Mourinho kijkt ogen uit: ‘Als ze dat niet worden, ben ik de schuldige’

Dinsdag, 29 juli 2014 om 00:20Daniel Cabot Kerkdijk

/

Het nationale elftal van Engeland presteert al jaren ondermaats op eindtoernooien, maar José Mourinho ziet de toekomst van the Three Lions positief in. Althans, de manager van Chelsea ziet bij zijn club voldoende tieners rondlopen die het potentieel hebben om in de toekomst tot A-international van Engeland uit te groeien. Mourinho zal daar naar eigen zeggen een belangrijke rol in spelen.

Middenvelder Isaiah Brown en aanvaller Dominic Solanke, winnaars van het EK Onder-17, mochten tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen al met de A-selectie meedoen. Lewis Baker, een middenvelder, staat op het punt om naar de first squad te worden gepromoveerd en ook Jeremie Boga wordt als een groot talent gezien. Normaliter laat Chelsea zijn talenten op huurbasis gaan, maar Mourinho heeft de jonge voetballers liever dicht bij zich.

/

“Het is heel simpel. In een paar jaar zullen Baker, Brown en Solanke de status van Engels international bereiken. Als ze dat niet worden, ben ik de schuldige. Ik herhaal, dan ben ik daar verantwoordelijk voor. Ze maken deel uit van een proces dat Chelsea zonder mij is begonnen, in de jaren voor mijn terugkeer bij de club. Maar nu heb ik voetballers die voor Chelsea zullen spelen. En als ze voor Chelsea zullen spelen, zullen ze ook voor Engeland spelen. Dat weet ik vrijwel zeker.”

“Chelsea wordt gezien als een kerkhof voor jong talent”, vervolgde Mourinho zijn relaas. “Maar op dit moment, in de A-selectie, heb ik Andreas Christiansen, Nathan Aké en waarschijnlijk Baker tot mijn beschikking. Ik wil namelijk nog een Engelse voetballer in mijn selectie hebben. Dus in de A-selectie zullen drie spelers zitten die uit de jeugdopleiding afkomstig zijn. Baker, Brown, Solanke en Boga zullen niet allemaal in mijn selectie zitten. Ik kan geen dertig voetballers hebben. Maar deze vier zullen heel het seizoen met ons werken.”

“Op zeventienjarige leeftijd is het mijns inziens niet goed om in de Championship te gaan voetballen, of elders", benadrukte de oefenmeester. "Ze moeten op die leeftijd met ons trainen en van ons leren. En ze zullen veel leren en ook voor Onder-21 uitkomen. En wie weet in de Capital One Cup, de FA Cup… Ze zijn zeventien, niet twintig. Bij de Onder-21 hebben ze tegenstanders van twintig jaar. En het is fantastisch dat ze bij ons elke dag kunnen meetrainen. Dus die vier komen eraan en we hebben Christiansen, Aké en Kurt Zouma. Dat zijn zeven à acht spelers die over twee à drie jaar een sterk elftal kunnen vormen, homegrown players. Dat zal een complete ommekeer zijn.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door dekenner12)

Er zullen altijd wel talenten ondergesneeuwd worden. Maar ik vind dat Engeland zich de laatste 8 jaren ontzettend onderschat. Er liep genoeg talent. Maar het team wist nooit zijn draai te vinden. Ook nu had Engeland een selectie dat echt niet minder was dan Nederland.

29 juli 2014 om 00:56

Engeland onderschat haar spelers juist! Met die abnormale bedragen die ze betalen aan Engelse spelers die zich amper tot weinig hebben bewezen.

29 juli 2014 om 02:56

Je bedoeld overschat in plaats van onderschat neem ik aan? Voor jonge Engelse talenten worden inderdaad vaak enorme bedragen betaald terwijl ze het zelden waar kunnen maken. Ik denk dat ledenis bedoeld dat Engeland (nationale team) de laatste jaren erg ondermaats presteerd terwijl ze op papier gewoon een sterke ploeg hebben. Op het EK 2012 waren ze meen ik niet eens gekwalificeerd...

29 juli 2014 om 08:41

@ superroda, dat was 2008 toen was Steve Mcclaren bondscoach

Ik heb altijd het idee dat die engelsen doorslaan. Op het ek 2012 zou Wilshere zogezegd de grote man moeten worden, en de jaren daarvoor 2004/-06/-10 zou Rooney de grote man moeten zijn. Dat is ook nooit gelukt. Ik heb tijdens dit wk elke dag naar bbc 5 live en de podcast van the guardian geluisterd en die engelsen vonden Rooney en Gerrard echt de absolute wereldtop.. Zeg maar dezelfde hoogte als Ronaldo en Zlatan.. Leuke is als Seedorf/Philipe Auclair/ Schmeichel dan zei: 'nou jongens, zo goed zijn jullie niet!.' Geloofden ze dat ook niet. Ik denk dat wel dat ze een goeie kans hebben op het volgende ek/wk. Ik ben persoonlijk fan van Patrick Roberts, jonge jongen van Fulham die ik nog wel een grote toekomst voorspel

29 juli 2014 om 00:59

Engeland is het paradijs voor buitenlanders..

Het team opzicht is goed.. maar gewoon niet goed genoeg... te wijten aan?

Men zegt de beste competitie van de wereld maar niet dankzij de Engelse spelers...

29 juli 2014 om 10:11

Gelukkig zijn Messi, Ronaldo, Bale, Rodriquez, Suarez, Neymar allemaal Spaans.

Misschien dat de Barclays wat extremer is maar het is ook veel moeilijker doorstromen als talent zijnde omdat het voetbal een stuk fysieker is en de teams zelf minder goed voetbal spelen als bijv barcelona.

Real Madrid doet ook niks aan eigen jeugd (paar incidentele uitzonderingen.) Barcelona pompt nu ook het geld omdat je niet jongens hebt lopen die iniesta en xavi kunnen opvolgen.

Eigenlijk doen de duitsers het momenteel by far het beste qua talenten.

Er is dus voldoende vertrouwen van Mourinho in Nathan Aké. Vroeg dit me wel eens af aangezien hij zelden tot nooit aan spelen toekomt bij Chelsea. Hieruit merk ik dat hij de talenten van de club langzaam brengt en al op het oog heeft wie voor welke positie een rol van betekenis kan gaan spelen in de nabije toekomst.

Een goede zaak dit door laten stromen van jong talent.

29 juli 2014 om 01:05

Het is een positieve ontwikkeling, maar ik moet het nog zien. Het is natuurlijk makkelijk dit te zeggen, ik wacht liever even af of hij ook daadwerkelijk jeugd in zal passen. Ik ben een groot Mourinho fan, maar hij staat er niet om bekend veel jeugd in te passen. Tenzij ze exceptioneel veel talent hebben, zoals Varane bijvoorbeeld. Daarnaast is het meer regel dan uitzondering dat jeugd spelers in de beker competities spelen, aangezien de aan CL deelnemende en om het kampioenschap strijdende teams hun basisspelers dan willen sparen.

Maar laten we hopen dat hij zijn woorden waar maakt, dat is goed voor Chelsea, het Engelse elftal en de Premier League.

Alsof Mourinho óóit in zijn carrière het langetermijnbelang boven het kortetermijnbelang heeft laten prevaleren. Ik geloof er geen barst van. Hij is gewoon niet iemand die die jonge jongens het krediet geeft om te wennen, want elke wedstrijd moet koste wat kost gewonnen worden, en als dat niet lukt, kopen we volgend jaar een nieuwe spits. Noem mij één jeugdspeler die onder Mourinho een vaste waarde in een team wist te worden...

De enige kans die die jongens hebben, is er meteen staan als een grote meneer, à la Varane (maar die kwam ook niet uit de jeugdopleiding, die was ook gekocht), maar anders zie ik het niet gebeuren.

29 juli 2014 om 08:43

Maar je moet ook bedenken dat Mourinho nooit voor de lange termijn is aangesteld. Bij Chelsea moest hij direct prijzen winnen, bij Inter hetzelfde geval en bij Real Madrid moest hij op korte termijn la décima winnen. Over Porto kan ik niks zeggen. Nu bij Chelsea de CL is gewonnen, is de druk er een beetje af en moet Mourinho op de lange termijn gaan werken.

Bij Engeland lopen/liepen er altijd talenten rond, alleen die krijgen geen kans om zich te ontwikkelen.
En dat zal nu niet anders zijn als ze daar de ene buitenlander na de andere binnenslepen.

Dus kun je al op voorhand zeggen dat het aan jou en al die andere koopclubs ligt.
Begrijp me niet verkeerd, ieder club koopt maar in Engeland is het overdreven.

Hoop dat hij het waarmaakt en zodra Abramovic hem het vertrouwen geeft dat hij mag aanblijven ondanks de uitkomst gaat dit wel gebeuren!

29 juli 2014 om 01:38

Elke Chelsea fan wil zo graag dat de jeugd doorbreekt en dit lijkt nu aanstaande aangezien we een ijzersterke jeugd hebben zie : Beeney , Swift , Baker , Bamford , Piazon , Ake , Thorgan om maar even als voorbeelden te noemen

29 juli 2014 om 01:52

Dat zeker, maar de vele schommelingen op de trainerspositie is de voornaamste reden om géén jeugd in te passen. Zodra jij op korte termijn moet presteren zal je dit doen met de gevestigde orde en resultaatvoetbal, terwijl als jij de kans krijgt om je 3 jaar te bewijzen zal je dit proberen met mooi, aantrekkelijk voetbal en bovenal met jeugdspelers. Hier zit hem denk ik ook de grootste hindernis, want kwaliteit is er genoeg in de jeugdopleiding!

Die Brown ben ik wel gecharmeerd van, heerlijke speler.

29 juli 2014 om 02:11

En Aké is me ook heel erg positief opgevallen in de voorbereiding. Hoop dat Mourinho nog lang blijft om een lang durend proces succesvol te laten verlopen.

29 juli 2014 om 02:22

Vooral het langdurige gedeelte is belangrijk! Aké oogt inderdaad zeer krachtig en zelfverzekerd als linksback in de oefencampagne. Vind Brown soms te nonchalant, maar voetballen kan die zeker. Ben zelf meer gecharmeerd van Baker en RLC die er over 2/3 jaar aankomt.

29 juli 2014 om 08:04

Je geeft aan dat je hoopt dat Mourinho lang blijft om het langdurige proces goed te laten verlopen. Kan je misschien uitleggen waarom je dat hoopt. Mourinho staat nou niet bepaald bekend om een lange termijnvisie. Hij komt voor het korte termijnsucces en ook dat is de laatste jaren nou niet bepaald om over naar huis te schrijven. Mourinho is niet een trainer die bekend staat om het inpassen van eigen jeugd. Dus ik ben heel benieuwd waar jij je hoop op hebt gevestigd.

29 juli 2014 om 08:23

Uit het feit dat Mourinho heeft aangegeven in 4 goede competities gewerkt te hebben en nu 12 jaar wil blijven om vervolgens ergens bondscoach te worden.

Wat is dit nou voor verhaal. Mourinho laat nooit jeugd spelen en haalt altijd juist hele oude/ervaren mensen erbij.

29 juli 2014 om 07:15

Inderdaad en zonder Mourinho breken jaarlijks 2/3 spelers door bij Real, Porto en Inter. Nu spelen die clubs nog steeds met een ervaren selectie en zonder jeugdspelers. De spelers die er nu zijn (Morata, Jese) waren op het moment misschien nog net niet klaar voor het grote werk. Daarnaast waren in de tijd van Mourinho bij Madrid Ozil en Benzema ook nog aanwezig en speelde Di Maria nog vanaf de flanken. Dat geeft een andere bezetting en behoefte aan jeugdspelers op andere posities. Maar zeg nou zelf; bij welke topclub breekt nog wel jeugd door?

29 juli 2014 om 07:15

Ozil en Higuain *

29 juli 2014 om 08:09

Van het daadwerkelijk doorbreken van talent hangt inderdaad meer af dan alleen de trainer die een kans wil geven. Het talent moet ontwikkeld zijn en klaar zijn voor het 1ste team. Gaat mij er meer on dat bij Chelsea die intentie om het te proberen er nooit is geweest. Mooi dat het nu wel word uitgesproken maar wil het eerst wel eens zien..

Is er straks nog wel een plekje voor Marco van Ginkel is de selectie van Mou?

29 juli 2014 om 07:59

De supporters en staf zijn razend enthousiast over Marco van Ginkel en voor hem is dit seizoen ook een plek weggelegd binnen de selectie. Hij of Ramires zal de eerste back-up worden van Fabregas en Matic al zal het me niks verbazen als Marco regelmatig vanaf het begin speelt. Mourinho heeft hem helemaal omgetoverd in het type speler dat hij graag ziet. Hij gaat voor iedere bal, is keihard op het middenveld en gaat geen tegenstander uit de weg. Weet zeker dat we nog veel van hem gaan horen bij Chelsea.

29 juli 2014 om 08:16

En wat verwacht jij van Ake?

29 juli 2014 om 08:26

Van wat ik in de voorbereiding gezien heb veel. Speelde daar als linksback. Werd niet veel gepasseerd en gaf al gauw enkele goede voorzetten en assists. Denk dat hij als centrale verdediger kansloos is als je ziet wat daar nog aankomt. Linksback is prima voor hem en voor het Nederlands elftal. Zal niet veel minuten gaan maken met Luis voor zich, maar dat is wel weer een extra bron waarvan hij kan leren. Zelf zou ik Aké dit seizoen ook niet verhuren. Nog één jaar zo door laten gaan en de u21 laten leiden om vervolgens meer speeltijd te geven/ te verhuren.

Wat een lariekoek. Eerst maar eens een paar jeugdspelers inpassen. En Zouma tel ik daar echt niet bij hoor. Die is afgelopen seizoen voor veel geld overgenomen nadat het al duidelijk was dat hij een goede verdediger zou worden. Dat is niet echt jeugd wat al jaren bij de club zit een kans geven. Zoveel spelers met potentie hebben ze daar en ze worden allemaal verhuurd en uiteindelijk verkocht. Zo dom van Chelsea.

Dit soort uitspraken van Mourinho moet je altijd met een korreltje zout nemen. Het zou erg mooi zijn als deze talenten kunnen doorbreken, maar daarvoor moet er wel eerst een goed presterend team staan. Als dat niet zo is, dan moet je dat eerst op orde krijgen voordat je talenten in het diepe gaat gooien.

Het zijn stuk voor stuk zeker grote talenten (met name Boga), dus ik zou graag zien dat ze kansen krijgen. Ik heb echter mijn twijfels. Zeker voor die jonge jongens, die later waarschijnlijk wel verhuurd zullen worden, is het lastig om hun ontwikkeling in te schatten. Het hangt allemaal ook af van hun verhuurperiodes.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Chelsea

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Liverpool9268
3.Chelsea7443
5.Arsenal6913
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
M. MountMiddenvelder3211
R. LukakuAanvaller268
T. WernerAanvaller214
KepaKeeper40
J. Soonsup-BellAanvaller00
É. MendyKeeper340
Voor de complete selectie: Clubpagina Chelsea.

854 fans
Coach, 59 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 25 juni
PSV waagt een poging om Jarrad Branthwaite op huurbasis over te nemen van Everton, de voormalige club van algemeen directeur Marcel Brands. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren