'Ik wil net zo behandeld worden als mannen, beoordeeld op resultaat'

Donderdag, 22 mei 2014 om 21:05Matthijs van Laar

Het Franse Clermont Foot baarde onlangs opzien door als eerste profclub ooit een vrouwelijke coach aan te stellen. De 36-jarige Helena Costa vervult daarmee een pioniersrol, maar ze verwacht geen andere behandeling dan haar mannelijke collega's. "De impact van mijn aanstelling was overweldigend, maar ik wil dat de mensen mij zien als een normaal persoon", verklaarde de Portugese donderdag bij haar eerste, massaal bezochte persconferentie.

/

Costa zei hij van groot belang te vinden dat zij net zo wordt beoordeeld als iedere andere hoofdcoach. Dat wil zeggen: op prestaties. "Het is fantastisch dat ik hier mag zitten, maar net als voor mannen geldt ook voor mij dat ik resultaten moet boeken. Doe ik dat niet, dan word ik ontslagen. Dat lijkt me niet meer dan normaal."

Costa, die eerder aan het roer stond bij de nationale vrouwenploeg van Qatar en Iran, weet echter dat de mogelijkheden beperkt zijn. Clermont Foot kampt met financiële problemen en zal het dus vooral van creativiteit moeten hebben. "Als gewoonlijk bepaalt het budget grotendeels het resultaat. Maar ik ben hier om te winnen", klonk het strijdvaardig. "Dit is misschien geen rijke club, maar de ambities zijn groot. Ik ben zeer gemotiveerd", aldus Costa.


Poll

Een vrouwelijke coach bij een mannenteam, wat vind jij daarvan?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door gsumutgs)

Benieuwd of dit gaat werken.
Op deze manier wil zelfs gijp waarschijnlijk wel getraind worden denk ik.

22 mei 2014 om 21:27

Als we de tekst van dit artikel mogen geloven word ze een coach geen trainer. Dan zou het kunnen zijn dat de dagelijkse trainingen door een veldtrainer worden gedaan en dat Costa de tactische besluiten neemt met de assistent trainers. Zeg maar een beetje zoals Sir Alex deed bij United; Meulensteen deed de trainingen en Ferguson nam de tactische beslissingen en ging deels ook over de transfers.

volgens mij maakt het niets uit of het nou een man of vrouw is
maar ze moeten haar indd niet de hand boven het hoofd houden als ze slecht presteerd moet ze gwn vertrekken

22 mei 2014 om 21:24

Zou inderdaad niet moeten uitmaken. Weet alleen niet of deze apecifieke vrouw nou wel de juiste is. Bondscoach van Iran en Qatar is nou niet echt hoogstaand. Dan hadden ze beter die bondscoach van Duitsland kunnen polsen of een trainster die in het vrouwencircuit op hoog niveau getraind heeft.
Maar goed dit levert het kleine clubje natuurlijk wel weer giga publiciteit op

22 mei 2014 om 21:30

ja het is natuurlijk gwn een media stunt

Ik zal vanaf nu alle wedstrijden proberen te kijken en de persconferenties he, dat wordt smullen!!!! hoe lekkerder het weer hoe aantrekkelijker ze zich gaat kleden? Laten we het hopen!

22 mei 2014 om 21:23

ahh getver ze is helemaal niet zo knap! Meteen sexistische ideeën, ga de play boy kopen.

On: Super! Er zijn vast mensen die dit tegenspreken, maar ik vind dat het moet kunnen! Een icoon voor menig vrouwelijk voetballiefhebber, die wat wil betekenen in de voetbalwereld! Zo is het mijn droom om later manager van mijn clubje te worden, al word dat erg lastig. Tour leidster is ook goed

22 mei 2014 om 21:25

Er zijn toch wel knappere vrouwen te vinden in de wereld? Beetje tijdverspilling om alleen naar haar te kijken.

Ik vraag me af hoe het is om getraind te worden door een vrouw. Ik kan me er dus helemaal niets bij voorstellen, maar het is goed mogelijk dat dat aan mij ligt. Misschien werkt het ook wel maar il denk dat je Zlatan ofzo geen vrouwelijke trainer moet geven

22 mei 2014 om 21:32

Dat ligt er maar aan, ik denk dat je beter een biatch als coach kan hebben dan een man die niets durft te zeggen, en als een vrouw competent is word ze gewoon gewaardeerd, ook door Ibrahimovic, die heeft thuis niets te zeggen, net zoals Mourinho en Wenger die thuis ook niets bepalen.

23 mei 2014 om 02:43

Als dat echt zo is zijn het niets meer dan een stelletje slappelingen die hun oren laten hangen naar hun eigen vrouw. Je gaat je vrouw toch niet thuis de baas laten spelen en alles laten bepalen ? Ik zou er kotsmisselijk van worden.

23 mei 2014 om 08:42

1x per maand zal deze ploeg goed pieken denk ik.

Al dat politiek correcte gelul hier. De voetbalwereld is 1 grote macho mannen wereld. Wie zit er nou echt te wachten op een vrouwelijke coach? "moet toch kunnen". Zitten jullie vriendinnen mee te kijken terwijl je typet ofzo?

22 mei 2014 om 22:50

Ik snap het ook niet meer, ik denk niet dat ze een vrouw serieus gaan nemen als trainer en ik vind dit totaal niet passen voor de voetbalwereld. 2014 is een zware teleurstelling tot nu toe, een vrouw als trainer voor de mannen, een vrouw met baard hebben we ook al meegemaakt en wat wordt het volgende?

22 mei 2014 om 22:57

Welnee, wat maakt mij het uit wie of wat mijn baas is en wat mijn baas doet als hij weet wat hij doet en alles goed regelt? Zo is dat in het voetbal ook. En ja, ik zit ook onder de plak, maar dat is bij heel veel mensen zo, zelfs Mourinho heeft thuis niets te vertellen.

23 mei 2014 om 02:47

Als jij onder de plak zit is dat een teken van zwakte. Word een beetje moe van die vrouwen die extreem gaan claimen en hun vriend/man van top tot teen insmeren met plakkerig spul.

23 mei 2014 om 02:45

Macho ? Jaa inderdaad. Stefan de vrij, jordy clasie, Nicolai boilesen, etc. etc. Zijn erg macho

Wat als ze nou verliefd wordt op een speler? Nou, ik weet het niet, het kan een totale flop worden of de spelers gaan voor haar door een vuur. Kan voor mannen lastig zijn om naar een vrouw te luisteren, en inderdaad, dat is seksistisch maar zo werkt het nu eenmaal vaak. Ben benieuwd.

wie zegt dat voetbal een mannenwereld is? hoog tijd dat er eens wat vrouwen bijkomen!!

22 mei 2014 om 22:54

Niemand zegt dat... maar een vrouw als trainer voor mannen dat gaat toch niet, er is nog vrouwenvoetbal kan ze toch daar coach worden of niet? Gewoon een publiciteitstunt dit meer niet.

Het maakt niet veel yuit, als zij een goede visie heeft en dit goed kan uitvoeren dan verdient zij ene kans.

Heb wel medelijden met die gasten, een vrouw in de periode oeff.. Dat worden veel straftrainingen en een hoop kabaal als er wat kleins misgaat.

Succes wensen en kijken of het goed gaat, net als elke andere trainer.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Clermont Foot

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Troyes AC3813
2.Toulouse3614
4.Clermont3415
Voor de complete stand: Ligue 2
SpelersPositieW
C. HountondjiVerdediger191
F. OgierVerdediger190
J. IglesiasMiddenvelder190
M. BayoAanvaller199
J. AllevinahAanvaller195
A. ZedadkaVerdediger180
J. BerthomierMiddenvelder183
Voor de complete selectie: Clubpagina Clermont Foot.

In de wandelgangen

Vrijdag 15 januari
Feyenoord zet alles op alles voor de handtekening van Aliou Balde. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren