Van Gaal waakt voor onderschatting: ‘Het is de Death or the Gladioli’

Zaterdag, 3 januari 2015 om 12:08Gijs Freriks • Laatste update: 12:15

Manchester United werd in de Capital One Cup afgeschminkt door MK Dons (4-0 verlies) en speelt komende zondag in de derde ronde van de FA Cup tegen Yeovil Town, de hekkensluiter van de derde divisie van Engeland. De nederlaag tegen Dons zit bij Louis van Gaal echter nog vers in het geheugen en hij wil van onderschatting dan ook niets weten.

/

“In Nederland kennen we het gezegde Death or the Gladioli, wat alles of niets betekent”, zo introduceerde Van Gaal maar weer eens een bekende Nederlandse sportuitdrukking in de Engelse media. “We moeten ons dus goed voorbereiden. Het is een gladiolenwedstrijd. Het wordt onze dood of een glorieuze overwinning en zo is het in bekerwedstrijden altijd.”

“We weten dat onze klassering in de Premier League niets zegt in de beker, dat hebben we in de Capital One Cup wel kunnen zien. Maar zo was het ook bij Ajax en Barcelona”, vervolgt Van Gaal. “Met Ajax verloor ik in 1996 eens van Cambuur en met Barcelona verloor ik van een derdeklasser. De kritiek was enorm. In Nederland zien we de FA Cup als een van de mooiste competities.”


Poll

Denk jij dat Manchester United de volgende bekerronde bereikt?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

20 reacties (laatste reactie door fey-lwd)

Langzaam verdenk je hem er toch van dat hij dit in show zet.

Hoe leuk het ook is eigenlijk kan het niet dat een trainer van een topclub als Manchester United zo belabberd Engels spreekt, je bent een internationaal uithangbord en nu sta je in de media toch vooral bekent als de clown die Engels spreekt als een kind van 6.
Bij Bayern ook nooit de moeite genomen om fatsoenlijk Duits te leren, Koeman weet dat zijn Engels niet goed is en heeft daar gelijk een cursus voor genomen, van Gaal zal zich daar waarschijnlijk te groot voor voelen.

3 januari 2015 om 12:26

Hij kan zich gewoon prima duidelijk maken in zowel Duits, Engels en Spaans. Het punt is alleen dat hij continu spreekwoorden letterlijk probeert te vertalen, maar de onderliggende boodschappen daarvan komen gewoon totaal niet aan omdat het zo taalspecifiek en aangeleerd is in je moedertaal. Maar zo slecht Engels/duits/spaans spreekt hij niet. Hij moet gewoon kappen met letterlijke vertalingen, want dat is gewoon beschamend

3 januari 2015 om 12:28

Hij zegt dit niet alsof hij denkt dat het Engels is. Hij legt uit aan die Engelsen dat het een Nederlands spreekwoord/gezegde is.

3 januari 2015 om 13:33

inderdaad dit is gewoon een bewussie. Vind het wel mooi hoe van Gaal dat altijd doet.

3 januari 2015 om 14:55

Ik vind het maar relatief. Mourinho spreekt fatsoenlijk Engels. Maar hij zet zichzelf ook wekelijks voor lul in de media met zijn belachelijke uitspraken. Van Gaal houdt de media op deze manier leuk bezig en trekt de aandacht weg van zijn team. Staat inmiddels netjes 3e na een lastig begin. Daarnaast is hij gewoon goed te begrijpen.

Hij zal het inderdaad wel gewoon in show zetten, maar dat is juist wel leuk. Als je het bekijkt zoals ik net zei is hij dan een sympathieke versie van Mourinho. De aandacht bij zijn spelers weg houden door zichzelf een beetje voor aap te zetten. Van Gaal doet het humoristisch, Mourinho idioot.

Nog los van de vraag of het verstandig is om al onze Nederlandse spreekwoorden letterlijk te gaan vertalen voor de Engelse media, moeten we constateren dat Louis in het gebruik van dit gezegde de plank totaal mis slaat.
Hoewel een nederlaag inderdaad de dood betekent (als in: uitschakeling), is winnen van een derde klasser alles behalve glorieus voor een club als United.

Mocht Louis als winnaar van het veld stappen, dan wacht hem geen zegetocht met bloemenpraal. Slechts een slap handje van de verliezend coach en het is over tot de orde van de dag.

3 januari 2015 om 12:42

Hij begint wel een karikatuur van zichzelf te worden.

En inderdaad, ik zou niet zo gelukkig zijn mocht de coach van mijn club met de billen toe een wedstrijd aanvatten tegen een degradatiekandidaat uit 3de klasse.

Heb ik liever Frank die zou zeggen, dat je met minstens 10 - 0 moet winnen.

3 januari 2015 om 12:55

Maar dat is Nederland..

10-0 winnen van Yeovil in de FA cup haast uitgesloten. Tevens zou dat mega maar dan mega arrogant en respectloos zijn naar je tegenstander toe. Etiquette ontbreekt.

Haha hij vergelijkt Cambuur dus eigenlijk met een derdeklasser uit Spanje, wat een sjaak. Verliezen van Cambuur is geen schande hoor, er zijn wel meer ploegen die hier verliezen. Bekerwedstrijden zijn wedstrijden opzich, daar heb je geen uitgesproken favorieten. Oke, dat Barcelona verliest van een klein clubje uit de derde klasse mag opzich nog een schande worden genoemd, maar trek alsjeblieft even geen domme vergelijking met Cambuur zeg. Die man is echt vermoeiend.

Wat een gezeik over Van Gaal dat hij alle talen niet in de puntjes beheerst en dat hij het leuk vindt om andere talen te verrijken met Nederlandse gezegdes.

Die man is al bijna 70! Mijn opa en oma van 70 hebben nog nooit Engels gehad op school. Het is extreem moeilijk om op latere leeftijd nog een nieuwe taal tot in de puntjes te leren.

In Nederland praat bijna iedereen al half Engels. Op de tv zie je bekende Nederlanders om de 3 Nederlandse woorden weer een Engels woord of gezegde erachteraan plakken.

In Nederland accepteren we dat Engelstalige spelers en trainers gewoon jaren lang onze pers te woord staat in het Engels.

3 januari 2015 om 15:50

Ik denk dat iemand die 63 is het niet leuk vindt als hij 'bijna 70' wordt genoemd. Dan kun je beter tegen een kleuter van 5 zeggen dat hij al bijna 12 is, dat wordt over het algemeen wel gewaardeerd.

Louis is erg principieel als het gaat om het spreken van de taal. In zijn tijd bij Ajax verlangde hij al van zijn buitenlandse spelers dat zij zich het Nederlands eigen maakten. Tot die tijd konden zij geen basisspeler zijn op een belangrijke positie in het veld en daar bedoelde hij de as mee.

Voor zichzelf is hij consequent. Zowel in Spanje als in Duitsland heeft hij nooit iets anders gesproken dan de taal van het land. Dat is lovenswaardig maar betekent niet dat wij hem niet kritisch mogen benaderen. Met name het aanhalen van Nederlandse spreekwoorden en gezegdes, gruwelijk vertaald en zonder uitleg niet te begrijpen, mag hij best achterwege laten. Maar ja, hij heeft er al enkele keren de lachers mee op zijn hand gehad en dus gaat hij er mee door.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Manchester United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden

404 fans
Coach, 70 jaar
SeizoenClub
2021- Nederland
2014-2016 Manchester United
2012-2014 Nederland
2009-2011 Bayern München
2005-2009 AZ

In de wandelgangen

Zaterdag 16 oktober
Fiorentina wil in januari een poging wagen om Andrea Belotti in huis te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren