Racistische gebaren van Atlético-fans: ‘Daarom begon ik te dansen’

Zondag, 4 mei 2014 om 21:05Daniel Cabot Kerkdijk

Pape Diop was zondagavond het doelwit van enkele racistische supporters van Atlético Madrid. Na de 2-0 overwinning op de lijstaanvoerder begon de middenvelder van Levante plotseling te dansen voor het vak van de uitsupporters. Diop verklaarde naderhand tegenover de media dat hij racistisch was bejegend en dat hij geen heil zag in een verbale strijd met de supporters.

“Ze maakten apengebaren en -geluiden”, vertelde Diop, die het levenslicht in Senegal zag. Op beelden is inderdaad te zien hoe diverse fans het op de middenvelder hebben gemunt. “Een woordenwisseling heeft geen zin en daarom begon ik maar te dansen. Ik heb niets tegen de fans van Atlético, maar het komt steeds vaker voor en ik heb er best wel moeite mee.”

Ploeggenoot David Navarro heeft begrip voor de actie van Diop. “Maar het gaat om vier fans. Dat wil niet zeggen dat alle supporters van Atlético racistisch zijn”, stelde de verdediger van Levante. Daniel Alves van Barcelona kreeg onlangs in het uitduel met Villarreal een banaan naar zich toegegooid. De Braziliaan pakte het stuk fruit op en baarde opzien door een deel ervan op te eten.Gerelateerd

Meer sportnieuws

74 reacties (laatste reactie door keeszwam)

Ziet het inderdaad die eerste rij staan er een paar die het doen. Stelletje simpele zielen. Beelden heb je al, stadionverbod voor het leven naar mijn idee. Die ben je beter kwijt dan rijk

5 mei 2014 om 00:03

Als iedereen nou ging dansen van getafe kant dan zouden die racisten helemaal kapot gaan van binnen

Triest van de supporters van Atletico.. toch al 2 incidenten in 1 week tijd in het spaanse voetbal. Is niet best voor het aanzien en dat moet er echt uit. Voetbal is voor iedereen ongeacht je huidskleur!

4 mei 2014 om 21:35

Spanje is ook een zwaar racistisch land. Kan me nog in Blanes herinneren. Onschuldig toeristisch stadje, maar als je buiten de commercie komt zie je overal nazi tekens met graffiti en spaanse leuzen die fascistisch zijn. Jammer iig voor de spelers, het overige publiek, de club, enz enz

4 mei 2014 om 21:53

Of wat dacht je van deze. Dit bericht stond laatst (22 april) op de site van de Nos:

Burgers van het Spaanse dorp Castrillo Matajudíos beslissen op 25 mei of hun dorp van naam moet veranderen. Matajudíos betekent "dood de joden".

Bizar, dat soort dingen...

On: Verschrikkelijk dat sommige mensen nog steeds dit soort antipathieën hebben. Leven we dan nog steeds niet in een moderne wereld?
We hoeven uiteraard niet de Atletico supporters nu over één kam te scheren, want het zijn er een handjevol die dit doen. Ik ga er vanuit dat 95 van hun supporters ook vindt dat dit soort dingen niet kunnen.

4 mei 2014 om 23:32

Ja we moeten niet zeggen dat Italië, Spanje enz. De landen zijn waar dit gebeurd. In Nederland is er zelfs een politieke partij die elke Marrokaan over een kam scheert. En het land wil uit hebben.

4 mei 2014 om 23:39

Mesut Ronaldo, hoe is het Calimero? Ot: Gewoon zijn goed recht als hij daadwerkelijk racistisch bejegend is .

5 mei 2014 om 02:34

@Mesut Ronaldo Helemaal niet! Criminelen moeten het land uit en een migratiestop. Ongeacht of het een Marokkaan of Zweed is.

En dan maakt die nummer 2 van Atletico zich daar druk om, ga je schamen (godin volgens mij?). Die fans moeten zich gedragen en vind het een klasse actie van Diop, we leven niet meer in een wereld waar er verschil is tussen zwart en wit, ofja helaas wel..

Goede reactie van hem, maar toch triest dat het weer gebeurt. Na dat incident met Alves zou je toch twee keer nadenken voor je zoiets doet?

4 mei 2014 om 23:09

Na dat incident met Alves zou je toch twee keer nadenken voor je zoiets doet?

Of het zet mensen aan om het nog eens te doen.je hebt altijd wel van die onbenullen die het niet laten om nog eens zo uit te halen na wat er eerder is gebeurd.het zal altijd blijven jammer genoeg.overal heb je deze onzin wel.

Je ziet daar gewoon op de eerste rij mensen 'aap gebaren' maken.. dat is toch te bizar voor woorden?? Dat 't nota bene in Spanje gebeurt! Zulke mensen voor het leven weren uit ELK stadion svp! Dom volk

goeie oplossing van de speler, heeft hij natuurlijk alle reden toe na een 2-0 zege. Die supporters maken zichzelf compleet belachelijk en moet je een stadionverbod voor het leven geven.

Het is moeilijk om dit uit de stadions te bannen. Nu lijkt het erop of hierna elke donkere speler nu doelbewust naar het publiek kijkt of er geen rare gebaren van de tribunes af komen. Zo'n actie van Alves, je moet je af vragen of dat wel goed werkt. Ik zag dat een speler uit de 3e Franse divisie een doelpunt had gemaakt en tijdens zijn vreugdedansje een banaan opat en hij kreeg door zijn actie een gele kaart van de scheidsrechter.

4 mei 2014 om 21:44

wat is je punt?

Hoe dom zijn die mensen? Echt niet te bevatten..

Keur het totaal niet goed. Maar Diop gaat na het fluitsignaal juichen richting het uitvak, daarna kwamen deze racistische uitingen. Nogmaals, keur het af, maar provoceer ook niet.

4 mei 2014 om 21:26

Raare reactie, ik begrijp je totaal niet. Dus jij zet racisme in het zelfde rijtje als provocatie. Racisme is velen malen zo erg.

4 mei 2014 om 21:32

Waar zeg ik dat het gelijk is aan elkaar? Ik zeg dat je niet moet provoceren. Net als dat racisme ook niet hoort. Dat jij mijn reactie een andere wending geeft, dat vind ik raar.

Ik wist wel dat er iets aan de hand was. Vlak na het fluitsignaal was er een opstootje tussen de Atletico en de Levante spelers. Ik wist niet precies wat het was maar na Diop uit het zootje zien getrokken worden door Diego Costa werd het voor mij duidelijk waarom.

Direct straffen. Tweede keer in een week tijd dat we in de PD te maken krijgen met racistische incidenten. Geen woorden voor.

Ik had enige sympathie voor Atlético gekregen dit seizoen. Dit is door de incident van diego costa en dit racistische gedrag compleet verdwenen. Laat real dan maar de cl pakken helaas. Ik haat racisten.

4 mei 2014 om 21:43

Dus omdat een paar imbecielen zich misdragen verlies jij je sympathie voor Atletico? Deze mensen zijn niet representatief voor alle Atletico fans..

4 mei 2014 om 22:57

Kan toch? Doordat de club negatief in het nieuws komt met dit soort dingen kan je je sympathie, die je daarvoor enigszins had, voor een club verliezen.

Hier kan dat niet
Maar in zuid europa maken ze zich er niet zo druk om

4 mei 2014 om 21:51

Het is echt niet zo dat het in Spanje of Italië sociaal geaccepteerd wordt om racistisch gedrag te vertonen. Het overgrote deel van de mensen vinden racisme gewoon walgelijk en vaak vindt er ook onderlinge controle erop plaats. Het is nu eenmaal zo dat er tussen die duizenden fans op de tribunes een paar onbenullen zitten die te dom zijn om na te denken voordat ze iets doen.
En dat kan óók in Nederland gebeuren, denk maar terug aan Den Bosch tegen AZ vorig seizoen in de Knvb Beker...

4 mei 2014 om 22:55

In Italie vonden ze Di Canio helemaal niet zo n probleem terwijl hij openlijk fascist is
Op tv noemden ze Seedorf gewoon willy wonka, vond niemand raar ofzo, in NL zou dat ondenkbaar zijn

4 mei 2014 om 23:05

Hier in NL wordt er gewoon letterlijk gezocht naar racisme. Zwarte piet..

5 mei 2014 om 00:14

Dat is typisch Nl
Altijd lief en aardig aanpakken
Iedereen met problemen zal ook gelijk Nl beschuldigen van racisme want daar zijn Nl ers bang voor, dus dat werkt

Zwarte piet is racisme
Miss beautiful black verkiezing is leuk
Miss beautiful white verkiezing mag niet want fascistisch
Leg het maar uit

5 mei 2014 om 12:32

Misschien moet je daadwerkelijk onderzoek moet doen naar de machtsverhoudingen die van belang zijn bij racisme. Dan heb je je uitleg.

5 mei 2014 om 14:35

Ik bedoel het anders
Miss beautiful black verkiezing werd vroeger gehouden om de mooiste donkere dame te kiezen, ik weet niet of het nu nog gehouden word
Maar iig, niemand had daar een probleem mee en waarom zou je ook toch?
Tegenwoordig heb je ook de black list, speciaal voor ' zwarte ' muziek

Ik denk alleen dat als ik een miss beautiful white verkiezing zou organiseren, dan zou ik waarschijnlijk voor nazi worden uitgemaakt en zouden er protesten komen

Dat is toch een verschil bedoel ik, soms word er ook wel een beetje gezocht naar raciale motieven terwijl die er misschien helemaal niet zijn
Zeker in Nl waar iedereen best wel bang is om voor racist te worden uitgemaakt

Vervelend dit maar een incident is het allang niet meer in Spanje dus ook in het voetbal, verontwaardigd kunnen we (allang) niet meer zijn maar echte sancties....
Triest, zelfs Tyler Hamilton, formule1 autocoureur, ondervond hinder van rascistische Spanjaarden tijdens een grandprix ergens in Spanje jaren geleden.... Eto'o jaren geleden in Zaragoza. Zeer triest.

4 mei 2014 om 23:03

Tyler Hamilton is een wielrenner....en blank

Ik vind het toch wel apart dat blanke spelers nooit racistisch bejegend worden. Waarom overkomt dit alleen donkere spelers? Kan iemand mij dat vertellen?

4 mei 2014 om 21:47

Ik denk omdat de meeste mensen in Europa blank zijn, als donkere mensen dan racistisch gaan doen kan daar een vechtpartij uit ontstaan. Misschien is het in landen als Afrika omgekeerd, maar dat weet ik niet. Is er misschien iemand die dat weet?

4 mei 2014 om 22:00

Ajax is vaak naar Zuid-Afrika geweest nooit zulke verhalen gehoord. Misschien is de reden wel dat blanke mensen racistischer zijn aangelegd dan donkere mensen.

5 mei 2014 om 14:01

Zuid-Afrika ben je als blanke niet veilig hoor. Tijden zijn daar veranderd. Dus dat is zeker een 'omgekeerd racistisch' land.

6 mei 2014 om 16:00

Toch denk ik niet dat het daar zo is dat je gepest word omdat je blank bent.

4 mei 2014 om 22:49

donkere mensen werden vroeger grotendeels ingezet als slaven etc. vandaar dat er blanken zijn die donkere mensen zien en minderwaardig..

4 mei 2014 om 22:51

donkere mensen werden vroeger grotendeels ingezet als slaven etc. vandaar dat er blanke zijn die donkere mensen zien als minderwaardig..

4 mei 2014 om 22:54

Ten eerste heeft dat natuurlijk ook te maken met het verleden, ik neem aan dat ik niet uit hoef te leggen wat er in het verleden is gebeurd.

Ten tweede, omdat de donkere mensen in de minderheid zijn in Europa, en je weet hoe het vaak gaat met diegene die in de minderheid zijn. Die worden weggepest, weggejaagd en alsmaar belachelijk gemaakt. En gelukkig zijn er zat mensen die dit niet doen, en dan kom ik bij mijn derde punt:

Ten derde, omdat er helaas nog steeds mensen zijn die zelfs te dom zijn om te poepen.

En blanken worden inderdaad hier in Europa weinig tot niet gediscrimineerd. Al kan ik je wel vertellen dat discriminatie naar blanken wel degelijk elders in de wereld voorkomt.

4 mei 2014 om 23:02

Overal komen rascisme en vooroordelen en discriminatie voor
In oost europa wonen weinig donkere mensen, daar zijn zigeuners de klos
In Afrika is het oorlog tussen verschillende stammen
In moslim landen is discriminatie tussen verschillende stromingen en worden christenen gediscrimineerd
In Suriname gaat het ook niet altijd lekker tussen Creolen, Hindoestanen, Indianen e.d.

dat hou je toch altijd dat mensen iets wat anders is toch niet snel accepteren

6 mei 2014 om 16:02

Bagatelliseer het maar weer. In Suriname komt racisme nauwelijks voor. Wel zijn er onder enkele mensen vooroordelen. Maar als donkere persoon zal je niet gauw meemaken dat er een banaan naar je hoofd word gegooid door een Indiaan.

Op video is duidelijk te zien dat sommige apengebaren maakt. Bewijzen zijn er, nu nog straffen!

Ik wordt hier echt moe van!!

ja ik studeer geschiedenis, in de 18 en 19de eeuw en zijn er racistische denkbeelden over rassen verspreid over de hele wereld. Het fundament van racisme is in de deze eeuwen gelegd. Bepaalde vooroordelen over kleur, eigenschappen, karakter en genetica zijn onderzocht door (bevooroordeelde ''wetenschappers'' In de 20ste eeuw zijn deze racistische denkbeelden gebruikt om nationalistische gevoelens aan te wakkeren. Hedentendagen zie je nog steeds dat mensen uit een lager sociaal-economisch milieu die extreme nationalistische gevoelens hebben soms nog racistische denkbeelden er op na houden. Discriminatie kan in allerlei vormen voorkomen ook tegenover blanke spelers. De frequentie waarin dit voorkomt daarover heb ik geen idee.

Gaat iedereen nu ook zeggen dat Nederlandse spelers niet meer naar Spanje moeten? Als dit over Oekraïne of Servië was gegaan had iedereen gezegd dat niemand meer naar "dat soort achterlijke landen moet gaan".

Echt zielig dat er altijd wel zo een paar hersenloze fans tussen zitten.

Racisme is een groot probleem in Spanje. Ze moeten er een einde aan maken. En wel nu.

4 mei 2014 om 23:39

laten we eerst toegeven dat we in onze eigen land geen haartje beter zijn. We hebben gewoon een politieke paartij die de marokkanen weg wilt hebben. Ik snap ook echt niet hoe iemand op GW kan stemmen.

4 mei 2014 om 23:47

Moet je wel eerlijk blijven
Criminelen met dubbele nationaliteit de Nl nationaliteit afnemen is nogal wat anders dan beweren dat er een partij is die alle Marokkanen weg wil hebben

4 mei 2014 om 23:52

hoezo zijn het perse criminelen? en ik weet niet voor jouw maar GW heeft zelf aan dziijn volk gevraagd of ze willen dat de Marokkanen moeten blijven of weggaan, dus hoe je het wendt of keer het is rasisme

5 mei 2014 om 00:08

Nee hij vroeg aan wat medestanders, een stuk of 50, na de gemeenteraadsverkiezingen of ze meer of minder wilden.
Niet blijven of weggaan, blijkbaar zeg jij zomaar wat

Daarnaast begrijp jij deze simpele retoriek sowieso niet want mensen met een Nl paspoort wegsturen kan niet eens. Dat weet toch iedereen

5 mei 2014 om 00:58

ja maar als ze minder willen lijkt het me duidelijk dat hij ze gewoon wilt wegsturen en niks anders

5 mei 2014 om 01:07

Hij kan wel meer willen, zijn gewoon verkiezingspraatjes
Maar dat kan dus niet
Daar hebben we wetten voor bedacht
Dus wat dat betreft valt het wel mee

5 mei 2014 om 02:48

Ik stem ook op GW. Wat is er mis mee. Als je je als Marokkaan aangesproken dat je crimineel bent dan is het je eigen probleem. Het gaat helemaal niet om dat elke Marokkaan weg moet. Slechts wanneer je je crimineel gedraagt moet je het land uit. Dus als je je gewoon netjes aan de regels houdt is er niets aan de hand. Ook gewoon een logisch standpunt. Bijna bij elk misdrijf is er wel een Marokkaan bij betrokken. Ik heb zelf veel Marokkaanse vrienden maar deze mensen zijn super aardig en zijn zeer nette mensen. Je kan niet iedereen over 1 kam scheren en dat doet GW dus ook niet. Over het racisme. Wie heeft er eigenlijk ooit bedacht dat blank de normale kleur is. Misschien zijn de blanken wel "raar" en zou een donkere huid heel normaal zijn. Wanneer er een banaan naar een donkere speler wordt gegooid dan is het racisme. Maar wie zegt dat? Ook die apengeluiden en gebaren. Volgens mij zijn we allemaal apen. Waarom bij donkere mensen is het racistisch? Alleen omdat het ooit zo bepaald is? Om die reden zul je het racisme nooit kunnen stoppen. Er is maar 1 manier en dat kan heel dom klinken maar je moet net doen of het je niets doet. Zoals Dani Alves.

5 mei 2014 om 05:11

@ Toni9

Dat je op GW stemt moet je zelf weten. Maar probeer zijn uitspraken niet te verdedigen. Hij zei of ze minder Marokkanen willen, hij sprak niet alleen over criminelen. Maar na al kritiek doet hij alsof...

Dat sommige nog die uitspraken van hem durven verdedigen. Ongelooflijk. Triest.

Racisme heeft niets te maken met raar of normaal. Het gaat vaak om de boodschap niet om de daad. Je kunt veel ergere dingen gooien naar iemand die fysiek meer pijn zullen doen, maar de boodschap achter een banaan gooien naar iemand donker doet veel meer pijn.

Je moet er niet zo filosofisch over doen. Het gaat om wat de boodschapper bedoelt. Er is ook ooit iemand geweest dat heeft 'beslist' dat de middelvinger opsteken iets grof en kwetsend is.

5 mei 2014 om 12:13

Daarom zeg ik ook dat je racisme nooit uit kunt bannen. De enige reden is daarom het maar te accepteren. Net doen of het je niet deert. Zoals Alves met die banaan. Het is heel moeilijk maar de enige manier helaas. Het GW verhaal over minder is natuurlijk niet netjes maar het zijn gewoon wel feiten. Paar dagen later weer juwelier overvallen. Daders? Juist. Mensen die helemaal niet in dit land horen te zijn. Dus inderdaad minder is gewoon terecht. Het betekent niet dat iedereen weg moet maar aangezien er heel veel Marokkaanse criminelen zijn en ook nog eens illegaal dus dan toch maar minder.

5 mei 2014 om 12:53

ik snap wat je bedoeld maar dit betekent ook dat als een nederlander zich crimineel gedraafd ook per direct het land uit moet

5 mei 2014 om 16:23

Klopt. Daarom zeg ik ook altijd dat Nederlanders de grootste racisten zijn die ik ooit heb gezien. Maar in het voetbal zie je het flink minder.

5 mei 2014 om 18:59

Grootste racisten ooit
Alleen in het voetbal weer minder
Dat is tegenstrijdig
Tjonge wat een nivo weer

5 mei 2014 om 19:55

@ajaxbarcelona

Nederlanders hebben het recht om hier te zijn. Wanneer ze zich misdragen volgt er straf, gevangenis bijvoorbeeld. Maar vele Marokkanen verblijven hier illegaal en dat hoort gewoon niet. Nederlanders zijn allesbehalve racisten. Het lijkt hier wel een paradijs voor alle buitenlanders. Ikzelf ben ook buitenlander maar ik vind wel dat Wilders een punt heeft. Helaas brengt hij het vaak op een lompe manier.

Helaas heb je ook in het voetbal van die debielen die vuurwerk op het veld gooien of spelers racistisch bejegenen. Helaas krijgt je dat 2e er toch nooit helemaal uit. Dus om nou alle plezier te laten verzieken door paar dwazen ? Laat het gaan en laat zien dat je sterker bent. Alleen dan wordt het minder.

5 mei 2014 om 22:55

ja dat denk ik soms ook ze doen alsof ze iedereen gelijk zien, maar de buitenlanders moeten altijd harder werken en harderhun best doen dan de Nederlanders zelf, want bij de buitenlanders hebben ze altijd al gelijk hun vooroordeel!!!!

De tweede keer dat Atlético-supporters betrokken zijn bij racisme.
Vergeet ook niet dat enkele supporters Marcelo (met zijn zoontje) in het Bernabéu verbaal hebben geattaqueerd na afloop van de slachting van hun club in de Copa.

Goede actie van die speler!

Overigens waren er een paar hele mooie vrouwen in het vak van Atlético te zien! Jammer dat ze voor de verkeerde club zijn
Maar zij bevestigden wel mijn standpunt dat Spaanse vrouwen de mooiste vrouwen ter wereld zijn

Voor het leven schorsen

Stadionverbod voor het leven.

triest diep triest tijdens de wedstrijd Atleti-Chelsea hoorde ik ook vervelende geluiden naar de donkere spelers van de Londense club . laten we eerlijk zijn Europa is nou niet bepaalt Liefdevol na kleurlingen (ik scheer niet alle EU landen over een kam ) maar het is en blijft een groot probleem

Atletico zijn het dus maar een paar fans, maar bij Villareal is het iets anders. Volgensmij was het Kameni die de keeper was van Villareal een paar jaar geleden. Elke week deed bijna heel de stadion racistisch enz. waardoor hij ook vertrok.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Levante

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
8.Granada 39-14
9.Levante38-2
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
MoralesMiddenvelder3010
Jorge de FrutosAanvaller294
Dani GómezAanvaller272
Roger MartíAanvaller2611
Sergio LeónAanvaller231
CokeVerdediger120
Voor de complete selectie: Clubpagina Levante.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Levante.

0 fans
Verdediger, 40 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 17 april
Er ligt een mooie transfer in het verschiet voor Elayis Tavsan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren