De opmars van een toekomstige toptrainer

Maandag, 23 maart 2015 om 23:45 door Koni078

De meeste Russische clubs staan bekend om het vele geld dat ze bezitten. Je ziet vele goede spelers die kant optrekken, maar er bestaan zeker ook Russische clubs die niet meegaan in de gekte om flink de portemonnee te trekken. CSKA Moskou is zo'n club, maar onderin is er ook een club die met een nuchter beleid zich staande probeert te houden op het hoogste niveau van Rusland. Ik heb het over Arsenal Tula.

Arsenal is een project waar voormalig topvoetballer Dmitri Alenichev de touwtjes in handen heeft. De 42-jarige Alenichev was een aanvallende middenvelder die schitterde bij Spartak Moskou en met het FC Porto van José Mourinho de Champions League won. Na zijn carrière was hij nog even gouverneur van de deelstaat Omsk, maar in oktober 2011 werd hij trainer van het vriendenteam van Arsenal Tula, dat op dat moment een Russische amateurclub was waar onder anderen Yegor Titov zijn conditie op peil hield.

/

De opkomst van de club uit de theepottenstad is begonnen toen het van de Russische bond een licentie kreeg om in de Tweede Divisie, vergelijkbaar met de Nederlandse Topklasse, te voetballen. Alenichev begon met het renoveren van zijn elftal en had maar één doel voor ogen: succes bereiken op de Spartak-manier; oogstrelend voetbal waarmee de Moskovieten in de jaren negentig zeer succesvol waren. Één van de zes spelers die van Alenichev mocht blijven was doelman Aleksandr Filimonov. De 41-jarige Filimonov maakte ook deel uit van dat oude Spartak en is naast doelman ook de keeperstrainer van The Gunmen.

Arsenal heerste in de Tweede Divisie Centraal en was met nog twee speelrondes te gaan zeker van promotie naar de FNL. Ook daar liet Alenichev met 'zijn' Arsenal zien dat het met iets moois bezig is. Lang streed men om de landstitel, maar concurrent Mordovia Saransk bleek net iets sterker. Arsenal promoveerde uiteindelijk alsnog naar de Premjer Liga doordat het als tweede wist te eindigen. Normaal zie je bij een gemiddelde promovendus dat ze op het hoogste niveau iets verdedigender gaan spelen, maar Alenichev hield vast aan zijn filosofie. Arsenal opende bij zijn debuut op het hoogste niveau met een uitverkocht Arsenal-stadion tegen Zenit Sint-Petersburg. De ploeg wekte veel sympathie op, maar uiteindelijk bleek Zenit met 1-4 te sterk. Het bleek een begin te zijn van een heel lastig seizoen.

In tien wedstrijden wist Arsenal slechts twee punten te halen en de media verweten de ploeg veel naïviteit, maar Alenichev bleef vertrouwen houden in zijn filosofie en bleef hoopvol. In de bekerwedstrijd tegen Zenit werd hij daarvoor beloond. Arsenal kwam in Sint-Petersburg weliswaar op een 2-0 achterstand, maar via Igor Kaleshin en een eigen doelpunt van Ezequiel Garay werd het verlengen. In de 104e minuut scoorde Artur Maloyan, een voormalig jeugdproduct van Spartak, op fraaie wijze de 2-3. Een week later wist het ook in de competitie eindelijk te winnen.

Diezelfde Maloyan zorgde ervoor dat de rood-gelen uit te sterk waren voor Torpedo Moskou. Thuis tegen Amkar Perm gaf het een ware galavoorstelling weg door Amkar met 4-0 naar huis te sturen. Doordat de concurrentie punten bleven morsen, hield Arsenal nog altijd hoop om in de Premjer Liga actief te blijven. Alenichev greep in de winter in door 'good old' Filimonov te vervangen voor Slowaaks international Jan Mucha, op dat moment actief voor Krylya Sovetov Samara. De geruchten gingen rond dat Filimonov ontslagen zou zijn, maar daar bleek dus niets van waar te zijn. Ook versterkte Arsenal zich met Anri Khagush, Vladimir Korytko en Florin Costea.

Met een nieuwe doelman wist Arsenal zelfs tegen Lokomotiv Moskou te stunten. Lokomotiv mistte een aantal opgelegde kansen en uit een counter zag Khagush middenvelder Aleksandr Zotov vrij staan die voor een leeg doel binnen kon tikken. Dat bleek voor de 2000 meegereisde fans genoeg te zijn om een groots feest te vieren. Een week na de zege op Lokomotiv zou het in eigen huis CSKA ontvangen, maar de Russische bond had andere plannen.

De bond vond dat het veld er niet goed genoeg bij lag om daarop een wedstrijd te spelen en dus moest men uitwijken naar het stadion van Jong Lokomotiv. Wat er precies verkeerd was werd niet uitgelegd, dus het hield de media flink bezig, omdat het Saturn-stadion in Ramenskoye, waar Torpedo Moskou zijn wedstrijden in speelt, er duidelijk slechter aan toe was. In Tula sprak men er schande van. "Vroeger werd er op velden gespeeld waar zelfs geen gras op groeide, maar nu wordt er een probleem gemaakt die er niet is. Ons veld is er beter aan toe dan dat in Ramenskoye”, , zei Vladislav Ryzhkov.

Alenichev gaf een statement af dat zijn weerga niet kende. Hij besloot om het tweede elftal naar Moskou te sturen en zelf was hij er niet bij wegens een 'beroerte', wat natuurlijk als goed excuus werd gebruikt om gewoon in staking te gaan. Het opvallende was dat de supporters van Arsenal massaal uitweken naar hun eigen stadion om daar de uitslag af te wachten. Het werd uiteindelijk een 1-4 nederlaag, maar Arsenal liet desondanks zien dat het niet met zich laat sollen door de Russische bond.

Bij Spartak ziet men met lede ogen aan hoe Alenichev schittert met de promovendus. De roemruchte club wacht al veertien jaar op een landstitel, maar komt steeds net te kort. Het heeft al vele buitenlandse trainers zoals Michael Laudrup, Unai Emery en nu Murat Yakin versleten, maar de gedroomde trainer zit op dit moment in Tula. "Ik droom ervan om bij Spartak te werken, maar dat is geen persoonlijke doelstelling. Met Arsenal ben ik met een groots project bezig en het zou niet correct zijn om dat nu al achter mij te laten. Mijn contract loopt deze zomer af en of ik ga verlengen hangt af of de club met mij door wil”, , zei Alenichev daar over. Toch is het niet de vraag of Alenichev naar Spartak gaat, maar wanneer. Yakin staat namelijk onder grote druk en de verwachting is dat de Zwitser het seizoen mag afmaken en daarna wordt bedankt voor zijn bewezen diensten.

Wat Arsenal Tula betreft zie ik veel overeenkomsten met FC Dordrecht. De club werkt in vergelijking met andere clubs met een klein budget, maar presteert desondanks prima en heeft met nog tien wedstrijden te gaan genoeg kansen om zich veilig te spelen. Dordrecht zal zo goed als zeker degraderen, maar ik hoop dat Arsenal er wel in slaagt om met een eigen identiteit in de Premjer Liga te blijven.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 6 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2200+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

21 reacties (laatste reactie door bayal)

Mooi en goed leesbaar stuk, wist helemaal niets van deze club! Vindt het altijd leuk om dingen te leren over clubs, misschien dat ik eens een wedstrijd kijk ;-)

Goede clubexpert, mijn complimenten. Lees goed weg, korte alinea's en een goede indeling. Had natuurlijk wel van Alenichev gehoord, maar niet van deze club. Weer wat geleerd, iets positiefs van het Russische voetbal. Ga in ieder geval zo door met schrijven!

goed stuk ik heb echt het gevoel gekregen dat je zelf geniet van deze trainer dat maakt het schrijven van goed stuk en stuk makkelijker als iemand meer van deze trainer weet kwa stijl zou hij dan kunnen reageren alvast bedankt

24 maart 2015 om 21:34

Ja, ik vind Alenichev echt een genot om naar te kijken en om naar te luisteren. Die man doet mij heel erg veel denken aan Marco Boogers, maar dan op een voetbalveld. Hij is degene die alles bepaalt en dus á la FC Dordrecht spelers gratis oppikt waarop een krasje zit of die niemand kent en daarmee probeert hij mooi voetbal te laten zien. Enig verschil tussen Dordrecht en Arsenal Tula is dat Arsenal heel veel ervaring heeft.

24 maart 2015 om 21:39

oke bedankt voor de reactie nu weet ik een beetje wat voor trainer het is heb ook al wat opgezocht nog veel succes met toekomstige stuken schrijven ik vind echt dat je een goude pen heb dat kan je niet over iedereen zeggen (ik persoonlijk ook niet)

Prima stuk, altijd leuk om dingen te leren over onbekendere competities en clubs. Wat ik wel vreemd vind is de korte en in mijn ogen redelijk slecht uitgewerkte vergelijking met Dordrecht - de enige overeenkomst die je zelf al lijkt op te merken is het kleine budget. Desondanks een hele goede CE.

25 maart 2015 om 07:47

Je kunt in een CE maar 1000 woorden gebruiken en ik vond het belangrijker om eerst te informeren wat voor soort club Arsenal is en wat voor trainer Alenichev, want naast het budget, wat ik elliotoski ook duidelijk heb gemaakt, halen zij ook spelers waarop een krasje zit in hun carrière of spelers die men nauwelijks kent. Ook durven zij tegen de bond in te gaan als men in hun ogen onrecht is aangedaan en dat doet Dordrecht ook als de Knvb in hun ogen met twee maten meet.

Ik kan aan de naam zien dat die Maloyan een Armeniër is. Kan je misschien meer vertellen over hem? Trouwens een erge leuke CE om te lezen.

26 maart 2015 om 07:44

Maloyan was ooit een prima talentvolle aanvallende middenvelder van Spartak, maar hij heeft nooit de stap tot basisspeler kunnen zetten vanwege de grote doorbraak van oa Ananidze toen. Daarom werd die aan verschillende clubs verhuurd totdat Shinnik Yaroslavl hem definitief overnam. Arsenal Tula huurt hem daar nu van en heeft als het goed is een optie tot koop. Je kan aan hem zien dat het een prima voetballer is, maar echt beslissend is die bijna nooit.

1 april 2015 om 13:15

Precies wat ik dacht. Hij is Russisch Armeens zoals er wel veel van zijn, helaas kiezen ze (bijna) allemaal voor Rusland. Kan deze Maloyan overigens nog voor Armenië kiezen? Heeft alleen voor Rusland onder 21 gespeeld, maar zijn wel meer van dat soort spelers die dan nog een ander land kunnen kiezen. Maar goed, kende hem helemaal niet en middenvelders hebben we zat.

De CE was leuk en vooral interessant om te lezen, las ook lekker weg. Vind het wel leuk dat je schrijft over de onbekendere Russische clubs zoals Rostov of FC Krasnodar, en zo heb je nog clubs als FC Ural of Torpedo Moskou.

De vergelijking met Dordt trok ik ook gelijk toen ik het las, nog voor ik bij de laatste alinea was aangekomen (aanvallend voetbal, budget). Helaas hebben wij (dordt) niet zo'n trainer, die al lang voor de club staat en nauwelijks ervaring.

5 sterren

1 april 2015 om 15:16

En ze kunnen hun spelers nog behouden terwijl wij als Dordt volgend seizoen moeten afwachten welke nieuwe spelers er gaan komen want 95% gaat weer weg.

31 maart 2015 om 09:31

De Russische Arsenal niet.

Hartstikke leuk stuk Koni, zoals ik gewend ben van je.
Hoe doet Cska het op het moment? Volg Rusland niet..
Oh, en hoe zit het met Anandize en Dzagoev. Vooral Dzagoev was altijd een gigantisch talent, wat is er met hem gebeurt?

1 april 2015 om 07:50

Cska staat op het moment op een keurige tweede plek en Dzagoev blijft één van onze belangrijkste jongens van de club samen met Akinfeev en de topaankopen Bibras Natkho en Roman Eremenko, die beide transfervrij waren. We hebben de aankomende weken wel een gigantisch probleem want Dzagoev is tegen Montenegro uitgevallen met een blessure en zal aankomend weekend tegen Zenit zeker niet gaan spelen. Daarnaast is ook Vasiliy Berezutskiy geblesseerd en is het ook maar de vraag of die mee gaat doen.

Wat Ananidze betreft boekt hij de laatste jaren weinig vooruitgang sinds die een goed jaar heeft gehad bij Rostov. Hij wisselt tussen bank en basis in.

1 april 2015 om 07:59

Eremenko transfervrij? Goed gehandelt dan hoor!
Dzagoev, denk je dat hij ooit de stap maakt naar West-Europa?
Lopen er nog jonge spelers in Rusland waar ik op moet letten komende jaren?

1 april 2015 om 10:37

Klopt, Eremenko wilde weg omdat Rubin een FC Twente-kant op wilde gaan. Zijn iets boven hun stand gaan leven en hebben dure verliezen gedraaid. Daarom wilden ze zich gaan focussen op jonge (russische) talenten en Eremenko is iemand die in de top wilde blijven voetballen.

Ik verwacht dat Dzagoev nog wel de stap naar west-Europa, maar waarschijnlijk niet meer naar een topclub (tenzij Inter, AC Milan etc nog mee tellen). Dan had hij na het EK in Polen al moeten gaan en nu is die 25 en zit hij op de top van zijn kunnen. Ananidze presteert behoorlijk wisselvallig. Zit tussen basis en bank in en als die speelt is het niet altijd geweldig. In zijn huurperiode bij Rostov was die wel uitstekend bezig.

Talentjes om in de toekomst in de gaten te houden zijn Denis Davydov van Spartak, Anton Mitryushkin van Spartak, Ramil Sheydaev, Aleksei Gasilin, Dzhamaldin Khodzaniyazov, Danila Yaschuk van Zenit, Aleksandr Golovin, Nikita Chernov, Timur Zhamaletdinov van Cska, Elmir Nabiullin van Rubin Kazan en Aleksei Miranchuk van Lokomotiv. Er loopt echt onwijs veel talent rond. De jongens van onder de 19 doen het een stuk beter dan het Rusland van Capello. Probleem is dat ze door de financiële capaciteiten van de clubs amper aan bod komen. Door de limiet op buitenlanders krijgen talenten zoals Kokorin een duur contract met een flink salaris op basis van hun paspoort. Dat komt de doorstroom van extra talenten niet ten goede.

9 april 2015 om 15:57

dus eigenlijk moeten de nederlandse clubs gaan proberen om talenten te huren(met optie tot koop) uit rusland?

als ze daar nooit een kans krijgen zullen ze er vast voor open staan en necid is natuurlijk ook een mooi argument om die jongens warm te maken

btw, zou grappig zijn als een clubje als dord een paar russen opduikelt die hier de pannen van het dak spelen terwijl ze voor een halve appel en een legbatterij-ei gehaald zijn

verder een mooi stuk koni, kan altijd genieten van je ce's

9 april 2015 om 16:52

Ik zou het de jonge Russen wel aanraden om dat te doen ja. En zeker als ze naar Dordt zouden komen zou ik met plezier naar ze kijken. Ik denk alleen niet dat dat realistisch is aangezien de scouting van de Nederlandse clubs vooral gericht is op Scandinavië.

Leuk stuk over iets waar je anders nooit van zou horen.

Leuk stuk! Voor zover ik weet strijd Tula met Ural, Amkar en torpedo om op het hoogste niveau te blijven.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Rusland

FIFA ranking: 70
43 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Andrey EshchenkoVerdediger40
Sergei IgnashevichVerdediger40
Aleksey KozlovVerdediger40
Igor DenisovMiddenvelder40
Alan DzagoevMiddenvelder40
Voor de complete selectie: Clubpagina Rusland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Rusland.

In de wandelgangen

Donderdag 19 juli
Een belangenbehartiger van Ante Rebic heeft zijn vakantie in Italië opgeschort om te kunnen onderhandelen met Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren