Golden God, my way to Seattle

We gaan vijf jaar terug in de tijd als de Seattle Sounders worden toegelaten tot de Major Soccer League, de hoogste voetbalcompetitie van Amerika. Op het trainingsveld aanwezig een Colombiaans jongetje met zwart haar, tape om de enkels en trainend in het tenue met nummer zeventien. Zo veel als er gecommuniceerd wordt onderling, zo stil is het kleine Colombiaantje. De kleine-grote meneer in wording is amper twee weken in Seattle, alleen. Geen familie, geen vrienden en vooral geen talenkennis. Golden God is in Seattle maar voor één reden, het creëren van een loopbaan als profvoetballer buiten zijn eigen land. Onbewust creëerde hij mij tot supporter van deze club.

Fredy Montero komt in januari 2009 helemaal alleen naar een besneeuwd Seattle om een volgende stap te maken in zijn voetbalcarrière. De toen 21-jarige spits kwam op huurbasis over van het Colombiaanse Deportivo Cali. Het eenzame leven dat hij de eerste weken in Seattle leidt, stopt hij dagelijks weg doormiddel van drie gedachtes, voetbal, familie en geloof. Montero was gekomen voor zijn eigen toekomst, om zijn arme ouders een toekomst te bieden doormiddel van geld en God te laten zien dat hij dankbaar is voor zijn voetbalkwaliteiten.

/

Op 19 maart 2009 beginnen de Sounders aan hun eerste wedstrijd tegen kampioenskandidaat New York Red Bulls. Trainer Sigi Schmidt startte met een 4-4-1-1 opstelling. Kort achter de spits, als verkapt nummer 10, staat een zenuwachtige jongen zijn ogen uit te kijken naar de ruim 60.000 supporters die hun club voor het eerst zien aantreden in de MLS. Zijn eerste balcontact vindt plaats aan de aftrap, het allereerste glorieuze moment voor Montero is een feit.

Negentig minuten lang zit een vol stadion met open mond te kwijlen naar de fantastische acties, twee doelpunten en een assist van Montero. Zijn tweede doelpunt levert hem direct de goal van de week op. Een week later, tegen Real Salt Lake maakt hij opnieuw zijn opwachting in de basis. Ik val compleet van mijn stoel na het moment van de aanname, het tikje vooruit en een heerlijk afstandsschot omgetoverd tot een doelpunt. Opnieuw het doelpunt van de week, het gevolg daarop, speler van de maand.

In dat jaar volgen er vele prijzen voor de club en voor Montero persoonlijk. Doelpunten werden verkozen tot doelpunten van de week, hij werd meerdere keren verkozen tot speler van de maand en won met zijn team de U.S Open Cup. Dit alles leverde hem nog één prijs, Newcomer of the year 2009. Mister Golden God werd zijn bijnaam. Bij alle opkomsten, doelpunten en andere successen in het voetbal gaat een vinger naar God, zijn tweede vader in de tijden dat hij alleen was.

De tijd dat hij alleen was bleek drie jaar later van korte duur. Via-via leerde hij tijdens zijn beginweken in Seattle een meisje kennen. Hij was 21, zij pas 18. Hij sprak geen Amerikaans, zij geen Spaans. Doormiddel van Google translate konden de twee communiceren. De relatie draait in grote lijnen maar om één ding, voetbal. Elke wedstrijd is het zijn vrouw die naar het stadion rijd, Fredy is te zenuwachtig en zou ongelukken kunnen veroorzaken.

Drie seizoenen later spelen de Sounders een uitwedstrijd tegen Los Angeles Galaxy. Het seizoen is al een tijdje op gang, maar Montero heeft nog altijd het net niet weten te vinden. Zijn successen zijn op, hij zou niet meer in het systeem passen, de uitdaging is weg. Tot minuut 47 spoken deze teksten ook door mijn hoofd, totdat 19 maart 2009 in één grote flits voorbij komt. Opnieuw ruim dertig meter, een verwoestend afstandsschot en een doelpunt dat de hele wereld over gaat, een deja vu. “Fredy Montero is back in a big, big way.” Zestien goals volgen, zijn eerste hattrick wordt genoteerd en twee doelpunten in een oefenwedstrijd tegen Chelsea maken het succes compleet. De interesse van Europese clubs is gewekt.

Het seizoen daarop wordt er na veel overleg een moeilijke keuze gemaakt, Golden God verliest zijn plek op basis van het spelsysteem, waarop Montero voor een half jaar terugkeert naar Colombia bij de club Millonarios. Eén stap terug, om er twee vooruit te doen. In de spotlights blijven staan van Europese clubs is het doel en dat lukt. Sporting Lissabon durft het aan en in juli 2013 arriveert de Colombiaan in Portugal. In een half jaar tijd is hij uitgegroeid tot een grote nieuwkomer, dertien doelpunten in de eerste twaalf wedstrijden van het seizoen.

Opnieuw de naam krijgen van grote nieuwkomer, de bestempeling die hij ruim drie jaar terug ook kreeg. Bij alles wat Golden God doet loopt er dun, maar tegelijkertijd een gouden lijntje terug naar Seattle. Het lijntje wat deels ook naar mij loopt. Fredy Montero is en blijft voor altijd een Sounder, zijn weg naar succes is mijn weg naar Seattle.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 12 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1600+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door willemdegroot)

Mooi stuk, mooie schrijfstijl gecombineerd met leuke feitjes en informatie over een voetballer waar ik weinig van wist. Ik las snel door dit verhaal, dus heb ik geen fouten gezien (ongeacht of die er zijn of niet), wel geef ik je vijf sterren.

15 april 2014 om 18:51

Super bedankt voor je reactie! Goed om te lezen dat het je heeft mogen interesseren

17 april 2014 om 14:57

De belangrijkste vraag is natuurlijk, is hij nog samen met zijn Amerikaanse vriendin? Helaas zie ik die niet beantwoord.

17 april 2014 om 17:38

Dat is hij zeker nog, getrouwd en hebben een kindje!

Wilde dat er eerst nog bij zetten, maar het ging mij in die alinea om het feit dat zijn relatie uit voetbal bestaat en de anekdote die ik van hem wist over voorbereiding op de wedstrijddag.

Hoop je vraag bij deze beantwoord te hebben haha

Vind het een zeer vermakelijk stuk om te lezen,en het leest ook makkelijk weg. Had jij toevallig een tijdje geleden ook een ce geschreven over voetbal in Amerika?

15 april 2014 om 18:53

Klopt helemaal!

Toen ging het echt over de club Seattle Sounders en liet ik de reden dat ik supporter ben een beetje achterwegen. Die hoop ik met dit stuk duidelijk te hebben gemaakt haha

Bedankt voor je reactie!

15 april 2014 om 19:03

Ook dat stuk was interessant moet ik zeggen. Schrijf maar meer stukken over Amerikaans voetbal of de Sounders want mensen gaan er geïnteresseerd in raken en je bent de enige die er Ce's over schrijft net als Koni020 die over het Russische voetbal schrijft.

15 april 2014 om 19:27

Doe mijn best nog weer wat mooie onderwerpen te gaan uitleggen Genoeg te vertellen over de Seattle Sounders en het Amerikaanse voetbal!

15 april 2014 om 23:30

Je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt. Vertel, waarom ben je fan van Seattle Sounders?

Verder vond ik het een goede CE. Normaal lees ik ze niet, maar ik zag je profielfoto en wist dus dat 't iets te maken zou hebben met het Amerikaanse voetbal.

Hoe is het niveau daar eigenlijk? Is het niveau te vergelijken met de Belgische / Nederlandse?

16 april 2014 om 10:23

Dankjewel voor je reactie Vazquez!

Qua niveau vind ik het een beetje moeilijk te pijlen, maar als ik kijk naar enkele oefenpotjes van Amerikaanse clubs tegen grote Europese ploegen dan zijn die resultaten niet slecht.

De 2-2 bijvoorbeeld tegen Chelsea, speelde Chelsea met ongeveer 8/9 volledige basisspelers.

Ik denk dat de topclubs in Amerika zowel in België als Nederland bovenin mee kunnen draaien.

17 april 2014 om 14:24

En vanwaar de interesse voor Seattle?

17 april 2014 om 14:38

De opkomst van het Amerikaanse voetbal, een competitie die maar weinig mensen volgt en de complete ambiance eromheen

Toen ik erachter kwam dat ze toe zouden treden tot de Mls leek het me leuk om de club te volgen. Toen Montero daar kwam bleef ik puur kijken voor hem en raakte ik meer met de club verbonden!

Heel mooi stukje over Montero, een speler met een tot nu toe bizar gekozen carrièrepad, maar één dat werkt tot nu. Leuk om een fan van een niet zo voor de hand liggende club te zien, en op deze manier bereik je ook mensen wat betreft Amerikaans voetbal.

15 april 2014 om 19:28

Heel erg bedankt voor je reactie!

Heeft inderdaad een uniek carrièrepad gekozen

15 april 2014 om 20:26

Heel veel spelers hebben een apart carrierepad. Yaya Toure bijvoorbeeld, van Ivoorkust naar Belgie, naar Oekraine, naar Griekenland, dan naar Monaco, dan naar Spanje en uiteindelijk in Engeland aangekomen.

Goed geschreven stuk, ik houd van verhalen over competities die ik niet goed ken, leuk dat er mensen zoals jij, en ook zoals Koni, zijn die die competities eens belichten, want de meeste mensen volgen eigenlijk alleen de bekende competities(engeland, Italia, Duitsland, Spanje en Nederland).

15 april 2014 om 22:00

Yaya Toure heeft inderdaad ook een hele unieke loopbaan, prachtig!

Thanks voor je reactie en stukje info haha

Leuk stukje over the Sounders, ga zo door zou ik zeggen mijn complimenten. Heb zijn doelpunten opgezocht en wat een goals zeg

15 april 2014 om 21:59

Dank Jeffrey voor je reactie!

Hij scoort echt op alle wijzes en daar zitten inderdaad wat beauty's tussen

Mooi stuk. Fredy Montero is een opvallende verschijning in de Primeira Liga. Alleen jammer dat Jardim de laatste weken voor Slimani opteert in de spits.

16 april 2014 om 10:19

Zeker jammer dat hij zijn basisplaats verloren is. Was even de vorm kwijt en dan zie je dat de concurrentie het aanpakt. Komt wel weer terug, alle vertrouwen in

Dank voor je reactie!

Erg leuk stuk om te lezen, vind Fredy Montero zelf ook een heerlijke speler om naar te kijken! 5 sterren.

16 april 2014 om 11:38

Enorm bedankt voor je reactie!

Leuk stukje, leest erg makkelijk weg. Je schrijfstijl is dus dik in orde!
Op foutjes en dergelijke heb ik niet zo gelet, maar op het eerste gezicht zitten er geen grote fouten tussen.
Leuk onderwerp vooral! Een competitie, club en speler die de meeste van ons niet kennen spreekt bijna altijd aan, net zoals je vorige CE! Ga vooral door!

17 april 2014 om 14:39

Dank voor je leuke reactie! Goed om te lezen dat het je heeft mogen interesseren, zeker na mijn vorige Ce!

17 april 2014 om 16:35

De Ce's over minder bekende onderwerpen zijn bijna altijd interessant, al moet de schrijfstijl ook in orde zijn... Dat is dus zeker het geval.

Je hebt ook Ce's over onderwerpen die wel bekend zijn, maar dan moet het zó verschrikkelijk goed zijn. Dat is bijna niet te doen. Alexdelpiero, toontje99 en Azevedo zijn bijvoorbeeld drie van die schrijvers die het wel kunnen. Hun schrijfstijl is zo goed dat ze bij wijze van spreken zelfs van een dom onderwerp iets goeds kunnen maken. Koni schrijft ook goed en net als jij over wat onbekendere onderwerpen.

Ik denk dat als je naar hun 4 kijkt je zeker grote stappen kan zetten, maar het is zeker niet slecht!

17 april 2014 om 23:00

Alex, Toontje en Azevedo zijn alle drie een klasse apart, die kunnen inderdaad bij wijze van spreke een boek schrijven over elk uit de lucht gegrepen onderwerp.

Ik denk ook niet dat dat mijn style is, echt een soort boekverhaal schrijven. Houd het wat meer informatief met anekdotes en mijn eigen ervaring. Ik zou ook nooit een verhaal kunnen schrijven zonder dat ik er echt iets mee te maken heb haha

In ieder geval heel erg bedankt voor je mooie complimenten!!

Mooi stuk! Wist niet dat er in NL fans van Seattle rondliepen.
Maar ik heb af en toe ook eens iets gezien van Montero toen, wat een baas!
En nu laat hij het in Portugal zien, en ik denk niet dat Sporting zijn plafond is.
Geweldige speler.

17 april 2014 om 23:03

Dankje voor je reactie!

Super dat je Montero ook een beetje kent! Denk ook dat hij met goed spel nog een stapje kan maken. Ik vergelijk hem vaak een beetje met Carlos Bacca. Beide een beetje onderschatte spelers, net niet goed genoeg voor de (absolute) top.

Leuke CE. Las fijn en het was ook informatief. Soms kijk ik wel eens naar het MLS en ik vind dat Amerika zeker de potentie heeft om voetbal in de VS erg populair te maken.
Basketbal, honkbal en American Football zijn daar natuurlijk de top 3, maar behalve basketbal zijn die andere twee sporten niet zo populair als voetbal natuurlijk.

17 april 2014 om 23:05

Dank voor je reactie!

Amerika is inderdaad een land met grootse sporten, vooral een grootse opkomst. Ze willen en kunnen echt groeien met alle sporten en het voetbal is daar een prachtige tak van!

Prachtig stuk, leuk geschreven en veel nieuwe informatie!
Ik kijk vaker samenvattingen van de MLS op Youtube. Hetgeen me daar bijna in elke video opvalt is het defensief geblunder.. Maar aan de ene kant is het natuurlijk een voetballand in opkomst en zullen ze qua opleiding en tactiek niet zo ver zijn als in Europa, toch?

Hoe doet Obafemi Martins het eigenlijk bij jullie ? Een echte atleet, wat hem toch wel ten goede zal komen in de snelle MLS lijkt me?

Vijf sterren, meer graag!

17 april 2014 om 23:12

Aah super, nog iemand die het een beetje volgt! Had niet verwacht dat toch nog zoveel mensen het min of meer een beetje volgen

Het defensief geblunder heb je echt volledig gelijk in, valt mij ook altijd op! Waar dat aan ligt heb ik echt geen verklaring voor. Wel zie je dat veel clubs die designated players kopen, vaak voor middenvelders of aanvallers kiezen. Het verschil op die posities is toch nog wel groot.

Qua jeugdopleiding en ook de competitie opzet loopt het nog flink achter op Europa. Denk dat dat nog wel eventjes duurt, wel zie je steeds meer Amerikaanse spelers groter worden, maar de stap naar Europa is nog lastig.

Martins is echt een beest, ongelofelijk. Denk dat hij dit seizoen, weer, heel belangrijk gaat worden samen met Clint Dempsey!

20 april 2014 om 17:08

Wat ook mee zal spelen is de sport zelf. In Europa en Zuid-Amerika is voetbal echt wel de nummer 1 sport, in de VS zijn American Football, Baseball en basketball toch groter.

Ongeloofelijk mooi CE, van begin tot eind geboeid en erg interessant bedankt voor dit mooi stukje !!!

18 april 2014 om 23:48

Bedankt voor je leuke reactie!

Echt leuke informatie die je geeft! Had nog nooit van deze speler gehoord, en vind dat jij het mooi hebt verteld! Mijn complimenten!

20 april 2014 om 00:27

Thanks voor je leuke reactie!

Mooie informatie, over iemand waarvan ik niet eens wist dat hij bestaat!

Heel mooi stuk, goed geschreven en leuke informatie. Heb genoten van het lezen!

Wat een slecht stuk, je weet blijkbaar niks van hoe deze wereld in elkaar steekt.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Seattle Sounders FC


11 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
C. RoldánMiddenvelder143
A. RoldánMiddenvelder141
K. RoweMiddenvelder140
A. RusnákMiddenvelder141
S. FreiKeeper120
J. MorrisAanvaller124
X. ArreagaVerdediger131
Voor de complete selectie: Clubpagina Seattle Sounders FC.

In de wandelgangen

Zondag 26 juni
Het management van Neymar heeft met Juventus gesproken over een transfer. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren