Update: Verbolgenheid in Marokko: 'Alles doen wat in onze macht ligt'

Woensdag, 11 februari 2015 om 19:45Gijs Freriks • Laatste update: 19:31

Het nationale elftal van Marokko mag de komende twee edities (2017, 2019) niet deelnemen aan de Afrika Cup. Dat heeft het uitvoerend comité van de Afrikaanse voetbalbond (CAF) vrijdagavond bekendgemaakt. Marokko is gestraft omdat het de organisatie van de Afrika Cup van dit jaar uit handen gaf wegens de ebolacrisis.

/

De Marokkaanse voetbalbond moet overigens ook een geldboete van één miljoen euro en een schadevergoeding van acht miljoen betalen . Het land mag wel weer deelnemen aan de kwalificatiewedstrijden voor het WK van 2018 in Rusland. Of deze sancties blijven staan, is overigens nog maar de vraag. Marokko heeft namelijk al laten weten dat men in beroep gaat bij het internationaal sporttribunaal CAS.

Marokko zou begin dit jaar de Afrika Cup organiseren, maar besloot de organisatie in november terug te geven uit angst voor verdere verspreiding van het ebolavirus. Het eerdere verzoek van Marokko om het toernooi te verplaatsen naar een andere periode, werd afgewezen door de Afrikaanse bond. Equatoriaal-Guinea nam de organisatie over en Marokko werd uitgesloten van deelname aan de Afrika Cup.

Update 11 februari 19.45 uur - Verbolgenheid in Marokko: 'We gaan alles doen wat in onze macht ligt'
De Marokkaanse voetbalbond (FRMF) heeft verbolgen gereageerd op de straf die het CAF het land heeft opgelegd. De Noord-Afrikanen zijn uitgesloten van deelname aan de Afrika Cups van 2017 en 2019 en moeten daarnaast een forse boete betalen. "Wij verwerpen alle sportieve en financiële sancties", luidt de officiële reactie van het FRMF. "Dit werkt de ontwikkeling van het Afrikaanse voetbal tegen en is nergens op gebaseerd." De bond liet weten 'alle noodzakelijke maatregelen' te zullen treffen om de belangen van het Marokkaanse voetbal te verdedigen.


Poll

Een terechte straf?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

157 reacties (laatste reactie door stanleyovo)

Doe Afrikaanse bond is echt corrupt als de pest. Snappen ze nou echt niet dat ebola een erge ziekte is?!

6 februari 2015 om 18:54

Dit is toch niet normaal meer? Helemaal als je verder kijkt naar de andere straffen die zij hebben opgelegd. Equatoriaal Guinee krijgt voor de ernstige ongeregeldheden van gisteren maar een boete van $100k en een wedstrijd zonder publiek (voorwaardelijk).

Tunesië kan trouwens voor de komende editie uitgesloten worden omdat zij flinke kritiek hadden op de arbitrage tijdens hun kwartfinale wedstrijd tegen het thuisland. En dat was echt geheel terecht, daar ze zich oprecht afvroegen of ze met matchfixing te maken hadden. Wanneer zij hun statement niet intrekken dan zit ook Tunesië op blaren veroorzaakt door de Afrikaanse confederatie.

Echt een schande dit! Mijn bloed kookt hier gewoon van...

6 februari 2015 om 19:02

Je hebt groot gelijk. De afrikaanse bond is corrupt. Je moet een voorbeeld aan Marokko nemen. Mensen boven geld. Daarvoor moet het land ontzettend veel respect krijgen.

De Afrikaanse bond laat eens te meer zien waarom ze pro Blatter zijn. Een schande voor de sport.

6 februari 2015 om 20:51

Afrika corrupt? Goh en de rest van de wereld niet wil je zeggen? Het is overal corrupt als weet ik wat! Verder heeft Marokko gewoon de juiste keuze gemaakt

7 februari 2015 om 12:15

Nou volgens mij is dit de Afrikaanse bond die de beslissing maken. Moet ik er dan de wereld van maken.

C. ronaldo kreeg een relatief kleine schorsing. dan zeg ik dat de spaanse bond slecht bezig is. Dus dan moet ik ervan maken dat de wereld slecht is?

goed bedankt voor de heldere tip

6 februari 2015 om 21:31

Marokko zou juist een beloning krijgen en geprezen worden maar in plaats daarvan krijgen ze het tegenovergestelde, ze moeten naar de uefa ofzo gaan weg met caf. Zelfs de Fifa is minder corrupt.

6 februari 2015 om 22:10

Ebola maakt minder slachtoffers dan malaria.
En dat Afrika corrupt is is niet nieuw, stemmen niet voor niks op Blatter.

6 februari 2015 om 23:12

ebola is besmettelijk van mens op mens en malaria niet. Dus dat is appels met peren vergelijken. Ik bedoel auto ongelukken maken ook meer slachtoffers dan ebola en wat wil dit verder zeggen??....

6 februari 2015 om 23:16

Ik vraag het oprecht, heb jij hersenen???? Volgensmij bestaat de ziekte malaria ook veel langer dan ebola

7 februari 2015 om 00:26

Ja ik heb zeker hersenen, ebolla is uiterraad geen fijne ziekte, maar je raakt ook niet zomaar besmet, Lees anders er eens meer info over.
Op jaar basis maakt malaria veel meer dodelijke slachtoffers dan ebolla, wil daarmee aangeven dat ebolla daarmee niet het "ergste" probleem is.

7 februari 2015 om 00:30

@ chyno ... beide zijn overdraagbaar, dus in dat opzicht wel degelijk vergelijkbaar, ebola misschien nog wel makkelijker.

7 februari 2015 om 03:40

De mug maakt ook meer doden dan alle oorlogen bij elkaar. Moeten wij dan oorlogen ipv muggen willen?
Rare vogel

7 februari 2015 om 04:08

Je hebt meer kans om aan Malaria te sterven dan aan Ebola. Malaria muggen zijn overal en een prik heb je zo gekregen. Ebola besmette mensen zijn niet zo mobiel ...

7 februari 2015 om 10:30

Heb ik het over oorlogen voeren? Over rare vogel gesproken!

6 februari 2015 om 22:29

Dat is inderdaad een belachelijke straf.
Kunnen ze niet in beroep bij het Cas?
Dat doen sporters ook soms als ze vinden dat ze te zwaar gestraft zijn.

7 februari 2015 om 17:59

jullie moeten even goed luisteren allemaal het terugtrekken van marokko heeft helemaal niets te maken met ebola maar het feit dat de kans zou bestaan dat algerije met een sterk team de afrika cup zou kunnen prolongeren op marokkaans grondgebied.

dit is totaal niet gewenst gezien het feit dat algerije nu bezig is met een grootschalige operatie om het olierijke woestijngebied van marokko te stelen.

dit komt van iemand die zelf actief is in de hoogste regionen van marokkaans topsport (ik) dus ik weet veel beter dan jullie hier waar ik over praat. maar het is je eigen keuze om de waarheid te accepteren of niet daar ga ik niet over.

11 februari 2015 om 23:22

Eindelijk een expert aan het woord!

14 februari 2015 om 09:55

Het is geen geheim dat Marokko organisatorisch veel steken laat vallen kijk maar naar het incident met het onbespeelbare veld in Rabat wat tot gevolg had dat de minister van sport ontslagen werd. dit in combinatie met de groeiende haat tegen Algerije en je hebt genoeg andere redenen dan Ebola als jij een normaal verstand had zou jij dit ook kunnen zien maar ja het is zeker moeilijk concentreren tussen het vakken vullen door he

Wauw dit gaat nergens over man serieus

Wat een onzin dit. Alles omdat Marokko om mensen geeft binnen en buiten hun land.

Marokko zou zich beter een verzoek dienen om ek te kunnen spelen. Africa cup laaste tijden is ...

6 februari 2015 om 18:49

Laat noord-Afrika op aub hun eigen continent blijven ballen.

6 februari 2015 om 20:56

Maar Israël wel toelaten bij de EK wedstrijden. Hypocriet!

6 februari 2015 om 21:50

Het is hypocriet, maar als je Israël tussen de Arabische landen gaat zetten gaan er problemen ontstaan aan beide kanten. Daarom kan Israël niet deelnemen aan Azië, er gaan doden vallen wanneer fans vanuit Arabische landen naar Israël gaan en wanneer Israëliërs naar de Arabische landen gaan.

Haalt niet weg dat Marokko niet op een EK thuishoort.

6 februari 2015 om 23:17

@shadows

Net of israel de enige land is die in oorlog is. Als straks saoedie arabie en Iran oorlog met elkaar hebben, mag Iran dan ook met de ek meedoen? En Nigeria en tsjaad, mag nigeria dan ook met de EK meedoen.

Laten we eerlijk zijn, israel was weer vanuit europa een gunst bewezen.

Als je een kind te veel verwent, gaat het verwaande gedrag vertonen, dat is niet de schuld van het kind, maar de schuld van de ouders. Dat Israel zich zo gedraagt in de midden oosten is de schuld van europa, het word tijd dat europa dit inziet.

7 februari 2015 om 00:09

Dat Israël zich zo gedraagt is de schuld van Europa? Verklaar je nader graag. Israël beschermt zijn burgers, net als Marokko in dit geval lijkt te hebben gedaan. Alleen is dit eigenlijk wel zo? Er gaan namelijk ook verhalen rond dat Marokko maar al te gretig was om de organisatie terug te geven omdat men de organisatie niet op orde had. Om gezichtsverlies te voorkomen zou men misbruik hebben gemaakt van de ebola-crisis. In dit geval zou de straf wel terecht zijn dunkt mij.

7 februari 2015 om 00:39

Wat ook opvallend is: drie van de vier "Ebola landen" hebben zich niet geplaatst. Alleen Guinee heeft zich van deze vier gekwalificeerd. Laat dat land nou uitgerekend toestemming hebben gekregen om in Marokko een kwalificatiewedstrijd te gaan spelen, die vanwege Ebola niet in eigen land kon worden gespeeld... Tel daarbij op de rechtstreekse vluchten van en naar Guinee tijdens het hoogtepunt van de Ebola-crisis en het is duidelijk: Marokko had helemaal geen zin om de Afrika Cup te organiseren en heeft Ebola misbruikt om de organisatie terug te geven.

11 februari 2015 om 22:13

@chyno Je hebt helemaal gelijk! Prachtige reactie !!

12 februari 2015 om 06:23

@ Chyno

Deze oorlog komt natuurlijk van beide kanten. Alleen Israël de schuld geven is wel heel makkelijk. Waar ik me zelf gewoon aan stoor is dat deze oorlog nergens over gaat. Ze kunnen elkaar met gemak met rust laten. En verder gaan met hun levens. Maar ja religie en grondgebied is veel belangrijker.

12 februari 2015 om 06:24

@ Chyno

Deze oorlog komt natuurlijk van beide kanten. Alleen Israël de schuld geven is wel heel makkelijk. Waar ik me zelf gewoon aan stoor is dat deze oorlog nergens over gaat. Ze kunnen elkaar met gemak met rust laten. En verder gaan met hun levens. Maar ja religie en grondgebied is veel belangrijker.

6 februari 2015 om 18:52

Laat het uit aub. Als we zo gaan beginnen dan sluit half afrika zich aan bij de uefa.. laat die afrikaanse landen maar gewoon bij hun CAF blijven.

6 februari 2015 om 19:00

Denk dat de Aziatische bond eerder in aanmerking zou komen dan de Uefa

6 februari 2015 om 19:14

Aziatisch? Marokko ligt tegen Spanje aan dus de Uefa lijkt mij veel logischer.
Door dit soort flauwekul van de Afrikaanse bond zou Marokko er inderdaad goed aan doen om zich voetballend bij Europa aan te sluiten. Als Israel mee kan doen zou Marokko (dat veel dichter bij Europa ligt) dat ook moeten kunnen.

6 februari 2015 om 19:23

Israël doet om een totaal andere reden mee. Bovendien maakt Marokko veel meer kans in Azië om een WK te halen dan in Europa.

6 februari 2015 om 19:46

Misschien een domme vraag maar waarom doet israel wel me bij de uefa?

6 februari 2015 om 19:52

Als Israël in Azie mee zou doen zouden ze tegen islamitische landen moeten spelen en dan kan niemand de veiligheid van de spelers garanderen.

6 februari 2015 om 19:57

Om de zelfde reden dat Israel meedoet met het Eurovisie songfestival, en het basketbal team bij Fiba Europa en hockey bij de EHF zit.

Het helemaal uitleggen is lastig, simpel gezegd: Israel en de arabische wereld liggen elkaar niet. Het zou voor Israelische sporters niet veilig zijn om in een Arabisch land mee te doen aan een toernooi.

Al die arabische landen haten israel, het zou niet goed gaan als Irak en Israel tegen elkaar moeten op een toernooi.

Van de wikipedia pagina:
"vanwege politieke problemen heeft het team in maar liefst vijf verschillende werelddelen gespeeld als het ging om kwalificatie voor het WK voetbal: in Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Oceanië, voordat het toegelaten werd tot de Europese competitie als UEFA-lid."

Zoals ik al zei is Israel ook lid van Eurovision, ook een aantal arabische landen is daar lid van (algerije, marokko, Egypte en Libanon), maar deze hebben allemaal vanwege Israel nooit mee gedaan.

6 februari 2015 om 21:02

Lulverhaal! Israël wil zich sportief uitsluiten van een plek waar men politiek om heeft zitten janken en door Ben Goerion nu daar zit. Kortom deal with the facts and consequence. Wanneer men toch realistische keuze zou moeten maken gebaseerd op de lokatie, dan zie ik eerder de Middelandse Zee landen aan de andere kant van de "plas" die meer recht op een EK zouden moeten hebben.

7 februari 2015 om 00:56

Geen lul verhaal, maarja.

7 februari 2015 om 04:34

Bedankt voor de uitleg!

Belachelijke straf natuurlijk. Marokko nam het enige verstandige besluit en moet daar nu voor boeten.

6 februari 2015 om 18:58

Ik heb anders van geen enkele ebola geval gehoord tijdens de Afrika cup. Als je je ook maar een beetje had ingelezen over de ziekte weet je dat de kans daarop zelfs heel klein was.

6 februari 2015 om 19:17

Omdat IS de wereld shockeert heeft niemand tijd meer voor Ebola, althans ik hoor niets meer van Ebola maar ik weet zeker dat er dagelijks nog nieuwe gevallen zijn

6 februari 2015 om 19:48

Maar niet tijdens de cup in het gastland, dan was er echt wel over bericht!

6 februari 2015 om 21:15

Brahimi loop je weet de bol op te stoken tegen Marokko met je onzin beredeningen. Je mag je naam verandert hebben na dat je vorige keer te kijk bent gezet met je Algerij. Het is bekent dat je als Algerijn een hekel hebt aan Marokko, omdat jullie zo jaloers zijn dat alles daar beter is. Je maakt je alleen nog meer belachelijk.

6 februari 2015 om 21:22

WhyMe of moet ik gewoon Brahimi zeggen? Heb je naam verandert omdat je laatst belachelijk bent gemaakt over je uitspraken over dat Algerij zo geweldig is, terwijl iedereen weet dat het in Marokko veel beter is dan in Algerije en dat jullie daarom jaloers zijn. Je maakt je weer belachelijk met je comentaar over Marokko en ebola.

Ik ben trouwens geen Marokkaan

6 februari 2015 om 22:14

Ebola is erg ja zeker, maar de malariamug maakt meer slachtoffers, hij heeft gewoon gelijk.

7 februari 2015 om 13:57

Huh Brahimi? Ik ben alles behalve een Brahimi. Ik ben geen Arab, nooit niet! Ik kijk gewoon nuchter naar wat er nou aan de hand is en Marokko heeft zich nalatig opgesteld.

Gewoon effe Platini vragen of ze mee kunnen doen aan de Europese kwalificatie lo

6 februari 2015 om 18:56

Onmogelijk.

6 februari 2015 om 19:00

Jawel dat kan wel, Marokko is daar nu mee bezig.

6 februari 2015 om 19:05

marokko moet gewoon bij europa aansluiten.
turkijke en rusland liggen ook haast volledig buiten europa geografisch maar kan wel. laat marokko gewoon politek binnen europa liggen.

canarische eilanden ligt zuidelijker en dat hoort nog wel bij spanje dus technich gezien ligt marokko wel in europa.
ze passen ook veel beter bij europe. mooi modern land.
die hoeven toch niet tegen eritrea en gambia te spelen en dan ook nog niet mogen lol. en ze zijn het enigste land wat aan europa grenst zonder zee er tussen (stukje gibraltar ligt in het afrikaanse gedeelte) genoeg mogelijkheidjes dus

en de caf is natuurlijk boos op marokko omdat de rest van de afrikaanse landen nu ontzettende imago schade hebben opgelopen. nu denkt iedereen dat het daar een zootje is waar de ene ziekte na de andere onstaat en waar je nog niet gratis naar toe op vakantie zou willen. wat natuurlijk ook zo is. maar de caf wou niet dat dat nog duidelijker zou worden

6 februari 2015 om 19:41

Laat marokko maar lekker bij de caf. Die hebben niks bij de uefa de zoeken. Rusland en turkije liggen nog in europa, maar marokko helemaal niet.

6 februari 2015 om 19:53

@nico-ajacied

Maar Europa ligt wel in Marokko...

6 februari 2015 om 20:21

Marokko is een mooi modern land? Haha Ghana is moderner.

6 februari 2015 om 20:38

Ben in allebei de landen voor lange tijd geweest en ik ben het niet met je eens.
Maargoed geeft niets. Ghana wil dan ook niet uit de CAF

6 februari 2015 om 20:53

Ghana is zeker niet moderner dan Marokko hoor. Ik weet niet waar je dat vandaan haalt?

6 februari 2015 om 21:04

@ Analyse Europa ligt wel in Marokko, scherp

6 februari 2015 om 21:07

Ben jij weleens een uit schubbekutteveen geweest? Marokko is echt wel
Modern rabat, casablanca ... Wereldstad hoor casablanca.

6 februari 2015 om 21:24

WhyMe of moet ik gewoon Brahimi zeggen? Heb je naam verandert omdat je laatst belachelijk bent gemaakt over je uitspraken over dat Algerij zo geweldig is, terwijl iedereen weet dat het in Marokko veel beter is dan in Algerije en dat jullie daarom jaloers zijn. Je maakt je weer belachelijk met je comentaar over Marokko en ebola.

Ik ben trouwens geen Marokkaan

6 februari 2015 om 22:03

Marokko wilt geen Europe's land worden. Ze willen hun eigen muntheid houden. Dat is al jaren zo. Weet niet waarom maar Marokko is altijd een apart land. Vind ik wel goed. Ik zou Marokko graag in de ek zien en nu ik hun nieuwe team had gezien dat normaal in de Afrika cup ging spelen acht ik ze wel opgewassen tegen de Europese landen.

6 februari 2015 om 22:26

Er zijn zat Europese landen die hun eigen munt hebben...

7 februari 2015 om 00:20

Er liggen twee Spaanse enclaves (Ceuta en Melilla) op het Afrikaanse continent. Gibraltar ligt volledig in Europa.

Laat Marokko lekker bij de CAF blijven, net als andere Afrikaanse landen. Voor de Uefa heeft dit geen meerwaarde. Dat andere landen buiten Europa bij de Uefa zijn aangesloten is historisch bepaald. So be it.

7 februari 2015 om 01:02

Tuurlijk gast Marokko met Turkije zijn situatie vergelijken. Turkije doet al meer dan 50 jaar mee met Europa op het gebied van sport en andere zaken. Is wel zwak om meteen je land aan te sluiten bij een ander werelddeel. Laat Marokko maar lekker bij de caf.

Marokko moet proberen om met Europa te kunnen meedoen, dat ligt ze beter en de CAF is toch volkomen belachelijk! De CAS zal waarschijnlijk de straf seponeren anders maken zij zich ook belachelijk.

Ik heb het al eens eerder gezegd... maar echt wat een grote onzin is dit zeg!
Voetbal is een hele leuke sport maar is zeker niet belangrijker dan mensen levens/ ziektes.

Corrupte boel die CAF tjonge.
Beter de eufa in!

Als Marokkaan kan ik alleen blij zijn om de beslissing die onze bond heeft genomen. Het heeft een duidelijk signaal afgegeven. Gezondheid van het volk boven geld en amusement. Als we worden gestraft voor het nemen van moreel verantwoorde beslissingen, dan zij het maar zo. Zou er trouwens echt niet van wakker liggen mochten we edities van de Afrika Cup missen. We hebben er sowieso weinig te zoeken. Onze kleine technische spelers worden daar gewoon verkracht. De hele Afrika Cup is een lachwekkende grap spijtig genoeg. Je weet dat je het niet moet serieus nemen als een scheidsrechter voor buitenspel fluit bij een inworp voor Marokko....

Marokko heeft hier trouwens niet enkel zichzelf een gunst mee bewezen door het volk te beschermen maar ook Europa. Marokko met Gibraltar is zowat de poort tussen Afrika en Europa. Had ook nare gevolgen kunnen hebben in Europa.

6 februari 2015 om 19:01

En ik denk dat 90 procent van de wereld het met de Marokkaanse bond eens is. Voetbal is maar een spelletje, de volksgezondheid gaat altijd voor! Niets van respect voor die bond!

Anders komen ze gewoon een paar jaar bij de Uefa, doet Marokko gewoon lekker mee met de komende Ek's.

6 februari 2015 om 19:44

Voetbal is meer als een spelletje. Hiermee verdienen miljoenen mensen hun geld. Niet zomaar een spelletje. Daarnaast is geld heel belangrijk geworden in de wereld en in het voetbal. Geld = macht. Laat dat nou eens duidelijk zijn voor iedereen.

6 februari 2015 om 19:49

Ja, geld is zo belangrijk dat je er je volksgezondheid voor overboord moet zetten. Hele goede instelling!

6 februari 2015 om 20:43

Volksgezondheid was niet in gevaar en als Marokko ook maar iemand had gehad die capabel was dan hadden ze tot de conclusie gekomen dat ze nog meer kans hadden op schimmelinfecties in de kleedkamer dan Ebola.

6 februari 2015 om 21:24

WhyMe of moet ik gewoon Brahimi zeggen? Heb je naam verandert omdat je laatst belachelijk bent gemaakt over je uitspraken over dat Algerij zo geweldig is, terwijl iedereen weet dat het in Marokko veel beter is dan in Algerije en dat jullie daarom jaloers zijn. Je maakt je weer belachelijk met je comentaar over Marokko en ebola.

Ik ben trouwens geen Marokkaan

6 februari 2015 om 21:30

Wat zou anders de reden zijn dat ze de CAN niet wilde houden? Bang zeker dat Algerije m zou winnen? Haha ja dat zagen we allemaal

7 februari 2015 om 13:59

Ga je me nu overal stalken over dat Marokko vs Algerije gedoe? Ik ben geen Brahimi en jullie zijn een pot nat voor mij!

Echt schandig deze straf voor Marokko. Vind het in ieder geval goed van Marokko dat ze het hebben afgezegt want ebola is natuurlijke een nare ziekte.

Die hele Afrikaanse bond is echt 1 hele grote grap. Ze snappen er werkelijk niets van. Dat geldboete is belachelijk. Maar met het niveau van scheidsrechters in Afrika zou ik het niet eens erg vinden om niet deel te nemen aan de Afrika cup

Wat een schande is dit en dat zeg ik als Ghanees. Afrika cup had dit jaar sowieso overgeslagen moeten worden. Het is niet meer dan normaal dat Marokko weigerde te organiseren. Dat ze aan deze cup niet mee mogen doen vind ik al te zwaar gestraft.

Hoop dat andere landen zich solidair aan Marokko tonen en de overige Afrika cups boycotten!

6 februari 2015 om 19:01

Jij als Ghanees zou woedend moeten zijn om de organisatie van deze Afrika Cup. Heb je niet meegekregen wat die supporters van het gastland je Ghanese mensen hebben aangedaan?

6 februari 2015 om 19:50

Uiteraard, dat de CAF zo slap ingrijpt zijn gewoon geen woorden voor. Equatoriaal Guinee zal niet eens gestraft worden let maar op. Schaam me d'r heel erg voor dat dit in 2015 nog voorkomt in Afrika bij een groot toernooi. Weet zeker dat als je met je klas een Afrika cup zou moeten organiseren. Het beter zou worden dan dit.


Heb je trouwens de lotingen gezien? Hoe makkelijk poule a en b waren vergeleken met c en d. Stel je voor dat je in de champions league een poule heb met Real, Bayern, Chelsea en PSG. Nou in Afrika kan dat gewoon, zodat het landje met de dictator een grote kans heeft de halve finale te halen!

Hier moet de Fifa tegen optreden. Wat een schande, dus Marokko moet gestraft worden omdat ze de volksgezondheid boven een spelletje baltrappen stellen? Niet normaal...

Dus buiten Afrika kan Marokko gewoon meedoen? Nou, dat is alleen maar beter voor de ontwikkeling van het Marokkaanse voetbal. Uit sympathie zullen ze door menig Europees of zuid-Amerikaans land worden uitgenodigd voor een wedstrijd.

Wat een droeftoeters zijn ze daar bij het CAF. Marokko wordt buitenproportioneel gestrafd.
Ze dreigen nu ook Tunesie uit te sluiten, omdat zij commentaar hadden op de scheidsrechter die een onbegrijpelijke penalty in het voordeel van E-Guinee gaf.

Ze hadden E-Guinee zelfs eerst gediskwalificeerd om later de CAN 2015 organisatie te geven!?

Die speler, Tazemata, mocht overigens ongeveer een wedstrijd of tien spelen voor E-Guinee voordat ze erachter kwamen dat het tegen de FIFA reglementen was, omdat hij ook voor Kameroen was uitgekomen.

Ervaren prutsers daar bij het CAF.

En terecht! Goed dat ze om hun burgera geven, maar ze hadden eerst gedegen onderzoek moeten doen naar de kans dat ebola uitbreekt tijdens de cup, dit hebben ze nagelaten. Ebola is niet zoals één of ander griepje waarmee je wel even naar een voetbalwedstrijd gaat, je ligt direct plat bij besmetting en kan enkel andere besmetten als je ziek bent. Besmettingsgevaar is dus wel aanwezig in woonwijken, maar bijna niet op plekken waar mensen feesten zoals een cup.

6 februari 2015 om 19:12

Ja, want er is echt helemaal geen incubatietijd waarin mensen zich nog niet ziek voelen maar anderen wel kunnen besmetten. Mensen raken besmet en liggen a-la minute plat! Hele straten vol met mensen die besmet zijn geraakt en direct plat gaan! Had iedereen jouw logica maar door, dan was de ebola epidemie morgen over!

6 februari 2015 om 19:50

In de incubatietijd is ebola niet besmettelijk!! Mensen moeten stoppen met uitspraken over ebola te doen terwijl ze er niets over weten.

6 februari 2015 om 20:19

Ok daar heb je gelijk in, dat wist ik niet. Echter, de incubatietijd kan ook 2 dagen zijn, je kan dus vrij snel besmettelijk zijn.

6 februari 2015 om 20:29

Door de vele factoren (zoals welk land dat een ebola epidemie had doet mee? En zonder ziek te zijn kan je niet besmetten) is de statistische kans op Ebola tijdens de Afrika cup klein en zelfs verwaarloosbaar. Je hebt meer kans op een verkeersongeluk dan Ebola. Marokko had voldoende tijd moeten nemen dit te onderzoeken en hun resultaten dan samen met hun bezwaren kenbaar aan de bond moeten maken.

6 februari 2015 om 21:25

WhyMe of moet ik gewoon Brahimi zeggen? Heb je naam verandert omdat je laatst belachelijk bent gemaakt over je uitspraken over dat Algerij zo geweldig is, terwijl iedereen weet dat het in Marokko veel beter is dan in Algerije en dat jullie daarom jaloers zijn. Je maakt je weer belachelijk met je comentaar over Marokko en ebola.

Ik ben trouwens geen Marokkaan

dit is echt triest man. dit kan zo niet. als alle Afrikaanse landen gewoon niet meedoen aan deelname africa cup 2016 en 2017 dan is t ook beter gewoon afschaffen dit slaat totaal.nergens op . marokko heeft voor eigen gezondheid gezorgd en wat krijgen ze terug een dikke boete en 2 x keer niet meedoen schandalig. ongelooflijk

hoop voor de marokanen dat ze het voor elkaar kunnen krijgen om zich aan te sluiten bij europa...want die afrikaans bond gaat echt nergens over!
geografisch ligt het nog niet eens zo ongunstig voor de meeste andere europese landen.

6 februari 2015 om 19:31

Wij Marokkanen hopen het al jaren. Maar ik vrees er een beetje voor. Je wilt niet weten hoe vaak we belachelijk en hilarisch worden benadeeld. Overtredingen waarbij je de rillingen voer de rug lopen en de scheidsrechters die vrolijk verder laten spelen. En dan omgekeerd voor elke tijdje sluiten. Buitenspel fluiten terwijl iedereen kan zien dat het duidelijkheid geen buitenspel is. Zelfs buitenspel fluiten bij ingooien van Marokko (!)...

De technisch kleine en behendige spelers waarvan Marokko iets te veel heeft worden echt mishandeld in de Afrika Cup. Ben in ieder geval blij dat de Bond het volk boven een potje voetbal en geld zet. En ben ergens ook wel blij dat we niet mee hoeven te doen aan die corrupte slachtpartij.

7 februari 2015 om 02:54

Benatia telt echter voor minstens 2 grote spelers... Marokko heeft dus wel een paar grote spelers.

Marokko heeft qua voetbaltalent toch een van de beste selecties in Afrika maar ze missen wellicht meer het pure atleet zijn wat ze in landen als Ivoorkust wel hebben. Daarnaast zijn ee ook vrij veel Marokkaanse spelers die voor het geld kiezen ipv carriere. Belhanda was de beste in Frankrijk maar daar hoor je niets meer van, Boussata (oid) was de beste in Belgie, Assaidi deed het redelijk in de premier league... voorbeelden genoeg maar waar zijn ze nu?

Ik zou ze wel bij Europa willen qua EK. Het wordt dan alleen wel moeilijk voor hen om zich te kwalificeren want de Europese landen worden toch wat beter geleid.

7 februari 2015 om 01:39

Oreely, ik wilde je nog vragen hoe Belhanda het doet bij Dynamo? Aangezien jij meer kijk hebt op die clubs?

11 februari 2015 om 20:09

Ja Belhanda en Boussoufa doen het allebei goed, Belhanda was benaderd voor een transfer maar ze wouden hem niet weg doen onder de 15 miljoen.

Mogelijke uitsluiting van Tunesië voor 1 jaar als ze hun statement niet intrekken en Marokko mag 2 jaar lang niet aan de Afrika Cup meedoen omdat ze de veiligheid boven het voetbal verkiezen terwijl Equatoriaal Guinee gewoon een boete van rond de 100.000 smakkers en een schorsing krijgen? We hebben een match voor Blatter en zijn compagnons gevonden dus zo te zien!

Nee maar zonder gekkigheid dit gaat echt helemaal nergens meer over, dat continent is zo corrupt als de ik weet niet wat en het voetbal wordt daar gewoon uitgekleed net als dat wij dat hier ook al te merken krijgen de afgelopen jaren, jammer dat zit zo stuk gaat en dat meen ik recht vanuit mijn hart!

En oh ja die 20 procent van de stemmen die het een terechte straf vinden: Stop met de lolbroek te spelen of laat je voor de volle 100 procent nakijken... Jij, je vrienden, familie en wie weet wie nog meer zou maar Ebola hebben nou dan is het echt geen lolletje meer, mensen gaan hier gewoon kapot aan.

Aansluiten bij de UEFA?

Straf slaat nergens op boete 1 miljoen en een schadevergoeding van 8 miljoen alleen omdat je geen risico wil lopen met ebola. Dit motiveerd om nog eens die Afrika cup proberen te gaan organiseren. Zou als ik bondsvoorzitter was nooit meer gaan voor de organisatie van die Afrika cup.

net als de fifa, corupte mannetjes. wordt is tijd dat er echte voetbaliefhebbers aan de macht komen. dit is lachwekkend

6 februari 2015 om 19:53

Lachwekkend is het woord 'eens' vervangen met 'is' en beschuldigingen maken die je niet kan bewijzen.

Gewoon die twee jaartjes mee doen in Europa (alle spelers komen ook uit Europa) en dan weer terug naar Afrika als de schorsing opzit.

En terecht, als je een beetje snapt dat ebola voor geen meter in de buurt heerste. Zelfde als er in wit rusland een ziekte zou rondgaan zouden wij ook zo'n evenement laten gaan?? Beetje kortzichtig van de reacties hier.

6 februari 2015 om 20:14

Wauw als ik duimpjes kon geven op mijn telefoon, dan had ik je er 10 gegeven. Wat een verschrikkelijk idiote reacties op dit forum. Ze hebben geen idee wat de ziekte inhoud, wat deskundigen zelf zeggen over het gevaar bij een dergelijk evenement..

6 februari 2015 om 21:28

WhyMe of moet ik gewoon Brahimi zeggen? Heb je naam verandert omdat je laatst belachelijk bent gemaakt over je uitspraken over dat Algerij zo geweldig is, terwijl iedereen weet dat het in Marokko veel beter is dan in Algerije en dat jullie daarom jaloers zijn. Je maakt je weer belachelijk met je comentaar over Marokko en ebola. Ga lekker naar Algerije van je en die president van jullie die in een rolstoel zit en de dictator mag spelen.

Ik ben trouwens geen Marokkaan

6 februari 2015 om 22:40

Waarom weigerde je Land Algerije dan om de Africa Cup de organiseren nou ik wacht op je vleiende antwoordt.

7 februari 2015 om 14:02

Ik ben geen Algerijn! Mijn land?

11 februari 2015 om 20:14

Als dat zo is waarom wou geen enkele land het overnemen van Marokko?

Egypte niet
Zuid-Afrika niet
Algerije niet
Gabon niet
Geen enkele west-Afrikaanse land

In Spanje was er een ebola geval, in West-Afrika, in Mali en die landen hoeven niet dichtbij te liggen want zelfs in Amerika was er een ebola geval. Als er duizenden Afrikanen komen naar jou land dan loop je een risico zo simpel is het.

Het wilt niet zeggen dat je daadwerkelijk ebola in je land krijgt maar het risico is er, des tijds werd Ebola ook gezien als een grote gevaar en zelfs Internationale gezondheidsorganisaties adviseerde Marokko het om niet te doen.

Wat veel mensen vergeten is dat Ebola in maart 2014 uitbrak. En 3 van de 4 landen waar de uitbraak het ergste was doen niet eens mee aan het toernooi. Rare zet dan om dat ze kort voor het begin af te zeggen.

Terecht. Je krijg de organisatie in handen en dan moet je dat ook doen gewoon.

Een beeetje belachelijke beslissing...niet?

Ik krijg zo langzamerhand het idee dat de CAF vooral een hekel heeft aan de Noord-Afrikaanse landen. Wat een buitenproportionele straf weer. Tunesie wordt ook belacheiljk behandeld. Ik weet niet of de Noord-Afrikanen hier op VZ zo ook voelen, maar als buitenstaander lijkt me dit gewoon absurd...

6 februari 2015 om 20:39

Wat is er absurd aan? Ongegrond (zonder gedegen onderzoek) een toernooi op het laatste moment afzeggen waardoor veel geld misgelopen wordt wat betreft sponsors kan financiële sancties opleveren. Als ze nou eens echt hadden onderzocht wat de kans op een Ebola epidemie was en hun bezwaren eerder kenbaar hadden gemaakt, dan was er minder aan de hand geweest.

6 februari 2015 om 22:38

Was jij de gene die zij dat Marokko het af ging lassen omdat men bang was dat Algerije de Africa Cup gingen winnen. Je bent wel erg triest.

7 februari 2015 om 14:04

Nee dat was ik niet!! Ik ben geen Algerijn, jullie zijn voor mij een pot nat. Jullie zijn het hele topic lang al bezig met deze onzin, maar inhoudelijk kennis ontbreekt maar weer. Emoties en geen kennis goh verrassend!

Zal ik eerlijk zijn.... Ik zou ook vragen om het niet te organiseren

Lekker boeiend, ik zou vrijwillig de afrikka cup missen.. waarom gaat Marokko naar het cas? Gewoon lachend accepteren..

6 februari 2015 om 21:03

O ja de boete natuurlijk niet betalen.

Een belachelijke straf aangezien ze burgers en voetballers in vescherming genomen hebben

als fifa achter marokko gaan staan, en heel afrika weren met het wk.

Belachelijk echt waar! Iedereen had begrip voor de beslissing van de Marokkaanse bond en dan worden ze zo gestraft!

Marokko mag trots zijn dat ze zich inzetten voor mensenlevens.

7 februari 2015 om 00:31

Je kan ook overdrijven. ... Hun keuze om het niet te organiseren is begrijpelijk, en de straf is belachelijk.

Hoeveel ebola doden zijn er gevallen in Equatoriaal-Guinea? Zero.

Nochtans ging volgens de doemdenkers de sluizen van de hel opengaan.
Is dus niet gebeurd.

Dus ja, Marokko heeft aan paniekvoetbal gedaan.

Er zullen trouwens straks wel doden vallen in Equatoriaal-Guinea en de bezoekende landen, door HIV en nog zo'n dozijn andere ziektes. Dat is gewoon onvermijdelijk.

7 februari 2015 om 06:25

Kijk hoe men in Nederland omgaat met een dierenziekte die niet besmettelijk is voor mensen. Worden ook meteen alle soortgelijke dieren in een straal van tientallen kilometers (afhankelijk van de situatie) afgemaakt en complete vervoersverboden.

Moet je nagaan als er een dreiging zou kunnen bestaan voor het uitbreken van een voor menselijke gevaarlijke epidemie. Denk je dat ze hier dan ook nog een toernooi gaan houden, terwijl je buurland al te maken heeft met besmettingen.

Altijd zo makkelijk praten achter een computer....

7 februari 2015 om 07:01

Analyse,

Neen, dat doet men niet. Elk jaar zorgt een simpele griep voor een half miljoen doden wereldwijd. Elk jaar en niet alleen in 'arme' landen. Aan griep sterven ieder jaar beduidend meer mensen dan aan ebola in héél zijn historie.

Strikt genomen zou ook beter iedereen binnen moeten blijven wanneer zo'n griepepidemie woekert. Het zou honderdduizenden levens redden.

En toch doen we dat niet. Terecht ook.

Ebola, ebola, ebola. Het is zeker een gruwelijk virus, maar eigenlijk is dat ook vrij ongevaarlijk. Besmetting gaat niet over via de lucht, zoals met griep. En je weet vrij snel dat je ziek bent. Ook sterf je snel. En hoe luguber dat dit ook klinkt, dat maakt het net vrij ongevaarlijk.

De uitbraak was zeker heviger dan anders, maar ze is vandaag wel onder controle. Door de karakteristieken van ebola kan ook een land met een gebrekkige staatsstructuur en gezondheidszorg dat virus relatief snel, goedkoop en makkelijk baas worden.

Heeft u bang van het Marburgvirus? Wellicht niet. Kans is zelfs groot dat je niet eens weet wat het is.

Paar maanden geleden was er ook een uitbraakje van dat virus. Niks van gelezen in de reguliere media.

Marburg is nochtans héél gelijkaardig met ebola, beide zijn dan ook filovirussen.

7 februari 2015 om 07:36

Dan kun je wel een lap tekst schrijven met voorbeelden maar Marokko heeft gewoon goed gehandeld door geen risico te nemen dat weet je best.

Daarbij wisten ze nog niet alles wat we nu wel weten over de ziekte en moest er dus van het ergste uit gegaan worden, die tijd waren er ook hevige berichten over een epidemie dus houd nu maar gewoon op.

7 februari 2015 om 07:51

Mothespur,

Lap tekst? Als je een paar lijnen al niet aankunt, dan ligt het probleem toch vooral bij u.

Neen, Marokko heeft echt wel overdreven gehandeld.

Nogmaals:
Hoeveel ebola doden zijn er gevallen in Equatoriaal-Guinea? Zero.

Meer bewijs is er niet nodig. Maar dat horen de doemdenkers niet graag natuurlijk.

We wisten echt wel hoe ebola zich verspreidde en wat de karakteristieken waren. Ebola kennen we al van de jaren 70.

Het kwam vorige zomer - in volle komkommertijd - inderdaad veel in de media. Waardoor de mensen overdreven bang werden. Zo bang zelfs, dat ook een land als Marokko bang werd.

En ophouden? Waarom? Omdat mijn mening u niet aanstaat?

Dan moet ik zeker verder doen.

7 februari 2015 om 10:40

@ iedereen komt...

Ik ben het niet altijd met je eens (hoeft ook niet natuurlijk), maar ben blij dat niet iedereen meegaat in de hysterische "ebola hype" en paniekerig reageert.

Dit is een virus die vrij makkelijk onder controle gehouden kan worden, en komt (gelukkig) lang niet in de buurt bij ziektes die grotere slachtoffers maakt (Hiv - malaria).

Ik snap ergens wel dat Marokko het toernooi heeft afgeblazen, alleen heb ik wel t idee dat die keuze is gemaakt uit paniek.
De straf kan ik begrijpen, maar is misschien iets aan de zware kant.

7 februari 2015 om 14:05

Ze wisten toen alles wat wij nu ook weten over de ziektw. Ebola bestaat niet pas sinds 2014 hoor. Marokko heeft gewoon onprofessioneel gehandeld.

Wat een belachelijke straf is dit zeg.. Omdat Marokko voor de gezondheid van de mens kiest wordt het gestraft en Zwaar bestraft.. Tuurlijk is het kort dag om die beslissing te nemen maar wel meer als logisch.. en misschien heeft dit de corrupte Afrikaanse bond flink wat geld gekost (idem voor Marokko) maar de gezondheid van de mens gaat altijd voor op een sportevenement..

En als je dan het bericht hierboven ziet over de rellen tussen Equatoriaal-Guinea en Ghana (90.000 boete en één wedstrijd voorwaardelijk) zie je weer hoe krom, corrupt, incorrect ze zijn.

Triest.

Dit was het meest lachwekkende toernooi ooit! Amateuristisch beleid evenals de corruptie, die ervan afdruipt. Maar in Afrika is alles mogelijk blijkbaar. Er moet een revolutie komen en de maghreb landen moeten ermee beginnen! Tunesie staat alvast klaar!!

7 februari 2015 om 14:08

Hahaha de mahgreb landen!! Ja die zijn zeer zeker niet corrupt. Niet eens fatsoenlijk onderzoek doen naar wat ebola is en hoe groot het gevaar op besmetting is, maar wel spreken over amateurisme bij een land dat halsoverkop jullie toernooi moest overnemen.

7 februari 2015 om 15:33

De Arabische revolutie is bij ons (tunesie) begonnen en met succes! Jij mag lachen wat je wilt, we zullen zien Pipo! Maghreb United!!!

9 februari 2015 om 13:44

ja de Arabische lente dat werpt zijn vruchten wel af zie ik!!

11 februari 2015 om 20:49

Hahaha djatar

Arabische lente heeft veel ellende veroorzaakt.
Er komen steeds duizenden noord afrikanen naar europa, zo goed gaat t ook weer niet hoor.

Hmm zal wel 1 van de weinig vinden die deze straf niet belachelijk zwaar vind.
Dat Ebola is er over 4 jaar ook nog. Gaat Marokko dan ook moeilijk doen?
Dit toernooi heeft neem ik aan toch ook als doel eenheid en respect te brengen.

11 februari 2015 om 20:45

De africa cup heeft geen nieuwe slachtoffers van ebola gebracht.
heb ook begrip dat ze gestraft zijn, want niet heel afrika is ebola besmet.

11 februari 2015 om 22:40

Dan hoop ik dat als Europese landen niet in Rusland of Quatar willen spelen dat ze ook een enorme straf krijgen.
Zijn mensen nu zo dom. Ieder mens met common sense weet toch dat het een enorm risico brengt van de verspreiding van Ebola. Wie weet zijn er nu enorm veel mensen besmet geraakt op het WK en zie je dat pas over een aantal weken terug in de cijfers!

11 februari 2015 om 23:25

Nee de normale gedachte is niet dat we niet denken dat dit voor verspreiding kan verzorgen. De manier van denken is juist over 2-4-6 jaar is Ebola er nog en hoogstwaarschijnlijk nog wel meer dan nu. Kunnen ze net zo goed altijd weg blijven toch? Als hun angst verspreiding is. Waar overigens best wat opmerkelijks voor nodig is -.-

Over Rusland en Qatar ja klopt zouden ze ook moeten doen tenzij de reden is dat er tegen die tijd een hele slechte relatie tussen bepaalde landen is zoals Rusland en Oekraïne.

Marokko heeft niet de Afrika Cup afgelast maar vroeg 6 maanden tot dat Ebola risico gedaald was.
Vervolgens geeft CAF het meest corrupte land in de wereld (volgens internationale bronnen) de Afrika Cup omdat geen andere land het wou overnemen.

Ik denk dat de gevolgen voor Marokko nu nog wel eens verder kunnen gaan strekken dan alleen die uitsluiting en die boete. Er zijn natuurlijk veel voetballers met Marokkaanse roots die opgegroeid zijn in Europa en die moeten kiezen tussen het land van hun ouders en het land waar ze wonen.

Marokko heeft al sinds 1998 geen WK meer gespeeld en als nu ook nog eens tot en met 2019 de Afrika Cup wegvalt, dan valt er niet zo heel veel eer meer te behalen. Dat zou voor talenten met een dubbele nationaliteit wel eens de doorslag kunnen geven om niet voor Marokko te kiezen.

Niet in heel Afrika is ebola (alleen een deel van w-afrika).
begrijpelijke beslissing van Afrikaanse bond.

Ik snap deze beslissing van de CAF en ik sta achter hun beslissing.

Waardeloze beslissing. Marokko heeft juist gehandelt. Gewoon aansluiten bij Europa"

Ik vind het nogal zwaar gestraft maar ik hoop dat Marokko niet bij de Uefa aan mag sluiten. Dan komen er veel meer Afrikaanse landen bij de Uefa en dat zie ik niet zitten. Ook denk ik dat Nederland - Marokko een wedstrijd is waar men zonder kan, voordat dat weer helemaal fout gaat zoals bij Jong Oranje...

11 februari 2015 om 22:42

Ik hoop het van wel. Natuurlijk zullen er spanningen zijn bij de wedstrijd NED-MAROC, maar het nieuws gaat natuurlijk een maand voor de wedstrijd waarschuwen over wat er gebeurt was een aaantal jaren terug. En dan breng je jongeren op ideeën!

11 februari 2015 om 23:35

Dus als die gasten krijgen te horen dat zij niet moeten rellen gaan zij dat dus wel doen omdat zij eraan herinnerd worden dat het mogelijk is?

Meer reden dus om het niet te doen.

Groot gelijk! Marokko moet zich niet laten kennen door deze onbekwame corrupte bobo's.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Marokko

FIFA ranking: 33
397 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
T. TissoudaliAanvaller20
Y. BounouKeeper20
S. RahimiAanvaller10
R. MmaeeAanvaller00
N. AguerdVerdediger20
S. AlakouchVerdediger00
B. BenounVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Marokko.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Marokko.

In de wandelgangen

Maandag 17 januari
Chelsea heeft de kans om Layvin Kurzawa te contracteren laten schieten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren