AS Roma maakt einde aan reeks gelijke spelen, Mertens scoort voor Napoli

Of Juventus nog te achterhalen valt is nog maar de vraag, maar in de top van de Serie A is het wel degelijk spannend. AS Roma wordt op de hielen gezeten door Napoli en beide ploegen kwamen zondag tot een overwinning. AS Roma won op bezoek bij laagvlieger Cagliari, terwijl Napoli in eigen huis afrekende met middenmoter Udinese.

/

Cagliari - AS Roma 1-2
AS Roma had voorafgaand aan het duel met Cagliari vier keer op rij gelijkgespeeld in de Serie A en de ploeg werd ook nog eens uit de Coppa Italia gemikt. Met een ongelooflijke absentielijst (onder anderen Alessandro Florenzi, Kostas Manolas, Daniele De Rossi, Kevin Strootman, Juan Manuel Iturbe en Gervinho waren niet inzetbaar) gingen de hoofdstedelingen op jacht naar de zege, die in de eerste helft voorzichtig werd vormgegeven. De achttienjarige Daniele Verde maakte indruk bij AS Roma, door continu voor gevaar te zorgen en bij zijn eerste basisplaats in de Serie A ook nog eens een heerlijke assist af te leveren.

De assist gaf Verde op Adem Ljajic, die de bal met een fraaie volley tegen de touwen werkte. Cagliari, de ploeg van trainer Gianfranco Zola, kreeg na rust een aantal grote kansen om de stand gelijk te trekken. AS Roma-keeper Morgan De Sanctis redde uitstekend op een inzet van Duje Cop en diezelfde Cop werkte de bal een minuut of tien voor tijd over het doel van De Sanctis. In de absolute slotfase maakte Leandro Paredes met een fantastische volley een einde aan de spanning (0-2). Paredes nam de bal (weer een assist van Verde) op zijn slof en schoot het ding via de grond en de binnenkant van de paal binnen. De aansluitingstreffer van Paul-José M’Poku in minuut 95 kwam te laat: direct na die goal werd er afgefloten.

/

Napoli - Udinese 3-1
Voor Napoli was het zaak om in het spoor van AS Roma te blijven. De Napolitanen waren al prima op dreef in 2015 en ook tegen Udinese begon de ploeg van trainer Rafael Benítez voortvarend. Dries Mertens tekende na een heerlijke actie voor de 1-0: de van PSV overgenomen Belg combineerde met Gonzalo Higuaín, kreeg de bal met geluk mee en schoot prima binnen. De 2-0 kwam van de voet van winteraanwinst Manolo Gabbiadini, die na een steekbal van Marek Hamsík te snel was voor de Udinese-defensie.

Dat was het nog niet voor de onderbreking, want via Cyril Théréau kwam Udinese terug tot 2-1. Diezelfde Théréau zou na rust nog een keer scoren, maar omdat het een eigen doelpunt was betekende dat niet de gelijkmaker. De Fransman verkeek zich op een vrije trap van de zijkant en werkte de bal ongelukkig over zijn eigen doellijn. Daarmee was de wedstrijd wel gespeeld, al was dat ook het moment dat voor Jonathan de Guzman de wedstrijd pas begon. De Nederlander mocht invallen voor doelpuntenmaker Mertens.

Sampdoria - Sassuolo 1-1
Bij hoogvlieger Sampdoria begon Samuel Eto’o op de reservebank. Toen de Kameroener zijn opwachting maakte, na zeventig minuten kwam hij het veld in voor Angelo Palombo, stond de eindstand al op het bord. De eindstand stond na negen minuten al op het bord. Francesco Acerbi opende al na twee minuten de score namens de bezoekers, waarna Éder direct wat terugdeed voor Sampdoria. Veel grote kansen vielen er verder niet te noteren in de wedstrijd, alleen Roberto Soriano van Sampdoria kreeg even voor het eindsignaal een grote kans. Hij miste oog in oog met keeper Andrea Consigli.