Het virus dat je blijft achtervolgen

Dinsdag, 22 juli 2014 om 22:10 door Martyn7

26 mei 2011 - John Guidetti meldt zich in Enschede voor de medische keuring. Een vrij onbekende Zweed die gehuurd zou worden van Manchester City. Guidetti werd goedgekeurd, maar besloot op het laatste moment toch te verkassen naar Feyenoord. Een succesvol jaar volgde....De rest van het verhaal is geschiedenis.

/

Vandaag de dag is de publiekslieveling van Feyenoord al anderhalf jaar amper aan spelen toegekomen. Een virusinfectie die hem bij Feyenoord parten begon te spelen, heeft de hele voorbereiding op het nieuwe seizoen 2013/14 verstoord. Guidetti werd verhuurd aan Stoke City na zijn revalidatieproces, maar kwam hier tot zes schamele invalbeurten in de Premier League zonder doelpunten. De discussie laait op: 'Wat kan Guidetti nog toevoegen aan een team?' of 'Zijn kwaliteiten zijn niet geweldig na anderhalf jaar niks doen'. Dit kan misschien kloppen, maar Guidetti is meer dan een 'gewone' spits. Guidetti is een nachtmerrie voor iedere verdediging, een aanwinst voor iedere ploeg. Guidetti is namelijk niet beroemd bij Feyenoord om zijn twintig doelpunten, maar vooral zijn manier van doen voor de camera en op het veld. De mediatraining ten spijt, Guidetti zegt wat hij denkt. Guidetti was de spits van Feyenoord waar de arrogantie vanaf droop. Binnen een jonge selectie durfde hij te doen en te laten waar hij zin in had. Muziek van Ruben Schaken? Niet goed genoeg. Guidetti plugde zijn eigen muziek in de stereo en begon ongegeneerd te dansen. Een blanke Zweed die danspassen leerde aan Schaken. Schaken begint nog te lachen als je hem daarover vraagt. "Ik had nog nooit een blanke jongen zo zien dansen", zegt hij letterlijk voor Feyenoord TV.

Guidetti is nooit uit het hart gegaan van de Feyenoord-supporters. Ook niet bij mij. Zijn karakter raast nog als een virus rond in de Kuip. Als je daar zit en je vraagt een medesupporter over Guidetti, begint hij of zij spontaan te lachen. "Die mafkees slachtte iedereen, vooral Ajax." Hij stuurde FC Twente, PSV, Vitesse en Ajax allemaal naar huis met een hattrick. Misschien tegen Twente de snelste hattrick, tegen Ajax de mooiste.

Wat Feyenoord afgelopen seizoen miste, was een leider. In de persoon van Guidetti. Graziano Pellé bracht net niet wat Guidetti wel bracht. Pellé uitte zijn frustraties meer, gedroeg zich als een idioot voor de camera, toonde nare maniertjes in het veld omdat hij niet voldoende de bal kreeg. Guidetti daarentegen kreeg ook wel eens een bal niet, maar hij liet zich inzakken en kwam de bal halen en ging nog harder werken. Je kon niet om Guidetti heen. Je moest hem betrekken in je spel en voorafgaand aan een wedstrijd zorgde hij ervoor dat iedereen wist dat hij in de basis stond. Hij gooide de schroom van zich af, hij voetbalde alsof het de enige bevrijding was van zijn dagelijkse sleur. Ik zal nooit vergeten hoe Guidetti vertelde over zijn voorbereiding tegen Ajax. "Het was de eerste keer dat ik stijf stond van de zenuwen", vertelde hij tegen Feyenoord TV. "Ik zei tegen Giovanni van Bronckhorst: 'wat is dit man?' Waarom kriebelt het zo? Ik ben misselijk..." Waarop Giovanni van Bronckhorst antwoordde: "Ja jongen, dit is geen normale wedstrijd. Dit is de wedstrijd van het jaar. Jij mag hem spelen, jij gaat hem beslissen." En dat deed hij. Na de wedstrijd kwam hij naar Erwin Mulder, die een grove fout maakte tegenover Dimitri Bulykin: "Die derde was voor jou, we hebben gewonnen!"

John Guidetti, altijd op het verlanglijstje van Feyenoord. Een doodnormale jongen, een virus in het veld. Verdedigers doen er alles aan om hem te stoppen, maar het lukt niet. Als een chronische aandoening blijft hij je achtervolgen en negentig minuten lang is hij actief om zijn teamgenoten tot het uiterste te drijven. Dat is die arrogantie die we moeten uitstralen. De arrogantie die we moeten hebben om voor de prijzen mee te strijden en hem eens te pakken. Guidetti kan ons daarbij helpen, al is het alleen maar om die jongens te laten zien dat we voor niemand bang zijn.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 2 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1400+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

13 reacties (laatste reactie door martyn7)

Een tikkie overdreven allemaal, maar ik vind het wel leuk om te lezen. Ik hoop ook nog steeds dat Van Geel de gok met hem wil nemen, misschien heb je hem nu al voor 1,5 á 2 miljoen.

23 juli 2014 om 11:01

Wat vind je overdreven? De manier van beschrijven of iets dergelijks? bedankt voor je feedback! Ik hoop ook dat Feyenoord het risico neemt.

23 juli 2014 om 11:15

De ophemeling van iemand die ons weliswaar veel heeft gebracht, maar niet de wereldspeler is zoals jij hem neerzet.

Qua voetbal denk ik zelfs dat Pelle ons voetballend veel meer heeft gebracht.

Als je in de eerste alinea 2 kolossale fouten hebt staan nodigt dit niet echt uit tot verder lezen.
Guidetti werd niet gehuurd door Twente, hij zou transfervrij komen, en er was al een overeenkomst voor 4 jaar, tevens was zijn besluit niet om naar Feyenoord te gaan, maar om een nieuw contract bij Man C te tekenen.

Man C heeft het contract bij Twente toen afgekocht voor 1 miljoen, plus 25% van de transfersom die Man C krijgt, waarom denk je dat alle Twente supporters hopen dat Guidetti verkocht wordt ipv verhuurd

23 juli 2014 om 11:45

Ga jij je daar ff druk om maken, ik vond het heerlijk om te lezen!

23 juli 2014 om 12:30

Dit heet een Club expert, het woord expert geeft aan dat je iets van het onderwerp af dient te weten.
En het is nu ook weer niet zo dat dit 2 kleine vergissinkjes zijn, huur of eigendom dat maakt nog een behoorlijk verschil en Guidetti zei Twente eind mei af, en half augustus werd Feyenoord pas als optie gezien, waarna Feyenoord begin september een huurovereenkomst tekende.

Prima dat het jou niets uitmaakt, en heel mooi dat jij er van hebt genoten, maar van een expert verwacht ik iets meer.
Maak mij er verder niet druk om, sterker nog, ik was het alweer vergeten, totdat jouw reactie mij er weer op attendeerde.

23 juli 2014 om 12:24

Het is slordig, absoluut. Maar niet de essentie van mijn verhaal. Ik vraag dan ook om begrip van de rest van de lezers om dit te negeren.

Ik denk ook dat Guidetti het type spits is dat Feyenoord nodig heeft. Maar aan de andere kant, het is een risico om hem te halen. Leuk om te lezen in ieder geval dit stuk!

Ik vind het inhoudelijk een zeer matig stuk. Hoe kom je erbij om hem te vergelijken met Pelle als het om leiderschap gaat? Guidetti was helemaal geen leider, de boel aanjagen en opzwepen op het veld is wat anders dan leiderschap hoor. Net zoals onverschrokken zijn iets anders is dan arrogantie. Het laatste wat ik in de Kuip wil zien zijn arrogante spelers.
Guidetti is verder natuurlijk geen "normale" jongen, een Zweed met Afrikaanse roots is vrij opmerkelijk. In alles was hij de x factor dat seizoen in een Feyenoord waar niemand wat van verwachtte en dat pakte wonderwel goed uit.
Ik begrijp heel goed dat je fan van hem bent omdat hij prima heeft gepresteerd en altijd liefde voor Feyenoord toont op social media. Maar voorlopig hecht hij nog iets meer waarde aan zijn salaris van 1.6 milj. Daar moet echt 50% vanaf wil hij voor ons interessant zijn. Ik zie hem zeker liever komen dan Dost.

23 juli 2014 om 16:48

Guidetti was in mijn ogen in een hoop dingen een leider. Hij kwam na een rampzalig seizoen binnen, bij een groep die mentaal kapot waren. Om dan tweede te worden, ligt niet alleen aan hem, maar wel een groot deel. Hij gedroeg zich als een leider, maar dat is mijn mening. En hij had arrogantie, zoals Feyenoorders dat horen te hebben. De 'geen woorden, geen daden' kwam bij hem tot zijn recht. Alleen inderdaad, uit zijn salariseisen spreekt weinig clubliefde. Maar heeft er iemand nog clubliefde tegenwoordig? bedankt in ieder geval voor je feedback / opmerkingen!

23 juli 2014 om 17:25

Dat hij zich gedroeg als iemand die zijn verantwoordelijkheid niet uit de weg ging is geen punt van discussie. Maar leiderschap op het veld en daar buiten vergt iets meer dan dat.
Arrogantie heeft een negatieve lading, wanneer je arrogant bent kijk je namelijk neer op anderen en dat mogen/moeten Feyenoorders nooit doen. Vandaar dat ik zelf onverschrokken gebruik.
Je bedoelde het misschien ook niet op deze manier, maar het is in mijn ogen een verkeerde woordkeuze die je CE minder sterk maakt. Overigens is mijn kritiek opbouwend bedoeld. Ondanks dat ik het inhoudelijk wat matig vond zie ik echt wel dat je enthousiast bent en graag over Feyenoord/voetbal post/schrijft.
Ik zie je volgende CE met veel plezier tegemoet., net als een paar goede aankopen van van Geel...maar dat laatste is wishfull thinking.

Ik ben er niet echt van onder de indruk als ik heel eerlijk ben. Die tweede alinea is veel te lang naar mijn mening, bovendien leest hij niet ideaal weg. Er staat een keer of zes/zeven Guidetti in en dat vind ik echt bloedirritant.

Alinea drie is dan heel erg kort en alinea vier is dan weer heel erg lang. Als de alinea indeling anders was geweest was het wellicht beter bij mij in de smaak gevallen, dus let daar de volgende keer op

27 juli 2014 om 13:15

Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend. Dat er vaak Guidetti in staat, klopt. Maar goed, als ik het een paar keer lees kan ik er nog niet echt geïrriteerd van raken Uiteraard is iedereen vrij om te vinden wat hij vindt.

De alinea indeling heb ik lang over nagedacht en juist expres zo gedaan. Die korte alinea moest er uit springen.

Bedankt voor je feedback in ieder geval!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Feyenoord

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.Feyenoord131
11.FC Twente12-2
Voor de complete stand: Eredivisie

In de wandelgangen

Zondag 20 oktober
Manchester City stelt Raheem Sterling een weeksalaris van 450 duizend pond in het vooruitzicht, omgerekend ruim 523 duizend euro. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren