FC Twente gaat standbeeld oprichten voor Boschker

Donderdag, 3 april 2014 om 15:53Erik van Dam

Na dit seizoen zwaait Sander Boschker definitief af bij FC Twente. Hij heeft er dan 24 seizoenen bij de Tukkers opzitten. De Enschedeërs maken geen half werk van zijn afscheid: Boschker krijgt een standbeeld bij de ingang van De Grolsch Veste, zo laat men donderdag weten. Over ruim anderhalve maand wordt het beeld van Boschker onthuld.

/

Op 20 mei is het zover en zal Boschker zichzelf terugzien voor het stadion van zijn club, maar dan in brons gegoten. In de uren die volgen krijgt de bekende doelman een officiële afscheidswedstrijd. Daarin nemen de kampioenen van het seizoen 2009/10 het op tegen een selectie van spelers die in de periode tussen 1989 en 2014 voor FC Twente uitkwamen en dus samenspeelden met Boschker. Veel bekende namen hebben hun aanwezigheid al toegezegd.

De 43-jarige keeper is niet de eerste die een standbeeld krijgt van FC Twente. Die eer was voor Blaise Nkufo, de topscorer aller tijden van de club. Boschker stond in 562 wedstrijden in de Eredivisie onder de lat bij de Tukkers. De enkelvoudig Oranje-international won de landstitel en twee KNVB bekers met FC Twente.


Poll

FC Twente richt terecht een standbeeld op voor Sander Boschker


Gerelateerd

Meer sportnieuws

100 reacties (laatste reactie door scrumpti0uz)

En terecht. Deze man is een voetbalicoon in Nederland. Sander bedankt voor je sublieme momenten!

3 april 2014 om 16:09

Ben ik het helemaal mee eens! Heeft zich altijd volledig ingezet voor fc twente, heeft alles met de club meegemaakt, zo'n man verdiend naar mijn mening erg veel respect

3 april 2014 om 17:11

Een voetbal icoon in twente. In heel nederland gaat me wat te ver. Prima clubvoetballer en heeft veel voor twente betekend

3 april 2014 om 17:39

@ Tifosi_afca

Een Nederlandse voetbal icoon wil ik hem echt niet noemen, dat hij daarin tegen wel een icoon is voor FC Twente moge duidelijk zijn.

3 april 2014 om 18:40

En terecht toch voor deze man .zijn hele leven bij twente gezeten op 1 jaar naar ff naar ons en weer terug

3 april 2014 om 19:17

Een icoon in Enschede mag ik hopen. Nooit een bijzonder keeper gevonden eigenlijk.

24 seizoenen, respect !

3 april 2014 om 16:03

Zeker! Voor zijn carrière vooral jammer van dat uitstapje naar Ajax, maar voor zijn bankrekening waarschijnlijk niet.

3 april 2014 om 16:22

24 seizoenen als prof, maar hij kwam bij Twente als 16-jarige dus in totaal heeft hij er zelfs 2 seizoenen (verjaardag in oktober) langer gezeten.

Net geen Sjaak Swart inderdaad door die seizoen bij Ajax.

Als ze een soort park met meerdere standbeelden willen oke
Anders lijkt het me wel een beetje overdreven eerlijk gezegd
Twente heeft wel meer goeie keepers gehad

3 april 2014 om 16:01

En hoeveel van die goede keepers hebben er 24 seizoenen bij Twente gespeeld?

3 april 2014 om 16:21

En 1 seizoen Ajax....
Blijft toch een smetje!

3 april 2014 om 16:40

Ach, zie maar zo dat hij geen enkele wedstrijd voor Ajax gespeeld heeft.

3 april 2014 om 16:44

heeft niet bij ajax gespeeld. tenminste niet officieel

3 april 2014 om 16:55

Maar hij heeft er wel bewust voor gekozen..

3 april 2014 om 16:02

Hij krijgt niet alleen een standbeeld omdat hij een goeie keeper was...

3 april 2014 om 16:03

Het gaat hier niet alleen om dat het een goede keeper was, maar dat hij 24 seizoenen voor Twente uitkwam

3 april 2014 om 16:03

Als je 24 seizoenen bij Twente speeld verdien je een standbeeld! Ongekend

Dat is een mooi gebaar van FC Twente. Met een standbeeld in het vooruitzicht kunnen ze wellicht Tadic overhalen om ook tot zijn 43ste voor FC Twente te blijven voetballen.

Wat zijn eigenlijk de voorwaarden voor een dergelijke eer? Waarom geen standbeeld voor bijv. de beste speler uit de historie van Twente?

3 april 2014 om 16:02

Die staat er al. Dat is Nkufo

3 april 2014 om 16:06

en epi drost heeft een tribune, dus daar wordt ook voldoende aandacht aan besteed

3 april 2014 om 17:24

Nkufo de beste speler uit te historie van Twente? Wat dacht je van Arnold Mühren, Torres, Epi Drost, Bryan Ruiz, Paul Bosvelt, Ronald de Boer en Youri Mulder?

Nkufo was goed, maar niet geweldig

3 april 2014 om 17:33

Hallvar Thoresen, Jan Jeuring, Joop Odenthal, Helmut Rahn, Abe Lenstra, Dick van Dijk, Billy Ashcroft

Iedereen een standbeeld!

3 april 2014 om 17:57

Maar allen hebben ze niet zoveel gescoord als 'n Kufo!
En mede door dat record aantal doelpunten verdiende hij het standbeeld.

4 april 2014 om 03:02

En dan een paar van de allebesten vergeten?????

,

Frans Thijssen
Kick Van der Val
Manuel Sanchez Torres
Jan Sórensen
Mitar Mrkela
Arthur Numan
en toch ook Marcel Peper helaas veels te vroeg kapot geschopt in zijn interland tegen de russen door die smerige Gorlukovic,

Eljero Elia
Marco Arnoutovic

3 april 2014 om 16:07

Welke voorwaarden? Trouw en loyaal aan de club zijn, veel wedstrijden spelen, unieke hoogtepunten behalen enzovoort. Het is moeilijk om te bepalen wie de beste speler is, want een verdediger valt vaak minder op dan een aanvaller. Toch heeft de meest succesvolle aanvaller van Twente ook een standbeeld: Nkufo. Ook verdediger Epi Drost heeft een standbeeld, maar die speelde dan ook 423 voor Twente.

3 april 2014 om 16:35

N'kufo en Epi Drost hebben er al een, alleen die van Drost staat binnen tentoongesteld.
Om Ruiz (een van de beste, zo niet de beste speler ooit van Twente) nou een standbeeld te geven lijkt me ook wat overdreven, gezien de tijd dat hij bij de club was.

Voorwaarden lijken vooral het geliefd zijn bij de supporters en clubliefde (veelal uitgedrukt in de tijd die een speler aan de club is verbonden geweest) te zijn. Kortom: Clubiconen.

Een stuk terechter dan die voor N'kufo

Dit was een echte clubman, op zijn uitstapje na.

3 april 2014 om 16:13

Ik vind het standbeeld voor Nkufo toch ook méér dan terecht hoor. Hij speelde niet alleen ruim 223 officiële duels voor Twente, hij werd óók club topscoorder aller tijden en bezorgde Twente het eerste Kampioenschap in haar bestaan. Hij heeft welliswaar minder wedstrijden dan een Drost of een Boschker achter zijn naam, toch heeft hij bij Twente voor unieke prestaties voor die club gezorgd.

3 april 2014 om 16:27

N'kufo was een initiatief van de supporters die ook zelf het gefinancierd hadden. Twente heeft enkel een plekje beschikbaar gemaakt. Standbeeld voor Boschker komt wel vanuit het bestuur.

Volledig terecht idd. Wat een icoon op de Nederlandse velden. Zowel heel netjes van hem om een club zolang trouw te blijven als de club die deze man altijd alle ruimte gegeven heeft om te kunnen blijven. Top keeper. Erg genoten van zijn keeperskwaliteiten.

En terecht dat deze man een standbeeld krijgt. 24 seizoenen is niet niks.

Meer dan terecht. Zijn maar weinig voetballers die in principe hun hele leven bij één en dezelfde club blijven. In het kampioensjaar keepte hij ook erg sterk met als beloning het WK in zuid Afrika.

3 april 2014 om 16:36

Tja, als hij goed had gekeept bij Ajax was hij waarschijnlijk nooit terug gekomen. Natuurlijk wel ongekend, die 24 seizoenen.

Volkomen terecht dat hij een standbeeld krijgt! Geweldig dat hij zolang bij de club heeft gespeeld. 24 seizoenen..... dat doen niet veel hem na.

Vind het alleen jammer dat hij niet 2 of 3 jaar eerder is gestopt. Het is natuurlijk zijn goed recht zo lang door te gaan als hij wil, maar laatste jaren was het niet veel meer.

Doet echt iedereen van 09-10 mee in die wedstrijd zoals o.a. Theo, Douglas, Perez, Tioté?

3 april 2014 om 16:24

Dat is wel de bedoeling. Heb geen idee wie het al hebben toegezegd en wie niet. Jansen doet in ieder geval mee. Hij zij dat hij desnoods op de krukken even het veld in zou wandelen.

3 april 2014 om 16:34

Arthur Numan, Ronald de Boer, Michael Mols, Nico-Jan Hoogma, Paul Bosvelt, Arnold Bruggink, Jan Vennegoor of Hesselink, Karim El Ahmadi, Andy van der Meyde, Eljero Elia, Ola John en Orlando Engelaar zijn allemaal spelers die o.a. komen. Theo janssen heeft gezegd dat hij sowieso komt, ook al moet hij op krukken spelen. En ik denk dat Douglas, Perez en de rest van het kampioenselftal ook allemaal wel aanwezig zijn.

3 april 2014 om 16:36

Edwin Vurens, Arthur Numan, Ronald de Boer, Michael Mols, Nico-Jan Hoogma, Jan Gaasbeek, Wilfried Elzinga, Erik ten Hag, Paul Bosvelt, Arnold Bruggink, Jan Vennegoor of Hesselink, Kurt van der Paar, Chris de Witte, Karim El Ahmadi, Andy van der Meyde, Eljero Elia, Ola John, Orlando Engelaar, Ramon Zomer, Patrick Pothuizen, Edson Braafheid en Romano Denneboom.

bron: fctwente.nl

Deze spelers hebben al toegezegd

3 april 2014 om 16:53

@medelin Dat is wel de bedoeling. De enige waarvan ik nog niet heb gehoord dat hij komt is volgens mij Ronnie Stam. Ik denk overigens dat niet veel Twente fans zullen treuren wanneer "juffrouw Jannie" afwezig zal zijnveruit het minst populaire lid van het kampioensteam.

Naast het kampioensteam zullen er nog zeker 50 andere spelers met wie Sander bij Twente heeft samengespeeld langskomen. Even een paar namen, Eljero Elia, Ola John, Paul Bosvelt, Ronald de Boer, Arthur Numan, Jeroen Heubach, Michel Mols, Arnold Bruggink, Jan Vennegoor of Hesselink, Spira Grukic en Sjaak Polak. Theo Janssen heeft aangegeven zelfs op krukken in actie te willen komen.

De opbrengsten van de wedstrijd gaan naar de Voedselbank en een stichting waarvan Sander ambassadeur is, de Nije stichting.

Prachtig dat dit icoon van mijn club op deze wijze geeerd word. En laat Blaise en Sander maar mooi in brons tegenover elkaar staan en elkaar beconcurreren.

3 april 2014 om 17:48

Weten jullie of Stoch, Ruiz en N'kufo ook komen?

Edit: Ah N'kufo wel zie ik net op de site.

Heel mooi en ook echt verdiend.
Eind jaren tachtig stond hij al onder de lat bij Twente en hopelijk speelt hij ook dit seizoen nog een wedstrijdje.
Absolute hoogtepunt van zijn cariere was natuurlijk de bekerwinst na de penalty thriller tegen het psv van nilis, van nistelrooij en v bommel. Wat de comeback van twente heeft ingeleid naar de top, met als resultaat het herorische kampioenschap in 2010 met nog steeds Boschker onder de lat

dik verdiend, wat een held. Ik hoop dat hij nog lang aan twente verbonden blijft. Sander, we gaan je op het veld missen;

24 seizoenen ! Wauw, wel jammer dat hij dus ook een seizoentje bij Ajax heeft gespeeld

Waar is de standbeeld voor N'kufo? Beide helden!
een Tukker zolang in dienst van Tukkers.... hoe mooi wil je het hebben?

3 april 2014 om 16:54

Die staat er naast

3 april 2014 om 16:59

Hahaha... Oh. Kan me niet herinneren dat ik als trouwe VZ bezoeker daar ooit eens iets over gelezen heb.
Paar weken geleden had ik voor het eerst dat met eigen ogen kunnen aanschouwen, maar helaas niet doorgegaan.

Standbeeld voor een matige keeper die alleen zo lang bij een club heeft gespeeld... Tis nie moeilijk om een standbeeld te krijgen bij Twente zie ik. Als je paar jaar lang goed speelt dan zul je er wss ook 1 krijgen aangezien deze man 24 seizoenen er niet veel van heeft gebakt.

3 april 2014 om 16:55

Gebakt? Really? Deze man heeft trouwens wel meer wedstrijden gespeeld bij een club dan welke speler in de Eredivisie dan ook. Dus nee dat doet niet iedereen. Dat doet blijkbaar niemand.

3 april 2014 om 17:04

Ik bedoel dat je met een paar goede wedstrijden al meer bereikt dan deze man in 24 seizoen. Hij er niks van heeft 'gebakt' vriend en krijgt een standbeeld. die Twente'naartjes zijn wel erg goed zeg!

3 april 2014 om 17:29

Veel spelers uit de Eredivisie zou ervoor tekenen als ze 24 jaar prof kunnen zijn met een goede salaris bij een eredivisieclub. Provoceerder...

3 april 2014 om 19:21

Een standbeeld hoef je niet per se te krijgen omdat je de beste bent. Het gaat erom wat hij voor de club heeft betekent (en nog steeds doet). Boschker is clubhistorie!

4 april 2014 om 03:08

@umad?,

Je weet schijnbaar helemaal niet waar je over praat, Boscker was al keeper toen jij nog geboren moest worden waarschijnlijk, en Boscker werd niet voor niets meegenomen als goede ervaren doelman naar het WK 2010, en de 3 gestopte penaltys in de bekerfinale tegen Psv in 2001 vergeet ik van mijn leven niet meer.

3 april 2014 om 16:58

Iedereen maakt wel eens foutjes. De één met keepen, de ander in de Nederlandse taal.....

Nee????
Dus als ik 18 jaar half presteer op slecht niveau krijg ik ook een standbeeld

3 april 2014 om 20:31

Boschker wordt zwaar onderschat. Erg sterk op de lijn, geweldig in de 1 op 1 situaties. Alleen meevoetballend maakte hij er iets te vaak een potje van, maar ook deze 'boschkertjes' liepen vrijwel altijd goed af. Op het moment dat moens en timmer tweede keeper waren bij nl verdiende sander deze plek. Twente was toen nog een veelkleinere club waardoor dit niet gebeurde. Dankzij sander haalde twente voor de eerste keer de voorronde cl ten koste van ajax in de arena. Hij hield twente op weergaloze wijze op de been. De bekers van 2001 een 2011 hebben we gewonnen dankzij samder. In hwt kampioensjaar pakte hij veel punten op cruciale momenten, wiedit is vergeten moet twente roda uit het kampioensjaar eens terugkijken. Een topkeeper, een topvent.

Niet meer dan verdiend!
24 Seizoen bij Twente spelen dat is toch super.
Club held en ook nog eens de reden dat we een beker hebben.

Prachtig gebaar en na 24 seizoenen ook volledig verdiend, een groter clubicoon zal Twente wellicht nooit meer krijgen. Vaak wordt met een standbeeld gewacht totdat iemand oud of overleden is, maar eigenlijk is het veel mooier om hem zo'n eer al te gunnen als hij nog in de kracht van z'n leven is.

4 april 2014 om 08:49

volledig mee eens!

Ik vind FC Twente niks maar dit doen ze helemaal goed. Respect voor die man.

4 april 2014 om 08:50

Ik vind jouw reactie ook helemaal niks. Toch goed dat je ff reageert, respect voor je.

Mooi gebaar inderdaad. Vond het nooit en hele goede keeper, maar nog altijd 10 keer beter dan Marsman. Keepers in de eredivisie sowieso matig, m.u.v. Cilissen.

Schitterend eerbetoon, nirts dsn lof voor Twente dat ze dit doen maar vooral voor Boschker. (Behoort tot) De loyaalste keeper(s), of zelfs speler(s) van Nederland, de Nederlandse Buffon!

De top vier van de lijst met 'one-club man':'
1. Ryan Giggs (manchester United) - 959 wedstrijden
2. Xavi Hernandez (barcelona) - 706
3. Sander Boschker (twente) - 696
4. Francesco Totti (AS Roma) - 695

3 april 2014 om 17:25

Totti heeft hem al ingehaald lijkt me

3 april 2014 om 18:03

Er is van alles mis met je lijstje sorry..

Boschker heeft een jaar bij Ajax gezeten en je bent bijvoorbeeld bekende namen vergeten zoals een Maldini die meer dan 900 wedstrijden bij Milan heeft gespeeld. Er zijn verder nog een stuk wat minder bekende spelers die allemaal meer dan de 696 wedstrijden van Boschker voor 1 club hebben gespeeld (ook een aantal meer bekende trouwens zoals Baresi, Charlton, Scholes en inderdaad Totti)

Dit is bij lange na niet dus de "top 4". Overigens wordt Boschker niet genoemd in dat artikel (hoogstwaarschijnlijk vanwege zijn jaar bij Ajax).

3 april 2014 om 19:57

Hoeveel wedstrijden heeft die bij Ajax gespeeld dan?

4 april 2014 om 11:12

Hij werd voor het eerst kampioen (ondanks dat hij nooit gespeeld heeft) in zijn jaar bij Ajax en dat staat ook netjes bij zijn Wiki. Vandaar dat hij dus ook niet in het lijstje staat met one club men.

Clubicoon....jammer van dat ene jaartje bankzitten bij ajax. Toch een klein smetje, destijds wegens meer salaris begrijpelijk.

Ach, dit past in de personencult waarmee munsterman een paar jaar geleden begonnen is met nkufo. Nu boschker en straks munsterman zelf met een standbeeld... Persoonlijk heb ik daar niet zoveel mee, vind het een beetje sekteachtig en eng. Als je dat nu doet met moulijn of lenstra vind ik dat wel een ander verhaal eerlijk gezegd dan met deze personen.

3 april 2014 om 19:27

'n Kufo was een initiatief van de supporters en Lenstra en Moulijn hebben al lang een standbeeld. Onder andere Dillen, Van der Kuijlen en Haarms hebben er ook 1.
Maar je hebt iets gevonden om Munsterman in kwaad daglicht te zetten?

Een uitstervend ras dit soort clubmensen. Je hoeft niet op je achttiende naar het buitenland om zo'n status te verdienen dat je een standbeeld krijgt. Niks dan respect!

Deze man staat voor mij op een hoogte met Epi Drost,echt een club icoon.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.AZ00
2.Ajax00
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. DumićVerdediger
M. HilgersVerdediger
J. OosterwoldeVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Twente.

Nederland
32 fans
Keeper, 50 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 30 juli
Manchester United en Barcelona werken aan een spectaculaire ruildeal. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren