Milik zo achteruit? De spits van Ajax hoort toch voorin te staan? Dit komt omdat De Boer de bal in de ploeg wilt, de spits moet mee naar achteren. Een rasechte aanvaller als Milik moet daarom achteruit lopen.

El Ghazi is daarentegen een verademing, een echte buitenspeler. Actie, versnellen en een voorzet afleveren. Maar hoe komt het dat El Ghazi dit wel kan en Schöne niet? Dit is simpel te verklaren: El Ghazi heeft in de A1 gespeeld en Schöne niet. De nieuwe spelers van Ajax moeten niet rijpen in Jong Ajax, maar in de A1. Zet Nemanja Gudelj gerust nog even in de A1, voordat hij meevoetbalt in Ajax 1. Daar wordt de spelers voetballen en het echte Ajax-spel geleerd.

De Ajax A1 is de ploeg die uit durfde te spreken de Youth League te zullen winnen. De A1 is de ploeg die Barcelona en Paris Saint Germain aftroefde in de groepsfase. Wat is nou het verschil tussen dit jonge frisse elftal en het eerste? Het antwoord ligt voor de hand: het is de speelwijze.

Ook in de A1 spelen ze het klassieke 4-3-3, maar voeren dit anders uit. Catenaccio vergeleek Jairo Riedewald als speler bij het eerste en de A1. Uiteraard zal deze jonge verdediger nog wat zenuwen hebben bij het eerste elftal, maar de verschillen in zijn speelwijze zijn opvallend. Tegen PEC Zwolle koos hij voornamelijk voor een balletje breed, naar bijvoorbeeld Niklas Moisander of Thulani Serero. Echter, in de A1-wedstrijd tegen PSG speelde hij veel aanvallender. Ballen in één keer door naar vleugelspeler Václav Cerný of een crossbal naar de spits. De complete instelling en speelwijze van de A1 is veel aanvallender en frisser.

In de A1 zijn het steevast de backs die opkomen via de vleugel, aanvallende vleugelspelers trekken naar binnen en creëren een overtalsituatie in het strafschopgebied. In tegenstelling tot het eerste, waar Nicolai Boilesen en Ricardo van Rhijn zich constant vastlopen op een directe tegenstander. De bal gaat achter rond en het elftal boekt geen enkele progressie in de aanval. “Je moet de bal passen met een bedoeling, namelijk het bereiken van de goal van de tegenstander”, zei Pep Guardiola ooit.

Het eerste probeert zoveel mogelijk risico te mijden, in plaats van de bal naar voren te spelen. In de A1 wordt wat anders verwacht van de centrale verdedigers. Ballen moeten verticaal naar voren, niet via een omweg. Een directe crossbal naar de spits is eerder regel dan uitzondering. Ook van de middenvelders in de A1 is een ander verwachtingspatroon zichtbaar. Het creatieve inzicht staat voorop, wat goed te zien is aan de ontwikkeling van Davy Klaassen. Donny van de Beek en Abdelhak Nouri zijn in staat om hun speler uit te spelen en een splijtende steekpass te geven.

Amsterdam is de stad waar het positiespel is uitgevonden en prijzen mee werden gepakt. De A1 van Ajax blinkt hier volop in uit. De jeugd van Ajax creëert een overtalsituatie in het strafschopgebied en ontregelt de achterhoede van de tegenstander hiermee compleet. Doordat de A1 zoveel in de kleine ruimte speelt, zien we ook een betere technische ontwikkeling. Hier kunnen we weer terug kijken naar El Ghazi, Klaassen en Viktor Fischer die technisch veruit de beste zijn van Ajax 1. De flankspelers worden getraind op één-tegen-één situaties, wat je duidelijk terug ziet in het aanvallende spel van de A1.

Wat wel overeenkomt tussen het eerste elftal en de A1, is de bewegende spits. De spits krijgt de opdracht om weg te lopen bij de bal om een verdediger mee te trekken. Hierdoor ontstaat een nog groter overtal in het strafschopgebied van de tegenstander. Bij de A1 wordt hier daadwerkelijk gebruik van gemaakt, bij Ajax 1 komt enkel Klaassen (ex-A1) naar voren gestoomd.

Het eerste van Ajax moet afstappen van het defensieve, achteruitlopende voetbal. De A1 van Ajax geeft het goede voorbeeld, nu moet De Boer dat nog zien. Aanvallend voetbal, overtalsituaties creëren en directe tegenstanders uitspelen. De talenten van Ajax worden goed opgeleid, maar komen in een totaal andere speelwijze terecht. Daarom zullen zich weer moeten aanpassen en een minder snelle doorbraak krijgen. Het zijn niet de talenten die het verkeerd doen, het zijn de routiniers in Ajax 1.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 7 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door bassieforajax)

Ha! Wat toevallig. Ik heb net een berichtje gekregen dat mijn column, die voor een groot gedeelte ook over de talenten van Ajax gaat, is goed gekeurd. Zal morgen geplaatst worden.

Leuk stuk en het leest gemakkelijk weg, want ondanks dat het oogt als een enorme lap tekst, las ik het weg binnen een paar minuten. Ook ben ik het inhoudelijk eens met wat je schrijft. De A1 speelt beter voetbal, ja. Dat komt door verschillende factoren. De A1 speelde dit seizoen onder Ouaali en Jonk haar beste voetbal. Deze twee coaches zijn veel aanvallender dan Frank de Boer. In de omschakeling is de A1 simpelweg onprofessioneel. Verdedigend zag het er tegen Psg, AZ en Sparta (3-6, 6-3 en 5-3) gewoon niet uit.

De A1 heeft er ook meer de ploeg voor om aanvallend te spelen, want laten we eerlijk zijn, het eerste elftal komt gewoon kwaliteit tekort. Klaassen heeft potentie, maar heeft bar weinig laten zien en ook El Ghazi komt nu nog tekort om de kar te trekken. Nouri en Van de Beek zouden niet misstaan in het eerste elftal, simpelweg omdat zij bepaalde kwaliteiten hebben die het eerste elftal goed zou kunnen gebruiken. Nouri hoeven we komend seizoen nog niet te verwachten, helaas. Van de Beek mag zich stilaan opmaken voor minuten in de Eredivisie, en reken maar dat hij het goed gaat doen.

Prima stuk, vier sterren.

16 juni 2015 om 09:01

door beide goed geschreven kan daar niet veel meer aan toe voegen

16 juni 2015 om 09:43

Bedankt voor je reactie en de 4 sterren Heb je nog een tip waarmee ik in deel 2 de vijf sterren kan halen?

16 juni 2015 om 09:42

De A1 is inderdaad een ploeg met veel aanvallende kwaliteiten, dat mag er zeker bij gezegd worden. Echter is Ajax 1 met Arek Milik, Zivcovic, Fischer, El Ghazi en Kishna is de aanval ook zeker goed gevuld. Verdedigend is het ook de onervarenheid van de jonge jongens, bij Ajax staat -gelukkig- de ontwikkeling van de talenten voorop.

Nouri zullen we dit seizoen inderdaad nog niet zien bij Ajax 1, Van de Beek zal in het trainingskamp in de winterstop aansluiten gok ik. Een middenveld van Klassen en Van de Beek, 2 spelers uit de eigen jeugd. Zoals het Cruijff dat bedoelt heeft

Bedankt voor je reactie en de 4 sterren. Het is inderdaad een hele lap tekst en het paste nog steeds niet binnen de 1000 woorden, ik ben blij dat het lekker liep. Heb je nog een tip om deel 2 de 5 sterren te halen?

Ik ben benieuwd naar jouw CE, zal hem zeker lezen zodra hij online staat.

16 juni 2015 om 15:59

Ik sluit me aan bij de reactie van Futbolwatcher

Omtrent de quote van Guardiola, zoals Bergkamp ooit zei: "behind every kick of the ball there has to be a thought". Iets wat ik mis bij dit Ajax, soms wordt er niet nagedacht terwijl voetbal toch een spel is dat je voornamelijk moet spelen door na te denken, aan te passen aan de situatie en door te kijken.

17 juni 2015 om 22:22

Interessant stuk!

18 juni 2015 om 10:44

Bedankt! Laat je nog een beoordeling achter?

Ik weet eerlijk gezegd niet wat je nu precies met dit stuk wil. Het is heus wel prima geschreven en al, maar wat voegt het nu toe? Iedereen weet ondertussen wel dat de A1 weergaloos voetbal speelt in vergelijking met Ajax 1.

Deze zin in je inleiding 'de jeugd stroomt niet door, het geld wordt niet uitgegeven', klopt gewoon niet. Of wil je zeggen dat de miljoenen die uitgegeven zijn aan Sinkgraven, Gudelj en straks Dijks zijn verrekend in speelgoedgeld? En die jeugd die niet doorstroomt; wat zijn El Ghazi, Kishna, Riedewald, Bazoer en weet ik veel wie nog meer voor spelers dan.

Dan je vergelijking tussen Schone en El Ghazi. Waarom kan El Ghazi wel versnellen en een actie maken en Schone niet. Jouw antwoord: El Ghazi heeft in de A1 gespeeld. Mijn antwoord: El Ghazi is een buitenspeler en Schone een middenvelder. Schone is een trage gozer met een gebrek aan handelingssnelheid. Dat ligt niet aan het feit dat hij niet in de A1 heeft gespeeld van Ajax, dat komt omdat hij de rechtsbuitenpositie op een hele andere manier invult.

De Boer zal zelf ook wel zien dat de A1 tenminste iets van Ajaxwaardig voetbal laat zien, maar in niets blijkt dat De Boer dit spel ook wil overnemen. De Boer is meer van de controle, risicoloos voetbal. Je vergelijking jeugdvoetbal versus betaald voetbal zorgt ook voor wat oneerlijke voordelen voor de jeugdspelers. De druk is minder, aandacht is minder en je mag nog wat sneller fouten maken. Het is ook niet mogelijk om de A1 zomaar op een hoop te gooien. Ieder jaar is een andere lichting en de een is wat talentvoller dan de ander.

Daarnaast stel je dat de routiniers het fout doen. Wat doen ze fout precies? Volgen ze te goed wat hun coach zegt? Of missen ze ze gewoon een gebrek aan talent en kwaliteit? En hoe zit het met Bazoer? Die heeft voornamelijk bij Jong Ajax gespeeld en was op een gegeven moment de beste speler van Ajax voor een lange periode.

16 juni 2015 om 11:37

Inderdaad weten al veel mensen dat de A1 geweldig voetbal speelt, maar ook vele niet. Dit stuk is voornamelijk bedoelt op Ajax-fans die de jeugd niet goed kennen. Daarnaast wil ik ook ingaan op de verschillen tussen de speelwijze.

Dat het geld (niet goed) wordt uitgeven is een kritiekpunt wat je veel hoort bij de Ajax aanhang. 6 miljoen voor Sinkgraven, 6 miljoen (exc. bonnusen) voor Gudelj zijn hoge bedragen, maar het geld wordt niet goed besteed. Een Sinkgraven kopen voor 6 miljoen terwijl je Van de Beek in de jeugd hebt en een jaar later Gudelj koopt. Terwijl 6 miljoen voor Pröpper en Maher weer te veel was. Zelfs Van Ginkel hebben we laten lopen, Sinkgraven en Gudelj waren echt een uitzondering bij het beleid van Ajax.

De vergelijking tussen Schöne en El Ghazi die jij maakt klopt ook zeker. Schöne is een middenvelder, maar wordt bij Ajax gebruikt als vleugelaanvaller. Dan zou je toch verwachten dat hij een actie maken kan, Frank is niet helemaal gek neem ik aan. De vergelijking die ik trek is misschien niet helemaal met de juiste speler, maar het typeert wel de verschillen tussen een A1 speler en een routinier in Ajax 1.

De A1 van Ajax mag fouten maken, maar het tegendeel laten ze juist zien. Zoek op Youtube eens naar 'het geweldige seizoen van de Ajax A1'. Passie, drive en vooral gen fouten maken. De Ajax A1 durft uit te spreken dat ze de Youth League willen winnen, terwijl ze in de meest zware poule zitten.

Natuurlijk is ieder jaar de lichting anders van kwaliteit, maar deze is zeker uitzonderlijk. Ik zie de hand van Cruijff en het echte Ajax-spel. Deze lichting moet naar mijn mening als maatstaf worden genomen, anders zul je talenten moeten aankopen. Alleen dan kom je echt richting Europese successen.

Bazoer is aangekocht van PSV en was al een toptalent. Verder stelt heel Jong Ajax niks meer voor dan een dumpplek voor geblesseerde eerste elftal spelers en een paar mislukte talenten.

In de slotzin geeft ik aan dat de routiniers het verkeerd doen, waarover bijna de hele CE gaat. De jeugd speelt het Ajax spel, de ervaren krachten (moisander, Boilissen, Schöne, ect) tikken de bal rond zonder enig doel. In mijn tweede deel van de CE wil ik hier verder op in gaan. Ik geef je gelijk dat ik dit misschien beter had moeten afronden, of duidelijk had moeten neerzetten dat ik hier verder op in ga in het volgende deel.

Dank voor je uitgebreide reactie, altijd leuk na het schrijven van een flink stuk

16 juni 2015 om 12:14

Oke, ik snap het eerlijk gezegd nog steeds niet zo. Het is vooral heel erg beschrijvend wat je doet, zonder er echt heel diep op in te gaan. Maar dat is mijn mening, wellicht zien anderen dat heel anders. Wat ik echter wel mis als je deze twee teams wil vergelijken, is het verschil in drukzetten. Waar de A1 het lef heeft om vroegtijdig druk te zetten, staan de spelers bij Ajax 1 er maar wat bij te kijken. Of De Boer niet weet hoe het moet of het belang niet weet van een ploeg die fatsoenlijk drukzet, weet ik niet. Wel weet ik dat dit niet ligt aan het feit dat er te weinig oud-A1 spelers in het team zitten, maar door de visie en vermogens van de coach De Boer.

Als je vindt dat het geld niet goed wordt uitgegeven, had je dat moeten vertellen in je verhaal. Het is onjuist om te stellen dat Ajax geen miljoenen uitgeeft aan spelers, maar inderdaad, dat doen ze wel steeds aan spelers voor te hoge bedragen. Duarte en Van der Hoorn: 8 miljoen. En Ajax dan gierig noemen. De club is de grootste weldoener van de Eredivisie.

Je kan geen actie van Schone verwachten, omdat hij daar de speler niet is. Het heeft redelijk uitgepakt om hem op rechtsbuiten te zetten, maar het blijft nog steeds een middenvelder. Geen snelheid, geen fatsoenlijke actie en ook geen rechtsback waar hij een fijne combinatie mee kan uitvoeren. Ik zie niet echt wat nu je punt is met de vergelijking tussen een geroutineerde speler en een A1-speler. Verschillende spelers, verschillende kwaliteiten. Gezien het feit wat voor voorkeuren De Boer heeft voor bepaalde spelers en op wat voor posities sommige spelers worden gezet, zou ik zeggen: ja die De Boer weet het soms ook niet meer helemaal.

Ik heb de A1 dit seizoen regelmatig zien spelen en dat was inderdaad een plezier voor de ogen in vergelijking met het spel van Ajax 1. Risico's worden daar genomen en het positiespel lijkt tenminste ergens op. Echter worden weldegelijk daar fouten gemaakt; zelfs een Nouri heeft enkele grote fouten gemaakt. Logisch, het blijven mensen en die maken fouten. Dat je in een compilatie van een seizoen geen fouten ziet, lijkt me ergens wel logisch.

Jong Ajax wordt steeds meer serieus genomen en gaan toptalenten als Nouri en Van de Beek daar hun wedstrijden in spelen. Sinds dat Jong Ajax Jupiler League speelt, is er ook veel meer reden om spelers over te laten gaan naar Jong Ajax. Spelers die in de A1 fysiek, maar bijvoorbeeld ook op kwaliteit er bovenuit staken, zijn doorgeschoven. Jong Ajax is niet meer het afvoerputje van de club.

Je laatste alinea snap ik ook niet. Alsof Moisander, Boilesen, Schone en verder alleen maar schuldig zijn aan het saaie spel, maar een Veltman, Klaassen, Kishna en El Ghazi niet. Ook zij maakten zich schuldig aan laffe balletjes en konden amper iets creëren. Ik zeg niet dat de opleiding bij Ajax je niet helpt om een betere voetballer te zijn, maar je gaat wel heel makkelijk voorbij aan de wijze waarop Ajax in het veld staat en wat voor speelwijze er wordt geprefereerd door de coach. Dat gaat niet opgelost worden door alleen maar wat toevoegen van wat A1-spelers.

Maar benieuwd naar je volgende stuk.

16 juni 2015 om 12:57

De CE richt zich dan ook niet enkel op dit jaar, maar op de gehele revolutie. Ik denk dat we op dat punt elkaar flink missen. Sinds Overmars van het plan Cruijff aan het afwijken is (opeens wil hij 10 miljoen uitgeven aan een spits) gaat hij geld uitgeven. Geld uitgeven, nadat hij bergen met kritiek kreeg van de supporters dat hij geen geld uitgaf.

Ik blijf erbij dat de vergelijking tussen een Ajax A1 speler (die het Ajax spel geleerd is en daarom ook beter presteert) en een routinier van buitenaf correct is. Dat een toptalent als Sinkgraven en Zivcovic geen plek krijgen in de basis is opmerkelijk te noemen. Als Sinkgraven uit de Ajax jeugd kwam had hij wel een basisplek gehad, naast Klaassen. Misschien zijn de namen Schöne en El Ghazi dan niet juist.

Jong Ajax is wel degelijk het afvoerputje van de club. Van de Beek gaat mee met een trainingskamp van het eerste elftal, maar blijft in de A1. Kijk eventjes naar de selectie van Jong Ajax, wie denk je dat er doorbreekt (aankopen daar buiten gelaten). Spelers van Jong Ajax worden al gauw verhuurd aan andere clubs.

Kishna en El Ghazi maken zich zeker niet schuldig aan laffe balletjes. El Ghazi is juist de man met de drive naar voren en de actie. Kishna heeft problemen met de club en een verkeerde zaakwaarnemer. Veltman is een centrale verdidger, die moet af en toe wel opzij. Zeker als de mensen voor hem niet bewegen. Over de aanvallende instelling van Klaassen hoef ik niet eens te beginnen....

In de volgende CE zal ik at dieper ingaan op het spel van Ajax. Helaas paste het niet binnen 1 CE, waardoor de conclusie nog wat kort is. Ik hoop dat je meer plezier hebt met mijn volgende CE en een wat hogere beoordeling dan 2 sterren geeft

16 juni 2015 om 13:57

Wat moet Van de Beek nog een jaar in de A1? Voor Ajax 1 komt hij waarschijnljk nog niet in de buurt voor speeltijd, dus dan is een gepaste stap die naar Jong Ajax. Spelers als Owusu, Tete, Zivkovic en Muric maken al een goede kans om ooit door te stromen naar Ajax 1. Het minpunt van Jong Ajax was vorig jaar het beperkte middenveld. Laten daar nou net een paar talenten bij komen met Nouri, Van de Beek en in mindere mate El Mahdiou. Ook nog eens Cerny erbij voor komend seizoen en je kan moeilijk nog stellen dat Jong Ajax een afvoerputje is van de club.

Ik zeg niet dat ze lang bij Jong Ajax zullen zitten, maar het heeft in ieder geval meer zin dan weer een jaar in Ajax A1. Daar worden ze al amper meer getest.

16 juni 2015 om 14:38

Verwijder - kreeg een heel rare tekst.

16 juni 2015 om 14:40

Klopt, als je kwaliteit in Jong Ajax gooit word het vanzelf beter. Echter gaan de top talenten van Ajax A1 gelijk door naar het eerste en zullen haast niet spelen in Jong Ajax. Jong Ajax vind ik gewoon niks. Top talenten stromen gelijk door of worden verhuurd. Het grote deel in Jong Ajax komt gewoon te kort voor Ajax 1

Zou het in de A1 gewoon niet veel makkelijker zijn om te voetballen? Geen druk, geen camera gekte, veel minder geld enz. Dat aanvallers het goed doen in een A1 is absoluut geen garantie dat ze dat ook doen op het hoogste niveau. De belangen zijn gewoon veel te groot om te experimenteren in het eerste. Resultaat is alles en bij een ploeg die middelmatige spelers heeft is de manier waarop succes behaald word van ondergeschikt belang. Griekenland werd met het lelijkste spel Europees kampioen, Nederland werd met veel betere spelers en beter spel Europees kampioen. Aan het eind van de rit hebben ze evenveel behaald, allebei 1 EK gewonnen. In de A1 hebben ze nog geen gelegenheid langs hun ( voetbal) schoenen te lopen. Daarna komt het geld, de media, de druk van supporters, de druk van het prijzen moeten halen. Dat de A1 leuk, fris en aanvallend voetbal speelt is leuk maar absoluut geen garantie dat Ajax 1 daarvan baat van kan gaan hebben. Iedereen die voetbalt weet dat de mooiste goals op de training vallen en dat er in wedstrijden geen plaats is voor frivoliteiten.

16 juni 2015 om 15:01

De speelwijze van de Ajax A1 zo veel frisser en aaanvallender. Dat heeft niet alleen met de druk te maken die de spelers hebben. Tuurlijk kan de A1 makkelijker en vrijer spelen, maar waarom is de speelwijze van de A1 dan wel het echte Ajax spel en die van het eerste niet?

In het eerste elftal is de druk veel hoger, maar waarom word er afgeweken van het Ajax spel? Waarom kan de A1 wel vol passie en drive spelen en het eerste niet.

De spelers van de A1 moeten er nog komen, maar je ziet dat het talent er van afspat. Als ook het eerst weer het echte Ajax spel gaat spelen, in plaats van 'tikkie terug' komen de Europese succesen er echt.

16 juni 2015 om 16:45

Eerlijk gezegd vind ik jouw redenering heel erg kort door de bocht gaan. Net alsof Ajax alleen de speelwijze moet aanpassen om Europees succes te hebben. Ajax heeft zijn laatste Europese prijs in 1995 behaald. Zijn ze daarna van het Ajax systeem afgestapt en is dat de reden dat ze geen prijzen meer halen? Feyenoord is de laatste die iets gewonnen heeft en die speelden niet des Ajax wat dat ook moge zijn. Natuurlijk verlangt iedereen naar het spel van begin jaren 90 maar dat gaat gewoon niet meer. Ten eerste omdat het hoogst onwaarschijnlijk is dat 15 zulk goede spelers ooit nog samen in 1 team in de Nederlandse competitie spelen en dat tweede omdat het voetbal is veranderd. Veel meer op kracht als op techniek. De Boer ontslaan zal geen fluit uitmaken als zijn opvolger het met dezelfde middelmaat moet doen. Ongeacht welke speelwijze er komt.

16 juni 2015 om 17:13

Ik zeg nergens dat De Boer ontslagen moet worden. Ik zeg dat hij het Ajax-systeem moet spelen en niet dit laffe voetbal. Laten we eerlijk zijn, De Boer volgt totaal niet het plan Cruijff. Ajax hoort veel aanvallender te zijn dan dit voetbal. De A1 geeft hierin het goede voorbeeld en oogst Europees al veel lof.

Natuurlijk speelt ook geld een rol in Europa, maar de Europa League winnen is zeker een reëel 5-jaren plan. Momenteel is Ajax geen steek opgeschoten. Ik betwijfel of Martin Jol het echt zo slecht deed, hoewel het met hem ook maar een beetje ballen naar Saurez trappen was.

Ajax moet terug naar het Ajax-systeem, waarmee successen behaald zijn. De CL is nog lang geen reëel doel, maar een succes in de EL wel. Met het huidige spelsysteem komen we er in ieder geval niet.

Voetbal is meer op kracht gegaan dan techniek? Waarom wint FC Barcelona dan de triple en niet de fysiek sterke italianen? Ik vind dat een beetje rare stelling.

16 juni 2015 om 18:46

Volgens mij heb je mij verkeerd begrepen. Ik zeg niet dat kracht altijd van techniek wint maar dat er steeds meer kracht voetballers zijn. Technisch hoogbegaafde spelers zijn er gewoon steeds minder dat kan niemand ontkennen. Zo als het er nu uitziet gaat het opvolgen van Cristiano, Messi, Zlatan, Xavi en Iniesta erg lastig worden. Kijk eens naar een AC Milan bijvoorbeeld. Een aantal jaar geleden liepen daar Pirlo, Seedorf en Kaka op het middenveld. Nu zijn dat de Jong, Muntari en Essien. Wel een verschil in spel denk ik dan zo. En dan zijn er nog talloze voorbeelden van ploegen waar steeds vaker een houten Klaas loopt. Eerst had je aan een Jugovic, Gatusso of Davids genoeg om een taak te volbrengen. Bal afpakken en afspelen aan iemand die weet wat ie ermee moet doen. Nu is dat steeds vakker een tikkie breed omdat er minder creativiteit is.

Erg interessant stuk. Ik vroeg me inderdaad al af waarom de A1 keer op keer alles wint en Ajax 1 zo bijzonder hard zuigt. Toch denk ik dat er altijd transfers van buitenaf nodig zullen zijn. Kijk maar naar een Barca/bayern. ze hebben toch de robben/suarez/benatia nodig. Maar ajax kan ook een speler die al op de ajax manier speelt aan het eerste elftal toevoegen. Dan kan je alsnog wel blijven kopen

20 juni 2015 om 00:20

Tuurlijk moet je aankopen doen, je red het niet met alleen maar hele goede eigen jeugdspelers. Zelfs een club als Barca of Bayern kan het inderdaad niet zonder aankopen zoals jij al aangeeft. Maar dan moeten het wel spelers zijn die iets toevoegen wat je zelf niet kunt leveren. Soms heb je ook gewoon een generatie waar net even niet de spits tussen zit die je nodig hebt, of zoals bij Barca nu waar geen topverdediger tussen zit. Dan moet je toch aankopen doen. Een aankoop zoals Gudelj nu, daar geloof ik wel in. Die jongen voegt iets toe wat je mist, namelijk een stukje gif binnen de selectie en dat heb je ook nodig. Maar waar blijven jongens als Nouri en Van de Beek. Als je dan toch zo beroerd voetbalt, dan zullen die jongens het echt niet slechter doen. Ik geloof zelfs dat ze door onbevangenheid het elftal alleen maar beter maken. Natuurlijk kun je er nog niet op bouwen, maar geef die nou eens de kans in Ajax 1...

Ik ben het op een aantal punten met Fwajacied eens. De A1 gaat de problemen niet oplossen, hoe goed de spelers misschien zijn. Met een coach die, zoals je aangeeft, een defensieve opvatting heeft, blijf je hetzelfde spelbeeld behouden.

Waar ik het zeer met je eens ben is dat De Boer debet is aan het logge, trage spel van Ajax, echter schuif ik hem een groter deel toe. Het is een duidelijke tendens dat spelers frank en vrij hun carrière bij Ajax beginnen en vervolgens hun niveau niet meer halen, uitzonderingen daargelaten. Creativiteit wordt langzaam aan vervangen door systematisch conformisme. Waarschijnlijk verbiedt hij acties niet, maar er is gewoon geen ruimte in zijn spelsysteem. Balletje breed, balletje terug; balcirculatie is De Boer's doel in plaats van middel.

Te veel mensen geven 4-3-3 de schuld van alle problemen rond het spel van Ajax. Gelukkig vindt jij ook dat dit zeer onterecht is, en je voorbeeld van de A1 is uitstekend. Echter, is het invoegen van de A1-spelers, of het laten wennen van aankopen als Gudelj in de A1 niet de oplossing. Ook zij zullen zich na verloop van tijd conformeren aan het systeem van de Boer. Om de ploeg te laten spelen als A1 zul je.... de trainers van A1 moeten aanstellen als eindverantwoordelijke, iets wat voor- en nadelen heeft.

Als Ajacied zijnde wil ik je stuk 4 sterren geven, maar objectief gezien 3 sterren. Lay-out-technisch ben ik geen voorstander van vele, kleine alinea's. Inhoudelijk gezien beschrijf je veel, maar je analyses zijn onderbelicht of achterwege gelaten. De alinea over de huidige backs van Ajax 1 bijvoorbeeld: je geeft aan dat zij niemand voorbij komen. Waarom zouden vervangers dat wel doen dan? Dat vertel je niet. Bedankt voor het schrijven.

19 juni 2015 om 15:13

Korte of lange Alina's is altijd een Dillema. Zelf lees ik ook graag lange alina's, maar dat vinden veel mensen weer niet prettig lezen. Ik heb geprobeerd een tussenweg te vinden met ongeveer vijf regels per alinea. Hierdoor werd het lange stuk makkelijker te lezen voor iedereen, vandaar die keuze. Maar ik kan het volledig begrijpen dat sommige dit liever anders vinden. Bedankt voor je feedback hierover .

Het systeem van De Boer is foutief en niet Ajax waardig. Niet de A1 speler van Ajax moeten zich aanpassen, Ajax zelf moet zich aanpassen. Terug naar de ploeg die Ajax ooit was. 4-3-3 met de punt naar achter is een goed systeem, maar niet met deze speelwijze. Ajax heeft zich zelf te veel afgestemd op spelers als Daley Blind, die een geweldige nummer 6 was. Bazoer kan dit nog niet opvullen en dan zie je wat voor een gat er valt op het middenveld. Ik ben benieuwd hoe dit opgevuld gaat worden met een meer aanvallende speler als Gudelj.

Ik wil je bedanken voor je reactie en je beoordeling, jammer dat je niet beoordeeld als Ajacied zijnde . Ik neem je punten mee in deel 2. Dat deel over de backs zal ik in deel 2 nog verder uitwerken, dat is nogal kort inderdaad.

Waajohh, hoe heerlijk is het om een bericht als dit te lezen, waarin precies mijn eigen mening uitgewerkt is. De arrogantie die heerst rondom het eerste en het zogenaamde Ajax spel dat daar gespeeld word irriteert mij behoorlijk. Wat is dan precies het Ajax spel als je 87x de bal achterin rondspeelt om uiteindelijk de bal te verspelen nog voor je überhaupt maar richting het doel geweest bent? Waarom lukt het de Ajax A1 dan wel inderdaad en waar blijven die jongens als Nouri en Van de Beek waar al 3 jaar van wordt geroepen dat het de grootste talenten van Nederland zijn? Natuurlijk vind ik ook dat het hele grote talenten zijn en verwacht ik ook veel van ze, maar waarom vergooit Ajax de toekomst met deze jongens dan? Een aankoop als Sinkgraven en Gudelj is prima, maar deze jongens moet je nu toch ook weleens de kans gaan geven. Ik weet zeker dat zij het in wedstrijden tegen Willem II, Excelsior en Dordrecht echt niet slechter hadden gedaan dan wat er nu speelde. Waarom niet een van deze jongens meenemen naar een wedstrijd in plaats van die gekke Zimling? Waarom krijgt een jeugdspeler van PSV (bazoer, red) eerder de kans in het eerste dan een toptalent van eigen kweek? Ik hoop echt dat Ajax snel weer het oude vertrouwde voetbal gaat spelen wat mooi is om naar te kijken. Snel deze jongens de kans gaan geven dus. Dan Feyenoord nog op het oude vertrouwde niveau terug en PSV ook een mooi elftal neerzetten. Dan hebben we weer echte spannende competities de komende jaren met de oude vertrouwde top-3. Dat lijkt me toch geweldig!

20 juni 2015 om 13:47

Bedankt voor je reactie Leuk om te horen dat je er in herkent, hopelijk zal dat bij deel 2 ook zo zijn

Wil je nog een beoordeling achterlaten?

Roerend met je eens mooie column!!

25 juni 2015 om 14:06

Bedankt voor de reactie! Leuk om te zien dat je er compleet mee eens bent

Laat je nog een beoordeling achter als je wilt?

Goed geschreven, wist zelf vrij weinig over de A1 van Ajax, en dit heeft mij weer nieuwe dingen geleerd

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3844
2.Vitesse3818
3.PSV3722
4.Feyenoord3520
5.AZ3416
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Q. PromesAanvaller166
D. TadićAanvaller169
L. TraoréAanvaller117
A. OnanaKeeper160
D. KotarskiKeeper00
N. TagliaficoVerdediger130
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zondag 17 januari
Paris Saint-Germain is van plan komende zomer een bod te doen op Paulo Dybala. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren