Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Wie geen geld heeft, moet slim zijn

Laatste update:

Bah! Ik word zo moe van die onderdanige houding van de Nederlandse competitie. Afgelopen donderdag speelde Feyenoord tegen Sevilla. Voor de wedstrijd gaf trainer Fred Rutten aan dat een beetje ontzag voor de nummer vijf van Spanje in het vorige seizoen op zijn plaats was. De veertienvoudig winnaar van de eredivisie zou ontzag moeten tonen voor een club die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog haar laatste titel pakte en af en toe de Europa League wint. De wereld op zijn kop.

Hoe Feyenoord tegen Sevilla speelde, was ongelooflijk. Ze waren van tevoren al doodsbang. Als een stel bange wezels liep de selectie van de Rotterdammers over het veld. Gewillig liet het team zich naar de slachtbank leiden. Alsof ze nooit een kans hadden gemaakt. Alsof Sevilla een team vol wereldsterren in zijn gelederen heeft, waartegen geen enkele Nederlandse club een kans maakt. Het resultaat viel nog mee. Sevilla vond het niet nodig om meer dan twee keer te scoren. Glimlachend ontspanden zij na zeventig minuten, want een ommekeer kwam er toch niet meer.

Deze houding is typerend voor het Nederlandse voetbal van nu. Dat komt overigens deels door de belachelijke houding van de Nederlandse media. Studio Voetbal en Voetbal International hebben het over de belachelijk slechte spelers en vergelijken ze met Messi, Ronaldo en Xavi (Brammetje van Polen, hi, h,i hi). Verslaggevers lopen tijdens hun commentaar altijd te geilen op elke buitenlandse topspeler. Kranten nemen ook een calimerohouding aan.

Buitenlandse teams zijn goed, dat is onontkoombaar, maar zóveel beter zijn ze echt niet. Dat ze met geld rondstrooien alsof het confetti is tijdens een Toppersconcert wil helemaal niks zeggen. Met geld haal je de beste spelers binnen, maar de beste spelers zorgen niet automatisch voor de beste prestaties. Nederlandse clubs moeten zich niet instellen op financiële concurrentie. Dan krijg je al snel een minderwaardigheidscomplex.

Nederland kan alleen concurreren door goede spelers op te leiden. Dat gebeurt nu al, maar de spelers kunnen op psychologisch vlak nog een hoop winnen. Dat Feyenoord al jaren een gebrek aan zelfvertrouwen heeft, zegt wat over de mentale begeleiding van de spelers. Ook bij PSV zie je vaak een latente houding in Europa, wat ervoor zorgt dat de club al jaren voortijdig strandt.

De enige positieve uitzondering bij de traditionele top drie is Ajax. Een aantal jaar geleden lieten zij zich nog intimideren door Real Madrid, maar er heeft een omslag plaatsgevonden. Ajax speelt tegenwoordig vanuit een gesloten organisatie met zelfvertrouwen tegen absolute topploegen. Manchester City, Barcelona en Manchester United hebben dat de afgelopen jaren ondervonden. Afgelopen week heeft ook PSG een helft geproefd van de Amsterdamse school. Het enige wat nog mist, is wat branie in aanvallend opzicht.

En dat is het verschil tussen de Nederlandse top en de buitenlandse top: zelfvertrouwen. Als een ploeg zelfvertrouwen heeft, speelt het tien keer beter dan zonder zelfvertrouwen. Een mooi bewijs daarvan is de eerste wedstrijd van Oranje op het wereldkampioenschap in Brazilië. Elf Spaanse sterren legden het af tegen twee Nederlandse sterren, wat subtoppers en een paar spelers uit de eredivisie. Kwalitatief leek het verschil overweldigend, maar Louis van Gaal en Arjen Robben wisten de selectie mentaal geweldig op te krikken.

Als Nederlandse clubs de knop kunnen omzetten van 'niet willen verliezen' naar 'wij gaan winnen', is er de komende jaren genoeg mogelijk in Europa. De kracht van psychologie moet hierbij niet onderschat worden. Als dat element in de jeugdopleidingen wordt versterkt, is de Nederlandse school nog beter. Dan kunnen we, in navolging van een club als FC Porto (dat zich gespecialiseerd heeft als scoutclub), een grotere rol spelen in Europa en zijn we eindelijk af van dat minderwaardigheidscomplex.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Mooi stukje, goed geschreven en ook te bewonderen dat een feyenoorder (gezien je naam) Ajax een compliment geeft. Ben het ook met je eens dat je nooit bang moet zijn voor je tegenstander maar altijd moet geloven in je eigen kunnen, al is het bij wijze van Achilles tegen Real

Ik denk dat je die buitenlandse teams onderschat. Je doet alsof sevilla zo af en toe de Europa League wint alsof het niets is.

Ik denk dat alhoewel je ergens wel een punt hebt dat geld wel degelijk een rol speelt. Kijk maar naar de teams die bij de beste acht van Europa zitten. Die doen het niet alleen goed vanwege hun zelfvertrouwen. Met geld kun je betere trainers, andere stafleden en uiteindelijk ook spelers kopen. Waardoor dan ook weer dat extra beetje zelfvertrouwen hebt waardoor het eruitziet alsof wij Nederlanders zo ongeïnspireerd spelen.

21 september 2014 om 21:36

Natuurlijk heeft geld een grote rol. Maar in Nederland kijken we veel te veel naar wat we niet hebben. Alsof geld hebben de enige manier is waarop je goede spelers kan toevoegen aan je elftal.

Porto is een handelshuis. Die kopen de grootste talenten van Zuid-Amerika op met fantastische scouting. Hun team staat al jaren als een huis en ze overleven met regelmaat de groepsfase in Europa. Dat team voetbalt vol zelfvertrouwen, want ze weten dat ze niet veel geld hoeven uit te geven voor spelers.

Als je dan ziet hoe Feyenoord vandaag tegen Ajax speelt. Tegen Sevilla toonden ze veel te veel ontzag. Ook de beste teams kun je afbluffen met een verrassende tactiek en een hoop lef.

21 september 2014 om 23:35

Porto kan dan ook tienmaal zoveel aan salaris bieden en kan het zich veroorloven veel meer gokjes te nemen. Zo'n Benfica haalt op de gok even Sulejmani, Djuricic en John uit de Eredivisie op met bijbehorende hoge salariskosten om te beginnen. In Nederland zou zo'n speler dan moeten slagen, Portugese clubs kunnen veel meer een risico nemen.bovendien zijn de door de hoge salarissen in staat hun beste spelers langer te behouden. Ik vind de vergelijking tussen die clubs en de Nederlandse altijd zo scheef.

22 september 2014 om 12:39

Het is eerder andersom. Porto kan 10 Brazilianen binnen halen voor een laag salaris. In Nederland moet elke speler van buiten de EU zo'n 4 ton betalen. Ajax heeft een gemiddelde van dat salaris. Voor andere clubs is het niet te betalen als je een paar spelers van buiten de EU hebt.

24 september 2014 om 11:11

De buiten EU-regels tellen Europees hoor volgens mij.

Mooi stukje, ik ben blij dat er iemand is die hetzelfde als mij denkt. 5 sterren voor jou stuk!

Als je dat Mourinho nou ook eens uit kon leggen zou het spel van Chelsea een stuk leuker worden...

ik begrijp je verhaal dat nederlandse clubs meer lef moeten tonen en het psychologisch gedeelte.maar waarom winnen duitsers altijd in de blessuretijd ? denk jij dat het geluk is of wat anders..
persoonlijk denk ik dat het in de genen zit.

23 september 2014 om 10:54

Duitsers verslappen niet, maar kunnen altijd wat extra's geven in de laatste minuut. Ze hebben altijd een fantastische conditie. Als anderen hun tweede adem verloren hebben komt de duitse sturm und drang. Gevolg van heel hard trainen. Daarom zijn Duitsers zo succesvol.

Ik snap je punt wel hoor, maar het lage zelfvertrouwen komt natuurlijk ook omdat de spelers daadwerkelijk minder zijn dan die van een Sevilla. Maar inderdaad, wij moeten leren slimmer te worden op andere vlakken dan alleen de kwaliteit van de spelers. Onszelf onderscheiden op andere vlakken.

23 september 2014 om 13:13

Sc Paderborn. Staan nu nr 1 in Duitsland.

23 september 2014 om 14:42

Ja na hoeveel wedstrijden? 3, 4? Alsof dat zo'n goede graadmeter is. Die staan over 10 wedstrijden gewoon weer waar ze horen hoor.

26 september 2014 om 14:17

Een beter voorbeeld zou PEC zijn vorig seizoen!

Mooi stukje, leuk om te zien dat een Feyenoord supporter ook objectief is over Ajax.
Bravo, ga zo door.

Ook bij PSV zie je vaak een latente houding in Europa, wat ervoor zorgt dat de club al jaren voortijdig strandt
Beetje overdreven. De laatste 3 jaar gaat het niet geweldig. Vorig jaar door pure pech, twee kansen tegen twee goals in twee wedstrijden, zat gewoon niet mee. Jaar daarvoor werd er inderdaad weinig prioriteit gegeven, maar de twee jaren daarvoor gewoon flink wat punten gepakt op de Europese coefficientlijst. Ja, het moet beter, maar als Feyenoord supporter hoor je daar eigenlijk niet over te praten, gezien jullie geen enkele Europese wedstrijd kunnen winnen.

25 september 2014 om 08:14

Ik mag als Feyenoord supporter over elk onderwerp praten, ook over Psv. Aangezien ik Feyenoord er flink van langs geef, is het niet zo dat ik alles afschuif op andere clubs. Dit is een CE en ik schrijf als Nederlander, niet als Feyenoorder.

PSV heeft het de afgelopen jaren toch slecht gedaan in Europa? Verloren tegen clubs die minder waren dan zij. En drie jaar is best veel in de voetballerij, dus al jaren is helemaal geen gekke woordkeuze. Je geeft zelf toe dat er weinig prioriteit aan werd gegeven. Dat valt te vertalen onder de noemer latent, dus wat is je punt?

25 september 2014 om 17:09

Dat dat clubje van jou het nog veel slechter doet in Europa, dat is mijn punt. Je bent niet een van de helderste of wel? Feyenoord bakt er niks van, nog niet eens tegen veel slechtere clubs.

26 september 2014 om 17:05

En wat maakt dat uit dan? Omdat Feyenoord het nog slechter doet mag hij geen kritische mening hebben over Psv?

On: Ik ben het eens dat je met lef en zelfvertrouwen ver kunt komen. Zeker Europees zouden de Nederlandse clubs eigenlijk het schroom van zich af moeten gooien, want de meeste mensen gaan er toch wel vanuit dat ze er tegen een Europese (sub)topper uitvliegen. Dus in dat opzicht heb je weinig te verliezen en kun je wel met opgeheven hoofd het veld af. Dat was eigenlijk ook het geval met Nederland. Het merendeel van ons land had verwacht dat Oranje de groepsfase niet eens zou overleven.

27 september 2014 om 17:52

Je hebt gewoon geen punt dus. Wat maakt het nou uit hoe Feyenoord het doet, als het gaat over Psv?
Ik mag geen kritiek geven op een club, omdat de club waar ik fan van ben het niet goed doet? Dat is gewoon een hele domme redenering.

Aardig geschreven CE, mis naast het "branie" argument wel bijvoorbeeld een vermelding van de tactische meerwaarde van de Nederlandse opleidingen en de mogelijkheid jong ervaring op te doen.
Hierdoor komt je verhaal nogal eenzijdig of in elk geval smal onderbouwd over

Misschien niet het beste stukje, maar ik ben het volledig met je eens en daarom krijg je (lettend op wat foutjes dat wel) gewoon vijf sterren van me!

Ik wilde eigenlijk al stoppen met lezen na de eerste alinea. Tuurlijk, de bal is rond en je moet altijd geloven dat je kunt winnen. Maar de volgende zin geeft toch wel aan dat je totaal in het verleden leeft.

"de veertienvoudig winnaar van de eredivisie zou ontzag moeten tonen voor een club die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog haar laatste titel pakte en af en toe de Europa League wint. De wereld op zijn kop."

14-voudig Winnaar eredevisie??? Ja, en laatste keer was ergens in 1990. Sevilla pakt dan wellicht geen titels, dat doet geen enkele club behalve Barca en Real (en dit jaar bij uitzondering atletico). Sevilla heeft de laatste jaren 2 keer de Europa League gewonnen....dus als je denkt dat Sevilla ontzag zou hebben voor Feyenoord (dat nooit de voorrondes overleeft, nu dit jaar met Engelengeluk tegen een club waarvan ik de naam al weer ben vergeten) dan heb je niet echt een idee van de huidige Internationale verhoudingen.

Feyenoord is in opbouw, komt van ver. Wie weet, hopelijk, mede als er eindelijk eens Financial Fair Play komt, dat oude tijden weer herleven. Momenteel zal geen enkele club echter ontzag hebben voor Feyenoord, en zeker Sevilla niet.

Nice artikel.

Inderdaad, sommige Eredivisie clubspelers kijken teveel tv en doen alsof buitenlands topclubs enkel Titanen in hun elftallen hebben. Terwijl ze vergeten dat bij elk van hen ook bloed stroomt en het ook maar een hoopje spieren en botten zijn. Laten we aub hier wat van leren en ophouden met verafgoden van voetballers. Messi? Op het veld duw ik je er gewoon onderuit (als je me niet eerst dolt).

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren