Xavi houdt het niet droog en lacht om Van Gaal bij officieel afscheid

Woensdag, 3 juni 2015 om 15:52Matthijs van Laar

/

Barcelona heeft woensdag officieel afscheid genomen van Xavi. Alhoewel hij zaterdag nog in actie kan komen in de Champions League-finale tegen Juventus, organiseerde de club een speciaal eerbetoon voor de 35-jarige spelmaker, die in de zomer overstapt naar Al-Sadd in Qatar. Het werd een emotionele bijeenkomst. "Ik hoop dat dit geen afscheid is", verklaarde hij.

Xavi beloofde ooit terug te keren in Camp Nou, waar hij sinds zijn debuut in 1998 talrijke grote successen vierde. Ook richtte hij zich tot twee inmiddels overleden coaches, die van grote invloed waren op zijn loopbaan: Luis Aragonés en Tito Vilanova. "Coach, waar u ook bent, ik zal u nooit genoeg kunnen bedanken voor alles wat u voor me heeft gedaan", sprak hij tot de eerste, die hem bij de nationale ploeg een voorname rol toebedeelde. Xavi noemde Vilanova vervolgens zijn 'voetbalvader'. Hij kende hem al vanaf de jeugd. "Ik draag je voor altijd mee in mijn hart."

Bij de woorden van ploeggenoot en goede vriend Andrés Iniesta hield de spelmaker het niet meer droog. Iniesta bedankte zijn collega voor alle mooie jaren. "Voor al die gesprekken, voor al het mooie voetbal en al die andere mooie dingen. Dank voor je advies, dat je een voorbeeld was en de manier waarop je jezelf altijd ondergeschikt hebt gemaakt aan de groep", zei hij. Ook Louis van Gaal, die Xavi liet debuteren, kwam middels een videoboodschap aan het woord. "Xavi, je bent niet slecht...Je bent zelfs heel erg goed!", besloot hij.Gerelateerd

Meer sportnieuws

55 reacties (laatste reactie door twofan)
3 juni 2015 om 16:06

Zag nog een prachtige foto waarin hij afscheid nam van z'n 'sidekick' Iniesta, wat waren die twee samen toch onverslaanbaar.

We gaan je missen Xavi.. Al die mooie jaren van weergaloos voetbal, waarin hij de dirigent was, diegene die bepaalde en aanstuurde. Een echte kapitein en een voorbeeld voor de jeugd en voor vele voetballers.

Hoe goed was Xavi voor het Guardiola-tijdperk?

3 juni 2015 om 16:01

Heel goed trouwens! niet vr niks uitgeroepe tot beste speler van euro 2008. Dat was vr de tijdperk guardiola

3 juni 2015 om 16:04

Wat wil je hiermee zeggen? Alsof een speler als Messi optimaal rendeert bij het kick-en-rush systeem van Stoke, systemen zijn nou eenmaal belangrijk. Xavi is overigens altijd al een geweldige voetballer geweest en is dankzij het systeem van Guardiola (en van Gaal en alle andere coaches na hem) gewoon dé perfecte middenvelder geweest.

3 juni 2015 om 17:32

Xavi werd vanaf toen pas echt wereldtop, samen met Iniesta.

Haha wat is dat dan voor leus van Louis.
Xavi zal een gemis zijn voor Barca, zal even wennen worden.
Hoop toch wel dat hij nog speelminuten mag maken in Berlijn zaterdag!

3 juni 2015 om 19:00

Ik zie overigens nergens in de tekst staan dat er om de videoboodschap gelachen werd. Vreemd genoeg staat het alleen in de titel en wordt er verder niet op teruggekomen.

4 juni 2015 om 09:31

Er staat ook niet dat er gelachen wordt, maar dat Xavi er om lacht.

Wat een prachtige speler
Hoop dat hij nog ooit terug keert bij barca
In een andere functie dan

Respect voor deze man!

Een speler die werkelijk waar alles heeft behaald, wat er te behalen valt. Niet als figurant, maar als één van dé redenen dat die successen voor zowel club als land behaald zijn. Wat een legende en wat jammer dat hij Europa gaat verlaten, maar het is hem gegund!

zal ooit coach zijn van barcelona. de natuurlijke opvolger van pep. Zijn 'xavi' wordt dan alen halilovic

3 juni 2015 om 16:14

Halilovic? Lijkt in geen enkel opzicht op Xavi. Busquets, daarna Samper.

3 juni 2015 om 16:18

busquets lijkt ook niet op xavi. Busquets is een duiker en aansteller. Een geniepig mannetje zonder klasse als xavi had. Daarnaast is xavi meer een allround middenvelder dan busquets.

Van samper heb ik nog nooit gehoord

3 juni 2015 om 16:26

Busquets is op vrijwel ieder vlak superieur aan Xavi, hoor, alleen zijn positie stelt hem niet in staat om evenveel in de spotlight (lees: assists geven, meedoen in de aanval, scoren) te staan als Xavi.

3 juni 2015 om 17:18

Superieur aan Xavi... ga aub je mond spoelen!

3 juni 2015 om 17:37

'duimpje omhoog'

Xavi, wat zal hij gemist worden. Heb een afkeer van Barcelona, maar deze man verdient een diepe buiging.

Dit is toch gewoon de beste middenvelder sinds Zidane? Hoort gewoon bij de beste spelers allertijden. Gek dat veel mensen hem niet zo zien

3 juni 2015 om 16:10

Dat is altijd zo'n eeuwige discussie. Er zijn er zo veel geweest die wereldtop waren in die tijd: Scholes, Gerrard, Lampard, Pirlo.. Het is maar net wat voor type middenvelder je prefereert en welke club/land, maar zonder twijfel is Xavi één van de beste middenvelders van de afgelopen 2 decennia.

3 juni 2015 om 16:26

Ik denk toch dat de meeste scholes en xavi hoger inschatten dan pirlo lampard en gerrard

3 juni 2015 om 16:44

Gerrard in het zelfde rijtje als Xavi is natuurlijk een lachertje.

3 juni 2015 om 16:50

Ik zeg toch ook dat het ligt aan welk type middenvelder je het liefst ziet. Als box to box spelers was Gerrard in zijn beste jaren van pure wereldklasse. Kijk anders maar even beelden terug van zijn wedstrijden tussen 2005 en 2012.

3 juni 2015 om 17:04

''het is maar net wat voor type middenvelder je prefereert en welke club/land"

Subjectieve club- of landvoorkeuren veranderen niets aan het feit dat Gerrard nooit en nimmer in hetzelfde rijtje als Xavi genoemd mag worden. Dat is een belediging richting het voetbal.

3 juni 2015 om 22:45

Jodiko. Ik ben het absoluut niet met je eens. Gerrard is een heel andere voetballer. Gerrard was veel dynamischer en had veel meer power dan Xavi. Gerrard had ook een geweldig schot. Gerrard scoorde ook twee keer zo vaak als Xavi. Xavi is echter ook één van de beste middenvelders van de afgelopen jaren.

3 juni 2015 om 16:18

Ik denk persoonlijk dat niemand Xavi bij de beste schaart omdat je hem niet herrinert door 1 specifieke kwaliteit. Zidane had zijn briljante roulette en uitstraling, Scholes zijn diepe pass, Pirlo met een heerlijk schot in zijn benen enzovoort. Dat wil niet zeggen dat Xavi geen specifieke kwaliteiten heeft, maar hij blonk nergens echt in uit. Hij was gewoon overal echt heel goed in. Na Zidane en Scholes vind ik hem dan ook de beste middenvelder. Zidane is mijn grote voorbeeld en Scholes heb ik natuurlijk veel zien spelen omdat ik Manchester United support.

3 juni 2015 om 16:19

Ik heb het verkeerd verwoord lees ik net, en kan niet verbeteren via de telefoon. Maar je snapt wel wat ik bedoel.

3 juni 2015 om 16:24

Ik denk dat Xavi zijn specifieke kwaliteit was, dat niemand het spel zo goed en zo snel kon lezen als hij: hij kon een man uitspelen, niet op snelheid, niet door trucjes, maar puur door precies weten hoe en wanneer te versnellen en al vooraf weten wat de tegenstander zou gaan doen. Tevens is hij qua techniek en passing een van de besten van zijn tijd.

3 juni 2015 om 16:35

Briljante roulette? Heeft hij een eigen casino?

Maar ik begrijp wel wat je bedoelt dat Xavi niet echt uitblinkt, hoewel het lijkt alsof je Xavi geen kwaliteiten toedicht.

3 juni 2015 om 16:57

Drogredenering. Xavi speelde voetbal alsof hij het veld van boven af zag. Was nooit de snelste of sterkste, maar dicteerde ontegenzeggelijk jaren lang de Europese velden. Zijn jaren lange invloed, ook bij Spanje, is door geen enkele speler evenaart. Zijn shitload aan prijzen spreken voor zich. Niemand kan daar aan tippen. Zidane kan hier alleen maar van dromen.

3 juni 2015 om 17:11

i get it

4 juni 2015 om 01:31

@dd28, Xavi was nergens echt een uitblinker in, maar hij had een briljante pass en kon het spel net als Pirlo als één van de beste lezen. Dat zijn toch wel zijn twee grootste kwaliteiten, wat hij van jong af aan al had.

@json030, ben het met je eens. Maar stel je voor dat Zidane de carriere van Xavi had, bij Spanje en Barcelona speelde Xavi ook in een briljante lichting, en het kwam natuurlijk ook mede door hem, maar bij Barca had Xavi ook wel briljante spelers om zich heen waar Zidane dat minder had.

Blonk nergens in uit.. Serieus?

One touch passing, zijn visie/inzicht/overzicht op het veld, zijn crosspass/steekpass. We kunnen nog wel even doorgaan, maar hij blonk wel degelijk uit op vele aspecten.

Scholes heb ik ook bewust meegemaakt, vind ik overigens van zijn niveau, jammer dat hij nooit bij Barca heeft gespeeld, wilde dat wel zien; Scholes, Iniesta, Xavi.. Pffff...

3 juni 2015 om 16:34

Ja, dat zegt new trafford dus ook. Hij had zoveel goede punten dat er niet echt 1 punt was waarin hij uitblonk. Een Walcott blinkt uit met zijn snelheid omdat hij verder weinig kan.

Een Zidane wordt bijvoorbeeld herinnert om zijn pirouette, Beckham om zijn schitterende trap, evenals Pirlo. Maar een Xavi had niet echt een specifieke actie wat hem kenmerkte. Hij was gewoon all-round goed.

3 juni 2015 om 16:54

Ag, niet naar luisteren. Zidane, Scholes.. Maakt niet uit wie men opnoemt. Niemand kan tippen aan wat Xavi heeft bereikt. Xavi was fenomenaal in de passing. Simpelweg fenomenaal.

pff een groot verlies voor barca ga je goed el maestro xavi en dan nog te bedenken dat er een dag komt dat iniesta busquets en messi ook zullen stoppen de andere grootmeesters

De beste Spaanse voetballer ooit. Vaarwel, Xavi. Ik zie je graag weer terug bij Barca. Visca Xavi!

Mooi afscheid. Wel jammer,hoop dat hij later nog terugkeert naar barca met een andere functie dan wel

Heel mooi afscheid, dit zou elke clublegende bij welke club dan ook moeten krijgen. Hopelijk komt hij later terug als coach, hopelijk met Puyol als assistent, wat zou dat mooi zijn.

Wat ik wel werkelijk waar een ontzettend grof schandaal vind is dat de Uefa net op zo'n afscheidsevenement een dopincontrole gaat houden waardoor Messi, Pique, Rakitic, Rafinha en Ter Stegen er niet bij konden zijn. Zijn ze achterlijk bij de Uefa dat die niet ervoor of erna kan. Werkelijk schandalig.

3 juni 2015 om 17:37

Vond ik ook al zo raar, kan dat niet gewoon een uurtje later??

El Maestro, en echte leider op en buiten het veld. Altijd een voorbeeldfunctie gehad naar de rest en daarnaast ook natuurlijk een heerlijke voetballer. Mooi afscheid ook!

Ik ga hem missen. Weer een puzzelstuk van het magische Barca elftal dat wegvalt. Hopelijk komt er niet snel weer een afscheid van iemand. Hopelijk komt hij later weer terug!

Ik ben een echte real fan, maar wat de meeste zeg, inderdaad, rral kan hier heel erg veel van leren. Ik ing naar de wedstrijd Real - Schalke 04 in Madrid en dan is het zo droevig om een legende die alles geeft te zien uitgefloten worden. Respecteer die man eens, voor degene die dat doen vind ik geen fans, meer meelopers die alleen juichen als ze wat winnen. Je bent toch een fan in alle omstandigheden?! Wat vinden jullie hiervan ?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4940 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.Osasuna171
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
H. LarssonAanvaller
Sergio BusquetsMiddenvelder80
M. DepayAanvaller84
PiquéVerdediger71
Sergi RobertoVerdediger72
F. de JongMiddenvelder70
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

1078 fans
Middenvelder, 37 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 16 oktober
Fiorentina wil in januari een poging wagen om Andrea Belotti in huis te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren