Titelfavoriet: Ajax, PSV of toch FC Twente?

Afgelopen zondag was de officiële opening van het Nederlandse voetbalseizoen door middel van de Johan Cruijff Schaal. Met nog ruim drie weken aan transferperiode valt er nog weinig te zeggen over de kampioenkandidaten maar met het begin van de competitie op de stoep is dit het juiste moment om te speculeren over de toekomstig kampioen. Hebben we de afgelopen vier jaar naar een unieke reeks zitten kijken met een vijfde kampioenschap op rij of wordt de hegemonie verbroken?

Ajax draaide de voorbereiding naar behoren maar waar de kenners al een probleem zagen werd dat tijden de Johan Cruijff Schaal pijnlijk duidelijk. Ajax mist creativiteit. Waar meerdere kansen eigenlijk een doelpunt hadden mogen zijn, had PEC aan één doelpunt genoeg. Ajax heeft geen enkele kans gecreëerd terwijl ze over het grootste deel van de wedstrijd de bal mochten hebben. De kampioen van constantheid kan dit jaar zomaar veranderen in de kampioen zonder creativiteit. De armzalige resultaten van het einde van afgelopen seizoen lijken gewoon doorgezet te worden. De vraag is hoeveel extra Daley Blind op het middenveld kan brengen maar de creativiteit en het creëren van kansen zouden bij uitstek niet van een verdedigende middenvelder moeten komen. Het lijkt er op dat Ajax wacht op de doorstroom en groei van talenten uit de jeugd die door Ajacieden al meerdere keren is bestempeld als toekomstig wereldniveau. Als Frank de Boer niet iets extra’s uit zijn huidige spelers kan halen lijkt de doelstelling van Champions League overwintering heel ver weg dit seizoen. Ajax lijkt dan ook niet veel verder dan een jaar geleden.

PSV is vooralsnog alleen Bryan Ruiz en Karim Rekik kwijt onder de basisspelers maar of PSV sterker is dan vorig jaar moet maar nog blijken. Vorig jaar brak de jeugdigheid het team op door goede wedstrijden af te wisselen met hele slechte. Iedereen zou dit jaar een stap verder moeten zijn, wat de constantheid ten goede zou moeten komen. PSV lijkt aanvallend wel al een stap vooruit te hebben gemaakt. Met een basisplaats voor Luciano Narshing en de nieuwe spits Luuk de Jong lijkt een potentieel nieuw koningskoppel geboren. Maakte Narshing, in het seizoen 2011-2012, Bas Dost topscoorder van de Eredivisie lijkt hij dat nu opnieuw te kunnen doen met de Jong, die datzelfde seizoen als tweede topschutter van de competitie eindigde. De spits is een goede aankoop van PSV maar nadat jaar in jaar uit is gebleken dat de verdediging de grote achilleshiel is had je een grote aankoop in de verdediging verwacht. Met het vertrek van Rekik en ook nog Mathias Jørgensen moeten ze oppassen niet weer ten onder te gaan aan een kwaliteitsgebrek in de verdediging. Met Jeroen Zoet staat er een in potentie topkeeper onder de lat maar wat er voor zijn neus staat is er dit seizoen nog niet op vooruit te gaan. PSV gokt op een nieuwe huurperiode van Rekik maar zal nog wat extra moeten investeren in de verdediging. Desondanks maken ze een grote kans op de titel.

De grootste verliezer deze zomer lijkt Feyenoord te zijn geworden. Met het vertrek van Bruno Martens Indi, Daryl Janmaat, Graziano Pellè, Stefan de Vrij en waarschijnlijk nog Jordy Clasie heeft het straks op elke linie aan kwaliteit ingeleverd. Met Khalid Boulahrouz en Luke Wilkshire zijn er al twee verdedigers aangetrokken om dit enigszins te compenseren. Toch lijkt mij een verdediging met de bijna vergeten Khalid Boulahrouz, de over-the-hill Joris Mathijsen en een nog jonge Terence Kongolo problematisch en lijkt naast PSV ook Feyenoord achterin een probleem te hebben. De spitspositie is met Mitchell te Vrede niet goed genoeg voor Feyenoord-begrippen. Als je spits al een jaar lang op vertrekken staat moet je je afvragen waarom het zo lang duurt voor Feyenoord om een geschikte vervanger te vinden. De kritieken die werden geuit door de spelers na de verloren Champions League voorronde zijn dan ook terecht. Martin van Geel moet zichzelf afvragen of hij wel genoeg heeft gedaan om zijn salaris te verdienen deze zomer. Met de huidige selectie maakt Feyenoord geen kans op de titel waardoor de kansen sterk afhangen van welke spelers deze maand nog de overstap naar de club uit Rotterdam maken.

FC Twente speelde vorig jaar bij vlagen attractief en aanvallend voetbal en creëerde kansen met mooi samenspel. Toch haperde de machine in te veel wedstrijden om kans te maken op de titel en eindigde Twente op de derde plaats. Op basis van samenspel leek FC Twente de kandidaat om Ajax van de troon te stoten maar nu onder andere sterkhouders Tadic, Rosales en Promes vertrokken zijn lijkt Twente van voor af aan te moeten beginnen. Nick Marsman, die toch veel schoonheidsfoutjes maakte, krijgt tot nu toe de voorkeur boven de veel belovende Sonny Stevens wat er voor zorgt dat net als bij PSV en Feyenoord het achterin niet altijd waterdicht lijkt te zijn. Met nog twee play-off wedstrijden te gaan voor de Europa League is het afwachten of Twente de zaakjes op orde kan krijgen. Het lijkt er op dat als Twente nog een kans heeft op de titel ze langzaam van start zullen gaan.

Vitesse deed afgelopen seizoen vooral voor de winter goed mee om de landstitel. Na de winterstop zakten de Arnhemmers echter steeds verder op de ranglijst en eindigde zelfs als zesde. Na het seizoen zijn Chelsea huurlingen Patrick van Aanholt, Lucas Piazón en Christian Atsu vertrokken terwijl Mike Havenaar geen nieuw contract kreeg. De grootste vraag is of Abiola Dauda de spits is die Wilfried Bony kan doen vergeten. De komende weken is het vooral af vragen welke huurlingen van Chelsea hun weg naar Arnhem vinden en of zij versterking genoeg zijn om Vitesse dit jaar langer in de race te houden dan zes maanden.

Vitesse, Feyenoord en Twente lijken vooralsnog een stap achteruit te hebben gedaan. De meest vooraanstaande kandidaten voor de titel lijken dan ook Ajax en PSV te zijn. De kraker Ajax - PSV op 24 augustus zal voor de winnaar waarschijnlijk een voorschot op de titel te zijn.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 7 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1400+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

11 reacties (laatste reactie door mrb-vlogs)

Weinig interessante CE. Je blinkt uit in het inkoppen van open deuren en het opsommen van feitjes die bij iedereen gewoon bekend zijn. Jammer.

Ben het met bovenstaande eens. Daarnaast had je de naam van Luciano Narsingh wel even mogen Googlen, wat die klopt niet. Tevens is PSV meer spelers kwijtgeraakt. O.a. natuurlijk onze grote Koreaanse vriend die ook altijd basis stond, Tyton en matavz. Dus naast dat het alleen maar feitjes zijn die iedere kerel die de Eredivisie volgt al weet, is het ook niet eens volledig. Dat zijn overigens alleen nog maar de dingen die ik bij PSV als opmerking kan plaatsen, de rest laat ik over aan clubexperts van andere teams.

Totaal niet boeiend wat ik heb gelezen, het is een opsomming van wat de clubs die op papier om de titel mee kunnen strijden hebben gedaan en wat ik ook jammer vind is dat deze CE na het eerste weekend pas gepubliceerd is. Ook over de transfers valt nog weinig te zeggen, de markt is namelijk nog een kleine drie weken open. Tegen die tijd zijn er vier wedstrijden gespeeld en ik vind dat je dan ook pas een serieuze balans kan opmaken. Verder een opsomming van de feiten. Nee, bedankt.

Haal minstens de volgende keer je CE door een spellingscontrole.
Pas ook meer interpunctie toe.

Maar laat altijd je Ce door iemand anders nalezen, dan haal je er al veel fouten uit.

ik vind dat je met name bij Feyenoord heel snel een oordeel velt zonder echt in te gaan op de verdediging. want je ziet dat nu van beek samen met mathijsen centraal staan. Van beek wordt helemaal niet genoemd in je verhaal. Waar is de aankoop Bilal Basacicoglu?

Ik lees geen informatie die ik nog niet wist en een duidelijke eigen mening ontbreekt hier ook.
Het ergste is misschien nog wel dat je zegt dat de winnaar van Ajax-Psv op 24 augustus hiermee een voorschot op de titel neemt. Dat is echt totale onzin. Vorig jaar verloor Ajax de 5e speelronde ofzo met 4-0 voor Psv en los van dat wordt een titel niet verkregen door 1 wedstrijd. Het zou fijn zijn, maar zeker niet van enorme waarde

Ik heb je vorige stuk net vijf sterren gegeven, maar deze haalt dat bij lange na niet. Dit is gewoon een opsomming van alle ploegen die je met een beetje research had kunnen weten. Verder tal van spelfouten die erin staan, dit is een beetje een kaffel raffel stukje. Neem de kritieken hierboven serieus, nu krijg je van mij geen beoordeling.

Saaie CE zonder nieuwe informatie. Als je voetbal ook maar een beetje volgt weet je alles al wat in deze CE is vertelt.

Echt gewoon een subjectief verslag Feyenoord vergeten Vitesse.

Dank allen voor de feedback.

Als een van mijn eerste stukken was het mijn bedoeling om een klein overzicht te geven van de mogelijke kampioenkandidaten. Gezien de limiet van 1000 woorden en ik toch iedereen wou bespreken zijn er een aantal zinnen weggehaald of anders neer gezet, dit ging ten koste van het hele stuk. Ik wou al geen hele diepgaande analyse doen maar hierdoor is het ook nog algemener geworden dan gehoopt. Ik zal alles meenemen naar toekomstige stukken en zie in dat dit soort informatie voor de voetbal/eredivisievolger geen toegevoegde waarde heeft.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 14
2224 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Woensdag 27 oktober
Manchester City wil met Barcelona de strijd om de handtekening van Antony aangaan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren