Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Het fenomeen

Laatste update:

In zijn beste jaren was hij niet te houden. Fit en supersterk. De bal hing bij hem aan een touwtje. Hij speelde verdedigers voorbij alsof ze er niet stonden. Liefhebbers kwamen voor deze man naar het stadion.

Ronaldo luis Nazário de Lima werd op 22 september 1976 geboren in Rio de Janeiro. Hij leerde als kleine jongen voetballen op de pleintjes in de favela’s. Hier schaafde hij aan zijn techniek en leerde passeerbewegingen. Zijn eerste voetbalclub was Sao Cristovao, een traditionele club in Rio de Janeiro. Al gauw zagen ze hoeveel talent hij had en zodoende werd hij op zijn zestiende overgenomen door Cruzeiro. Bij Cruzeiro speelde hij met meer talenten zoals Dida, Juliano Belletti en Ricardinho. Verder beschikten ze met Toninho Cerezo over een oude vedette en met Vanderlei Luxemburgo over een talentvolle coach.

In anderhalf jaar tijd bij Cruzeiro maakte Ronaldo 26 goals in 30 duels en hiermee bezorgde hij Cruzeiro de Copa Libertadores. Op zijn zeventiende maakte hij ook al zijn debuut voor de Seleção onder Carlos Alberto Parreira in een ‘vriendschappelijk duel’ tegen Argentinië. Carlos Alberto Parreira nam hem al mee naar het WK van 1994, maar tijdens dit toernooi kreeg hij nog geen speelminuten. Na het WK wist Ronaldo het zeker hij wou furore maken in Europa. PSV werd snel concreet en na een gesprek met Romario was Ronaldo er snel uit. PSV was zijn nieuwe bestemming en Ajax en Internazionale visten achter het net.

Zijn eerste seizoen bij PSV was grandioos, na de geweldige wedstrijd tegen Bayer Leverkusen in de UEFA Cup kende heel Europa Ronaldo. In de competitie maakte hij er 30 en werd hiermee topscorer van de eredivisie. In zijn tweede seizoen voor PSV raakte hij lang geblesseerd en kreeg hij wat onenigheid met trainer Dick Advocaat. In Brazilië kreeg hij wel steeds meer aanzien. Onder Mario Zagallo werd hij vaste basisspeler.

Na twee jaar PSV was hij toe aan een stap hogerop. Barcelona nam hem over voor zo’n twintig miljoen. Zijn periode bij Barcelona kun je het beste omschrijven als kort, intens, vurig en groots. Hij won in zijn eerste jaar de Europese Supercup, de Copa del Rey en de Supercopa. Persoonlijk werd hij dat jaar Europees topscorer en werd hij voor de tweede keer wereldvoetballer van het jaar. Met Brazilië won hij in dat jaar ook nog de Confederations Cup en de Copa America. Toch vertrok Ronaldo na een jaar al bij Barcelona, omdat de president van Barcelona de heer Nunez zijn afspraken niet nakwam over een nieuw contract. Inter Milan dat al eerder belangstelling had, nam hem over voor 28 miljoen.

Inter moest de club worden waar hij zich voor een lange tijd ging settelen en waar hij zijn succes moest gaan doorzetten. In zijn eerste seizoen werd meteen de Uefa Cup gewonnen en hij haalde met Brazilië de WK finale. Het tweede jaar verliep ook nog wel aardig, met Brazilië werd de Copa America nog gewonnen, maar daarna ging het goed mis. Ronaldo kreeg een zware knieblessure en toen hij zijn rentree maakte tegen Lazio in de finale van de Coppa Italia, scheurde hij meteen weer alles af. Gelukkig voor Brazilië was hij net op tijd fit voor het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea. Brazilië werd wereldkampioen en Ronaldo topscorer van het toernooi. In de finale tegen Duitsland maakte hij de enige twee goals. Ook was hij dat jaar weer de beste speler van de wereld. Hij vroeg naar het WK bij Inter om een transfer, omdat hij de technische staf niet meer vertrouwde naar al die blessures. Florentino Perez haalde de stervoetballer naar Real Madrid voor 45 miljoen.

Met Real Madrid moest de Champions League worden gewonnen, de enige grote prijs die Ronaldo nog niet had gewonnen. In zijn eerste jaar bij Real waren ze dicht bij de cup met de grote oren. Juventus was in de halve finale te sterk. De eerste vier jaar bij Real waren goed van Ronaldo. Hij scoorde nog steeds makkelijk en maakte veel belangrijke goals. Toch kon iedereen ook zien dat hij niet meer de oude Ronaldo was van Barcelona en Inter. Dit kwam mede door alle zware blessures die hij heeft gehad en zijn lakse houding, waardoor hij vaak overgewicht had. Na alle kritiek op het WK van 2006 hield Ronaldo het voor gezien in de Seleção. In het seizoen 2006-2007 kwam Ronaldo amper nog aan spelen toe en daarom verliet hij Real voor een avontuur bij AC Milan.

Bij AC Milan liet hij direct zien het scoren nog niet verleerd te zijn, maar toch ging het weer mis. In zijn tweede seizoen scheurde zijn kruisband van de linkerknie af in een competitiewedstrijd tegen Livorno. Zijn contract werd hierdoor niet verlengd en Ronaldo keerde na zijn kruisbandblessure terug naar huis.

Corinthians was de laatste klus voor hij zijn schoenen aan de wilgen hing. Het topsportklimaat was er nu echt wel van af. Hij speelde op een tempo, zoals vaders met hun kinderen in de speeltuin voetballen. Ook was hij veel te zwaar om nog professioneel voetbal te spelen. Na 2 jaar Cortinthians was het genoeg geweest. Hij sloot zijn carrière af met de magische woorden “Ik heb verloren van mijn lichaam.”

Ronaldo luis Nazário de Lima, wereldkampioen en drie keer Wereldvoetballer van het jaar. Krachtige versnelling gecombineerd met een enkele of dubbele schaar, dat was Ronaldo ten voeten uit. Brazilië zal nooit meer een zodanige persoonlijkheid vinden als jou. Bedankt voor alle geweldige momenten op het veld.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Veel slordigheidsfoutjes in je stuk: met name in het begin maak je veel fouten qua interpunctie.

Ik vind je inleiding totaal niet prikkelend: het komt heel plastisch over, apatisch, alsof je de woorden door een vertaalmachine hebt gehaald. De inleiding is voor mij samen met de slotzin het belangrijkste deel van een artikel. De inleiding moet de lezer prikkelen het artikel te lezen, hem in het verhaal zuigen en tot de laatste zin zorgen dat hij niet losgelaten wordt. Dat doe jij niet. Werk daaraan, maak hem dramatischer, verhalender, maak er iets leuks mee of maak hem juist mysterieus.

Er is tevens iets raars met je conclusie aan de hand. Je hele CE lang ben je ons aan het uitleggen wie Ronaldo precies was, en ineens richt je je tot hem. Dat is raar en het slaat eigenlijk nergens op. Of je moet in je inleiding al op enige manier je direct richten tot Ronaldo of je moet het helemaal achterwege laten. Nu lijkt het alsof je staat te hinken op twee benen en dat is niet de bedoeling.

Inhoudelijk ben ik ook niet echt onder de indruk. Het is, zoals veel Ce's de laatste tijd, een opsomming van de carriere van een speler. Daar werd hij geboren, toen ging hij daarheen en daar deed hij dit en dit. Daarna kreeg hij een transfer en scoorde hij zoveel goals. Blabla. Daar ben ik niet in geïnteresseerd. Je bent een expert, maak dat dan ook waar. De inhoud van jouw CE had ik in twee minuten zelf bij elkaar kunnen vinden.

Maar goed, ik zie wel potentie in je schrijfstijl, in tegenstelling tot een CE van Rochester van laatst. "zijn periode bij Barcelona kun je het beste omschrijven als kort, intens, vurig en groots. " Dit vond ik een goede zin: dit maakt me nieuwsgierig. Dit geeft een soort twist aan je CE, maakt hem persoonlijk en maakt het ook wat spannender. Dit is een goede manier van schrijven omdat het een soort passionele nieuwsgierigheid opwerkt. Probeer te werken aan je beleving bij het schrijven: ik wil inhoudelijke diepgang en ik wil dat het jóúw clubexpert is, niet een objectieve analyse. Werk daarnaast aan je interpunctie (dat werkt heel storend als het verkeerd is) en zorg ervoor dat je inleiding en conclusie consistent, coherent, prikkelend en voldoenend aan hun functie zijn.

Ik vond deze CE eerlijk gezegd niet zo speciaal het is gewoon een opsomming van Ronaldo's voetbalcarrière voor zulke informatie kun je ook Wikipedia inschakelen ik had graag dingen gelezen die niet echt bekend waren over Ronaldo.

Een te hoog wikipedia-gehalte in mijn ogen. Verder een paar taalfoutjes, heb er snel overheen gelezen, maar als jou kan niet. Kan me herinneren dat mijn CE werd geweigerd doordat het te veel feitjes was, maar vergeleken met dit snap ik niet waarom dit wel wordt geaccepteerd aangezien dit allemaal uit feiten bestaat.

Had verwacht dat dit je eerste CE is, maar dat is dus niet zo. Dan mag je wel wat meer verwachten dan dit.

Tja, waar is het expert gehalte? Het is een opsomming en helaas niet meer dan dat. Jammer. Volgende keer beter!

Wikipedia in de vorm van een verhaaltje, geen nieuwe informatie, geen interessante informatie, geen eigen mening en het leest niet echt lekker.

Tja, als ik een biografie wil lezen over Ronaldo ga ik wel op google.nl zoeken. Dan kom ik op een Wikipedia pagina, VI pagina, noem het maar op waar deze informatie in een notendop wordt verteld. Dit is een lap tekst met pure opsommingen van statistieken en clubs. Een gigantisch saaie lap tekst en een onderwerp die eigenlijk al moeilijk is.

Toen je begon met je verhaal, dacht ik al: Dit moet echt een geweldig verhaal worden wilt iemand hem kunnen waarderen. Je kan Ronaldo niet 'zomaar' even in een CE zetten. Daar moet je 'knowledge' van hebben, wat je blijkbaar niet hebt. Dit verhaal had iedereen kunnen schrijven na het simpele zoekwerk.

Probeer te werken aan je schrijfstijl en aan je fouten. En ik moet zeggen, ik reken dit Voetbalzone ook wel een deel aan. Want ik heb Ce's (ook van mijzelf) om minder redenen afgekeurd zien worden. Dus ik zal jou niet helemaal de schuld geven. Probeer er een beetje gevoel in te leggen, een echt verhaal ervan te maken.

Op schrijffouten let ik niet echt, alleen is dit iets wat vrijwel iedere voetballer allemaal al weet, dan kan je beter over iets anders schrijven, wat je wel eens over Russische clubs ziet langskomen, of er veel verder in graven, want na mijn ogen leest alles makkelijk en lekker door, alleen het stukje, scheurde hij weer alles af, is te makkelijk geschreven in mijn ogen, dus ga er wat verder op in, dat je dingen schrijft die niet iedereen weet of iets anders.. als beoordeling zou ik je een 7 geven.

Wikepidia verhaal, niks nieuws ook. Als je iets wilt schrijven over een wereldster dan zul je met iets compleet nieuws moeten komen...

Ik ga niet meer dan 1 ster geven helaas.

Zoals al door meer mensen geschreven is: dit is gewoon een Wikipedia-stukje dat niets toevoegt en waar iets teveel schoonheidsfoutjes in zitten.

Er zijn verschillende manieren waarop iemand in mijn ogen een CE echt interessant kan maken:
1. Door een heel mooie schrijfstijl.
2. Door er een persoonlijk tintje aan te geven (door bijvoorbeeld te beschrijven hoe je een wedstrijd zelf beleefde, of hoe het was om een oude held zelf te ontmoeten, dat soort dingen).
3. Door met opzienbarende nieuwe informatie te komen.

Ik vind geen van drieën terug in je CE. Ik hoop desondanks dat je je niet laat ontmoedigen door de negatieve reacties hier. Je schrijft op zich heus niet slecht. Probeer gewoon iets te doen met alle tips en kritiek. Succes!

Sorry, maar ook ik vind dit geen goed stuk. Het lijkt best veel op een samenvatting van de loopbaan van Ronaldo. Het vertelt niks nieuws, probeer dat er de volgende keer in te verwerken. Doe verderest vooral wat met de tips van de personen boven mij.

Zoals al duidelijk is door de reacties hierboven, dit is niet een heel goede CE. Wat voor jou misschien handig zou zijn is toch een keer naar een taalcursus of schrijfcursus o.i.d. te gaan, als je doel is echt verder te komen. Je schrijfstijl is namelijk totaal niet prikkelend. Dit komt onder meer doordat je vaak dezelfde woorden gebruikt en bijna de hele tijd in de verleden tijd praat. Vooral die verleden tijd maakt een stuk vaak al een stuk minder aangenaam om te lezen, om de lezer al dan niet bewust meer het idee krijgt dat het een oninteressant verhaal is omdat het al geweest is. Als tip zou ik je graag mee willen geven om is goed te kijken naar professionele artikelen en de opbouw ervan. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de inleiding de lezer pakt. Ook al is de inhoud daarna matig, het eerste gevoel is positief en dat werkt door. Verder is het voor jou vooral nuttig om het nut van je alinea's te bekijken. Waarom een extra alinea? En wat is de functie ervan? Dit zijn allemaal kleine dingen, maar wanneer je hier op let zul je al merken dat je stuk een stuk pakkender is en veel prettiger om te lezen!

Ik hoop dat je hier wat aan hebt en lees graag een keer een beter stuk van je.

21 oktober 2014 om 11:42

Na die eerste zin van jou zou ik al meteen zijn afgehaakt als auteur van dit verhaal. Niemand neemt dit soort kritiek serieus als je zelf niet eens een behoorlijke zin in het Nederlands kan schrijven. Misschien is een taal- of schrijfcursus wellicht iets voor jou?

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren