En de koning droeg een eigen maatpak

Het regent onder de titelkandidaten niet echt trainers die wat uitstralen. Feyenoord heeft deze zomer de zelfverzekerde Ronald Koeman ingeruild voor een bibberig, angstig konijntje en bij PSV loopt sinds vorige zomer een kaboutertje rond dat van zijn paddenstoel is afgeschopt, maar de ballen niet heeft om hem terug te pakken. FC Twente heeft met Alfred Schreuder de vleesgeworden variant van vanille. Zet Schreuder tijdens een verjaardag tegen de muur aan en bezoekers zullen denken dat hij leuk nieuw behang is. En Ajax? Ajax heeft Frank de Boer. En dat weet De Boer zelf ook.

/

Wilfred Genee benoemde het ergens vorig jaar (midden in de traditionele jaarlijkse dip van Ajax, om vervolgens uit pure armoe maar weer kampioen te worden) in een column treffend: Frank de Boer kan alles maken als trainer van Ajax. Hij zou in principe kunnen degraderen en dan zou hij nog een nieuw contract krijgen. Nu heeft hij dat krediet nog wel ergens aan verdiend ook. Het is dan ook niet meer dan logisch dat De Boer deze status heeft, en rondloopt met een gezonde dosis zelfvertrouwen. Hij weet immers dat hij alles kan maken. En dat kan zomaar eens zijn ondergang worden.

De Boer is namelijk iemand die precies weet wanneer je zorgvuldig opgebouwd krediet moet gebruiken om voor jezelf iets beter te organiseren. Als speler deed hij dat met een voor Ajax gênante soap tijdens zijn vertrek naar Barcelona en als trainer gaat hij het opnieuw doen. Het is ook de reden dat de oefenmeester liever ideale schoonzonen om zich heen verzamelt. Mounir El Hamdaoui: De Boer herkende zich in hem. Een club laten opdraaien voor het verlies van je kledingwinkel in Rotterdam, alleen omdat je bij de rivaal gaat spelen: hij had het ook kunnen doen.

De Boers onaantastbaarheid is de afgelopen jaren in verschillende incidenten gebleken. Ajax staat blind achter zijn koning, en durft zijn hand voor hem in het vuur te steken. Welke Ajacied herinnert zich nog het gebeuren nadat De Boer tegen een journalist van BNN had gezegd dat homo's niet zoveel voetbalden omdat 'hun motoriek gewoon een stuk trager is'? Niet heel veel meer denk ik. De Amsterdamse landskampioen pakte het incident slim aan, en publiceerde heel snel een verklaring waarin niet het antwoord van De Boer, maar de vraag van de journalist een probleem was. Het werd snel voor waarheid aangenomen.

De Boer gebruikt zijn status ook om zichzelf boven het zo door hem opgehemelde collectief te plaatsen. Let er maar eens op: als de camera tijdens het doodsaaie geschuif waarin de bal net een keer te vaak wordt aangeraakt naar de kant van het veld schuift, zit De Boer nooit in een Ajax-kostuum. Nooit. Frank laat het Ajax-clubkostuum van Oger links liggen, omdat hij zijn eigen particuliere contract met de kledingmaker moet promoten. Uiteraard een stuk lucratiever, en dus is de keuze voor Frank snel gemaakt.

Ook een zorgvuldig op de achtergrond gemoffelde uitspraak: als het aan De Boer had gelegen, was hij deze zomer weggeweest. De 'Sir Alex Ferguson' van Ajax (een gek genoeg veel populairdere uitspraak) had bij een belletje vanuit Londen het vliegticket al geboekt. En dan was hij nu weggeweest, en niemand had het hem kwalijk genomen. Want De Boer weet precies hoe hij zijn populariteit moet uitspelen. En er komt een moment dat Ajacieden hem dat niet in dank gaan afnemen. Want voorlopig trappen we er, net als met Barcelona destijds, weer blind in.

Ik ben De Boer extreem dankbaar voor het succes dat hij Ajax geleverd heeft, maar ik stoor me enorm aan het blinde geloof dat veel Ajax-fans tegenwoordig in hem hebben. Onthoud namelijk dit: De Boer zei een tijd terug alleen voor de juiste ploeg Ajax te gaan verlaten. Tottenham Hotspur is een ploeg met de potentie om vijfde, heel misschien vierde van de Premier League te worden. En toch had niemand zijn loyaliteit in twijfel getrokken, en dat kan niet veel langer goed gaan. De Boer wordt steeds meer de koning van het collectief. En de koning draagt een eigen maatpak. Ongestraft.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 9 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1700+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door gnabry#)

Een aardig geschreven stuk, maar veel vorm en heel weinig inhoud. In het kort komt jouw mening er op neer dat De Boer ongestraft alles kan maken, dat ook doet en vervolgens niet eens het fatsoen heeft om tot zijn pensioen te blijven.
De voorbeelden die jij noemt zijn zwak. Dat begint al met het maatpak uit de titel. Het was de keuze van de kledingsponsor om Frank elke wedstrijd in een ander pak te hijsen om zo meer reclame te kunnen maken voor zijn winkel. Jij draagt het echter aan als een voorbeeld van Frank die zich wil onderscheiden van het collectief. Onzin.
Nog belachelijker is de stelling dat El Hamdaoui zo verschrikkelijk veel op Frank leek dat hij weg moest. Had hij maar veel meer van zijn trainer weg gehad, met die mentaliteit in combinatie met zijn talent was hij een topspeler geweest in plaats van de mislukkeling die hij nu is gebleken. En passant schilder je De Boer nog even af als geldwolf wanneer je zegt dat de idiote eis van Mounir om compensatie voor zijn kledingwinkel een streek van Frank zelf had kunnen zijn. De broertjes De Boer waren de laatsten die voor het grote geld kozen na het grote succes met Ajax. Als dank kregen ze te maken met een tegenstribbelend Ajax. Iedere fan begrijpt echter dat topspelers op een gegeven moment een stap willen maken in hun carrière. Kijk liever naar het salaris dat Frank op dit moment krijgt voor zijn werkzaamheden als trainer en leg dat even naast het salarisstrookje van meneer Jol. Hoezo geldwolf.
Wat kun je verder nog aanvoeren om aan te tonen dat Frank onaantastbaar is in Amsterdam? Een uitspraak over homo's die niet voor commotie zorgde en zijn flirt met Tottenham dat hem niet nagedragen wordt. Is dat het? En hoe zit het dan met de aanzwellende kritiek van zowel binnen als buiten de club dat het spel van de kampioen niet om aan te zien is en dat de ambitie om in Europa iets te bereiken keer op keer stuk loopt? Dat zijn niet bepaald tekenen dat de almachtige koning kritiekloos bejegend wordt.
Een trainer die vier keer op rij kampioen wordt, die wordt natuurlijk op handen gedragen. Maar Frank is niet onaantastbaar en wordt niet kritiekloos benaderd. Het feit dat hij Ajax op een dag zal verlaten om een club in het buitenland te gaan trainen kun je onmogelijk classificeren als het misbruik maken van zijn positie.
Al met al een zinloos stuk dus, waarin je het ook nog eens nodig acht om de trainers van de concurrentie af te schilderen als watjes, lafaards en kleurloze idioten. Dat vind ik behoorlijk respectloos. Maar misschien kun je me even vertellen wat 'vleesgeworden vanille' betekent en waarom Cocu een kabouter is die van zijn paddenstoel geschopt is. Of is dat ook weer wat ik je hier al steeds verwijt: leuke vorm maar totaal geen inhoud.

16 augustus 2014 om 21:27

Je geeft zeker goede punten aan als verweer op het stuk, maar de boertjes zijn wel allebei naar Qatar gegaan om te cashen (heeft frank zelf ook aangegeven). Dus je punt dat zij de laatsten waren die voor het geld zouden kiezen is niet waar. Verder een duidelijk verhaal dat sommige stukken uit deze CE niet kloppen.

ON: Leuk verhaal, weer eens wat anders als normaal. Goed dat je via een andere kant kritisch op de Boer bent. Ik stoor me persoonlijk helemaal niet aan hem en ik vind juist dat hij inderdaad wel wat meer mag flikken, omdat hij het goed doet bij ajax. Onder hem is er rust gekomen en dat zal nog wel even blijven zolang hij trainer is. Leuk stuk, en als ik Fier en Koen moet geloven wel wat interpretatie foutjes..

17 augustus 2014 om 17:40

Voordat de broertjes De Boer Ajax de rug toekeerden, was er al een legertje aan spelers vertrokken dat de lokroep van de grote Europese clubs niet had kunnen weerstaan. Toch waren zij degenen die als geldwolven werden afgeschilderd omdat Ajax er een conflict van maakte.
Dat ze uiteindelijk in Quatar terecht kwamen had alles met geld te maken uiteraard. Maar toen waren ze al dik in de dertig en hadden ze een grote staat van dienst. Deze clubexpert vergelijkt de acties van El Hamdaoui met die van Frank de Boer en schaart ze onder dezelfde noemer. Dat is een klap in het gezicht van deze trainer en een grove verdraaiing van de feiten.
Het is overigens wel opvallend dat een discussie over Frank de Boer nimmer gevoerd kan worden zonder dat de naam van Mounir ter sprake komt. Dezelfde mensen die Ajaxfans verwijten dat ze De Boer teveel als heilige zien, doen dat juist met El Hamdaoui. Maar aangezien de feiten nogal in het voordeel van Frank spreken, is er een flinke aanslag op de waarheid nodig om deze discussie in het voordeel van El Hamdaoui te beslissen.

We zijn Frank de Boer voor heel veel dankbaar, dankzij hem is er voor het eerst sinds vele jaren rust rondom de club. Dankzij hem zit er nu een trainer met een duidelijke visie en een trainer die Ajax weer naar vermogen laat voetballen. Momenteel kan ik me geen betere trainer wensen voor mijn club. Als ik terug denk aan een paar jaar geleden, toen kon ik om de ander half jaar bedenken wie nu weer mijn club moest gaan trainen. Wanneer we afgelopen zomer het lijstje van mogelijke opvolgers van Frank de Boer oplazen zullen ongetwijfeld heel wat mede supporters zich rot geschrokken zijn.

Maar voor iedere Ajacied geld : Niemand is groter dan de club, ook Frank de Boer niet ondanks alle prestaties. Maar hij staat wel degelijk boven de selectie, want dat is nou eenmaal zijn taak. Dat hij zijn privileges heeft omtrent maatpakken vind ik een acceptabele prijs voor een trainer die duidelijk een uitblinker in zijn vak is. Dat hij steeds meer een koning wordt, dat idee heb ik totaal niet. Je komt met een heel concreet voorbeeld (de maatpakken) maar daarbij blijft het. Dat is overigens al ruim 2 jaar zo, dus ook niets nieuws.

Maar een vertrek hoeft Frank niet te forceren, als hij volgende zomer weg wilt vind ik dat we hem dat vertrek moeten gunnen. Ik denk dat Ajax dan ook niet dwars gaat liggen, na alles wat Frank heeft gepresteerd.

Een aardige CE, een interessante stelling met af en toe een gewaagde woordkeuze. Ik kan het wel waarderen eerlijk gezegd, ook al deel ik niet alle stellingen.

Ik ga geen sterren uitdelen, maar zo zonde dat haters van Ajax de kans krijgen dit soort stukken in te dienen, heel jammer.

16 augustus 2014 om 22:55

Voor mij is de Club Expert gestorven bij dit stuk, bedankt VZ ik heb VZ vaak verdedigd maar dit is te triest voor woorden.

16 augustus 2014 om 22:59

Zal ik als als Ce schrijver een stuk schrijven over Feyenoord onder Ruud Gullit? Of als Psv-er over de verkoop van grond onder stadions? Dit slaat nergens op en is Club expert onwaardig.

17 augustus 2014 om 00:05

Ik hou er niet zo van om te reageren op mijn eigen stukken, maar hier moest ik wel om lachen. Het is precies waar ik het over heb: omdat ik een keer een andere kijk heb en niet De Boer verdedig ben ik een hater? Ik vind juist dat een CE net zo goed bedoeld kan zin als het schijnen van een ander licht op een actuele zaak. Omdat ik niet blind achter De Boer aanloop en mijn twijfels heb bij sommige incidenten en hoedaar mee is omgegaan wil niet zeggen dat ik een Ajaxhater ben. Bekrompen reactie(s).

18 augustus 2014 om 02:22

Het is te triest voor woorden dat je iemands capaciteiten in 1 adem wil noemen met een ongelukkige woordkeuze.
Ik ben er van overtuigd dat FDB niets tegen homosexuelen heeft, maar om dat aan te grijpen als argument dat hij een waardeloze trainer is?
Frank maakte fouten en maakt nog steeds fouten, raar he? Zou het een mens zijn? jouw suggestie dat ik blind achter iemand aan zou lopen? triest mannetje ben je.
Je negeert de periode dat hij het op zich nam en zeer behendig de selectie door alle shit in die periode wist heen te laveren.
Elke andere trainer had gefaald op dat moment wegens de heftige strijd op bestuursniveau.
een diepe buiging is de enige reactie op het geduld en de rust die Frank wist te bewaren.
Als je kritiek had gehad op de manier van spelen zoals nu gedaan wordt prima, had je mij nooit gehoord, ben er ook niet gelukkig mee, maar onterechte kritiek is te bizar voor woorden, ga je schamen.

18 augustus 2014 om 02:26

De eerste keer en hopelijk ook de laatste keer dat ik me heb laten verleiden tot het geven van 1 ster.
Normaal gesproken geef ik geen sterren als ik een stuk slecht vind, maar dit stuk haalt het slechtste in een mens naar boven.

28 augustus 2014 om 17:50

Nee beste Araman, dit stuk haalt het slechtste in jou naar boven. Heel sterk dat je die oorzaak extern neerlegt, wellicht de volgende keer wat dichter bij jezelf zoeken. Works like a mirror.

Gewaagd stuk, en ondanks dat ik een voorbeeld als het incident met homoseksuelen niet bijzonder sterk vindt, draag je met de andere voorbeelden wel degelijk waarde bij aan de essentie van je stuk. Een vernieuwende kijk, waarvoor je credits verdient.

Ik kan deze kritische invalshoek waarderen, zeker gezien het feit dat veel Ajax supporters nooit kritiek durven leveren op hun club of het niet kunnen hebben wanneer het wordt geleverd.
Het enige wat mij ontzettend stoort aan je CE is dat je andere trainers voor schut zet o.b.v. in jouw ogen hun uiterlijke gebreken en dat bij de Boer juist achterwege laat
Had je deze trainers op tactische gebreken, laffe speelwijze o.i.d. gepakt was het prima geweest.

Altijd goed dat er nog mensen zijn die Frank de Boer niet de hemel inprijzen. Jammer dat je Cocu, Rutten en Schreuder erbij ging betrekken en afkraken zonder dat iets toevoegde aan je Ce.
Verder vond ik je CE matig, weinig overtuigende argumenten en veel niet kloppende feiten.

Ik vind je CE van veel lef getuigen, wat ik zeker waardeer. Jammer dat je mede Ajacieden het woord zelfkritiek niet kennen, en iedereen afvallen die niet zegt dat Ajax fantastisch is.

Vijf sterren voor je openheid, zelfkritiek en lef!

Ik vind het nogal wat dat als men het niet eens is met de schrijver dat men dan meteen 1 ster gaat geven. Dan vind ik dat de plank volledig wordt mis geslagen. Ik vind het dan ook een goed stuk waarin een duidelijke mening te zien is. Je komt met concrete voorbeelden waarom je tot deze mening komt en daarom geef ik uit tegenreactie op die 1 ster, de volledige 5 sterren

Is het leuk om een fles azijn door te slikken? Kwaliteit van je stuk wordt er niet beter op in elk geval. Er is weinig mis met je schrijfstijl (al is hij ook alles behalve bijzonder) maar de selectieve en soms ronduit te platte manier waarop je je mening wilt overbrengen, maakt dat ik je CE niet goed gelukt vind.

Persoonlijk, word ik niet vrolijk van dit stuk, integendeel zelfs. Vind het best een verschrikkelijk stuk op sommige punten. Op sommige momenten gebruik je na mijn idee meer fabels dan waarheden en dat is het gene wat mij stoort. Het kan natuurlijk goed dat ik qua dat betreft mis zit, ik weet ook niet alles, maar zo komt het op mij over.

Verder vlieg je op sommige momenten van hier naar daar en weer terug, het is mij niet geheel overzichtelijk.

Echter ben ik het wel met je eens dat dat blinde geloof niet goed is.

Beste stuk ooit en je schrijft zeer goed . Je verhaal is goed en duidelijk .

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3413
S. BerghuisAanvaller338
E. ÁlvarezMiddenvelder315
D. KlaassenMiddenvelder319
S. HallerAanvaller3121
J. TimberVerdediger303
R. GravenberchMiddenvelder302
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zondag 26 juni
Het management van Neymar heeft met Juventus gesproken over een transfer. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren