Wat Feyenoord kan leren van Ajax

Zondagmiddag jongstleden, half vijf. Ik beschrijf het gevoel dat iedere Feyenoorder inmiddels door en door kent. Feyenoord verliest van Ajax. Ondanks dat de recente geschiedenis aantoont dat er een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid bestaat dat je de wedstrijd niet wint, blijft het een weekeinde volledig verstieren. Feyenoord beleeft wederom een 'tussenseizoen' en in de enige week dat ik langzaam begon te geloven dat er dit jaar iets bijzonders in het vat zat, na Utrecht-uit in januari, werd die hoop vakkundig aan diggelen geschoten door Ajax en ADO Den Haag.

Feyenoord won van de laatste twintig Klassiekers er een, een pijnlijke en veelzeggende statistiek die stof tot nadenken geeft. Een dergelijke statistiek wijst iets structureels aan en verbiedt het simpelweg om naar iets anders te kijken dan Feyenoord zelf. Geen scheidsrechter of ontbrekende uitsupporters die het lot tartten, ons eigen onvermogen om beter te voetballen dan Ajax is de oorzaak.

Vooral sinds 2005 winnen wij ongeveer net zo vaak van Ajax als dat een Nederlander de Tour de France of Wimbledon wint, met alle financiële gevolgen van dien. Tot 1990 bezat Feyenoord een historisch positieve balans in de Klassieker. Qua omzet en achterban liepen beide clubs tot het jaar 2000 ongeveer gelijk. Nu krijgt Ajax jaarlijks 2,5 keer meer binnen dan Feyenoord. 'Waar ligt dat aan?', is de cruciale vraag. Ik hoop middels deze column mijn duit in het zakje te doen. Een deel van de achterban van Feyenoord is te weinig doordrenkt met de absolute wil om te winnen. Dat deel van de achterban is een grotere hindernis voor vooruitgang dan welk bestuurslid dan ook.

Ik zal mijn stelling door middel van twee voorbeelden illustreren. Allereerst, het heikele (inmiddels gepasseerde) punt wat betreft de opvolging van Ronald Koeman. Een verhitte discussie barstte los op de diverse fora, waarbij mensen die Louis van Gaal geschikt vonden voor Feyenoord gebombardeerd werden tot 'gloryhunter'. Een deel van de supporters werd liever tiende met 'een man van de club' dan kampioen met van Gaal of Marco van Basten. Gevraagd om de argumentatie achter die opmerkelijke stelling, kwamen ze dan niet verder dan 'hij hoort niet bij Feyenoord'. Prima, maar als jij als supporter liever een matige trainer hebt die er volgens jouw nauwe zienswijze wel hoort, maar ons een plek in de middenmoot bezorgt, dan een trainer met spatjes die ons kampioen maakt… Dan mis je een cruciaal aspect van topsport.

'Maar moeten we dan onze ziel verkopen?', was een veel gehoorde vraag van de Van Gaal-critici. Alsof Feyenoord haar schatrijke identiteit alleen maar wordt bepaald door maar niet een trainer te nemen die voor een rivaal heeft gewerkt. Wie beweert dat Feyenoord haar ziel verkoopt als er een ex-Ajacied aan het roer komt, verloochent juist de rijke clubcultuur in plaats van hem te koesteren.

Het tweede voorbeeld is het welbekende stadiondossier. Ook daarin spelen bepaalde supportersgroeperingen een merkwaardige rol. Onder andere het fanatieke LunaticNews lijkt er een levenswerk van te hebben gemaakt om het enige nieuwbouwplan wat op tafel ligt, dat van VolkerWessels, iedere kans te ontnemen. Ook hier speelt gedegen argumentatie waarom Feyenoord niet over moet gaan op nieuwbouw geen rol. 'De architect komt uit Amsterdam' (echt waar, geen geintje), de PR-man draagt een verkeerd strikje, allemaal argumenten op de man gespeeld zonder een feit te toucheren. De feiten die overigens eensgezind uitwijzen dat nieuwbouw voor Feyenoord het beste is.

Ook hier dook een identiek spandoek op die het gebrek aan sportieve ambitie en het teveel aan vals sentiment illustreert. 'Liever tiende in De Kuip dan kampioen in een nieuw stadion', was de verschenen tekst. Hoe verzin je het. Zij willen dus liever een sportief zieltogend bestaan leiden, als je maar prat kan gaan op je geschiedenis, dan dat er een stadion komt waarmee Feyenoord de o zo belangrijke structurele stappen kan maken. Dan ondermijn je de essentie van een betaald voetbalorganisatie. Als het aan de makers van dit spandoek ligt wordt Feyenoord een cultclub, een Sankt Pauli, Nottingham Forest of een Leeds United, en geen succesvolle voetbalclub, zoals Ajax.

Zoals Ajax? Zoals Ajax ja. Als Feyenoord kan je enkel met argusogen kijken naar wat daar de afgelopen vier jaar heeft afgespeeld. De fluwelen revolutie, die nog eerst met hoongelach werd begroet, heeft de club vier titels opgeleverd. Ik heb persoonlijk niets met de club, maar de manier waarop er in die organisatie professionaliteit wordt geëist in alle geledingen is een les voor mijn Feyenoord.

Natuurlijk, van mij hoeft er niet 'wij zijn Feyenoord, wij zijn de beste' gezongen worden na een flater tegen een Oostenrijkse subtopper. Van mij hoeft er niet Ons Aller gezet worden voor iedere keer dat wij Feyenoord vernoemen. Dergelijke potsierlijke grootheidswaanzin hoort niet bij Feyenoord. Maar waar we in Rotterdam wel wat van kunnen leren, is dat sportieve ambitie iets anders is dan arrogantie. Dat je alles uit een organisatie haalt, en dat als supporters eist, is de hoeksteen van sportieve geldingsdrang.

Je kan van je bestuur geen topsportklimaat verwachten als je aantoonbaar voor het slechtste stadionplan opteert, je kan niet spreken van sportieve ambitie als een trainer niet welkom is op basis van sentiment in plaats van kwaliteit. Sentiment waarvan we in Rotterdam niet kunnen vreten. Wie bezig is de geschiedenis te koesteren maar er niet in slaag om toekomst te scheppen blijft een herinnering. Een mooie herinnering, maar niet meer dan dat.

Feyenoord heeft als geen andere club in Nederland de vaderlandse voetbalgeschiedenis vormgegeven. De laatste en eerste Europese titel vielen ons ten deel. Als de allermooiste club van Nederland weer structureel om de allerhoogste plek wil meedoen, vereist er een mentaliteitsverandering, binnen maar vooral ook buiten de club. Wie de huidige stand van zaken analyseert, kan alleen maar concluderen dat suboptimale beslissingen op basis van sentiment de club meer kwaad dan goed doen. Immers, wie de essentie van professionele sport niet erkent, namelijk het beste uit jezelf halen, doet aan toneelspel en niet aan voetbal.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 21 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 4700+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

55 reacties (laatste reactie door finance&footba)

Ontzettend goede CE. Je wijst heel goed de mentale problemen aan bij Feyenoord. De supporters moeten zich niet bemoeien met het bestuur dat alleen prijzen en resultaten willen zien. Een supporter kijkt altijd vanaf het traditionele perspectief waar een voetbalclub geen kut aan heeft. Een club wil groeien en prijzen winnen en zulke supporters zitten gewoon in de weg. Elke Feyenoorder moet begrijpen dat er verandering nodig is voor groei. Je kan niet als Feyenoord zijnde elk jaar om plek vier of lager strijden. Dat is schandalig. Je moet als club elk jaar groeien en daar hoort verandering bij. En laat dat nou net bij de achterban beginnen.

Alles is één mooi geheel en ik kan mij als lezer prima in jouw schoenen bevinden. Uitstekend, geen speld tussen te krijgen; ben het met alles eens.

Prima verhaal. De spijker weer op de kop. De weg terug naar de top kan niet bewandeld worden als er geen offers gebracht worden die noodzakelijk zijn in de topsport. En daarin is geen (of nauwelijks) plaats voor de sentimenten die nu de club zo vaak eerder afremmen dan vooruit helpen.

Tot aan je laatste alinea een leuk stuk om te lezen. Jammer dat je op het einde elke objectiviteit uit het oog verliest.

10 maart 2014 om 09:20

Inderdaad,

''als de allermooiste club van Nederland''. Heb je het in de laatste alinea over Ajax of lijkt dat alleen maar zo Nee, maar zonder gekheid mooi stukje!

10 maart 2014 om 12:24

Dus geef je 3 sterren, huilen man..
Het is ook een column, die hoeft niet objectief te doen, al blijft hij heel netjes. Alsof Nico Dijkshoorn altijd objectief is? Nee. En die verdient er geld mee, doe even normaal man.

10 maart 2014 om 13:22

Mijn drie sterren zijn niet alleen op basis daarvan.
Ik heb Ce's gelezen die makkelijker weglezen en waarbij bijv. zowel voor als tegenargumenten gebruikt worden. Dat mis ik hierin een beetje.

10 maart 2014 om 19:20

o ik dacht drie sterren omdat jullie die hebben :P

10 maart 2014 om 15:58

Bedankt voor je feedback Lucas. Kan je nog even aangeven waar ik de objectiviteit uit het oog verlies. Het is uberhaupt een misvatting dat een column objectief moet zijn. Ik verwoord een standpunt, net als jij dat doet. Die zijn allemaal subjectief. Maar bijvoorbeeld de zin dat Feyenoord de Nederlandse voetbalgeschiedenis heeft gemarkeerd lijkt me ontegenzeggelijk. Dat Feyenoord de allermooiste club ter wereld is is inderdaad mijn mening, en meningen zijn per definitie subjectief. Maar dat maakt mijn stuk niet minder, dat jij het stuk daardoor wel minder beoordeelt zegt iets over jouw lichtgeraaktheid.

12 maart 2014 om 08:07

Phij mag hey daardoor toch minder vinden?

Laat ik beginnen met zeggen: een hele goede CE. Fijn geschreven, leest prettig weg.

Dit gezegd hebbende zijn er een paar puntjes waar ik me toch aan irriteerde. Ten eerste heb je het in het stuk verschillende keren over 'het aantoonbaar slechtste stadionplan' en 'de feiten die overigens eensgezind uitwijzen dat nieuwbouw voor Feyenoord het beste is'. Ik ben nu toch wel erg benieuwd wat die feiten dan precies zijn. Ik kan ze zelf opzoeken, maar dat lijkt me niet het doel van de clubexpert... jij bent de expert, leg mij als leek dan uit waarom dit het slechtste plan is. Overigens snap ik dat dit niet in de tekst past, maar misschien is het volgende keer een idee om twee clubexperts te schrijven ipv 1. Dan kun je in dit stuk verwijzen naar de andere CE, waarin je uiteenzet waarom de ingeslagen weg een slechtere optie is dan nieuwbouw.

Ten tweede verlies je de objectiviteit een beetje uit het oog in het laatste gedeelte van de tekst. Je schrijft: 'natuurlijk, van mij hoeft er niet 'wij zijn Feyenoord, wij zijn de beste' gezongen worden na een flater tegen een Oostenrijkse subtopper' en 'van mij hoeft er niet Ons Aller gezet worden voor iedere keer dat wij Feyenoord vernoemen'. Deze zinnen komen over als emotionele steken onder water naar alle Ajacieden hier op het forum. Begrijpelijk, zo kort na de zoveelste verloren klassieker, maar onnodig en het stuk verliest objectiviteit en daarmee algehele waarde. Onder deze noemer vallen ook: ' Als de allermooiste club van Nederland weer structureel om de allerhoogste plek wil meedoen' en 'feyenoord heeft als geen andere club in Nederland de vaderlandse voetbalgeschiedenis vormgegeven'. Je jaagt een groot gedeelte van de lezers tegen je in het harnas met dit soort stukken.

Nogmaals, ik vond het zelf een prettig stuk maar dit was voor mij de reden dat het geen 5 sterren waard is.

10 maart 2014 om 15:57

Bedankt voor jouw feedback. Wat betreft het stadiondossier verwacht ik ook een beetje eigen initiatief bij de lezer. Second opinions en business cases zijn openbaar, artikelen over dit onderwerp zijn er genoeg geschreven. Ik kan wel een relaas gaan doen over waarom nieuwbouw beter is dan renovatie, maar daar zijn anderen een stuk beter in en die discussie wordt al uit den treure op andere fora gevoerd.

Je kritiek op objectiviteit is quatsch. Nergens heb ik gepretendeerd objectief te zijn, dat zijn we immers allemaal niet. Ik ben voor Feyenoord. Dat jij dan twee zinnen als dergelijke als 'steken onder water opvat' vind ik eerder lichtgeraaktheid van jouw kant, zeker omdat ik jouw club eerder nog een fiks compliment uitdeel. Dat mijn stuk voorkomt omdat het kort na de zoveelste verloren klassieker komt is al helemaal onzin, Daarmee insinueer je dat ik mijn stuk uit afgunst heb geschreven, wat gezien de titel al natuurlijk helemaal niet klopt.

10 maart 2014 om 19:48

Beste Orgullo,

Mijn excuses als je mijn feedback op enige manier als een aanval op jou ziet, dat is nooit mijn bedoeling geweest. Ik zei je al, ik vond het een prettig stuk om te lezen, er waren een paar puntjes waaraan ik mij lichtelijk irriteerde. Ik ga er vanuit dat je het fijner vindt om daar dan vervolgens een onderbouwing bij te zien nietwaar?

De reden dat ik over objectiviteit ben begonnen is dat jouw stuk, bij wijze van uitzondering op deze site, erg lovend is over de grote concurrent. Het voelt dan als thuiskomen van een koude kermis als er op het einde toch nog even wordt uitgehaald naar de Ajax. Ik ben zelf inmiddels helemaal klaar met de Ajax-Feyenoord (haat)discussie (en met de Barca-Real discussie overigens) en daarom vind ik het teleurstellend om bij een leuk stuk toch in mineur te eindigen. Ik ga er overigens ook vanuit dat als ik een stuk op deze site lees dat dit objectief geschreven is, anders kijk ik wel op een fanclubsite.

10 maart 2014 om 20:09

Maar er wordt in die alinea waarin ik uitleg waarom Feyenoord mijn sympathie heeft en Ajax niet toch totaal niet haatdragend gesproken over Ajax? Feyenoord is Ajax niet, Rotterdam is Amsterdam niet. Dat probeer ik met die alinea duidelijk te maken. Dat vind ik geen uithaal. En over objectiviteit verschillen we van mening. Een opiniërend stuk is mijns inziens altijd subjectief, een feitelijke uiteenzetting hoort objectief te zijn.

12 maart 2014 om 10:41

Nogmaals, de second opinions waren negatief over Hns. En gezien je dat weet gebruik je dat niet als argumentatie in deze column, maar mag de lezer het lekker zelf uitzoeken. Zwakke columnist.

12 maart 2014 om 11:09

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het met de bovengenoemde commentaren eens ben.
Ik vond het een goed stuk om te lezen behalve de twee valse tonen, de sneren naar Amsterdam, en uiteindelijk in je laatste alinea spreek je jezelf tegen... Waar je eerder aangeeft dat jullie niet zo nodig hoeven te zeggen dat Feyenoord de beste is doe je dat in de laatste alinea eigenlijk wel.
Daarnaast ben ik het niet met je eens met, quote "feyenoord heeft als geen andere club in Nederland de vaderlandse voetbalgeschiedenis vormgegeven. De laatste en eerste Europese titel vielen ons ten deel".
Ik heb namelijk het vermoeden dat Ajax een groter deel heeft aangeleverd aan de Vaderlandse voetbalgeschiedenis, zowel qua prijzen, gelouterde spelers als financiele instroom in het Nederlandse voetbal.

12 maart 2014 om 14:55

Natuurlijk, je hoeft niet objectief te blijven, maar bijvoorbeeld de zin 'natuurlijk, van mij hoeft er niet 'wij zijn Feyenoord, wij zijn de beste' gezongen worden na een flater tegen een Oostenrijkse subtopper.' is natuurlijk een beetje onnodig en kan opgevat worden als steek onder water en volgens mij schiet de zin daarmee haar doel voorbij. Feitelijk is de zin onjuist trouwens, omdat Red Bull geen Oostenrijkse subtopper is, een Europese suptopper ongetwijfeld wel. En de zin 'feyenoord heeft als geen andere club in Nederland de vaderlandse voetbalgeschiedenis vormgegeven.' zet je neer als een feit, terwijl dit duidelijk subjectief is. Feiten kunnen nooit subjectief zijn. Het was netter geweest om er dan 'ik vind dat ...' voor te zetten.

Maar goed, dit zijn minor details. Over het algemeen vind ik dat je een goed stuk geschreven hebt. Ik vind het 4 sterren waard.

14 maart 2014 om 15:30

Bedankt voor je reactie Loftrompet. Jij vat het op als valse sneren, ik zou vooral het compliment naar Ajax haar organisatie willen benadrukken. Ajax levert puik professioneel werk af, petje af. Verder vind ik dat Feyenoord wel degelijk als geen ander de vaderlandse voetbalgeschiedenis heeft vormgegeven, net als Ajax overigens. Ik schrijf toch nergens dat Feyenoord meer de vaderlandse voetbalgeschiedenis heeft vormgegeven? De eerste en de laatste club die een Europese titel heeft gewonnen heeft ontegenzeggelijk op unieke wijze de voetbalgeschiedenis gekleurd.

Dank voor de positieve reacties. Probeer mijn stuk te lezen als een opinierend stuk, en niet als een uiteenzetting. Kritiek over dat de objectiviteit er niet is klopt, want ik ben een Feyenoorder, en geen historicus.

Wat kan ik zeggen? Iets met waarheid en een koe. Die laatste alinea vind ik overigens uitstekend. Je geeft hier nog maar fijntjes aan waarom Feyenoord ondanks de door jou genoemde punten haar eigen identiteit moet blijven koesteren. Zoals een andere fan onlangs zei: Feyenoorders houden van Feyenoord. Ajacieden van voetbal. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen.

Goed en duidelijk geschreven stuk!
Niets aan toe te voegen. We moeten door en dus vernieuwen willen we ooit weer kampioen worden!

Vier titels? Heb ik iets gemist? Alhoewel het natuurlijk wel duidelijk is dat Ajax dit jaar weer kampioen gaat worden, maar nog niet is.
Verder een prima stuk.

Enorm goede Ce!
Je legt de "problemen" pijnlijk en duidelijk bloot.

5 sterren.

Ik lig hier op het strand in thailand, dus mijn dag is eigenlijk al goed. Maar na het lezen van je column is ie toch nog beter geworden. Zeer goed geschreven, zeker als je het beperkt aantal woorden voor en ce in ogenschouw neemt. Zelden een stuk over feyenoord gezien waar bijna alle problematiek redelijk goed in naar voren komt.
Feyenoord is gewoon ziek, doodziek al heel veel jaren. De sportieve en financiele afstand naar ajax wordt elk jaar groter en ik heb eigenlijk de hoop op spoedig herstel al opgegeven. Er moeten echt bergen werk worden verzet echt niet normaal hoor. Maar goed de wonderen zijn de wereld nog niet uit dat geldt helaas ook voor een hoop treurige supporters bij ons op de tribunes.
Niets is sterker dan dat ene woord.

11 maart 2014 om 10:48

Bedankt voor je positieve reactie Lexus69. Goed ook dat je kritisch blijft qua het aantal sterren.

11 maart 2014 om 11:16

Ja sorry man, het ging ff verkeerd en ik kan dat niet herstellen. Was natuurlijk 5 * waard

11 maart 2014 om 18:42

Geintje natuurlijk, toffe reactie!

Ik kan niet echt zeggen dat deze CE heel lekker weg leest, vooral door het gebruik van de onnodige "dure" woorden. Het komt redelijk pretentieus over op deze manier. De steek richting Ajax was ook volledig onnodig in een stuk over Feyenoord. Het is gewoon een overduidelijke vorm van uitlokking jegens de Ajax-supporters. Hierna ga je nog even op een passief agressieve manier op een door jou uitgelokte reactie reageren, waardoor je simpel gezegd over komt als een troll.

Dat gezegd ben ik het wel met je eens: Feyenoord en de Feyenoord-supporters missen de winnaarsmentaliteit die nodig is om weer een structurele topclub te worden, en in dat opzicht kunnen ze nog best wat van Ajax leren.

11 maart 2014 om 10:56

Ja het is ook nooit goed. Krijgt Ajax eens een welgemeend compliment van een Feyenoorder, ben ik een passief agressieve troll. Dat jij nota bene deze column als een vorm van uitlokking ziet ligt denk ik eerder aan jouw lange tenen bouwzie. Zeker omdat ik in die alinea juist benadruk dat Feyenoord zeker wat van Ajax kan leren.

Feyenoorders zullen hun spelers nooit godenzonen kunnen noemen, dat vinden Feyenoorders misplaatste arrogantie. Is dat een steek onder water? Zo kan je het opvatten als je lange tenen hebt. Mijn stuk probeert juist te laten zien dat ondanks dat Feyenoord en Ajax wezenlijk van elkaar verschillende identiteiten hebben (en laat dat ook blijven vooral), de partijen af en toe zeker van elkaar kunnen leren. Momenteel Feyenoord meer van Ajax dan andersom. Lijkt mij een veer in de reet van Ajax. Ik snap werkelijk niet dat je dat als passief agressieve uitlokking ziet.

Weer een topstuk van een topschrijver. Wat moet ik hier over zeggen? Ik weet het niet, ik geef je er gewoon vijf en dan spreek ik je later weer

Prima geschreven CE. Het is goed gestructureerd en leest lekker weg. Ik vind het juist wel leuk als iemand af en toe wat 'mooiere' woorden gebruikt.

Over de inhoud ben ik het eigenlijk volledig met je eens. Hier en daar deel je een klein steekje uit richting Ajax, maar dat mag best in een column. Je bent immers het journaal niet. De wat lagere beoordelingen van Ajacieden moet je daarom eigenlijk zien als compliment

5 sterren.

Mooi geschreven.
Ik hoop dan ook maar dat alle "domme" supporters dit verhaal lezen!

Echt weer een domme column over een nieuw stadion. Vorige keer heb je ook ongelijk gekregen, want inmiddels is het nieuwe stadion 120 miljoen goedkoper geworden! En als je Lunaticnews zou lezen dan zou je weten dat er wel wat meer argumenten staan. Maar dat zal je wel niet bevallen.

Betreft van Gaal geef ik je wel gelijk overigens.

Anders even een voorbeeldje: Het artikel 'charles Vlinderstrik' waaraan je refereert gaat niet over de strik van deze man, maar gaat erover dat op een debatavond Volkerwessels een PR-bureau stuurt (5 man!) onder leiding van Charles Huijskens. Terwijl de andere bouwers er gewoon zitten met mensen van hun eigen bedrijf of architect.
En Charles Huijskens is niet zomaar iemand, maar ook diegene die toen woordvoerder was toen de DNB er een clusterfck van had gemaakt. Nu hetzelfde dus bij Volkerwessels: Ze sturen niet hun Amsterdamse architect (die er ook nog eens een dubieus netwerk op nahoud), niet een vertegenwoordiger van de bouwonderneming, maar een PR-bureau! Dat is een teken van zwakte. Daar gaat het om.

12 maart 2014 om 12:28

Joh, BAM is founding partner van de arena. Collega zegt dat het stadion vol hangt met Bam. Ze hebben ook dat shirtje lekker in hun video verwerkt. Check eens op seconde 50: http://www.youtube.com/watch?v=bafmjffztiw#t=51. Prima als jij wilt dat die handen onze Kuip bouwen. Dan heb ik liever de iets schonere handen van VW. Ik zie het ook niet zitten dat Nederlands geld naar de Belgen van Besix gaat.

Ondanks dat ik het als Ajacied natuurlijk niet eens ben met ´allermooiste club van Nederland´ en ´voetbalgeschiedenis vormgegeven´, zou het best droevig zijn om dat als reden te gebruiken om je stuk af te kraken. Een van de beste Ce´s die ik tot nu toe gelezen heb, dus 5 sterren.

Prima CE, mooi een geheel

Aha het is eigenlijk de schuld van sommige supporters dat het 40 jaar kut gaat? Want die willen van Gaal niet en zijn tegen nieuwbouw?

Als je dan Ajax als voorbeeld moet nemen kan je beter zeggen dat die al 60 jaar een (bijna) eenduidig beleid hebben waarbij de speelstijl vastligt, er een nadruk ligt op eigen jeugd en er (veel al) clubmensen aan het roer staan. Dat is de basis van het succes van Ajax. En dat is precies wat Feyenoord mist...daar kan van Gaal ook niets aan doen

14 maart 2014 om 15:37

Wie kan er volgens jou daar wel wat aan doen?

Een eenduidige voetbalvisie is zeker cruciaal, maar er moet wel financieel ruimte voor zijn. Ajax heeft haar concurrentie nu toch vooral op achterstand gezet door haar foeilelijke Arena, die hun wel veel geld oplevert. Hoe goed de voetbalvisie van een RKC ook is, ze zullen moeilijk de stap structureel omhoog kunnen zetten. En daarom is het van zulk enorm belang dat we voor nieuwbouw kiezen wat onze club veel meer oplevert. Op die groei die je dan kan bewerkstelligen qua salarishuis kan je, gecombineerd met een coherente voetbalvisie stappen gaan zetten.

Wat betreft LN ben ik knip en klaar, die jongens hebben een andere agenda. Wel Feyenoord bekritiseren vanwege de banden met VW, niet RdK en haar partnerschap met Movares. Jos Verveen, het raadslid van D66 wat tegen HNS is helpen in zijn ego-campagne, het is allemaal te duidelijk dat die jongens er absoluut niet objectief in staan en wrok koesteren tegen het huidige bestuur.

14 maart 2014 om 21:00

Serieus? Denk je dat de Arena het verschil maakte? Volgens mij is er sinds mid jaren 70 structureel wanbeleid gevoerd bij Feyenoord. Toen speelde Ajax nog jaren in de meer en wij in de grote kuip....ook toen trokken we elke keer weer aan het kortste eind. Terwijl we een veel groter en moderner stadion hadden. Ajax heeft altijd toppers opgeleid die jaren lang bij de club bleven en voor de hoofdprijs werden verkocht. Dat is topsportklimaat

Ik vind het zo kortzichtig om dat aan de Arena op te hangen. Sterker nog ik vind het bijna een belediging voor Ajax.

Overigens weet ik dat mijn postings doordrenkt zijn van nostalgie en dat brengt de club waarschijnlijk ook niet verder maar die zakelijke benadering is gewoon niet mijn ding.

Against modern football

15 maart 2014 om 04:47

Ajax had nu niet zo'n budgettaire voorsprong gehad op de rest als zij de Arena niet hadden gehad. Daardoor kunnen de jongens die zij opleiden (of op hun 16e uit Denemarken weghalen) langer bij hun blijven. Zie ook Rodney Kongolo weer.

En goed, als je zelf al aangeeft dat je posts doordrenkt zijn met nostalgie, prima, maar houd je dan ook buiten de financieel-technische discussies over hoe de club verder komt. Want een club komt inderdaad verder als het meer te besteden heeft. En dat is vaak het probleem: Against Modern Football roepers moeten dan ook daad bij woord voegen en niet meer rouwig zijn als wij definitief afscheid nemen van de top. Maar laat dat deel van de achterban juist op hun achterste poten staan om het bestuur weg te krijgen als het niet loopt. Voor mij is dat hele Against Modern Football een populair riedeltje wat alleen gebruikt wordt als men het uitkomt.

15 maart 2014 om 10:00

Haha definitief afscheid nemen van de top....waar heb je de afgelopen 20 jaar gezeten?

Daarbij ben ik het gewoon niet met je eens. Ajax heeft altijd de kracht gehad om jong talent naar Amsterdam te lokken en daar enorme winsten op te maken. Wij doen nooit een toptransfer. Dat is beleid.

Dan kan je wel weer over die Arena beginnen en uiteraard zal dat helpen maar daar zit niet de kern van hun kracht. Dus een nieuw stadion betekent niet automatisch aansluiting. Mensen varen blind op die combinatie

16 maart 2014 om 20:19

Mensen varen blind op die combinatie? Onzin. Een stadion kan groei faciliteren, het is daarmee een voorwaarde voor sportieve groei. Dat daarbij ook een voetbalvisie komt kijken en goed technisch beleid is waar, maar neemt niet het belang van een nieuw stadion weg.

Maar goed, leg mij nog even uit hoe jij met je Against Modern Football strategie Feyenoord er bovenop wil helpen.

17 maart 2014 om 10:03

Spelers scouten, opleiden , goede contracten geven en daarna met veel winst verkopen.

Een goed bedrijf hoeft ook niet in een duur pand te zitten als de formule werkt.

17 maart 2014 om 14:50

Die vergelijking van het bedrijf in een duur pand gaat al niet op, want bij een voetbalclub is het pand ook de voornaamste inkomstenbron. Een voetbalclub moet dus wel in een duur pand zitten als dat pand voor hen ook relatief het meeste oplevert. En verder zijn al jouw facetten die een voetbalclub succesvol maken beter te faciliteren als je een hoger budget tot je beschikking hebt. Zo moeilijk is het allemaal niet.

Leuk stuk, dat heel lekker leest!

Uitstekend stuk. Je slaat de spijker op z'n kop en weet het ook nog eens mooi te verwoorden. Laten we hopen dat Feyenoord in de toekomst ook daadwerkelijk de juiste mentaliteit kiest en zich niet laat leiden door misplaatste sentimenten. Een volledig nieuw stadion zou een mooie stap zijn.

Historie heb je, aan een mooie toekomst moet je werken!

Uitstekende CE, ik ben het er ook volledig mee eens.

Wat je laatste alinea betreft, ik kan me op zich nog wel voorstellen dat er Ajacieden zijn die zich eraan storen, maar als jij - zoals je later aangeeft - dat het vooral gebaseerd is op het feit dat dit bij Feyenoord (vanwege de mentaliteit) nooit zo zou werken, vind ik het geen reden voor hen om hierdoor een lagere beoordeling te geven.

Orgullo, wat vind je van de aanstelling van Fred Rutten?

14 maart 2014 om 15:44

Bedankt Rojiblanco! Fred Rutten verdient een kans. Ik schrok mij eerlijk gezegd wezenloos toen ik het nieuws hoorde, maar het kan een blessing in disguise zijn dat er een trainer aan het roer komt waarvan de verwachtingen niet al te hoog gespannen zijn. Met Koemans' komst was het immers eender. Feyenoord heeft het geluk dat er redelijk wat waarde op het veld loopt en dat het contractueel goed vastligt allemaal. Mits je dan steekhouders gaat verkopen kan je er ook wat voor terug halen. Rutten heeft het altijd goed gedaan met jonge spelers.

Wat is het verschil tussen Ajax supporters die zingen Wij zijn Ajax wij zijn de beste of supporters van Feyenoord die zingen na 20 jaar geen prijzen te hebben gewonnen; Niets is sterker dan dat ene woord Feyenoord. Volgens mij willen beide supporters daarmee aangeven dat zij vinden dat hun club de beste,mooiste etc is. Lijkt me niks mis mee, alhoewel na 20 jaar geen prijzen is dat best arrogant van de Feyenoord supporters zeg! En na de 3-0 in de Arena tegen Sallsburg heb ik dat lied niet meer gehoord. Dus ik begrijp de frustratie niet zo goed om zo'n liedje. Maar zal er wel mee te maken hebben dat het gewoon klopt wat de Ajax supporters zingen, ze zijn nou eenmaal de beste van Nederland en dat zal wel steken bij veel mensen. En die woorden als Ons aller Ajax hoeft van mij ook niet, maar dat wordt alleen gebruikt als Ajacieden onder elkaar zijn of in Ajax gerelateerde berichten. Ik heb het nog nooit gezien op een Feyenoord topic..maja sommige supporters zijn nou eenmaal meer bezig met naar Ajax kijken dan naar hun eigen club. Ik zou er iig totaal geen moeite mee hebben als dat wordt gezongen door bijv. Vitesse supporters als zij kampioen worden.

beoordeling: 3 sterren , volgende keer zonder sneren en onwaarheden en je krijgt misschien wel een sterretje extra

16 maart 2014 om 20:16

Bedankt voor je reactie Dionne. Goed om te lezen dat de calimero's anno 2014 vooral in Amsterdam te vinden zijn.

Prima CE, vijf sterren!

En ik bedoel maar van, je bent de grote rivaal dus een kleine sneer hier en daar moet je als Ajacied over heen kunnen zetten. En inhoudelijk beoordelen..

25 maart 2014 om 09:01

Bedankt Sulejmanii! Zo'n slechte gozer ben je toch niet.

Orgullo,

Het stuk leest lekker en vind jouw opvatting over de supporters in grote lijnen kloppen. Heb alleen moeite met de vragen die jij aan het begin van het stuk stelt. Er spelen zoveel factoren een rol bij de omzetontwikkeling die je niet bij de supporters kan neerleggen. Denk aan sponsors, marketing, prijsbeleid en niet te vergeten sportieve successen. Naar mijn idee beantwoord jij de vraag wat het sentiment is onder de supporters van beide clubs, dit heeft echter geen of weinig effect op de omzetontwikkeling.

De kosten van het nieuwe stadion zijn zeer hoog ten opzichte van het operationele resultaat en de omzet van Feyenoord. Niet voor niets moest de gemeente een garantie geven voor 165 miljoen euro voordat de nieuwe kuip gebouwd kon worden. De banken durfden namelijk dat risico niet te dragen. Vind het terecht dat de gemeente de garantie niet heeft afgegeven. De schuld mag je dan ook niet bij de supporters neerleggen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8275
2.PSV6837
3.AZ6729
4.Vitesse6016
5.Feyenoord5525
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. SenesiVerdediger313
J. ToornstraMiddenvelder297
S. BerghuisAanvaller2917
B. LinssenAanvaller298
N. JørgensenAanvaller214
N. MarsmanKeeper200
L. SinisterraAanvaller183
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Maandag 10 mei
José Mourinho heeft de naam van Donny van de Beek bovenaan zijn verlanglijstje staan bij AS Roma. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren