Angelos Charisteas: Nederlands hoop in bange dagen

Zondag, 8 juni 2014 om 14:50 door feye88

Het wereldkampioenschap voetbal staat voor de deur en 'we' zijn er weer bij en dat is prima, maar winnen gaan 'we' niet doen. Want in jaren is de 23-koppige selectie van Oranje niet zó ontzettend slecht geweest. Het team dat zich met moeite voor de Europa League zou plaatsen, moet het nu opnemen tegen het onoverwinnelijk geachte Spanje. Ook Chili, het land waar je de helft van de spelers niet of nauwelijks kent, is eigenlijk veel en veel beter dan het Nederlands elftal. Want geen ervaring enzo.

/

Hoe het mogelijk is dat het Nederlands elftal zich met zoveel gemak heeft weten te kwalificeren is eigenlijk een raadsel. Man man man, wat een matig elftal heeft van Gaal samengesteld. En waar zijn Douglas Franco Teixeira en Virgil van Dijk? Die zijn minstens honderd keer beter dan Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi. Want ze zijn groot en sterk en doen het goed in hun competitie. De Vrij is te slap voor een centrale verdediger. Bruno Martins Indi is hopeloos uit vorm. Zelfs België heeft een beter team, want zij hebben spelers die bij grote clubs spelen.

Dit is wel een aardige opsomming van alle pessimistische geluiden over Oranje, dacht ik zo. Ik blijf me verbazen over het gemak waarin Nederlanders hun eigen team afschrijven. Net zoals de nationale competitie, stelt Oranje kennelijk helemaal niets meer voor. Het is mode geworden om Nederlandse voetballers en voetbalclubs na de 'gouden generatie' van Robin van Persie, Wesley Sneijder en Arjen Robben af te doen als een stel nietsnutten. Behalve Kevin Strootman dan. Sinds René van der Gijp en consorten wekelijks op televisie mogen vertellen hoe slecht het Nederlands voetbal wel niet is, is half Nederland daar maar in gaan geloven.

Nou gebiedt de realiteit te zeggen dan Oranje geen favoriet is voor de toernooizege. Maar dat waren we vier jaar geleden ook niet. En acht jaar geleden ook niet. Eigenlijk zijn we dat nooit. Maar waarom dat pessimisme? De kern van de achterdocht rondom het Nederlands elftal lijkt te liggen in het zogenaamde gebrek aan kwaliteit. Kwaliteit staat, zo lijkt het, gelijk aan spelers bij grote clubs. En Nederlandse clubs zijn per definitie geen grote clubs, dus heeft het elftal een gebrek aan kwaliteit. Dat is logisch...

Dat tegelijkertijd vrijwel elke speler van het nationale elftal in de belangstelling staat van internationale topploegen, wordt gemakkelijk over het hoofd gezien. Op Terence Kongolo na, staat in principe elke verdediger uit de Eredivisie die in het Nederlands elftal speelt wel bij een grote Europese club op het verlanglijstje. Ook voor middenvelders en aanvallers is veel belangstelling. Nederland zit eigenlijk tussen twee generaties in. De nieuwe generatie heeft net zoveel talent als de oude, maar heeft zich nog niet kunnen bewijzen.

Hoe kansloos zijn we dan in Brazilië? Niet zo kansloos als je misschien zou denken. Als Angelos Charisteas in 2004 in een soort niesbui het Europees kampioenschap kan beslissen, nadat Griekenland (!!!) in een soort wonderbaarlijke overlevingstocht elke tegenstander van zich heeft afgeschud, heeft het Nederlands elftal een redelijke kans. Bovendien is onze trainer Louis van Gaal. En die is de beste van Amsterdam, van Alkmaar, van Nederland, van Barcelona, van Spanje, van München, van Duitsland, van Europa en waarschijnlijk over en jaar in Engeland. Dus waarom dan ook niet van de wereld?

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 14 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3100+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

41 reacties (laatste reactie door jeffrey)

Ik constanteer een aantal spelfouten.
Je had je stuk beter moeten nalezen.
Buiten dat om leest het best leuk weg.
3 sterren!

Best leuk als reactie onder een Oranje topic maar dit is toch geen clubexpert? Wat is hier precies het expertgehalte aan, het informatieve, het nieuwe? Sorry, het is best een leuk stuk maar zou nooit door de keuring gekomen mogen zijn.

8 juni 2014 om 17:35

Jammer dat je er zo naar kijkt. Ik stoor me namelijk aan het eenzijdige beeld dat geschetst is rond Oranje. Er wordt alleen gekeken naar poppetjes op het veld en bij welke club ze spelen. Het Nederlands elftal wordt als zwak bestempeld en ik ben het daar niet mee eens. Het gaat om het collectief, niet om de individuen. Deze CE is bedoeld als tegengeluid voor alle negatieve beeldvorming rond Oranje, met Charisteas als symbool dat kwaliteit van spelers niet de enige factor is voor succes.

8 juni 2014 om 17:58

Maar het belangrijkste wordt hier niet door je benadrukt.
Griekenland kon namelijk wel dat ene wat nodig is om topclubs af te troeven.

Namelijk de boel achter volledig dichttimmeren en daar je spel op aanpassen. Gedoseerd aanvallen/ counteren of gevaarlijk worden uit standaardsituaties. Dit is de enige manier hoe je als kleine club/ land succes kan hebben tegen een beter team. zie bijv ook Chelsea en Inter in de CL de laatste jaren.

Nu heeft Nederland zeker op dit moment die kwaliteit niet. Daarvoor zijn het achterin teveel voetballers en te weinig verdedigers.
Tuurlijk kan je als voetballend land wel sensationele dingen laten zien die niemand verwacht. Wie herinnert zich niet Senegal- Frankrijk in 2002 bijvoorbeeld.

Maar op een heel toernooi kom je gewoon tekort om keer op keer te stunten met ons soort voetbal uitgevoerd door deze spelers.

Neemt trouwens niet weg dat het helemaal niet erg is dat we geen favoriet zijn. We hebben op dit moment te maken met de gevolgen van de verloren generatie. Na Nigel de Jong en Klaas Jan Huntelaar valt er een gat qua leeftijd met spelers waar we toch meer van hadden gehoopt een paar jaar terug, die nu op hun best zouden moeten zijn.
Ryan Babel, Royston Drenthe, Hedwiges Maduro, Eljero Elia, Ibrahim Afellay etc.

8 juni 2014 om 18:03

Je gaat me niet vertellen dat de kwaliteit van de Griekse verdedigers veel beter was dan de kwaliteit van onze verdedigers nu.. Bovendien heeft elk land zijn eigen kwaliteiten. Griekenland won het op die manier, maar Nederland kan met Van Gaal ook zoiets bereiken. We hebben een zeer talentvolle generatie en van Gaal heeft al een keer bewezen dat hij een toernooi kan winnen met een elftal wat grotendeels bestaat uit grote talenten.

8 juni 2014 om 18:05

Tuurlijk, ik begrijp je boodschap en ik begrijp dat je een positief tegengeluid wil bieden na al het pessimisme. Ik vind alleen de manier waarop je dat doet te oppervlakkig, niet clubexpert-waardig.

Je hebt een punt met het feit dat we eigenlijk nooit tot de favorieten behoren (hoewel, 1998 en 2000 was wel een gouden lichting en ook in 2012 stonden we heel hoog aangeschreven). Je hebt een punt dat het huidige pessimisme te maken heeft met een gebrek aan kwaliteit en dat dat gebrek aan kwaliteit vaak wordt onderbouwd met het gegeven dat Nederlandse spelers in een Europese b-competitie spelen. Tot dat punt geef ik je helemaal gelijk. Je hebt gelijk dat we met Louis van Gaal een topcoach hebben. Ook op dat punt heb je helemaal gelijk.

Je vergeet alleen om me uit te leggen waarop die factoren dan er voor zorgen dat we het wel degelijk goed gaan doen. Het verwijt dat spelers weinig kwaliteit hebben wordt vaak ondersteund met het argument dat onze spelers nooit echt weerstand hebben gekend en alleen weten hoe het is om te presteren op een b-niveau. De Vrij en Martins Indi spelen wekelijks tegen een Joachim of Havenaar terwijl een Vertonghen en Kompany zich wekelijks meten met een Benteke en Van Persie. En het feit dat buitenlandse clubs interesse hebben in onze spelers maakt dat argument niet minder geldig, geeft onze verdedigers ineens niet een pak ervaring meer.

Je vergeet ook uit te leggen waarom Van Gaal ons zoveel successen gaat brengen. Tuurlijk het is een topcoach, maar hadden we die in 2002 niet ook. En was Van Marwijk niet ook een topcoach die ons in 2012 faliekant liet falen. Slaagde Oranje onder topcoach Hiddink? Nee.

Tuurlijk waardeer ik je optimisme, maar als clubexpert verwacht ik van je dat je me gaat uitleggen waarom mijn kritiek niet gefundeerd is en ik beter een ander gezichtspunt aan kan nemen.

8 juni 2014 om 18:18

Mijn opvatting is helemaal niet dat Nederland het wel gaat redden. Dat geef ik ook aan in mijn CE. Ik geef alleen aan dat de manier van kijken te eenzijdig is. Alsof alles allang bepaald is. Alsof Brazilie nu alvast kampioen is. Waarom spelen we dan nog, als we toch al weten dat NL geen kampioen wordt?

De bal is, zogezegd, nog altijd rond. Dat betekent dat je nooit kansloos bent. We hebben een jonge, talentvolle en vooral onvoorspelbare generatie.

Ik weet zeker dat, wanneer Nederland wint tegen Spanje met mooi voetbal, dat heel Nederland weer overdreven optimistisch is. De nuance is helemaal zoek.

9 juni 2014 om 13:55

Over eenzijdig gesproken; als jij denkt dat Charisteas in een niesbui Griekenland kampioen heeft gemaakt heb je je daar ook zeker niet voldoende in verdiept om dat zo te kunnen zeggen.

9 juni 2014 om 17:22

Het lag niet specifiek aan Charisteas maar hij is wel de perfecte voorbeeld van een speler die opeens een opleving had en daarna nooit presteerde. Maar Charisteas heeft Griekenland niet alleen kampioen gemaakt dat deed voornamelijk het middenveld met onder andere Karagounis, Zaragounis en Basinas.

bij de titel gaat het al fout. als je Nederlands hoop schrijft schrijf je dat met een aanhalingsteken. het is dan Nederlands' hoop, maar het moet 'nederlandse hoop' zijn. zinnen kloppen niet allemaal, in de laatste alinea de laatste 'zin' is gewoon geen zin. 'want geen ervaring enzo'. en waarom is Chili beter? zelfs veel en veel beter? ik vind Chili helemaal niet beter omdat ik acht dat de Nederlandse toppers als Robben, Van Persie en Sneijder genoeg kansen kunnen creëren. met het argument 'want geen ervaring enzo' word dat afgedaan dat, want met Sneijder, van Persie, de Jong, Kuyt, Huntelaar en Robben hebben we geen ervaring op een WK om in een groot toernooi te schitteren? ik vind het niet zo informatief en vind het ook niet echt boeiend om te lezen.

8 juni 2014 om 17:37

Je snapt het niet helemaal. ik vind Chili juist niet beter. Maar de laatste tijd heb ik op VZ en in de media geluiden gehoord dat Chili zo´n geweldig elftal heeft. Er zat een sarcastische ondertoon aan, jammer dat je die niet bespeurde.
Overigens heb ik de titel wel als Nederlands´ hoop ingediend, maar heeft VZ dit aangepast, helaas...
Mijn CE is bedoeld als tegengeluid, niet als bash op Nederland.

10 juni 2014 om 20:21

oké, maar ik zie dat ik niet de enige ben die jou sarcasme niet helemaal begrijpt. misschien zou je dat de volgende keer wat meer aandacht aan kunnen besteden. maar ik zie dat je ook genoeg goede Ce's hebt geschreven dus ik ga ervan uit dat je dat wel kunt.

8 juni 2014 om 18:07

Waar haal je vandaan dat we een apostrof s moeten toevoegen. Je hebt het toch ook niet over je moeders' huis en je vaders' auto. Het is toch het Nederlands elftal en niet het Nederlands' elftal. We leven hier niet in Engeland.

En Nederlandse hoop is al helemaal belachelijk. Door de toevoeging -se koppel je Nederland aan Charisteas waarmee je wil doen voorkomen dat Charisteas een Nederlander is. Door de toevoeging van een -s maak je van Nederland een genitief waardoor je Nederlands hoop kan lezen als 'hoop van Nederland', wat precies de bedoeling is. Dus in dit geval zit je er naast -NEC-

10 juni 2014 om 16:03

die apostrof is toch echt zo, zoek maar even op.

10 juni 2014 om 16:54

Hahaha nee. De apostrof ter bezig wordt gebruikt voor woorden die eindigen op een klinker die wordt voorafgegaan aan een medeklinker (baby bijvoorbeeld) en bepaalde sisklanken. Ik raad je aan om die taalcursus weer eens op te frissen, vriend en ik hoop dat je komende vrijdag lekker naar het Nederlands' elftal kijkt dat wint van het Spaans' voetbalteam

10 juni 2014 om 20:17

ik zie het al. heb het woord 'nederlands' gepakt alsof het 'carpentras' is. omdat Carpentras' bevolking wel klopt. maar de letter -s is aan Nederland toegevoegd en dus geld dat zo niet.

oké verkeerde opvatting, je hebt gelijk.

12 juni 2014 om 16:54

-NEC-, misschien moet je eerst eens even naar je eigen spelling kijken voordat je kritiek geeft op die van anderen.

Overigens ben ik het niet met feye88 eens dat deze generatie net zo goed is als de generatie Sneijder, van Persie, van der Vaart, Robben. Het zijn allemaal potentiële Europese subtoppers, en geen echte exceptionele klasse die Sneijder en van der Vaart ooit hadden, en van Persie en Robben nu nog hebben. Zelfs Huntelaar vind ik nog een aantal niveau's hoger dan menig Oranje speler.

12 juni 2014 om 19:08

nou oké ik heb het inderdaad verkeerd gezien. Maar iemand heeft het al tegen mij gezegd... Over de rest heb ik wel gelijk in de spelling. maar tenslotte kijk je naar het stuk en die is gewoon zwak. maar ik zie dat jij oordeelt zonder te zeggen wat er slecht is aan het stuk, of wat er beter kan.

Laatste zin van je inleiding: ''want geen ervaring enzo''. Dafuq?

9 juni 2014 om 00:01

Spreektaal. Je kan er van houden of niet, maar opzettelijk was t wel. Lees eens geenstijl of een ander blog. Ik hou van informeel taalgebruik

9 juni 2014 om 20:57

Lees veel berichten op geenstijl. Alleen die berichten zijn dan altijd in die 'stijl' geschreven. Dit paste niet echt bij de rest van het stuk, omdat alles serieus is en dan opeens: 'want geen ervaring enzo.'. Ik kan spreektaal zeker waarderen, maar het paste hier niet echt tussen vind ik. Maar oke, ik zal het stuk er niet op judgen

"zelfs België heeft een beter team" ?

Hoe arrogant kan je zijn... ach ja wij zijn maar de belgjes toch?

9 juni 2014 om 01:21

Je weet zelf hoe goed je land nu is neem ik aan. Sinds 1986 is Belgie kwalitatief niet meer beter geweest dan Nederland. Dus als er na 28 jaar weer een kentering heeft plaatsgevonden is dat opmerkelijk. Als je dat deel van de CE in zijn context leest snap je dat dat niet mijn visie is, maar geluiden die ik heb opgevangen in Nederland. En nee, ik heb helemaal niet het gevoel dat jullie maar Belgjes zijn. Sterker nog, als het vanuit mijn persoonlijke situatie mogelijk zou zijn, zou ik het liefst in Belgie studeren. Ik vind jullie qua onderwijs en humor ver voorlopen op Nederland en nu qua voetbal dus ook. Alleen nog wat aan et wegennet doen

10 juni 2014 om 09:43

Ik vind het ook maar een denigrerende opmerking, ondanks 'de geluiden die je opvangt' ...

10 juni 2014 om 15:41

Was het niet Belgie dat 3 jaar geleden hun nationale elftal niet meer uit kon zenden omdat er geen animo meer voor was. Alles ging verloren en de selectie was dramatisch. Dan is het toch vrij opmerkelijk dat Nederland, dat 4 jaar geleden in de finale van het WK stond, opeens een op papier mindere selectie heeft dan dat Belgie. Denigrerend, hou op hoor.

Vind het best een leuk stuk. Persoonlijk word ik ook moe van dat eeuwige gehuil van alle Nederlanders. Natuurlijk zijn we geen favoriet en hebben we geen ploeg vol toppers, maar met name onze voorhoede is gewoon wereldtop, zeker beter dan die Grieken in 2004.

Qua schrijfstijl zitten er wel wat haken en ogen aan, maar het leest verder prima weg.

9 juni 2014 om 13:21

Ik ben het helemaal met je eens. Dat pessimistische geneuzel, daar heeft niemand wat aan. De kans is klein dat we gaan winnen. Prima. Niet leuk misschien maar wel waar. Laten we 'onze jongens' er vooral op wijzen dat ze kwalitatief eigenlijk gewoon verschrikkelijk slecht zijn want dat is pas goed voor het vertrouwen!

Ongelofelijk matig stuk, je vertelt helemaal niks in al die alinea's. Je vertelt allemaal dingen waarom iedereen denkt dat Nederland geen wereldkampioen wordt om vervolgend doodleuk te melden dat het wel kan zonder te onderbouwen. Ja, omdat Charisteas een keer wat goaltjes heeft gemaakt. Ook nog eens dramatisch geschreven met een stel taal- en spelfouten.

Hahaha je laatste zin maakt je CE legendarisch, om een stukje tegenwicht te bieden aan het azijnpissen en je vermakelijk optimisme zal ik er voor de verandring 5 sterren tegen aan gooien.
Tip laat je stuk ook eens door een ander lezen voor je hem indient.

Dit hoort zeker in de top-3 van slechte Ce's die ik heb gezien.

Ik weet niet of jij Douglas dit seizoen hebt zien spelen maar die speelt echt niet zo briljant als iedereen zich hier voordoet. En Van Dijk die speelt in een nog slechtere competitie dan de Nederlandse. Tuurlijk staat hij daar zijn mannetje maar als zelfs Higdon (de spits van het bij ons gedegradeerde (!!) Nec) er daar 20 inschiet dan is er toch iets fout.

Ook kom ik nog een aantal spelfouten tegen. Niet dat ik nou zo'n taalkundig iemand ben maar zelfs mij valt het op... Ookzie ik nou niet iets wat ik nog niet wist.

Ook je titel kan veel beter, je hebt 6 alinea's maar gaat maar over 1 alinea over onze Angelos praten...

Kortom niet goed genoeg. 2 sterren.

10 juni 2014 om 12:52

Wauw, je hebt echt helemaal niks van de strekking begrepen. Als je goed had gelezen ben ik het meer met je eens dan je denkt.

12 juni 2014 om 15:53

Ehh als je een beetje begrijpend kunt lezen was het vrij duidelijk dat dat sarcasme was.

bledders hier ze denken ze worden betaald om kritisch te zijn. Mattie goeie en grappige CE!

Nou, Feye 88

Op zo'n beetje alle negatief klinkende reacties op jouw stuk reageer jij met een variant van "je hebt het niet goed begrepen". Als dat dan zo is, en zoveel mensen begrijpen je niet goed, dan ligt het waarschijnlijk aan hoe je het hebt opgeschreven, denk je ook niet?

Ik denk dat ik je wél begrijp, en met de strekking van je verhaal ben ik het ook nog wel enigszins eens.

Maar dat maakt het nog geen geweldig stuk.

11 juni 2014 om 14:47

Je hebt gelijk. Het is nooit de fout van de lezer, maar van de schrijver. Ik ben veel te ongeduldig om zoiets tien keer door te lezen. Volgende keer zal ik war secuurder te werk gaan.

13 juni 2014 om 01:12

Er zijn wel een aantal reacties waaruit nogal duidelijk blijkt dat ze niet verder hebben gelezen dan de eerste twee zinnen.

Hoewel ik me wel in je verhaal kan vinden ging het wat mij betreft te snel van de ene naar het andere onderwerp en was er te weinig onderbouwing van de punten die je aanhaalt.

Had ook moeite om het als een "vloeiend" verhaal te lezen.
moest afentoe nadenken van "wat bedoelt hij er eigenlijk mee"

Ik vind het een leuk, origineel stuk. Ik begrijp je sarcasme in 1 keer.
Er zitten enkele spelfouten in, maar die zijn te overzien.
Ik geef je 4 sterren!
Edit: Hoe geef je eigenlijk sterren? :x
Edit: Het is al gelukt, moet verder kijken dan mijn neus lang is

Ik kan mezelf wel vinden in je verhaal. Ik schat de kans ook klein in dat Nederland wereldkampioen word (dat deed ik in 2010 ook) maar wordt zo moe van al dat gezeik over eredivisie spelers. Zodra iemand naar het buitenland gaat vinden we hem in Nederland gelijk 10x zo goed. Iedere eredivisie speler is een bakt er niks van en kan niet mee in de Premier League.

Natuurlijk heeft Spanje bijvoorbeeld een veel beter team, maar het is niet altijd het beste team dat wint. Ik verwacht niks, maar blijf hopen want bij voorbaat kansloos ben je nooit. Misschien komen we een heel eind.

Ik vond het sarcasme vrij duidelijk en dik er boven op liggen. Dat mensen niet begrijpend kunnen lezen reken ik jou niet aan. Ik vond het lekker weg lezen en was blij een keer iets positiefs te lezen.

Ik vind het stuk zoals de enkele andere boven mij niet echt boeiend, maar je schrijfstijl is goed. We moeten inderdaad niet zo pessimistisch zijn maar gewoon vertrouwen hebben in ons elftal. Ik heb er vertrouwen in, ook in jou en je schrijfstijl,, volgende keer alleen iets meer geduld hebben.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 14
2213 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
J. ZoetKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
M. de LigtVerdediger
S. de VrijVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Donderdag 6 augustus
David Alaba wil wel bij Bayern München blijven, maar dan moet de Duitse kampioen een topaanbieding doen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren