Go Ahead Eagles kent droomstart en vergroot zorgen van NAC Breda

Go Ahead Eagles is naar de veertiende plaats geklommen in de Eredivisie. Het team uit Deventer was zaterdagavond met 2-0 te sterk voor NAC Breda en de eindstand stond binnen het halfuur al op het scorebord. De Bredanaars hebben nu slechts twee punten in de laatste zeven competitiewedstrijden verzameld en zijn met maar vier overwinningen bovendien de slechtst presterende ploeg van 2014 in de Eredivisie.

/

NAC hoopte zijn eerste overwinning sinds 14 september (FC Dordrecht, 0-1) te kunnen boeken, maar het ging al in het eerste halfuur mis in De Adelaarshorst. Het tempo zat er meteen goed in en nadat Jop van der Linden het vijandelijke doel al een keer onder vuur had genomen, was het bij de tweede poging van de thuisploeg wel raak. Kenny van der Weg liet de bal van zijn voet springen en daardoor kon Jules Reimerink profiteren: 1-0. Go Ahead was de bovenliggende partij en werd steevast naar voren geschreeuwd door de fanatieke achterban. Na een klein halfuur spelen viel de tweede treffer van Kowet.

Jeffrey Rijsdijk kapte zich vrij in het strafschopgebied en zocht Alex Schalk uit en de Bomber van Breda maakte geen fout, hoewel hij de bal niet helemaal goed raakte: 2-0. De bezoekers van trainer Eric Hellemons konden niet veel uitrichten en kregen voor de verplichte onderbreking eigenlijk maar één serieuze mogelijkheid. Mats Seuntjens liep zich na 37 minuten stuk op de defensie, waardoor de bal voor de voeten van Adnane Tighadouini viel. De topscorer van NAC zag zijn schot echter worden geblokkeerd. Ook Erik Falkenburg deed nog een poging; hij mikte naast het doel van keeper Mickey van der Hart.

/

NAC hoopte na rust wat aan de achterstand te kunnen doen, maar de eerste mogelijkheid was weer voor Go Ahead. Fernando Lewis profiteerde van een onoplettendheid in de vijandelijke verdediging, maar na zijn voorzet kon Rijsdijk niet goed genoeg afdrukken. NAC was in aanvallend opzicht gewoonweg tandeloos, maar na een uur had het zowaar 2-1 kunnen worden. Falkenburg kopte de bal na een vrije trap van Tighadouini echter in de handen van Van der Hart. De bezoekers leken de druk wat op te voeren en beide ploegen kregen een aantal aardige kansen, maar acht minuten voor tijd kon NAC een punt wel helemaal vergeten.

Mats Seuntjens kreeg een rode kaart, terwijl de bal niet in de buurt was. De scheidsrechter gaf op aanraden van zijn assist een rode prent en de speler van NAC liep zonder protest het veld af. Schalk kreeg in de slotfase een publiekswissel en het bleef bij 2-0. Go Ahead won na drie speelronden weer eens en scoorde bovendien voor het eerst sinds de promotie in 2013 in zeven Eredivisiewedstrijden op rij. Zo’n reeks zette Go Ahead voor het laatst neer in april 1996.