wk2018
 

L'Architetto contro La Calculadora

Zaterdag, 6 juni 2015 om 16:54 door 10_Alex_10

Als de zon straks ruimte maakt voor aangename temperaturen, verdringt de echo de stilte in de catacomben door kletterende voetbalschoenen in het stadion van Berlijn, die weerklinken in de ruimtes van twee échte levende legendes. Met het zwart-witte shirt strak geplooid om zijn lichaam schudt de bebaarde Italiaanse architect Andrea Pirlo, geboren in de regio Lombardije, de Juventini, wat achteloos zijn kastanjebruine lokken naar achteren. Wellicht voor de laatste keer nog eenmaal schitteren, want aan stoppen daar heeft hij eerder aan gedacht. Destijds zittend op het gras in Istanbul met het hoofd naar beneden, nog beduusd en gechoqueerd. Drie nul voor staan in de Champions League finale om vervolgens alsnog te verliezen na penalty’s afgedwongen door een fenomenale collega tegenstander, de Brit Steven Gerrard. Een klap die hij nog maar net te boven is gekomen. Een soortgelijke schok die hij misschien onmogelijk nog voor een tweede keer kan overwinnen.

Stoïcijns kijken de charismatische bruine kijkers voor zich uit naar een nieuwe kans. Een laatste kans! Een gelegenheid die niemand hem had durven geven. Absoluut zal de eindstrijd in de stad van de twee continenten gepasseerd zijn in het hoofd van de regista. Maar tijd om over een soortgelijk scenario te piekeren heeft geen zin. De kaarten liggen vandaag anders op tafel in tegenstelling tot 2005 waarin het laatste Grande AC Milan, waar hij deel van uitmaakte, de grote favoriet was. Zijn huidige team La Vecchia Signora oftewel Juventus is vandaag echter de underdog in de eindstrijd. Zijn directe collega, ook dit keer een ferme tegenstander. Is uit hetzelfde hout gesneden en even legendarisch.

In de catacombe naast de Italiaan conformeert het Blauwrode tricot nog eenmaal aan het lichaam van de rekenwonder uit Catalonië. Eén die het Bar?a DNA met verve volmaakt. Met ruim 500 wedstrijden ervaring in beide benen en met een eveneens zo imposante lijst met trofeeën is het zijn allerlaatste kans om de meest belangrijke beker in clubverband bij zijn grote oren omhoog te tillen. Xavier Hernández Creus oftewel Xavi, de nummer 6 van de Blaugrana, vertolkte jarenlang als maqui het betoverende tikitaka-spel. Tegenstanders van elk kaliber werden door het snelle en korte passingsspel van het kastje naar de muur gestuurd én verslagen. De motor van Barcelona gaat nog één keer geolied worden.

Middenvelders als Andrea Pirlo en Xavi Hernández. Samen met Engelse box-to-box middenvelders als Gerrard, Lampard en misschien ook de Italiaan, de fabelachtige Francesco Totti. Zij die wellicht óf stoppen òf het Europese strijdtoneel achter zich laten òf het nog overwegen. Zij zijn één van de aller laatste middenvelders in hun soort, die álle facetten beheersen die van hen de ultieme middenvelder maken in het voetbal. Zij staan synoniem voor inzicht, overzicht en voor het momentum van grote daden.

Echter zal deze generatie, de laatste in zijn soort van zulke compleetheden een enorme krater achter laten. Er zijn maar bar weinig middenvelders die tegenwoordig in hun sporen kunnen lopen. Spelers met het karakter van een echte meester, geboren leiders. spelers die zich niet druk maken om welke kleur schoenen zij zullen dragen, maar gewoon willen voetballen en het tot kunst verhevene in zijn meest glorieuze vormen. Echte kapiteins die wij vroeger als kleine jongetjes naspeelden op het schoolplein.

Wie er ook aan het laatste eind zal trekken zaterdag. De gedachtes zullen terug gaan, denkend aan de nostalgische momenten, die gepaard gaan met de emoties. Als men beseft wat men zal gaan missen als dit soort legendes zeggen dat het mooi is geweest. Na hen stopt voor heel even de wereld met zijn muziek en de geuren en kleuren van het leven. Er was even geen Tango meer toen Redondo zijn noppen voor de laatste keer op de bal zette. Geen Chanson toen Le Maestro en de ultieme personificatie van middenvelder Zidane afscheid nam met een laatste pirouette. Geen Samba meer toen Ronaldinho zijn trukendoos mee terug nam naar Brazilië. Zo zal er ook even geen Flamenco meer zijn als Xavi Barcelona achter zich laat en zal ook de accordeon stoppen met het spelen van de Tarantella als Pirlo zich terug trekt en breekt met zijn grote liefde, de bal.

Afscheid nemen van grote voetballers blijft net zoveel pijn doen als de bal afpakken van een klein jongetje dat het tricot draagt van zijn grote held, die hem inspiratie geeft en energie in moeilijke tijden waarin alleen het voetbal alles kon doen vergeten als grote pijnstiller. Eén van mijn absolute grote helden net als van dat kleine jongetje op het schoolplein, dat was Pirlo.

Grazie di tutto Andrea… Y el éxito Xavi…

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 12 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

15 reacties (laatste reactie door thibaut van de)

Er zitten wat onzuiverheden in en sommige zinnen vind ik wat slecht lopen, maar het is vanuit jezelf geschreven en dat kan ik altijd waarderen. Ik kijk niet zozeer naar het technisch aspect van het schrijven, maar des te meer naar de romantiek en het gevoel in een stuk tekst, en dat heb je er toch mooi ingestopt.

Ik heb er in ieder geval van genoten.

6 juni 2015 om 19:46

In mijn hoofd lees ik het al en voel ik het al. Het op papier zetten kan dan vervolgens idd wat vreemd lezen. Sorry daarvoor :

Bedankt voor je complimenten. Van jou komend, iemand die geweldige Ce´s schrijft. Doet me goed!

Alhoewel ik in Italie sympathie heb voor AC Milan en daarop volgend AS Roma en Parma. Heb ik altijd een zwak gehad voor de Serie A met zijn geschiedenis.

Vandaar dat ik vandaag Juve het van harte gun. Forza Juve!

6 juni 2015 om 19:59

Je moet toch geen excuses aanbieden makker? Je hebt dit vanuit jezelf geschreven en hebt er je tijd en moeite in gestopt, bovendien zit het bomvol gevoel, dat waardeer ik ten zeerste. Mensen die zo schrijven krijgen sowieso de waardering van mij die ze verdienen, omdat je ons iets geeft vanuit het hart geschreven waar moeite en overgave inzit, het is oprecht en dat is mooi.

Dankje kerel, ik hoop zo dat we hem pakken maar ik vrees er toch een beetje voor, ik ben sowieso trots op onze jongens.

Forza Juve!

Inderdaad een paar kleine foutjes en zinnen die niet echt lekker lopen, maar ik vind het toch wel een leuk stukje om te lezen. Laten we hopen dat Pirlo straks die cup met de grote oren in de lucht mag houden.

Heerlijk stukje, waarvan ik denk dat iedereen jouw gevoel begrijpt. Je schrijfstijl is goed, al gebruik je soms wat te veel woorden in een zin. Soms is het goed om je zin iets bondiger te maken en wat bijvoeglijke naamwoorden weg te laten.

Complimenten!

Het is niet veel nieuws wat ik hier lees, maar ja het is wel de emotie die iedereen voelt. Stevie G, Lamps, Xavi, Pirlo, Javier Zanetti vorig jaar, over een paar jaar Iniesta... Wie zijn hun opvolgers? De stille kapiteins zonder poespas?

Stoïcijns kijken de charismatische bruine kijkers

Goed stuk maar dit soort zinnen zijn mij te melodramatisch.
Ik besef het is een persoonlijk voorkeur, als het om muziek gaat houd ik van pathos terwijl dit soort stukken voor mij juist zonder pathos mogen.
Maar wees eens eerlijk charismatische kijkers?
Pirlo heeft als mens misschien charisma maar zijn ogen?
Maar goed een kleinigheid prima stuk verder.

Pff 1 en al gevoel en emotie! I feel you man!

Ik stoor mij aan het feit dat bijna elke zin wordt uitgerekt. Onnodig. De zinnen mogen korter. Alhoewel je alles hevig romantiseert, ben ik nooit echt in die vibe gekomen. Jammer.

9 juni 2015 om 18:09

Dit ben ik met je eens. Op zo'n manier een goed stuk schrijven is een heel zeldzame kwaliteit omdat de scheidslijn tussen melodramatisch en meeslepende verhalende passie heel dun is. De gebeurtenis bevat ook van zichzelf genoeg emotie, die hoef je niet zo aan te dikken. Eenvoud kan juist een heel krachtig wapen zijn als je een stuk schrijft binnen een emotioneel spanningsveld.

Ik ga Pirlo ook missen. Wat een geweldige speler en wat een karakter. Ik zou nooit meer het WK in 2006 vergeten. Wat was hij toen vreselijk goed!

Mooi stuk. Bevat weinig tot geen nieuwswaarde of verrassing. Maar het roept wel een emotie op bij je generatiegenoten. Ach, ik denk dat er wel weer nieuwe Pirlo's en Xavi's opstaan, maar extreem goede voetballers zijn het, dat is zeker.

14 juni 2015 om 11:22

Mooi stuk, maar nog wat moeilijk om te lezen zoals deze alinea:

Middenvelders als Andrea Pirlo en Xavi Hernández. Samen met Engelse box-to-box middenvelders als Gerrard, Lampard en misschien ook de Italiaan, de fabelachtige Francesco Totti. Zij die wellicht óf stoppen òf het Europese strijdtoneel achter zich laten òf het nog overwegen. Zij zijn één van de aller laatste middenvelders in hun soort, die álle facetten beheersen die van hen de ultieme middenvelder maken in het voetbal. Zij staan synoniem voor inzicht, overzicht en voor het momentum van grote daden.

Ik heb dit toch een paar keer moeten lezen...

Ik vind me helemaal in wat je schrijft. Ik ben ook opgegroeid met deze generatie van geweldenaren als Xavi, Pirlo, Totti, Gerrard,... En ik vraag me af of we ooit nog zo'n generatie speler gaan hebben.

De jongere voetbal-sterren lijken voor mij allemaal zo'n narcistische instagram-voetballers en hebben niet die legendarische uitstraling die de vorige generatie veel meer had. Misschien is het ook wel omdat het mijn generatie niet meer is

leuk stuk, met veel emotie ingestoken.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Juventus

1035 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Juventus9562
2.Napoli9148
3.AS Roma7733
5.Lazio7240
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
Mattia De SciglioVerdediger00
Medhi BenatiaVerdediger00
Andrea BarzagliVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Juventus.

In de wandelgangen

Dinsdag 17 juli
TSG Hoffenheim wil Justin Hoogma aankomend seizoen op huurbasis elders stallen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren