Fer: ‘Elke keer nadenken of ik foto wel of niet kan posten'

Dinsdag, 18 november 2014 om 06:30Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 08:38

Leroy Fer kan niet goed beschrijven hoe ongelooflijk veel pijn de racistische reacties bij zijn selfie bij hem hebben veroorzaakt. De middenvelder van het nationale elftal kreeg al gauw door dat de reacties op zijn foto via sociale media compleet uit de hand liepen. Fer is teleurgesteld en verdrietig tegelijk. “Ik wist niet wat ik zag. Ik schrok, kon me niet voorstellen dat dit in 2014 in Nederland voorkomt. Ze raken me diep”, vertelt hij in De Telegraaf.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

138 reacties (laatste reactie door capis)

Supertrieste kwestie, enige 'positieve' vind ik in deze kwestie dat de smakeloze reageerders volledig zijn ontmaskerd in hun nabije omgeving..

18 november 2014 om 07:16

De reacties zijn al triest, maar wat ik nog triester vind is dat er mensen zijn die de reacties afkeurden, maar die zich afvroegen waarom er alleen donkere spelers op staan en daarbij dan de opmerking plaatsen dat ze hierover moeten nadenken voordat ze zo'n foto plaatsen.

Dat is voor mij in de trant van 'ik ben geen racist, maar....'.

Ik vind dit echt zo'n trieste zaak! Ook ik ben hierdoor gewoon hard geraakt. Kan het gewoon niet bevatten.

18 november 2014 om 07:27

Dat vond ik idd ook echt zo bizar .. Ik las zelfs dat die jongens er wel een beetje om vroegen in deze tijd van zwarte pieten discussie .. wtf??
Ik woon al een tijd niet meer in nederland, maar lees dit toch allemaal met verbazing en veel schaamte!

18 november 2014 om 07:56

Weet je wat het probleem is het is niet van nu. Dit gebeurd al jaren en we gaan er zo laks mee om.
Wat nu wat gebeurd er nu. Wederom weer weinig het is 2 weken nieuws en dan horen we er niets meer over. Welkom het strafrecht in Nederland.

Je kan hier alles doen en het verdwijnt allemaal in de doofpot.

18 november 2014 om 08:29

Dat ben ik met je eens @icecold.

Maar wel met een kanttekening. Zowel bij PSV als Oranje zie ik met grote regelmatig selfies, foto's van een groep spelers in de bus, foto's in een zwembad, foto's tijdens een excursie, etc. etc. En in veel van de gevallen zijn dat foto's met alleen de donkere spelers.

Dan vraag ik me, als niet racist, wel af hoe het komt dat deze spelers elkaar kennelijk steeds opzoeken. Is er racisme in de spelersgroep, zijn er groepjes, mogen de blanke spelers niet op de foto?

Natuurlijk zijn de reacties op de foto van Fer belachelijk, daar wil ik niet eens over discussieren, maar de spelers moeten wel uitkijken welk beeld ze neerzetten van de selectie.

18 november 2014 om 08:54

Dat komt omdat donkere jongens naar elkaar toetrekken zoals blanken dat exact zo doen. De daad uitvoeren mag wel, het benoemen dat het gebeurt maakt je een racist. Mensen vallen elkaar in deze discussie sowieso met veel te grote woorden aan. Voor je het weet ben je dom, egoistisch, intolerant of racist. Ik vraag me ook af of de blanke medemens volgens de publieke opinie uberhaupt nog te discrimineren is.

18 november 2014 om 09:03

@josephius
Als ik jou voor een redneck of kaaskop uitmaak zal het als een persoonlijke belediging worden uitgelegd niet als racisme naar een groep.

18 november 2014 om 09:06

Ach, ik lees vanochtend een stukje dat de politie actief op zoek gaan naar nieuwe medewerkers die getint en/of moslim zijn, of uit een andere minderheidsgroep komen. Dat vind ik als blonde Nederlander ook gewoon pure discriminatie, omdat je als blanke daarmee minder kans maakt op een baan.

Maar zie jij blank Nederland in actie komen en overal hard schreeuwen dat het racisme is en discriminatie? Goh, je moet als bedrijf eens hardop roepen dat je alleen blonde Nederlanders wilt aannemen omdat dat goed is voor de herkenbaarheid van je merk. Dan is het land te klein.

18 november 2014 om 09:26

Goed verwoord Josephius en Hoppa!
Enerzijds zitten we nu in een tijd waar iedereen ongefundeerd wat kan roepen (opmerkingen over deze foto bijvoorbeeld), maar anderszijds moet je tegenwoordig ook dubbel zo hard oppassen dat je niets zegt dat ook maar enigszins kwalijk kan worden opgevat.

Zijn 2 dingen waar ik me absoluut niet fijn bij voel, omdat het zoals blijkt zo ontzettend veel haat zaait. Daarom houd ik in deze discussie ook graag mijn mening voor me, omdat deze toch wel óf verkeerd wordt opgevat, óf dat er door anderen een andere draai aan wordt gegeven omdat de intonatie op een beeldscherm niet doorkomt.

18 november 2014 om 09:27

@ Hoppa.

Zeg dat tegen de blanken die een uitkering ontvangen. Zij klagen wel degelijk over het feit dat zij in hun ogen worden benadeeld.

Daarnaast doet de politie zoiets puur voor de communicatie tussen agent en crimineel.
Juist de blanken agenten hadden voorheen geklaagd over het feit dat zij in een ''andere taal'' voor van alles en wat worden uitgemaakt. Nou dan kun je dus meerdere dingen doen 1 daarvan is op Arabische les gaan of Surinaamse/ghanese les je kent het wel of de ander is een Arabier of Surinamer/ghanees of zo in dienst nemen! Wat is daar discriminerend aan dan als het jezelf wat beter uitkomt?

Uiteraard zijn er wel bepaalde bedrijven die expres buitenlanders in dienst nemen (maar dan is het bedrijf voor een groot gedeelte al blank). Misschien had diezelfde bedrijf in het verleden juist blanken bevoordeeld als ze moesten kiezen tussen een blank persoon met goede kwaliteiten en een donker persoon met exact dezelfde kwaliteiten.

18 november 2014 om 09:29

Klopt. We moeten er wel voor waken dat het geen hype wordt te roepen dat iemand gediscrimineerd wordt. Tegelijkertijd moet de echte discriminatie keihard aangepakt worden. Maar dat lijkt compleet onmogelijk als bijvoorbeeld de politie bepaalde rassen uitsluit als ze werknemers zoeken.

18 november 2014 om 09:32

Ik zie dit steeds weer .. Waarom probeert iedereen als reactie hierop een situatie te benoemen waarin zij/wij zelf gediscrimineerd worden? Maakt dat dit ok dan?
Is het trouwens wel eens in je opgekomen dat bedrijven en instanties dit doen om te compenseren voor de 50 jaar dat t andersom was? Om nu de balans terug te krijgen en ervoor te zorgen dat de bezetting meer in lijn is met de bevolking.

18 november 2014 om 09:40

Bullshit. De best gekwalificeerde moet op de plek zitten. Het is heel simpel, als je agenten wil die Arabisch spreken omdat je vindt dat dat essentieel is voor de functie op bepaalde plekken, dan moet je dat in de advertentie zetten. Vind ik ook van de zotte, maar dan heb je het tenminste over kwaliteiten die je als blanke jongen ook aan zou kunnen leren.

Als je roept dat je Marokkaanse jongens bij de politie wilt, dan is dat discriminatie ten opzichte van andere mensen. Want wat voor de een 'positieve discriminatie' is, is voor de andere groep natuurlijk negatief. Dat heeft niets te maken met 'rechttrekken'.

Daarbij, als ik zie hoe veel sympathie er onder moslimjongeren is voor de strijd van IS, dan vraag ik me serieus af of je in die groep actief moet gaan werven voor functies waarbij wapenbezit normaal is.

18 november 2014 om 09:41

Dus omdat wij 50 jaar gediscrimineerd zijn moeten we nu zelf (een mildere vorm van) discriminatie ondergaan, als compensatie? Volgens mij zijn er gewoon een hoop mensen die de discussie nu vinden doorslaan en proberen nuance aan te bieden. Nuance die lastig te brengen is, omdat mensen zoals jij besloten hebben aan te tonen dat heel veel mensen of racist of laten racist zijn. Mensen als jij trekken voor mij gevoel de discussie op een gevaarlijke helling: die van gelijk willen krijgen.

18 november 2014 om 09:43

Gediscrimineerd hebben, excuus

18 november 2014 om 09:44

Wat is echte discriminatie? Iedereen bepaald toch zelfs wanneer hij zich gediscrimineerd voelt.

Ik voel me ook gediscrimineerd wanneer er iemand roept dat het normaal is om als Nederlandse man met kleine kinderen naar bed te gaan (als je begrijpt wat ik bedoel)! Zeer discriminerend in mijn ogen! Misschien voor een echte pedofiel is het een compliment. Tsja en zo voelt iedereen zich op zijn/haar eigen manier gediscrimineerd.

18 november 2014 om 09:51

@ Hoppa.

Ooo de best gekwalificeerde moet op de plek zitten. Leef je serieus in zo een bubbel? Denk jij dat zoiets serieus in dit land gebeurd, sterker nog wereldwijd? Hoe vaak worden buitenlanders wel niet buitengesloten puur met de smoes: je past niet in onze bedrijfscultuur. Of wanneer er een buitenlander met een Hollandse achternaam en prima kwaliteiten wordt uitgenodigd voor een gesprek puur wordt afgewezen voor de functie, omdat men dacht dat het om een blank persoon ging. Man wordt ffkes wakker. Het is maar wat je eigen ogen zelf willen zien.

''daarbij, als ik zie hoe veel sympathie er onder moslimjongeren is voor de strijd van IS, dan vraag ik me serieus af of je in die groep actief moet gaan werven voor functies waarbij wapenbezit normaal is''

Man wat een onzin! Dus omdat er een groepje sympathie heeft voor de strijd van IS geldt dat gelijk voor de gehele Marokkaanse gemeenschap? Agent die in het bezit is van een wapen wordt je heus niet zomaar in dit land hoor.

18 november 2014 om 09:52

@ Josephius. Wat een ongelooflijk lompe zak hooi ben jij. Het benoemen dat het gebeurt staat bij jou gelijk aan negers 'aap' noemen, en beweren dat dit het resultaat is 'als je de ketenen loslaat'. Dat is gewoon onversneden vreemdelingenhaat en heeft niks met benoemen te noemen.

Het is te triest voor woorden dat anno 2014 mensen nog steeds beoordeeld woorden op hun kleurtje en niet als individu. Maar nog triester zijn de lui die er zo luchtig als jij over doen en beweren dat je enkel aan het 'benoemen' bent. Ja, je bent je eigen bekrompen brein aan het benoemen.

18 november 2014 om 09:54

Dus we moeten juist naar elkaar blijven luisteren en elkaar blijven informeren, Lee. Zonder elkaar te bestempelen en te benoemen wat goed, fout, dom of slim is. Opdat we elkaar leren begrijpen en waarderen en we elkaar op basis van een goede relatie kunnen corrigeren. Nu staan partijen veel te ver van elkaar en dan maak je geen enkel conflict minder

18 november 2014 om 09:56

Orgullo, gedraag je even man. Natuurlijk vind ik die toespelingen over slaven misselijkmakend, maar jij pakt nu net de reacties eruit waarvan iedereen weet dat ze belachelijk zijn. Daar gaat de discussie niet over. Die gaat over mensen als jij die ergens een fragmentje uitpakken, dat verdraaien en meteen gaan schelden. Zonder op de rest van de inhoud te reageren. Jammer.

18 november 2014 om 10:00

Josephius dat heeft niets met blank of zwart te maken, maar met de stadsmentaliteit. Jongens uit de grote randsteden trekken sneller met elkaar op. Vandaar dat je Van Persie dr vaak tussen ziet lopen. Een Katwijker zoals Kuyt is een hele andere mentaliteit gewend.

18 november 2014 om 10:06

@ Josephius. Maar jij denkt dat een racist ff wilt luisteren en zit te wachten op informatie van iemand die niet als de racist in kwestie is?

Ook zijn velen schijnheilig als de pest. Zeggen dat ze geen racist zijn maar tegelijkertijd wel discrimineren. Velen komen ook met quotes: Ik heb niets tegen homo's, want het zijn ook mensen, maar tegelijkertijd wel vies kijken wanneer de homo in kwestie een zoen krijgt van zijn partner.

18 november 2014 om 10:14

@ Josephius. En dan moet ik me gedragen? Spoel je mond. Het gaat hier om een fundamenteel verschil van mening. Beoordeel je iemand als individu of als deel van een groep omdat hij een kleurtje heeft. Als ik een groep donkere jongens zie en ik begin over hun huidskleur vind ik dat nogal primitief. Jij noemt het benoemen (van wat eigenlijk?). Goed, hier gaan wij het niet over eens worden.

18 november 2014 om 10:21

@hoppa! op je eerste reactie: over de foto's die gemaakt worden en geplaatst worden slaat naar mijn idee nergens op. Ik heb ook vaak zat Frank de Boer bijvoorbeeld horen roepen dat er vaak gekaart werd aan tafel met Cocu, Bergkamp, Stam en hij. Alleen blanken en geen bruinen erbij. Dat kan je op 1000 manier interpreteren, maar je moet er niks achter zoeken. Zo simpel is het, naar mijn idee.

Dus naar mijn idee moet dat bij zo'n foto ook gewoon niet gebeuren. Die vraag vind ik gewoon te gek voor woorden. Mensen van dezelfde achtergronden zoeken elkaar vaker op, maar dat wil niks zeggen over kabels, discriminatie, afzonderen, etc.

18 november 2014 om 10:26

@josephius, op je eerste reactie: ik snap even niet wat je bedoelt met 'de daad uitvoeren mag wel, het benoemen dat het gebeurt maakt je een racist.'

Het benoemen is geen enkel probleem. Het aan de kaak stellen en insinueren dat het fout is, dat is het probleem. En dat is precies wat er gebeurt met vragen waarom er alleen maar donkere jongens op de foto staan en dan benoemen dat het raar is. Dat gaat toch nergens over?

Neem de reactie van Fer: hij moet nu dus nadenken of er niet teveel donkere jongens op de foto staan voordat hij iets gaat plaatsen. Gaat nergens over.

Een mooie actie zou zijn als alleen die blanke jongens nu een foto maken en die plaatsen. Zou ik hilarisch vinden!

18 november 2014 om 10:34

@hoppa! Positieve discriminatie is naar mijn idee geoorloofd, maar dan moet het wel een doel hebben. En het doel met dus wel verantwoord zijn.

Een voorbeeld: heb je een wijk waarbij er overlast is van alleen maar blonde jonge meiden, dan kan ik me voorstellen dat je bijv. de politie of de gemeente op zoek gaat naar iemand die zij geschikt vinden om daar in die wijk de problemen op te lossen. Als dat naar hun idee een blonde vrouw is bijvoorbeeld, dan moeten ze dat doen. Helder doel, duidelijke reden voor positieve discriminatie naar mijn idee.

Als er gebieden zijn waarbij je door je achtergrond/huidskleur/geaardheid/geslacht, weet ik het wat al achtergesteld bent, dan snap ik dat er een quote gehanteerd wordt en er positief gediscrimineerd wordt. Neem bijvoorbeeld vrouwen aan de top. Logisch dat er ooit een quotum ingesteld is, want de achterstand die vrouwen in het verleden hebben opgelopen moet worden rechtgetrokken. Na jaren dit gedaan te hebben zou onderzoek moeten aantonen of deze regel nog zou moeten bestaan en indien niet meer nodig, dan weer afschaffen! Nogmaals verantwoord doel en helder voor mij.

Maar zo heb je genoeg mensen die naar mijn idee het doel niet zien en vooral zichzelf benadeeld zien worden en daarom gaan roepen. En ook dat snap ik, maar er moet ook naar het groter geheel gekeken worden. Hoe moeilijk dat ook is.

18 november 2014 om 11:19

Nou, wellicht ligt het mijn intelligentie, maar ik snap het nut van deze foto ook niet. Wellicht kan je het mij uitleggen? Als je als Fer zo'n foto maakt, kan je verwachten dat er op gereageerd wordt. En in mijn ogen wordt alles wel heel erg snel in de richting van discriminatie geduwd. Vroeger hadden we jodengrappen, belgen moppen en moppen over domme blondjes. Is dat wellicht ook discriminatie?

18 november 2014 om 11:28

@wielaart
"als je als Fer zo'n foto maakt, kan je verwachten dat er op gereageerd wordt."

Dus jij voelt je lekker bij de groep mensen die vindt dat vrouwen met korte rokjes de opmerkingen zelf hebben opgewekt? Twee homo's die hand in hand lopen er maar niet om hadden moeten vragen? Een jood met een keppeltje op straat vraagt om scheldpartijen? Een vrouw met een hoofddoekje op straat om beledigd te worden?

Je weet de zaken aardig om te draaien maat...

18 november 2014 om 11:55

Marcore, jij weet heel goed te insinueren. Lees je reactie nog eens na. Het zijn jouw woorden, niet de mijne. Maar blijkbaar is jouw intelligentie nog minder dan de mijne en snap je de essentie van mijn reactie niet.
En dat jij het verbaal reageren op een foto op twitter in lijn ziet met jouw voorbeelden (een aanranding van jonge vrouwen, die een korte rok dragen of het ín elkaar slaan van homo's, die hand in hand over straat lopen), vind ik op zijn zachtst gezegd heel eigenaardig.
En even ter verduidelijking: opmerkingen als FC Aap of bananenshake gaan ook mij vééél te ver. Maar dat veel NL-ers gefrustreerd zijn door de onzinnige Zwarte Pietendiscussie en daarmee een vergelijking maken, vind ik niet vreemd.

18 november 2014 om 11:58

wat is er dan het nut van om met 9 man uit een gemengde groep te stappen en dat te fotograferen? Ze kiezen er bewust voor zichzelf als een groep te presenteren op basis van kleur. Of is het puur toeval dat het alleen de Nederlanders met buitenlandse roots zijn?

18 november 2014 om 12:10

Nou Wielaart, als ik een donker persoon was en ik een foto online had gezet en iemand reageerde met FC Aap, dan zal ik het ook discriminerend opvatten. Ik zal het totaal niet zien als een grap en zo een opmerking met die kettingen al helemaal niet. Ik vind dus dat er helemaal niet te snel richting discriminatie wordt geduwd. Tenminste in dit geval totaal niet.

En wat voor de 1 een joke is hoeft voor de ander niet zo te zijn. Heb je enig idee hoe vaak Southpark in de problemen is gekomen door die Joden grappen? Om maar eens een voorbeeld te noemen. Vooral na die Cartman zogenaamde Hitler verhaal. Ja velen (niet) Joden vonden het grappig, maar de Joden zelf niet.

Wat is trouwens het nut van iedere foto dan? Als iemand een foto plaatst met zijn kind (hoe schattig het er ook uitziet), wat is daar het nut van?
Een foto hoef je naar mijn mening echt niet te plaatsen vanwege een ''nut''.
Wat je plaatst is je eigen zaak. En yes hij had kunnen verwachten dat erop geageerd zal worden, betekent niet dat hij het maar moet accepteren. Ach ja kan gebeuren. Ontsnap uit de kettingen: ach ja zal wel. Als bijvoorbeeld de homo's ook zo een gedachtegang hadden back in the days, dan mochten ze nu nog niet trouwen in dit land.

18 november 2014 om 12:25

@josephius, wat een onzin-vraag: 'wat is er dan het nut van om met 9 man uit een gemengde groep te stappen en dat te fotograferen?'

Welk antwoord daar ook uitkomt, het is op geen enkele manier om de reacties op de foto goed te praten.

Ik snap niet dat er mensen zijn die met die reactie komen. Ongelooflijk!

18 november 2014 om 12:31

@wielaart

Insinueren? Ik heb het citaat letterlijk met copypaste uit jouw reactie gehaald.

Het voorbeeld van de rokjes komt voort uit de logica die er bij sommigen (en jou) lijkt te bestaan dat het slachtoffer van discriminatie hier zelf om heeft gevraagd. Vandaar die voorbeelden maar dat had je zelf ook prima kunnen begrijpen, aangezien jij volgens mij over een gezond stel hersens beschikt.

En nogmaals, het feit dat jij eea denkt te moeten verklaren door de zwarte piet discussie: je kan het mijns inziens alleen maar oneens zijn met de mensen met een andere mening
De kleur erbij halen is waar het hele probleem begint.

18 november 2014 om 13:26

Icecold. Niet twee dingen met elkaar verbinden die niet samen horen. Ik verafschuw uitspraken als fc aap ook. Dat is alleen maar 1 laag van de discussie: de pure gekken. Die mogen ze van mij aanpakken.

Mij gaat het er vooral om dat ik vind dat er nu ineens een groep op sociale media opstaat die heel snel iemand voor racist uitmaakt en totaal niet luistert naar argumenten maar diegene om de oren slaat met daden van anderen. En die discussie loopt uit de hand. Er werd mij hierboven al verweten dat ik de opmerking over geketende slaven afdeed als benoemen. Dit gebeurt omdat iemand niet leest en zijn woede wil uiten. Zo krijg je dus discussies vol haat en onwetendheid

18 november 2014 om 13:54

@josephius, de gekken zijn we het over eens. Wat is volgens jou de andere groep dan? En welke argumenten hebben deze mensen dan? Ik wil graag even een voorbeeld, zodat ik weet waar je het over hebt. Nu snap ik het namelijk niet.

Als die tweede categorie de mensen zijn die de vragen stelt over waarom er alleen maar donkere jongens op de foto staan, dan kan ik daar ook over zeggen dat ik die mensen niet snap. Door die vraag te stellen laat je in ieder geval zien dat je begrijpt dat die opmerkingen richting die jongens worden gemaakt. En daar kan ik dan dus totaal geen begrip voor opbrengen. Dat is zoiets zeggen als: 'ja, zie je, het is hun eigen schuld'.

18 november 2014 om 16:05

Josephius .. Ik vind dat jij een ban moet krijgen en misschien zelfs wat onderzoek van het om .. Niet normaal wat jij hier allemaal zegt!

18 november 2014 om 16:06

Ja schandalig he dat ze niet eens een knuffelhollander meezeulen voor als ze een fotootje willen schieten??

18 november 2014 om 17:17

@ Hoppa!

"ach, ik lees vanochtend een stukje dat de politie actief op zoek gaan naar nieuwe medewerkers die getint en/of moslim zijn, of uit een andere minderheidsgroep komen. Dat vind ik als blonde Nederlander ook gewoon pure discriminatie, omdat je als blanke daarmee minder kans maakt op een baan."

Sorry, maar ik vind het stuitend om te zien hoe jij positieve discriminatie op gelijk hoogte schaalt aan de discriminatie en alle "crap" die daar uit voortkomt waar gekleurde mensen vandaag de dag nog steeds volop mee te maken hebben. Zonder die lichte dwang van overheden gebeurd er al helemaal niets, iets wat ook bewezen is in verschillende westerse landen, want in zo´n beetje elk land kreeg het bedrijfsleven eerst zelf de kans om dit soort zaken te verbeteren waarvan weinig terecht kwam. Zelfs overheid instanties die het goede voorbeeld zouden moeten geven doen dit maar mondjesmaat. Die paar banen zijn een druppel op een gloeiende plaat, in de hedendaagse wereld worden "blanken" nog steeds tig keer meer bevoordeeld dan mensen met een gekleurde huidskleur, maar ook vrouwen en mindervaliden.

Verder is het een feit wat gebaseerd is op tal van nationale en internationale wetenschappelijke onderzoeken dat er op de arbeidsmarkt en eigenlijk overal nog steeds behoorlijk gediscrimineerd word. Blanken worden zelden tot nooit voor een baan afgewezen vanwege hun huidskleur, waar dit voor gekleurde mensen schering en inslag is. Zo zijn er nog tal van andere zaken waarbij er nog steeds een groot verschil te zien is. Wettelijk gezien mogen we dan wel allemaal gelijk zijn in het westen maar in de praktijk valt dat allemaal vies tegen.

Het niet (willen) zien of het bagatelliseren van "discriminatie" vind ik eigenlijk net zo kwalijk als het discrimineren zelf. Al kan ik dit mensen zoals jou tot op zekere hoogte ook niet helemaal kwalijk nemen; omdat reacties zoals die van jou ook voortkomen uit een stukje onwetendheid. Daarmee bedoel ik niet dat jij of anderen een laag iq hebben, maar dat die onwetendheid voortkomt uit het feit dat een "blanke" in principe nooit te maken krijgt met het soort racisme en vooroordelen waar gekleurde mensen tot op de dag van vandaag nog steeds veelvuldig tegen moeten vechten.

18 november 2014 om 21:15

Icecold

Ik ben er ook behoorlijk door geraakt, echt de verloedering van de maatschappij. Het meest trieste is dat er misbruik word gemaakt van dat zwarte pieten gedoe, om te discrimineren.

18 november 2014 om 21:55

Wielaart

Dus omdat bepaalde Nederlanders gefrustreerd zijn wat jij aangeeft, door die zwarte pieten onzin. Is het niet raar en 'verdiend', dat donkere mensen of voetballers in deze kwestie racistisch bejegend worden?

Waar kom jij vandaan vraag ik me toch echt af..

Zowel blanke als donkere mensen, zouden ten allen tijden een foto moeten kunnen plaatsen. Zeker een onschuldige groepsfoto.

Het grootste deel van die jongens hoort ook niet in Oranje thuis maar dat heeft meer met kwaliteit te maken. Ben ik de enige trouwens die dacht dat Van Der Wiel Blank was?

18 november 2014 om 07:15

Van der Wiel heeft een blanke vader of moeder, eveneens Depay. En Rekik is volgens mij Marokkaans, dus het waren niet eens alleen 'donkere' spelers op die foto.

18 november 2014 om 08:42

@sulejmanii

Ter informatie: Rekik heeft een Tunesische vader en een Nederlandse moeder. Dat verklaart zijn iets donkere tint.

Depay zijn vader komt uit Ghana en zijn moeder uit Nederland. Over van der Wiel kan ik niks vinden.

Maar ach, mij maakt het niks uit of ze nou donker of licht zijn. Ze zijn allemaal gewoon Nederlanders.

Er is maar een punt waar ik me aan kan ergeren en dat is het niet meezingen van het Wilhelmus tijdens een wedstrijd van Oranje. Ik blijf het mooi vinden als je Martins Indi door je TV hoort komen met zijn gezang haha.

18 november 2014 om 08:56

Fr12Jules, thanks voor het bijspringen! Van der Wiel, zat vroeger in de klas bij een maat van mij. Die is zeker een halfbloed, en van Indi is het idd imposant. Dat moment van die selectie foto van Indi, tijdens het Wk was ook prachtig en vergeet ik niet snel. Remember? :D

18 november 2014 om 09:03

@ Sulejmanii

Het klopt dat het niet allemaal donkere jongens waren, maar voor mensen die dat soort berichten plaatsen is alles wat niet westers blank is "donker" of "zwart". Ik ben zelf ook een halfbloed zonder "negroïde" genetische achtergrond, en je zou eens moeten weten hoe vaak ik wel niet voor "zwarte" ben uitgemaakt.

18 november 2014 om 09:10

Afca_leeds, thanks voor je toevoeging. Ik had niet eens zo bekeken, zodra je al iets meer een tintje hebt ben je al niet Westers. Bizar eigenlijk, dat mensen anno 2014 nog steeds in allerlei hokjes geplaats worden. Kleurlingen, homofielen, joden etc etc. Om treurig van te worden vind ik, en of het ooit veel beter zal worden is een utopie en Nobel streven vrees ik..

18 november 2014 om 09:51

Klopt Sulejmani. Maar daar is niet een partij schuldig aan. Dat gebeurt wederzijds. Zo zijn er hele volkeren die mij zouden vermoorden als ik seks zou hebben met 1 van hun vrouwen.

18 november 2014 om 13:18

@ Sulejmanii

Ik kan niet anders dan het roerend met jou eens zijn, het is allemaal ook zo onnodig. In feite willen we toch allemaal hetzelfde ? Een prettig leven, leuke baan, iets extra´s kunnen doen, huisje boompje beestje en leven in vrede en in goede gezondheid. Wat in mijn ogen ook deel van het probleem is dat vreselijke gebeurtenissen uit het verre en recente verleden nooit echt verwerkt zijn. Al moet ik ook meteen toegeven dat ik geen flauw idee heb hoe je bepaalde zaken zou moeten of kunnen verwerken zolang er vandaag de dag nog zoveel tegenstrijdigheden zijn die gebaseerd zijn op dat onverwerkte verleden.

18 november 2014 om 13:24

Afca_leeds, dat is ook omdat geschiedenis vaak niet heel objectief is. In Nederland word de hele geschiedenis vanuit Nederlands oogpunt bekeken, terwijl die uit bijvoorbeeld Spaans, Engels of Japans oogpunt heel anders is. Voor ons is Piet Hein een held, voor Spanje was het een ordinaire piraat.

En mensen oordelen gewoon altijd. Vooroordelen heeft iedereen, iedereen plaatst elkaar in hokjes op basis van verwachtingen en ervaringen uit het verleden.

18 november 2014 om 17:25

@ stravven

Klopt, daar snij je een heel goed punt aan, veel geschiedenis zoals we op school hebben geleerd is vanuit een westers perspectief geschreven. Zelfs die geschreven geschiedenis is vaak erg selectief in de boeken gezet. Ook ben ik het eens met je laatste punt, het zit ook wel in de mensheid opgesloten. Al ben ik wel van mening op basis van tal van onderzoeken dat heel veel racisme vandaag de dag terug te leiden is naar gebeurtenissen en opvattingen van verschrikkelijk wantoestanden uit het verleden waar de grote schuldige toch het "blanke ras" was.

18 november 2014 om 21:18

Josephius

Ja, puur het feit dat je Westers bent. Pure verloedering van de maatschappij.

18 november 2014 om 22:09

Dat is inderdaad wat iedereen wilt denk ik, gelukkig en succesvol zijn. De verloedering van de maatschappij, maakt het er ook niet allemaal beter op. Zoals ik net al aangaf, ik vrees dat beterschap een nobel streven blijft..

18 november 2014 om 08:51


Greg en Memphis zijn gewoon halfbloedjes (1 van de ouders is donker en de ander is blank) en dan zijn ze gewoon lichtbruin.
Best jammer dat een aantal mensen in dit land vinden dat je blijkbaar blank moet zijn om Nederlander te zijn. Walgelijk gewoon doelend op een paar van die reacties.

**rekik heeft Tunesische roots.

Heel naargeestig allemaal.
De daders moeten gemakkelijk te traceren zijn, dus nu de taak van het OM om actie te ondernemen !!

18 november 2014 om 11:02

Zal wel goed zijn om een voorbeeld te stellen op deze manier.

Ook in deze discussie lijken er weer mensen te zijn die voor een ander bepalen wanneer je iets mag voelen of niet. Vind het volstrekt begrijpelijk dat de slachtoffers hievan zich gediscrikineerd voelen, en toch zijn er - in andere draadjes tot nu toe - mensen die denken te kunnen stellen dat het geen racisme is, dat ze het zelf over zichzelf hebben afgeroepen door Zwarte Piet in twijfel te trekken en daarmee ons land en onze cultuur afvallen, ik lees mensen die vinden dat de spelers de discriminatie zelf hebben gekweekt door met juist déze medespelers op de foto gaan en er niet even een blanke medespeler hebben bijgehaald, er zijn zelfs veel mensen die racisme een volledig terechte reactie te vinden op deze discussie. En dan is er nog een flinke groep die vindt dat er niet zo moeilijk gedaan moet worden, de ogen gesloten en we verder moeten gaan alsof er niks aan de hand is.

Heel erg zorgelijk allemaal.

18 november 2014 om 08:34

Om Freud te citeren: "het antisemitisme ouder is dan het Jodendom".
De ene groep zal een andere groep aanwijzen als profiteurs, zondebok of wat dan ook. We moeten niet het slachtoffer als aanstichter willen aanwijzen.
Nederland was en is een op wereld niveau tolerant land, hopelijk blijven we dat.

18 november 2014 om 10:04

Met diezelfde verbazing bekijk de reacties onder dit soort topics, maar goed. Er zal altijd een groep mensen zijn die alles bagatalisseren en het enigzins recht proberen te praten. Dit kan en mag je op geen enkele manier rechtpraten. Of het nou over een auto- of allochtoon gaat, we leven met zijn alleen in 1 land en plukken elkaars vruchten.

18 november 2014 om 10:51

We zijn allemaal een beetje racistisch denk ik. en dat komt gewoon omdat er zoveel dingen zijn waar iedereen over kan vallen. ik bedoel "oordelen" gebeurt op zoveel niveau's in de samenleving. bijvoorbeeld over huidskleur, etniciteit, religie.

Het woord Ras is volgens mij ook maar een verzonnen begrip, om bepaalde groepen aan te duiden die niet zijn zoals "ik" of "wij" en het probleem is dat iedereen er aan mee doet. Het is nu eenmaail natuurlijk om je niet bij een groep te plaatsen die niet is zoals jij, verschillende krokodillen of penguins leven ook niet samen, als je twee honden van een verschillend ras bij elkaar in een kooi stopt kan dat ook leiden tot rottigheid.

Iedereen is een beetje racistisch, of we er nu voor uitkomen of dat we "doen alsof", Racisme uit zich namenlijk niet altijd uit in direct beledigen van "anderen" maar kan zich ook uiten in de vorm van hoe we met mensen omgaan, stop ik voor een zebrapad voor een "blanke/getinte" persoon of niet. geef ik een "blanke/getinte" bedelaar wel iets of niet?

Het uitroeien van Racisme zal ook nooit lukken, want je zal eerst mensen zover moeten krijgen dat ze racistisch zijn. tot die tijd zal racisme gewoon bestaan. en zolang mensen doen alsof ze "niet racistisch zijn, maar...." kom je er nooit vanaf.

hetzelfde gaat er met zwarte piet om, we kunnen allemaal roepen dat het een persoon is die zwart is door de schoorsteen, en volhouden dat het geen zwarte man is, maar dat is gewoon onzin. Zwarte Piet is een afrikaanse arbeider, die betaald wordt om Sint Nicholaas bij te staan in zijn dagelijkse leven, en daarom is hij een knecht (knecht is een betaalde baan) - zolang we allemaal doen alsof het geen afrikaan is, zullen we mensen die problemen hebben met zwarte piet. ook nooit overtuigen dat Zwarte Piet helemaal geen slaaf is.

18 november 2014 om 10:57

Ik heb je bericht 2x gelezen om te checken of ik het wel goed heb gezien. Maar helaas, het staat er echt. Stop ik voor een zebrapad voor een blanke/gekleurde of niet? Jij stelt jezelf dat soort vragen in het verkeer? Ik noem dat dood- en doodziek.

De uitspraak dat racisme in iedereen zit is voor jouw rekening. Dit zit niet in mij en niet de meeste mensen die ik ben tegengekomen in mijn leven.

18 november 2014 om 11:46

Ik kan me vergissen, maar heb het gevoel dat hij met 'ik' niet zichzelf bedoeld maar mensen met racistische gedachten... En kennelijk ook moordneigingen..

18 november 2014 om 12:35

ik bedoel met "ik" niet mezelf, ik stel me die vraag niet af, en die vraag was maar een voorbeeld. ik bedoel sommige knippen het haar niet van een getinte of blank persoon. ik bedoel dat gebeurt genoeg hoor.

en ik denk dat iedereen in zijn leven een beetje racistisch is of geen "aanvaaring" wilt hebben met iemand van een ander ras. ik bedoel als ik mijn auto laat repareren (ik woon in Finland) dan laat ik dat doen door iemand die Fins is. en niet door iemand die Russisch of Est is (ondanks dat hij/zij) in Finland woont. edit: omdat ik die personen minder vertrouw. simpel.

nu kun je zeggen wauw, jij discrimineert. ja - dat doe ik, maar dit hebben we allemaal, we hebben allemaal een voorkeur en we maken allemaal keuzes. zo is het leven nu eenmaal, en de een komt er meer voor uit dan de ander.

we kopen allemaal liever spullen van mensen die er hetzelfde uitzien als wij (blanke) inplaats van een Arabier of een Chinees, omdat we die mensen nu eenmaal meer vertrouwen.

waarom denk jij dat wanneer Chinezen een email sturen ze een westerse naam hebben? Tommy Jones ipv hun echte naam Lee Chuong, omdat als we een email krijgen met de chinese naam dan denken we sneller aan Spam of oplichting.

en dat is gewoon zo, ondanks dat het wellicht super mensen zijn. dit is gewoon een feit.

als jij je auto naar een garage kan brengen waar 80 hollander is en die rekent 100 euro meer dan een garage waar 90 Turks is maar 100 euro goedkoper, dan breng je hem naar de garage van die Hollander want die vertrouw je makkelijk.

kun je moeilijk over doen maar dat is gewoon zo.

er is alleen een verschil in de maatschappij met het uiten van dit soort dingen, ik weet wat ik wel kan uiten en wat niet.. en ben echt niet met elke stap een rascist, maar soms wel. klaar

keur het hele gebeuren met die foto niet goed hoor, ik bedoel ik leef met de regel, als je niks aardigs kunt zeggen, kun je beter je mond houden.

18 november 2014 om 16:02

Chinezen hebben een "westerse naam" omdat wij te lomp of te lui zijn om hin chinese naam goed uitspreken.Verder moet je echt ophouden met zoveel onzin uitkramen en dan blijven roepen dat iedereen dat doet .. Ik kan me helemaal niet vinden in wat jij allemaal zegt ..

18 november 2014 om 16:03

Bij mijn officiele audi garage werkt trouwens een Turkse monteur .. Kan ik die nou wel vertrouwen omdat audi een blank merk is of toch niet omdat hij niet blank is?

18 november 2014 om 17:38

@ Jeronsaik

Veel van die discriminatie, waaronder die van jouw is duidelijk terug te leiden naar het zogenaamde "superioriteit gevoel" van blanken wat terug te leiden is tot de koloniale tijden en de ellende die dat veroorzaakt heeft. Ellende die zelfs vandaag de dag nog een grote invloed heeft op de hedendaagse wereld. Iets wat ook wetenschappelijk is aangetoond is, zelfs veel blanken mensen die geen racisten zijn denken deels onbewust wel zo.

Met de kanttekening dat de discriminatie richting "slavische volken" (Oost-Europeanen) weer voortkomt uit het communistische verleden en de ellende die daaruit voort kwam. Dat zogenaamde "superioriteit gevoel" van blanke Noord en Zuid Europeanen/amerikanen vind ik stuitend, omdat het grotendeels gebaseerd en tot stand gekomen is door het onderdrukken van minderheden.

Wat dat betreft vind ik het koloniale verleden net zo wreed als het nazi Duitsland van Adolf Hitler. Ik kan het waarderen dat jij zo eerlijk bent, maar ik sluit mij wel aan bij "dante" dat het eigenlijk te idioot voor woorden is. Als etnische minderheden altijd maar op een hoop worden gegooid kunnen we net zo goed het "blanke ras" over 1 kam scheren omdat die ook vaak genoeg hebben aangetoond dat "ze" niet te vertrouwen zijn.

18 november 2014 om 17:54

uiteraard is het te idioot voor woorden, maar het komt in alle bevolkings groepen voor. Turken gaan ook liever naar de turkse winkel en halen daar hun producten zelfs al heeft de Appie ze allemaal in huis. ze "vertrouwen" de turkse winkel gewoon meer. en dat geeft helemaal niks.

en ik bedoel er niks verkeerds mee en wil niet zeggen dat blanke dit alleen maar doen, iedereen doet het, bewust of onbewust. ik bedoel ik doe sommige dingen vrij onbewust hoor, en achteraf denk ik bij mezelf: "hmm raar dat ik dat deed" en ik beledig niemand in het openbaar etc.

kijk het komt gewoon voor in de mens zelf, zoals ik al zei verschillende soorten pinguins zitten ook niet samen op hetzelfde ijs.

en ik zeg niet dat je niemand kan vertrouwen of dat die turk bij de audi dealer slecht is etc. Dante neemt het verhaaltje veel te letterlijk op en brengt het nu terug naar een individuele monteur. wat helemaal niet het punt van mijn voorbeeld was.

Mijn voorbeeld was gewoon bedoeld dat men (de mens) sneller zaken doet met mensen van eigen afkomst. simpele verklaring, en dat doet men onbewust of bewust, dat is ieder zijn eigen keus. maar we doen het allemaal.

en Dante, je liegt dat je barst, "ik kan me totaal niet vinden in wat jij allemaal zegt" ik durf te wedden dat je best wel eens negatief bent geweest over moslims of afrikanen. of dat je ooit eens iets niet gekocht hebt (telefoon zaak, waar veel buitenlandse afkomstige werken) en bij een andere winkel wel puur omdat de verkoper er meer hollands uit zag.

zeg niet dat je het altijd doet, of bewust. totaal niet, maar het overkomt ons allemaal. en dat doen niet alleen blanke, maar chinezen, afrikanen, Oost blokkers en weet ik veel wie. we doen het allemaal

18 november 2014 om 18:11

wat ik kinderachtig vind is dat iedereen altijd maar roept dat Blanke de slaven hielden, en dat Blanken en hun koloniale tijden verschrikkelijk zijn.

wat gewoon absurpt is want iedereen hield slaven, elke bevolkings groep op deze planeet, hield slaven of deed aan slavenhandel.

Mayans, Azteken, Mongolen, Chinezen, Russen, Vikingen, Turken, Perzen, Arabieren, Grieken, Afrikaanse stammen onderling, het maakt niet uit welke groep je pakt, ze deden er allemaal aan mee.

Als je in Japan woont, wordt je ook gezien als iemand minder dan de Japanners zelf, en ook in sommige Arabische gebieden ben je als blanke ook niet welkom. dus laten we nu niet doen alsof alleen blanke deze superioriteits gevoel hebben. want iedereen heeft het een beetje, ik bedoel sommige islamitische groepen vinden zichzelf ook beter dan ongelovigen.

een feitje: Westerse Landen kochten hun slaven van slavenmarkten die waren opgezet door locals in afrikaanse kuststeden, het waar namenlijk de lokale bevolkingen die de slaven aanboden. Arabieren en lokale stammen bevochten elkaar inlands en verkochten gevangen rivaliserende stamleden. (en dit gebeurt wellicht nog steeds)

18 november 2014 om 18:20

@ Jeronsaik

Bij deze bied ik mijn excuses aan dat ik niet alles juist interpreteerde wat je eerder zei. Het is en blijft een tricky onderwerp waarbij je al gauw onbedoeld iets zegt wat een ander weer (totaal) verkeerd opvat. Ondanks dat het een moeilijk onderwerp is denk ik juist dat het belangrijk is dat de discussies zoals wij die voeren gevoerd word. Het is denk ik de enige manier waarop je bepaalde "angsten en vooroordelen" bij elkaar kunt proberen weg te nemen.

Wat betreft het houden van slaven heb je helemaal gelijk, dat is iets wat zo´n beetje in alle beschavingen plaats vond; en helaas ook vandaag de dag is het aantal slaven in de wereld schokkend. Ook ik was op de hoogte dat veel Afrikaanse stammen; stammen die zij overwonnen verkochten als slaven (net zoals vele andere beschavingen). Ik denk dat het bij zoveel minderheden gevoelig ligt omdat de "europese kolonisatie" en de negatieve zaken die daar uit zijn voortgekomen wereldwijd zo dominant waren en zodoende ook in heden nog hard na echoën.

18 november 2014 om 18:25

Ik lieg dat ik barst? Het is werkelijk tot jouw achterlijke post nog nooit in me opgekomen om wel of niet naar een winkel te gaan omdat daar wel of niet een buitenlander of nederlander werkt of eigenaar is ..

18 november 2014 om 18:35

jij bent werkelijk te stom voor woorden, sorry maar echt waar.

zeg ik dat jij eerst de winkel in kijkt om te zien of er een Nederlander loopt of niet? nee, ik zeg alleen dat ik er wel zeker van ben dat jij onbewust, net zoals 99 procent van de rest van Nederland (incl de getinte jongens en damens onder ons) wel eens iets "niet" gekocht hebt omdat de persoon "anders" was dan jijzelf.

dat is alles, en als jij dat nog noooooooit hebt gedaan, dan petje af, dan ben jij de eerste persoon op deze aardkloot die dat niet heeft gedaan.

18 november 2014 om 11:13

Discussiëren is door de technische vooruitgang op een heel ander level terecht gekomen. Vroeger kon je door je ouders nog worden terecht gewezen (gelukkig zitten die tegenwoordig ook allemaal op FB :P) maar tegenwoordig is alles anoniem. Het zorgelijke wat je benoemd is dat het anonieme wat iemand durft te zeggen via internet wel degelijk aankomt en daardoor meer en meer een wig drijft in onze maatschappij. Die anoniem gecreëerde haat jegens van alles en nog wat (niet alleen discriminatie maar alles wat zijn kop boven maaiveld uit steekt) zorgt voor een mijn inziens onomkeerbaar proces. Niet alleen in Nederland maar in de wereld met als meest extreme voorbeeld dan (voor mij) die onthoofdingen van IS. Steeds meer namen van mannen die opgegroeid zijn in West Europa komen naar voren. Dat er in een gematigd land zo veel haat kan ontstaan is extreem zorgelijk en .... ik ben er bang voor... dat het nooit meer minder gaat worden... alleen maar meer en meer... En ik zie niet in hoe dit ooit nog om te keren is

Aangifte doen en vervolgen
Sommigen zijn echt racist
Maar anoniem schelden op internet zal altijd blijven bestaan

18 november 2014 om 08:20

Wat mij verbaasd in deze situatie is dat je op facebook niet anoniem post, maar onder je eigen naam. Zelfs dat schrikt mensen dus niet af om zulke teksten te posten. Gewoon opsporen en straffen is nu makkelijker dan ooit.

18 november 2014 om 08:58

The Rock, helemaal waar! Vraag me toch echt af, hoe ze zich voelen na hun moments of fame.. :D

18 november 2014 om 09:47

Ze zullen zich verschuilen achter het maken van een domme grap en sorry zeggen. Hypocrisie gaat mensen hier helaas redden

18 november 2014 om 10:22

Dit is totaal geen platform om dergelijke grappen te maken. Iedereen zegt wel dat er te fel wordt gereageerd, terwijl er wel degelijk ergens een platform is om grapjes te maken. Dan heb ik het over stand-up comedy en dergelijke. Autochtonen en allochtonen maken grapjes over elkaar op dat podium en dat wordt getollereerd aan beide kanten. Dus er is wel degelijk een platform waar "grapjes" op zijn plaats zijn. Of het goed of slecht is weet ik niet, maar we weten wel allemaal dat op dat platform er de ruimte voor is.

Ik hoop dat het OM stappen onderneemt tegen dit soort internet helden. Fer zou zich geen zorgen moeten maken om wat hij wel en niet post.

18 november 2014 om 08:29

Het OM kan hier niks tegen doen. je kan niet bewijzen dat de gene het ook daadwerkelijk heeft geplaatst.

Dan kan die persoon beweren dat zijn acount open stond of iemand zijn telefoon heeft gepakt. Om iemand te vervolgen heb je bewijs nodig en dat is er helaas niet.

Dit is ook alles behalve nieuw op het internet. Hier moet gewoon de wetgeving op aangepast worden. Mensen achten zich zelf niet alleen veilig en onaantastbaar achter hun pc. dat zijn ze ook!

Je ziet het alle kanten op op internet. Over vrouwen, over homo's, over moslims, over joden en ook over blanken.

Moet u eens moderator worden, kijken wat er dan allemaal voorbij komt van uitschelden tot bedreigen en tot vergelijkingen met de ergste personen in de geschiedenis.

Het OM ha dhier veel eerder tegen moeten ingrijpen. Als ze dit nu op deze manier doen is het hek van de dam.

Dan kan je voortaan iedereen aangeve op basis van hun IP adres.

18 november 2014 om 08:52

Eerlijk010,

Op internet hebben ze inderdaad meer praatjes en gaat het allemaal wat harder. De kans dat ze een muilpeer ontvangen is immers klein, dus hebben deze faalmensen een grotere mond.

Ik ben wel niet zo voor streng aanpakken en reguleren. Wat niet wil zeggen dat ik akkoord ga met dat gespuis hun daden.

Kijk, vroeger was het internet van mij en mijn nerdvriendjes alleen. Voor de rest van de mensheid was het nog te moeilijk en te duur. Toen wij het rijk voor ons alleen hadden, dan kwam zo'n gebral ook voor, maar wij pakten dat zélf aan. Even IP adresje traceren en om de 5 minuten nuken voor een weekje of zo. Konden ze niet meer online en dat vonden ze niet leuk. Daarna gedroegen de meesten zich plots wel keurig. lol

18 november 2014 om 09:02

Eerlijk 010,

Dus dan heb je ook de kans om dit recht te trekken en je Post weg te halen + excusses, maar ook dat is niet gebeurt. Dus aan een straf of opsporring ontkomen de daders niet.

18 november 2014 om 09:04

Juist, de technieken zijn sneller ontwikkeld dan de regelgeving in Nederland. Sterker niet alleen Nederland maar in heel de wereld. De wetten en regels passenniet meer bij de technelogie van tegenwoordig.

Het is natuurlijk te gek voor woorden dat nu ineens de regering stom verbaasd reageert. Gebeurd dit echt?!?!?!

Laat ze eens op de fb van Pownieuws of geen Stijl gaan. Dan kon je dit al maanden/jaren zien. En dan beide kanten op, daar vind je haat richting iedereen.

Ik hoop dat ze dat dan ook gaan aanpakken voortaan. Maar dat kunnen ze niet, ze hadden alleen eerder moeten schakelen.

18 november 2014 om 09:09

@fairplay,

Dan zeggen ze dat ze nooit hebben geweten dat het er stond? Wat ook goed mogelijk is. Snap je het punt? Je kan niemand vervolgen zonder bewijs, wat normaal goed en gelukkig is alleen nu dus niet goed werkt.

Stel je voor jij hebt het echt niet geplaatst,(stel)! En je mag hier dan bijv een week voor gaan zitten? Zo werkt het recht systeem in Nederland nu eenmaal niet.

18 november 2014 om 11:59

@eerlijk010

Denk je dat ze met sorry was ik niet wel even wegkomen? Politie verhoor is geen picknick hoor, daar zitten experts die de hardste criminelen weten te kraken, denk je dan dat al die internet helden de wilskracht hebben om zichzelf niet vast te lullen en onder de druk te bezwijken? Dat gaat je vies tegenvallen, 3/4 zingt binnen een uur.

Bewijzen en veroordelen zou mooi zijn, maar in deze zaak bijvangst denk ik. Wat denk je dat het effect is op deze (en andere) mensen? Die zitten thuis nu echt niet rustig. Overal op TV geweest, genoeg mensen die ze uitkotsen, op je werk op het matje komen, collega's die helemaal klaar zijn met je en maar zoeken naar de goedkoopste advocaat terwijl ze zitten zweten of ze naar het politiebureau moeten voor een gesprek.

18 november 2014 om 12:32

@tubes:

Politie verhoor geen picknick? Denk je nu echt dat z ehier mensen voor laten oppakken en ondervragen? Wat dat voor moeite is en wat voor kosten dat mee gaat brengen? Er is een verschil tussen de agente die de harde criminelen aanpakken en de gene die dit zullen gaan oppakken.

Plus je hebt zwijgrecht en een advocaat. Dus je gaat zitten en houd alleen maar je mond klaar, heel simpel is het. Het is geen Amerikaanse actie film dat ze een lamp in je gezicht gaan schijnen of je slaan......

De foto is geoon op een verkeerde moment gemaakt en op internet gezet, dit werkt commetaar gewoon in de hand. Wel vindt ik dit racisme eerste top en dat ze aangepakt moeten worden klopt ook, maar doe het dan met een berisping ofzo.
En ja, zelf ook goed nadenken voordat je een foto op internet zet. had dan ook gewoon het hele elftal op de foto gezet. Dan waren er misschien andere reacties gekomen.

18 november 2014 om 08:54

Wat is dit weer voor onzin? Had Fer eerst een paar blanke jongens en de Marokkaan Afellay er bij moeten halen voordat hij een foto maakt? Hij hoeft toch niet een foto te maken waar de hele Nederlandse maatschappij op is afgebeeld. Die gasten gaan veel met elkaar om, hebben dezelfde interesses wellicht en vinden het leuk om zo'n foto te maken. Waarom moeten er dan gasten bij staan die heel ander groepje vormen? Iedereen heeft zo zijn voorkeuren met wie hij omgaat. Je hoeft echt niet met iedereen op de foto te gaan, omdat ze er dan om zouden vragen racistisch bejegend te worden. Zij zitten nooit fout, die stoere gasten achter hun pc zijn de enige daders.

18 november 2014 om 09:53

Fwajacied, onzin vindt ik het niet, nogmaals ik heb absoluut niks tegen hun, want het zijn ook nederlanders, maar doordat er nu zo op de zwartepiet kwestie wordt gereageerd, is de foto op een verkeerde moment op internet gezet geworden en had hij beter kunnen wachten of met het hele elftal op de foto gaan.
En zeker heb je groepjes en meestal is het dan ook nog blanke en getinte apart, dat weet ik als blanke ook. Ik probeer het zo op te zetten dat ik geen mensen kwets.
En die wat achter de pc zitten om deze reacties te doen denken ook nog leuk te zijn of stoer, maar het is juist de andere kant van het verhaal.

18 november 2014 om 10:07

Hoezo zou hij rekening met de maatschappelijke discussie moeten houden? Denk je nu echt dat hij ook maar ff denkt dat een paar idioten zo'n foto zouden kunnen linken aan Zwarte Piet? Really dude? Laat de idioten maar rekening houden met wat ze zeggen en laat Fer lekker de foto's posten die hij wil posten

18 november 2014 om 10:59

@jolano. Ik snap je echt totaal niet. Hoe kan een foto van een negental Nederlanders op het internet ooit op een verkeerd moment geplaatst worden? Het is belachelijk om de fout (deels) bij hen te leggen. Jij moedigt het dus aan waar Fer zo bang voor is; niet meer de mogelijkheid hebben om vrij een foto te posten met de gasten waar hij graag mee op de foto moet. Hoe zit het met de maatschappelijke discussies, hoeveel blanken staan er op mijn foto, voldoe ik wel aan het blankenquota? De manier hoe jij dit nog enigszins goed probeert te praten(ja dat doe je), zorgt er juist voor dat je heel veel mensen kwetst.

18 november 2014 om 18:40

als je het niet snap ja dan kan ik niks meer toevoegen, of heb jij niks van zwarte pieten kwestie gehoord dan. En ik wil niet aan moedigen, vindt juist dat iedereen zijn/haar mening mag zeggen en op internet zetten, alleen op dit moment misschien net nou het verkeerde moment uitgezocht. Fer mag van mij alles op internet zetten wat hij wilt en met wie.

18 november 2014 om 19:03

Fer moet zich maar aanpassen aan die mafkezen met hun reacties, dat is wat jij zegt. Hij mag wel alles op internet zeggen en ook nog eens met wie, maar hij moet wel denken aan al die tere racistische hartjes bij het plaatsen van zijn foto. Merkwaardig is het wel.

18 november 2014 om 21:50

jongen totaal niet, die mafkezen moeten zich aan niet aanstellen en gestraft worden, lees eens goed wat ik schrijf, hij mag alles op internet zetten en kik ben tegen die mafkezen, alleen op het moment van nu, dat juist de discussie zwarte piet bezig is, komt die foto net op het verkeerde moment, maar schijnbaar willen jullie of kunnen jullie het niet begrijpen wat ik bedoel.

18 november 2014 om 09:11

Oneens, en wat te denken van die foto met Cil, Joel, Clasie, Blind, Siem, en nog een blanke erop? Zag het een tijdje terug op instagram! Geen 1 racistische reactie, maar waar zijn de donkere jongens nou? Het is niet erg wanneer zij ''zogenaamd'' worden buitengesloten?
Het is maar zoals Fwajacied hiero typt: iedereen gaat gewoon met zijn groepje om, maar er is heus wel een eenheid. Bewees het wk eens te meer.

Ook moet Fer helemaal niet nadenken voordat hij een foto plaatst, omdat er een stel mensen in dit land te kinderachtig zijn. Dit is een vrij land en hij is vrij om te posten wat hij wilt zeker als het gewoon een ''leuke'' foto is van hem en zijn kameraden @ oranje.

18 november 2014 om 21:32

Jolano

Wat een Middeleeuwse opmerking van je, vreemd want ik zie je vaker zinnige dingen roepen. Het zou niks uit moeten maken welke dag het is, zwarte pieten discussie of niet. Of je nou blank of zwart bent ten allen tijden zou je gewoon een foto moeten kunnen posten.

18 november 2014 om 21:52

dat is ook mijn mening, men mag altijd zeggen en doen wat ze willen, alleen doordat het net nu samen komt met die rotte discussie zwarte piet valt, is het mijn mening dat die gekke menen dat alles veroorlooft is.

18 november 2014 om 22:01

Jolano

Uiteraard respecteer ik je mening, en zijn we het zelfs bijna helemaal eens. Ik vind alleen, dat dit hele gedoe wordt misbruikt door bepaalde groeperingen om zo te discrimineren. Erg triest vind ik dat, behalve dat al dat soort lui worden ontmaskerd dat vind ik geweldig.

Het kan natuurlijk niet, maar het is eigenlijk beter van gewoon geen aandacht te schenken aan zo'n paupers.

Die boerenlullen waren er altijd al en verkochten vroeger zo'n praat op 't café. Nu hebben dit soort faaltrollen een Twitter account en verkopen ze hun onzin daar.

Vervolgen? Ach kom, vooral overdrijven, er zijn ergere dingen dan dit. Wil je dat tig politiemensen zich hier mee gaan bezig houden of dat ze echte criminelen gaan oppakken? Want dat is de keuze die je gaat moeten maken. Geef die paupers gewoon de aandacht die ze verdienen: geen. Nét door de aandacht van de media geef je deze trollen voedsel en ga je andere slapende trollen wakker maken.

18 november 2014 om 09:38

Als we allemaal gaan denken "er zijn ergere dingen dan dit" dan zijn we eigenlijk bezig met tolereren. Als we de andere kant op gaan kijken dan staan we het toe. Ik zeg sommige mensen moet je een reden geven tot veranderen. Strafrechtelijk vervolgen lijkt mij een goede manier om een reden geven tot verandering.

En ja internet heeft dit soort opmerkingen (die vroeger in de kroeg gemaakt werden) zichtbaar gemaakt. Is mensen ook bewust maken dat wat je nu uitkraamt zichtbaar is en je iets bewuster moet gaan nadenken waar je "grapjes" over maakt. Dat kan voor sommige mensen dus heel kwetsend zijn (even de understatement van de eeuw er in gooien).

18 november 2014 om 10:12

Filip,

In een ideale wereld pak je dat aan, maar de wereld is niet ideaal. De overheid en justitie zijn beperkt in hun middelen en dan moet je keuzes maken.

En of je het nu leuk vindt of niet, er zijn effectief ergere dingen dan een dwaas die anoniem wat racistische praat zit te verkopen op het internet.

Het is ook m.i. wat naïef om te denken dat je racisme of dat soort gedrag met repressie uit de wereld kunt helpen. Dat gaat dus niet gebeuren. Hooguit gaan dit soort figuren leren hoe ze een proxy server of zo kunnen gebruiken.

Het is ook de vraag of het wel echt-echt racisme is. Ik denk eerder dat het puberale trolletjes zijn die wat aandacht zoeken. Die aandacht niet geven en het gros stopt vanzelf wel.

18 november 2014 om 10:51

@iedereen komt

Een paar puberale trolletjes die aandacht vragen stoppen doorgaans niet vanzelf. Vraag het maar aan de homostellen die in Utrecht of andere steden zijn weggepest door maandenlange treiterij. Alleen snoeihard aanpakken kan er misschien voor zorgen dat je dit soort onderbuikracisme en -discriminatie wordt afgeleerd. Ben het deels met je eens dat er heus niet alleen geboren racisten schuldig zijn, er is ook veel geroeptoeter. Die groep echte racisten ga je niet opvoeden met sancties, de grotere groep echter die denkt dat het geoorloofd om in een bui van verveling racistische opmerkingen te gaan maken zou je misschien nog wel iets kunnen leren. Door 200 uur bladprikken, luiers van bejaarden op te ruimen of iets dergelijks.

Ook oneens met je stelling dat het zo erg niet is en er veel belangrijker zaken zijn. Racisme is een tumor in de samenleving en speelt mensen uit elkaar. Mogen we jooit of te nimmer accepteren en voorbij laten gaan.

Maar dat is mijn mening maar.

18 november 2014 om 11:23

Marcore,

Er is echt wel een groot verschil tussen verbaal of fysiek mensen verjagen uit een buurt en wat wauwelen op het internet.

Ik volg die paupers niet, mocht de media er niet over berichten dan zou ik niet eens geweten hebben dat ze het hebben gedaan.

Door ze aandacht te geven, speel je net in hun kaart.

Kijk eh, als je die paupers wil gaan opsporen en voor een rechtbank wil brengen, dan kost dit de maatschappij tienduizenden euro's. En ondertussen lopen echte criminelen verder weg.

Als een wildplasser tegen mijn voordeur geplast heeft, dan maak ik dat gewoon schoon en klaar. Het is niet leuk en het is vervelend, maar that's life.

Wat ik niet verwacht is dat een volledig forensisch recherche team DNA stalen komt afnemen en dat ze de dader opsporen en voor de rechtbank brengen.

Ik weet goed genoeg hoe racisme voelt, en neen da's niet leuk, maar een beetje huid kweken en relativeren helpt je al een eind weg.

Als op Twitter een racist je de keel uithangt, ontvolg hem dan en blokkeer hem desnoods. Eventueel neem je even contact op met Twitter zelf.

En als iedereen dat doet, dan heeft dat faalvolk geen podium meer.

18 november 2014 om 13:46

@iedereen komt en Macore

Er zijn twee punten in jouw 'bagatelliseren' waar ik niet de vergelijking met de 'wildplasser' wil aangaan. Het is juist dat men tegen een beetje onrecht moet kunnen. Het is echter wel belangrijk dat men ziet dat bepaalde overtredingen een diepere maatschappelijke laag hebben dan een gewone persoonlijke aanval.

Allereerst is het discrimineren van 'donkeren' niet iets van deze tijd, en klopt het wat Vierdag zegt (freud geciteerd) dat het antisemitisme eerder bestond dan het jodendom (al heb ik problemen met de inhoudelijke westerse vertaling van het antisemitisme, maar dit terzijde). Donkere mensen discrimineren en als minderwaardig zien, is een eeuwenoude gewoonte. Wellicht zelfs nog eerder dan antisemitisme. De slachtoffers en de littekens die dit heeft opgebracht is over de tijd heen, en alle volken meegerekend, niet minder dan wat er in de tweede wereldoorlog is gebeurd (dus Marcone, ik vind het een zeer gepast voorbeeld).

Over joden zijn er zeer wel strenge regels in Nederland. Men kan zomaar bij het beledigen van joden als -gewone niet Bnr's - groep worden gestraft. Wat overigens ook gewoon gebeurt. Zoals ook Marcone in zijn reactie laat zien, het voorbeeld van Woii is in Nederland een heilig voorbeeld, zelfs in Europa. Polen heeft dit voorbeeld gebruikt om meer stemmen in Europa te mogen krijgen. Heel Europa was stil, ze slikten, en durfden niks meer te zeggen. Het voorbeeld van Woii is heilig. En terecht, gezien het menselijke drama. Maar de slavernij, als daar iemand over begint, of als daar iemand nog pijn van ondervindt, daar wordt lacherig over gedaan. Sterker nog, met een beetje aan de kaak stellen van dit onderwerp op de werkvloer, kunt ge de opmerking - ga terug naar je eigen land, als het zo goed is daar - als tegenargument opgeworpen krijgen. Niet als je over de Woii begint. Resumerend, het gaat hier niet om een simpele aanval tegen een persoon (waar men een beetje tegen onrecht moet kunnen) maar een aanval tegen een deel van de burgers die eeuwenlang voortduurt en nog steeds onder een deel van de burgers leeft.

Mijn tweede opmerking gaat over het feit dat het hier niet om gewone bestrijding gaat, maar om symboolbestrijding. Deze mensen zijn, hoewel jong, niet gewone mensen, maar het gezicht van het Nederlands elftal. Echte symbolen dus. Dergelijke uitspraken jegens symbolen gaat verder dan een gewone 'anonieme internetuitspraak' op een onbekende site. Het probleem is dat dergelijke uitspraken met het internet op steeds meer sites, ook zeer serieuze sites, normaal zijn geworden tegen de gewone donkere/allochtone burger. Veel erger zelfs. Ook op de tv. Maar nu gaat het om 'gewone mensen' die 'getinte Nederlanders die symbool staan voor het huidige gezicht van het Nederlands elftal' voor 'fc Aap' uitmaken.

Overigens snap ik dat men in sommige gevallen moet bagatelliseren. Alleen is er in Nederland de laatste jaren teveel gefocust op 'vrijheid van meningsuiting' en iedereen mag altijd alles zeggen.. waardoor dergelijke confrontaties sneller zullen ontstaan. Het grootste probleem hier is, dat men - soms - vergeet dat minderheden echt een andere bescherming horen te genieten dan het gewone volk.Al die reacties die gaan "uitleggen" waarom de foto op "het verkeerde moment" geplaatst is of dat iemand misschien moet "nadenken met wie hij op de foto gaat" begin ik moe van te worden.

Nee Leroy gewoon je foto's plaatsen. Of het nou de week is voor sinterklaas of ergens midden in juni is. Maakt niks uit. Of het nou met één donker gekleurde vriend is of met 1000. Dat maakt allemaal niks uit..! Sinds wanneer laten wij onze oren hangen naar racisten? Deze mensen moeten er maar aan gaan wennen dat iedereen foto's mag plaatsen naar wie dat dunkt en dat dit nooit een vrijbrief mag zijn om racistische of enge opmerkingen te plaatsen. Of je nou bruin, wit, zwart, geel of hetero of homo bent of dik of dun , lang, klein, breed, smal of wat dat maar ook bent.

De mensheid heeft zich ontwikkeld tot het niveau dat je mag hopen dat we op basis van huidskleur of iets anders geen onderscheid meer maken. En al die mensen die dat niet zo serieus nemen die moeten even terug in de werkelijkheid gehaald worden (dus niet de middeleeuwen maar 2014). Ik zou graag willen dat we in een land leven waarin we ons niet laten regeren door angst.

18 november 2014 om 09:01

Filip,

Ik vind het een mooi streven maar geloof je dat echt zelf ook dat we daar heen ontwikkeld zijn?

Homo haat is nog steeds groot ook in ons land. Vrouwen staan ook nog lang niet bij alle culturen in ons land gelijk aan elkaar. Sterker ikv roeger als studnt met lang haar was ook een bal en "kakker" zelfs dit zijn vormen van doscriminatie.

Het erge is dat de afgelopen 2 jaar het gat alleen maar weer groter aan het worden is in het land.niet alleen met huidskleur maar ook de homo haat neemt toe.

Zoals je zelf aangefet dikke mensen worden ook nog steeds gepest. Mensen met een bril worden als ze jong zijn ook nog steeds eerder gepakt met pesterijen.

Het gebeurd helaas overal en tegen iedereen nog steeds.

18 november 2014 om 09:15

@eerlijk010;

nee ik geloof niet dat iedereen zo ver ontwikkeld is. Ik geloof wel dat er meer mensen zijn die wel ver ontwikkeld zijn dat dit niet meer "normaal" is.

Ik geloof niet dat verandering ontstaat doordat we "nu maar op gaan letten wat we posten" of andere manieren rekening gaan houden met racisten. Dan geef je, in mijn ogen, toe aan deze mensen.

Ik denk dat je alleen dit probleem aan kan pakken door mensen te verbinden en in gesprek te gaan. Het is makkelijk mensen te haten wanneer je ze niet kent en ze niet zichtbaar zijn. Dat gaat pas weg als we in gesprek gaan en elkaar leren kennen.

Maar ben het met je eens dat dit een kwalijke ontwikkeling is.

18 november 2014 om 09:22

@ Eerlijk010

Helaas heb jij je gelijk, maar wellicht is het dan nu ook eens echt tijd om het te bestraffen. Racisme is gewoon bij wet verboden, nu weet ik wel dat er jarenlang een probleem lag als het ging om de bewijsvoering. Nu veel van dit soort zaken digitaal gebeuren is de bewijslast veel makkelijker voor elkaar te krijgen, nu kan iemand wel zeggen dat hij/zij niet een bepaald bericht geplaatst heeft maar dat is gewoon uit te zoeken.

Daarnaast zal het je verbazen hoe vaak mensen ontoelaatbare dingen doen via het internet vanaf hun werk of een andere plek waar het makkelijk na te gaan is waar die persoon op dat moment was. Daarnaast word er bij veel forums/social media waaronder ook Voetbalzone duidelijk vermeld dat je zelf verantwoordelijk bent voor hetgeen wat er op jouw account gepost word, juist om te voorkomen dat mensen smoesjes gaan bedenken van "ja, maar ik was het niet".

18 november 2014 om 09:26

Kijk jij komt met de enige juiste oplossing!

De mensen verbinden en in gesprek gaan met elkaar. Op een rustige en normale manier zonder haat over en weer. Helaas is dat ook het grote probleem de mensen die dit roepen zijn niet de mensen die zinnig en rustig kunnen praten met elkaar.

Het zijn over het algemeen de mensen met een lager IQ die dit dom roepen in beide kampen.

En je moet er nooit aan toe geven never nooit!

18 november 2014 om 09:35

@eerlijk010;

dat klopt. Ik zeg ook niet dat dit iets is wat je zo maar voor elkaar krijgt. Daar gaat tijd en generaties overheen. Dat wij er nu zo over denken hadden ze 100 jaar geleden niet kunnen denken..

Daarom is het ook belangrijk dat toekomstige generaties opgevoed worden met de gedachte dat iedereen gelijk is en niemand beter is dan de ander. Daar zit een gezamenlijke verantwoordelijkheid in. En het is gewoon goed dat we nu grenzen gaan stellen. Dit is gewoon strafbaar. Punt.

En al die mensen die in de toekomst denken "leuk" te zijn is het goed dat zij nu bewust worden gemaakt dat ze in een land leven waarin dit strafbaar is. Laat dit een goede les zijn en een mogelijkheid zijn om daarover in gesprek te gaan. Ik vind het jammer dat we steeds vaker bezig lijken te zijn om ons "gelijk" te halen en daarom niet naar elkaar te luisteren. En dat doordat mensen zo fel bezig zijn hun "gelijk" te halen dat andere mensen zich laten regeren door angst.

Hierin moeten we ook bij onszelf beginnen. Kritisch naar onszelf kijken. Soms iets bewuster mijn eigen "gelijk" loslaten en open blijven staan voor anders denkende. En laten we eens beginnen om mensen die anders zijn te zien als diversiteit en verrijking in plaats van een "last". Ik vind het jammer dat we soms lijken mensen en mensengroepen buiten te sluiten op basis van angst. Verbinding is wat mij betreft het toverwoord.

18 november 2014 om 13:20

Het punt is alleen dat niet iedereen gelijke kwaliteiten heeft. Vrouwen eisen een 50-50 verhouding in mannen en vrouwen, terwijl er van de mensen die de opleiding doen om dat beroep te kunnen uitoefenen maar 10 procent vrouw is. Dat kan gewoon niet.

Zoals Jeronsaik al aangeeft ergens hierboven, dat gaat gewoon niet gebeuren, het is gewoon een utopie.

Er zijn gewoon dingen die anders zijn. Sommige medicijnen werken beter bij donkere dan bij lichte mensen en omgekeerd. Sommige ziektes komen amper voor bij donkere mensen, en andere amper bij lichte mensen. Huidk*** komt bijvoorbeeld nauwelijks voor bij donkere mensen. En zo zijn er meer dingen waar donkere mensen gewoon beter in zijn, zonder dat het racistisch is. En ook omgekeerd. Bijvoorbeeld: Donkere mensen kunnen over het algemeen gewoon beter dansen. (ja, daarmee word ik in mijn vriendengroep wat geplaagd, ik ben de enige blanke, de rest is donker, en ik kan absoluut niet dansen). Niet racistisch, het is een feit. En volgens mij kunnen feiten niet racistisch zijn.

18 november 2014 om 13:33

haha, dan heb je mij nog nooit zien dansen .. haha!

Nee zonder gekkigheid, dat is ook gewoon helemaal waar. Er zijn nu eenmaal verschillen in mensen. Mensen moeten ook niet te snel in een slachtoffer rol kruipen.

Ik heb al eens eerder geschreven hoe grof het ook klinkt. De donkere mensen hebben niet alleen recht op discriminatie. Dit gebeurd op ieder niveau en naar alles en iedereen in deze maatschappij.

18 november 2014 om 18:10

@ Capis

Donkere mensen hebben inderdaad niet het alleen recht, alleen als we geschiedkundig kijken hebben gekleurde mensen maar ook joden hier toch het meest mee te maken gehad. Door het feit dat deze mensen er in de hedendaagse wereld nog regelmatig met deze idioterie te maken hebben; vind ik niet dat dit maar gebagatelliseerd moet worden door blanke mensen die in principe nooit aan den lijve te maken krijgen met het racisme waar gekleurde mensen nog steeds regelmatig op allerlei niveau´s in maatschappijen mee te maken krijgen.

19 november 2014 om 01:34

Afca_leeds, niet helemaal waar. Als blanke wil je niet in Zuid-Afrika wonen. Want daar is het eigenlijk andersom qua racisme.

19 november 2014 om 08:39

@afca Leed:

Kijk en daar gaat het dus fout! Laat voorop staan het is vreselijk wat er is gebeurd met ze zeker.

Maar er zijn in de geschiedenis meer dan 2x zo veel blanke slaven verhandeld dan zwarte slaven! Wat dacht je van in de Islamitische wereld? Daar worden nog steeds slaven gedreven, kijk de bouw in Quatar van de stadions voor het WK. In India bestaat er zelfs nog een wet voor.

Sterker binnen Afrika vind dit nog steeds plaats en daar komt geen blanke aan te pa shoor! Het moet ook een sophouden met het boze vingertje wijzen naar de blanke mede mens. Wat kunnen jij ik en al de andere er aan doen dat dat 300 jaar geleden is gebeurd?

Moeten wij dan ook de Perzen nog haten? De Italianen door de Romijnse tijd? Napoleon en Frankrijk, Het Spaanse rijk? Wat zeg ik zelfs de Vikingen uit Scandinavie hebben ook ons volk tot slaaf gemaakt!

Het zijn feiten uit de geschiedenis dat er meer blanke en Aziatische mensen zijn die tot slaaf zijn gemaakt dan donkere mensen!

18 november 2014 om 09:04

Prachtig verwoord, ben het ook helemaal eens met jou.

18 november 2014 om 09:56

filip, ik geef je gelijk, het moet ook niks uitmaken, alleen zie je wat het nu los maakt en dan ja dan zeg ik ook dat het net op een verkeerd moment is gekomen. Ik zou zeggen de foto's gewoon plaatsen, alleen zie je wel wat er van komt.

18 november 2014 om 10:01

@jolano;

dan is mijn vraag. Wat maakt iets een goed of fout moment om een foto van jou en je vrienden te plaatsen? En wat maakt dat het een succes is?

Waarom zou hij in de toekomst de foto's niet moeten plaatsen? Om eventuele racistische reacties te vermijden?

Ik zeg morgen weer een foto plaatsen. Als hij racistische reacties krijgt. Aangifte doen. En dan de volgende dag weer foto's plaatsen. Nooit je oren laten hangen naar racisten en nooit je keuzes maken op basis van angst. (hiermee zeg ik trouwens niet dat ik het mij niet voor kan stellen dat iemand dit wil vermijden..)

18 november 2014 om 12:11

Er is geen verkeerd moment in deze zaak, alleen verkeerde reacties.
Dan zouden mensen met een donkere huidskleur rond nov/dec geen foto's van zichzelf meer mogen plaatsen op internet, want misschien komen er reacties. Familie portret? hou maar binnen de muren van je huis er zijn namelijk mensen die de link leggen met het willen afschaffen van zwarte piet. Onzin natuurlijk. We hoeven geen rekening te gaan houden met de gevoelens van daders. Zie je wat er van komt is een term die je meestal gebruikt bij eigen schuld, dikke bult moest je maar luisteren.

18 november 2014 om 18:47

tubes, op dit moment is het dus wel een verkeerde moment om de foto te posten, dat zie je aan de reacties, deze keur ik af, want als iet racisme is is dit juist. En men moet juist wel alles kunnen doen wat men wilt, maar je hebt van die gekken die menen dat ze leuk zijn en zo zal het wel altijd blijven en je hebt gelijk dat je geen rekening moet houden met de daders, voor mij hoop ik dat ze die kunnen traceren en straffen

18 november 2014 om 11:43

Angst heeft er naar mijn mening weinig mee te maken. Er werd niemand bedreigd, gewoon wat foute grapjes gemaakt door domme gasten die dachten dat ze grappig waren. Mensen zoeken er zoveel achter en alles wordt enorm opgeblazen.

Waar ging het nou eigenlijk over? Wat jongens die racistische grapjes maakten en daar laat je je zo door raken terwijl je het eigenlijk zou moeten negeren.

Joh Leroy jij hoeft niet na te denken of je iets plaatst. Op jouw eigen profiel zullen mensen niet zo reageren. VZ moet nadenken of ze jouw foto plaatsen op hun FB-pagina. Daar is het hele probleem ontstaan, niet op je eigen account.

Ik ben overigens rete benieuwd wat VZ heeft gedaan aan die reacties... daar hoor je namelijk helemaal niets over. Ze komen met één of andere spijtbetuiging, maar die verscheen pas nadat het in alle grote media belicht werd inclusief foto én logo van VZ.

Kortom, om imagoschade op te lopen betuigen ze spijt, terwijl degenen die zich negatief uitlaten nog altijd de pagina 'liken'. De post verwijderen is niet genoeg. Een statement zou zijn om duidelijk te maken dat die personen zijn geblokkeerd, desnoods noemen ze de aantallen.

18 november 2014 om 10:18

@lazylen

Neem jij maar aan dat VZ er hele duidelijke richtlijnen met het oog op racime op nahoudt. Reken er maar op dat de mensen die zich aan racisme hebben schuldig gemaakt een definitieve ban hebben gekregen. Neemt niet weg dat je datzelfde tuig later op de dag weer op een ander forum tegenkomt. Daarom is het goed dat justitie zich hierin gaat mengen.

Vz doet hierin heus wat in hun mogelijkheden ligt en ik weet dat als er echt strafbare uitspaken zijn gedaan, de Ip's van deze gasten zonder aarzelen worden doorgespeeld naar de politie.

18 november 2014 om 10:18

Dubbel. Mag weg.

Dit is wel het probleem met internet je hebt genoeg rare snuiters die denken anoniem te zijn op het internet en dit soort domme reacties plaatsen. Het zou mooi zijn als ze aangepakt worden maar dat is onmogelijk het gebeurt niet alleen hier maar overal wel waar je reacties kan plaatsen.

En toch heb ik het idee dat de zwarte piet discussie en dit geval de donkeren en de blanken alleen maar verder uit elkaar trekt (ik schaam me al dat ik het over donkeren en blanken moet hebben..). Wat een haat lees ik de laatste dagen overal, om treurig van te worden. En haat naar elkaar voedt zich meer en meer....

18 november 2014 om 10:35

Een kleine maar niet onbelangrijke correctie: het trekt niet de autochtonen en allochtonen uit elkaar maar de extremen binnen beide groepen. Ik wil er nog steeds niet aan dat deze gedachten gemeengoed zijn maar dat het simpelweg opvalt omdat de extremen verreweg de grootste bek hebben op het internet. Ik vind dat deze discussie wordt gegijzeld door de schreeuwers waardoo de mensen met wat meer rede, nuance en bereidheid elkaar een beetje tegemoet te komen, best groot is maar minder hoort in deze discussie. Dat zal nog wel komen hoop ik.

18 november 2014 om 10:57

Dat is absoluut waar!
Het is echter ook zo dat in deze gedigitaliseerde wereld iedereen overal een (veel te uitgesproken) mening over moet hebben. En dat vind ik toch erg schrikbarend.
Onderbouwing is daarbij vaak ver te zoeken, zeker bij een kanaal als Twitter waar slechts gebruik gemaakt mag worden van een beperkt aantal tekens.

18 november 2014 om 10:50

Ik vind het ook erg triest om dit te weer te lezen, Fer moet niet na hoeven te denken en gewoon een plaatje posten wanneer hij dat leuk vindt. Daar is Facebook voor gemaakt. Die reacties zijn beneden alle peil. Het is weer die ene 1 procent die het voor de rest weer vergald.

Ook heel jammer dat er verwijzingen worden gemaakt naar Zwarte Piet, heeft die Quinsy ook weer munitie om op Zwarte Piet te schieten. Ook daar ben ik trouwens helemaal klaar mee maar dat is wel een ander discussiepunt. Lekker een kinderfeest om zeep helpen...

internet is ook de reden dat dit soort zaken gruwelijk uit de klauwen kunnen lopen, het is heel makkelijk om even snel iets neer te kalken. Vroeger had je die mogelijkheid niet en was dit ook geen probleem geweest.

Maar het staat voor mij vast dat dit allemaal op moet houden, geen racistische reacties meer naar onze Suri en Mocro landgenoten die wel in dienst van het Nederlands elftal spelen omdat ze zichzelf echt Nederlander voelen.

Gewoon lekker de foto's blijven plaatsen en laten zien dat je boven het niveau van dit soort opmerkingen staat. Het maakt niet uit wie je bent en wat je doet iedereen op het internet krijgt opmerkingen naar zijn hoofd geslingerd die pijnlijk zijn. En als je om die reden geen foto meer durft te posten dan hebben de mensen die deze opmerkingen maken gewonnen.

Het waren debiele reacties maar als voetbalzone deze foto niet had gedeeld op een dag waar een groep mensen het Sinterklaas feest wilde verpesten voor heel Nederland dan had je dit soort reacties ook niet gehad. Het waren vooral gefrustreerde figuren die reageerden daarop. Dus ja ik wil het niet goed praten maar op die bewuste dag had je het beter niet kunnen doen want je zag het al van verre af aankomen.

Klere wat een ovetrokken gezeik zeg. Boehoe, debiele mensen zetten stoute dingen en foute grapjes onder een foto. Deal with it, is iets wat je nog veel vaker gaat krijgen.

Een beetje volwassen vent staat daar toch gewoon boven en schenkt geen aandacht meer aan dat soort dingen.

“vanaf nu zal ik elke keer nadenken of ik een foto wel of niet kan posten, of er niet te veel donkere jongens op staan.”

Kom op man wat een gehuil, het is niet zo dat mensen hen hebben opgezocht en massaal stonden te protesteren voor hun voordeur. Het waren maar wat facebookreacties van achterlijke pubers...

Ik mag dit vast niet zeggen, maar als ik iemand uitscheld voor 'zwarte piet' (wat ik nooit doe) of ik maak een grap over een zwart uiterlijk, dan maakt dat mij nog geen racist. Er worden trouwens zat grappen gemaakt door cabaretiers over de huiskleur van mensen. Een racist is iemand die neerkijkt op een ander 'ras'. Maar ik kan heel goed een grap maken over zwarte mensen en tegelijk goeie vrienden hebben die donkergetint zijn. Maar goed.. mensen moeten maar lekker overdrijven en de slavernij erbij halen. Als ik voor bleekscheet wordt uitgemaakt, kijkt er niemand op of om.

Het zijn scheldwoorden, niks meer of minder, zo lang je in 't werkelijke leven maar geen onderscheid maakt in blank of bruin. Sommige van die jongens op de foto lijken me hartstikke aardige jongens, terwijl ik Van Persie maar een gozer met een kort lontje vind en Robben een enorme egoïst.

18 november 2014 om 12:16

Een grap is altijd afhankelijk van degene waarover de grap wordt gemaakt. Sommige mensen kunnen het beter hebben dan anderen. Als mensen iets niet ervaren als een grap kan het hele nare gevolgen hebben. Zeker wanneer een grap gemaakt wordt over geloof of huidskleur.

18 november 2014 om 22:06

Azet

Een grap is een grap, als beide partijen er hartelijk over kunnen lachen. Net hoe het geen grap is, als iemand wordt beledigd voor dik zijn of homofiel bijvoorbeeld. Het is gewoon beschadigen van mensen, en die vergelijking met cabaret vind ik vreemd. Dat is satire, en bovendien kiezen die mensen er zelf voor die artiest te zien. Bleekscheet en dat soort onzin, vind ik net zo racistisch en ook onjuist.

Helaas is dit Nederland en heeft 90% van de mensen die reageerden geen hersens.

Het vreemde vind ik, is dat mensen denken dat die racistische opmerkingen een nieuwe ontwikkeling zijn. Dit racisme is al zo oud als de mensheid. Door Facebook hebben ook achterlijke mensen een podium om iets op te zeggen. Nederland was vroeger niet toleranter dan nu, je hoorde gewoon minder van de onderontwikkelde meerderheid van de bevolking.

Voor sommige mensen is het misschien een schok, maar het grootste deel van het menselijk ras, is dom.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Nederland

FIFA ranking: 8
2229 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
D. BlindVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

Nederland
74 fans
Middenvelder, 32 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 9 augustus
Orkun Kökcü is mogelijk de volgende Feyenoorder die de stap naar het buitenland gaat maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren