De Belgische zeepbel

Nog enkele minuten scheiden ons van de hoogmis van het voetbal. De kleinere voetbalnaties waren de laatste weken dankbare oefenpartners, maar het echte werk gaat pas deze week van start. Als de klok vanavond 22u aanwijst, gaat de Brazuca aan het rollen. De nationale vlaggen worden gladgestreken, de pronostieken liggen klaar en het bier staat koud. Voor het eerst sinds 2002 hangt zelfs de Belgische driekleur trots te wapperen onder het goedkeurend oog van een nieuwe lichting supporters. Veel Belgische jongeren zullen voor het eerst bewust een WK-deelname van hun land meemaken. De spelers trouwens ook.

/

De Rode Duivels krijgen een kans om de Belgische voetbaltrauma’s te herleiden tot voetnoten. Niemand zal zich op een zonnig terras nog druk maken over het afgekeurde doelpunt van Marc Wilmots tegen Brazilië in 2002. Niemand zal nog van de daken roepen dat Weber tegen onze Duitse buren een penalty had moeten krijgen in 1994. Röthlisberger en Prendergast zullen niet langer op de brandstapel belanden als ze Belgisch grondgebied betreden. Nee, alles wordt weer vredig op de Vlaamse velden en we zullen, dansend met onze Waalse vrienden, de Grote Markt in Brussel inpalmen om er luidkeels de Brabançonne te zingen.

Of is het ijdele hoop? Laten we ons al te gemakkelijk meenemen door de hype die de media en supermarkten in het leven geroepen hebben? Staat ons een nieuwe ontgoocheling en dito rouwproces te wachten? U zal het mij ongetwijfeld vergeven dat ik in deze fase van het toernooi nog over de Rode Duivels schrijf in de wij-vorm. Laat me nog even in de waan.

België heeft zich moeiteloos geplaatst voor het WK. Dat op zich is al een half mirakel. Kevin De Bruyne, de enige Gentenaar met een Limburgs accent, speelt de pannen van het dak als hij dat rode shirt aantrekt. Romelu Lukaku plaatste in Kroatië eigenhandig de puntjes op de ‘i’ en Courtois is niet van plan om in 2014 meer dan vijf keer een bal uit zijn net te vissen. Enkele spelers die op sleutelmomenten hun waarde bewijzen en de kwalificatie is een feit. België werd beloond met een plaats in pot één.

Algerije, Rusland en Zuid-Korea mochten de Belgen vervoegen in groep H. Ja, kunnen we dan niet beter de groep overslaan en direct aan de 1/8 finale beginnen? In sommige andere sporten is dat allemaal veel beter geregeld en moeten de serieuze spelers pas aantreden als de salonspelers alweer languit in een hangmat onder een palmboom liggen. Het vertrouwen in eigen kunnen is groot en we kunnen de eeuwige roem al ruiken.

Maar wat heeft deze groep al bewezen? Is het dan zo opvallend om in een vrij zwakke groep een ticket voor het WK te bemachtigen? Toegegeven, onze tegenstanders gingen vlot voor de bijl, maar dezelfde groep werd even later met de voeten op de grond geplaatst door Japan en Colombia. Wat moeten we daar dan uit afleiden? Kort samengevat: niets. We staan nog nergens en alles moet nog bewezen worden. Ok, Kompany, Hazard en Courtois behoren tot de absolute top, maar Witsel, De Bruyne en Mertens maken vaker het verschil bij de nationale ploeg. Zijn het dan de vedetten die het laten afweten of de mindere goden die deze jonge groep recht houden? Sommige spelers zijn te groot geworden om op de bank te zitten, maar geven op het veld niet thuis. Gaat een onervaren bondscoach dat in de hand kunnen houden of gaan de poppen aan het dansen als Algerije ons op 17 juni wandelen stuurt?

Nee, de Rode Duivels staan nergens. De ploeg vertoont nog veel pijnpunten, maar kan het tegenwoordig beter camoufleren. Met resultaten. U zal het echter met mij eens zijn dat de ploeg maar zo sterk is als het laatste resultaat. Morgen kan de euforie omslaan in pessimisme. Algerije is de eerste ploeg die met ons champagnevoetbal van de mat zal gespeeld worden. Maar, maar, maar … wat als we 0-0 gelijk spelen en amper kansen creëren? Wat als Lukaku, de enige spits, na vijf minuten hinkend het veld verlaat? Wat als blijkt dat de Belgische backs eigenlijk geen backs zijn? Wat dan?

Als de Belgen zichzelf de ontgoocheling willen besparen, zal de ambitie dringend moeten bijgesteld worden. De groepsfase overleven moet het doel zijn. Voor elk land overigens.

Het zijn enkel de landen die al iets bewezen hebben die zich meer kunnen veroorloven. Ik denk daarbij spontaan aan Brazilië, Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje en Argentinië. Op een goede dag wil ik daar Nederland ook nog bij rekenen. België daarentegen niet. Ik zou dus mijn landgenoten willen aanraden om net als mij nog geen vreugdedansjes in te studeren. We zijn er bij en dat is voorlopig het enige wat we in handen hebben.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 14 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3600+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

50 reacties (laatste reactie door lucaspiazon17)

Goed stuk maar geen enkele weldenkende Belg denkt werkelijk dat we het de halve finales gaan halen ofzo, iedereen beseft dat als we uit de groep weten te komen er waarschijnlijk Portugal, of erger, Duitsland volgt. Nee, we zijn niet dom.

13 juni 2014 om 09:36

Thanks voor je commentaar! Ik merk toch in mijn vriendenkring dat velen hopen (lees: verwachten) dat België ver gaat geraken, terwijl daar zoals je zegt weinig aanleiding toe is. We zullen het snel weten.

13 juni 2014 om 15:48

Hmm, het kan variëren uiteraard, maar bij mij op het werk waar zo'n 200 mensen werken heb ik er nog geen enkele horen zeggen dat we ver gaan raken, ze hopen het uiteraard allemaal wel, maar ze geloven er niet echt in. Maar goed, ik heb je 5 sterren gegeven omdat het gewoon heel lekker leest, je Nederlands echt puntgaaf is en je de meer euforische mensen die dit lezen misschien wat bijbrengt.

Topstukje

13 juni 2014 om 16:13

Mijn werkgever kondigt al evenementen aan voor de kwartfinale van de Belgen. Dat was eigenlijk de rechtstreekse aanleiding voor dit stuk

Nogmaals bedankt voor het compliment. Jouw laatste stuk was trouwens ook een heerlijk stukje lectuur.

13 juni 2014 om 18:43

Haha kwartfinale nog wel Das er inderdaad over, dan begrijp ik zeker dat je dit stuk geschreven hebt

Bedankt!

leuk stuk en bijna overal kunnen wij hollanders onze eigen natie lezen ipv belgie

ik gun het belgie enorm om te presteren en het zou mij niets verbazen als belgie redelijk ver komt met deze uitgebalanceerde selectie

belgie lijkt mij kansloos om te winen, evenals nederland, maar het schitterend zijn als ze bv een halve finale halen en zo ervaring opbouwen om over 2 jaar op het ek mss wel hoge ogen te kunnen gooien

erg leuk en realistisch stuk, complimenten!

13 juni 2014 om 09:38

Thanks voor je commentaar! Veel succes vanavond tegen Spanje!

13 juni 2014 om 12:28

nee, we moeten verliezen, anders zijn mijn 2 toto-lijstjes meteen niks meer waard haha

en als we de rest winnen zijn we ook door joh

15 juni 2014 om 20:15

Had je toch beter in kunnen zetten op Nederland :'

Verder leuk stuk. Ben ook erg blij dat jullie er bij zijn, had veel respect voor jullie elftal in de kwalificaties en was ook erg blij dat jullie eerste werden.

btw, hoe/waar kan ik sterren toekennen?

gevonden

17 juni 2014 om 11:38

Eerst een reactie geven

Knap geschreven!

Erg realistische kijk en ben het eigenlijk volledig met je eens. België heeft op papier een onwijs sterke selectie, maar het is al vaker gebleken dat dit niet doorslaggevend hoeft te zijn. Veel van de spelers staan te boek als supertalent, maar talenten kunnen ook grillig en wispelturig zijn.

Het Nederlands elftal in deze staat mogen wij (denk ik) niet veel van verwachten, maar ik zal net zo hard duimen voor de Belgen.

Succes!

13 juni 2014 om 09:42

Thanks voor je commentaar! Veel plezier met de groepswedstrijden van Nederland. Hopelijk worden jullie vanavond niet genekt door de scheidsrechter, zoals de Kroaten gisteren.

13 juni 2014 om 12:33

ik geef belgie meer kans dan ons om de halve finale te halen

nederland is verdedigend te zwak en ik heb het idee dat de belgen met hun jonge toptalenten die enorm hongerig zijn naar succes zomaar eens iedereen kunnen verassen

maar eigenlijk moeten de vlamingen gewoon lekker bij ons komen en walen zich bij frankrijk aansluiten, kunnen we eindelijk eens echt meedoen op zon toernooi

en buiten het voetbal om zie ik de vlamingen ook graag als extra provincie, dan mag frankrijk het arme wallonie hebben haha

zoals vlamingen zeggen wij verdienen het geld en in wallonie geven ze het uit

13 juni 2014 om 15:22

Ik geef België ook beduidend meer kans om ver te reiken. Wellicht is het ergens ook wel goed dat ik niet veel verwacht van Oranje. Kunnen ze me alleen maar verassen ;-)

Haha, dat is weer een heel andere discussie, waar ik mij de vingers niet aan ga branden!

Ik ga ze zeker supporten, hoop dat onze lage landjes hoge ogen kunnen gooien op het WK

13 juni 2014 om 12:38

Ik hoop het samen met jou

Een selectie waar ik als Nederlander enorm jaloers op ben!!

Maar toch proef ik bij veel Belgen (woon in de grensstreek) vooral veel hoogmoed. En iedereen kent het spreekwoord met hoogmoed er in.

Verder realistisch en goed geschreven stuk!!

Succes op dit WK.

13 juni 2014 om 12:04

Dat is helaas het resultaat van 12 jaar ellende zowel de binnenlandse en buitenlandse doen niks anders dan onze ploeg loven en hypen en langzaam aan zijn de mensen gaan geloven in meer terwijl we nog niks hebben en er waarschijnlijk uit liggen in de 2de ronde.

Het is nu al zover gekomen dat er mensen roepen dat we minstens de halve finale moeten bereiken. Alleen vergeten ze dat er nog andere landen zijn die minstens gelijkwaardige selectie's hebben.

Ik hou m'n hart vast moesten we punten verliezen tegen algerije want dan gaan diezelfde media die ons zo hoog hebben geprezen ons helemaal afbranden.

on topic: geweldig stuk ik ben het helemaal met je eens Flamezzz

13 juni 2014 om 12:38

Thanks voor je commentaar!

17 juni 2014 om 11:38

Hoogmoed is slecht voor je bloed!

Ik zou het prachtig vinden als Nederland-België een kwart/halve finale wordt, schat die kans alleen erg laag in. Veel succes dit Wk!

Mooi stuk overigens!

13 juni 2014 om 12:39

Thanks! Jullie ook succes!

Lekker stuk. Een verstandig stuk tenmidden van de Belgische euforie overal
Desondanks denk ik wel dat jullie de groep vrij gemakkelijk overleven. Het gebrek aan ervaring op een eindtoernooi moet geen probleem vormen voor deze talentvolle groep.
Ik gun jullie een mooi toernooi, zou de Walen en Vlamingen samenbrengen en als broeders de nationale ploeg aan te moedigen, voor mij altijd één van de mooiere dingen van zo'n toernooi. Maakt dan niet uit voor welke club je bent (en in het geval van België, welke taal je spreekt), samen voor Oranje of de Rode Duivels juichen

13 juni 2014 om 13:47

Thanks! Leuke reactie.

Heel leuk stuk, leuk onderwerp en een aansprekende schrijftstijl.

Ik wilde je tot de laatste zin vijf sterren geven, maar toen schreef je 'net als mij' dus krijg je er vier

top stuk verder!

13 juni 2014 om 13:49

Thanks voor het compiment!

Werkelijk waar een fantastisch artikel. Het leest ook lekker. Bravo!

Ik ben fan van België, maar hoe dichter het wereldkampioenschap voor de Rode Duivels komt, hoe minder positief ik word. De pijnpunten die je noemt (de backs, onervarenheid) zijn overduidelijk. Ik moet het nog maar zien met België. De groepsfase overleeft de ploeg van Wilmots nog wel, maar ik weet niet of België tegen pakweg Duitsland, Spanje of Argentinië is opgewassen. Aan de andere kant heeft België gewoon een aantal zeer goede voetballers, dus zo bescheiden hoeven de Belgen echt niet te zijn.

14 juni 2014 om 11:00

Thanks!

15 juni 2014 om 13:10

Ik heb precies hetzelfde. Ik praatte vol lof over Belgie en had echt veel vertrouwen in ze. Nu het steeds dichterbij komt, twijfel ik steeds meer. Bij Nederland was dit andersom. De onervarenheid van Belgie zou nog wel eens zeer gevaarlijk kunnen worden voor de ploeg zelf, maar de groep moeten ze zeker wel kunnen overleven.
Echte minpunt van de Belgen zijn toch wel de backs. Niet dat die van ons super zijn, maar die zijn tenminste nog snel en wendbaar en ze spelen ook op hun natuurlijke positie. Een Vermaelen, Vertonghen, Alderweireld ofzo als back, dat is niet veel.

Echt een goed stuk. Dit leest een stuk fijner dan al die "artikelen" die op voetbalzone staan en die overigens barsten van de fouten.

Fijne schrijfstijl en een interessante kijk op het Belgisch team

Tja, er zijn altijd mensen die zullen roepen "we worden wereldkampioen" natuurlijk. Zelfs spelers doen dat (volgens mij bv. Vertonghen).

Maar ja, ergens is dat ook logisch natuurlijk, je moet aan een toernooi beginnen en voor het hoogst haalbare gaan, daarvoor ben je een topsporter. Je moet niet aan zo'n toernooi beginnen en zeggen "oh, ik zou al tevreden zijn met de kwartfinale".

Ook al zou dat realistischer zijn.

Pech is een factor dat voor elk land geldt,
maar zoals je zegt deze 'groep' ( itt enkele spelers indivueel) heeft nog niets bewezen.

Ik zelf (als belg), de meeste van mijn vrienden en kennissen, en ik denk ik vele andere belgen denken :

niet door op eerste ronde : fail ;
16e finale : goed ;
kwartfinale en verder : super!! en deze verwachtingen zijn behoorlijk realistisch.

ps: aardig stukje tekst!

Een ploeg is maar zo sterk als zijn optelsom. Individueel gezien heeft België een topselectie en behoort het tot de top vijf van de wereld. Een ander cliché is dat een ploeg maar zo sterk is als zijn zwakste schakel. Die staat bij België dan wel niet op het veld maar heeft in dit geval wel de meeste invloed. Waar de spelers flirten met de wereldtop is de ploeg opgescheept met een trainer van provinciale. Als België de groepsfase overleeft en zelfs nog verder reikt dan zal dit ondanks Wilmots zijn.

Schitterende voetballers hebben, goed spelen is niet genoeg, het gaat om het vermogen om het talent/overwicht om te zetten in kansen en daaruit vloeiend doelpunten. SK Beveren speelde een aantal jaren geleden met zijn Ivorianen wekelijks de pannen van het dak, maar eindigde uiteindelijk toch maar in het rechterrijtje omdat het 'vergat' om efficiënt te zijn en door een gebrek aan gogme.

17 juni 2014 om 11:42

Die eerste zin is niet waar. Een goed team is meer dan de som van de delen. De trainer is echt niet slecht hoor, en heeft volgens mij ook op redelijk niveau gespeeld.

Goed en mooi stuk.
Heel nuchter over de Belgische ploeg en in mijn ogen mag dat ook wel. Kwaliteit hebben ze, maar of het eruit komt? Er staat ook een grote druk op Belgie, omdat het nu moet gaan gebeuren volgens velen. Het is een zeer jonge ploeg en dat maakt het ook niet altijd makkelijker.

Ik ben echt zeer benieuwd naar de eerste wedstrijd. Heb geen idee wat ik van ze moet verwachten. Zeer jammer vind ik wel dat ze een waardeloze trainer hebben. Met zo'n spelers, zo'n ploeg verdiend een toptrainer, maar die komt er snel denk ik.

16 juni 2014 om 16:53

Wilmots en zijn staf hebben verlengd tot 2018, en je kan nu nog niet zeggen of het een waardeloze trainer is, dat zal op dit WK moeten blijken, daar waar de meeste opponent trainers een uitdaging zullen vormen voor Marc.

Er is veel enthousiasme omdat we met z'n allen blij zijn dat we er nog eens bijzijn. De ploeg heeft veel kwaliteit maar ook veel gebreken. Onze rechtsback kan niet aanvallen en noch verdedigen. Stel dat De Bruyne uitvalt hebben we niemand die zijn positie kan overnemen. Onze zwakste schakel is Wilmots, die kan tactisch niets extra's toevoegen zoals van Gaal doet bij Nederland. Tegen de toplanden zullen we er snel uit liggen omdat onze coach tactisch gewoon beperkt is.

Wat is dit? De zogenaamde belgië supporters? LOL ja oke, er zijn zeker verbeterpunten, geen twijfel over mogelijk en we hebben geen ervaring, is inderdaad perfect waar, maar dat wij de groepsfase met enig gemak overleven, kroatie en servie (beiden een hele goede selectie) in hun eigen stadion te kijk zetten met respectievelijk 0-2 en 0-3? Is dat geen reden? Dat we verloren van Colombia en Japan ja ok, maar dat zijn oefenmatchen? Of zijn oefenmatchen opeens DE waarheid? Ik herinner mij nog goed de 4-2 tegen nederland en toen was het maar een oefenwedstrijd en al de wedstrijden die belangrijk waren (kwalificatie) speelden we goed, de oefenmatchen voor het WK waren inderdaad niet goed maar in hoeverre kun je oefenmatchen serieus nemen?
Een hype? Jazeker. Hoogmoed? Nee, de groep is duidelijk heel realistisch en zeer nuchter + ze zijn heel gemotiveerd en ze willen er de volle 100% voor gaan.
We moeten ons geen illusie maken om de halve finale te halen, zeker niet maar de groepsfase overleven is een must en dan zien we wel. De ploeg is jong, dit is het eerste WK dus we kunnen rustig bouwen naar een goed, ervaren team voor de komende Ek's en Wk's.
En een zeepbel? Ploegen als Chilie, Ghana en zelfs Argentinië werden gehypt en tot nu toe zijn dat de minst presterende clubs (qua spel) dus we zullen zien!

17 juni 2014 om 11:44

Heel realistisch, dat er door veel Belgen gezegd word dat Belgie de halve finale haalt?

En 1 wedstrijd zegt niets, vorig wk verloor Spanje ook de eerste wedstrijd. Nederland trouwens ook, alleen net de verkeerde. Er was maar een team dat geen enkele wedstrijd verloren heeft en dat was Nieuw-Zeeland, maar die kwamen niet door de groepsfase heen.

17 juni 2014 om 12:11

Ik zeg dat de spelersgroep heel realistisch is, niet de supporters (sorry indien niet duidelijk was).
en ja dat weet ik ook, maar het gaat mij om de oefenwedstrijden, de ene keer bepaalt een oefenwedstrijd de vorm van de ploeg en de andere keer is het maar een oefenwedstrijd, het is het een of ander. zelf ben ik van mening dat oefenwedstrijden leuk zijn maar totaal geen effect hebben op de prestaties van de ploegen op een toernooi

Dit dus, perfect verwoord.

België is een outsider en komt verder dan Nederland. België heeft de makkelijkste groep zo'n beetje, maar als groepswinnaar loten ze gelijk Duitsland of Portugal (na gister waarschijnlijk de laatste). Dan is het meteen einde oefening verwacht ik.

Zozo, nog steeds de maximale score

17 juni 2014 om 13:19

Thanks! Straks een eerste test. Ik loop al de muren op

Leuk stuk, verder niks op aan te merken. Ik kan nu een heel verhaal gaan ophangen, maar dan kom ik toch weer bij de score uit, die is maximaal !

Nog succes in de tweede helft!

18 juni 2014 om 14:04

Thanks! Je succeswensen hebben geholpen!

Goed, leuk en realistisch stuk, mensen, waaronder ik verwachten te veel van Beglië omdat ze zoals je aangaf, echte toppers hebben, maar ook zwakke punten. De eerste punten zijn binnen en ik gun jullie het beste!

18 juni 2014 om 14:05

Waarvoor dank. De eerste punten hebben bloed, zweet en tranen gekost. Vooral bij de supporters dan

Ik als Nederlander vind het ook interessant om te zien hoe België het verder gaat doen op dit WK. Vind het toch leuk om te zien hoe de ex-Eredivisie spelers het doen. Daarnaast nog met grote namen als Courtois, Kompany, Fellaini en Hazard, en de wat minder gevestigde namen als bijvoorbeeld De Bruyne, Witsel en Lukaku.

Portugal, Ghana en de Verenigde Staten moeten trouwens gewoon te pakken zijn voor jullie. Duitsland zal hem niet worden aangezien jullie allebei gewoon eerste zullen worden in jullie poule. Wens jullie veel succes en hoop van jullie te genieten.

Vloeiend te lezen stuk en een mooie schrijfstijl. ik ben alleen van mening dat je er teveel vragen in verwerkt. Ik krijg daar soms het gevoel van dat ik word opgehouden in het doorlezen. De vragen in de tweede alinea zijn al afdoende om in de rest van het stuk beantwoord te worden. Maar ach, persoonlijke voorkeur denk ik! Verder een top stuk

Na twee wedstrijden kunnen we inderdaad concluderen dat de supersterren nog niet thuis geven en dat de ploeg vooral draait op de kwaliteiten van die onbekende spits, Mertens en De Bruyne. Ook Fellaini die een dramatisch seizoen heeft gekend speelt de pannen van het dak. Zeer goed stuk! 5*

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

België

FIFA ranking: 1
111 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
T. AlderweireldVerdediger
D. BoyataVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina België.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina België.

In de wandelgangen

Vrijdag 16 april
Jack Grealish heeft een vastgestelde afkoopsom in zijn contract bij Aston Villa en Manchester City is komende zomer bereid om het bedrag op tafel te leggen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren