Gudelj: 'Het was een grote chaos, het leek wel of ik een film zat'

Woensdag, 15 oktober 2014 om 22:25Matthijs van Laar • Laatste update: 22:06

Nemanja Gudelj beleefde dinsdag zonder twijfel een van de vreemdste en meest bizarre avonden uit zijn leven. De Servisch international maakte van dichtbij mee hoe een drone met een Albanese vlag het stadion van Partizan Belgrado kwam binnenvliegen. Nadat ploeggenoot Stefan Mitrovic ingreep en de vlag naar beneden haalde, brak de hel los. "Het leek wel of ik in een film zat", verklaart de AZ-middenvelder in een reactie aan de NOS.

/

Gudelj kan zich het moment, rond de 41e minuut van de wedstrijd, nog helder voor de geest halen. "Ik zag in eerste instantie alleen iets vliegen. Na een tijdje zag ik die vlag. Toch wel een pikante actie. Ik heb zelf die vlag gepakt en opgerold. Ik wilde hem aan de scheidsrechter geven, maar werd vervolgens belaagd." Niet veel later bemoeiden ook de thuisfans zich ermee en werd het veld bestormd.

"Een supporter pakte 'm van me af. Ik heb geen klappen gehad", zegt Gudelj. "Maar het leek wel of ik in een film zat. Het was in elk geval een grote chaos ineens." De spelers van Albanië, die wél massaal werden belaagd, weigerden vervolgens terug te keren op het veld, waardoor de wedstrijd definitief werd gestaakt. Gudelj kan dat begrijpen. "Ik snap wel dat ze binnen bleven", besluit hij. Op 23 oktober neemt de UEFA een besluit over de (eventuele) voortgang van het duel.Gerelateerd

Meer sportnieuws

62 reacties (laatste reactie door dejo savicevic)
15 oktober 2014 om 22:35

Apart verhaal dit, kan iemand uitleggen wat het probleem is dat mitrovic die drone uit de lucht plukte? Heeft het iets te maken met het conflict van vroeger (kosovo volgens mij)?

15 oktober 2014 om 22:41

Mitrovic haat drones, thats all.

Je snapt toch wel dat die Albanezen gek worden als hun vlag veroverd wordt?

15 oktober 2014 om 22:52

Ja in Servië met zo'n drone. Die Albanezen hadden gewoon moeten lachen om zo'n stunt en verder niks

15 oktober 2014 om 22:52

Servië erkent Kosovo niet en in kosovo wonen veel Albanezen.
Heeft inderdaad te maken met de oorlog eind jaren 90.

On
Ik neem aan dat de wedstrijd op neutraal terrein zal worden gespeeld.

16 oktober 2014 om 11:38

Wat een domme opmerking. Deze situatie ligt daar heel gevoelig. Moet je eens voorstellen dat er een vlag komt binnenvliegen van Rusland tijdens de wedstrijd Oekraïne - Rusland in Kiev. Ook dat zou heel gevoelig liggen.

Ik zag de beelden en dan voel ik me echt in een totaal andere wereld. Te bizar voor woorden. Wat een eergevoel al niet te weeg kan brengen.

15 oktober 2014 om 22:32

Wat bedoel je dan met eergevoel?

15 oktober 2014 om 22:35

Dat de spelers het zo erg vonden dat hun vlag van die drone werd afgehaald.

15 oktober 2014 om 22:36

Oh boos worden om die vlag die naar beneden wordt getrokken. Als een Belg de Nederlandse vlag naar beneden trekt, of in de fik zet ofso zou het mij echt een worst wezen.

In die cultuur ligt dat anders, dat is moeilijk te beseffen omdat het echt iets totaal nutteloos is om je druk over te maken.

15 oktober 2014 om 22:51

Grappig dat je België/nederland en eergevoel erbij haalt, dit ligt op een totaal ander niveau! Ooit van de Balkanoorlog gehoord?

15 oktober 2014 om 23:06

Je beseft je dat de oorlog om Kosovo in 1999 was he? Dat ligt nog fris in hun geheugens.

15 oktober 2014 om 22:34

Klopt! Albanie had trouwens volkomen gelijk om niet meer te spelen. Toen ze naar de tunnel gingen kregen er nog een paar spelers klappen. Het was gewoon niet veilig voor hun

15 oktober 2014 om 22:37

Ja...maar door het afpakken van die "nazi-achtige" vlag van die Servier lieten ze zien dat ze achter het gedachte goed staan.....dat is wel heel erg dubieus.

15 oktober 2014 om 23:28

Nazi achtige vlag??
De Serviers hadden van alle soorten nei vlaggen vast, daar wordt niks over gezegd.
Komt er nog bij dat ze de hele tijd aan het zingen waren Dood aan alle Albanesen, en de hele tijd de spelers bekogelen met voorwerpen en vuurwerk bij een hoekschop of ingooi.
Trouwens er waren geen Albanese fans in het stadion, sinds wanneer mogen de bezoekers het stadion niet in.

16 oktober 2014 om 06:22

Bij de klassieker al een tijdje (Y)

15 oktober 2014 om 22:34

Albanese immigranten hebben een deel van Servie ingepikt, en de inmiddels ontstane Servische minderheid in het gebied op de meest verschrikkelijke manieren denkbaar verjaagd. Vervolgens komen ze provoceren, dit gaat wel wat verder dan eergevoel.

15 oktober 2014 om 22:43

Klopt het gaat over een vlag tijdens een potje voetbal. Man ga je druk maken over het ebola virus ofso. Onbeschaafd gewoon, een andere benaming kan je niet geven.

15 oktober 2014 om 23:07

Zeggen de mensen die constant over zwarte pieten discussiëren.

15 oktober 2014 om 23:22

Haha een deel van Servie ingepikt.
Wat meer kennis in geschiedenis zou niet slecht zijn.
De serviers hebben al jaren de Albanesen onderdrukt, Kosovo is altijd Albanese gebied geweest.
Servie d8 dat al die balkanlanden van hun waren, daarom hebben ze met al hun buurlanden oorlog gehad.
Albanese en Grieken zijn oudste volken van europa, en jij komt hier zeggen dat Kosovo van Servie was.
Daar is 98% van de bevolking Albanees.
Trouwens niet alleen Kosovo maar Albanie is in het verleden in stukken verdeeld door de oorlogen.

15 oktober 2014 om 23:58

Albanië is nooit groter dan dit geweest. Albanezen en Grieken het oudste volk? Laat me raden, jij bent een Albanees. Heb je ooit gezien hoe Grieken eruit zien. Kostas Mitroglou is zeker een echt Griek en dat is maar een voorbeeld. Albanezen woonden er al en hebben niks ingepikt, maar het hoorde deel te zijn van Servië. Wat is de grootste reden dat er nu 98% Albanees is. Ja, omdat Serviërs het leuk vinden om daar te wonen.

16 oktober 2014 om 00:05

Haha grapjas.
Toen de Illyriers daar woonden, de oude Albanesen dus. Toen bestonden de Serviers daar niet.
Albanie is voor de otomaanse rijk zeker groter geweest, maar door de onderdrukking zijn ze grond verloren aan Servie, griekenland, Montenegro, en Macedonie.
Lees maar een beetje op wikipedia dan zie je dat de albanesen afkomstig zijn van de illyria rijk, die ook afkomstig zijn van de bizantijnse rijk.

16 oktober 2014 om 06:29

Moet ook eerlijk zeggen dat ik geen medelijden heb met de Albaniërs hier. Belooft wat in Tirana..

16 oktober 2014 om 08:02

Ja... en die stammen weer af van de neanderthalers ofzo ?? Achterlijk gedoe altijd met die verschillende 'soorten' mensen. Zijn toch allemaal hetzelfde en worden allemaal naakt geboren, en als we een scheetje laten dan stinken we allemaal.

dit duel zal wel achter gesloten deuren of op neutraal terrein worden afgewerkt.

15 oktober 2014 om 22:36

Dat zou een oplossing kunnen zijn, dat geldt dan ook voor het duel in Albanie lijkt me. Neutraal terrein is voor beide wedstrijden de beste oplossing.

15 oktober 2014 om 23:32

Het duel in Albanie moet gewoon met supporters gespeeld worden.
In Servie was er geen enkele Albanese fan in het stadion, want ze mochten het stadion niet in.
Dus hun straffen voor de daden van de Servische fans lijkt mij niet logisch.

15 oktober 2014 om 23:59

Nee, maar wie liet die drone invliegen? Geen Serviër hè! Ook diep triest hoe de selectie van Albanië ontvangen werd in Tirana.

16 oktober 2014 om 00:08

Dus omdat er een vlag het stadion invliegt die provocerend is voor sommige mensen, mogen de fans het stadion in en de spelers in elkaar slaan??
Hoevaak provoceren supporters elkaar niet, of spelers die de fans provoceren, maar daar blijft het toch bij.
De Servische fans begonnen ook voor de wedstrijd de Albanese spelers te bekogelen, en dood aan alle albanesen te roepen.
Maar de Albanese spelers speelden gewoon verder.

16 oktober 2014 om 10:18

Dat provoceren gebeurd overal, en het doet je afvragen waarom die gasten dat schreeuwen... Een profvoetballer moet dan pro genoeg zijn op te negeren en te strijden voor je club of land op het veld, want zo krijg je ze stil. ----- maar met een drone boven het veld gaan vliegen met een vlag(maakt niet ui welke) is toch iet acceptabel... dan weet je gewoon dat het fout gaat aflopen, en al helemaal als er spelers met elkaar gaan duwen en trekken... Had dit vorige week tussen polen en duitsland afgespeeld, met een mooie duitse vlag aan drone.. man, moet er niet aan denken. Gelukkig gedroegen de supporters zich oke..

dit duel had nooit mogen plaatsvinden zulke teams moeten elkaar niet kunnen lopen netzoals je in de groepsfase bij de cl hebt met teams uit hetzelfde land. het is daar niet veilig genoeg voor de spelers. ander voorbeeld. rusland-oekraine

15 oktober 2014 om 22:38

lopen is loten

Het ergste vond ik nog het moment waarop het Albanese elftal het veld af rent en worden getrapt en bekogelt door Servische hooligans, en de ME staat erbij en kijkt ernaar

http://www.mirror.co.uk/sport/football/news/watch-...
Servische spelers vooral Kolarov beschermde de albanese spelers ..... die flag heeft alles verpest.

Zoals vroeger in de begin jaren 90 met Vlade Divac met de kroatische vlag tijdens een basketball wedstrijd https://www.youtube.com/watch?v=ixoocei_cnc ook een provocatie door de tege partij.

15 oktober 2014 om 23:26

Er waren indd een paar Servische spelers die de Albanese spelers beschermden.
Maar niemand beschuldigd hier de spelers van geweld, maar de fans en sommige orde troepen die gewoon mee de Albanese spelers aanvielen.
En trouwens de Servische fans begonnen al voor de wedstrijd de Albanese spelers te bekogelen met van alles, en riepen de hele tijd Dood aan alle Albanesen, alleen daarvoor al, moesten ze de wedstrijd stil leggen.

16 oktober 2014 om 00:02

De Albanese spelers begonnen met geweld, niet de Servische spelers. Al zou Mitrovic die drone met de vlag naar beneden hebben gehaald en aan de scheids gegeven hebben dan zou er niks aan de hand zijn. De Albanese spelers begonnen met aanvallen.

16 oktober 2014 om 00:11

De Albanese spelers werden de hele tijd met van alles begogeld, en er werd de hele tijd dood aan alle albanese geroepen, maja dat zal niet zo belangrij zijn voor u, dat is maar normaal.
Trouwens de Albanese spelers hebben geen Servische spelers geslagen, wel probeerde ze de vlag af te pakken.
Komt er nog bij dat wat er tussen de spelers gebeurd, daar is de scheids voor en niet de fans en de speciale eenheden.
Zidane gaf ook een kopstoot aan Materazi, maar de Italianse fans gingen niet het veld op.
Hier zijn de Serviers gewoon zwaar in de fout, en dat is niet de 1ste keer

16 oktober 2014 om 00:32

Ik als Bosniak kijk hier volledig neutraal naar maar om met een Albanese vlag over het stadion te vliegen in Beograd is vragen om problemen. Dat er spreekkoren zijn is normaal omdat je weet dat die landen elkaar haten. Ik kan me herinneren dat een grote groep Albanese supporters tijdens een wedstrijd een keer spandoeken hadden met 'pray for bosnia, death to serbia' tijdens de overstromingen. Dat komt toch op hetzelfde neer? En in Albanië zou precies hetzelfde zijn gebeurt als het andersom was dus je bent hier zwaar hypocriet bezig. Als de Albanese in het verleden altijd braaf waren als het aankwam tot Serviërs zou ik je gelijk geven maar dat is absoluut niet het geval. De spelers van Albanië hebben geluk gehad dat de Servische selectie in bescherming nam anders waren er misschien zelfs doden gevallen. Mitrovic haalde de vlag naar beneden omdat dat ding zorgde voor afleiding en de spanning op liet lopen. Als hij erop zou gaan stampen of spugen zou ik begrijpen dat ze zo opvliegerig deden maar dat was ook niet het geval. Al met al zitten de supporters van Servië, spelers van Albanië maar met name de UEFA fout door deze wedstrijd überhaupt met supporters in Beograd te laten plaatsvinden.

16 oktober 2014 om 17:49

vat lul je provokatie?kroatische vlag is vlag van land dat niet jugo heete of niet?kroatie is nu land of niet?die zigeuner Divac had van vlag moeten af blijven omdat niet zijn zaak en niet zijn vlag was,hij kon zich met jugo vlag bemoeien en de rest met rust laten zeker als het om Neutrale veld ging en niet in Bg zoals hier

17 oktober 2014 om 01:16

domme lul dat je bent joegoslavie speelde basketbal niet kroatie die vlag had daar niks te zoeken ... het land stond op instorten.

maakt niet uit welke vlag het was op dat moment was het was niet juist om ermee rond te lopen tijdens een sport wedstrijd... Beter ee zigeuner dan een fascist !!

Ten eerste ben ik blij dat de comments over dit onderwerp weer terug zijn .

Had net nog gelezen op Vi.nl dat de Albanese spelers die gudelj en mitrovic aanvielen vonden dat een Serviër hún vlag niet mocht aanraken, wat ik trouwens belachelijk vond omdat het niet eens de Albanese vlag was maar een 'soort van' nationalistische nazi vlag, ik zou zelf wanneer ik een wedstrijd speelde en een Servische adelaar op het oude Joegoslavische grondgebied afgedrukt met Mladic erop zag er ook niet naar toe rennen om het te gaan beschermen omdat het gewoon een zieke vlag is die in mijn ogen erger is dan de swastika, en hiermee bedoel ik dus beide vlaggen.

15 oktober 2014 om 23:34

Een nationalistische nazi vlag? Als je de geschiedenis van de vlag zou kennen, en de achtergrond ervan ivm de balkanoorlogen, zou je weten dat deze woorden compleet misplaatst zijn

15 oktober 2014 om 23:47

Ten eerste ben ik zelf servies dus ken ik de geschiedenis van de oorlog wel, de vlag laat de 2 koppige adelaar zien met rood op de achtergrond (oftewel de Albanese vlag) afgedrukt op 'groot Albanië' met 2 figuren waarvan ik alleen (wat ik toegeef) de geschiedenis van 1 (ongeveer) ken. Ik trek hier toch wel een conclusie met nationalisme (dat overal op de Balkan trouwens gaande is (dus geen chauvinisme), en in mijn ogen zie ik het ook wel nazistisch trekken krijgen van een groot Albanees rijk.

15 oktober 2014 om 23:44

Wie had dan de meeste verliezers??

Wel heel erg dom dat mensen het beeld hebben gekregen dat Alle Serviërs in het stadion de Albanese spelers dood wouden hebben, als dat echt het geval was zouden de spelers er 100% niet levend uit zijn gekomen, 30.000+ serven en 22 Albanesen (dan is het resultaat toch wel duidelijk).

15 oktober 2014 om 23:42

Ja ze weren tegen gehouden, anders waren ze dood ook.
Als je die fan met die stoel op die speler ziet slagen, hij kon even goed een wapen vast hebben.
Dat dit in 2014 nog gebeurt, en dat nog in europa is gewoon onbegrijpelijk.

15 oktober 2014 om 23:56

Nou de meeste mensen waren niet van plan het veld op te rennen want een paar duizend (maximaal) agenten kunnen geen 30.000 opgefokte mensen tegen houden, het waren vooral de jongens van de harde kern die erop uit waren om het veld te betreden, en dat van die stoel.... dat is de zelfde idioot van die wedstrijd tegen Italië en hij is de reden Hzo mensen denken dat alle Serviër moslim hatende hooligans zijn.

16 oktober 2014 om 00:14

Die man heeft een stadionverbod, en is heel bekend.
Toch was hij in het stadion?
Hoe zou dat toch kunnen, zo iemand die wereld bekent is, zo makkelijk het stadion in komt, en zelfs op het veld, en die werd zelfs niet aangepakt.
Hij liep op zijn gemak over het veld.

16 oktober 2014 om 03:57

@sandzaknp

Iets roepen en toewensen is iets anders dan het ook daadwerkelijk doen. Daarbij gaf de politie die enkele mensen praktisch vrij spel, dat zegt ook wel iets volgens mij.

Dat mensen dus denken dat er veel haat en onverdraagzaamheid is, is dus niet zo raar.

Sandzaknp ik wil niet veel zeggen maar jullie waren ook niet aardig want het begon allemaal bij de volkslied van Albanië en daarna begonnen de toeschouwers me dingen allemaal te gooien en ze riepen kosovo is serbija alle Albanezen moeten dood Albanezen zijn hoerekinderen en noem maar op dat is allemaal zeker niet erg volgens jou Serviërs mag dingen roepen en verschillende vlagen maken maar als Albanezen iets doen dan kan dat niet he je vergeet een ding 80% van de nationale team van Albanië komen uit Kosovo en je weet goed wat Servië heeft gedaan met hun familie dus laat aub niet verder praten want Servië doet nooit wat ze zijn altijd de onschuldige mensen

16 oktober 2014 om 00:12

Heb ik ergens gezegd dat Servie niks verkeerds heeft gedaan? Nee.
Uitfluiten van volkslied van tegenstanders is normaal en dingen die het veld worden opgegooid ook, de spreekkoren daaraan tegen niet, en kom niet weer met die zielige verhalen van deat die gasten hun familie hebben verloren, zelf ben ik een Servische moslim dus ja....
En het is echt niet zo dat die trieste inwoners van Albanië dit vieren verbaasd me niks van die shiptari.

16 oktober 2014 om 00:33

Ik ben blij voor jou dat je een moslim bent dan moet je maar niet zo veel bezig mee houden met zulke dingen en je weet goed dat het nooit goed gaat komen tussen deze landen en als Albanezen dat willen vieren dan is het hun keus waar maak je je druk om ik denk als Servië dit had gedaan hadden hun ook gevierd

Ik begrijp die Serviërs niet... Jullie moeten Albanië juist dankbaar zijn, was het niet voor hun, dan waren jullie Serviërs slaven van de Ottomanen geweest.

Uefa had hier veel straker op moeten zitten, je kon van te voren weten dat dit duel enige risico's met zich mee bracht.

Ik zou beide teams straffen daarbij heeft Servië als organiserende partij ook nog eens gefaald. Beide landen uitsluiten van deelname is misschien te kort door de bocht. Ik zou dan wel vijf jaar voorwaardelijk geven, mocht er binnen die periode nog een voorval plaats vinden dan een zware straf opleggen.

16 oktober 2014 om 08:13

Waarom lees ik hier niks over de Servische beveiliger in een geel hesje die de Albanese spelers aan het bestormen en slaan was. Kom op iemand die voor de veiligheid moet zorgen zat duidelijk in te slaan op de spelers. Foto's zeggen meer dan duizend woorden. Owja Serviers moeten eens stoppen met die manipulaties en dingen om te draaien. Iedereen weet wie de serven zijn. Samen met de Russen één van de meest gehate volk.

17 oktober 2014 om 01:05

klopt en anders om ook ! hebben zij ook een bloedhekel aan jullie geef ze geen ongelijk.

Hier de ten laste legging van de uefa.

http://www.uefa.org/disciplinary/news/newsid=21663...

Het Ottomaanse Rijk had gewoon nog moeten bestaan. Geen oorlog in Joegoslavië, geen oorlog in het Midden-Oosten. Misschien een beetje optimistisch, maar behalve wat kleine opstanden door rebellen was het binnen het rijk zelf toch wel redelijk vredig destijds.

vergeet niet de echte film die jouw volk heeft gecreerd in Kroatie en Bosnie vanaf 1991.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Servië

FIFA ranking: 30
54 fans
Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Ierland0-2
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Servië.

92 fans
Middenvelder, 29 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 12 juni
Joachim Löw is door Barcelona benaderd om na het EK met Duitsland de nieuwe hoofdtrainer van de club te worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren