Overwinning van Ghana wordt ontsierd door hevig supportersgeweld

Donderdag, 5 februari 2015 om 22:25Gijs Freriks • Laatste update: 22:31

Voetbalminnend Afrika kan zich opmaken voor een finale tussen Ivoorkust en Ghana. De Olifanten plaatsten zich woensdagavond voor de eindstrijd in Bata en Ghana drong donderdag door een zege op Equatoriaal-Guinea door tot de laatste twee. De viervoudig winnaar van de Afrika Cup won met 3-0 in Malabo. In de slotfase ontaardde het duel overigens nog in een totale chaos, doordat fans van Equatoriaal-Guinea de confrontatie zochten met de spelers en supporters van de tegenstander.

/

The Black Stars domineerden, maar de eerste grote kans was voor Equatoriaal-Guinea. Emilio Nsue kwam echter een fractie te laat bij een vrije trap en daardoor ging de kans verloren. Naarmate de wedstrijd vorderde, werd Ghana steeds sterker en via Wakaso Mubarak kreeg men al een goede mogelijkheid op de 1-0. Zes minuten voor tijd opende men uiteindelijk de score: Felipe Ovono werkte Kwesi Appiah tegen het gras en de daaropvolgende strafschop werd beheerst benut door Jordan Ayew. Op slag van rust besliste Wakaso de wedstrijd, door na een snelle counter en een pass van voormalig Vitesse-speler Christian Atsu van dichtbij binnen te schieten: 2-0.

Die goal kwam hard aan bij Equatoriaal-Guinea en zeker bij de fans. Het werd grimmiger en grimmiger en na het rustsignaal bekogelden de fans van het thuisland de spelers van Ghana met flesjes water en andere projectielen. De politie moest uiteindelijk uitrukken om de spelers bescherming te bieden. Het werd er echter niet veel rustiger op. De supporters van Equatoriaal-Guinea zochten in de tweede helft wederom de confrontatie met de fans van Ghana en die vluchten uit angst het voetbalveld op. Zelfs de politiehelikopter die boven de tribunes vloog werd met flesjes bekogeld. Het duel moest tijdelijk worden stilgelegd en de spelers van Equatoriaal-Guinea probeerden hun achterban tot bedaren te brengen.

/

Op dat moment stond het overigens al 3-0, want André Ayew was op aangeven van Appiah een kwartier voor tijd tot scoren gekomen. Nadat de supporters van Ghana en de journalsiten via de spelerstunnel in veilige haven waren gebracht, het speelveld was opgeruimd en de rust enigszins was teruggekeerd op de tribunes, werd de halve finale hervat. De scheidsrechter liet nog maar drie minuten doorspelen en door de 3-0 overwinning plaatste Ghana zich dus voor de finale van komende zondag tegen Ivoorkust. Equatoriaal-Guinea en Congo-Kinshasa strijden zaterdag om de derde plaats.Poll

Wie wint de Afrika Cup, denk je?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

15 reacties (laatste reactie door ritiboy)

Een ongekende en schandalige vertoning van de Afrikaanse federatie. Dit is de uitkomst van ongeduldig willen zijn, binnen twee maanden een toernooi in een heel ander land willen organiseren, zonder dat je de veiligheid en faciliteiten op orde hebt. Het was gedurende de gehele wedstrijd al zo en dan acht minuten zuiveren speeltijd van de wedstrijd aftrekken (dus na het gezeur beginnen op 90 minuten) en drie minuten blessuretijd (waar die vandaan komen?) wel laten uitspelen?

De Afrikaanse federatie, de voetbalbond van Equatoriaal Guinee en het volk van het thuisland hebben zich vanavond te schande gezet tegenover de gehele wereld. Deze beelden zijn vanavond/morgen overal te zien, overal zullen zij zien dat de veiligheid van het Afrikaanse volk een bijzaak is, zolang de zakken van de topmannen binnen de Afrikaanse federatie maar gevuld kunnen worden. Dit geeft mij zeker een nog sterker gevoel dat de Marokkaanse bond en overheid er goed aan hebben gedaan om zich niet in te laten pakken door de federatie en voet bij stuk te houden.

Ga je hier maar eens voor verantwoorden meneer Issa Hayatou...

Edit: Hier trouwens een filmpje van de helicopter die door het stadion kwam vliegen. Daarna zelfs twee helicopters boven het stadion...

pic.twitter.com/0nw3xfbnhv

Edit 2: Op last van de overheid en de Afrikaanse federatie mogen er geen vragen gesteld worden over de ongeregeldheden door journalisten die nog aanwezig zijn bij de persconferentie. "please stick to the football", schrijft Gary Al-Smith (journalist) op Twitter.

Tijdens de wedstrijd moesten ook cameramannen hun positie verlaten, omdat het ook voor hun te gevaarlijk was om hun werk uit te voeren. Daarom was de blessuretijd maar vanaf drie cameraposities uitgezonden.

Edit 3: Inmiddels komen er berichten naar buiten dat er misschien twee fans van Ghana het leven hebben gelaten, nadat zij aangevallen zijn buiten het stadion. Deze berichten zijn (nog) niet bevestigd.

Daarnaast zijn overige fans van Ghana, die niet voortijdig het stadion konden/hebben verlaten met bussen naar de Ghanese ambassade gebracht. Deze bussen werden bekogeld met stenen en flessen door supporters van het thuisland. Naar het schijnt liggen de hoofdwegen rondom het stadion bezaaid met stenen, stokken en kapotte flessen.

Ook zijn er diverse fans van Ghana naar ziekenhuizen gebracht voor uiteenlopende verwondingen. Deze variëren van bepleisterde kleine sneeën tot voor de helft verbonden gezichten.

Bron: Gary Al-Smith (@garyalsmith)

Edit 4: Piers Edwards (van de Bcc) pikte volgende op van het veld: stuk van een gebroken spiegel, stuk van een gebroken bord en een steen (naar verluidt een van de honderden). Bron (foto): twitter.com/piers_e/status/563469986044186624/phot...

Ook deze foto van Piers Edwards spreek boekdelen over wat er gaande was tijdens de wedstrijd. De fans van Ghana konden nergens heen, stonden massaal tegen de boarding langs het veld gedrukt. Gewoon een makkelijk doelwit voor projectielen vanaf de tribune's. Bron: twitter.com/piers_e/status/563471266112225280/phot...

Een andere foto collage toont hoeveel projectielen er wel niet door de lucht vlogen. Bron: twitter.com/ghanafaofficial/status/563445877478805...

Edit 5: Equatoriaal Guinee heeft een straf opgelegd gekregen voor al het supportersgeweld. Maar $100k boete (een schijntje) en 1 wedstrijd voorwaardelijk zonder publiek.

Dit is toch een regelrechte schande?

Dit is toch niet te geloven.
Dat Equatorial Guinee is ook zo'n corrupt land en die bevolking verdient ook niet anders met zo'n dictator. Dit was echt schandalig. Eerst wordt ze gevraagd om de Afrika cup te organiseren, terwijl ze geschorst waren voor de Afrika cup, omdat ze spelers lieten spelen die niet gerechtigd waren, daarna worden ze geholpen om de halve finale te halen en San zo omgaan met je gasten. De Afrikaanse bond is zo corrupt als ik weet niét wat en Marokko had gewoon gelijk om voet bij stuk te houden, zij geven tenminste wel om hun bevolking en land en om de supporters van de andere landen.

Dit is toch niet te geloven.
Dat Equatorial Guinee is ook zo'n corrupt land en die bevolking verdient ook niet anders met zo'n dictator. Dit was echt schandalig. Eerst wordt ze gevraagd om de Afrika cup te organiseren, terwijl ze geschorst waren voor de Afrika cup, omdat ze spelers lieten spelen die niet gerechtigd waren, daarna worden ze geholpen om de halve finale te halen en San zo omgaan met je gasten. De Afrikaanse bond is zo corrupt als ik weet niét wat en Marokko had gewoon gelijk om voet bij stuk te houden, zij geven tenminste wel om hun bevolking en land en om de supporters van de andere landen.

Wat een wanvertoning. Hoe heeft dit kunnen plaatsvinden? Het is weliswaar de Africa Cup of Nations, maar toch. Ik neem aan dat er nu veel gaat door de organisatoren die Equatoriaal-Guinee hebben gekozen als gastland.ten eerste hebben ze niet een grote naam in de voetbalwereld, wat natuurlijk een pre is. Ten tweede waren ze al eens gediskwalificeerd vanwege het opstellen van en speler die niet gerechtigd was. En dan dit..

ongelofelijk.

5 februari 2015 om 23:02

Marokko was de gastheer van het toernooi maar zagen er vanaf of wouden het verplaatsen vanwege Ebola. Guinee bood zich aan als vervanger. Maar elke afrikaan weet dat de Afrikaanse voetbalbond een drama is, Marokko wou de gezondheid van haar bevolking veilig stellen niet meer dan logisch. En dan nog een schorsing bovenop krijgen ongelooflijk. Het is wachten op de dag dat deze oude generatie plaats maakt voor de wat jongere, die voor wat frisse wind gaan zorgen want dit is echt beschamend voor ons prachtige continent

6 februari 2015 om 14:38

Klopt, maar dat je nadat Marokko afziet als gastheer een land kiest dat al gediskwalificeerd was, vind ik een uiterste ongenoegen.

Wat een corrupt stelletje lamhappen zijn die lui bij de Afrikaanse Federatie.

Ze hebben de ballen om Marokko te schorsen voor de Afrika Cup wat ik al belachelijk vind en dan halen ze een landje ervoor terug die eigenlijk niet eens aan het toernooi mocht meedoen omdat ze geschorst waren en dan vervolgens ook nog is er zo'n puinhoop van weten te maken met de beveiliging van dat land... Het is te grappig voor woorden dit, het voetbal wordt kapot gescheurd en de grote bazen geven er duidelijk geen ene zak om.

Werkelijk onvoorstelbaar dit!

Daarom zijn die soort landen nooit op het we.

5 februari 2015 om 23:15

*WK

Africa Cup is gewoon een corrupte zooi.
Dit slaat gewoon nergens op, dik straffen dit.
Overigens hoop ik dat Ghana de cup wint.

Gewoon een corrupt zooitje daar. Issa hayatou moet gauw vervangen worden. Er is zo veel mis met de CAF word er gewoon pissig van! Maar lekker voor ze..genoeg negatieve reclame gehad. Ze moeten die man afzetten. De noord Afrikaanse landen moeten een coalitie vormen tegen hem. Dan volgt de rest wel vanzelf. Tunesie is goed in het starten van revoluties!!

Ik verbaas me er nog over dat dit niet vaker gebeurt bij de Afrika Cup, als ik het hier hoor hebben ze het normaal gesproken wel iets beter georganiseerd?

6 februari 2015 om 00:59

De Afrika Cup is altijd een mooi voetbalfestijn geweest hoor. Ook met de nodige supporters die afreizen naar het gastland om de wedstrijden van hun land bij te wonen. Maar dit keer was het gewoon een grote chaos, omdat het CAF per se door wou gaan met het toernooi in de wintermaanden. Er waren genoeg alternatieven, maar dit is waar zij uiteindelijk voor kozen. Een haastig georganiseerd toernooi in een van de meest corrupte landen van Afrika.

De landenteams klaagden zelfs over de staat van de hotels waar zij moesten verblijven. Er waren amper hotels voor supporters beschikbaar die naar Equatoriaal Guinee kwamen om hun land toe te juichen. Dan had je natuurlijk ook nog de uiterst dubieuze beslissing om - het vanwege het gebruiken van een niet speelgerechtigde speler gediskwalificeerde - Equatoriaal Guinee toch mee te laten doen, omdat ze het toernooi wél binnen een paar weken wouden organiseren voor het Caf.

Kijk dat ze er in hun eigen continent een teringbende van maken, dat is weliswaar zielig voor alle goedwillenden, maar verder nog tot daar aan toe. Maar al die maffe bonden en lieden die de CAF nu maken tot wat hij is stemmen straks ook weer op Blatter en dan zitten wij er dus ook weer mee.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ghana

FIFA ranking: 52
48 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
J. WollacottKeeper20
D. AmarteyVerdediger20
A. BabaVerdediger20
A. DjikuVerdediger20
A. YiadomVerdediger20
I. BabaMiddenvelder20
D. KyerehMiddenvelder20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ghana.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ghana.

11 fans
Middenvelder, 30 jaar

In de wandelgangen

Zondag 16 januari
Internazionale heeft zijn pijlen gericht op Morten Thorsby. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren