Wegwezen, eruit!

De WK’s van 2018 en 2022 blijven in Rusland en Qatar. ‘Onderzoek’ van de FIFA heeft uitgewezen dat Rusland en Qatar correct zijn geweest bij de toewijzing van de toernooien. Engeland, de grootste criticaster van deze toewijzingen, zou daarentegen onjuist gehandeld hebben, aldus de FIFA. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan poging tot omkoping.

/

Dit is natuurlijk de grootst mogelijke onzin. Qatar zou bij een eerlijke strijd geen enkele stem krijgen voor toewijzing. Het klimaat alleen al maakt een normaal WK onmogelijk. Gaan wedstrijden nu twee uur langer duren, om de vijf minuten een drinkpauze? Nee, niets van dat alles. Het WK verplaatsen naar de winter is de oplossing? Natuurlijk, gewoon alle speelkalenders omgooien omdat een WK zo nodig in Qatar moet worden gespeeld. Zullen de clubs ook blij mee zijn. Spelers die uitgeput of geblesseerd terugkomen na het WK. Het zou er ook voor zorgen dat er een belachelijk korte zomerstop is, waarna het volgende seizoen en het aansluitende EK weer beginnen. Spelers kunnen totaal geen rust nemen die juist zo nodig is na een slopend seizoen met voor de topspelers wel zestig á zeventig wedstrijden.

Om nog maar te zwijgen over de supporters. Lekker met een warme chocomel en een dekentje het WK kijken, ik moet er niet aan denken. Dan missen we toch ook de mooiste beelden die er zijn? Een plein, afgeladen vol met mensen die helemaal uit hun dak gaan omdat Tim Krul net de beslissende penalty heeft gepakt, of iedereen die in spanning toekijkt hoe Klaas- Jan Huntelaar aanlegt voor een penalty in de 95ste minuut om vervolgens in vreugde uit te barsten.

Nu is dat nog tot daaraan toe, maar het feit dat er duizenden arbeiders overlijden aan de bouw van de stadions valt op geen enkele manier te verdedigen. Arbeiders die in feite gewoon slaven zijn, die doodgaan aan de gevolgen van hartstilstand, door heel lange dagen te moeten maken bij hoge temperaturen. Ook de huisvesting van hen is heel slecht. Wij maken ons hier druk om Zwarte Piet, die al dan niet een ‘terugkeer’ naar de slavernij zou zijn, maar er is echt niemand die zich om Qatar druk maakt.

Ook het hele verhaal dat Engeland niet correct zou zijn geweest, is doorzichtig. Lekker de aandacht van de FIFA afhalen door de grootste tegenstander de schuld te geven. Iedereen zou Engeland beschuldigen van hypocrisie, de FIFA zou weer vrijuit gaan.

Dit alles kan allemaal omdat wij het maar laten gebeuren. Iedereen laat uiteindelijk toch wel zijn oren hangen naar de FIFA. Ze kunnen alles maar maken. Alle supporters zijn er klaar mee, maar toch zijn de stadions op de WK’s continu uitverkocht, ook in Qatar zal dit niet anders zijn.

De meesten willen dat de voorzitter van de FIFA, Sepp Blatter, weggaat. Hij is het gezicht van alles wat verkeerd is bij de FIFA en in de voetbalwereld en als hij aftreedt, zal alles weer goedkomen. De voorzitter van de KNVB, Michael van Praag, deelt deze mening en eiste afgelopen zomer dat Blatter zou aftreden. Een goed initiatief, maar uiteindelijk ongeveer hetzelfde als het been amputeren van iemand die al uitzaaiing heeft door zijn hele lichaam. De hele FIFA is ziek. Blatter wegsturen heeft geen enkele zin. Blatter doet uiteindelijk ook maar wat precies aansluit bij de manier waarop alles in elkaar steekt.

Er is in mijn ogen eigenlijk maar één oplossing mogelijk: Nederland stapt uit de FIFA. Het blijft voor mij onbestaanbaar dat er duizenden mensen overlijden voor een WK. Er is ergens een grens en het heeft geen zin om te blijven proberen de FIFA, die deze grens continu overschrijdt, te verbeteren. Geen moeite meer in steken, geen geld meer voor uittrekken. Pas als de grote voetballanden een eigen bond beginnen kan het voetbal groeien en kan de sport weer centraal komen staan. Ik blijf er niets van snappen dat dit allemaal maar gepikt wordt. We worden genaaid waar we bij staan.

Iedereen weet het, iedereen is er klaar mee en toch gebeurt er niets. Niemand onderneemt actie. Zolang de KNVB niets onderneemt, moeten we met zijn allen de WK’s boycotten. Dat lijkt de enige manier om iets duidelijk te maken. Zonder supporters geen sponsors, en dus geen geld. De enige manier om ze te raken, is in de portemonnee. Verder heeft de FIFA overal lak aan: aan hun eigen status, de mening van anderen en zelfs aan de mensenrechten. Het voetbal interesseert ze helemaal niets, zoveel is duidelijk.

Wat hebben we te verliezen? In het ergste geval krijg je niemand mee en speel je geen WK. Die moet je eigenlijk niet eens willen spelen wanneer dat ten koste gaat van duizenden mensenlevens. Het is zonde van een geweldig voetbalfeest maar Nederland heeft dan in ieder geval haar geloofwaardigheid behouden. Het moment is gekomen om definitief afstand te doen van de FIFA. Die kunnen we toch niet meer veranderen. Het is tijd dat er consequenties volgen voor het belachelijke gedrag van de FIFA.

Het initiatief moet door iemand genomen worden, het maakt eigenlijk niet uit welk land dit doet. Engeland, en misschien Duitsland zullen snel volgen. Als je hen meekrijgt, zullen veel grote voetballanden volgen. Dan kun je gaan werken aan een voetbalbond met sportieve, in plaats van commerciële belangen. Zo lang dit niet gebeurt, blijven we met rare praktijken te maken krijgen.

Ik heb het gehad met de FIFA en tegelijkertijd weet ik dat in 2022 bij het WK in Qatar we, ook ik, weer met zijn allen juichen als een Oranje-speler scoort. Dan is allang weer vergeten wat de FIFA allemaal heeft uitgespookt.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 1 stem.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 800+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

14 reacties (laatste reactie door koenpieters1)

Dit is een beetje een warrige CE. Er zijn een aantal beweringen die je maakt die je niet met concrete feiten kunt onderbouwen. Je schrijft dat Qatar geen enkele stem zou krijgen bij een eerlijke stemming. Hoe weet jij dat zo zeker? Je schrijft ook dat de beschuldiging tegen Engeland over omkoping de grootste onzin is maar vervolgens onderbouw je niet waarom je dat vind. Tevens haal je in het begin de toewijzing van het WK in Rusland aan als zijnde omkoping. In het hele verdere verhaal onderbouw je niet waarom je dat denkt. Voor Qatar geef je de temperatuur op als grootse struikelblok, bij Rusland geef je helemaal geen reden op waarom je vind dat daar het WK niet gespeeld moet worden.

Ook over de supporters schrijf je dat ze met een warme chocomel onder een dekentje moeten gaan zitten. Hierover ben je gewoon slecht geïnformeerd en roep je gewoon maar wat. Alcohol is niet verboden in Qatar, elke buitenlander kan alcohol kopen op daarvoor bestemde plekken. Reken maar dat de Fifa supporters area's alcohol in overvloed zullen hebben. Ten tweede vind ik het raar dat je vind dat ze onder een dekentje moeten gaan als je aangeeft dat de hoge temperaturen de oorzaak ervan zijn dat het WK niet gespeeld kan worden.

Over de arbeiders geef je wel een heel eenzijdig beeld. Je zegt dat er duizenden overlijden. Waar haal jij die cijfers vandaan? Dat er iets mis is met de omstandigheden is algemeen bekend. Dat we de officiële cijfers vanuit Qatar met een korreltje zout moeten nemen is ook wel duidelijk. Maar dat er duizenden zullen overlijden is gewoon een aanname van jezelf.

Maar het meest tegenstrijdige is wel het feit dat je roept dat Nederland zich terug moet trekken uit de Fifa en geen WK moet spelen. En dat niemand iets onderneemt terwijl iedereen het zat is. Om in de laatste zin precies te doen wat je zo dwars zit, juichen als Nederland in Qatar scoort. Dan zijn voor jou de mensenlevens niet meer van belang en vergeet je ook wat de Fifa heeft gedaan. Dan ben je toch net zo hypocriet als de Fifa zelf?? Al met al is het inhoudelijk gewoon slecht...

18 november 2014 om 18:34

Bedankt voor je feedback.

Goed ik weet niet zeker dat Qatar geen stem zou krijgen bij een eerlijke stemming, daar is inderdaad geen bewijs voor. Dat is een vermoeden dat ik heb en ik leg daarna uit waarom, onder andere vanwege het klimaat.

Op zich heb je gelijk over Engeland, ik weet niet of zij zich daaraan schuldig hebben gemaakt, al denk ik van niet, maar dat was niet mijn punt. Het gaat om de motieven. Natuurlijk gaan ze Qatar er niet van beschuldigen, maar het zou wel verdomd goed uitkomen als de grootste tegenstander toevallig zich er wel schuldig aan zou hebben gemaakt.

Rusland heb ik het inderdaad niet over, gaat erom dat daar in principe nog wel een WK gespeeld kan worden, m.b.t. klimaat. Ik betwijfel of dat helemaal eerlijk is gegaan maar Qatar vond ik een stuk interessanter. Komt bij dat een clubexpert maximaal 1000 woorden mag hebben en daar zat ik al bijna aan, had dus geen ruimte meer om Rusland uitgebreid te behandelen.

Over die supporters: het gaat mij om dat het WK niet alleen in Qatar is. Misschien niet duidelijk geformuleerd, maar bij temperaturen hier van -5 en sneeuw zie ik niet zo snel mensen op een plein staan. Ik schets met die chocomel en dat dekentje alleen maar een beeld dat ik niet zie zitten.

Over die arbeiders, je geeft aan dat ik een eenzijdig beeld schets, kun je dat duidelijker uitleggen? Ik zie geen andere zijde van het verhaal dat er duizenden doodgaan. Dat is trouwens zeker geen aanname, zoals jij suggereert. Als je het echt interessant vind zoek het maar op via Google. Overal staat het op: De Volkskrant, nu.nl, The Guardian, de Trouw, het AD om maar enkele te noemen.

Het slot was bewust een tegenstrijding. Ik ben een van de groep die ik aangeef, de groep die er klaar mee is en niets doet. Het is om het probleem weer te geven. Iedereen is klaar met de Fifa, maar uiteindelijk willen we allemaal genieten van het WK en kiezen we daarom voor de makkelijkste weg: niets doen. Ik ben uiteindelijk ook een voetballiefhebber en zal ik ondanks alles wat de Fifa heeft gedaan toch weer Oranje aanmoedigen. Dat is inderdaad hypocriet, maar ik wil het probleem hiermee duidelijk maken. Ik snap wel dat de suggestie die ik doe, het WK boycotten, nooit uitgevoerd gaat worden. Iedereen is uiteindelijk teveel liefhebber om niet naar die wedstrijden te kijken. Ik wil er mee duidelijk maken dat dit de manier is waarop de Fifa er uiteindelijk toch wel mee weg komt.

18 november 2014 om 20:06

In de kranten worden verschillende cijfers getoond. The Guardian heeft het over 964 slachtoffers, The Mirror over 1200 en nu.nl over 400. Wat ze wel zeggen is: als het in ditzelfde tempo doorgaat gaat het in de duizenden slachtoffers lopen. Maar dat is dus maar een aanname. Wat ik ook zie is dat dit niet alleen in het kader van het WK loopt, het schijnt algemeen niet zo geweldig te zijn met de arbeidsomstandigheden. Misschien heeft het WK wel een positieve uitwerking, nu er meer aandacht voor is kan er ook actie ondernomen worden. Echter kan ik dit ook niet bewijzen, net zoals niet te bewijzen valt dat er nog duizend slachtoffers komen.

Nu snap ik wat je bedoelde met de chocomel en dekentje, als daar het WK in de winter word gespeeld is het hier natuurlijk koud. Zoals je zelf zegt was het wat onduidelijk opgeschreven.

Uit de Fifa stappen lijkt inderdaad niet haalbaar. Maar waarom niet een andere aanpak? Waarom de uitvoerende commissie niet opheffen en in plaats daarvan alle Fifa landen laten stemmen. Dan kun je er niet meer een paar omkopen maar moet je misschien wel 30 personen omkopen wat heel erg duur is maar wat ook veel moeilijker geheim te houden is. Of de landen waaruit de omgekochte leden komen uit de Fifa gooien bij omkoping. Met die gedachte in het achterhoofd zal er veel meer toezicht op nationaal niveau zijn. Er zal voetbalbonden veel meer aan gelegen zijn betrouwbare mensen te selecteren. Als je bijvoorbeeld dit als oplossing had aangedragen hadden alle leden van VZ hier hun visie kunnen geven en was er meer een discussie ontstaan. Dat zal toch ook de bedoeling zijn van een CE, mensen te laten nadenken en meedenken over je onderwerp.

18 november 2014 om 20:22

Dat is inderdaad een optie, had ik inderdaad ook kunnen aandragen. Mijn insteek was om het allemaal een beetje uit te vergroten om het allemaal wat meer op te blazen en op die manier mensen erover laten nadenken.

22 november 2014 om 11:17

Ik sluit me aan bij bovengenoemde kritiek, naar mijn mening heb je daar al meer dan genoeg voor de volgende keer. Ik vind het wel leuk dat je weer eens wat hebt geschreven, want dat was alweer een tijdje geleden

22 november 2014 om 11:49

Haha was inderdaad alweer een tijdje geleden, moest er ook duidelijk weer even in komen

23 november 2014 om 06:07

In Zuid Afrika waren er ook barre omstandigheden. De Fifa heeft bijgedragen door voetbalveldjes aan te leggen. Dat was hun bijdrage voor de Zuid Afrikaanse bevolking. Ze hebben overigens wel miljarden winst gemaakt tijdens het WK 2010.

De Fifa geeft werkelijk helemaal niets om mensenrechten of wat dan ook. Ik ben het eens met Ronaldo Dinho. Zelfs al is het slecht onderbouwd, de Fifa is een corrupt en doodziek orgaan. Ik heb liever alleen een EK met landen die zich hebben afgescheiden van de Fifa dan dat er duizenden mensen (of honderden, of zelfs maar één) dood gaat voor mijn vertier.

Het is geen groot geheim dat Blatter en de zijnen stemmen kopen in bananenrepublieken om aan de macht te kunnen blijven.

Ik snap niet waarom uit de Fifa stappen niet haalbaar is? Het is gewoon een kwestie van doen. Ik vind dat er een statement gemaakt moet worden. Ik wil niet dat mijn Oranje op de lijken van stadionbouwers moet voetballen. Daar ga ik niet naar kijken.

24 november 2014 om 09:32

Duizenden slachtoffers zijn al veel. 1 is al te veel. Gewoonweg belachelijk dat een land als Qatar een WK toegewezen krijgt. Wk's horen in echte stadions, bijvoorbeeld Engeland. Een WK in het Webley, Anfield, ect zou beter zijn dat het plaatselijke 5 sterren "olie stadion" waar geen hond ooit van gehoord heeft.

Uit de Fifa stappen is totaal niet haalbaar, zowel sportief als financieel niet. Uit de Fifa stappen zal directe gevolgen hebben voor het Nederlandse voetbal. Wel haalbaar is een revolutie bij de Fifa, maar niemand durft die stap te nemen. Oostveen moppert wel eens wat, maar is meer bang voor zijn eigen baan dan dat hij het echt meent.

Persoonlijk denk ik dat het WK in Qatar niet eens doorgaat of dat het in de winter plaats vind. Ik zie daar geen problemen in. Of ze nou in de zomer of in de winter meer spelen, ze worden er dik voor betaald.

De CE vind ik wat rommelig, veel alinea's met korte zinnen. Probeer de alinea's in het vervolg wat langer te maken. Als je cijfers of feiten vermeld, geef dan de bron erbij. Verder is het een CE met nogal wat aannamings, zoals hier boven vermeld. Dat mag ook, het is een CE. Maar zorg dan dat er wat meer onderbouwing is.

Ik geef 3 sterren, voornamelijk omdat de alinea's wat te kort zijn

Even over de vorm. Je begint met een heel populistisch verhaal waar iedereen het mee eens is en vertelt heel lang over niets nieuws. Begin met een statement en leg aan de hand daarvan uit met argumenten waarom je dat vindt.

Kom met verrassingen. Een column is een opiniestuk. En geen enkele opinie is interessant als iedereen het ermee eens is. Zoek de controverse op. Probeer dat te doen met iets overtuigende woorden dan 'ik heb het gehad met de Fifa'. Daarbij, in dit geval zou het beter zijn om niet zozeer vanuit je eigen gevoel te spreken maar vanuit maatschappelijk belang. Want dat jij het hebt gehad met de Fifa maakt mij niet zoveel uit. Ik wil mijn mening over de Fifa kunnen spiegelen aan nieuwe inzichten en die krijg ik niet echt.

Dus eigenlijk mis ik de juiste schrijfstijl bij het juiste onderwerp. Inhoudelijk is hierboven al genoeg gezegd.

Ik ben het eens met Metternich. Je hebt een prima schrijfstijl, maar dit onderwerp is al zóóóóóó vaak behandeld hier op Voetbalzone. En de Fifa is hetzelfde als de Amerikaanse overheid. Ja het is corrupt en het kwaadste van het kwaadste. Maar: Wat wil je er aan doen? Er gaat toch nooit een land uit de Fifa stappen, dat gebeurd toch niet. Dat je het aankaart natuurlijk een goed idee, maar totaal onrealistisch. Stel Nederland stapt uit de Fifa dan snijdt het zichzelf te hard in de vingers. Je zegt zelfs dat het worst case scenario het WK missen is, maar denk is aan de bedragen die daarbij komen kijken, of de woeden van het volk? Ik durf me hand ervoor in het vuur te steken dat het bestuur op zou stappen.

Nee, je bedoeld het supergoed. Maar je CE kan je niet echt een kant mee op. We moeten gewoon wachten tot Blatter aftreedt of doodgaat en dan misschien, heel misschien komt er dan een minder corrupt iemand aan de macht.

Uit de Fifa stappen met meerdere landen is trouwens ook niet erg realistisch, dat ik het zelfde als dat subcultuurtje in Amerika dat al jaren roept. "come on, f**k de gouverment! If we can do it with enough people we can build or own society!" Allemaal leuk gedacht maar niet realistisch.

19 november 2014 om 10:36

Fifa is hetzelfde als de Amerikaanse overheid?

Ik denk toch dat als je duiden wil op corruptie en kwaad dat je betere voorbeelden zou kunnen leveren.

Best aardig stukje, maar alles komt neer op jouw oplossing: Uit de FIFA stappen. Geen aanval, maar heb je ook daadwerkelijk onderzoek gedaan naar de gevolgen?

Bijvoorbeeld weet je zeker dat een mondiale schorsing niet zal worden overgenomen door de Europese bond? Met andere woorden zal dit niet ook uitsluiting betekenen voor de EKs en Europese toernooien? Of zelfs voor de nationale competitie?

Overigens vind ik het wel erg naïef om te denken dat nationale bonden sportieve belangen boven financiële belangen hebben staan. Remember Nederland - Indonesië/ China, enz. enz

Wel een aardig stuk...alleen is het allemaal al zo bekend over dit onderwerp, dat het moeilijk is nog met iets verrassend te komen. Verder denk ik dat Nederland niet in zijn eentje uit de Fifa zou moeten stappen, maar over dit onderwerp het gesprek aan te gaan met grote landen. Organiseer een meeting met de Bondvoorzitters van Duitsland, Engeland, Frankrijk, Spanje en Italie met als onderwerp op de agenda (en breng die ook nadrukkelijk in de media): Het bespreken van de mistoestanden binnen de Fifa".....ik denk dat ze dan bij de Fifa wel een beetje beginnen te zweten.

Maar als je dan uit de Fifa stapt, is de kans heel groot dat er veel landen ook niet mee eruit gaan. Engeland zal dan meegaan, en misschien Duitsland, maar als landen als Brazilie, Argentinie en Spanje er wel in blijven? Dan zegt de Fifa: 'veel plezier met z'n 3en, wij hebben met de andere 202 landen nog een mooi Wk!'

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 14
2223 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger40
S. de VrijVerdediger40
D. DumfriesVerdediger42
P. van AanholtVerdediger40
F. de JongMiddenvelder40
G. WijnaldumMiddenvelder43
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Zaterdag 24 juli
Een merkwaardige wending rond Goran Pandev. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren