‘Plots gaf hij geld uit aan reizen naar Turkije, Engeland, Spanje’

Dinsdag, 28 april 2015 om 09:04Erik van Dam • Laatste update: 09:19

Half januari kwam Junior Malanda op tragische wijze te overlijden bij een auto-ongeluk. De getalenteerde Belg van VfL Wolfsburg zat achterin een auto en had zijn riem niet om, toen de auto een ongeluk kreeg: hij was op slag dood. Zijn vader mist hem nog iedere dag, maar kan drie maanden na dato beter beschrijven hoe het leven van zijn zoon er echt uitzag. En specifieker: hoe spelersmakelaars hem compleet gek maakten. Dit tot woede van vader Bernard.

/

In een interview met Rien à Foot zegt Malanda senior dat het auto-ongeluk van Junior niet het hele verhaal vertelt. Los van wat zich op 10 januari afspeelde, zat zijn zoon volgens hem al min of meer gevangen in het web van spelersmakelaars. Hij had Junior naar eigen zeggen al zes maanden niet gezien, toen de fatale dag aanbrak. “Makelaars hadden zich gemoeid met het privéleven van mijn zoon. Ze probeerden de familie uit elkaar te drijven.”

“Ze gaven hem foute informatie en zadelden hem op met allerlei beloftes. Dat hij nog meer geld kon verdienen. Hij had het moeilijk om zijn geld te beheren. Hij was niet klaar om de vele duizenden euro's te beheren die elke maand op zijn bankrekening werden gestort. Plots begon Junior geld uit te geven aan reizen naar Turkije, Engeland, Spanje. Niet voor hem, maar voor zijn vrienden. Hij wilde die jongens altijd maar plezieren”, legt Malanda senior uit.

Hij noemt de voetballerij bedorven en zegt dat het een verschrikking is, vader of moeder te zijn van een getalenteerde speler. Daarom heeft Malanda senior de stichting Junior Malanda in het leven geroepen: hij wil andere ouders, families en spelers graag bijstaan met zijn ervaringen. Daarnaast zal hij een boek gaan schrijven om aan te geven, waar het fout kan gaan. “Om ouders van jonge voetballers te waarschuwen voor makelaars. Of beter gezegd: giftige makelaars, die enkel uit zijn op de bankrekening van spelers.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

72 reacties (laatste reactie door lwd1337)

NaTuurlijk tragisch en ik vind dat hij hier wel een punt maakt, maar als zijn zoon niks was overkomen, was hij niet zo tegen de voetballerij denk ik

28 april 2015 om 09:22

Onzin, als je er zo over denkt, als je je zoon al maanden niet hebt gezien en daar enorm van baalt, als je er een stichting voor opricht is het toch meer dan profiteren van het podium dat de dood van je zoon je heeft gegeven. Wat de man zegt is waar. De enige reden dat het in de pers komt is omdat er nu eindelijk geluisterd wordt. Als het kalf verdronken is...

28 april 2015 om 09:23

dat weet je niet. feit blijft wel dat hij zijn zoon al 6 maanden niet zag, kan begrijpen dat er op den duur een breekpunt zou komen. heel veel (allochtoonse) spelers uit België hebben van die bedelaars om zich heen hangen, omdat ze de enige zijn die het gemaakt hebben in hun vriendengroep.

die vader kaart echt wel een groeiend probleem aan.

28 april 2015 om 09:30

Maar komt het door de zaakwaarnemers, dat hij zijn zoon al 6 maanden niet zag? Zaakwaarnemers zijn harde zakenmensen, maar dat ze zo hard zijn om een speleren zijn familie uit elkaar te drijven. Ik betwijfel het.

28 april 2015 om 09:34

je leest het artikel verkeerd, de vader somt een aantal van zijn zoons problemen op. zaakwaarnemers, foute vrienden en eigenlijk de grootste boosdoener is het geld. hij is een achterbuurt kind met opeens veel te besteden heeft.

en sommige zaakwaarnemers hebben er inderdaad baat bij
als de familie niet te betrokken is.

28 april 2015 om 09:57

"makelaars hadden zich gemoeid met het privéleven van mijn zoon. Ze probeerden de familie uit elkaar te drijven.”

Lijkt toch echt dat hij hier insinueert, dat de zaakwaarnemers een kloof probeerden te krijgen tussen Malanda en zijn familie. Waarom zouden ze hem 6 maanden lang weghouden van familie, maar wel om laten gaan met vrienden die niet te vertrouwen zijn?

28 april 2015 om 10:04

vrienden die niet te vertrouwen zijn zullen je minder snel advies geven om keuzes te maken die goed voor je carrière zijn en misschien op de korte termijn slechter voor je portemonnee.

het heeft toch al best vaak hier gestaan dat veel families in de clinch lagen met zaakwaarnemers, dit is niet echt een uniek geval.

28 april 2015 om 10:26

Je denkt serieus dat zaakwaarnemers eerder foute vrienden zouden toelaten, dan je eigen vader en moeder alleen om geld?

Foute vrienden kunnen ervoor zorgen dat je voetbalcarriere zo over is. Er zijn genoeg voetballers met talent, die door een foute vriendenkring nooit de top haalden. Of überhaupt debuteerden. Lijkt mij dus sterk, dat zaakwaarnemers liever met foute vrienden ziet, dan met je eigen familie. Want dit brengt op de lange termijn geen geld in het laatje. Verder kan het ook aan Malanda zelf liggen, dat er de laatste maanden weinig contact was. Soms wil je als jong volwassene meer op jezelf zijn en zelf keuzes maken, om jezelf te ontwikkelen.

En vaak genoeg hoor je ook dat zaakwaarnemers een hechte band hebben met hun cliënten. Bijvoorbeeld een Raiola.

28 april 2015 om 10:30

ik gaf aan dat vrienden weghouden veel minder de prioriteit heeft. en er zijn allerlei voorbeelden te noemen van goede en foute zaakwaarnemers. ik geloof ook niet dat Malanda gezegd is dat hij zijn ouders niet meer mag zien, maar er kan voldoende gestuurd worden richting een situatie waarin contact nihil is.

ik ken zijn zaakwaarnemer noch zijn ouders, maar het is te kort door de bocht om eender welke scenario uit te sluiten.

Heftig verhaal, maar hier was hij denk ik niet nee gekomen, als zijn nog leefde. Hij heeft een punt dat de moderne voetballerij gestoord is.

28 april 2015 om 10:56

Natuurlijk was hij hier niet meegekomen als hij nog leefde. Je valt je eigen zoon niet af in de media. Dan had hij sowieso voor de makelaars en het geld gekozen. Je moet tegenwoordig wel erg sterk in je schoenen staan al talentvolle voetballer. Het is te absurd voor woorden dat een 20-jarig persoon zoveel geld kan verdienen en eigenlijk totaal vervreemd van de echte wereld.

Tuurlijk makelaars zijn ratten, maar volgens mij ben je als ouder zelf bij de opvoeding om je kind te behoeden voor alle gevaren die op de loer liggen. Geld beheren lijkt me een vrij essentieel onderdeel.

28 april 2015 om 11:45

Ja, want iedereen heeft in zijn jeugd ieder jaar een miljoen erbij op zijn bankrekening. Komop zeg, met geld omgaan als kind is heel anders dan als volwassene.

Heeft alles met je opvoeding te maken, stort bij mij tonnen per maand en ik zet 95 weg en van de rest koop ik een leuk huisje en een auto en wat geld naar mijn ouders en daar zou ik me mijn gehele carriere aanhouden, zo moeilijk is het allemaal niet en dan heb je zat spaargeld waar je klein klein klein kinderen nog als vorsten van kunnen leven, het is geen raketwetenschap.

Lijkt me dat ze ook een slechte relatie hadden en dat die dit nu uit schuld gevoel op die makelaars wilt afschuiven en nu even wilt cashen met een boek, beetje apart om eerlijk te zijn.

28 april 2015 om 09:22

Dat wou ik net zeggen. Dit is gewoon een kwestie van slecht opvoeden als je als ouder je kind niet stuurt krijg je dit.

28 april 2015 om 09:27

slechte opvoeding? hahaha hoe moeten zijn ouders hem met geld leren omgaan, als ze het zelf niet hebben. en nee je hoeft niet te vertellen dat jou ouders het niet breed hadden, want er is een wezenlijk verschil tussen niet breed, maar wel elk jaar naar de camping en seizoenskaart feyenoord, en zo weinig hebben dat je kind sommige dagen geen brood mee naar school krijgt.

28 april 2015 om 09:33

Slechte opvoeding is misschien wel heel extreem, maar desondanks kun je je kind toch voorbereiden op het leven? Of moet je per se geld hebben om te leren omgaan met geld?

28 april 2015 om 09:33

Je moet je kind leren hoe ze moeten zijn, beide beentjes op de grond en geen gekke dingen doen. Het is geen kwestie van zeggen wat je met het geld moet doen want dat bepaal je helemaal zelf. Maar Malanda had blijkbaar last van grootheidswaanzin en dat kan je vader wel aanrekenen.

28 april 2015 om 09:40

last van grootheidswaanzin als je je geld uitgeeft aan je vrienden? ik ken die jongen niet persoonlijk, maar ken wel de type buurten waar hij opgroeide en de figuren die om hem heen hangen. helaas is het als ouder echt heel moeilijk om zo'n kind te bereiken, invloed van buitenaf wordt tevaak onderschat door mensen. het is makkelijk praten over een goede opvoeding, als een groot deel van je vrienden ook "goed opgevoed" is.
en ja je moet inderdaad geld hebben om te kunnen omgaan met geld. meerdere onderzoeken wijzen uit dat kinderen die zakgeld krijgen veel beter met geld kunnen omgaan op latere leeftijd.

28 april 2015 om 09:51

Invloed van buitenaf is ook te beïnvloeden als ouder zijnde. Ik weet niet wat jij exact onder opvoeden verstaat, maar bij mij zit daar de omgeving bij. Je zakgeld verhaal snap ik wel, maar dat wil niet per definitie zeggen dat je zonder geld dus niet met geld om kunt gaan of niet kunt leren sparen.

28 april 2015 om 10:09

Dan ben je nog dommer als je met niks bent opgegroeid en dan knal je het er net zo hard doorheen als het binnenkomt laat me niet lachen zeg, was gewoon een dom ventje dat weer het binkie wilde uithangen met zijn matties meer niet.

28 april 2015 om 10:15

jep tig wetenschappers die zich hebben gebogen over dergelijke onderwerpen kwamen ook tot die conclusie, ze zijn gewoon dom en willen binkie doen.

zucht

28 april 2015 om 14:18

Tuurlijk leer je pas met geld omgaan pas als je het hebt. Je kan ook niet leren voetballen zonder een bal!

28 april 2015 om 16:03

Ja want iedereen is volwassen als die 18 jaar is en maakt geen fouten. Natuurlijk wist iedereen op die leeftijd alle valkuilen van het leven...

Pfff onder welke steen leef jij?

28 april 2015 om 09:28

Was het maar zo simpel. Als je in die wereld zit spelen er een hele hoop andere krachten, allemaal mensen om je heen die wat van je willen, de druk, de schijnwerpers, de pers, je "vrienden", spelermakelaars en ga zo maar door. Als je daarin niet goed geholpen wordt is het een oerwoud en dan wordt het lastig te bepalen of je naar links of naar rechts moet.

28 april 2015 om 10:11

Is niks moeilijks aan je weet dat je teveel geld verdiend, dan moet er toch ergens in die kwab in je schedel iets in werking gaan zetten waardoor je denkt hey laat ik even wat ernaast opzij zetten, wat ik al zei het is geen raketwetenschap zelfs kleine kinderen leren hier al sparen met die paar euro's die ze krijgen, ja het is geen Afrika hier maar dan moet je juist nog harder die neiging hebben om te sparen om nooit weer terug bij af te komen, maar goed.

28 april 2015 om 10:27

Jij bent echt simpel he?je moet niet alleen maar redeneren vanuit je eigen werkelijkheid maar je ook enigszins proberen te verplaatsen in iemand anders. En wie zegt dat ie nooit geld weg heeft gezet, dat weet je helemaal niet. Maar je moet niet blind zijn voor iemand zijn achtergrond, het is zo dat donkere jongens (nee ik discrimineer niet en ben geen racist) over het algemeen moeilijker met geld om kunnen gaan dan anderen. Er zijn genoeg voorbeeld van donkere jongens die bakken met geld hebben verdiend maar die toch in de financiële problemen kwamen (bogarde, Helder, v Gobbel etc), dan moet je dus naar de oorzaak daarvan gaan kijken.

28 april 2015 om 10:51

Je bent pas simpel als je iemand die een andere mening dan jezelf hebt simpel noemt. Ik heb zelf van dichtbij gezien hoe mensen met schulden met geld omgaan en hoe hun kinderen doodleuk deze trend doorzetten van hun ouders.

28 april 2015 om 11:11

Nee jij doet alsof je de waarheid in pacht hebt, dat is wat anders dan een andere mening hebben. Je oordeelt hier over iemand terwijl en gooit jouw waarheid er maar tegenaan alsof het een feit is, daarbij ga je geheel voorbij aan die jongen zijn achtergrond en wat voor krachten er allemaal spelen in de voetbalwereld. Alsof het allemaal zo makkelijk te beredeneren is, ja vanachter je pc wel maar in de echte wereld gaat het er heel wat anders aan toe en daar ben jij blijkbaar blind voor.

28 april 2015 om 13:08

Ik zeg gewoon wat ik erover denk, dat jij dat zo leest zegt genoeg over jezelf. En ja altijd maar rekening houden met blabla. Zie zat van die gastjes die niet de slimste zijn en gewoon het mannetje willen uithangen Alfa gedrag, als je dat niet erkent dan snap je er zelf bar weinig van.

28 april 2015 om 13:25

Fr lees nou eens! Ik zeg toch dat je juist moet kijken naar de oorzaak en niet het gevolg. Hoe komt het dat ze dat gedrag vertonen en wat kan/ moet er gedaan worden omdat soort gasten te helpen? Dat is ook precies wat die vader aan probeert te geven maar jij keihard aan voorbij gaat omdat je gewoon niet leest en je niet kunt/ wilt verplaatsen in iemand anders. En het is ongetwijfeld een combinatie van factoren en de oplossing zal ook zeker niet makkelijk zijn maar het is te makkelijk om te zeggen ze zijn zo dus je doet er niets aan.

28 april 2015 om 14:23

Noem nog meer donkere jongens op dan de namen die je hebt genoemd.

28 april 2015 om 14:29

Hoeveel donkere spelers die op dit moment in Nederland, Spanje, Italië, Frankrijk, België en Engeland spelen gaan net zo slecht met hun geld om als Bram. M en Andy van M

28 april 2015 om 09:31

Fron010,

Neen, heeft niet zoveel met opvoeding te maken. Wel met hoe jij als persoon in elkaar zit.

Jij bent wellicht ook geen type die tegen 150 of 200 km per uur zigzaggend en soms rechts voorbijstekend op de autosnelweg lol zal beleven.

Nope, met de weinige info die jij mij geeft, weet ik bijna zeker dat je dat niet doet.

Je bent een volwassen iemand - ook al ben je misschien nog een tiener, met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Maar niet iedereen is zo. Sommige mensen blijven kleine kinderen. Ze willen lol hebben, kijken amper naar gevaar en ongelukken overkomt een ander.

Maar het komt echt best veel voor dat in één familie er een type als jou erin zit én een Malanda.

28 april 2015 om 09:38

Iedereen komt, volgens mij is het een combinatie van opvoeding en karakter. Als je goede voorbeelden voorgeschoteld krijgt van je ouders, dan weet je in ieder geval hoe het wél moet. Uiteraard kun je als je op eigen benen staat alsnog denken van 'ik doe het op mijn eigen manier', maar je weet wel hoe het zou moeten.

28 april 2015 om 09:55

Juicher,

Je kan dat als ouder een beetje sturen, maar wanneer je kind zo is, dan valt er weinig te sturen.

Ook jij zal vast wel een keurig gezin kennen met diverse kinderen, waarbij er ééntje een 'voorbeeldje' is en de andere een kleine deugniet.

In ieder van ons zit een klein kind, maar bij de ene wat meer dan bij de andere.

Ik speel ook graag, maar no way dat ik 150 km per uur, of sneller, ga rijden op een autosnelweg. En al zeker niet tijdens een regenbui.

Terwijl mijn broer, die dezelfde opvoeding heeft gekregen, dat wél zou durven en doen. Hij is intelligenter dan ik, maar hij is geen schaker die n zetten vooruit denkt.

28 april 2015 om 09:51

Grootste onzin wat je nu zegt, het is makkelijk praten als je het geld niet hebt en omdat je niet in deze situatie terecht bent gekomen kan je ook niet zomaar oordelen

28 april 2015 om 10:17

Grootste onzin? Nee als ik nu de jackpot pak van 30 miljoen dan leef ik daar op mijn gemakkie van tot mijn dood, dan haal ik niet gelijk een Aventador en een S65 AMG en een villa van 10 miljoen. Is gewoon logisch nadenken maar niemand die hier durft te zeggen dat het gewoon een dom gozertje was dat lekker met zijn posse en zijn bling overal wilde shinen, om het even op hun manier te zeggen.

Kijk naar een Depay die gaat rustig met zijn centjes om, mooi huisje in Rotterdam, leuke sportauto 2ehands zelfs. En die heeft ook van die figuren waar die mee omgaat maar die gozer is normaal opgevoed, veel belangrijker dan sommige wannabe psychologen hier denken.

28 april 2015 om 10:24

depay gaat netjes om met zijn geld? hahaha hij jaste hét geld uit zijn jeugdcontract er bijna in zijn geheel er doorheen. er moesten verschillende interventies plaats vinden om te zorgen dat depay zich volledig op voetbal ging richten.

en tevens my friend, er zijn uitzonderingen die de regel bevestigen.

28 april 2015 om 10:32

slechte opvoeding... als je zoon met 13 jaar naar Lille wisselt en eigenlijk vanaf dat moment alles op topsport gaat zetten, ik denk niet dat je als ouders zijnde nou nog zo veel inbreng hebt op de opvoeding. Ik weet niet hou ze het in de jeugd van Lille doen, maar zal net als alle topclubs wel gecombineerd zijn met school. Dus dan zit die jongen de hele dag op school en vervolgens op het trainingsveld. Wedstrijden in het weekend, trainingscampen... ik denk niet dat je als ouders dan nog zo veel tijd vindt voor eein goede "opvoeding"

Absurd dat voetballers zoveel verdienen en dat er zoveel geld wegvloeit naar makelaars.
In elke bvo zit veel gemeenschap geld, maar wel tegen elkaar opbieden en jeugdspelers bij elkaar weg kapen. Die bvo's zijn de schuldigen en hebben alle macht bij de makelaars neer gelegd.
De knvb moet gewoon een systeem opzetten, waardoor de macht weer bij de clubs ligt en de voetballers hier minder verdienen en makelaars een marginale rol hebben. De internationale concurrentiestrijd is toch allang verloren, dus daar moet je aandacht helemaal niet na toe gaan.

De makelaar zat niet achter het stuur.
De makelaar heeft niet gezegd: gij zult geen veiligheidsgordel dragen.
De makelaar was niet degene die verantwoordelijk was voor de talloze boetes voor zeer overdreven snelheid.

Ik vond het verschrikkelijk wat Malanda is overkomen, maar het is wel zijn eigen schuld. Als je leeft in the fast lane, dan maak je soms veel lol, maar je neemt ook risico's. Risico's die je leven kunnen kosten.

Ik denk dat het goed is dat deze beerpunt van makelaars eens open gaat, aan de andere kant zal dit helaas nooit veranderen. Helemaal niet nu iedereen maar makelaar kan worden. Die wereld is verdorven van mensen die alleen maar snel geld willen verdienen en absoluut niet denken vanuit de speler. Er zijn echt maar een handje vol uitzondering, maar ja vind die maar eens als speler zijnde.

28 april 2015 om 10:08

Ik denk dat de meeste makelaars gewoon keurig hun werk doen zoals het moet. Dat er tussen zitten die dat niet doen, da's duidelijk. Maar dat heb je overal. Niet elke bakker is een goede bakker. Niet elke dokter is een goede dokter.

Het is ook niet de schuld van de makelaar dat er veel geld omgaat in het voetbal.
Da's niet eens de schuld van de clubs. Hooguit van het systeem 'vraag en aanbod'. Iets waar veel vraag naar is en weinig aanbod, dat kost geld. Een goede voetballer bv.

Maar de belangrijkste factor is de mens zelf. Je bent zelf nog verantwoordelijk voor je eigen gedrag. Mandala reed dan wel niet zelf, hij had kunnen zeggen 'trager graag'. Bovendien had ie een ferme historiek opgebouwd van snelheidsovertredingen. Hij deed het gewoon graag. En dan is het een kwestie van tijd voor het eens fout afloopt.

Ook zonder het vele geld kan je te hard rijden met een oude versleten goedkope wagen. En ook met dat pseudo wrak had ie dat wellicht gedaan.

28 april 2015 om 10:21

@ Iedereen komt, met de eerste zin laat je gelijk zien dat je absoluut geen enkel idee hebt hoe het er in dat wereldje aan toe gaat. Ik ken namelijk wel wat mensen die dat weten en die zijn er gillend uit weggerend omdat het gewoon een wild westen is!

En het gaat mij hier helemaal niet om het te hard rijden, dat is de verantwoordelijkheid van de mens zelf. Wat gewoon een feit is is dat heel veel spelersmakelaars alleen maar bezig zijn met (snel) geld verdienen en dan met geld verdienen voor zichzelf en niet voor de speler. Dat de speler een goede deal krijgt is echt bijzaak.

28 april 2015 om 10:26

Rodg,

Er zijn nog veel meer voetballers meer dan te tevreden van hun makelaar. Dus wat is uw punt?

Het is niet omdat er rotte appels tussen zitten dat alle appels rot zijn.

Je snapt ook niet goed hoe het bij makelaars werkt. Ze hebben 5 tot 10 procent op het salaris. En gemiddeld 7 procent op de transfersom.

Zij kunnen pas veel geld verdienen, wanneer hun cliënt dat ook doet.

En ja het is hun taak om er voor te zorgen dat hun cliënt maximaal kan verdienen.

28 april 2015 om 10:37

@ Iedereen, je ziet misschien het topje van de ijsberg maar niet alle ellende die zich onder de oppervlakte afspeelt. Tuurlijk zullen de spelers in de top tevreden zijn met hun makelaar, maar als je ziet wat zich er allemaal afspeelt rondom jonge jongens 15 - 22 jaar dan is dat echt een schande hoe het daar aan toe gaat. Daar heb ik het over. Daar worden jonge gastjes helemaal gek gemaakt met beloftes over schoenen contracten, tekengeld en wat nog allemaal meer.

En ik snap perfect hoe het bij makelaars werkt, doe niet zo uit de hoogte! En die percentages kloppen niet, die variëren per speler en makelaar en het hoogste percentage wordt gepakt op de transfer. Makelaars willen dus het liefste elk jaar hun speler een transfer laten maken terwijl dat dus helemaal niet in het belang van de speler is of hoeft te zijn. Mooi voorbeeld is Bouy, die werd naar Juve geloodst maar dat was absoluut niet in zijn belang. Moet je kijken waar die nu beland is en dat allemaal onder de druk van de makelaar en zo zijn er nog vele voorbeelden.

28 april 2015 om 10:45

Rodg,

Die percentages kloppen niet?

Toch wel volgens voetbalagent Nenad Petrovic.

Ik citeer:

Salarisgewijs, hoe wordt u vergoed?

“dat is heel simpel. Volgens de algemene regel verdient de agent een commissie van 5 tot 10% van het jaarlijks salaris van de speler die hij vertegenwoordigt. Die wordt uitgekeerd door de club. Dus als een speler een jaarlijks salaris van 100.000 euro onderhandeld heeft, ontvangt de agent tussen de 5000 en de 10.000 euro per jaar en per speler. Daarnaast zijn er ook nog de transfers om rekening mee te houden. Wat verdient een agent bij een transfer? Het gemiddelde is ongeveer 7%

Bron:
vacature.com/carriere/groeien/
Hoeveel-verdient-een-voetbalagent

En neen het is niet in het belang van de makelaar dat zijn speler elk jaar een transfer maakt. Een transfer, elke transfer, is een risico. Het kan best dat de speler niet kan aarden in de nieuwe club, slechter zal spelen en op de duur minder of niet meer zal spelen. Hierdoor daalt zijn marktwaarde én zijn toekomstige verloning en dus ook wat de makelaar kan beuren.

Waarom zou Juve geen goede club zijn voor gelijk welke speler?

28 april 2015 om 11:22

@ Iedereen, als je de vraag aan een andere makelaar stelt zul je een ander antwoord krijgen. Daarom geef ik aan dat dit afhankelijk is van een aantal factoren.

Juve is een fantastische club, maar daar moet je wel als grote jongen binnenkomen anders wordt het heel lastig om er te slagen. Net zoals bij Man C, Chelsea etc. Hoeveel jongens zijn daar uit de eigen jeugd doorgebroken de laatste jaren? Die halen alleen maar gasten die er gelijk staan.

28 april 2015 om 11:37

Rodg,

Neen, dat is niet zo. Petrovic praat niet over zichzelf, maar in algemene termen en gemiddeldes. Er zijn er die meer en minder hebben dus.

Mijn vrouw heeft een paar voetbalmakelaars als klant. Zij beuren ook ongeveer de percentages van Petrovic.

Je moet helemaal niet naar Juve gaan als grote jongen.

Was Mbark Boussoufa een grote jongen toen ie naar Chelsea trok? Neen.
Heeft hij het daar gemaakt? Ook al niet.
Is hij nadien toch nog goed terecht gekomen? Echt wel.

En daar gaat het om: jij kan zelf zal bepalen of je zal slagen bij een Juve, Chelsea of elders. Jammer genoeg heeft niet elk talent evenveel topsportmentaliteit.

Spelers gaan zeker soms te vroeg naar het buitenland. Maar da's niet zozeer de schuld van de makelaar. Op een kind van 16 a 17 jaar (of jonger) valt nog niet veel geld te verdienen, noch in transfersom, noch in salaris.

Het is niet de makelaar die ze naar Juve brengt. Eerder Juve die de speler wil en de speler die zijn fiat geeft. De makelaar is gewoon maar een go between.

Nogal wat makelaars zeggen net 'niet doen', het is immers in hun belang dat zo'n jonge speler goed terecht komt. Maar je kan als makelaar dat niet te hard en niet te veel zeggen. Als de speler echt naar zo'n Juve wil en Juve wil hem, dan zal geen mens, noch een makelaar die kunnen tegenhouden.

28 april 2015 om 10:34

Vind het een beetje goedkoop van die vader om alles op de zaakwaarnemer af te schuiven. Tuurlijk zijn die niet de meest betrouwbare mensen, maar was volgens mij ook niet achterlijk. Zijn zaakwaarnemer vroeg hem niet reisjes te regelen voor zijn vrienden. Als je reisjes door half Europa kan maken dan heb je heus wel tijd om bij je familie langs te gaan. En als vader zijnde moet je je kind ook wel kunnen aansturen.

28 april 2015 om 11:20

Aze/che 4 Ever,

Die man is ook enorm verdrietig en reageert er allemaal wat emotioneel op.

Ook zonder veel geld had Malanda risico's genomen die hem mogelijk zijn leven hadden kunnen kosten.

Hard rijden met een auto, da's niet het privilege van rijke voetballers.

Je geld uitdelen à volonté dat is ook al een risico. Je loopt het risico dat je ooit uitgedeeld geraakt en zelf niks meer hebt.

Malanda was gewoon een 'risico zoeker', die niet te veel stil stond bij causaliteit.

Sommige mensen leven gewoon graag op het randje, anders vinden ze niet dat ze leven.

28 april 2015 om 11:26

Ben ik helemaal met je eens. Snap dat zijn vader nog steeds verdriet heeft en iemand als een schuldige ziet, maar een stichting en een boek zijn wel een beetje te.

28 april 2015 om 11:34

Kopt helemaal. Een mooi voorbeeld hier van is Gyan van Feyenoord ( hij won in 2002 de uefa cup) hij gaf al zijn geld aan vrienden en familie in Ghana. Nu werkt hij als arbeider in de Rotterdamse haven en heeft Feyenoord hem een baantje gegeven.

Zo loyaal aan zijn vrienden en familie, maar toen het geld op was, had hij hier niks meer aan!

Ja, als die vader zelf 3 miljoen wint bij de loterij, denk je dat hij dat netjes op de bankrekening gaat zetten? Ik weet wel zeker van niet.

Hele goede openbaring van deze man. Ik wist dat makelaars een hele grote invloed hebben in de voetballerij, maar dat ze voetballers het hoofd helemaal gek maken, wist ik nog niet. Maar dit is zeker wel een ernstige zaak, want dat betekent dus dat Junior Malanda tijden niet op zijn maximale niveau speelt. Hij was bij elke training en wedstrijd bezig met andere dingen, denk ik zo.
Dit is voor de clubs goed om te weten, want nu kunnen ze hier wat aan doen.

Tja het is een discussie die je kunt blijven voeren. Je kent de familie niet, dus je kunt moeilijk oordelen van buitenaf vind ik. Ik geloof best dat het overweldigend kan zijn dat je ineens zoveel geld verdient. Maar het is ook niet heel gek dat je als vader je zoon niet hebt voorbereid op zoiets, het ligt nou ook niet echt in het verwachtingspatroon dat je zoon zoveel geld gaat verdienen door middel van voetbal. Hij was waarschijnlijk een beetje de weg kwijt. Ik vind het een goed initiatief als het boek daadwerkelijk mensen kan helpen.

28 april 2015 om 10:21

precies dit, sommige mensen doen alsof ouders je alvast moeten voorbereiden op het verdienen van miljoenen. later wanneer je miljonair bent en een ferrari kan betalen, iets wat je vader niet kan, moet je wel netjes omgaan met je geld hoor.

28 april 2015 om 10:32

Inderdaad, ik vind dat maar makkelijk praten achteraf. Het is vooraf echter lastig in te schatten. Ergste vind ik dat mensen nu roepen dat die vader wil cashen met zijn boek. Geen geld in de wereld weegt op tegen het verlies van een kind. Laat staan dat hij niet genoeg geld heeft door wat zijn zoon heeft gegeven, heeft hij echt geen boek voor nodig.

28 april 2015 om 11:01

Hoe erg het ook is ze bestaan wel degelijk. Vraag je af waarom veel mensen die een kind, vader of moeder hebben verloren door een ongeval door toedoen van anderen meestal een schadevergoeding vragen....

28 april 2015 om 12:42

Ik zeg ook echt niet dat ze niet bestaan. Maar vind het wat onredelijk om het dan maar voor waar aan te nemen zoals sommigen doen. Vind ik een beetje makkelijk en kort door de bocht. Toch zal geld nooit het verlies kunnen opvangen..

Ow en even om te reageren op je opmerking hieronder: een stichting hoeft niet altijd winstgevend te zijn hè. Dus denk dat het ook niet zo zal zijn in dit geval. En wie zegt dat hij duizenden exemplaren van zijn boek gaat verkopen? Ik schrijf ook mijn verdriet van me af, dus denk dat hij het schrijven zo ziet.

28 april 2015 om 10:37

Nee een ouder kan zijn kind niet voorbereiden op miljoen verdienen, maar als het kind eenmaal zo veel verdiend en het aan belachelijke dingen uitgeeft kan hij heus wel zeggen dat het anders moet.

28 april 2015 om 10:40

Wie zegt dat hij dat niet heeft gedaan? Als mijn kind miljoenen gaat verdienen zal zijn gedrag uit zichzelf veranderen. Misschien stelt hij zich dan anders op en denk hij: 'jaja pa het is goed.' Misschien zondert hij zich dan wel van me af en verwatert het contact. En hoeveel verdriet dit met doet weet jij niet. Dus hoe kan je dan oordelen over deze situatie vraag ik me af. Misschien heeft die vader zijn uiterste best gedaan, maar lukte het niet.

28 april 2015 om 10:57

Wat je zegt kan natuurlijk, maar dan moet je als ouder zijnde wel heel weinig invloed hebben op je kind. Of het kind heeft een te groot ego en denk alles beter te weten. In beide gevallen moet een ouder zich afvragen waar het fout is gegaan bij het opvoeden.

28 april 2015 om 12:41

Dus stel dat mijn kind een groot ergo ontwikkelt, doordat hij door de macht en het geld zich arroganter opstelt, dan heb ik het fout gedaan in mijn opvoeding? Vind ik een erg makkelijke conclusie hoor.. En in de praktijk zijn er veel van dit soort situaties dat een kind zich zo opstelt, terwijl de ouders goede mensen zijn en hun broer of zus niet hetzelfde is. Ik vind dit nog steeds onsamenhangend met opvoeding en zie weinig tot geen correlatie.

Heeft niks met opvoeding te maken. Zijn ouders hadden het waarschijnlijk niet al te goed financieel. En plotseling stromen al die miljoenen binnen. Tsja Malanda was nog heel jong en strooide logisch met al dat geld. Gezien zijn instagram pagina destijds. Ik weet wel dat een goede vriend van hem voetbalde in de tweede divisie van Turkije. Ben zijn naam kwijt, maar gingen wel vaak samen uithangen in Turkije, Belgie etc.

Diep triest natuurlijk maar het heeft denk ik ook te maken met de achtergrond, kom je uit een goed en degelijk gezin waarin je het aan niets heeft ontbroken is de kans gewoon een stuk kleiner dat je familie je verliest en je gevoelig bent voor andere.

De onverwachte rijkdom komt ook voor die vrienden als nieuw en je weet ook hoe moeilijk die het vaak hebben dus je gunt elkaar net zoveel. Zijn meestal jongens met weinig toekomstperspectief en die dan door de bekende voetballer een leven kunnen gaan leiden dat ze nooit voor mogelijk hebben kunnen houden.
De voetballer zelf weet uit gekkigheid niet wat hij met het geld moet doen en zaakwaarnemers spelen daar slim op in, vaak hoor je dat veel geld om onverklaarbare redenen niet terecht komt bij de speler zelf maar duister verdwijnt naar derde.

Dit probleem zie je vaak bij Afrikaanse voetballers, die komen uit een situatie van pure armoede en verdienen dan opeens uit het niets enorme bedragen, zijn het niet gewend en besteden dat uit maar betalen daar vaak zelf de hoogste rekening voor.
Maar ook voetballers uit achterstandsgezinnen of immigranten hebben vaker dit probleem.

Waarom een stichting en een boek?? Waarom niet gewoon je verhaal doen op nationale televisie, kranten, internet...zo bereik je zat mensen. Nee mensen moeten er weer een slaatje uitslaan..
Klinkt hard maar zo is het nou eenmaal.

28 april 2015 om 11:49

Alsof hij met dat boek veel geld gaat verdienen. Malanda was geen wereldster, hij was een beetje beroemd in België en omstreken.

Met boeken schrijven valt meestal niet veel te verdienen en al zeker niet op een kleine lokale markt.

Dat boek zal eerder dienen als een soort therapie, hij wil het verdriet wegschrijven.

En de stichting zal ook wel niet dienen voor persoonlijk gewin.

Goed om dit verhaal te doen, maar dit is een bekend probleem waar volgens mij al vaker aandacht en of boeken van geschreven zijn..

Natuurlijk vreselijk dat die jongen gestorven is, maar deze manier van met geld omgaan is eerder een regel dan een uitzonder bij Afrikaanse voetballers. Dit is logisch, omdat ze uit een situatie komen waarbij zij helemaal niks hadden.

Het is daarom een heel goed initiatief om een stichting te starten waarbij deze jongens hulp krijgen.

28 april 2015 om 14:38

Kan je 10 namen van Afrikaanse voetballers opnoemen? Afrikaanse voetballers zijn juist hele zuinige voetballers die hun geld in belangrijke zaken steken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

VfL Wolfsburg

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.VfL Bochum19-7
Voor de complete stand: 1. Bundesliga
SpelersPositieW
M. WidellAanvaller
L. NmechaAanvaller135
W. WeghorstAanvaller125
K. CasteelsKeeper120
D. LukébakioAanvaller110
Voor de complete selectie: Clubpagina VfL Wolfsburg.

België
11 fans
Middenvelder, 27 jaar

In de wandelgangen

Zondag 5 december
Everton ziet in José Mourinho een geschikte vervanger van Rafael Benítez, mocht de club besluiten om de Spaanse oefenmeester te ontslaan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren