Update: Shakhtar heeft zestal weer terug: ‘Een mooi verjaardagscadeau’

Dinsdag, 29 juli 2014 om 14:48Matthijs van Laar • Laatste update: 14:50

/

Door de grote onrust in Oekraïne heeft een zestal Zuid-Amerikaanse spelers van Shakthar Donetsk besloten niet meer terug te keren naar het land van hun werkgever. Volgens de Franse televisiezender Canal+ gaat het om de Brazilianen Alex Teixeira, Fred, Dentinho, Douglas Costa en de Argentijn Facundo Ferreyra. Wie de zesde is, is nog niet duidelijk.

Ter voorbereiding op het nieuwe seizoen oefende Shakhtar zaterdagavond in Frankrijk tegen Olympique Lyon (4-1 verlies), waarna de selectie terug zou keren naar Oekraïne. Op het vliegveld bleken de zes echter spoorloos verdwenen. Vermoed wordt dat zij met opzet de vlucht hebben gemist en azen op een vertrek. Een terugkeer in Donetsk lijkt hoe dan ook uitgesloten.

Heel erg vreemd is dat niet: Oekraïne verkeert al maanden in oorlog en met name in het oostelijke deel, waar Donetsk ligt, is het zeer onrustig. Suikeroom Rinat Akhmetov werd er onlangs zelfs van beschuldigd dat hij de separatisten financieel zou steunen in hun strijd tegen het Oekraïense leger.

Update 24 juli 13.54 uur - Fred keert als eerste van zestal weer terug bij Shakhtar
Shakhtar Donetsk zag zes spelers wegblijven na de vakantie, maar heeft één van hen nu weer terug: middenvelder Frederico Rodrigues Santos, oftewel Fred. De 21-jarige Braziliaan heeft zich weer gemeld in Oekraïne, nadat eerder vermoed werd dat hij en vijf anderen met opzet wegbleven uit het onrustige land en aasden op een transfer. Shakhtar laat weten dat een andere Braziliaan, Ismaily, vrijdag zal arriveren. Over Alex Teixeira, Dentinho, Douglas Costa en de Argentijn Facundo Ferreyra zegt men nog niets.

Update 25 juli 11.53 uur - Ook Argentijnse spits meldt zich weer bij Shakhtar
Fred is niet de enige Zuid-Amerikaanse speler die zich weer heeft gemeld bij Shakhtar Donetsk; ook de Argentijn Facundo Ferreyra is weer terug. Dat maakt Shakhtar bekend op de website van de club. "Beide spelers bereiden zich voor op de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen en we verwachten Ismaily ook snel terug", meldt de topclub uit Oekraïne.

Update 29 juli 14.48 uur - Shakhtar heeft zestal weer terug: ‘Een mooi verjaardagscadeau’
De zes Zuid-Amerikaanse spelers van Shakhtar Donetsk die na een trainingskamp in Frankrijk weigerden mee terug te reizen naar Oekraïne, zijn weer aangesloten bij de groep. Shakhtar heeft aangegeven dat het de thuiswedstrijden voorlopig in Lviv speelt, duizend kilometer ten westen van het onrustige Donetsk. Dat was voor de spelers (Alex Teixeira, Douglas Costa, Fred, Dentinho, Ismaily en Facundo Ferreyra) reden om terug te keren, zo meldt het ANP. “Een mooi verjaardagscadeau voor trainer Mircea Lucescu”, aldus algemeen directeur Sergei Palkin. Coach Lucescu is dinsdag 69 jaar geworden.Gerelateerd

Meer sportnieuws

76 reacties (laatste reactie door oreely)

Logisch dat ze daar niet naar toe willen, lijkt mij ook geen pretje op het moment.

Dacht eerst dat het om Danilo (oud-Ajax, zoon Wamberto) ging, maar die speelt bij Metallurg Donetsk.

20 juli 2014 om 13:59

Of Bernard

20 juli 2014 om 14:02

Bernard heeft nog vakantie omdat hij op het WK speelde. Maar er zijn nog genoeg opties: Ilsinho, Wellington Nem, Marlos, Fernando, Taison.

20 juli 2014 om 14:03

Ik denk dat Bernard nog op vakantie is. Die speelde een dikke week geleden zijn laatste wedstrijd op het WK met de Seleçao.

ot:
De situatie rondom Shakhtar wordt nog een erg interessante. De thuishaven van de ploeg bevind zich op een plek die volgens de inwoners op dit moment onafhankelijk is en in oorlog met Oekraïne; de nationale competitie waar ze aan deelnemen. Het lijkt mij sterk dat de Oekraïense bond hun clubs gaat verplichten om af te reizen naar Donetsk, een plek waar de Oekraïne geen enkel recht van spreken meer heeft. Ik ben benieuwd hoe dit zal aflopen.

20 juli 2014 om 14:04

Ik denk dat die nog wel vakantie heeft, aangezien die op het wk actief was, dan zal die dus niet mee zijn geweest naar Frankrijk

20 juli 2014 om 14:39

Fred was toch ook actief bij het wk, dus volgens mij is Bernard wel mogelijk.

20 juli 2014 om 14:47

De Fred die actief was op het wk speelt in Brazilie ;-)

20 juli 2014 om 14:48

Er zijn meer hondjes die Fikkie heten, het is een andere Fred.

20 juli 2014 om 14:50

Deze Fred was niet actief op het wk.

20 juli 2014 om 15:09

Die andere fred was ook niet actief op t wk.... ;-)

20 juli 2014 om 15:30

Ai, mijn fout excuses!

20 juli 2014 om 16:06

Of Wellington Nem

21 juli 2014 om 02:35

Fred actief op het WK? Haha dat viel wel mee hoor! T gaat ook over een ander Fredje in dit geval

24 juli 2014 om 14:12

Deze Fred is 21, die ander liep erbij alsof ie tegen de 70 is

24 juli 2014 om 18:51

Alle thuiswedstrijden van shaktar worden gespeeld in kiev

Gelijk hebben ze in tijd van oorlog is er geen tijd voor voetbal.

Die zesde zal waarschijnlijk wel Bernard zijn. Ik kan het ze niet kwalijk nemen...

20 juli 2014 om 14:09

En waarom denk je dat? Die heeft nog gewoon vakantie hoor

20 juli 2014 om 16:02

Eey stoere jongen,
Bernard heeft nog vakantie omdat hij vorige nog speelde op wk. Shakhtar heeft nog 6 andere Brazilianen die op dit trainingskamp waren. Bernard was daar niet en kan dus ook niet spoorloos verdwenen zijn op het vliegveld van Lyon. Danku wijsneus

Helemaal terecht die jongens willen alleen maar voetballen niet neergehaald worden. Dus een vertrek bij shaktar is het meest logische

Begrijpelijke actie als ze uit deze beweegreden wegblijven. Professionaliteit vs eigen veiligheid. De situatie is nog niet zodanig geëscaleerd dat sport bedrijven op zo'n plateau door oorlog belemmerd wordt. Maar welke garanties kunnen de werkgevers geven in dit verband. Er is nog niks gebeurd, maar wat nog niet is kan nog komen. Ik begrijp ze wel.

20 juli 2014 om 14:26

Ik vind het anders al wel aardig geescaleerd..

20 juli 2014 om 14:50

Het is in die zin nog niet geëscaleerd dat Héél het land een warzone is en dus alle (sportieve) activiteiten stopgezet moeten worden.

Dat je daar niet meer wilt spelen is begrijpelijk, maar dat hoef je niet op zon kinderachtige manier te doen, wees een man en zeg gewoon ik kom niet mee!!

20 juli 2014 om 14:10

Precies. Ik zou daar ook niet willen zitten, tussen zo'n zooitje dronken zwaarbewapende rebellen. Maar geen van de 6 man heeft blijkbaar iets van zich laten horen.

20 juli 2014 om 14:11

Geen woorden maar daden, denk dat het voor de clubleiding vrij duidelijk is nu.

20 juli 2014 om 14:13

om dan door een stel terroristen geterroriseerd te worden?

nee geef die gasten, en ieder ander die dat oorlogsgebied ontvlucht,groot gelijk...

Ze kunne beter een transfer maken naar een andere club in dat land kan je tog niet normaal leven en voetballen

Terecht dat die jongens niet terug willen nu.
Lijkt me nu ook geen fijn idee dat je dat per vliegtuig zou doen.

20 juli 2014 om 14:20

Die alex texeira en douglas costa zijn wel prima voetballers kunnen zo mee bij subtop / top in engeland , spanje , italie.

21 juli 2014 om 12:17

Taison is een speler die bij een topclub zou moeten spelen. Douglas en Alex zijn ook echt twee hele goede spelers die zoals je zelf zelf bij Top of Subtop clubs zouden meoten spelen. Voor teams als Valencia zou dat echt een verandeming zijn.

Dan heb je ook nog grote talenten als Fred, Bernard en Wellington Nem die ook zeker bij een mooie club kunnen belanden.

Jongens als Ilsinho en Dentinho waren grote talenten, maar die kan je afschrijven. Die hebben niet genoeg voor de sport geleefd en ik denk dat die van geluk mogen spreken als die in een van de grote competities terecht komen.

Marlos ken ik niet goed genoeg.. heb ik in Brazilie ook niks over gehoord. Maar wat je iig ziet is dat dit team vol staat met grote Zuid Amerikaanse talenten.

Logische actie! Al vraag ik me af hoe de club(s) in kwestie hiermee omgaan?

Ook vraag ik me af of dit (straks) ook geldt voor spelers die in de russiche competitie spelen? Afijn, ik weet er het fijne niet van dus kan en wil er daarom niet teveel over zeggen.

Lekker dan. Vooral Alex Teixeira, Fred, Douglas Costa en Facundo Ferreyra zijn erg belangrijk voor ons. Ik hoop van harte dat de rust snel terugkeert daar (wat niet bepaald aannemelijk is), anders zie ik ons geen kampioen worden dit seizoen.

20 juli 2014 om 14:38

ik denk dat er in dat gebied mensen wel andere dingen aan hun hoofd hebben dan kampioen worden.

20 juli 2014 om 14:48

Tsja, dat krijg je met die oorlogszuchtige nationalistische onzin.

Die Fred die jij bedoelt speelt in brazilie.. dit is een andere

Speelt lens ook niet in die competitie?

20 juli 2014 om 15:06

Jawel, bij Dynamo Kiev. Heeft ook al meermaals aangegeven weg te willen vanwege de onrust.

Nu moet van gaal zijn ogen openen en gelijk Douglas Costa vastleggen. Geweldige frivole braziliaan.

Goede keuze! Je gaat toch niet je naar je graf !

Ik zou ook zeggen Bernard sla je slag en ga weg wat een topspeler is dat!

Alles wat de separatisten steunt mag kapot.

Hoe zit het trouwens met de El/cl wedstrijden tegen Oekraïense ploegen? Ik zou er niet naartoe willen als club.

En als speler zou ik al sowieso vertrekken, misschien zelfs je contract afkopen als het moet.

20 juli 2014 om 16:49

Ik kan me nog wel voorstellen dat de Donezk clubs niet mee mogen doen aan de competitie. Volgens hun eigen redenering maken ze immers ook geen deel meer uit van Oekraine. Dit zou ook betekenen dat ze niet de Oekraiense vertegenwoordiger in internationale toernooien kunnen zijn.

24 juli 2014 om 14:21

Dat lijkt me wat kortzichtig, de bestuurders van die clubs uit de Donetsk Oblast hebben daar misschien helemaal niet voor gekozen..

24 juli 2014 om 18:23

Er wordt gefluisterd dat de eigenaar van Shaktar financiele steun verleent aan de rebellen.

Als Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Spanje, Italië en Amerika gewoon het WK 2018 boycotten staat Rusland pas echt voor joker.

20 juli 2014 om 16:20

Voetbal en politiek moet je uit elkaar houden want dan heeft iedereen wat op zijn kerkhof staan en dan kan je blijven doorgaan. Of denk je dat die landen die je nu opnoemt de meest morele landen zijn?

20 juli 2014 om 17:33

Voetbal (sport in het algemeen) is een middel dat gebruikt wordt door de politiek. Zeker wanneer het op internationaal niveau plaats vindt.

Dat volledige WK 2018 boycotten. Als de Fifa een rechtvaardige organisatie zou zijn, dan hadden ze hier al lang mee gedreigd. Geef het aan een ander land of sla het over. We zitten zelf te praten over sancties tegen Rusland en vervolgens gaan we massaal hun economie steunen dmv een wereldkampioenschap.

Het zou veel beter zijn als ze vertrekken voor hun zelf althans.

Wat heb je daar nog te zoeken als voetballer, als er onschuldige mensen al overleiden.

Bebrijp ik dat Sjachtar nog in de Oekraiense competitie speelt? Dat is vreemd omdat die Volksrepubliek van dat dronken tuig toch niks meer met de rest van het land wil?
Bovendien, die afstanden daar zijn reusachtig, land is net zo groot als Dld en Fr samen. Alles moet per vliegtuig. En zodra je door een dronken batterijcommandant voor een ander vliegtuig wordt aangezien, ben je dood. Een leven telt niet voor die lui daar
(Nb God hebbe de ziel van de 193 dode onschuldigen)

20 juli 2014 om 23:09

Er zijn 298 doden gevallen, er zijn 193 nederlandse doden gevallen, elk mensenleven telt.

24 juli 2014 om 14:13

En die andere 105 dan?

Douglas costa en dentinho zouden goeie spelers zijn voor de Europese top

Ondanks dat er ook bekenden voor mij in het verongelukte vliegtuig zaten erger ik me aan de weer typisch Nederlandse reactie op zo'n dramatische gebeurtenis. Iedereen lijkt z'n mening weer klaar te hebben zonder maar enigszins kennis van zaken te hebben. Medeleven tonen is natuurlijk een positieve zaak, maar in de zin daarna een oordeel geven over de situatie aldaar zonder het fijne daarvan te kennen is belachelijk. Hoorde zelfs dat er sommigen voorstelden om met het Nederlandse leger die lichamen terug te halen. Krankzinnig.

24 juli 2014 om 14:06

Waarom krankzinnig? Zo voorkom je lijkt mij dat er geknoeid gaat worden met bewijsstukken.

24 juli 2014 om 14:14

Omdat je op die manier de situatie onnodig laat escaleren en het onveilig maakt om überhaupt een onderzoek te starten. De Russische separatisten zijn volgens de inspecteurs zorgvuldig omgegaan met de lichamen en hebben buiten het ongeluk om respectvol gehandeld voor zover dat mogelijk was in hun situatie. Het hoeft geen verrassing te zijn dat ze bewijsstukken of lichamen niet wilden afleveren aan Oekraïne, nota bene de vijand in de oorlog waarin ze verwikkeld zijn. Ze hebben het juiste gedaan door internationale hulp te accepteren en via die weg de bewijsstukken te overhandigen. Er kan inderdaad mee geknoeid zijn, maar met een militaire operatie breng je meer schade toe dan dat je zou besparen.

24 juli 2014 om 14:18

denk je er nog steeds zo over? respectvol etc??

24 juli 2014 om 14:22

@guaporta, respectvol om gegaan met alle bezittingen etc.?

24 juli 2014 om 14:57

Oke, klinkt plausibel tot zover, maar hoe zit het met die creditcard van een slachtoffer dat is gebruikt in Oekraine dan?

25 juli 2014 om 07:03

Dat bleek dus niet waar. En wat dan nog. Daar hebben ze amper iets te eten en is het oorlog. Weer een stuk stemming maken. Evenals dat clamen dat de zwarte dozen gemanipuleerd zijn. Nu willen mensen geen Russisch gas. Dat zal een oliebaron een worst zijn, maar het is vooral leuk voor de N.a.m. De Shell en Exonmobil zijn zeker lievertjes;; in deze wereld.

29 juli 2014 om 15:03

@guaporta

Je beticht hier iedereen ervan geen kennis van zaken te hebben.

Begin dan eerst eens met jezelf .
Het zijn oekrainse seperatisten geen russische.

Bovendien zeg je dat ze het juiste hebben gedaan door internationale hulp te accepteren.......
Is het daarom dat die hulpverleners al voor de derde dag op rij niet naar de rampplek kunnen.?

Respectvol volkje beweer je..... daarom lopen ze daar nu op hollandse nikes en beantwoorden ze nederlandse gsm s.

Hou op man .totale bull wat jij verkoopt.

24 juli 2014 om 14:19

Word sowieso een beetje moe van alles er omheen. Vooral de simpele zielen die op de vluchtstrook stonden, kijkende naar een rouwstoet, met telefoon/camera in de handen, al filmend en selfies makende. Respect anno 2014. Een hoog ik-was-erbij gehalte op de gebruikelijke social media.

Toch ook wel zuur dat je een veelbelovend talent bent, 21-jaar en al spelend bij Shaktar, en dan heb je dezelfde naam als de meest overschatte spits die ooit in het nationale elftal van Brazilie heeft gespeeld. Sta je automatisch met 1-0 achter.

OT: Goede zaak dat Fred terugkeert, denk dat de rest spoedig zal volgen. Vervelend voor Shaktar die 6 spelers moet missen vanwege de ongeregeldheden.

24 juli 2014 om 15:20

Twee keer rare reactie eigenlijk. De volgens jou overschatte Fred was gewoon topscorer bij de Confederations Cup vorig jaar en had voor het WK echt niet zo'n slechte naam. Bovendien vraag ik me af hoeveel mensen hem aan deze 21-jarige speler linken. Of linken wij de verrichtingen van Nigel de Jong soms ook aan Luuk de Jong? Ten tweede: ik snap die Brazilianen heel goed. Donetsk is oorlogsgebied, en de opmerkingen van de voorzitter over het laten lijden van spelers zijn ook niet echt bemoedigend. Wat mij betreft krijgen ze in plaats van bedreigingen eerst verregaande veiligheidsgaranties voordat ze teruggaan!

25 juli 2014 om 12:12

oeehoeee er wordt hard gedisst hieroooo

26 juli 2014 om 00:48

Dat klopt, en dan hebben we meteen ook het enige hoogtepunt gehad van deze Fred. Bij Olympique Lyon volledig mislukt op de Europese velden, daarnaast vergelijk ik hem dus met Rivaldo, Ronaldo, etc. De Braziliaanse spitsen van welleer, waar deze Fred de veters nog niet van mag strikken.

Dan kom je met je tweede punt, twee keer de voetbalnaam Fred of de naam Luuk de Jong of Nigel de Jong is compleet anders lijkt mij. Want Luuk en Nigel vertegenwoordigen zichzelf ook onder hun volledige naam. Bij deze 2 Fredjes is dat wel anders. Dus ik weet niet welk punt je probeert te maken, maar je vergelijkt appels met peren. Daarnaast is het een flauwe grap, zichtbaar aan het feit dat ik daarna OT vermeldt, wat betekend dat ik daarna pas serieus inga op het artikel. En ik zeg overigens nergens dat ik de Brazilianen niet snap, ik geef alleen aan dat het vervelend is voor Shaktar. Die betalen het salaris gewoon door en hadden een moeilijke wedstrijd tegen Dinamo Kiev terwijl ze een hoop basisspelers moesten missen (lees: niet allemaal basisspelers.).

Dus eigenlijk is de enige rare reactie die van jou, aangezien je de humor niet snapt en twee compleet verschillende situaties schetst. Gelukkig voor jou is er nog een kleuter genaamd J. Mourinho Jr. die het eveneens niet snapt en lekker gaat lopen stoken. Maar argumenten, ho maar.

Benieuwd waar ze hun thuiswedstrijden gaan spelen.
Afstanden zijn enorm, bijv nr Lembach 1100 km, dus alles moet per passagiersvliegtuig...kan me niet voorstellen per trein.
Ook nog een enge voorzitter die de Zhidamerikanen zou laten lijden, lange ij ja! Donjetsk is een witwaamachine voor die steenrijke eogenaar.

25 juli 2014 om 12:35

Shakthar speelt haar thuiswedstrijden in Lviv zolang het daar onrustig is.

Liever al.me.geld inleeveren dan de dood nooiteer trug gaan zou k

Zou het niet verstandiger zijn om de competitie er voorlopig compleet uit te gooien en eerst de "tuin" op orde te brengen.
Het is er een puinhoop van jewelste waarin onschuldige mensen de dupe worden.
Niet bepaald een ideaal klimaat om lekker sportief tegen een balletje te gaan trappen.

Na terug komst vertrekken ze hopelijk als nog allemaal naar een andere competitie. Ik dat de meeste interesse uitgaat naar Douglas Costa, Luiz Adriano en Bernard. De Braziliaanse Kroaat Eduardo had het al gauw gezien en keerde terug naar zijn geboorteland om te spelen voor Flamengo. En hopelijk vertrekt Lens ook spoedig uit Oekraïne. Misschien dat hij Koeman kan helpen aan doelpunten bij Southampton.

Dus eigenlijk hebben ze van de situatie gebruik gemaakt om er een langere vakantie aan vast te binden?

zolang ze maar uit de buurt van het oosten blijven kan er 'gewoon' gevoetbald worden.
ik zou er ook wel begrip voor hebben als er spelers vertrekken maar het lijkt me niet dat er clubs zijn die de bedragen neer willen leggen die shakhtar vraagt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Shakhtar Donetsk

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
Marcos AntonioMiddenvelder90
M. SolomonMiddenvelder81
T. StepanenkoMiddenvelder81
L. TraoréAanvaller76
H. SudakovMiddenvelder63
A. PyatovKeeper50
D. SikanAanvaller51
Voor de complete selectie: Clubpagina Shakhtar Donetsk.

44 fans
Middenvelder, 31 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 23 september
Het is de vraag of Club Brugge Noa Lang in de komende transferwindow kan behouden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren