wk2018
 

De club die Europa niet in mag

Maandag, 11 augustus 2014 om 19:39 door Koni078

Het was een seizoen om nooit meer te vergeten voor FC Rostov. De club beleefde een fantastisch jaar onder het bewind van trainer Miodrag Bozovic door de bekerfinale na strafschoppen te winnen van FC Krasnodar, waardoor het voor het eerst sinds veertien jaar Europees voetbal speelt. Van die ploeg is helaas niets over en men heeft ook een ander probleem. Heel Rusland gunt Rostov een plek in de Europa League, behalve de Russische bond.

Waarom de bond niet wil dat de Rostselmashi Europa ingingen, is voor mij nog steeds niet duidelijk. Wel hebben ze er alles aan gedaan om dat tegen te houden. Zo verweten ze de club dat hun financiën niet op orde waren en met oog op de Financial Fair Play, mag je geen deel uitmaken in de Europa League. “Bondsvoorzitter Nikolay Tolstykh zei dat hij allerlei informatie had over hoe clubs en zaakwaarnemers de boel bedriegen. Ik vroeg aan hem waarom hij dan niet naar de politie is gegaan als hij over zulke informatie beschikt. Het enige antwoord wat ik kreeg was: dat zien we wel, we werken eraan. Ik werd later gewaarschuwd dat de voorzitter het had over onze personeelsbeleid en ons management”, zei voorzitter Sergei Gorban.

/

De RFU leek dan ook de nummer zes Spartak Moskou de Europa League in te sturen, maar Rostov legde zich er niet bij neer en ging in beroep tegen deze beslissing en met succes, want het CAS bepaalde dat er niet genoeg bewijs was om Rostov uit Europa te weren. “We hebben precies dezelfde documenten die zijn ingediend voor de licenties van de RFU laten zien. We hebben, net zoals in het verleden, aan kunnen tonen dat er geen enkel probleem was en het internationale sporttribunaal begreep dat”, zei vicevoorzitter Aleksandr Shikunov.

Vermoedelijk leverde dat frustraties op bij de Russische bond, want het bleef maar doorgaan met de anti-Rostov campagne. Zo beweerde ex-doelman Dejan Radic dat bondsvoorzitter Tolstykh hem vroeg om belastend bewijsmateriaal van zijn voormalige club te lekken in ruil voor een functie bij de bond. Het zou gaan om een achterstallig salaris die de club uit de Don nog steeds niet betaald zou hebben. “Ik heb dat direct afgewezen. Het was duidelijk hoe ik me zou voelen als ik met modder gooi naar de club waar ik jarenlang gespeeld heb”, zei de Serviër.

Shikunov gaf toe dat de financiën niet altijd even goed was, maar benadrukte opnieuw dat het voldoende was om uit te mogen komen in Europa. Hij haalde dan ook keihard uit naar Tolstykh. “Hij heeft een obsessie jegens Rostov. Wij waren bijna beroofd van de Europa League en waarom is nog steeds niet duidelijk! We zijn twee maanden bezig geweest met rechtszaken terwijl wij ons moeten concentreren op de ontwikkeling van het voetbal. We zijn van moe van het vechten. Het is een soort ziekte die onherstelbaar is geworden”, zei Shikunov.

Rostov kreeg dan ook veel steun van andere Russische clubs. Zo heeft Spartak Moskou besloten de beslissing van het CAS te accepteren en geen verdere acties te ondernemen en verder gaf ook CSKA Moskou-voorzitter Evgeni Giner zijn ongezouten mening over deze situatie. “In plaats van het ontwikkelen van het Russische voetbal, waar hij in de eerste plaats voor verantwoordelijk is, voert Tolstykh een oorlog uit. De bond zou er goed aan doen om met haar bondscoach een algehele verklaring te geven over de prestaties van het nationale elftal op het WK, want daar hebben wij nog steeds geen antwoord op gehad. Blijkbaar is dat iets waar de clubs zich zorgen om moeten maken.” Ook Spartak-spits Artem Dzyuba, die met Rostov topscorer van de Russische competitie werd, stak zijn ex-club een hart onder de riem.

“Ik dacht dat de zaak gelopen was toen Rostov bij het CAS in beroep ging en de zaak won, maar de voorzitter van de Russische bond blijft agressieve politiek uitoefenen op Rostov. Hij moet daarmee stoppen en de club laten voorbereiden op de Europa League en de competitie. Het bestuur houdt van de club en de supporters en natuurlijk waren de salarissen niet altijd op tijd betaald, maar de spelers hebben de situatie afgewacht en binnen een maand werd alles volledig uitbetaald.”, zei de spits.

Zelf speelt Tolstykh de vermoorde onschuld. “De RFU houdt zich bezig met de algehele ontwikkeling van het voetbal en is niet op zoek naar redenen om clubs te beschadigen. Het opereert binnen het kader van haar bevoegdheden om illegale verschijnselen te bestrijden. Rostov heeft via het internationale sporttribunaal het recht gekregen om Europees voetbal te spelen en we wensen hen daar veel succes mee en hopen dat ze goed presteren.”, aldus de bondsvoorzitter.

Zelf begrijp ik niet waarom de bond met modder gooit naar een club die hard heeft gewerkt om Europees voetbal te bereiken. Natuurlijk is de selectie een stuk minder geworden nu Spartak-huurlingen Jano Ananidze en Dzyuba vertrokken zijn, maar van Kuban Krasnodar was ook niets over toen Aleksei Ionov en Aras Özbiliz vertrokken, maar die hebben ook naar hun kunnen gepresteerd.

Met Graaf Miodrag Bozovic is er een toptrainer die meer dan het maximale uit zijn clubs weet te halen. De Montenegrijn, die in een ver verleden uitkwam voor RKC Waalwijk, wordt geroemd om zijn trainerskwaliteiten door boven verwachtingen te presteren met clubs die meestal in het rechter rijtje eindigen. Hoewel Rostov een valse start kende door in de Supercup met 3-1 te verliezen van kampioen CSKA en in het begin van de competitie met 7-3 onderuit ging tegen Dynamo Moskou, beschikt het over voldoende kwaliteit om het vele clubs lastig te maken.

Het vertrek van Dzyuba en Ananidze werd opgevangen met ex-internationals Aleksandr Bukharov en Dmitri Torbinskiy en het heeft met Stipe Pletikosa een prima doelman in huis. Guelor Kanga is een goede technische middenvelder die omringd wordt met fysiek sterke harde werkers Timofei Kalachev en Aleksandr Gatcan en het heeft met Vitaliy Dyakov een uitstekende verdediger die over een goede trap beschikt. Daarnaast kunnen ze in het eigen Olimp-2 stadion iedereen verrassen met het publiek erachter.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 8 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3300+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

33 reacties (laatste reactie door gekkedh)

Wat een apart verhaal, nooit verwacht dat de bond zoiets zou doen. In mijn ogen is een nationale voetbalbond er voor 3 zaken: Het nationale elftal, het onderhouden van de amateur voetbalcompetitie en het beschermen/ ondersteunen van de prof clubs. Hier lijkt het wel alsof de bond probeert Rostov te beschadigen, zeer kwalijk! Spelen hier geen grotere belangen (héél veel geld)?

11 augustus 2014 om 20:54

Nee, ik denk dat het pure afgunst is jegens een club die Europees voetbal heeft afgedwongen. Rostov heeft in vergelijking met andere clubs niet heel veel geld en moeten vooral creatief zijn om spelers te halen, dus ik denk niet geld een rol speelt.

29 augustus 2014 om 11:38

De russchise bond werd omgekocht

29 augustus 2014 om 11:59

Door wie dan?

29 augustus 2014 om 12:03

Dat weten ze niet maar dat hebben ze onderzocht en de rusische bond wil niet toegeven

29 augustus 2014 om 12:03

Ja geld regeert

29 augustus 2014 om 12:21

Zal me wel verbazen als dit waar is, want ik weet wel de bond enorme schulden heeft die nog steeds afbetaald moeten worden, maar als dit de manier is om hun schulden af te lossen is dat wel erg triest.

29 augustus 2014 om 12:23

Het is jammer genoeg waar heb ik gelezen.

29 augustus 2014 om 12:24

Want ja zoals ik al zei geld regeert.

29 augustus 2014 om 15:09

Kom dan ook met bewijzen, of tenminste artikels die hetzelfde beweren. Nu zijn het gewoon loze kreten.

Had de Russiche bond liever een andere club gezien die Europa inging? Wat vreemd zou zijn, omdat ze hetzelf afdwongen, door de beker te winnen.

Trouwens een erg goede CE

11 augustus 2014 om 23:24

Ik denk dat ze liever Spartak hadden gezien in plaats van Rostov, maar Rostov kan het niet veel slechter doen dan Spartak de afgelopen jaren. Overigens heeft Rostov zich onlangs versterkt met Reginal Goro(ex Standard) en Maksim Grigoriev, die van Lokomotiv Moskou overkomt.

15 augustus 2014 om 09:27

Spartak, die schakelden Ajax toch uit in de champions/europa league?

15 augustus 2014 om 11:38

Europa League ja, maar werden toen wel derde in de Champions League.

Mooi om te zien dat de andere clubs het Rostov gunnen om Europa in te gaan. Erg jammer dat de bond zo moeilijk doet en allerlei dubieuze zaken erbij haalt om het Rostov lastig te maken. Ergens hebben ze een punt met de financiele kant van het verhaal, maar toch is de houding erg jammer.

Oh en een prima CE!

Mooi stuk, niets op aan te merken. Af en toe wat moeilijke namen waardoor m'n aandacht verslapte, maar wel erg interessant om zoiets aparts te lezen. Bukharov, Torbinskiy en Pletikosa zijn in ieder geval aansprekende namen.

12 augustus 2014 om 14:35

Wat die namen betreft kan ik niet zoveel aan doen dat ze zo heten. Ik snap best dat het voor de meesten moeilijk is om Russische namen goed uit te spreken, maar ik kan ze niet zomaar weglaten.

Overigens hebben Florent Sinama-Pongolle(ex-Liverpool) en David Bentley daar ook gespeeld.

13 augustus 2014 om 21:42

Speelt de spits Adamov of iets dergelijks daar nog? Was ruim een jaar geleden nog in het nieuws vanwege zijn racistische gedrag ondanks dat dit een erg goede spits scheen te zijn.

Uitstekend artikel Koni020, van mij apart schrijf je er nog meer!!!

13 augustus 2014 om 22:13

Nee, volgens mij speelt hij nu bij Sibir Novosibirsk nadat zijn avontuur bij Viktoria Plzen niet succesvol was.

15 augustus 2014 om 01:11

Jjunited vraagt of je ze vanaf nu Buka, Torb en Plet wilt noemen.

Bentley is inmiddels op pensioen, zijn carrière is net als die van FSP veelbelovend gestart maar er kwam weinig uit.

15 augustus 2014 om 11:40

ik ben inderdaad op de hoogte Bentleys pensioen, wat zeer vreemd is aangezien die een zeer goede rechterbeen had. Helaas niet de mentaliteit om te slagen bij een topteam en datzelfde geldt ook Fsp. Het scheelt dat ze er bij Rostov ook niet veel van hebben gebakken, maar ik dacht dat het toch leuk was om het er even bij te vermelden.

Misschien komt het omdat Rusland nog maar een kleine achterstand heeft op Frankrijk op de Uefa ranking. Als de Russische clubs het dit jaar beter doen dan de Franse clubs en Rusland daardoor stijgt, krijgen ze een extra Champions League plek. Als je dan Spartak ipv Rostov Europa laat ingaan, is de kans groot dat je meer punten haalt in Europa, ook al doet Spartak het de laatste jaren niet geweldig in Europa.

In ieder geval weer een prima CE.

12 augustus 2014 om 16:41

Stel dat Rusland het dit jaar beter doen dan Frankrijk, dan worden ze over een aantal jaar waarschijnlijk weer ingehaald aangezien PSG standaard in de kwartfinale van de CL komt en de potentie heeft om de CL zelfs te winnen. Dat zou voor mij geen reden moeten zijn om Rostov uit Europa te weren in ieder geval.

Zoals gewoonlijk weer een prima Ce.

Maar ik ben bang dat je boos word als ik de vraag van het "waarom" ga beantwoorden.

12 augustus 2014 om 18:34

Als je het hebt over corruptie oid dan vrees ik dat ik je hierin gelijk moet geven. Het is namelijk niet de eerste keer dat de bond rare beslissingen nemen waarbij de clubs de dupe van zijn. Een club als Rostov heeft het financieel niet altijd goed voor elkaar, maar ik durf te wedden dat de bond een grotere schuld heeft dan Rostov.

Ik pleit ook al langer om een hervorming bij de gehele bond, maar buiten een nieuwe voorzitter(deze Tolstykh dus) is er niks veranderd.

Prima CE. Er zouden meer mensen moeten zijn die competities volgen welke in nederland grotendeels onbekend zijn.

Weet jij trouwens een website waar ik de wedstrijden van Spartak moskou en Dinamo Moskou kan volgen ? , ik ben zeer geintereseerd in de optredens van Promes en Douglas.

Dit is meer een opmerking in het algemeen dan een reactie op deze CE in het specifiek, maar ik wil even zeggen dat ik jouw stukken en comments altijd erg interessant vind. Het is erg leuk om meer te weten te komen over buitenlandse competities waar je in Nederland minder snel nieuws over ontvangt, en aangezien ik een voorliefde voor Rusland heb vind ik deze competitie helemaal interessant. We zijn het misschien niet altijd eens (dat zou maar saai zijn!), ik vind het altijd leuk om ccomments te lezen over de Russische competitie of politieke discussies te voeren met iemand die de situatie van niet-Westers oogpunt bekijkt. Dus dank daarvoor en compliment voor je schrijfstijl.

Over de CE: Goed geschreven stuk. Ik vroeg me nog wel af: Denk jij dat de hetze jegens Rostov een persoonlijke voorkeur van Tolstykh betreft, of zou hier breder draagvlak onder de Russische Bond voor bestaan?

13 augustus 2014 om 13:49

Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Normaal zal alles in overleg gaan dus ik vermoed dat dit ook in overleg is besloten, maar aangezien Tolstykh de bondsvoorzitter is, wordt hij er in media het meest op aangesproken. Overigens moet Giner binnenkort op het matje komen bij de Russische tuchtcommissie vanwege zijn uitspraken in de media. En bedankt voor je lovende reactie.

Leuk om te horen wat er zich in Rusland afspeelt. Jouw stukken zijn altijd van zo'n prima kwaliteit dat ik ze graag lees. Ik vind het mooi om te zien dat er zo'n solidariteit bestaat vanwege de andere clubs, dat Spartak de EL niet opeist en Cska hen publiek steunt.

Tja, waarom waarom waarom schrijf jij zulke goede Ce's? Wederom erg goed geschreven en ik ben er erg van onder de indruk. De vaste beloningen volgt weer!

mooie ce kende rostov niet echt alleen die huurlingen van spartak moskou. mooi dat je meestal van kleine russische clubs ce's maakt. laats van krasnodar en van anzhi wat niet bepaald de absolute top is in rusland.

Prima stuk geschreven, mijn complimenten.

Prima stuk geschreven .

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

FK Rostov na Donu

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.Rostov37-1
12.Ural37-1
13.Amkar Perm35-10
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
Dmitriy PolozAanvaller307
Ivan NovoseltsevVerdediger280
Timofey MargasovVerdediger250
Alexander BukharovAanvaller253
Voor de complete selectie: Clubpagina FK Rostov na Donu.

In de wandelgangen

Maandag 16 juli
James Rodriguez gaat deze zomer niet terugkeren naar Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren