Onderbuikgevoelens en een potje schaken

Frank de Boer kijkt me aan en snuift. Ik kijk hem terug aan, probeer te bedenken welke zet hij gaat doen. Zijn hand gaat naar de loper, en hij schuift hem enkele plaatsen naar voren. Ik overzie het veld en merk dat ik mijn paard moet opgeven. Het zij zo. Het doel heiligt de middelen. Dat werk. Ik zet immers toch het grootste deel van mijn kaarten in op de onvoorspelbare en o zo belangrijke koningin. Waarom met de toren pionnen pakken, als je ook met de koningin de toren kan pakken? Ik heb geen gevuld speelveld nodig.

/

“Gaat er dan echt geen topspits komen? Ik lees de hele tijd over een Pool die niemand kent. Moet dat nou?” Ik vraag het bijna smekend, en verwacht een troostende blik van De Boer. Het komt goed, hij gaat het ontkennen. Van der Vaart komt terug, ik voel het. “Ja, dat moet”, bromt de trainer echter. “Heb een beetje vertrouwen. We halen hem niet als we niet wisten dat hij goed genoeg was.” Ik rol met mijn ogen. “Zoals Duarte goed genoeg was, zeker. En Boerrigter.” De Boer kijkt me aan. Alsof hij teleurgesteld in me is. Een goedkoop argument, zeggen zijn ogen. Ik weet het.

Ik ram zijn toren omver met mijn koningin. Mijn linkermondhoek trekt omhoog. Ik heb hem. Hij heeft bijna geen stukken meer die het verschil kunnen maken. Allemaal grijze pionnen om de koning te beschermen. En ik heb mijn koningin nog. Dit gaat helemaal goed komen. De Boers ogen schieten ondertussen razendsnel over het speelveld. Hij denkt, maar ik weet zeker dat hij geen idee heeft wat hij moet doen. Zijn hand glijdt naar zijn laatste loper, die mijn paard slaat. Het paard dat ik al had opgegeven, geen probleem.

“Maar je moet toegeven dat het dit seizoen niet altijd goed was”, ga ik de discussie weer aan. “We zijn maar vier keer door de ondergrens gezakt”, krijg ik te horen, en ik grinnik. “Met dit puntenaantal waren we in 2010 vierde geworden, Frank. We hebben thuis gelijkgespeeld tegen Cambuur en RKC. RKC, Frank. Dan ga je me niet vertellen dat we maar vier keer slecht waren.” “Dat heb ik toch net gedaan? We zijn maar vier keer door de ondergrens gezakt”, mompelt De Boer zonder me aan te kijken, en ik sla een pion.

“Moet je niet eens gaan rugdekken met die toren van je?” geeft hij me ineens advies. Ik sla het in de wind. “Ik sloop je al met één stuk.” De Boer haalt zijn schouders op en zet zijn pion naar voor. Zonder er erg in te hebben sla ik de pion, en ik overzie het speelvlak. En dan gebeurt het. Ik zie het. Te laat. Mijn hand is al van de koningin af. Mijn sterspeler staat omsingeld. Kan nergens meer heen. Frank tilt een pion op, en ramt mijn topscorer gedecideerd het veld af. Mijn ogen staan wagenwijd open. Ik zet mijn andere stukken, maar ik heb geen plan meer.

“En die salonremise, tegen Heracles? Was die niet treurig? Door dit soort dingen zullen we altijd de meest gehate club van Nederland blijven. Waarom...” De Boer slaat op tafel en kijkt me briesend aan. Zijn ogen spuwen vuur. “Wij zijn Ajax. Wij zijn de besten. Wij hebben geen sympathie van anderen nodig. Mensen hoeven ons de titel niet te gunnen, want wij komen die gewoon ophalen. Wij hebben... geen... sympathie... nodig. Wij zijn geen Feyenoord. Snap je dat?” Ik knik, geschrokken als ik ben. De Boer beweegt zijn loper een kant op, mompelt ‘schaakmat’ en wandelt de kamer uit. Hij drinkt niet eens zijn koffie op.

Op dat moment schiet ik wakker, nog bevangen door de bizarre droom die ik net had, en ik kijk om me heen. En dan overvalt het me weer. Ik leek het even kwijt te zijn, maar het is er weer. De trots. De liefde is nooit verdwenen, maar de trots. Die was weg. En die is nu weer terug. Ik sluit me ogen en ik wordt overvallen door een onderbuikgevoel. Er kunnen volgend jaar zomaar eens hele mooie dingen gebeuren.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 9 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1500+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

16 reacties (laatste reactie door partizanbgd)

Leest niet lekker, ik word er ook niet veel wijzer van.
1 Ster

Redelijk stuk. Af en toe wel een beetje lastig lezen. Bijvoorbeeld als je in het begin zegt :'ik kijk hem terug aan'. Klinkt niet goed.
Verder misschien meer een verhaal dan een CE, maar op zich wel vermakelijk.

3 sterren

Grappige fantasie heb je, maar heb het met moeite gelezen, dromen gaat je beter af.

Haha. Schitterend idee, maar moeilijk uit te werken. Ik ben op zich best wel boeiend blijven lezen bij deze CE. Het punt die je maakt is leuk en duidelijk, de afwerking is dramatisch. Ik had graag wat meer creativiteit gelezen in de laatste alinea's.

Verder ben ik het eens met het feit dat het soms lijkt alsof Frank de Boer een controller in zijn hand heeft tijdens de wedstrijd. Het frivole van Fischer en Serero bijvoorbeeld komt soms weken niet tot uiting, terwijl dit wel bij het Ajax-spel hoort. Echter zoals je zelf al aangeeft, levert dit succes op. Ik sta dan ook volledig achter Frank, mijn club en de ingeslagen weg.

Toch droom ook ik wel eens van een wat meer speelse opvang van het systeem.

Keep it going! Ik ben zeker niet negatief, maar je mist hier en daar wat afwerking, plus dat de rode lijn in je verhaal soms moeilijk te volgen is. Wel een leuke creatieve denkwijze.

Ook mijn CE 'wat als?' was gebaseerd op (dag)dromen.

Uiteraard wel 5 sterren! Heerlijk creatief stuk, maar let op je afwerking!

Wat een schitterend stuk haha. Kort maar krachtig.
Moeilijk om commentaar op te geven, maar je krijgt 5 sterren van me.

Wat heb ik zojuist gelezen zeg? Wat een formidabel stuk, echt pure klasse. Van begin tot het eind lees ik hem uit en dat gebeurd mij niet vaak. Vijf sterren!

Ondanks dat ik niks met Ajax heb, vind ik het idee wel leuk beschreven. Je noemt precies de punten waar veel mensen over twijfelen en waarom er eigenlijk dit seizoen weinig sympathie was voor Ajax. Want het was puur zakelijk, iets wat je laat terugkomen in de symboliek van het schaken. Schaken is zakelijk. Daar heb je geen medelijden. Ja, daar heeft je droom wel goed over nagedacht

Ik las het stuk van begin tot eind en net op het moment dat ik dacht: Tjonge, wat leest dat lekker, maak je echt een slordige fout in de één na laatste zin. 'ik wordt', kan echt niet. Het spijt me, maar in de Nederlandse taal zijn daar geen excuses voor te verzinnen.

Maar goed, aangezien ik mensen daar niet op afreken en ik een lekker stukje heb gelezen, krijg je alsnog vijf sterren van mij.

12 mei 2014 om 17:02

Ik wordt mag inderdaad niet, daar mag je altijd iemand op wijzen.

12 mei 2014 om 17:29

Ik zag t vanochtend staan, en ik kon al nauwelijks geloven dat ik zo'n blunder over het hoofd heb gezien. Schaam me dood haha, aanmerking natuurlijk volledig terecht.

Heerlijke Ce.
Mooi metafoor met de pionnen als collectief. Erg leuk gevonden.
Moest in het begin wel even nadenken hoe het precies gelezen moest worden maar klasse.
5 sterren van mij.

Het schaak gedeelte is echt heel goed geschreven! Jammer dat je er dan zo snel een eind aan breid. Je was op weg naar een duidelijke conclusie waarom ajax niets hoeft te vrezen, maar helaas maakte je dit niet helemaal hard.

Schitterende CE. Een onverwachte wending. Eerst denk je dat de kern van het verhaal is dat Frank meer risico moet nemen, wat ik ook vind, waarna je het verhaal volledig omgooit en de Boer het schaakspel wint. Chapeau!

Tja. Wat zal ik er van zeggen.

Erg goed begin, maar op het moment dat ik denk dat het een echt goede CE aan het worden is sprint je ineens naar het einde, maakt een in het kader van het voorgaande stuk totaal onnodige sneer naar Feyenoord en gebruik je de zinnen "ik sluit me ogen" en "ik wordt".

En toen vond ik het ineens nog maar drie sterren waard. Hooguit.

Die sneer naar Feyenoord had ook niet gehoeven, denk dan ook dat niet een salonremise van Ajax het de meest gehate club maakt, maar dat denigrerende toontje dat veel Ajax supporters gebruiken daar debet aan is.
Buiten dat zwelgen veel Ajacieden hier ook aardig in, zie het te pas en te onpas terug keren, iedere vorm van kritiek wordt gelijk afgedaan als haat, prima hoor, maar dan ook niet miepen.
Alhoewel ik gehaat wel een heel sterk woord vind, maar dat is dan mijn kijk hier op, misschien ben ik wat naïef maar een club haten? Gaat dat niet een beetje erg ver?
Leuk om te lezen maar die sneer, helaas gemiste kans, nu 3 punten.

Aardig stuk , je kan zien dat je wel je best hebt gedaan.
het leest inderdaad wel wat lastig maar verder wel leuk ..

van mij krijg je er ....

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3413
S. BerghuisAanvaller338
E. ÁlvarezMiddenvelder315
D. KlaassenMiddenvelder319
S. HallerAanvaller3121
J. TimberVerdediger303
R. GravenberchMiddenvelder302
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zondag 26 juni
Het management van Neymar heeft met Juventus gesproken over een transfer. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren