Hongaarse publiekslieveling

Dinsdag, 29 juli 2014 om 22:10 door jimePSV

Nyírlugos, Hongarije, 23 december 1986. In de buurt van de grote club Debreceni VSC wordt een jongen geboren die later de harten van vele voetballiefhebbers zou stelen. De jongen zou beroemd worden om zijn gouden linkerbeen, waarmee een zinderende knal richting het vijandelijke doel kon worden afgevuurd. Maar ook zijn -vaak perfecte- voorzetten op de spitsen werden zijn handelsmerk. Menigeen is deze voetballer al vergeten -mede door zijn goede opvolger- maar hier nog even een herinnering aan mijn jeugdheld: Balázs Dzsudzsák.

Als jong jochie uit een straatarm gezin voetbalde de jonge Balázs op de straten in Nyírlugos, hij oefende met zijn steeds beter wordende linkerbeen tot s´avonds laat. Zijn ouders zagen in hun gedreven zoon veel talent zitten en kochten hem met hun enige geld een paar voetbalschoenen. Trots als een pauw oefende hij op zijn nieuwe kicksen waardoor hij alsmaar beter en beter werd . Zijn lange middagen en avonden met de bal vonden zijn uitwerking bij de plaatselijke amateurclub van Nyírlugos. Hij werd al snel gespot door de scouts van de dichtbij gelegen Hongaarse topclub Debreceni VSC. Ze namen hem op in de jeugdopleiding.

/

Dzsudzsák doorliep de jeugdopleiding van zijn favoriete club, en in de winter van het seizoen 2004/2005 kwam zijn grote droom uit na vele jaren hard trainen: hij mocht debuteren in het eerste elftal als 18-jarige. In 2005, 2006 en in 2007 won hij de Hongaarse titel met Debreceni en in diezelfde jaren de Hongaarse Supercup. Hij maakte in totaal zestien doelpunten in tweeënzestig wedstrijden, en gaf vele assists. Met zijn pijlsnelle bewegingen waarmee hij de linkerkant van het veld bestreek, zijn geweldige linkerbeen en zijn goede statistieken trok hij de aandacht van scout Piet de Visser. Hij tipte zijn werkgever PSV van de Hongaarse ster in wording. PSV luisterde naar de tip van haar scout en betaalde maar liefst twee miljoen euro voor het jonge talent, maar later betaalde Dzsudzsák dit bedrag dubbel en dwars terug.

In Nederland was hij uiteraard een grote onbekende, maar dat veranderde al heel snel. Dzsudzsák kwam aan in de winter van het seizoen 2007/2008, toen PSV regerend landskampioen én Nederlands meest toonaangevende club in Europa was, en hij maakte meteen al indruk. In zijn tweede wedstrijd als PSV’er scoorde hij meteen de enige treffer van de wedstrijd en hij werd al snel een nachtmerrie voor alle rechtsbacks van de Nederlandse velden. De Hongaar was in zijn eerste halfjaar al meteen belangrijk voor PSV met drie doelpunten en evenveel assists, maar van hem ging ook altijd dreiging uit mede door zijn goed getrainde rechterbeen waarmee velen verrast werden als hij voor de verandering eens naar binnen trok en de bal in de hoek plaatste.

In zijn laatste twee seizoenen werd ik als PSV-supporter bijna verliefd op hem, hij was bijna altijd de beste speler op het veld aan de zijde van PSV en was altijd betrokken bij de doelpunten van zijn ploeg. Ik zag hem elke keer weer schitteren en wilde net zo zijn als hem, want zijn inzet, professionaliteit en werklust waren een voorbeeld voor velen. Maar zijn techniek –en dan vooral zijn traptechniek- liet mij watertanden, voorzetten die bijna altijd op het hoofd van een medespeler belandden, vrije trappen die soms bijna door het net heen zoefden en afstandsschoten die de wedstrijd openbraken. Alles wat hij aanraakte leek in goud te veranderen, eigenlijk kon ik mij geen PSV zonder Balázs Dzsudzsák voorstellen.

En al zeker niet toen hij in het voorjaar van 2011 zijn contract verlengde tot medio 2015, maar het was een strategische meesterzet van Marcel Brands. Want hij wist ook dat hij een van de beste spelers van de Eredivisie kwijt zou raken in de zomer. Dzsudzsák was namelijk veel meer waard met het nieuwe contract dat hem voor vier jaar vastlegde in plaats van het contract dat tot medio 2013 liep. Maar nog steeds wilden vele internationale (sub)topclubs wilde hem contracteren. Ik kreeg het met de dag benauwder die zomer, zowat elke dag verscheen er een nieuw gerucht dat een club Dzsudzsák wilde contracteren. Op 10 juni klikte ik maar weer eens PSV’s website aan, en daar stond mijn nachtmerrie: Balázs Dzsudzsák vertrekt naar Anzhi. Toen ging even het licht uit in mijn hoofd, ik las het nog een keer, en nog een keer. Naar Anzhi? Wat moet hij daar in godsnaam, dacht ik.

Ik googlede Anzhi maar even voor de zekerheid. Maar mijn gedachte klopte, Anzhi was een steenrijke club uit Rusland. Hij ging dus voor het geld dacht ik, terwijl bijvoorbeeld Inter interesse in hem had, de Champions League winnaar van 2010. PSV kreeg weliswaar een zak geld voor hem, waardoor het elftal flink versterkt werd, maar ik was kapot. Het geld kon kapot vallen, het feit dat ik hem misschien nooit meer zou zien voetballen bij een topclub in een grote competitie brak mijn voetbalhart. Al zal ik blijven hopen op Balázs Dzsudzsák voetballend in Engeland, Duitsland, Spanje of Italië.

Zijn opvolger heette Dries Mertens, die een onmogelijke en ondankbare taak leek te krijgen. Maar niets daarvan klopte, hij werd de superster van het gerenoveerde PSV. De kleine Belg reeg, vooral in het eerste halfjaar van de competitie, de doelpunten en assists aaneen. Net zoals zijn geroemde voorganger. Niemand dacht nog aan Dzsudzsák, behalve ik dan. Pas na een halfjaar ging dat langzaamaan over, goede spelers kunnen nou eenmaal niet eeuwig in het Philips Stadion blijven dacht ik. Ik hoop dat ik hem nog een keer bij een topclub in het westen van Europa mag zien voetballen, zodat ik hem live in actie kan zien. En anders komt hij maar gewoon terug naar PSV, want dan zit zijn grootste fan zeker op de tribune.

Uit het oog maar niet uit het hart, Balázs het ga je goed. Hier een compilatie van zijn mooiste acties en doelpunten, so you will remember the name.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 5 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1700+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

15 reacties (laatste reactie door jimepsv)

Leuk artikel,

Grappig hoe je sommige spelers zomaar vergeet als neutrale volger van de Eredivisie.
Toen ik las over wie het ging herhaalde er meteen wat mooie doelpunten van hem in mijn hoofd.

Leest ook makkelijk door.

4 sterren

30 juli 2014 om 01:12

Ja idd! Laatst kwam ik een nieuwsartikel over hem tegen en kwam ik op t idee om dit stuk te schrijven, anders was ik hem ook weer voor lange tijd vergeten. Bedankt voor je beoordeling!

Leuk stuk. Ik hoopte aan de hand van de titel eigenlijk op Jozsef Kiprich, maar helaas

Maar één ding viel me wel op : "wilde net zo zijn als hem". Auw.

30 juli 2014 om 11:07

Klopt je hebt gelijk, ik heb dat foutje er na 4x overlezen nog niet uitgehaald

Zou je het stuk ook even willen beoordelen?

30 juli 2014 om 11:31

done!

Leuk om iets te lezen over Dzsudzsák, heb ik ook ooit over geschreven op mijn oude account op deze site!

Oeps, ik lees net dat je vroeg om een beoordeling. Bij deze dan:

Ik ben blij dat ik weer over hem heb kunnen lezen, Dzsudzsák was ook mijn jeugdheld bij Psv. Zelden zo'n uitblinker én publiekslieveling in één gezien bij Psv. Ik vind het leuk om te lezen, maar ik vind het niet zo'n perfect stuk dat ik de vijf sterren wil toedienen, die geef ik nou eenmaal niet snel. Doordat het vooral een opsomming van feiten is, onthou ik je die ene ster. Maar sowieso krijg je van mij al die sterren omdat je me weer even liet terugdenken aan zijn fantastische schot en acties.

30 juli 2014 om 18:42

Ik probeerde dit stuk 4 sterren waardig te maken en dat is tot nu toe gelukt Iedereen die 5 sterren geeft is een bonus

Ik wilde ook eigenlijk niet te diep op hem ingaan omdat ik natuurlijk niet alles van hem weet, want dat is nooit heel erg uitgebreid aan bod gekomen in interviews. Dus het bleef beperkt tot feiten en wat romance over een held van vroeger
Bedankt voor je beoordeling!

31 juli 2014 om 00:36

Haha, snap ik. Sowieso is hij er nooit heel erg open over geweest, zal wel gevoelig liggen. Wellicht kan je zoeken naar mijn oude account, DanielPSV13, daar staat ook een CE dus van Dzsudzsák. Misschien vind je dat wel leuk om ook te lezen

Een mooie CE waarvan ik erg heb genoten. Ik kan het me nog herinneren, in zijn zesde wedstrijd uit tegen AZ schoot hij van een meter of dertig op doel, hij raakte de lat en de rebound ging erin (ik dacht door Danko Lazovic). De commentator riep nog ''psv staat nu weer op voorsprong door die gekke Hongaar''. En gek was hij zeker, maar wel een geniale gek. Zijn goals tegen Ajax in de 4-3, en dan vooral die eerste, geweldig.

We love you Balasz, we do, We love you Balasz we do, Oh Balasz We love you!

30 juli 2014 om 22:33

Vooral die 4-3 blijft op mijn netvlies hangen als ik aan Balázs denk, geweldige wedstrijd.
Bedankt voor je beoordeling!

30 juli 2014 om 22:40

Geen dank hoor

Overigens, van mij mag VZ wel meer de Clubexperts aan het licht laten op deze site. De schrijvers doen veel moeite om het te schrijven en verdienen meer recensies en beoordelingen, vind ik dan. Het zou fijn zijn als bijvoorbeeld de titel van het stuk "gewoon" op de voorpagina verschijnt, net als rubrieken als "de Wandelgangen" en de columns van Lex.

1 augustus 2014 om 20:47

Dat zou wel fijn zijn ja, want de afgelopen tijd dalen de reacties zeer. Mijn laatste stuk is van ongeveer een half jaar terug, en ik had dubbel zoveel reacties als nu...

Ik vind het in principe een prima stuk, met een leuk onderwerp, aangezien ikzelf - net als vele anderen - Balasz met de Moeilijke Achternaam vergeten was.

Echter vind ik het geen bijzonder stuk, meer een soort ode aan de voetballer Dzsudzsák. Er komt geen bijzondere info naar boven en je valt een aantal keer in herhaling.

Je hebt wel een lekkere schrijfstijl, maar let op dat je niet te vaak herhaalt: in alinea vier gebruik je in drie zinnen na elkaar het woord meteen. Dit kun je bijvoorbeeld vervangen met het woord 'vanaf het begin'.

Je krijgt van mij drie sterren.

2 augustus 2014 om 22:08

Normaal valt mij zoiets wel op, maar nu na 4x overlezen niet Ik weet dat ik niet erg diep ben gegaan, maar dat was ook moeilijk. Ik heb zelfs in het Hongaars gezocht naar Balázs Dzsudzsák en het daarna vertaald met Google Vertalen (dat was wel puzzelen maar goed ), maar het was steeds weer dezelfde info. Als je echt een meer diepgaand stuk wilt lezen, moet je naar het oude account van Daniel_vb22 gaan: danielpsv13. Afscheid van een fenomeen heet zijn stuk over Balázs Dzsudzsák, het is een aanrader.

Bedankt voor je reactie en beoordeling!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5645
2.AZ5637
3.Feyenoord5015
4.PSV4926
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
P. RosarioMiddenvelder262
C. GakpoAanvaller257
BrumaAanvaller183
D. MalenAanvaller1411
K. MitroglouAanvaller131
L. UnnerstallKeeper140
S. LammersAanvaller72
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

In de wandelgangen

Maandag 25 mei
Mikel Arteta droomt van de komst van Philippe Coutinho, wiens koopoptie niet is gelicht door Borussia Dortmund. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren