De overbeschermende vaderfiguur

Vrijdag, 13 maart 2015 om 17:00 door John Terry

In onze jeugd zijn we het denk ik allemaal wel eens tegengekomen. Misschien bij vrienden, misschien bij klasgenoten, of je hebt er zelf mee te maken (gehad). Te strenge en wellicht overbeschermende ouders. Ouders die zo bezorgd om je zijn dat ze je als het ware tegenhouden. Ze geven je niet de ruimte die je nodig hebt om jezelf optimaal te ontwikkelen. Ze bedoelen het goed, maar vrijwel altijd brengt deze strenge stijl negatieve gevolgen met zich mee. Ik ken zo’n strenge vader, en wil hier graag even mijn mening over kwijt. Zijn manier van handelen, de gevolgen hiervan voor zijn dochter en haar fans zoals ik. Zijn naam? José Mourinho.

/

Mourinho heeft een dochter waar ik al jarenlang groot fan van ben. Haar naam is Chelsea, en geloof me maar op mijn woord als ik zeg dat haar pracht ongekend is. Ik heb haar vaak opgezocht, en elke keer kreeg ze het voor elkaar om mijn hart te vullen met emoties die ik nog nooit gekend heb. Blijdschap, trots, gevoel van eenheid en liefde voor Chelsea zelf heb ik in die jaren een plek in mijn hart gegeven. Echter maak ik me wel wat zorgen om haar. Ze is briljant, ze zit op de universiteit die ze de Premier League noemen. Elk jaar is ze weer een van de uitblinkers, en ontvangt ze van alle kanten lof over haar kwaliteiten. In de laatste jaren is ze zelfs al een paar keer bekroond tot koningin van de universiteit, en elke keer zat ik op de tribune te glimmen vol trots. Deze prestaties dwong ze af met combinaties van intelligentie en schoonheid, waarmee ze vele harten deed smelten. Waar maak ik me dan druk om zou je denken? Ondanks alles wat ik hierboven beschrijf… Helaas een hele hoop.

Chelsea is niet alleen actief op de universiteit. Ze is jaarlijks een van de vier afgevaardigden om de Premier League te vertegenwoordigen in een internationale show, de Champions League. Hierin krijgt ze de kans om zichzelf aan de hele wereld te tonen, vanuit alle hoeken in de wereld kijkt men mee naar dit enorme theater. Jaarlijks verwachten we zo veel van het enorm getalenteerde meisje uit de Zuid-Londense wijk Fulham. Maar helaas mag het steeds weer niet zo zijn. Ze boekt vaak resultaten ja, dat klopt. Maar de schoonheid waarmee ze de Premier League wekelijks verblindt, is vaak ver te zoeken in de Champions League. En dat hebben we te danken aan haar overbeschermende vader Mourinho. Hij geeft haar keer op keer duidelijke instructies om slim te zijn, maar ze mag haar schoonheid niet tonen. En steeds als dit gebeurd, heeft de buitenwereld haar oordeel al vrij snel klaar liggen. Is dit dan waar we op zaten te wachten?

Mourinho stuurt Chelsea naar een beautycontest met de instructies om zich te kleden als een nerd. Ze mag de slimste zijn, maar nooit de mooiste. Laat nooit te veel van je lichaam zien, handel dit zakelijk af en overtuig de jury van je kwaliteiten. Ga voor het resultaat, en neem daarbij niet het risico je te veel bloot te stellen. Dat zijn de instructies die José meegeeft. En dat zijn de instructies die Chelsea opvolgt. Daar zit ik dan als fan zijnde. Het meisje op wie ik tot over mijn oren verliefd ben, is even geen schim meer van zichzelf. Waar andere meisjes proberen de jury te overtuigen door middel van schoonheid en werklust, probeert Chelsea dit puur op intelligentie te doen. Ze is onwijs defensief ingesteld, op instructies van haar vader. Kan ik haar vader dit kwalijk nemen? Door zijn begeleiding heeft ze wel al enorm veel bereikt, geweldige prijzen gepakt waar ik alleen maar trots op kan zijn. Maar toch voelt dit niet goed. Steeds als ik Chelsea bezig zie in de Champions League, is dat toch niet helemaal ‘mijn’ Chelsea wat ik daar bezig zie. En dat vind ik zo vreselijk jammer, maar wie ben ik? Ik zit machteloos toe te kijken vanaf de tribune, ik zie Chelsea succes boeken bij de jury maar het publiek fluit haar uit. En als ik dan ook nog eens moet oordelen dat dat niet eens onterecht is, omdat Chelsea ons niet bepaald vermaakt met haar dikke bril op en kakkerige studentenkleding aan.. Dan kan ik me vaak toch intens verdrietig voelen.

Ik vraag het me zo vaak af. Wat zou er toch gebeuren als Chelsea in de Champions League haar bril eens af zou zetten en zou vervangen met een vurig paar lenzen? De nerd-achtige kleding zou vervangen door een glanzende blauwe jurk waarmee ze iedereen verblindt? Het feit dat ik weet dat ze dit in zich heeft, maar het niet mag van haar vader frustreert me enorm. En wanneer ze dan ook nog eens onnodig de wedstrijd verliest.. Dan word ik helemaal verdrietig. De zelfverzekerde Atlético Madrid die Chelsea overklast, puur omdat haar werd opgedragen om alleen maar verdedigende weerstand te bieden en de slimste te zijn. Of Paris Saint-Germain, die kreupel op haar knieën lag. Had Chelsea hier haar oogverblindende jurk aan mogen trekken en deze wedstrijd mogen beslissen met haar schoonheid, dan had zeker PSG geen kans gehad. Maar vader José verbood het, ze moest kalm blijven zitten met haar bril en stropdas, en deze wedstrijd zakelijk afsluiten. En dat deed haar de das om. Het publiek floot haar uit. Eenzaam droop ze van het podium af, wetend dat deze fase te vroeg was om te sneuvelen voor iemand met haar kwaliteiten. En ik zat op de tribune, machteloos. Het publiek gooide rotte eieren en andere rommel naar haar, floten haar uit. Waarom, Chelsea? Waarom, José? Waarom mag dit schitterende meisje niet in haar volle glorie aantreden in de Champions League? Maar ik kan er niks aan doen. Ik begin het jaarlijkse ritueel te herhalen en probeer Chelsea zo goed mogelijk te verdedigen. En net als elk jaar hoop ik vurig dat volgend jaar eindelijk die blauwe jurk eens uit de kast komt.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 14 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1500+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

25 reacties (laatste reactie door damiennn)

Heel mooi stukje, vanuit jezelf geschreven en dat merk ik. Ik als fan van de "oude Dame" kan die vergelijking met een vrouw, meisje of dame wel smaken, uiteindelijk is je club net als je vrouw of vriendin, koester ze, heb ze lief, steun haar in moeilijke tijden. Chelsea heeft het materiaal om Europees te schitteren, zeker weten, maar op DE momenten wanneer het ertoe doet mag het team dat niet ten volle tonen. Dat is doodzonde, zeker met spelers als Hazard, Willian, Fabregas etc etc. Mourinho is een vaak geniale trainer, zeker weten, maar op deze manier zal Chelsea niet het maximale uit haarzelf kunnen halen vrees ik. Ook al hangt zo'n wedstrijd ook erg van geluk af, in de CL kan veel omdat je bij de laatste 16 niet snel een veel zwakker team zal treffen, en dan zijn details vaak doorslaggevend. Maar goed, Mou moet met deze selectie meer durven spelen zoals ze spelen in de PL tegen de mindere goden, dat is een mening die ik volledig met je deel.

5sterren

voor het gevoel
voor uw schrijfwijze
voor de inhoud
voor de herkenbaarheid
en voor de boodschap.

Prachtige CE, vanuit een geweldig perspectief geschreven!

Ik heb niet op de spellingsfouten gelet, aangezien dit voor mijn geen issue is bij een CE. Zolang het niet te erg is, vind ik de inhoud leidend. Ik heb FOX sports en zie dus veel van Chelsea. Het valt mij ook op dat ze bekend staan om het anti-voetbal, terwijl ze in de PL ontzettend attractief spelen. Veel goals, mooie aanvallen en spelers waarvoor je naar het stadion komt. Als ik dan woensdag weer te zit te kijken, baal ik ook wel. Mourinho stuurt spelers als Willian, Hazard en Oscar het veld in met de opdracht aan te vallen, maar controle te houden. Je ziet het terug in het spel, dat niet zo vrij is als in de PL wekelijks.

Ik hoop van harte met je mee dat dit volgend jaar anders is. De speelstijl in de CL verdient 1 ster, de speelstijl in de PL verdient 5 sterren. Jouw schrijfstijl en CE zijn van het PL niveau dat Chelsea heeft.

Ik kan via de app geen sterren geven anders had je er 5 gekregen. Een heel mooi stuk met het juiste gevoel en mooie vergelijkingen! Ik hoop dat je er nog meer schrijft!

Prachtig geschreven CE! Iets wat we de laatste tijd missen. Complimenten!

Ben het helemaal met je eens. Chelsea kan veel beter, maar de manier waarop het in de CL gebeurd is vaak frustrerend. We moeten eens afstappen van het verdedigen en gaan aanvallen. Ik hoop dat Mourinho wat heeft geleerd van de wedstrijden tegen Atletico en PSG en dat hij volgend jaar Chelsea laat schitteren.

13 maart 2015 om 19:56

Echt een mooi en goed stuk ja, hij heeft mij weer zin gegeven om zelf nog eens wat te schrijven en daar is wel wat voor nodig.

13 maart 2015 om 20:08

Het word ook wel eens tijd dat je een CE schrijft. Goeie CE ontbreken de laatste tijd.

13 maart 2015 om 21:10

Klopt het is de laatste tijd wat minder. Jongens als Alexdelpiero en Koni zijn hier overigens wel meesters in dus ik hoop van harte dat je er een schrijft Alex! Ik ben zojuist ook weer begonnen met schrijven, is al weer een tijd terug. Hopelijk wordt die gepubliceerd en kan ik mensen vermaken.

Goed stuk! Je houdt consequent vast aan je metafoor en gebruikt die goed. Het mag voor een clubexpert wellicht nog meer de diepte in, anderzijds kan men dit ook zien als een statement en daar is niet overdreven veel diepgang voor nodig.

Ik moet zeggen dat ik je gevoel grotendeels deel. Ik zou graag ook eens zien dat het meisje zich mooi aankleedt en haar wulpse vormen toont aan het grote publiek, want de kritiek begint saai en eentonig te worden en ik raak het zat om Chelsea elke keer te moeten verdedigen om haar stijl. Zeker daar ik weet hoe prachtig ze eruit kan zien.

Desalniettemin gaat het er mij als fan in eerste instantie vooral om dat Chelsea wint en dat ze toont dat ze de beste is of kan zijn. Ik heb dus het liefst dat ze zich kleedt op de manier waarmee ze de meeste kans heeft om te winnen. Nu heeft de nerd-stijl veel succes gebracht, maar heeft het ook voor onnodige uitschakelingen gezorgd. Ik denk dat Chelsea in volle glorie meer in haar mars heeft dan Psg, dus ik had graag gezien dat ze er gewoon voor ging. Hetzelfde gold voor de halve finale in de Champions League tegen Atletico vorig jaar.

De beschermende vader Mourinho heeft zijn dochter succes zien boeken met de conservatieve en afwachtende stijl. Hij heeft nu echter eveneens de keerzijde gezien en ik hoop dat hij daar een les uit trekt.

Prachtig gebruik van een, ook nog eens heel toepasselijke, metafoor! Ben het er roerend mee eens hoe het meisje Chelsea niet de schoonheid mag etaleren die het op de Universiteit wel degelijk laat zien! Want hoe mooi zou het zijn als Chelsea bij het publiek van het nerd-imago af kan komen door de ware schoonheid te tonen?

De vader heeft de nerd-formule zien werken en houdt daaraan vast, ondanks dat Chelsea nog zo veel meer te bieden heeft. Ontzettend jammer, maar ergens ook begrijpelijk. Dit stuk verdient in ieder geval de best mogelijke beoordeling.

Een van de betere Ce's die ik heb gelezen. Mooie schrijfstijl, pakkende metafoor, dank voor dit mooie stuk

Prachtige CE

Ik kan het hier alleen maar eens mee zijn Mourinho is een tactisch meesterbrein als het op voetbal aankomt maar tegen de topteams lijkt het bijna alsof hij geen vertrouwen in zijn

Super Ce.
Leest lekker weg, leuk woordgebruik en er zitten hele goede punten in.
Chelsea kan inderdaad veel beter, in de CL. Misschien inderdaad die jurk maar is gaan dragen Chelsea.
5* van mij!

Erg mooi geschreven en ik ben er volkomen mee eens. Menig Chelsea fan zal hetzelfde gevoel hebben. Zonder hem speelden we waarschijnlijk een stuk attractiever, maar zonder hem deden we nu ook niet mee om de prijzen.

Hopelijk zien we snel weer vlagen van die jurk zoals in het 1e seizoenshelft!

Super, leest heel snel weg door de metafoor die je gebruikt en past perfect bij het huidige Chelsea. Een van de beste die ik hier heb mogen lezen. Volle 5 sterren

Ben het niet met mijn voorgangers eens. Het is een aardige CE, maar de uitwerking had beter gekund. Je blijft te lang hangen in je metafoor, waardoor je een beetje in de herhaling valt. Je maakt hier en daar wat spelfouten en je alinea's zijn erg lang. Het klinkt allemaal erg melancholisch. er gebeurt wat mij betreft te weinig.

Alsnog complimenten voor de goed bedachte metafoor, maar in de uitwerking ervan heb je nog wat winst te boeken. Gelukkig voor jou zullen de meesten het niet met me eens zijn.

17 maart 2015 om 11:17

Thanks voor de feedback! Wellicht bevalt mijn stijl van schrijven niet iedereen, maar dat is ook vrijwel onmogelijk natuurlijk. Het was in elk geval de bedoeling om uit te leggen hoe de gemiddelde Chelsea supporter een CL wedstrijd ervaart, het is mijn eerste CE dus wellicht maak ik wat beginnersfouten. Ik hoop in elk geval wel dat de boodschap is aangekomen zoals bedoeld!

17 maart 2015 om 16:52

Top dat je feedback zo goed opvat. voor een eerste CE prima. ga zo door en je kan alleen maar beter worden

Enigszins overschat. Vind het niet zo prettig te lezen.

17 maart 2015 om 11:19

Ieder zijn mening natuurlijk, respecteer ik ook. Maar dit is een beetje kaal, enige onderbouwing waar ik volgens jou in het vervolg op moet letten?

Thanks voor al de positieve comments! Had dat echt niet verwacht aangezien dit pas mijn eerste CE is, en het is ietwat afwijkend van de gemiddelde CE die ik hier lees. De bedoeling was om iedereen een kijkje te geven door de ogen van een Chelsea supporter tijdens de CL, en ik hoop ook dat meer mensen zo begrijpen hoe frustrerend dat af en toe kan zijn. Hoe machteloos je je dan voelt. Nogmaals bedankt voor het vertrouwen, geeft me goede motivatie om hiermee door te gaan!

18 maart 2015 om 20:54

echt wow als je dit echt zelf hebt geschreven ben ik diep onder de indruk.dit komt me helaas heel erg bekend voor.ik denk precies zo! nogmaals chapeau!

Uitstekende CE. Uitstekend onderwerp. Prachtige symboliek.

Ik snapte vorig jaar de uitleg van Mourinho dat hij nog niet het elftal heeft om aanvallend te spelen tegen de topteams. Maar Chelsea heeft op dit moment een elftal dat evengoed is als die van Barca Real en Bayern. Waarom speel je dan ook niet als hun terwijl Chelsea en mourinho dit wel kan.

Het is niet mijn stijl (het lijkt soms meer poëzie) maar toch een goede CE. Voor mij hoef je je stijl niet aan te passen, maar ik ben er geen fan van. Toch 5 sterren omdat ik het een goede CE vind.

net lees ik een stukje over ajax waarin de schrijver probeert uit te leggen wat er mis is, geen top stukje maar als ik dan dit hierboven lees... het lijkt wel alsof hier alleen beoordeeld word op de schrijfstijl en of de kommaa goed staan. Ik snap dat sommige dit willen oefenen alleen dit stukje hierboven gaat verder niet over voetbal. Het is meer een kort verhaaltje die ik aan mijn kind zou vertellen voor dat hij in slaap valt. waarom krijgt dit inhoudelijk saaie stuk maar dan sierlijk gemaakt 5 sterren en die over ajax was niet diep genoeg ingegaan op de inhoud. Mooi verhaal, word er alleen niet wijzer van. groetjes

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Chelsea

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Liverpool9767
3.Chelsea7224
5.Arsenal7022
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
I. UgboAanvaller
A. AlessioUnknown
S. HollandUnknown
E. NewtonUnknown
E. HazardAanvaller3716
KepaDoelman360
Voor de complete selectie: Clubpagina Chelsea.

In de wandelgangen

Vrijdag 24 mei
Leicester City vraagt de hoofdprijs voor Harry Maguire. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren