De Hollandse School is dood

Donderdag, 3 april 2014 om 10:54 door feye88

Friedrich Nietzsche verklaarde God ooit al eens dood, Conrad Murray deed hetzelfde bij Michael Jackson en nu is de Hollandse School aan de beurt. Het voetbalsysteem dat zijn intrede deed in de gloriedagen van Ajax in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Dat zijn hoogtepunten kende in de daaropvolgende decennia, maar tegenwoordig net zoveel hoogtepunten kent als het Nederlandse landschap.

/

Wanneer is de Hollandse School dan overleden? In Nederland moeten we daarvoor teruggaan naar de laatste grote spelers van de vaandeldrager van het totaalvoetbal, Ajax. Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart vormden de laatste stuiptrekkingen van het doodzieke Nederlandse systeem. Fantastische voetballers die beiden teruggezakt zijn naar clubs op een bedenkelijk niveau. Subtop in Europa en degradatiekandidaat in Duitsland.

Tegenwoordig stelt Ajax internationaal gezien niet meer veel voor. Verder dan een derde plaats in de Champions League poulefase komen ze niet en de manier waarop van Red Bull Salzburg verloren werd was ontluisterend. Uitgerekend tegen het grootste buitenlandse totaalvoetbal kadaver wist Ajax zijn meest indrukwekkende zege te behalen. Dan komen we gelijk bij het ultieme overlijden van de Hollandse School: FC Barcelona.

Op 2 mei 2013 werd de kop van Barcelona's romp gescheiden door een enorme Bayernse bijl. Nadat de Catalanen in Zuid-Duitsland al het stof moesten happen van de motor die Bayern München heet, werd dit in het eigen Camp Nou nog eens dunnetjes over gedaan. Barça werd over de knie gelegd en daarmee overleed ook het tiki-taka, voortvloeisel van de Hollandse School. Tegenwoordig draagt de reus uit Spanje zichzelf alleen nog door het surplus aan individuele kwaliteit in de voorhoede. De pioniers van het voetbal zijn echter de huidige Champions League-titelhouders.

Bayern München heeft de standaard voor voetbal verhoogd. Niet langer is het oogstrelende totaalvoetbal voldoende om de allerbeste te kunnen zijn. Duitsland heeft haar manier van voetballen compleet opnieuw uitgevonden. De architecten hiervan lopen in München en Dortmund rond. Door onwaarschijnlijk veel druk te zetten en tegenstanders geen seconde rust te geven weten de Duitse kilometervreters vrijwel elk duel naar zich toe te trekken. Het team bestaat uit de perfecte balans van architecten, werkpaarden en siervoetballers. Daar konden acht Catalaanse paradepaarden, twee slagers en een keeper niet tegenop. De combinatie van Duits werkvoetbal en technische verfijning heeft elk ander spelsysteem volledig tot pulp verwerkt.

Een van de weinige Nederlanders die doorhad dat het oude vertrouwde Nederlandse voetbal niet meer werkte is Bert van Marwijk. Het Nederlands elftal schopte en kliefde zich langs elke tegenstander op het wereldkampioenschap van 2010, tot het Spaanse elftal, met een mix van technisch verfijnde Catalanen en Madrileense beulen een einde maakte aan dit sprookje. Van Marwijk had echter allang door dat zonder de muur van zijn schoonzoon Marc van Bommel en Nigel de Jong Oranje geen schijn van kans zou hebben. Daarnaast had hij het geluk dat Wesley Sneijder zijn tot nu toe laatste kunstje liet zien en op vaak onwaarschijnlijke manieren het doel trof.

Nu is het Nederlandse elftal overgeleverd aan de man die voor het laatst écht succesvol was met het ouderwets, Hollandse spelsysteem. Louis van Gaal trekt zich de haren uit zijn hoofd, omdat geen enkel talent over de extra kwaliteiten beschikt om het totaalvoetbal wel te laten werken. Tot wanhoop gedreven overweegt hij nu Kenneth Vermeer in het doel te zetten, want die kan zo goed meevoetballen. Daarnaast plaatst hij half ontwikkelde talenten in de verdediging, maar negeert spelers als Virgil van Dijk, Alexander Büttner en Urby Emanuelson, die wél ervaring opdoen op het hoogste niveau of in de belangstelling staan van absolute topclubs.

Nederlandse spelers moeten, zoals Co Adriaanse het in Studio Voetbal verklaarde, een 'goeie kop' hebben, technisch vaardig zijn ten alle tijde met prachtige passes strooien. Ronald de Boer en Jack van Gelder knikten instemmend. Stel je voor dat een speler voor het Nederlands elftal over andere eigenschappen zou beschikken. Vandaar redeneerden zij, kwam Lex Immers nooit in aanmerking voor het Nederlands elftal. Hij heeft een verkeerde kop, verkeerde tatoeages, werkt veel te hard, is te houterig en scoort te weinig. Wie een beetje research pleegt komt er achter dat Immers statistisch juist een van de beste middenvelders van Nederland is.

Behalve Ronald Koeman, een handvol Feyenoord- en Ado den Haag fans zijn er maar weinig enthousiastelingen te vinden voor een type als Lex Immers in Oranje. Als je gaat kijken naar het spel van Immers, lijkt hij echter zijn tijd vooruit. Hij zet vroeg druk, jaagt, onderschept en heeft een nauwkeurige pass in zijn benen. 'Haagse Lexie' lijkt warempel net een Duitser. Maar verder dan wat complimentjes over hoe hard hij kan werken zullen Nederlandse analytici en voetballiefhebbers niet gaan. 'Wij' kijken liever naar het historische graf van wat ooit een revolutie was. Rust in vrede.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 6 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1100+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

15 reacties (laatste reactie door ansjo)

Los van het feit dat ik Immers alsnog te matig voor Oranje vind ben ik het wel met je eens dat men best eens af mag schaffen met totaalvoetbalidee. Voetbal evalueert en elke tijd kent een andere speelstijd die succesheeft. Zowel Kick& Rush, Cattanacio, totaalvoetbal en tika taka hebben hun glorietijd gehad. Maar het zou dom zijn om hier altijd maar aan vast te blijven houden. Dit lijkt soms alleen bij voetbal zo te zijn.

Toen we in de jaren 70 en 80 altijd de ploegentijdrit wonnen in de Tour de France was dit met een enkele waaier, dit wil zeggen alle fietsers fietsen in 1 lange rij. Totdat men erachter kwam dat een dubbele waaier, dus met 2 rijen fietsers die rouleren, veel harder gaan. Dan gaan wij van de zomer toch ook niet zeggen, heee Bauke Mollema, jullie gaan fietsen zoals wij vroeger veel succes hadden, dus op een rijtje.

Wat Louis van Gaal zou moeten doen is kijken wat zijn 4 á 5 beste spelers zijn. Dus bijv. Strootman, De Jong, Robben, Van Persie en Sneijder. En dan een systeem bedenken hoe hij deze zo goed mogelijk met elkaar kan laten renderen. Die andere 6 kiest hij uit op basis of deze complementair zijn aan het systeem. Dus dan zou het zomaar kunnen dat iemand die individueel minder lijkt, toch beter in het team rendeert.

Al met al een goede en sterke CE en absoluut een leuk onderwerp voor discussie.

Bij voorbaat excuses voor die nare taalfout aan het einde van de eerste alinea. Is door mijn spellingscheck geslipt...

Goed stuk, met over het algemeen juiste analyses.

Beetje jammer dat je op het einde Lex Immers als de verlosser naar voren brengt. Ik ben het met je eens dat Nederland weleens iets meer naar resultaat mag kijken en zich minder moet doodstaren op mooi voetbal, maar Lex Immers gaat je op een WK echt niet helpen. Die is daar veeel te beperkt voor. Ik denk dat je daarbij iets teveel door je Feyenoord bril verblind wordt...

desalniettemin 4 sterren

3 april 2014 om 13:28

Jammer dat je het zo ziet. Het gaat mij vooral om zijn moderne, duitse speelstijl. En hij is voor mij het perfecte voorbeeld dat Nederlandse critici Spelers niet waarderen omdat ze niet typisch nederlandse eigenschappen hebben. Als je houterig speelt ben je hier al snel slecht, terwijl Immers de kwaliteiten die hij heeft perfect benut. Het ziet er alleen niet uit.

Het had een topstuk kunnen zijn, maar je laatste twee alinea's, die past totaal niet in je verhaal naar mijn mening. Die weid je bijna alleen maar aan Lex Immers. Overigens ben ik wel van mening dat hij een kans bij Oranje mag krijgen, aangezien mindere spelers die ook krijgen. Bovendien is Lex heel belangrijk.

Verder ben ik het helemaal met je eens en sleep je me mee tot dat bepaalde punt. Een spelfoutje, Marc van Bommel, maar dat maakt niet uit, viel mij toevallig op.

4/5!

Tegenwoordig stelt Ajax internationaal gezien niet meer veel voor

Die zin vind ik behoorlijk storend, zelfs nog erger dat die paar spelfoutjes, zelfs nog erger dan het ophemelen van Immers.

Het moet natuurlijk zijn;
Tegenwoordig stelt Ajax internationaal gezien niet veel meer voor.

Of heb ik het nu helemaal fout en is dit goed Nederlands en ben ik gewoon niet met mijn tijd meegegaan?

Voor de rest leuk om te lezen en je beargumenteerd het prima

4 april 2014 om 12:56

Je beargumenteert*

4 april 2014 om 13:05

Als je de moeite neemt om te reageren, is het misschien een idee om mijn vraag te beantwoorden

Je vergeet Erik Pieters die het ook goed doet.

Ik ben het niet echt eens met je mening. Er zijn grof gezien twee manieren om te voetballen, op fysiek of op techniek. Je kan altijd een middenweg bewandelen maar puur op fysiek kennen wij als kick and rush, of cattenacio en puur op techniek als tiki-taka. Dat nu Bayern Munchen succesvol is met systeem wat daar tusseninzit wil niet zeggen dat voetbal die kant op evolueert. Bayern is in de eerst plaats succesvol omdat de groep waarmee zijn spelen zo lang intact is. Dat is de hoofdreden. Barca won de Champions league nog niet zo lang geleden met tiki taka Maar de groep spelers was al jaren bij elkaar. Chelsea won de Champions league nog niet zo lang geleden met kick and rush Maar die groep is ook al jaren met elkaar. Spelsystemen worden zwaar overschat alles draait om chemie tussen teamgenoten en dat duurt jaren voordat je dat echt hebt. Daarom wint Real Madrid(ondanks hun kwalitatief goed spelers) al jaren niet,omdat ze teveel spelers kopen en verkopen, geen stabiliteit.

Daarom denk ik dat de Hollands school niet dood is en nooit dood zal gaan. Elk spel systeem heeft eens in de zoveel tijd gewoon een opleving. De spelopvatting die het meest ervaren team kiest te gebruiken zal altijd overwinnen of het nou het ene of het andere is.

3 sterren voor de moeite, je ging er toch wel best diep op in.

5 april 2014 om 00:20

Dat wil juist wel zeggen dat het voetbal die kant op evolueert. Het Duitse systeem is zó goed uitgevoerd dat het bijna geen zwaktes kent. Zowel aanvallend, verdedigend, controlerend en in de omschakeling past dit systeem zich aan. Tegenstanders krijgen gewoon geen grip op de wedstrijd. En natuurlijk moet zo´n systeem groeien. Daarom zou Barca nu ook de allerbeste moeten zijn. Hoelang is die groep al niet bij elkaar?

De Hollandse School heeft altijd al de vloek gehad te weinig resultaat op te leveren. Het Nederlands elftal is daar het levende bewijs van. Het gaat juist om de juiste balans in een team. Die balans is er niet bij superaanvallende of superverdedigende systemen. Chelsea was een absolute uitzondering. Die hebben een niet mis te verstane portie geluk gehad.

We zijn in Nederland alleen te koppig om te evolueren en onze competitie wordt links en rechts ingehaald omdat er nergens iemand is die een keer een goeie schop uitdeelt. Het is allemaal poeslief en puur gefocust op mooi voetbal, niet op resultaatgericht voetbal.

6 april 2014 om 13:10

Dit inderdaad. Het gaat erom dat je wedstrijden op een hoog tempo houdt, blijft gaan. Daar is zowel fysiek, het blijven lopen, als techniek, het kunnen uitspelen van balbezit, heel belangrijk in. Kijk naar Dortmund, kijk naar Bayern. Maar kijk ook hoe Slazburg Ajax uitschakelde. Power voetbal, met een paar sierlijke voetballers. Immers is inderdaad een speler die dit kan, maar niet op europees top niveau. Jongens als Vilhena en Depay hebben dit absoluut wel.

Ik had de analyse graag van een ander oogpunt gezien. Vanuit tactisch oogpunt.
De Hollandse school is namelijk dood omdat het makkelijk te verdedigen is. Je moet spelers van uitzonderlijke kwaliteit hebben om de Hollandse school te kunnen spelen.
Het begint al met vleugelspelers die makkelijk een man voorbij moeten kunnen. Als niet elke speler het totaalvoetbal kan spelen is het spelssyteem niet te gebruiken. Ajax tegen Salzburg was hier een goed voorbeeld van.

Je kan heel goed schrijven feye88, maar ik vind je stuk onsamenhangend. Verder was het wel leuk om te lezen en zijn de verwijzingen die je gebruikt in mijn ogen creatief gevonden. Het stukje Immers volg ik alleen niet, net zoals de beargumentatie dat spelers als Buttner, van Dijk en Emanuelson ervaring opdoen op het hoogste niveau.

Ondanks mijn clubvoorkeur is Vermeer een keeper die menig kijker hartaanvallen bezorgd is dat al een reden voor hem om vakantie in Spanje te boeken. Schotland is geen competitie. Buttner is een idee maar maakt naar mijn inziens te weinig minuten op het hoogste niveau, idem dito voor Emanuelson.. hij speelt bij zinkend schip AC Milan met spelers als Muntari in de basis is dat geen prestatie meer.

Goed, terugkomend op je verhaal over het totaalvoetbal. Denkend dat bepaalde spelopvattingen nooit zullen verdwijnen is naief, zoals sommige reaguurders op jou stukje impliceren. Wie heeft het in godsnaam nog over het cattenaccio met vijf verdedigers, zij een Chelsea in de CL wellicht een uitzondering onder leiding van Mourinho. Toch zal het met het totaalvoetbal niet zo vaart lopen verwacht ik, wellicht ijdele hoop maar als ik bijvoorbeeld een Real Madrid in de CL zie spelen met een Carvajal die continu blijft stomen en snelheid op de vleugels in de vorm van een Bale en Ronaldo dan zie ik toch hoop dat een enigszins ''getweakede'' versie van ons totaalvoetbal zal blijven voortbestaan.

Het ligt gewoon nog steeds aan het gebrek aan kwaliteit. In mijn bewuste tijd als voetbalfanaat heb ik het Oranje van 88 t/m 94 gekend met Rijkaard, Koeman, Wouters, Vanenburg, Witschge(s), Van Basten, Gullit. Een ijzersterke as met keiharde werkers op het middenveld en op de flanken van de verdediging. Deze generatie liep naadloos over in de generatie van Bergkamp, de Boertjes, Davids, Jonk, Cocu, Seedorf, Kluivert, Stam, Overmars. Even later kwamen daar zelfs nog van Hooijdonck, Makaay, van Nistelrooij en Hasselbaink bij. Op elke positie een wereldtopper of gewoon een goede betrouwbare speler zoals Numan, Bogarde, Reiziger, Zenden.

Die laatste generatie wat ong tot 2004 liep is niet naadloos overgegaan naar de volgende generatie. We hebben wel genoeg voetballers gehad wat een topteam zou moeten vormen maar er zijn er teveel geweest die voortijdig met hun carriere moesten stoppen of verkeerde keuzes moesten maken. Zoals bv Kluivert en van der Meyde of ruzie hadden met de bondscoaches zoals Seedorf en van Bommel. Gelukkig hadden we met Sneijder, van der Vaart, Robben en van Persie weer aanwas zodat het team wat van Basten moest smeden na het afscheid van de vorige generatie nog enigszins aan te gluren was.

Het meerendeel wat er daarna bij was gekomen was behoorlijke middelmaat. Boulahrouz, Maduro, Emanuelson, Heitinga, Mathijssen, Kromkamp, de Zeeuw, Ooijer, Kuyt. Gelukkig deed van Nistelrooij nog een paar jaar mee en hadden we even later een stortvloed aan talentvolle spelers zoals Afelay, Elia, Huntelaar, van der Wiel maar echte wereldtop was het niet. Nu hebben we alleen nog van Persie en Robben als toppers. Zijn van der Vaart en Sneijder versleten en zijn er veels te veel spelers die er wel zouden moeten staan maar verkeerde keuzes maken zoals Afellay, Elia, John, Emanuelson, L de Jong.

Er schijnt weer een talentvolle lichting aan te komen maar het Oranje van nu en het Oranje van over 6 jaar die zal een generatie kennen wat behoorlijke middelmaat is als Robben en van Persie ook nog eens stoppen en alle talentvolle voetballers alleen financiele keuzes maken ipv sportieve dan zal de komende 6 jaar kommer en kwel zijn.

En dan is het gewoon hopen dat onze lieve heer weer 11 wereldtalenten in ons kikkerlandje heeft afgedropt.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 16
2209 fans
Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa

In de wandelgangen

Zondag 25 augustus
Fenerbahçe wil Jerome Boateng op huurbasis overnemen van Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren