Ivoorkust wint Afrika Cup na krankzinnige penaltyserie

Zondag, 8 februari 2015 om

Ivoorkust heeft voor de tweede keer in de geschiedenis de Afrika Cup gewonnen. De Oranje Olifanten waren zondagavond, net als in 1992, na een krankzinnige strafschoppenserie te sterk voor Ghana. Het duel in Bata was na 120 minuten overigens in 0-0 geëindigd. Barry Copa groeide uit tot de held van Ivoorkust, want de doelman keerde een strafschop en schoot vervolgens zelf raak.

/

Ivoorkust was in de beginfase sterker en kreeg de verdediging van de tegenpartij enigszins aan het wankelen, maar verder dan een goede kans voor Max Gradel kwam men ook niet. Ghana kwam na het eerste kwartier steeds beter in de wedstrijd en was voor rust nog het dichtst bij een doelpunt: Christian Atsu pegelde de bal van ver tegen de paal en André Ayew trof vanuit een moeilijke hoek eveneens het houtwerk. Beide partijen mochten overigens niet klagen dat zij met elf man de rust ingingen, want Serey Die kreeg slechts een gele kaart na een charge op Wakaso Mubarak en Asamoah Gyan ging vol op de voet van Eric Bailly staan.

Ook in de tweede helft durfden beide partijen onder toeziend oog van FIFA-voorzitter Joseph Blatter niet veel risico te nemen. Ivoorkust speelde wel wat meer naar voren, maar echt gevaarlijk werd men niet. Ook Ghana deed er weinig aan om de wedstrijd binnen negentig minuten te beslissen en dat was in de eerste helft van de verlenging niet anders. In de tweede helft drongen the Black Stars meer aan, maar keeper Copa hield zijn doel schoon. In de penaltyserie trok Ivoorkust aan het langste eind en daardoor greep het team van Hervé Renard het goud.


Poll

Een terechte winnaar?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

97 reacties (laatste reactie door hj82)

Die keeper wat een baas. Krijgt ie nog kramp terwijl 'ie gewoon toe kon kijken. En daarna schiet 'ie de beslissende penalty binnen.

8 februari 2015 om 23:10

Vond het maar een clown

8 februari 2015 om 23:36

Dat was echt aanstellerig van hem.

9 februari 2015 om 00:15

Heerlijk man. In Europa zie je dit soort dingen niet.

9 februari 2015 om 00:26

Dat's waar. De Afrika Cup is ondanks zijn niveau toch uniek.

9 februari 2015 om 00:35

haha hij wees naar zn hand de tweede keer maar zn voet werd verzorgd.?

Wel live meepraten voor inter-palermo maar niet voor afrika cup finale.....

8 februari 2015 om 23:06

Ja dat viel mij ook al op. Erg jammer.

9 februari 2015 om 02:35

Gewoon de betreffende competitie kiezen en dan de wedstrijd aanklikken. (rechts waar de scores en standen staan). Kom je op het live forum.

8 februari 2015 om 23:10

http://www.voetbalzone.nl/wedstrijd.asp?uid=199427... Je kunt er ook bij als je op de scores klikt in het lijstje met wedstrijden rechts...

8 februari 2015 om 23:59

Ja inderdaad, dat vergeten sommige mensen. Maar alsnog dom van VZ om het niet op de voorpagina te laten zien.

9 februari 2015 om 07:55

ik geef niets om di Africa cup! is alleen maar lastig! alle clubs zijn belangrijke spelers kwijt en het niveau is erg laag! dus zonde om er naar te kijken.

9 februari 2015 om 08:12

Denk dat er meer belangstelling was voor de finale van de Afrika Cup dan Inter - Palermo...

9 februari 2015 om 08:34

ik heb het over het hele toernooi! niet over deze wedstrijd!

Even snel aangezet toen ik zag dat de penaltyserie begon en wat een Afrikaans drama was dat zeg. (positief) De penals die gemist werden zagen er ongelofelijk amateuristisch uit. Daarna ging het een stuk vlotter voor beide landen. Ook prachtig om te zien dat spelers aan het bidden zijn en Gervinho die op een plastic kuipstoeltje met zijn rug naar het doel zit.

8 februari 2015 om 23:05

Hahaha die Gervinho. Geweldig

8 februari 2015 om 23:12

Durfde niet te kijken maar wel het hardst meejuichen! Die coach van Ivoorkust is ook een geweldenaar hoor ... Chapeau!

Kickûh penaltyserie!!

Ziet er toch leuk uit. Kanon in een elftal met Bony, Yaya Toure Kolo Toure etc.

Leuk dat Kanon hem ook maakt. Nu snel terug naar Denhaag. We hebben je nodig!!

8 februari 2015 om 23:23

Kanon viel ook absoluut niet uit de toon. Deed zijn werk prima.

Goed bezig die jongen!

8 februari 2015 om 23:38

Toch een goede aankoop geweest. Die jongen kan eigenlijk alleen maar geld gaan opleveren als international van een aardig voetballand.

9 februari 2015 om 00:18

Omeruo ging Den Haag verlaten nadat Nigeria, Afrika cup won in 2013? Laten we hopen dat Kanon niet hetzelfde doet.

9 februari 2015 om 00:24

2012 was dat maar die was ook gehuurd dusja

9 februari 2015 om 00:36

hij schoot ook nog gewoon een penalty raak!!!

Wat een zenuwslopende penaltyserie zeg

9 februari 2015 om 02:37

Klopt als een bus, de penaltyseries van de Afrika Cup zijn vaak lang en zenuwslopend. Paar jaar geleden ook al bij Kameroen - Ivoorkust

Enorm droevige pot met een spectaculaire penalty serie. In het begin een paar geweldige flaters van beide kanten. Vervolgens een paar wereld ballen en het eindigde met de keepers, waar er een rustiger bleef als de ander. Wel frappant dat een keeper twee keer wordt behandeld voor kramp, maar dat hij voorop loopt met juichen alsof er niks aan de hand is.

8 februari 2015 om 23:17

Adrenaline kan een hoop met een mens doen!

8 februari 2015 om 23:46

Ha heeft Copa weer geveinsd dat hij krampjes had?

Doet ie ook vaak bij Lokeren, vorig jaar nog in de halve finale van de Beker van België tegen Oostende. Zijn gouden jaren zijn wat voorbij als keeper, maar hij is nog steeds garantie op show!

9 februari 2015 om 02:02

Toch vind ik jammer dat de doelpoging van Atsu niet in het doel vloog maar op de paal, wat heb im genoten van Atsu als ik het iemand gun is hij het wel.

Die keeper steeds maar geblesseerd raken haha, nog nooit zo'n penaltyreeks meegemaakt!

Ziek spannende wedstrijd met die keeper die hellemaal op is en dan voor ivoorkust de winnende inschiet !

8 februari 2015 om 23:18

"op is"'? Man man man wat een theater was dat....

Leuk voor Ivoorkust. Pakken ze weer eens een prijs met een zeer goed team. Jammer alleen dat het bepaald moet worden op penalties. Had het graag anders gezien.

9 februari 2015 om 02:04

Leek net alsof Ivoorkust alleen maar voor de penaltys kwam, 2de helft zo een trage spel hervattingen, Ghana probeerde nog wel wat maar ze konden gewoon niks doen door een sterke Ivoorkust achterhoede met veel rugdekking.

Deze wedstrijd was een perfecte samenvatting van de Afrika Cup! Te mooi dit.

Fantastisch, die penaltyserie. Van verbazing in verbazing gevallen.

André Awey.. die is ontroostbaar

Winnen is mooi.... Maar verlies un beeld nog wel mooier

Echt een zaadpot, maar wat een penalty serie! Die keeper van Ivoorkust heeft zich echt onsterfelijk gemaakt door die laatste penal te keren en vervolgens zelf de winnende binnen te schieten.

Niet serieus te nemen, deze Africa cup. Eén en al corruptie en moordtackels.

8 februari 2015 om 23:12

Je weet toch dat voetbal en corruptie hand in hand gaan tegenwoordig.

Haha die trainer, wat een beest

8 februari 2015 om 23:13

Leek wel afgetrainder dan de spelers

Trieste wedstrijd, maar wel een zieke penaltyreeks.

Haha Belgische competitie van aan de top. Keeper van Lokeren (copa) is de held van Ivoorkust in de finale en in de finale van de Asian Cup is de speler van Zulte de held

8 februari 2015 om 23:37

Ik denk dat Messi/ronaldo en die mannen ook allemaal te bewonderen zijn in de Jupiler Pro League binnen nu en een jaar

Effe alle gekheid op 'n stokkie, leuk voor Opa Copa

9 februari 2015 om 02:05

Volgens mij hebben sowieso vrij veel spelers van dit Ivoriaanse elftal in België gevoetbald aan het begin van hun carrière.

9 februari 2015 om 09:53

Jup. Gervinho, Yaya Touré, Cheikh Tioté hebben allemaal in België gevoetbald en in het verleden ook nog Romaric en Eboué.

De wedstrijd zelf vond ik niet veel aan, de penaltyserie daarentegen..! Wat een spanning zeg!
Prachtig voor die Copa, wat een ontknoping!

Zo zielig voor de gebroeders Ayew. 23 jaar geleden verloor Ghana (met hun pa in de selectie) ook de finale van de Africa Cup na 24 penalties van volgens mij Ivoorkust... nu overkomt het zijn zonen. Die Andrew Ayew is echt ontroostbaar... echt medelijden

Oh god hebben we Blatter daar weer. Ik had gehoopt dat hij weer op zijn bek ging.

Grappig maar allesbehalve proffesioneel die doelman voor Ivoorkust. Jammer voor Ghana volgende x beter.

8 februari 2015 om 23:18

Tuurlijk is Blatter daar, moet zijn Afrikaanse vrienden wel behouden voor de stemrondes.
Al hoop ik vurig op een andere baas bij de Fifa.

Verder prachtige strafschoppenserie, bij de 2-0 voor Ghana (met penalty's) dacht ik dat het over was, maar wat een terugkomst.

Mooie afsluiter van weliswaar een matig toernooi. Finale misschien niet hoogstaand, heb enkel vanaf halverwege de tweede helft gekeken. Maar zo'n krankzinnige strafschoppenserie is ook typisch Can. Zo gebeurd niks, zo is er spektakel. Ivoorkust een mooie winnaar. Op naar de volgende Can.

Copa heeft waarschijnlijk voor velen van ons een van de meest spannende penaltyreeksen ooit voorzien. Niet normaal die man!

Leuk dat Ivoorkust nu een keer wint na die 2 verloren finales hiervoor. Blij dat Kalou zijn penalty scoorde en die keeper is onsterfelijk! Ik denk dat bijna niemand ze nog zag winnen na die eerste 2 penalties.

Beginnen kijken vanaf de rust, wedstrijd zelf was waardeloos. Beide ploegen wilden penalty's. Gelukkig was die wel iets waard. Barry Copa de held van de dag, het is hem gegund. Werd zowel bij Lokeren als bij Ivoorkust al eens gepasseerd maar stond er toch vandaag. Is één van de weinige doelmannen die ik al 10 jaar aan een stuk van dichtbij zie, chapeau man.

Deze Penaltyserie maakte de voorafgaande waardeloze wedstrijd toch wel goed. Mooi voor Copa dat hij de penalty stopte om hem er vervolgens zelf in te schieten. Moest erg lachen om Gervinho in ze plastic stoeltje ahah

Het leek zo makkelijk te worden voor Ghana na de eerste 4 penalty's. Ik had het ze gegund, vooral de Ayew's. De penaltyserie maakte de wedstrijd in ieder geval goed. Wat een zaadpot verder.

Waanzinnige reeks, wel een zeer matige wedstrijd. Gervinho deed alsof ie op de camping zat, maar ondertussen.... Groot gejuich hier in de wijk (woon ergens in oost-afrika), dus vermoed dat er veel mensen voor Ivoorkust zijn. Al kan het goed dat het bij winst voor Ghana net zo'n lawaai was

8 februari 2015 om 23:59

Mag ik vragen waar precies in Oost-Afrika en wat je daar doet buiten wonen? Werk of iets anders misschien.

9 februari 2015 om 13:12

dat mag
Rwanda, werk (en daarnaast alles wat je normaal in je leven doet: sporten, biertje, filmpje, gezin, etc)

9 februari 2015 om 22:45

Interessant man, ben je zelf afkomstig uit Rwanda?

10 februari 2015 om 12:54

nope, gewoon Nederlands

wordt wel erg offtopic nu he

Uiteindel ingeschakeld voor de penalty's en ik ben niet teleurgesteld wat een spektakel. Met Gervinho als held van de dag. Ik kan niet naar die foto kijken zonder te lachen. Leuk feitje: Kanon heeft nu een vollere prijzenkast als international van Ivoorkust dan Drogba.

9 februari 2015 om 00:50

nou niet voller wel belangrijker, drogba heeft volgens mij 2x zilver en 1x brons... maar alleen nr1 telt natuurlijk.

Bellend de prijs ophalen ahaha ... Only in Africa! Geweldig Klopt het trouwens dat Marokko eigenlijk het gastland zou moeten zijn?

8 februari 2015 om 23:29

Ja. maar die wou uiteindelijk niet organiseren door de uitbraak van Ebola.

8 februari 2015 om 23:42

En die gaan nu zwaar bestraft worden.

9 februari 2015 om 00:55

Ik vind de straf die ze hebben gekregen echt buitenproportioneel.

9 februari 2015 om 01:17

Ben ik het enigszins mee eens. De 9 miljoen dollar ter compensatie had nog gekund, maar de toekomstige ban inderdaad overdreven.

33 jaar zonder de beker. Ongelofelijk zuur. 0-2 voorstaan met penaltys en alsnog verliezen
Ik ergerde mij kapot aan de keeper van Ghana. Hij ging gewoon op een penalty na de hele tijd naar rechts duiken.

Wel zielig voor Drogba overigens, dat Ivoorkust pas de Afrika Cup wint nadat hij gestopt was.

Waarom stemt de meerderheid terecht? Wat een laffe ploeg is Ivoorkust met spelers als Bony, Gervinho, Toure 2x, Aurier is er geen één fatsoenlijke kans gecreëerd in 120 min, daarnaast nog spelers als Baolly en Die die sowieso rood hadden moeten hebben. Desondanks gefeliciteerd ivoorkust, het is tenslotte een verschrikkelijke avond geworden voor mij, Ghana gaat echt geen African Cup meer winnen komende jaren, zit echt telkens niet mee. Acheampong mag bovendien net als KpB weggestuurd worden, op zo een moment zo gemakzuchtig en stom bezig zijn is gewoon letterlijk je land teleurstellen.

8 februari 2015 om 23:41

Nop ze spelen vanuit hun krachten. Dit is slim want met spelers als gervinho en gradel kan je heerlijk omschakelen. Het enige wat ik zonde vind is dat je een 2-0 serie kan verprutsen. Aargh najaar ooit moet het een keer onze kant opvallen zou je denken. Ivory Coast gefeliciteerd.

8 februari 2015 om 23:50

Omschakelen wanneer hebben ze dat gedaan dan? Ze hebben echt enkele aanvallen opgezet.

8 februari 2015 om 23:54

Ik vond dat Ghana wel goed antwoord erop had. In BB was Ivoorkust niet best, ze probeerde voornamelijk vanuit de vleugels te opereren. Ik vond atsu echt geniaal spelen btw. Ghana heeft ook niet veel gecreëerd. Die paar kansen die we kregen moesten we beter mee omgaan. 1 ding is zeker wil die apiah noooiit meer zien poe.

8 februari 2015 om 23:58

@clintje Ja die Appiah was echt vreselijk deze wedstrijd. Doe dan maar Jordan Ayew die nog goed inviel. Ook gewoon de manier hoe Grant hem kent zegt toch ook al genoeg hoe serieus we onze trainer kunnen nemen.

9 februari 2015 om 00:13

Wie verzint dat inderdaad. Grant nam ik sowieso al niet serieus, die appiah komt op alle fronten te kort.

8 februari 2015 om 23:42

Oow ja wel objectief bekijken he. Boye en gyan konden ook rood hebben. En die lb ook die iemand sloeg, grr het is zo zonde weer niet. Arme Andre ayew die was ontroostbaar.

8 februari 2015 om 23:51

Bedoel je van ins? Boye met dat opstootje met Bailly? Als dat rood is weet ik het niet meer, laten we acteerwerk niet belonen op het veld zou ik zeggen.

8 februari 2015 om 23:55

Dit doet gewoon echt pijn man ga niet voor je liegen. Ghana heeft deze wedstrijd grotendeels gedomineerd zonder echt grote kansen te krijgen. Tuurlijk hadden Gyan en Boye rood kunnen hebben maar die Die had ook rood moeten hebben. Wat het meeste pijn doet is gewoon hoe je die voorsprong bij de penalty's zo kan laten gaan. Inderdaad Ayew was niet te troosten heeft echt kei hard gewerkt helaas zonder resultaat. Hopen dat de volgende Afrika Cup wel voor Ghana is.

Arme Drogba, wat zal die zich een grote loser voelen nu.. Yaya is de held!

Leuk dat Ivoorkust nu weer een keer de Africa cup pakt, het is ze gegund.
Ook mooi dat Aurier een fijnere avond had dan zn ploeggenoten in Frankrijk, ook fijn dat hij nu weer terug komt PSG heeft hem namelijk nu echt nodig.

Gervinho thuglife type.

Persoonlijk vond ik de wedstrijd niet om aan te zien. Ik had meer voetbal verwacht van deze 2 landen, maar tevergeefs 120 min lang geen voetbal gezien. Het was dus wachten op de penalty's.

Toch leuk twee voormalige vitesse spelers bony Ivoorkust en atsu Ghana in de finale.

Spannendste penaltyserie die ik ooit gezien heb.

Ghana heeft me echt pijn gedaan vandaag. Ghana was duidelijk de betere heeft de wedstrijd gedomineerd en probeerde er iets van te maken. Dat terwijl Ivoorkust alleen maar achter over leunde terwijl ze nog betere spelers hebben dan Ghana, dat vind ik persoonlijk een beetje laf. En als je een 2-0 voorsprong hebt bij penalty's mag je dat gewoon nooit meer uit handen geven. Acheampong en Razak mogen wat mij betreft nooit meer voor Ghana uitkomen als je zulke slechte penalty's neemt dan houdt het op.. Het gaat weer lang duren voordat Ghana weer de Afrika Cup gaat winnen zo. Gefeliciteerd Ivoorkust fans.

9 februari 2015 om 00:18

Waar heb je het nou over met je razak hij staat op doel om de nul te houden en niet een x in je leven een penalty nemen.... Wat een domme logica

Echt geweldig die emoties van de spelers tijdens de serie, irriteerde me wel een beetje aan het gedrag van Andre Ayew ( die dacht ik) tijdens de penalty's... Gefeliciteerd Ivoorkust!

Wat een spannend einde zeg. Wel leuk dat de laatste twee africacups zijn gewonnen met een ado speler in de basis. Al was de vorige speler niet officieel van ons.

By far de slechtste Afrika Cup ooit! Heel jammer dat landen als Egypte, Nigeria en Marokko niet mee deden. Mijn felicitaties gaan desalniettemin uit naar de Olifanten.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ghana

FIFA ranking: 51
47 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
P. TwumasiAanvaller
K. AppiahUnknown
F. AnnanKeeper00
R. OforiKeeper40
J. AidooVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ghana.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ghana.

11 fans
Middenvelder, 27 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 12 december
Real Madrid wil ver gaan voor Kalidou Koulibaly, door Napoli op 120 miljoen euro geschat. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren