Icoon uit Ivoorkust

Donderdag, 4 september 2014 om 11:36 door --CFC--

Op het 'International Marveld Tournament for under 15', dat jaarlijks in mijn woonplaats wordt georganiseerd, komen elk jaar weer ruwe parels voorbij die de jeugd vormen van vele topclubs. Als kind was ik daar elk jaar weer verheugd present, en onlangs heb ik zelf deel mogen nemen aan dit voor jeugdbegrippen immense toernooi. Op een leeftijd van zeven jaar oud heb ik op dit toernooi voor het eerst Chelsea mogen aanschouwen. Het was dan wel een C-team van de club, maar met name de sfeer die je bij zo een team proeft en de houding van de jeugdtrainers spraken mij ten zeerste aan.

Genoeg redenen voor mij om mij vanaf dat moment te verdiepen in de club. Achter het dikke beeldscherm van mijn toenmalige computer maakte ik kennis met mijn grote idool. Ik maakte kennis met meer dan zomaar een voetballer. Ik maakte kennis met 'King Didier'. Didier Drogba neemt tot op de dag van vandaag een groot deel in van mijn hartstocht voor de voetbalclub Chelsea.

Bepaalde voetballers stralen nooit en te nimmer echte mentaliteit uit. Sommige voetballers laten echter met hun blik al zien niet zomaar op het voetbalveld te staan. Daar waar een groot deel van de voetballers meer lijkt te voelen voor het geld dat het voetbal met zich meebrengt dan voor het spelletje zelf en de emoties die daarbij loskomen, is er een klein clubje spelers met een bepaalde spirit. Een spirit die zij zowel binnen als buiten de lijnen uitstralen. Een bepaalde soort gedrevenheid waarvan de wortels in de jeugd van deze spelers liggen. En bij Didier Yves Drogba Tébily heb ik deze drang naar scoren, winnen en zichzelf willen bewijzen altijd gevoeld. De Drogba op zijn op zijn best was sterk, gedreven en onhoudbaar voor menig verdediger. Als klein jongetje smulde ik van elke balaanraking die Drogba had. Hoe vaak veerde ik wel niet met al mijn energie van de bank af toen Drogba het net vond? Hoe vaak heb ik hem in mijn jeugdwedstrijden wel niet na willen doen? Ik was geobsedeerd door deze man, ik wilde alles over hem weten. Ik bewonderde naast zijn voetballende capaciteiten ook zijn verrichtingen als mens in zijn geboorteland (Ivoorkust). Want Drogba heeft zich te allen tijde ingezet voor de mensheid in het algemeen. Hij heeft zoals bekend zelfs bijgedragen aan het stoppen van een veelbesproken Ivoriaanse burgeroorlog.

Mijn obsessie voor Drogba ging zelfs zo ver dat ik op een dag besloot om als jongetje mijn shirt bedrukt met 'Drogba' omgekeerd aan te doen onder het wedstrijdshirt van mijn amateurclub naar aanleiding van de zinderende prestaties van Ivoriaan. Toen ik vervolgens een doelpunt maakte, trok ik mijn wedstrijdshirt omhoog om de naam en het heilige rugnummer van Drogba te showen, als een soort eerbetoon. Achteraf ging dit allemaal vreselijk ver, daar ben ik mij terdege van bewust geworden. Want ja, voetballers zijn mensen en geen goden. Toch geeft deze anekdote perfect weer wat voor invloed Drogba ten allen tijde op mij heeft gehad. Hij was mijn grote boegbeeld, en elk verhaaltje over deze clubicoon trok mijn aandacht als een ijzersterk magneet. Geen dag ging voorbij zonder dat ik uitkeek naar nieuwe wedstrijden waaraan mijn grote held deelnam.

Ook tijdens de misdragingen van Drogba in de verlenging van de Champions League finale van 2008 (vs. Manchester United) en zijn wangedrag na de halve finale van de Champions League in 2009 (vs. Barcelona) heb ik mij met man en macht achter mijn boegbeeld geschaard. De emoties die bij hem vrijkwamen versterkten de mijne juist als een druppel olie op een brandende plaat. Ik denk daarom ook dat deze geweldenaar mij enerzijds ook negatief beïnvloed heeft. Mensen zeggen namelijk altijd dat voetballers een voorbeeldfunctie hebben, en deze heeft Drogba in die wedstrijden verwaarloosd, zo constateer ik achteraf. Ik moet dan ook wel erkennen dat ik ook zeker een voorbeeld heb genomen aan zijn gedrag in deze wedstrijden en zo kan ik dus ook stellen dat het idool uit mijn jeugd mij voor een klein deeltje zelfs heeft gevormd. Drogba heeft namelijk zoveel indruk gemaakt op mij als persoon dat hij ergens diep weggestopt zijn stempel heeft gedrukt op mijn persoonlijkheid en op mijn kijk op voetbal. Deze negatieve puntjes vallen echter in het niet door al het goeds dat Drogba op mij heeft overgebracht gedurende mijn periode als Chelsea fan. Want ook in moeilijkere perioden in mijn jeugd was daar altijd Chelsea, en met name Drogba die mij weer deden glimlachen. Vandaag de dag neutraliseer ik mijn eerdere obsessie voor Drogba lichtelijk en sluit ik mijn bewondering ook op een bepaalde manier af. Het is nu weer tijd voor andere voetballers om op te staan. Toch staat de naam van Drogba in mijn geheugen gegrift en is hij tekenend voor mijn jeugd.

Vele mensen zullen bij Drogba denken aan zijn werk in de Champions League editie van 2012, waarin hij fenomenaal was. Ook ik geef te kennen dat dit mijn mooiste gedachte aan de man zelf is. Want hij bracht Chelsea de bokaal niet eens zozeer met zijn grote talent als voetballer, hij verrichte dit werk meer door zijn mentaliteit. Hij leek te beseffen dat dit zijn laatste jaar was en hij zette alle druk die op zijn schouders rustte om in een ongekende winnaarsmentaliteit. Hij gaf geen enkele wedstrijd op en liep zich op zijn voor een voetballer hoge leeftijd elke wedstrijd de benen uit het lijf. Tegen Valencia, Napoli, Barcelona en Bayern München was Drogba van ongekend belang. En dit alles onder een bepaalde verbetenheid en de wil om zijn droom te bewerkstelligen. Hij wilde zich revancheren voor zijn eigen fouten en falen die hij in het verleden had begaan en hij wilde zijn laatste kans grijpen.

Dit is hem zoals bekend gelukt. Maar de woorden die hij op het veld in München na afloop van de finale sprak hebben flink op mij ingewerkt. Het is een alom bekende uitspraak, maar nooit heb ik hem zó oprecht en doordringend gehoord: Never give up, never give up until the end. En zo heeft Drogba mij een levensles toebedeeld die ik altijd bij mij zal dragen. Ik heb enkel hulde voor deze geweldenaar, en ik ben verheugd hem weer bij Chelsea te mogen zien spelen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 9 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 830+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

14 reacties (laatste reactie door chelseablood)

Leuk dat je wat over je idool schrijft. Zo heeft iedereen zijn/haar lievelingsspeler. Dit soort verhalen lees ik altijd graag, maar probeer het dan niet te overdrijven. Je probeert met dure woorden een heel serieus verhaal te schrijven, maar daardoor haak ik een beetje af. Het is een beetje te gemaakt in mijn ogen. Over spelling ga ik niet beginnen, daar ben ik zelf ook geen held in.

Conclusie: Leuk dat je over je idool hebt geschreven, maar door her en der een duur woord erin te zetten maakt het lezen er niet leuker op. Te gemaakt, zoals ik al aangaf.

Ondanks dat..3 sterren.

Ik snap 1 ding niet..

// Als kind was ik daar elk jaar weer verheugd present, en onlangs heb ik zelf deel mogen nemen aan dit voor jeugdbegrippen immense toernooi. Op een leeftijd van zeven jaar oud heb ik op dit toernooi voor het eerst Chelsea mogen aanschouwen. \\

Op je profiel staat namelijk dat je 24 jaar bent, maar het woord 'onlangs' doet impliceren dat je een paar jaar geleden hebt meegedaan aan dit toernooi als spelers zijnde.. Hoe is dit mogelijk als het maximaal tot 15 jaar is?
Praat je dan in een verleden tijd, waarin je ons meeneemt naar de tijd waarin je 7 jaar was? Of hoe zit dat?

Ik begreep na je inleiding niet zo goed waar het over ging.

Vind het wel mooi dat je een CE van een idool hebt geschreven, en zo'n passie voor 1 man kan hebben.

Verder zeg je in je derde alinea 'ten allen tijde' - waar het natuurlijk 'te allen tijde' moet zijn. Het kan een typfoutje zijn, en heb verder niet op grammatica gelet, maar dit viel me eigenlijk tijdens het lezen op.

3 sterren voor dit stuk!

4 september 2014 om 15:19

Ik zal je gewoon te kennen geven dat die informatie op mijn profiel niet kloppend is, ik heb jaren en jaren geleden namelijk een profiel aangemaakt, niet wetende dat ik er in latere tijden iets serieus mee zou gaan doen. Ik ben in feite namelijk toch echt 7 jaar jonger dan dat blijkbaar (want ik wist dit zelf niet) op mijn profiel vermeld staat.

Mooi geschreven CE, ik bewonder je passie voor Drogba. Je CE bracht me voor eventjes terug in de tijd. Naar de dag dat ik hem voor het eerst zag spelen. Als 9 jarige jochie zat ik voor de tv en zag hem lopen op het veld. Ik zag hem voor 5 seconden in beeld en ik kreeg een gevoel van respect en bewondering. Sinds die dag heb ik zo veel mogelijk wedstrijd proberen te kijken van hem en hij is misschien wel de grootste reden dat ik nu een Chelsea fan ben.

Wauw jij houdt echt heel erg veel van Didier Drogba, haha. Zelf heb ik dit niet echt met één bepaalde voetballer, behalve in me jeugd toen ik ook wel redelijk obsessed was met Hatem Trabelsi. Alleen daar is helaas niks meer van terechtgekomen. Vind het mooi dat je zegt dat hij een stempel op jou persoonlijkheid heeft gedrukt. Je weet natuurlijk nooit of dit zo is, maar het getuigd veel respect voor King Didier. Hatem Trabelsi is gokverslaafd geraakt en ik ben zelf ook opgenomen in een kliniek vanwege een gokprobleem. Hopen dat het in dit geval niet voor mij opgaat, haha.

Over je stuk: Ik vind het zoals ik al zei met heel erg passie geschreven. Om de paar seconde dacht ik ook weer van, wow hij houdt echt van Drogba. En ik kan dat wel waarderen. Het is wel een beetje rommelig soms en er zitten een aantal spelfoutjes in. Ik ga je daarom 4 sterren geven!

De schrijver hiervan moet wel perfect zijn

5 september 2014 om 11:12

Vind je

5 september 2014 om 22:12

best wel

Prima CE over deze man. Zijn prestaties op en naast het veld zijn uiteraard niet onopgemerkt gebleven, hij is een beetje het icoon voor voetbal uit Afrika geworden. Verder leuk dat hij weer terug is bij zijn oude liede, we gaan zien of het wat wordt.

9 september 2014 om 15:31

Het is inderdaad mooi hem terug te zien, maar als je met ''zien of het wat wordt'' doelt op sportieve prestaties, moet je niet al te veel verwachten. Hij is voornamelijk teruggehaald om hem met zijn ervaring en mentaliteit iets bij te laten dragen aan de groep en om hem over een jaar een functie binnen de club voor te kunnen schotelen. Al helemaal na het aantrekken van Rémy verwacht ik weinig sportieve bijdrage van hem.

Prima CE, Je hebt er volgensmij 3 geplaatst en alle 3 heb ik met alle vreugde mogen lezen post er wat meer want je bent er echt goed in! over spelling ga ik niet beginnen ik ben geen docent, Toch mooi dat je fan bent van 'king' want dat is toch ook echt mijn idool mijn (kinder)kamer hangt nog vol met posters van drogba! ik denk zelf ook dat ik een obsessie met Didier had en net als jij inderdaad vermeldt zijn het inderdaad ook gewoon net als óns mensen, maar toch inderdaad de winnaarsmentaliteit van Drogba is toch echt ongekend, wetend dat hij het soort van 'verpest' had in '08 en dat hij alles moest geven om Chelsea nog een keer de ' Grote Oren ' te schenken nam hij alle druk op de schouders en was hij fenomenaal! Doet het nog best wel goed met spitsen als Costa , Remy voor je. Laten we het niet te lang maken.
Prima CE!
5 Sterren!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Chelsea

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Chelsea6122
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
M. MountMiddenvelder336
T. WernerAanvaller326
C. PulisicMiddenvelder234
T. AbrahamAanvaller226
E. MendyKeeper280
C. Hudson-OdoiAanvaller212
H. ZiyechMiddenvelder201
Voor de complete selectie: Clubpagina Chelsea.

In de wandelgangen

Woensdag 5 mei
Daniele De Rossi staat voor een terugkeer bij AS Roma. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren