Januzaj met de dood bedreigd na keuze voor Rode Duivels

Dinsdag, 8 juli 2014 om
/

Adnan Januzaj heeft volgens de Servische radiozender S Media doodsbedreigingen ontvangen uit Albanië en Servië. Kwaadwillende mensen uit die twee landen konden niet verkroppen dat de getalenteerder vleugelspeler besloot voor een interlandloopbaan te kiezen bij België.

Door zijn afkomst had Januzaj ruim de keuze qua nationale shirts. Naast België, Albanië en Servië was een interlandcarrière bij Kosovo, Turkije of Engeland ook mogelijk. Omdat hij werd geboren in België en daar ook alle jaren naar school is gegaan, besloot het grote talent van Manchester United dat hij voor dat land wilde spelen.

Dat viel bepaald niet in goede aarde bij enkele Albaniërs en Serviërs. In die landen wordt vaderlandsliefde zeer op prijs gesteld en dus werden er doodsbedreigingen geuit aan het adres van Januzaj. Onduidelijk is hoe de uitingen zijn overgebracht; met een brief, of telefonisch of via social media. Het is ook nog niet bekend of Januzaj aangifte wil doen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

68 reacties (laatste reactie door dendimi)

Zielig, echt zielig dit. Laat dat kind zijn eigen keuze maken. Hij mag zelf weten voor welk land hij speelt, netzoals al die andere spelers bijv Ozil/Boateng etc.

8 juli 2014 om 12:34

Het is ook wel gestoord dat een speler uit 6 of 7 landen kan kiezen. Ik zeg het land waar je geboren bent speel je voor en niet t land waar de oom van je opa is geboren.

8 juli 2014 om 12:41

Dus als je Nederlandse ouders op vakantie in Spanje bevallen van jou, speel je voor Spanje? Rare gedachte...

8 juli 2014 om 12:44

Dus ola john ( voorbeeld) zal voor Libië moeten kiezen? Omdat hij daar geboren is?

8 juli 2014 om 12:47

Het land van je ouders kan natuurlijk wel. Mijn neef is namelijk onverwacht in het buitenland geboren, terwijl men gewoon in Nederland woont. In zijn paspoort staat dus geboren in Oostenrijk, terwijl hij helemaal niks met Oostenrijk heeft. Verder ben ik het wel met je eens. Ook dat naturaliseren zoals Diego Costa, Pepe etc. vind ik nergens op slaan. Helaas is hier niks aan te doen zolang betreffende speler een geldig paspoort heeft gekregen van een land.

8 juli 2014 om 12:48

Hij is geboren in Liberia

8 juli 2014 om 12:51

ik vind gewoon dat je moet spelen voor het land waar je ouders vandaan komen want dat is je oorspronkelijke nationaliteit of het land waar je geboren bent want daar ben je opgegroeid

8 juli 2014 om 12:56

Ja hoe kan hij in godsnaam uit zoveel landen kiezen

8 juli 2014 om 13:05

Het land waar je geboren en getogen bent. Dat zou het land moeten zijn waar je voor zou moeten kiezen. Dat is in het geval van Januzaj het land waar hij geworden is wie hij is, waar hij de kansen hebt gekregen voor een goede toekomst. Daar zouden ze allemaal voor moeten kiezen, niet voor een land dat ze amper kennen, 'omdat het in de cultuur zit'. Dat is mijn mening.

8 juli 2014 om 13:09

@ajaxbarcelona

Het land waar je geboren bent en het land waar je opgegroeid bent kunnen twee verschillende dingen zijn.

8 juli 2014 om 13:09

@alex8ajax

Dan is jou mening verkeerd. Er zijn namelijk genoeg mensen die in landen geboren zijn maar daar niet opgroeien.

8 juli 2014 om 13:12

Dus dan moeten de gebroeders de Jong maar voor Zwitserland uitkomen??

8 juli 2014 om 13:15

Siem en Luuk de Jong moeten dus volgens jou gedachte voor Zwitserland spelen? Ontopic: te gek voor woorden natuurlijk. Hij voelt zich blijkbaar Belg genoeg om voor hen uit te komen.

8 juli 2014 om 13:15

@kevink,

Alex8ajax zegt toch ook geboren & getogen. Getogen als in opgegroeid.

8 juli 2014 om 13:21

En kevin zegt toch dat sommige mensen niet en / en hebben...?

8 juli 2014 om 13:28

Zijn vader is geboren in kosovo, moeder in albania (toch?), opa leefde in turkije, servie idk why, belgie omdat hij daar is geboren en over een jaar of 2 England omdat als je 5 jaar in een land verblijf je recht hebt op een paspoort van het desbetreffende land.

8 juli 2014 om 14:02

Nu ga ik er ook niet mee akkoord, maar anderzijds welke ouder gaat op vakantie als zij op het punt staat te bevallen?

8 juli 2014 om 14:21

Nee natuurlijk niet, persoonlijk vind ik dat een speler mag uitkomen voor het land waar zijn roots ligt cq hij of zijn ouders geboren zijn en het land waar hij woonachtig(lang, opgegroeid) is geweest.

8 juli 2014 om 14:37

Geboren in Zuid-Afrika, opgegroeid in Nederland. Voel me Nederlander gaat er denk ik om waar je je hebt ontwikkeld en waar je je thuis voelt.

8 juli 2014 om 15:49

Groenvalei bedoelt vast te zeggen geboren en getogen. En dat is bij Januzaij duidelijk het geval aangezien hij daar naar school is toe gegaan.

8 juli 2014 om 19:55

@jespervv

Ja het is idd een hele rare gedachte om op vakantie te gaan als je 8 à 9 maanden zwanger bent, vind je niet?

9 juli 2014 om 11:52

Als een neger van ghanese afkomst is en dan moet hij voor ghana kiezen terwijl hij is opgegroeid in bv belgië, zou toch ook onrechtsvaardig zijn naar die jongen, als zijn vrienden waar die mee op groeide mogen voor belgie spelen en hij niet

9 juli 2014 om 11:54

Ik vind dat je de keuze tussen 2 nationaliteiten mag hebben, die nationaliteit die het meest in je bloed zit en waar je de meeste van je kinderjaren hebt gewoond

Wat een gek volk. Hij is in België opgegroeid. Laat hem nu gewoon zijn keuze maken. Wat heeft die jongen nog met Albanië of Kosovo buiten zijn familie. Zijn vader is toch ook gewoon naar België gekomen. Vind dat de Fifa hier een duidelijke lijn moet trekken

8 juli 2014 om 12:37

Wat kun je hier nou aan doen? Helemaal niks. Je kan niet iedereen die iemand bedreigt oppakken en vast zetten want als we dat doen dan hebben we geen plaats meer in de gevangenissen vriend. Weet jij wel hoeveel mensen elkaar bedreigen dagelijks, het is nog maar de vraag hoeveel van die bedreigingen je serieus moet nemen dusja.

8 juli 2014 om 12:41

Zijn ouders komen uit Kosovo, maar ik snap de doodsbedreigingen niet.
Er lopen minstens 5 Kosovaren rond in het Zwitsers nationaal elftal.

Haha, tsja, toch minder doodsbedreigingen uit respectievelijk Servië en Albanië als hij voor respectievelijk Albanië of Servië had gekozen. Hij kan het toch nooit goed doen als men in elk land vaderlandsliefde verwacht?? België is wat dat betreft een vrij neutrale keus. Ergens hadden ze hem toch wel gehaat.

Het is wel verdomde treurig, maar tegenwoordig krijg je al doodsbedreigingen als je naar de/het verkeerde land/politieke partij/godsdienst/voetbalclub/vrouw etc. kijkt, ik kijk er niet meer van op.

8 juli 2014 om 12:17

Voor Servie kon hij niet spelen, en hij zou dat zelf ook niet doen.
Er is geen enkele Albanees die voor Servie zou uitkomen, de Albanese en de Serviers zijn grote bijden van elkaar.
Dat is zelfs de reden dat Januzaj naar Belgie is gevulcht, wegens de oorlog tegen de Serviers.
Hij kon momenteel alleen voor Albanie uitkomen, omdat Kosovo nog niet officieel is erkend door de Fifa.
Maja hier op voetbalzone wordt vaker verkeerde info gepost.

8 juli 2014 om 12:23

Hmm dit is nieuw voor mij. Ik meen zelfs eerdere keren nog meer landen te hebben gelezen, waaronder Bosnië en Turkije. Klopt dat ook niet?

Hoe dan ook, op de Balkan onderling ligt het toch nog wat gevoeliger, dat is wat ik bedoelde.

Waarschijnlijk heb je gelijk over het vijandschap. Op basis van zijn naam dacht ik een tijdje dat Sulejmani Albanese roots had, maar dat schijnt ook niet te kloppen.

8 juli 2014 om 12:39

Zijn ouders zijn toch geboren in Kosovo, wat destijds nog Servisch grondgebied was? Kan hij via die route, theoretisch, niet nog steeds in aanmerking komen voor een Servisch paspoort?

Ik begrijp overigens dat geen enkele Albanees dat ooit maar een seconde zal overwegen, maar dat is een ander verhaal.

8 juli 2014 om 13:12

@tipi09

Hij kan wel degelijk voor Kosovo uitkomen, maar omdat het niet officieel erkend is zou hij daarnaast voor een erkend land uit kunnen komen.

Dan heeft hij in ieder geval de juiste keuze gemaakt. Primitief sneu volk dat een jongetje van zijn leeftijd dergelijke verwensingen toestuurt.

8 juli 2014 om 12:16

Dit bevestigd enkel maar dat hij de goede keuze heeft gemaakt. Bij België kan hij gewoon groeien...

Ze verwachten vaderlandsliefde voor Albanië of Servië van een Belg?

Er zijn altijd mensen die net iets te veel waarde hechten aan voetbal op een verkeerde manier. Doodsbedreigen op Zuniga is een recent voorbeeld. Deze internet hooligans hou je altijd helaas, gewoon er boven staan.

Zijn die mensen altijd zo lief en beschaafd?

Laten we dan eens net het omgekeerde doen, 2 Belgische ouders die in Albanië gaan wonen om er te profiteren van een uitkering, er een kind krijgen, dat kind dat goed kan voetballen en dan beslist om voor Albanië te spelen omdat hij daar geboren is, daar naar school geweest is, school heeft gelopen, vrienden heeft gemaakt, alles te danken heeft aan dat land en daarna beslist om voor Albanië uit te komen.

Zou België die speler dan claimen, dacht het niet want dat zou toch vrij debiel zijn.

Iemand als Shaqiri en al die anderen tienduizenden immigranten hebben alles te danken aan Zwitserland, die hen heeft opgevangen en hen een menswaardig bestaan heeft geschonken. Dan is het toch mooi dat Shaqiri zegt dat hij enorm veel van Albanië houdt? Ondertussen is er een ander land die die jongens alles gegeven heeft, anders waren ze gewoon kansloos.

Komt wel goed met Albanië enzo, als de huidige generatie hard werkt zullen de volgende generaties een zeer goed bestaan kunnen leiden, net als onze voorvaderen het tientallen decennia eerder voor ons hebben gedaan.

8 juli 2014 om 12:40

Jij komt wel erg lullig over die uitkering en daarvan te profiteren maar als jij een Belg bent dan weet jij ook dat de uitkeringen daar helemaal niets voorstellen, daar kan niemand wat mee. Der is wss niemand in Belgie die van een uitkering profiteert want ze geven amper een uitkering, het is meer zakgeld die na 36uur op is.

8 juli 2014 om 14:00

Ook niet overdrijven, het sociale vangnet in België is meer dan behoorlijk ontwikkeld. Rijk word je er niet van, maar dat is ook niet de bedoeling hé.

Als hij voor servie had gekozen, waren de albanezen kwaad en andersom. Wat een mentaliteit lol.

Tjonge jonge weer een bedrijging.het voetbal slaat weer eens helemaal door.diep triest dit.

Waar gaat deze wereld naar toe vraag ik me af als hij voor Albanië koos waren de Serviërs boos beter voor België

Albanië en Servië Albanie zal noooooooit op een wk kunnen komen. servie ja zal kunnen, Maar als je de talenten van belgie ziet zal ik ook gaan nog een jong team. Zal deze keuze ook maken dan

8 juli 2014 om 14:44

Maar er zijn ook internationals die een dubbele nationaliteit hebben of een driedubbele of hoevaak dan ook. Die wel voor hun vaderland kiezen zoals verschillende Marokkaanse spelers en Algerijnse spelers. Die kiezen dus puur omdat hun familie uit dat land komt om hun land te steunen.

8 juli 2014 om 16:26

Mensen ik weet niet hoe VZ aan Servië komt? Het waren de Kosovaren die hem met de dood bedreigden. Serviërs hebben hier helemaal niks mee te maken. Servië wist al van te voren dat hij nooit voor Servië zou kiezen omdat hij zich Albanees voelt en Servië en Albanië kunnen totaal niet met elkaar overweg ( Kosovo kwestie). Jammer dat VZ Servië hier bij betrekt.

8 juli 2014 om 19:55

Hoe VZ aan Servië komt?
Vrij simpel: net als alle andere media quote VZ de Servische radiozender 's Media' en daar werd gesproken over bedreigingen uit Servië en Albanië.

Als jij het beter denkt te weten, nodig ik je uit om met een betrouwbare bron te komen.

9 juli 2014 om 10:29

Ik kan wel met tien bronnen komen uit Servië maar dat versta jij toch niet. het zijn de Albanezen uit Albanië en Kosovaren uit Kosovo ( nog provincie van Servië). Kosovaren zien zich zelf als Albanezen maar wonen in Servië. Spreken de Albaneze taal hebben de Albanese cultuur en worden gezien als Albanezen. Serviërs hebben hiermee helemaal niks te maken. Jammer dat VZ weer over onderwerpen schrijft waar ze totaal niets van afweten.

Zolang het bij bedreigingen blijft....

Maar zonder gekheid; dit kan natuurlijk niet. Hij maakt zijn keuze, hij heeft er recht op en de mogelijkheid. Ik hoop dat diegenen die dreigementen uitdeelden, op een of andere manier gestraft kunnen worden.

geen verrassing dat dit komt uit dergelijke landen, ze zijn daar vaak op een doorgedraaide manier ultranationalistisch.

Haha, hialrisch waar ze tegenwoordig doodsbedreigingen voor sturen. Het betekend eigenlijk niets meer.

"vaderlandsliefde wordt zeer op prijs gesteld en dus werden er doodsbedreigingen geuit".

Als ze vaderlandsliefde echt zo hoog in t vaandel hebben staan dan respecteren ze ook de keuze van een in Belgie geboren en opgegroeide voetballer.

De ware reden is dat als een groot talent voor hun land zou kiezen zouden ze meer kans maken op successen waar ze dan zelf weer blij van worden. Dat is geen vaderlandsliefde dat is egoisme.

Best begrijpelijk. Heeft natuurlijk niet zoveel met Belgie te maken deze speler. Over 10 jaar bestaan er geen nationale teams meer door al dit soort onzin. Dan lopen er Braziliaanse talenten rond in het nationele elftal van Qatar omdat ze gekocht zijn. We moeten echt stoppen met het mixen van alle nationaliteiten in nationale elftallen.

9 juli 2014 om 22:38

Wa ne zever is dat nu jaloersen bok! Hij heeft bijna niets met die andere landen te maken. Hij is in België geboren en opgegroeid!!!

Dit bevestigt alleen maar dat hij de enige juiste keuze heeft gemaakt denk ik . Stel idioten, lekker bij België voetballen zeg ik! Zo wie zo goede keuze met al dat talent, al miste ze nog duidelijk wat dit WK.

Ik vind het toch ontzettend knap dat websites als voetbalzone van dit soort halfbakken geruchten een compleet artikel kunnen maken. Het grappige is dat geen enkele serieuze nieuwsbron dit 'nieuws' heeft gemeld. Er zal ergens op Youtube tussen een van de 10.000en reacties bij filmpjes over Januzaj een 'bedreigende' reactie zijn geplaatst.

8 juli 2014 om 14:03

Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws, De Morgen... Alle grote kranten in België brengen het nieuws...

8 juli 2014 om 14:46

Ja en allemaal hebben ze als 'bron' S Media! Lekker betrouwbaar, google ze maar eens.

dus als je voorouders uit india komen, en je ouders zijn in suriname geboren en die kinderen daarvan zijn in nederland geboren voor welke land zou je dan uitkomen?

8 juli 2014 om 14:04

Als je in Nederland geboren en opgegroeid bent en je ziet daar je toekomst, dan hoef je die vraag toch niet te stellen?

8 juli 2014 om 16:08

Dan zou ik kiezen voor Zweden, samen met Zlatan in de spits.

Rare reactie.. Met 5 of 6 verschillende nationaliteiten kan je het die jongen toch moeilijk kwalijk nemen dat hij kiest voor het land waar hij geboren en naar school gegaan is? En alsof deze reactie meer jongens die een keuze hebben voor die landen gaan kiezen! Zeker niet doordacht.

Fijn voor hem wel dat hij de keuze heeft kunnen maken, moet voor hem ook zwaar geweest zijn.

Te gek voor woorden. Die jongen is opgegroeid in België en zal zich dan ook meer thuisvoelen in dat land.

Dit is typisch Servische propaganda om zo Kosovo zwart te maken , er is totaal geen bewijs dat Albanezen andere Albanezen bedreigen omdat ze niet voor eigen land kiezen, kijk maar naar Shaqiri , Xhaka en de rest , die worden als helden onthaald!! Dat voetbalzone dit post stelt mij zeer teleur

Ik heb dit bericht op verschillende nieuwssites gezien en alle websites baseren zich op de Servische radiozender S Media. Je hoeft natuurlijk geen genie te zijn om te weten dat dit een poging is van de Servische media om Kosovo en de Albanezen in een kwaad daglicht te zetten. Geen enkele Albanese / Kosovaarse krant is op de hoogte van doodsbedreigingen aan het adres van Januzaj. Ik las vandaag zelfs dat de stad / gemeente waar Januzaj's ouders vandaan komen een grote welkomstfeest voor Januzaj wil organiseren. Het is diep triest dat zo'n overduidelijk kwaadaardig bericht klakkeloos door buitenlandse media wordt overgenomen.

9 juli 2014 om 10:34

Je kan de Serviërs wel leuk de schuld geven van alles maar zo ziet het echt niet in elkaar. Lees maar de kranten uit Bosnië Dnevni Avaz of uit Kroatië . Daar staat het ook allemaal op. Ik vind het jammer dat je hier haat rond spreidt wat niet nodig is. Wij zijn allemaal naar Nederland gekomen met dezelfde reden, dus waarom zouden we hier ook ruzie onder elkaar moeten maken?misschien wilt de Albanese tv het gewoon niet laten zien?

9 juli 2014 om 20:26

die kranten gebruiken ook één en dezelfde bron: s media uit servië. als jij een andere bron hebt voel je vrij om die met ons te delen.

ik verspreid geen haat, ik geef alleen maar aan dat de servische media niet bepaald een goede reputatie hebben als het gaat om objectieve berichtgeving; zeker wanneer het kosovo en/of albanezen betreft. ik blijf het vreemd vinden dat geen enkel albanees talige krant van deze bedreigingen op de hoogte is. terwijl dat veel logischer zou zijn omdat naar ik aanneem, de 'bedreigingen' in het albanees zijn geuit en de 'bedreigers' hoogstwaarschijnlijk uit albanië of kosovo moeten komen. maar nee hoor, een klein servische radiostation, die weet het als eerste te melden. beetje verdacht, vind je niet?

Ik moet heel eerlijk zijn, ik ken geen Albanees krant. En ik heb er niet zoveel aan omdat ik het toch niet begrijp. Als het propaganda is wat ik eigenlijk niet geloof omdat de Servische media meestal erg positief is over Januzaj over zijn talenten die hij zeker heeft. Wie zegt dat de Servisch media het als eerste op internet heeft gezet? Kijk maar naar de Bosnische en Kroatische kranten die hebben het er ook allemaal over. En de Servische media heeft het over aantal jongeren die dreigende dingen op social media hebben gepost over Januzaj , en niet gericht op het Albanese volk.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

België

FIFA ranking: 1
111 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
L. TrossardAanvaller
T. CourtoisKeeper70
S. MignoletKeeper00
M. SelsKeeper
T. AlderweireldVerdediger60
Voor de complete selectie: Clubpagina België.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina België.

89 fans
Middenvelder, 24 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 14 december
Manchester United en Arsenal zijn in de race om de handtekening van Dejan Kulusevski. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren