Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

De laatste aanloop

Laatste update:

'Strafschoppen. De wereld houdt haar adem in. Miljoenen mensen kijken op hun tv’s naar het stadion, waar de spanning op de gezichten van de duizenden fans af te lezen is. De emoties worden vastgelegd door tientallen camera’s, maar de meeste camera’s zijn gericht op één man. De beslissende penalty…'

WK 1994: Hij haalt diep adem. Hij weet dat dit hét moment van zijn leven is en hij voelt de druk op zijn schouders, de vermoeidheid in zijn lichaam. Angstig is zijn blik naar de goal, om het schot te visualiseren. Het doel, ooit zo groot, lijkt kleiner te worden met elke hartslag door zijn lichaam, elke adem teug door zijn longen, elke druppel zweet die van zijn hoofd valt, naar het gras dat hij zo hoopt te kunnen kussen en niet te vervloeken. Één obstakel staat nog in zijn weg en werpt een schaduw op het gras, maar toch lijkt deze schaduw over hem te vallen. Het fluitje klinkt. Hij richt zijn ogen op de bal, die hem tot nu toe nooit teleurstelde. Hij begint zijn aanloop, zijn benen als lood. Diep van binnen weet hij hoe dit gaat eindigen. Het was zo mooi geweest. Hij sluit zijn ogen.

En hij schiet.

'Een strafschoppenreeks. Een tijd van emoties. De emotie van de sport, gedestilleerd in zijn puurste vorm. De één lacht, de ander huilt. Maar na één trap kan dat zo andersom zijn. Bij een penalty draait het om schotkracht, plaatsing, het vermogen om druk, vermoeidheid en zenuwen te negeren. Maar eigenlijk ook weer niet. Eigenlijk, draait het maar om één ding: het moment. Een moment dat urenlang duurt, terwijl het binnen enkele minuten verstrijkt. Een moment waar helden ontstaan en helden bezwijken. Een moment, dat begint met een wandeling…'

EK 1976: “The night is darkest just before the dawn.” En voor hem is dat nu. De lange tocht naar de stip. Een groene mijl van vijftig meter. Een mens gaat denken in zo’n eenzame tocht, over de belangrijkste dingen in zijn leven. Zijn hoofd loopt over van herinneringen aan vroeger en dromen van de toekomst. Herinneringen aan zijn familie, zijn vrienden, zijn leven door de jaren heen. Al die jaren met de bal… Dromen over de beker, zijn toekomst, zijn naam vereeuwigd in de boeken. De tijd zal het uitwijzen. Maar boven alles, één gedachte: de trap. Hij weet al wat hij gaat doen. Hij heeft het altijd al geweten.

'Een kus op de bal, het klaarleggen op de stip, de lengte van de aanloop. Geruststellende gewoontes, om een houvast te bieden in de overweldigende waterval van emoties en gedachten. Het verstommen van alle stemmen, buiten en binnen het hoofd. De psychologische oorlogsvoering tussen keeper en strafschopnemer is bijna even vermoeiend als de gelopen kilometers van de afgelopen twee uur. Het hoofd moet sterker zijn dan het lijf. Gedachten lezen bestaat, voor diegene die mentaal het sterkst is. Maar eerst de aanloop…'

Hij neemt een lange aanloop, het past perfect in zijn plan. Het geluid om hem heen is oorverdovend, maar hij is als een rots in de branding. De keeper kijkt hem aan, probeert zijn gedachten te doorgronden, maar hij weet dat het onmogelijk is. Want hij heeft de keeper als een open boek gelezen. De keeper is geconcentreerd, probeert zijn gekozen hoek te raden, maar hij weet dat het zinloos is. Want hij heeft nooit gekozen.

'Het missen van een penalty kan vele oorzaken hebben. Maar om het toe te schrijven aan het succes van de keeper is gelogen. De keeper is een figurant in het toneelstuk van de strafschoppenreeks, de hoofdrol is voor de man achter de bal. De spotlight is voor hem en de keeper ontvangt pas het applaus, als de strafschopnemer bezwijkt. Want hij bepaalt wat de bal doet, waar de bal heen gaat.

Het is niet te trainen. De plaatsing, de vermoeidheid, zijn grofweg te simuleren. Maar de druk, de zenuwen, de emoties van het moment. Dat is wat hem overkomt. Zijn plek in de geschiedenis zal er zijn, berucht of beroemd. Een kroon op het werk of een zwarte bladzijde in de boeken. Maar hij, hij is de architect van de uitkomst. Hij bepaalt het verschil. Mis of raak. Verdriet of vreugde. Schlemiel, of de grote held…'

Hij haalt diep adem. Hij weet dat dit hét moment van zijn leven is en hij voelt de druk op zijn schouders, de vermoeidheid in zijn lichaam. Maar dat is nu niet belangrijk. Vluchtig is zijn blik naar de goal, want hij weet al wat hij gaat doen. Het doel, zo groot, spreidt zich voor hem uit, als een paar uitgestrekte armen dat hem uitnodigt, dat zijn schot verwelkomt. Één obstakel staat nog in zijn weg en werpt een schaduw op het gras, maar hij ziet het niet eens staan. Het fluitje klinkt. Hij richt zijn ogen op de bal, die hem tot nu toe nooit teleurstelde. Hij begint zijn aanloop, alsof hij voor dit moment was geboren. Diep van binnen weet hij hoe dit gaat eindigen. Hij wordt één met de bal en laat hem gaan.

Hij kijkt op. Het wordt stil. De tijd stopt. Hij ziet de keeper duiken. Precies zoals hij had verwacht. De bal zweeft rustig door het midden richting het doel en raakt het net. De tijd begint weer te lopen. Het geluid keert terug en het gejuich spoelt als een golf over hem heen. Miljoenen mensen barsten in tranen uit, de helft van vreugde, de helft van verdriet. Maar ze zijn allemaal gevuld met ongeloof. Wat een ongelofelijke aanpak, met fluwelen techniek en stalen zenuwen. De toeschouwers zijn nu getuige van historie, een uniek moment, door de regie van één man. En hij?

Hem wacht onsterfelijkheid.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

We hebben er inmiddels al twee gehad dit WK en ik had dit stuk al een tijd geleden geschreven.
Strafschoppenreeksen hebben een tijdlang onder vuur gelegen, omdat ze zo'n groot kanselement bevatten: het beste team gaat niet altijd door.

Maar in mijn optiek is het één van de mooiste dingen die er zijn in het voetbal. Nooit klopt het hart zo snel als gedurende die momenten, nooit is de emotie zo groot. De emotie is iets wat het voetbal zo prachtig maakt en de strafschoppenreeks is in dat opzicht de belichaming van de emotie van de sport.

Ik heb met opzet de namen die horen bij de twee verhalen met totaal verschillende uitkomsten niet genoemd: in principe zou elke voetballiefhebber moeten weten over wie het gaat en als je het toch niet weet... raad ik het je aan het op te zoeken (wil het zelf best vertellen, maar sommige dingen moet je zelf zien en leren)

Dus bij deze mijn ode aan dat prachtige proces: de strafschoppenreeks

10 juli 2014 om 11:11

Natuurlijk heeft het wel iets, zo'n strafschoppenserie.

Maar het blijft toch een zekere vorm van een loterij in mijn ogen. Costa Rica speelde puur voor het bereiken van de strafschoppen, met als gevolg een zeer saaie wedstrijd (hoewel de spanning wel enorm is). Mijn idee is om in de knock-out fase voor de wedstrijd al strafschoppen te nemen. De winnaar krijgt dan een half puntje. Bij een uiteindelijke gelijke stand zullen zij doorbekeren. Als Nederland voor de tijd de reeks won zou Costa Rica ook meer op zoek gaan naar een treffer omdat ze dan weten dat ze eruit liggen. Toch blijft het wel wat hebben, met zijn allen bij elkaar waarbij er steeds 1 uitstapt die er een neemt. Na gister vind ik het alleen ietsjes minder

10 juli 2014 om 14:55

En als Costa Rica dan zou winnen dan zouden ze puur anti-voetbal gaan spelen. Ieder voordeel heeft z'n nadeel.

10 juli 2014 om 20:32

Ja, dat klopt. Maar Nederland had de reeks gewonnen. Ik zou het wel eens in de praktijk willen zien.

Pannenka!

Mooi stukje, over zo'n onderwerp. Dat had ik totaal niet verwacht toen je zei dat je met een nieuwe bezig was. Wat moet ik hier nou serieus verder op zeggen, wellicht weet ik het morgen, wellicht dit weekend, wellicht nooit. Wat een stuk!

1 juli 2014 om 20:24

Dank voor de complimenten!

Met het oog op dit toernooi en mijn passie voor het Italiaans voetbal heb ik de hoogtepunten van Italië van de afgelopen toernooien er maar eens bij gepakt en het viel mij op hoe vaak dat penalties waren.

De panenka van Pirlo, de ijzige strafschop van Totti tegen Australië in 2006 en de strafschoppen in de finale en natuurlijk de strafschoppen in 2000 die zo desastreus eindigden voor NL, waaronder die panenka van een jonge Totti die de eerste oorzaak markeerde waarom ik nu een Roma fan ben.

En helaas kwam ik toen ook die beruchte strafschop van Baggio tegen. Zo'n geweldig toernooi en dan zo'n einde... verschrikkelijk. Het contrast in emotie tussen die uitkomsten, terwijl er zo weinig verschil tussen zit, inspireerde mij om dit stuk te gaan schrijven.

En welke strafschop was nou de absolute tegenhanger van die van Baggio? Dat kan er maar één zijn: de man die met zijn penalty voor eeuwig de geschiedenis in is gegaan. Panenka zelf.

94', misser van Baggio? En Panenka natuurlijk, niet meegemaakt maar wel veel van gehoord natuurlijk, een halfgod is ie geworden door die penalty. Ik verbaas me er eigenlijk over hoeveel jeugd de term panenka kent en wat het betekent, maar eigenlijk niet weten van waar die term nu net komt.

Heeeeeeeeeeerlijk stukje weer! Echt speciaal geschreven, een erg inlevende manier van schrijven waar ik echt van houd. Met zulke stukjes speelt men op mijn gevoel in, en als iets raakt, op wat voor manier dan ook, is het top voor mij

vijf sterren voor een 6 sterren stukje!

1 juli 2014 om 20:13

Correct, uiteraard de misser van Baggio. De beroemdste en waarschijnlijk ook meest treurige misser in een penaltyreeks aller tijden. Daarom heb ik dit moment ook gekozen: het contrast tussen de twee verhalen is zo verschrikkelijk groot, maar toch liggen ze zo dicht bij elkaar. Dat is het mooie aan strafschoppen.

Ik ben er laatst helaas achter gekomen dat er een aanzienlijk aantal mensen is dat Baggio alleen nog maar kent van deze legendarische misser. Dat is natuurlijk verschrikkelijk treurig: zo'n gracieuze voetballer als Baggio heeft de wereld zelden gezien en om hem de beste Italiaanse voetballer te noemen is totaal geen absurde claim.

Dank voor het compliment, ik heb geprobeerd toch enigszins uit te drukken wat er op zo'n moment omgaat in het hoofd van een speler, ook al zal ik dat nooit precies weten. De emoties van zo'n moment zijn zo prachtig en het is iets wonderlijks dat nooit uit het voetbal moet verdwijnen.

Nogmaals bedankt voor de complimenten en de beoordeling!

1 juli 2014 om 20:28

En je geeft het perfect weer !

Dat is het lot van een voetballer, hoe groot hij ook is. Stel dat Messi dit WK op weergaloze manier de Argentijnen naar de finale brengt, en in de finale tegen (om het nog dramatischer te maken) Brazilië, is de laatste en beslissende strafschop voor hem, scoren is nog meedoen, missen is het einde en Brazil kampioen. Hij mist.... wat zou dat voor de rijke carrière van Lionel Messi betekenen? Hoe groot een voetballer ook is, één moment, één penalty kan alles veranderen. Niet dat Messi dan als minder gezien gaat worden, maar het is het verschil tussen een topvoetballer en een legende worden.

Baggio zal bij de Italianen altijd wel gezien worden als de goddelijke paardenstaart, jammer van zijn misser, maar dat maakt hem natuurlijk als voetballer niet minder.

Geen probleem, echt een topstuk!

Wat een mooi stuk! Inderdaad horen strafschoppen er gewoon bij en zijn ze ook mooi (zolang je ze wint...) Maar het is toch leuker om een WK te winnen in 90 minuten, dan met penalty's.

Over je stuk is weinig te zeggen, dat is gewoon goed

1 juli 2014 om 22:56

De voldoening die het geeft als je echt beter bent dan je tegenstander is natuurlijk groter als je wint in 90 minuten. De vreugde zal ook vergelijkbaar zijn, of je nou na 90 minuten wint of vanaf 11 meter.

Maar het mooie aan zo'n strafschoppenreeks is de spanning, die de ontlading ook zo veel groter maakt. Neem Chili - Brazilië, waar na die laatste trap de emoties bijna te proeven waren. Dat soort momenten, daar leeft elke liefhebber van sport voor. Het is verschrikkelijk om ze te verliezen, maar juist het kennen van de teleurstelling bij verlies maakt de vreugde nog groter als je ze wint.

Puur als voetballiefhebber zonder belangen zijn strafschoppenreeksen gewoon ongelooflijk prachtig en een sieraad voor de sport.

Dank voor de beoordeling

Complimenten amico!

Mooi stuk, niks aan toe te voegen. Wel grappig dat je Baggio's misser noemt. Roberto Baggio (mijn naamgenoot ), een van mijn favoriete spelers. Helaas heeft hij nooit voor Roma heeft gespeeld. Toch ben en blijf ik een fan van 'Il Divin Codino'. Zijn misser staat in mijn geheugen gegrift. Zo dramatisch maar tevens ook zo legendarisch.

5 sterren verdiend!

5 juli 2014 om 13:44

Dankjewel amico!

Il Divino Codino, oftewel De Goddelijke Paardenstaart. Zo'n prachtige bijnaam voor zo'n legendarische speler. Waarom uitgerekend hij moest missen, zal ik nooit vergeten.

Zoals de Engelsen zeggen: 'fate is a cruel mistress.'

Heel mooi geschreven stuk, waarin je de gevoelens van een voetballer probeert over te dragen op de lezer. Dat is ook erg goed gelukt vind ik, verder heb ik eigenlijk geen aanmerkingen. Hopelijk volgt er zo snel mogelijk een nieuwe CE van jou!

5 juli 2014 om 13:46

Dankjewel!

Ik heb een paar onderwerpen waar ik over denk om over te gaan schrijven, maar nog niets zekers. Ik zal voor mijn volgende CE wel waarschijnlijk naar mijn roots terugkeren en weer wat Roma gerelateerds schrijven.

Maar ik neem natuurlijk wel mijn tijd, de kwaliteit moet hoog blijven Ik houd je op de hoogte.

5 juli 2014 om 13:55

Goedzo, ik zie het artikel van zelf wel verschijnen. Over (ex-)spelers van Roma valt heel veel te schrijven want er zitten en zaten veel juweeltjes tussen, met prachtige verhalen.

Ik kijk er in ieder geval naar uit!

Mooi geschreven, hulde daarvoor. Strafschoppen is een stuk emotie dat zijn weerga niet kent in de sportwereld, iets wat je knap verwoord hebt. Vraagje uit interesse, wat zou je er van vinden als het voetbal (net als het hockey) overgaat op shoot-outs ter vervanging van de penalty's?

5 juli 2014 om 13:51

Als iemand die hockey best goed volgt zou ik er niet per se bezwaar tegen hebben.

Ik denk dat de emotie niet bepaald verloren zou gaan in zo'n geval, aangezien het nog steeds eenzelfde format is, waar alles afhangt van één actie.

Het enige wat ik me afvraag is of de moeilijkheidsgraad hetzelfde is. Bij hockey heb je een keeper die toch ook passief al een behoorlijk deel van de goal afdekt en omdat je alleen binnen de cirkel mag schieten, is het voor een keeper makkelijker om er iets van te maken.

Ik weet niet of het in het voetbal ook mogelijk is voor een keeper om een bal te houden.

Maar ik zou er niet per se op tegen zijn. Zolang de emotie maar behouden blijft.

In 1 woord: Prachtig! Echt perfect de emotie beschreven die bij strafschoppen loskomt.

Ja, ik weet niet zo goed hoe ik hier nog enigszins kritiek op zou kunnen hebben. Prachtig geschreven en zeg nou zelf; zo'n strafschoppenreeks is in elk geval een stuk eerlijker dan een muntje opgooien.

Wel kan ik als hockeyer zeggen dat zo'n shootout ook geweldig is om mee te maken. Dat zijn dan 8 seconden waarin zoiets gebeurt. Ook geweldig om dan af en toe te zien met wat voor wanhoop een speler vaak nog probeert om een "mislukte" actie toch succesvol te voltooien. Alhoewel dat bij het voetbal voor een keeper toch een hoop moeilijker zou zijn door de grootte van het doel...

De 5 sterren zijn, zoals gebruikelijk, natuurlijk weer binnen. Ga zo door!

5 juli 2014 om 13:52

Hierboven heb ik ook al gereageerd op de mogelijkheid van shootouts in het voetbal en ik zou er niet op tegen zijn mocht de balans behouden blijven. Qua emotie is zo'n shoot-out namelijk ook gewoon fantastisch.

Dank voor de beoordeling

Zeer mooi verhaal over penalties. Ik lees je eerste zin en wist direct waar je heen ging:-(. Die misser van Baggio staat nog zeer helder op mijn netvlies, pff ik was daar wel ff ziek van hoor. Ik kan er eigenlijk nog steeds niet over uit dat juist hij, een van de mooiste en beste spelers die Italie heeft gekend, over schiet.
Van Basten in 92 op EK tegen Denemarken is voor mij net zo een moment.
Nogmaals echt een mooi verhaal en blijf veel schrijven over Roma en de serie A komend seizoen.

5 juli 2014 om 13:55

Ik heb het zelf niet bewust meegemaakt, maar als ik de beelden van dat toernooi zo terugkijk, dan kan ik niet anders zeggen dan dat het een verschrikkelijk wrede grap lijkt. Hij was met afstand de beste speler van Italië en waarschijnlijk ook de beste speler van het toernooi.

Dat uitgerekend hij, die Italië aan de haren naar de finale had gesleept, de hoop aan duigen moest schieten is niets minder dan hartverscheurend.

Dank voor de complimenten en ik zal zeker blijven schrijven

Zeer goed geschreven, in één woord: super! Qua gevoel dat je weet op te roepen absoluut een van de beste die ik tot nu toe gelezen heb.

5 juli 2014 om 13:56

Dank voor de complimenten en de beoordeling

Weer een geweldige CE van je. Bravo! Jouw Ce's weten me altijd te boeien, van het begin tot het einde.

Heb je hier al een uitgever voor gevonden?

5 juli 2014 om 13:59

Haha, ik blijf gewoon een hobbyschrijver, zo goed is het allemaal niet :D Daarnaast heb ik op dit vlak al concurrentie genoeg, jongens als Azevedo, Alexdelpiero10 en in het verleden toontje99 hebben allen nog wel een streepje voor op mij.

Ik zal in ieder geval gewoon blijven schrijven hier, dus ik houd je op de hoogte

7 juli 2014 om 19:49

Top! Want ik geniet altijd van jouw stukjes

Geweldig stukje!
Ik raad aan dat de NOS commentatoren die beweren dat een penalty een loterij is dit stuk eens na te lezen want zodra ook maar iemand beweerd dat een penaltyreeks een loterij is kan ik die desbetreffende persoon nooit meer serieus nemen, goed gedaan!

Heel mooi, maar wat ik niet stap is die ene zin: "het is niet te trainen."

Natuurlijk kan je de druk van het moment nooit simuleren op training, maar dat geldt voor het geheel van zo'n wedstrijd. De druk van pakweg een halve finale op het WK kan je op training ook niet simuleren, maar dat betekent toch niet dat je niet hoeft te trainen? Als je penalty's goed traint, dan vergroot je de kans op succes zoveel keer. Want het is nu eenmaal veel makkelijker om onder grote druk iets te doen wat je op training al 5000 keer succesvol hebt uitgevoerd, dan om iets te doen waar je amper op getraind hebt.

7 juli 2014 om 13:29

Dat weet ik: dat zeg ik dan ook in het stukje. Het nemen van een strafschop wordt natuurlijk veel beter als je er veel op oefent. Dat moet je dan ook doen.

Maar nog steeds gebeuren er rare dingen tijdens zo'n moment. Spelers die ineens een andere hoek kiezen, spelers die te zacht inschieten, over, naast, of simpelweg niet zuiver. Dat is vrijwel altijd door de druk.

Het mentale gedeelte van een strafschoppenreeks valt niet te onderschatten. Dat hebben we zaterdag ook maar weer gezien.

7 juli 2014 om 13:46

Uiteraard speelt druk een grote rol, maar net daarom kan je er niet genoeg op trainen. Een strafschop kent technisch gezien alleen maar vaste parameters, waardoor het perfect beheersbaar is. Ik vergelijk het met een opslag in het volleybal: de afstand is altijd dezelfde, je hebt als opslaggever tijd om je voor te bereiden enz. Veel spelers hanteren een vast ritueel bij zo'n opslag: zoveel stappen maken, zoveel keer botsen, de bal zus of zo draaien en nog voor de aanloop begint weten ze al precies waar de bal moet eindigen. Dat wordt oneindig keer getraind om de kans op falen te minimaliseren. Druk of niet, in het begin van de wedstrijd of bij 14-15 in tie-break.

Dit is zonder twijfel een van de betere clubexperts op Voetbalzone, echt hulde. Je weet mij als het ware op het veld te krijgen en de emoties/gevoelens van de speler aan mij te laten voelen. Dat lukt alleen als je een heerlijke schrijfstijl hebt!
Verder geen grammaticale onzin van mij, het gaat mij om de inhoud!

5 sterren, dik en dik verdiend.

man o man wat schrijf jij mooi stukken zeg, vooral die ene van Totti van jou vond ik heel mooi geschreven. Keep up the good work man.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren