Avontuur van PEC Zwolle in Europa duurt slechts twee wedstrijden

Donderdag, 28 augustus 2014 om 22:21Erik van Dam

/

Als winnaar van de KNVB-beker mocht PEC Zwolle dit seizoen instromen in de laatste voorronde van de Europa League. Het trof in Sparta Praag echter een tegenstander van een zwaar kaliber en werd donderdag door de Tsjechen meteen de weg naar de groepsfase ontzegd. Na de 1-1 remise van vorige week in Zwolle eindigde de return in Praag in een 3-1 nederlaag. PEC is dus al na twee wedstrijden klaar met het avontuur over de grens.

Waar PEC zichzelf vorige week tekort deed met de uitslag, viel er nu eigenlijk niet zo gek veel af te dingen op het verlies. Tomás Necid had als eerste de kans te scoren, maar via de doelman verdween de bal naast. Jesper Drost liet eveneens een prima mogelijkheid liggen en stuitte eveneens op David Bicík. Vervolgens kreeg PEC een lesje in effectiviteit, want de Tsjechen benutten hun eerste kans wél meteen en na een mistrap van Maikel van der Werff mocht Ladislav Krejci zomaar de 1-0 maken voor Sparta Praag. Een koude douche voor de Zwollenaren en een welkom begin voor de thuisclub.

/

PEC moest nog steeds sowieso één keer scoren vanaf dat moment, maar het zat er eigenlijk nooit echt in voor Ron Jans’ elftal. Aangemoedigd door de fanatieke aanhang probeerde het zo nu en dan wel wat, maar het schortte in de afronding. Met de rust in zicht deelde Sparta Praag een flinke tik uit, door ook de tweede echte kans om te zetten in een klinkend doelpunt: een schot van Borek Dockal werd licht aangeraakt en liet doelman Diederik Boer kansloos (2-0). Daarna was het tijd voor Jans om zijn spelers weer te instrueren.

In de tweede helft vocht PEC nog wel, maar na een uur gooide Jakub Brabec de wedstrijd op slot met de derde voor de Praagse formatie. Van zo’n tien meter ramde hij de bal binnen en maakte hij de Nederlandse bezoekers simpelweg kansloos voor een comeback. Wel bezorgde PEC zichzelf nog een kleine pleister op de wond, door de 3-1 aan te tekenen via Stef Nijland, die een penalty benutte na een overtreding op Mustafa Saymak. In het slot raakte Sparta Praag de paal nog. Het zo gehoopte verblijf in de groepsfase van de Europa League bleef achterwege voor PEC, dat in de competitie nog zonder enig puntverlies is. Zondag wacht NAC-uit voor de Overijsselse club.


Poll

PEC Zwolle heeft het in de thuiswedstrijd tegen Sparta Praag eigenlijk laten liggen


Gerelateerd

Meer sportnieuws

107 reacties (laatste reactie door 038j)

Ontzettend jammer dat Zwolle het niet gered heeft. Zwolle verdiende op basis van passie en inzet de groepsfase van de el. Een gemiste kans dit seizoen maar ik denk dat Zwolle volgend jaar weer Europees gaat spelen als ze doorgaan met deze manier van voetballen.

28 augustus 2014 om 22:26

Op welke wijze denk jij dat Zwolle Europees voetbal gaat halen dan? Ik verwacht niet dat ze nogmaals zo'n makkelijk weg naar de finale van de beker zullen mogen bewandelen en in de competitie zullen ze waarschijnlijk ook niet hoog genoeg voor plaatsing eindigen.

Ik hoef je er hopelijk niet aan te herinneren dat Zwolle vorig seizoen ook een fantastische competitiestart kende en uiteindelijk keihard is gekelderd op de ranglijst.

28 augustus 2014 om 22:29

Als Zwolle de play-offs voor Europees haalt draaien ze een geweldig seizoen, dat gebeurt niet zomaar. Maar dan moet je die ook nog winnen hé.

60 balbezit en meer schoten op doel... Jammer Zwolle volgende keer beter!
ik zie ze de play-offs wel halen

Zwolle kan met opgeheven hoofd weer terug!
Ik heb genoten van Jans en zijn mannen!

Jullie mogen, ondanks dit, trots zijn op jullie zelf Zwollenaren!

Jammer, maar was wel te verwachten natuurlijk. Pec kan met opgeheven hoofd terugkeren naar zwolle.

Kan gebeuren, met opgeheven hoofd naar huis!

28 augustus 2014 om 22:26

Precies

28 augustus 2014 om 22:31

Nee niks "kan gebeuren", Zwolle had hier gewoon moeten winnen, punt uit. Zo hinderlijk dit. Als dit soort wedstrijden niet gewonnen worden gaan Nederlandse clubs nooit iets bereiken in Europa.

28 augustus 2014 om 22:40

Ja, het falen van het Nederlands voetbal in Europa de afgelopen 10 jaar is 100% te wijten aan PEC Zwolle. Ik denk dat je van een FC Twente tegen een club uit Azerbeijan meer mag eisen dan een Zwolle tegen een echte Europese club.

28 augustus 2014 om 23:21

Ik zeg nergens dat het de schuld is van Pec, dat maak jij er van. Ik zeg dat als dit soort wedstrijden niet gewonnen worden (in het algemeen door Nederlandse clubs voor als je het nog niet door had), dan bereiken Nederlandse clubs nooit wat in Europa. Zwolle laat het hier op zijn Hollands gewoon liggen wat doodzonde is.

28 augustus 2014 om 23:58

Helemaal mee eens, leuk dat PEC europees mocht spelen maar voor het nederlandse voetbal schiet je er helemaal niks mee op helaas (met alle respect).

29 augustus 2014 om 01:59

Pec zou gewoon gewonnen hebben van een club uit Azerbeidzjan..

Prachtig avontuur ookal duurde het maar 2 wedstrijden. Er is in ieder geval een stempel gezet, want ze waren alles behalve slecht. Ik hoop echt dat we Pec ooit weer mogen zien in Europa.

Jammer, maar niemand had wat verwacht van PEC op voorhand dus 2x scoren tegen 33-voudig Tsjechisch kampioen en bij je Europees debuut gelijkspelen is gewoon een fantastische prestatie

Schande! En dat is de Bekerwinnaar van Nederland. Deze amateurs clubjes vergeten dat Nederland Nummer 3 van de wereld is!

Ajb, wil de volgende sjacheraar-club tijdens de Beker alsjemeblieft verliezen van Ajax of Psv, want leuk dat jullie de beker winnen, maar niemand heeft er baat bij. Ga terug naar de Jupiler League.

28 augustus 2014 om 22:34

Alsof PSV en Ajax hoge ogen gooien in Europa, wen er maar aan ,Nederland stelt niks meer voor in Europa. Dus of nu pec verliest of Twente PSV of Ajax maakt geen ruk meer uit.

28 augustus 2014 om 22:47

Pec Zwolle heeft zowel uit als thuis proberen te voetballen en druk gezet op de kampioen van Tsjechie. Niks nerveus teruggetrokken behoudend spelen. Alsof de andere Nederlandse clubs de afgelopen jaren ook maar iets in Europa gepresteerd hebben...

28 augustus 2014 om 22:47

PSV en Ajax kunnen echt wel wat betekenen in de Europa League.

28 augustus 2014 om 22:53

Ja dat hebben we de afgelopen jaren kunnen zien inderdaad...

28 augustus 2014 om 23:11

Ja tegen Red Bull Salzburg, man wat een schande was dat zeg. Deze keer gaat Ajax ook weer snel de CL uit.

28 augustus 2014 om 23:48

Als ze de EL nou eens serieus zouden nemen. Spelers lopen er altijd belachelijk ongemotiveerd bij tijdens EL-wedstrijden, terwijl ze op papier gewoon een stuk beter zijn dan de tegenstander.

28 augustus 2014 om 23:50

Lekker makkelijk praten als je fan bent van een club die elk jaar honderden miljoenen uitgeeft. Elke wedstrijd die Real verliest is een schande.

29 augustus 2014 om 07:24

@qaqa79 Zielig gefrustreerd mannetje, ga lekker bij je moeder uithuilen en een snoepje vragen. Ajax werd helemaal scheel getikt in de Bekerfinale, die hadden tegen dit effectieve Praag ook gewoon klop gekregen, net als Psv trouwens. En nu snel naar school, veel plezier in groep 3

29 augustus 2014 om 12:50

Of ben je ook een jaloers eagletje?

29 augustus 2014 om 21:10

Grote bek heb je wel hè

30 augustus 2014 om 01:01

Zo, wat ben jij een gefrustreerde mafkees. Je doet net alsof de andere clubs uit Nederland zo maar even in de groepsfase van de EL komen. PEC Zwolle speelde wel tegen de kampioen van Tsjechië die al jarenlang de CL ervaring heeft.
Als je dan ziet dat FC Twente het af laat weten tegen Qarabag of all places ga dan je frustraties op hen afreageren. Zij zijn de nummer 3 van Nederland. En Feyenoord dat loopt te stuntelen tegen Luhansk en nog alle geluk van de wereld heeft. En PSV heeft ook niet overtuigd.
Tel daarbij op dat FC Groningen al eerder is uitgeschakeld, noem dan maar eens een ploeg op die wel hoge ogen zou gooien tegen een club als Sparta Praag.

Zoals de poll al zegt de thuis wedstrijd heeft ons de das om gedaan...

Jammer dat ze het thuis eigenlijk niet beter hebben uitgespeeld. Achteraf hadden ze namelijk best kans gehad om door te gaan. Maar Zwolle hoeft zich, in tegenstelling tot de andere Nederlandse clubs, niet te schamen. Gaat nog altijd de goede kant op met Zwolle.

Pec, de enige club waar wij Nederlanders deze avond echt trots op kunnen zijn.
Psv, tja, we zijn door een daar houden we het maar bij, Feyenoord idem dito.
Twente moet zich kapot schamen.
Slechte avond voor het Nederlands voetbal, er moesten minstens 3 clubs naar de groepsfase vind ik.

Zo zonde... Uiteindelijk draait PEC zichzelf de nek om door al die kansen te missen in de thuiswedstrijd en zeker die aan het begin van deze wedstrijd... Heel jammer!
Desalniettemin kan PEC trots zijn op wat ze in deze twee wedstrijden hebben laten zien!

In Europa moet je niet leuk voetballen maar winnen. PEC heeft zich dan wel kranig verweert, maar het is wel triest dat Nederlandse clubs telkens weer dezelfde fouten maken.

Wat een onzin hier allemaal zeg. "zwolle kan met opgeheven hoofd naar huis!", mijn reet! Sorry voor het taalgebruik, maar ik irriteer me echt mateloos aan die Nederlandse mentaliteit. Zwolle had gewoon kansen moeten afmaken, dan was er geen vuiltje aan de lucht. De club heeft het 100 aan zichzelf te danken dat ze de groepsfase niet behaalden.

Nederlandse clubs moeten eens gaan winnen wanneer het moet. PEC laat dat hier weer eens na, evenals FC Twente. Je kan nog zo leuk voetbal spelen, maar als je wordt uitgeschakeld heb je er nog niks aan.

28 augustus 2014 om 22:34

Sorry, ik vind ook dat we ons dood moeten schamen dat we in ons eerste Europese optreden zijn uitgeschakeld door de Tsjechisch recordkampioen. Sommige dingen zijn nou eenmaal niet erg realistisch, en als je dan boven verwachting presteert; mag je best met opgeheven hoofd naar huis.

28 augustus 2014 om 22:57

Hoezo presteerde boven verwachting? Jullie liggen er gewoon uit tegen de eerste beste tegenstander.

28 augustus 2014 om 23:18

Als je kansen creëert en je maakt die niet af dan mag je je schamen. Kansen komen iedere wedstrijd. Als je zo'n wedstrijd gewoon had kunnen winnen, moet je dat gewoon doen. Zo irritant dat Nederlandse clubs het telkens nalaten in cruciale momenten.

28 augustus 2014 om 23:22

We hebben het beste voetbal laten zien van de Nederlandse clubs, tegen de moeilijkste tegenstander. Uiteindelijk telt het resultaat, en ben je niet door. Maar als je zo voetbalt tegen een club als Spartak mag je van mij best trots zijn.

28 augustus 2014 om 23:06

PEC heeft aardig gespeeld maar als het allemaal wat professioneler aanpakt ga je gewoon door. Sparta Praag heeft een aardig ploeg, maar meer ook niet. Dat je dan niet doorgaat terwijl die mogelijkheid er wel lag is dat gewoon teleurstellend.

Dat Twente een wanprestatie levert en Feyenoord als een stel junioren zich bijna laat pakken doet niets af aan het feit dat ook PEC hier een uitgelezen mogelijkheid om door te gaan. Dat betekend dus minimaal zes wedstrijden op niveau, de jonge talenten (thomas, Saymak, Drost) die zich sneller kunnen ontwikkelen en meer waard worden, minimaal €1,3 miljoen aan prijzengeld (10% van de begroting voor een club als PEC als het niet meer is) en een kans voor de club om meer exposure te krijgen ( interessant richting sponsors, jeugdspelers en voor spelers die men van buitenaf wil halen).

Als je dan zo laat pakken en vervolgens je schouders ophaalt en denkt ach, dan zit er mentaal is mis bij een club. Hopelijk hebben ze flink de pest in Zwolle. Dat zou een passender reactie zijn voor een profclub en voor profepelers.

29 augustus 2014 om 07:52

Sparta Europese subtop? Dat zijn eerder clubs als Porto, Spurs, Sevilla, Leverkussen etc.. Sparta Praag komt daar met alle respect niet bij in de buurt.

Was te verwachten. Zwolle hoeft zich in tegenstelling tot Twente en Groningen nergens voor te schamen. Nu vol richten op het landskampioenschap

sparta een maatje te groot voor peczwolle,toch ontzettend genoten van de wedstrijd vooral de 1ste helft,na de 2-0 was het geloof een beetje weg bij zwolle,maar vergeleken bij die andere zaad partijen ben ik trots op peczwolle,ik heb tenminste voetbal en kansen gezien

Zwolle was de enige in de Europa League die het op papier het lastigst zouden hebben van de Nederlandse clubs. Ze hebben het thuis laten liggen. Zonde want het kan misschien lang duren voordat ze weer Europa in mogen. Trots en met opgeheven hoofd naar huis!

Jammer maar verwacht helaas. Er waren genoeg kansen maar je ziet toch dat PEC de ervaring en de kwaliteit mist. Hoop dat ze er van hebben genoten en misschien volgend seizoen beter.

Zwolle hoeft zicht niet te schamen. Thuis hadden ze t af moeten maken. En vandaag hadden ze na 10 min minimaal 1 goal moeten maken. Dan had t een leuke avond kunnen worden

Had misschien meer ingezeten, hoewel ik niets anders dan lof heb voor de selectie ze kunnen met trots terugkijken op de eerste keer in Europa.

Titelkandidaat bij uitstek PEC Zwolle, dat in Nederland elke club haar wil oplegt met haar hypnotiserende combinatievoetbal,, heeft vanavond voor de gelegenheid menselijke trekjes vertoond.

PEC heeft in ieder geval leuk voetbal laten zien en is niet gaan hangen voor de goal. Wedstrijden van PEC zijn, ondanks een verliesje, leuk om naar te kijken.

Respect voor Pec.
Een fantastische mentaliteit en instelling waar clubs als Twente heel veel van kunnen leren.
Helaas kwalitatief tekort gekomen, ook niet geheel onverwachts.

Netjes hoor. Liever 10x PEC in Europa dan weer een jaar een wanvertoning aanschouwen van de Tukkers.

28 augustus 2014 om 23:13

Respect voor jou reactie daar kan droeftoeter qaqa79 nog een voorbeeld aan nemen met ze negatieve gezeik over pec.

Sparta Praag was ook nog eens helemaal uit vorm. Makkelijker kreeg je deze tegenstander niet op zo een moment en dan nog 2 klasses beter. Voortaan teams als Zwolle en Groningen direct uitschrijven. Hebben we niks aan. Vier feest in de provincie boys maar niet de grens over bitte

29 augustus 2014 om 11:09

Of het nederlandse voetbal nou zoveel voorstelt? Twente laat het ook gewoon na feyenoord bijna ook. dus het maakt geen ene reet uit wie er europa in gaat

29 augustus 2014 om 21:18

Jouw mening doet er niet toe

31 augustus 2014 om 13:15

Nee 038j, jouw miezerige clubje doet er niet toe, zowel in het buitenland als in Nederland

31 augustus 2014 om 18:38

internet hoolie

Respect voor pec verliezen is niet erg als je er voor geknokt hebt

Het is treffend en tekenend voor de huidige verhoudingen dat een Europese wedstrijd van titelkandidaat en het sprookjesvoetballende PEC Zwolle niet onbesproken kan blijven zonder de inmiddels achterhaalde domestieke 'gevestigde orde' er met de haren bij te slepen.

De geuitte kritiek duidt dan ook op bijbelse angst en vretende onzekerheid. PEC Zwolle is niet voor niets in elk opzicht de benchmark van voetbal in Nederland.

wat een jaloerse types hier op voetbalzone,,niemand van de nederlandse clubs kunnen nog potten breken in Europa,daarom kijk ik graag naar een mooie wedstrijd en daar heeft vanavond alleen pec zwolleaan voldaan

Zie veel mensen met een goed woordje voor het spel van PEC, maar genoeg die het schandalig vinden.
Even wachten, Pec is 2 jaar terug vanuit de jupiler league ingestroomd, binnen 2 jaar een wedstrijd in de europa league, PEC had van alle nederlandse clubs, de enige tegenstander met naam.
Als je een club iets verwijt, verwijt dan Fc Twente iets! Die laten het verdomd in eigen huis liggen. Tegen een of ander onbekend clubje uit Azerbeidzjan.
PEC heeft het hartstikke goed gedaan, deze jongens spelen een eerste Europese wedstrijd en die van Twente doen dit al enkele jaren!

28 augustus 2014 om 23:47

Durf je het goed te keuren omdat FC Twente er niks van heeft gebakken? Wat een verliezersmentaliteit heerst er toch op de Nederlandsse velden?

Wat heeft Twente (die evenveel kritiek verdient) te maken met Pec's mislukking?

29 augustus 2014 om 00:06

PEC heeft naar zijn mogelijkheden gespeeld en was het aanzien meer dan waard. Ze spelen thuis gelijk en verliezen uit van de recordkampioen van Tsjechië . Ze zijn er vol voor gegaan en hebben het niet gehaald maar dat kun je geen schande noemen met een begroting van slechts 10 miljoen.

Qaqa79,
Sta je altijd zo negatief in het leven of heb je toevallig je dag niet?
Ik hoop het laatste want anders ben je volgens mij compleet de weg kwijt.
Je weet niet eens hoe je Kaka schrijft en volgens mij staat die 79 voor je Iq.
Ik zou zeggen: neem een lekkere borrel , ga lekker slapen en morgen voel jij je hopelijk weer een stuk beter.

29 augustus 2014 om 13:15

Qaqa is gewoon een egeltje die lekker jaloers is. Kijk maar lekker op tv jongen! Schooier

Wat een heerlijke sfeer was het in het stadion zeg! Echt een voetbalfeest. Vooral natuurlijk omdat niet alleen de Praagse fans constant aan het zingen waren, maar het Zwolle publiek in een uitverkocht uitvak bleven ook gewoon doorzingen na de 3-0. Als ik seizoenskaarthouder had ik graag in het uitvak gezeten, nu moest ik me natuurlijk wel een beetje inhouden. Maar ik ga zeker nog wat meer wedstrijden van Sparta Praag bezoeken. Wat mij betreft kan Zwolle met een opgeheven hoofd terug. Vandaag was Sparta gewoon een maatje te groot, maar dat is geen schande. Over de twee wedstrijden gezien hebben ze prima tegenstand geboden.

De enorme ontlading en euforie in de Praagse dug-out na de wedstrijd sprak spreekwoordelijke boekdelen na de Europese ontsnapping tegen titelkandidaat PEC Zwolle.

29 augustus 2014 om 00:56

Maakt niet uit tegen wie je in Europees verband speelt, die opluchting/ontlading is er zo goed als bijna altijd omdat het vaak in slechts twee duels beslist word en een kleine fout al uitschakeling kan betekenen.

Jammer voor Zwolle maar niemand zal ze iets kwalijk nemen. De tegenstander was een maatje te groot wat ook totaal niet gek is. Hopelijk hebben de jongens wat geleerd van deze twee duels wat ze verder kan helpen.

Er wordt wel gezegd dat PEC het heeft laten liggen in de eerste wedstrijd. Ik weet alleen niet of dat echt zo is. Natuurlijk weet je nooit hoe het zou zijn gelopen als de penalty er in was gegaan. Maar gedurende de tweede helft werd Sparta al beter en hoopte ik dat het 0-0 zou kunnen blijven. Natuurlijk was de 1-0 dan geweldig. Ik had alleen het gevoel dat Sparta op dat moment nog even een tandje bijschakelde en als snel de 1-1 kon maken.
Sparta was dan ook gewoon een maat te groot voor PEC en daar hoeft PEC zich absoluut niet voor te schamen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PEC Zwolle

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
17.AZ3-3
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
G. KastaneerAanvaller60
C. LanduAanvaller60
E. ReijndersAanvaller60
S. TedićAanvaller60
K. LamprouKeeper60
Voor de complete selectie: Clubpagina PEC Zwolle.

68 fans
Coach, 62 jaar

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Olympique Marseille heeft belangstelling voor David Neres. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren